Minkälainen ja kuinka haastava käytös on tämänikäiselle lapselle normaalia?
Päivät ovat aamusta iltaan kiukuttelua, kitinää, huutamista, mesoamista, tottelemattomuutta jne. Jatkuvaa kieltämistä ja komentamista. Toisten lasten kanssa tulee usein riitaa.
Päivärytmimme on säännöllinen (ruokailut, ulkoilut jne). Lapsi ei nuku päiväunia.
Alkaa olla hermot todella kireällä koko perheellä, lapsi kiusaa myös sisaruksiaan eikä anna hetken rauhaa kellekään =/. Lapsi on ollut aina haastava, syntymästään asti.
Haastava 4-vuotias
11
5065
Vastaukset
- Joitain ajatuksia
Tietenkin jos on synnynnäisesti paskiainen niin sille ei ehkä voi mitään, mutta onko tutkittu onko mitään elimellistä syytä, esim. jonkun vitamiinin tai hivenaineen puute esim. imeytymishäiriön (keliakia tms.) johdosta joka voisi aiheuttaa esim. keskittymiskyvyn puutetta ja ärtymystä yms.. Eihkä voisi mennä yksityiselle lastenlääkärille ja pyytää ottamaan kaikki mahdolliset veriarvot, olisi se sitten poissuljettu ja sitten aikaa psykolle. Kannattaa hakea apua ettei napsahda.
- Luulee tietävänsä
Tunnistit siis itsesi, synnynäinen paskiainen!!
Uskomattomia kommentteja....
- LeBell83
Vaikea sanoa maallikkona, mutta minusta ei kuulosta ihan normaalilta käytökseltä. Syitä voi olla monia. meillä on myös nelivuotias poika, jolla on voimakas temperamentti, mutta huutoa, mesomista tai tottelemattomuutta ei ole ollut juuri koskaan. Joskus ihan pienenä oli hetkellinen kausi, mutta se meni nopeasti ohi. Olemme pienestä asti keskustelleet asioista ja perustelen aina kieltoni hänelle. Yritän aina olla läsnä. En kiellä koskaan turhaan "huvin vuoksi" tai "periaatteesta", mutta jos kiellän niin sille löytyy aina perustelu enkä siitä lipsu. Meillä on hyvin johdonmukainen kasvatus (pojan temperamentin takia näin oltavakin), eli emme lipsu siitä. Silti teemme tarvittaessa kompromissejä ristiriitatilanteissa, jolloin poika tuntee, että myös häntä kuunnellaan ja hänen tahtoansa kuunnellaan, ja myös hän itse oppii tulemaan vastaan. Tunnistan ajoissa mahdollisen hankalan tilanteen ja olen oppinut toimimaan ennaltaehkäisevästi, koska en pidä itsekään huudosta ja riitelystä. Vältän esim silloin lauseita, jotka alkavat komennoilla kuten "EI saa laittaa noin..." tai "ÄLÄ jatä ovea auki...", vaan muotoilen lauseet enemmän "laitapa se näin..." tai "sulje ovi perässä...". Olen huomannut että lasten kanssa (ja miksei aikuistenkin) tämä pelkkä lauserakenne on aika tärkeää; kyllähän se itsekin tuntuu mukavammalta jos pomo pyytää asiaa fiksusti, kuin että komentaisi tiukasti. Asenne pomoa kohtaan muuttuu ihan täysin.
Luulisin, että lapsenne oirehtii jostain syystä. Sana "Uhmaikä" on jotenkin kielteinen, enkä koe, että lapsi huvikseen "uhmaa", vaan hänellä on vain oma tahto ja mielipide, ihan kuten aikuisellakin. Liika komentelu ja kieltäminen varmasti voi aiheuttaa nämä reaktiot. Mitä jos soittaisit neuvolaan, ja kysyisit apua, päästä esim perheneuvolaan (vai mikäs se on nimeltään). Siellä ammattilaiset voisivat antaa vinkkejä, miten toimia lapsen kanssa. Täältä toki voi kokemuksia saada, mutta luottaisin ennemmin ammattilaisiin, jotka paneutuvat juuri teidän lapseen ja perheeseen. Sinne pääsee varmasti ja moni saanut apua tilenteessa, jossa luuli jo että kaikki mahdollinen on tehty. - Elina ====
Ilmeisesti lapsi ei ole päiväkodissa. Laitapa tyttö/poika puolipäiväisesti hoitoon.
