Sukunimet, jotka eivät tarkoita mitään

super-mario

Olen miettinyt, että kuinka paljon Suomessa on sukunimiä, jotka eivät tarkoita yhtikäs mitään. Esimerkiksi oma sukunimeni on Heino, enkä ainakaan vielä ole keksinyt sille mitään tarkoitusta. Pidän omasta sukunimestäni ja sen merkitsemättömyydestä.
Esimekki sukunimestä, joka tarkoittaa jotain, on vaikkapa Järvistö.

Mutta onko muitakin sukunimiä vailla tarkoitusta? Etkö ole keksinyt omalle sukunimellesi tarkoitusta? Tai tiedätkö muuten vain joitakin?

19

2452

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • merkitystä löytyy

   Minä taas olen miettinyt että ei taida olla montaa sukunimeä mikä ei tarkoita mitään. Tietysti on puhtaasti keksittyjä nimiä.

   Kyllä heino-nimellä on varmaan jokin merkitys. Karjalankielen sanakirjasta löytyy heinoveh = heinäväki. Muista murteissa voi löytyä samansuuntisia merkityksiä.

   Mutta sekä etu- että sukunimenä Länsi-Suomessa Heino on ikivanha, tullut ilmeisesti saksasta.

  • Liisa Räätäli

   Suomessa on kauniit nimet. Kun miettii vaikkapa englantilaisten nimiä, niin voi olle kiitollinen nimivalikoimastamme.
   Pentti Lempiäisen Suuren etuimikirjan mukaan Heino perustuu saksalaiseen Heinrich-nimeen, joka aikojen kuluessa on suomen kielessä muuttunut Heinoksi.
   Ehkä sukusi on lähtöisin jostakin Heikki Henrikinpojasta?

   Moni muukin kovin suomalaisen oloinen nimemme on alkujaan jostakin kauempaa, ja on matkan varrella taipunut suomalaiseksi erilliseksi sanakseen.

  • arviota

   Minun käsittääkseni nykyisen määritelmän mukaisena sukunimenä Heino on 1800-luvun lopun suomalaisuusaallon tulokkaita. Talon- ja torpannnimenä varmasti paljon vanhempi.

  • pahakukko

   "Kun miettii vaikkapa englantilaisten nimiä, niin voi olle kiitollinen nimivalikoimastamme. "

   Näin on. Joskus ihmetyttää suuresti, kun näkee sukunimen, joka on esim Badcock, sitä mahdollista koulukiusauksen määrää, jonka tuo aiheuttaa.

   • perunaa kaikille

    kyseessä on kuitenkin koulukiusaaminen ei kiusaus. Kiusaukset ovat perunaruokia.


   • McMurphyX

    Badcock nimen vastine voisi olla; JORTIKKA.
    Vaikka sehän ei ole badcock pikemminkin Goodcock.

    Kiusaamista sekin voisi aiheuttaa, varsinkin jos vanhemmat on "huumori" mielessä antanut etunimeksi vielä Jorma.


  • Sukunimet ovat tulleet usein torpan nimestä, jostakin torpankin nimikin on tullut ja se yleensä tarkoittaa jotakin, usein paikallisesta murteesta otettua sanaa. Minäkin luulin ennen että omakaan sukunimeni ei tarkoita mitään. Sukututkimuksessa kuitenkin selvisi että nimi on tullut torpan nimestä, torppa taas oli saanut nimensä paikan keväisen ilmeen mukaan.

  • Totta, samaa ihmetel

   Mistä sukunimet Manninen ? Aika monasti talon nimi Mannila mutta mistä se on tullut?
   Laakkonen? Jolkkonen? Kopponen? Toivanen ym.
   En löydä sanoja mistä lähtöisin.

   • nimitietoutta

    Kirjoitat, ettet löydä mistä luettelemasi nimet ovat lähtöisin. Alan tutkijat antavat kyllä niille hyvät selitykset, jotka löytyvätkin helposti. Siksi en niitä tässä luettelekaan. Katsoin tosin huvikseni kirjahyllystäni löytyvästä tämän alan tunnetusta kirjasta niitä käsittelevät kirjoitukset.

    Todellisuudessa melkein kaikilla nimillä on joku alkuperä ja merkitys. Mitään tarkoittamattomia nimiä on varsin vähän.


   • ............
    nimitietoutta kirjoitti:

    Kirjoitat, ettet löydä mistä luettelemasi nimet ovat lähtöisin. Alan tutkijat antavat kyllä niille hyvät selitykset, jotka löytyvätkin helposti. Siksi en niitä tässä luettelekaan. Katsoin tosin huvikseni kirjahyllystäni löytyvästä tämän alan tunnetusta kirjasta niitä käsittelevät kirjoitukset.

    Todellisuudessa melkein kaikilla nimillä on joku alkuperä ja merkitys. Mitään tarkoittamattomia nimiä on varsin vähän.

    Minä väittäisin että mitään (alunperin) tarkoittamattomia nimiä ei ole ollenkaan. Monen nimen alkuperä vain on hämärän peitossa. Omastakin sukunimestä on vain arvelu, että tulee eräästä venäjänkielisestä sanasta. Nimet muuttavat muotoaan samoin kuin sanat, murresanoja on hyvin pienillä alueilla käytössä, jopa vain jollakin perheellä, joten hyvin helposti sen merkitys häviää jonkun sukupolven aikana.