Kyllä se siitä!- ljljkh
Tuo nyt ei ole ratkaisu mihinkään..Päiväkodinko se sitten kuuluisi kasvattaa ja ratkaista lapsen ongelmat vanhempien puolesta?Kyllähän ne päiväkodintädit varmasti osaisivat laittaakin lapsen kuriin,mutta todennäköisesti sama meno jatkuisi edelleen kotona,ellei jopa pahempana..Eli ei siihen lapsen käyttäytymiseen nyt mitkään päiväkodit auta.Niille on monilla muilla vanhemmilla ihan todellistakin tarvetta..
- Elina ===
ljljkh kirjoitti:
Tuo nyt ei ole ratkaisu mihinkään..Päiväkodinko se sitten kuuluisi kasvattaa ja ratkaista lapsen ongelmat vanhempien puolesta?Kyllähän ne päiväkodintädit varmasti osaisivat laittaakin lapsen kuriin,mutta todennäköisesti sama meno jatkuisi edelleen kotona,ellei jopa pahempana..Eli ei siihen lapsen käyttäytymiseen nyt mitkään päiväkodit auta.Niille on monilla muilla vanhemmilla ihan todellistakin tarvetta..
En tarkoittanut, että lapsi siellä "laitetaan kuriin", vaan että tuonikäinen voi olla kotioloissa turhautunut. Saisi siellä ikästään seuraa ja kaikenlaista tekemistä.
Siitä voisi rauhoittua, mutta ei tämä mikään patentteratkaisu välttämättä ole. Olen kuitenkin huomannut, että pahimmat kitisijät ja karjujat kummasti muuttuvat, kun huomaavat etteivät olekaan maailman napoja. - ljljkh
Elina === kirjoitti:
En tarkoittanut, että lapsi siellä "laitetaan kuriin", vaan että tuonikäinen voi olla kotioloissa turhautunut. Saisi siellä ikästään seuraa ja kaikenlaista tekemistä.
Siitä voisi rauhoittua, mutta ei tämä mikään patentteratkaisu välttämättä ole. Olen kuitenkin huomannut, että pahimmat kitisijät ja karjujat kummasti muuttuvat, kun huomaavat etteivät olekaan maailman napoja.Juu,ymmärsin kyllä mitä ajoit tuolla takaa :) Ja olen itsekin sitä mieltä,että etenkin joidenkin perheiden ainokaisten lasten voisi olla ihan hyväkin viettää välillä muutamia päiviä päiväkodissa,jos kotona meinaa olla sitä "Kaikki mulle heti-asennetta" vielä siinä 5-6-vuotiaana,jolloinka lapsen pitäisi jo viimeistään oppia ottamaan myös välillä toiset huomioon.
Mutta aloittaja kertoi perheessä olevan kuitenkin myös muita lapsia (tosin en tiedä minkä ikäisistä on kyse),ja että lapsi ilmeisesti on myös tekemisissä muidenkin lasten,kuin pelkästään sisarustensa kanssa,eli en usko,että lapsen laittamisella päiväkotiin olisi tässä tapauksessa kummempaa vaikutusta.Voihan toki olla,että lapsi on tosiaan syystä tai toisesta turhautunut,ja juuri tuossa neljän vanhana lapsi alkaa yleensä kaipaamaan entistäkin enemmän muiden lasten seuraa,ja kaverit tulevat tärkeiksi.Päiväkotia parempi vaihtoehto olisi kuitenkin jokin kerho tai harrastus,jos lapselle halutaan tarjota enemmän virikkeitä ja kontakteja muihin lapsiin.
Luulen kuitenkin,että tämän lapsen kohdalla kyse on jostakin ihan muusta tai,että ongelmat lapsen käytöksessä johtuvat vain hänen tavallista voimaakkaammasta temperamentistään,jota vanhempien tulisi vain oppia käsittelemään.Kyllähän jotkut lapset osaavat olla tuossa iässä jo todella haastavia ja etenkin,jos tilanne on päässyt jo ns.karkaamaan käsistä.
Nimimerkki LeBell83 antoikin tuossa kyllä jo hyviä neuvoja,mutta itsekin suosittelisin aloittajaa ehkä kääntymään vielä neuvolan puoleen.Lapsi on kuitenkin vasta neljän,ja tilanne voi olla vielä helpostikin korjattavissa.Joidenkin haastavampienkin lasten käytös saattaa myös ajan myötä rauhoittua ikään kuin itsestään,ellei kyse ole sitten jostakin käytöshäiriöstä,jotka ovat kuitenkin sinänsä melko harvinaisia.
- Uhmaikä
Miten olis ihan uhmaikä?!? Koitapa lukea Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta uhmasta. Ihan normaali vaihe lapsen kasvussa. Itsenäistyy, kokeilee rajoja, sanoo joka asiaan ei jne. LeBell voi vaan olla onnellinen, että on päässy suht helpolla ton uhman kanssa. Mutta lapset on erilaisia ja toisilla eri asiat esiintyy voimakkaampina.
Neuvolasta sulle todennäkösesti sanotaan, että uhmaahan se on. Ei se uhmaikä ole tuulesta temmattu asia. uhmaiällä ei ole mitään tekemistä lapsen tempperamentin kanssa vaan se on kasvuvaihe. En voi mitään, mutta LeBell lässyttää nyt asiasta josta ei näköjään tiedä yhtään mitään.- LeBell83
Tiedän kyllä, että nk."uhmaikä" on yksi kasvuvaihe. Itse en vaan pidä uhmaikä-sanasta, koska se on aikuisten keksimä nimitys lapsen ei-toivottuun käyttäytymiseen. Huom, aikuisen mielestä ei-toivottuun käytökseen kun kyseessä on lapsi; aikuinen kyllä saa käyttäytyä sillä tavalla. Lapsi alkaa siinä 2-vuoden hujakoilla ja jo ennenkin ajatella itsenäisesti ja omaamaan omia mielipiteitä. Toki rajoja koetellaan jotta ne löytyvät, mutta uskon kyllä että perustellut kiellot menevät aika nopeasti lapselle perille, toisille nopeammin ja toisille vähän hitaammin. Esim sääntöjä miksi kesävaatteissa ei voi mennä talvella ulos tai miksi parkkipaikoilla ei saa leikkiä on helppo perustella jo ihan pienelle.
Olen työssäni melko paljon perheiden kanssa tekemisissä ja usein huomaan näissä "uhma"tilanteissa saman piirteen: vanhempi kieltää lasta asiasta eikä perustele sitä mitenkään, tai tule siinä mitenkään vastaan, vaan on ehdoton ja usein vain "periaatteesta", jotta saa alistettua lapsen omaan tahtoonsa.
Kuvittele tilanne, että sinulta kielletään vaikka juomasta kahvia aamulla samalla kun luet lehteä. Tätä kieltoa ei perustella mitenkään, se vaan kielletään. Eikö suututtaisi ja tekisi mieli "uhmata"? Jos taas tämä perustellaan järkevästi, niin asia on eri, se on silloin helpompi hyväksyä.