  • ontuuvaa selitystä

   Manniselle annetaan selitys mies. Oma Manninen sukunimi tulee Viipurista, Mannilasta ei Savoasta. Laakkosille ehkä, sukunimen alkulähde voisi olla laakko-astiasta.
   Toivanen miehen nimestä. Kopponen? Jokapaikassa rinnastetaan Koposeen, Koponen katsotaan yleisesti juontuvan ortodoksisesta pyhimysnimestä Prokopios

  • Hihhyli

   Entä Tuomela, onko kenelläkään teillä tietoa kyseisestä sukunimestä? Itse en tiedä muuta kuin, että se on vanha suomalainen sukunimi. Tai esim. Sihvonen?

   • hghfffhghffh

    Tuomi -> Tuomela (paikka) -> Tuomela (sukunimi)?

    Sihvosta joutuu jo vähän pidempään miettimään... mutta onneksi joku muu varmaan tietää paremmin
    http://www.sihvostensukuseura.fi/page1.php
    (tuossa etusivulla annetaan ymmärtää, että olisi yksi ja ainut Sihvosten suku - mahtaakohan pitää paikkaansa?)

    Mutta oikeasti, Sukunimistä on olemassa monta hyvää lähdeteosta, jotka (tai ainakin joku niistä) löytyvät suunnilleen jokaisesta kirjastosta.


  • severi k

   Oma sukunimeni on: KAATTARI. Sille en ole löytänyt mitään merkitystä. Kaattareita on kuitenkin joka puolella Suomea, niin että jostakin nimen täytyy johtua tai sillä on jotakin merkitystä. Kuka tietää?

   • täältä löytyy

    Kaattari-nimelle löytyy merkitys Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan kirjasta Suomalaiset sukunimet, joka on tämän alan yksi yleisesti käytetyistä perusteoksista.


   • täältä löytyy kirjoitti:

    Kaattari-nimelle löytyy merkitys Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan kirjasta Suomalaiset sukunimet, joka on tämän alan yksi yleisesti käytetyistä perusteoksista.

    Kiitokset vastauksestanne. Yritän löytää mainitsemanne kirjan.
    Kiitollisena
    Severi Kaattari


  • drthrty

   Kiljander
   Lappeteläinen
   Pohjanvesi
   Aitolehti
   Miesmaa (miksei maamies)
   Simoska
   Ojajärvi (ojitettu järvi? Mitä hyötyä?)

  • onsillätarkoitus

   Nyt en ymmärrä ja ymmärrän. Eikö sukunimi kuitenkin aina tarkoita jotain, siis eikö se ole tietyn henkilön nimi ja tarkoita hyvinkin ko. henkilöä. Ellei sukunimi tarkoittaisi mitään, mistä tiedettäisiin ketä se tarkoittaa tai mikä sen tarkoitus ylipäätään olisi?

  • Luuserit

   En ymmärrä kysymästä minäkään. Kysyjä on palikka.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Syöksit minut syvälle masennukseen

   Olit se suurin syy suruuni, jos olen rehellinen. Mutta ethän voinut tietää. Et voinut tietää, että poljit rikkimennyttä. Mielestäni et ollut rehelline
   Ikävä
   229
   1715
  2. Entä jos me törmätään mies

   Sattumalta joskus?
   Ikävä
   46
   1034
  3. Horoskooppi: Skorpionilla maltti on valttia, rapu kohtaa muutoksia, leijonalle apua epävarmuuteen...

   Uskotko horoskooppeihin? Lue tästä päivän horoskooppi ja katso, pitääkö se paikkaansa... Klikkaa: https://www.suomi24.fi/viihde/horoskooppi-skorpion
   Viihde ja kulttuuri
   11
   933
  4. Ökymenoa Monacossa! Valtteri Bottas esittelee harvoin julkisuudessa nähdyn Tiffany-rakkaansa tv:ssä

   No nyt on ökyä… F1-kuski Valtteri Bottas kutsui Maria Veitolan yökylään luksuskohteena ja rikkaiden asuinpaikkana tunnettuun Monacoon. Tiedossa mm.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   903
  5. Yhä useammat miehet jäävät ilman seksikumppania

   Seksuaalinen yksinäisyys on myös yhteiskunnallinen ongelma: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009348479.html?share=e7236ee8014c17d4d350174fb6afe007
   Sinkut
   232
   837
  6. PERUSSUOMALAISET HALPA-HALLILLA

   On varmaa tietoa, että huomenna lauantaina on Haapaveden Halpa-Hallin edessä klo 10 alkaen tavattavissa perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaita läh
   Haapavesi
   156
   749
  7. Neljä lasta! Minttu Murphy-Kaulanen rehellisenä uusperheestä Sampon kanssa: "Me ei olla pidetty..."

   Lapset on lahja. Tsemppiä suurperhe-elämään Minttu ja Sampo! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/nelja-lasta-minttu-murphy-kaulanen-rehellisena-
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   734
  8. Muistatko kun sähläsin

   Edessäsi nainen? Hienomotoriikkakin sakkasi katseestasi ♥️
   Ikävä
   47
   710
  9. Martina ei viihdy kotona!

   Montako päivää ehti Martina olla kotona ennen kuin oli taas menossa. Tällä kertaa sentään koira mukanaan mutta loput perheestä jäi taas muiden hoidet
   Kotimaiset julkkisjuorut
   258
   659
  10. Mitä jos...

   Lähdetään autoajelulle joskus. Puhutaan aamuyöhön ja katsotaan voisimmeko olla joskus "me". Sopisiko tämä miehelle? PS. Minä ajan, koska sinä ajaisit
   Ikävä
   52
   629
  Aihe