Ja jos puolisosi tulisi komentamaan sinua ylös sohvalta juuri, kun lempiohjelmasi on jännässä kohdassa, suuttuisit varmasti ja alkaisit "uhmaamaan". Jos hän sammuttaisi television vastalauseeksi "uhmaamisellesi", olisit todella vihainen. Jos taas puolisosi tulisi sen verran vastaan ja sanoisi, että okei, katso viisi minuuttia vielä ja sitten sammutetaan, olisi asia luultavasti ihan ok. Tilanne on toki kuvitteellinen, koska normaalissa parisuhteessa ei komenneta eikä uhmata. Mutta miksi lapsi ei tuntisi samoin? Itsenäistyminen siis on lapsen kasvua ja normaalia kehitystä, uhma taas sitä että aikuiset yrittävät tätä kehitystä estää ja yrittävät saada lapsen käyttäytymään haluamallaan tavalla. Lapsi siis halutaan käyttäytyvän kuin aikuinen, mutta hän ei saa ajatella kuin aikuinen. Jotenkin ristiriitaista, joten ei ihme jos "uhmaa" esiintyy.
Oma asenne ja lapsen temperamentti kyllä vaikuttavat tähän kehitysvaiheeseen paljon. Rajoja pitää ehdottomasti olla sekä johdonmukaisuutta, mutta myös antaa tilaa lapsen kehittyä.
- mää vaan
Muistakaa antaa kalaöljyä, sitä ei mielestäni mainosteta tarpeeksi vaikka se on elintärkeää.
- Meilläkin
Meillä lapsi 4 ja on todella haastava myös. Tuntuu välillä et voimat loppuu ja vaikuttaa koko perheen jaksamiseen. Onneksi on niitä hyviä ja helppojakin päiviä välissä. Kaikki mistä joutuu kieltämään, ei ota kuuleviin korviin. Vaikka asian selittää että miten pitää toimia, ei halua sisäistää sitä. Sisaren syntymänmyötä, voimistui. Eli hakee huomiota kaikella ilkeilyllä,huudolla. Olen yrittänyt jättää tätä huonoa käytöstä ns. Huomioimatta ja hyvää käytöstä kehunut. Tottakai on tilanteita mitä ei voi olla huomioimatta ja jäähypenkki on sitä varten ja jos huuto ja riehuminen jatkuu niin syliin niin pitkäksi aikaa kun on rauhallinen .monesti huutaa sylissä ollessa mutta huomaa ettei vanhemmat katoa ja jätä niin rauhottuu. Jonka jälkeen asiat jutellaan. Mietin monesti ettenkö kasvatus virheitä tai johtuuko minusta, mutta lapsia on todella tempperamenttisia ja ne kokeilee. Kerran kun saa periksi, niin yrittää kaikessa. Ja huomion hakua pitkälti meillä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️662228Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.381843Vanhuksen varpaankynsien leikkaus 89 euroa...
Huh huh.......Parturikäynti olisi varmasti ollut 250 euroa? Kallis on suomi nykyään.1711460Viulu vaiennut
Eikö pisnikset suju ? Vai miksi pahin yrittäjä vouhka on "kadonnu" maan alle. 🤣211444Anne Kukkohovi. Myy likaisia alushousujaan.
Kuka ihme ostaa jonkun naisen likaisia alushousuja, menee lujaa kyllä tälläkin housujen myyjällä.751127Nainen, sellaista tässä ajattelin
Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost1771114Kyllä tekee kipeää
Luopua kaikesta mitä on elämässä saavuttanut😞 ei vaan ole enää yhtäkään hiljaista vuorokautta🤬211074Kauanko skuutteja on siedettävä? Ei tietoa liikennesäännöistä, ajellaan miten sattuu ja missä vain.
Kauanko on kestettävä sähköpotkulautojen terrorismismia? Niillä ajelevat eivät tiedä, tai jos tietävätkin, niin eivät vä1041047En mä tiedä mitä tapahtuu
siis tykkäisitköhän musta oikeasti. Ehkä oot pelannu liikaa rahapelejä, ehkä rakastat tyhjiä arpoja.9912- 75898