Minun tarinani...

sillä lailla...

Olen ollut koko ikäni siitepöly/eläin allergikko. Minulla on ollut pajon allergia oireita pienestä pitäen aina keväisin ja loppu syksystä. Olen myös syntynyt pari viikkoa aikaisemmin mitä piti ja jouduin tämän takia "happikammioon" koska keuhkoni eivät olleet tarpeeksi kehittyneet vielä. Mummoni kuoli astma kohtaukseen.

Hommasimme koiran ollessani lukion 2. luokalla eli kun olin 17-vuotias heti koiran hommaamisen jälkeen keuhkoni alkoivat oireilemaan eli tuli hengenahdistusta ym... Koiran hommasimme helmikuussa muistaakseni tolloin. No koira oli niin rakas ettei siitä voinut luopua ja sainkin oireeni kuriin kun asuntoomme hommattiin ilmanpuhdistimia. Jouduin kuitenkin toukokuussa siitepölyaikoina pyörähtämään yhtenä iltana hengittämässä spiiraa (avaava astmalääke) kun pef arvoni olivat laskeneet todella alas (en muista paljon). No silloin aloin puhumaan koiran pois annosta, mutta porukat olivat sitä mieltä, että johtuu vain siitepölystä. Sama homma oli myös siihen aikaan aina kun sairastuin johonkin flunssaan niin saman tien oli hirveet hengenahdistukset. No tällein meni lukion 2. ja 3. luokka.

Tämän jälkeen lähdin armeijaan heinäkuussa jolloin ei ollut juuri minkäänlaisia oireita siis armeijassa ollessani. Ainut vain, että aina kun menin himaan niin jouduin taas koiran kanssa tekemisiin ja silloin alkoi taas henkeä ahistaa. Sen kuitenkin muistan, että öisin aina armeijassa yskitti. No jouduin sitten jossain lokakuussa armeijassa PEF seurantaan ja jouduin myös intissä vähän huonoihin hommiin 9 kk:deksi, niin koitin tämän astman avulla itseni keplutella 6 kk mieheksi joten tuli sitten siihen PEF arvo taulukkoon heiteltyä vähän mitä sattuu. Eli lähinnö jos puhalsin 500-550 niin saatoin laittaa 470 tai jonkun 480 ja aamulla oli laitoin aina arvot ala kanttiin ja illalla normaalit. Kotona kummiskin laitoin aina normaalit arvot viikonloppu lomilla ollessani. No sit lopulta päödyin Kajaanin keskussairaalaan spirometria kokeeseen ja sieltä sitten määrättiin minulle Budesonid Easyhealer 400 mikro grammane inhalaatiojauhe jota otetaan 2 annosta aamuisin ja 2 iltaisin sit vielä Avamys 27,5 mikro grammane 2 suihkausta molempiin sieraimiin iltaisin. Niin ja vielä ventoline diskus aina tarvittaessa. Näillä lääkkeillä sain kummiskin kaikki oireeni kuriin ja jouduin palvelemaan sen 9 kk joka tapauksessa.

No armeija loppui ja muutin kotoani pois opiskelemaan 2010 elokuussa. Edelleen oli astmalääkkeet käytössä ja itsestäni tuntui, että ne voisi lopettaa tosin en kuitenkaan kehdannut vaan hoisin astmaani normaalisti ja kävin myös kontrolleissa. Tulokset olivat aina hyvät tosin spirometria kokeesta muistan sen verran aina, että olikohan uloimmat keuhkorakkulat? eivät aina avautuneet kunnolla ilman ventolineä ja sillä saatiin paremmat puhallusarvot aina lekurissa. Tosin tupakan poltto alkoi myös yhtäaikaa silloin kotoa muutettuani ja tulikin sitten vedettyä toisella kädellä piippua ja toisella norttia keskimäärin noin 10 savuketta päivässä ja tätä jatkui se vuosi. Viimeisin kontrolli oli viime toukokuussa jolloin lääkäri ilmoitti, että voit vähentää lääkityksen (budesonid easyhealer) 1 annokseen aamuin ja illoin.

No vähensinkin keväällä, mutta menin koti paikkakunnalleni töihin ja taas koiran takia jouduin sen tuplaamaan siihen 2 annokseen aamuin illoin vielä 1 annos aamuin ja 1 illloin ventolineä, Tämän lisäksi vielä otin heinix allergilääkkeet käyttöön jotta pystyin asumaan kesän kotonani.

No nyt tänä syksynä palasin taas opiskelemaan ja omaan kämppääni ja aattelin, että nyt voin lyhetään sen annostuksen siihen 1 annokseen aamuin ja 1 illoin, mutta sairastuin viimy syksynä mykoplasmaan joka kesti 6 viikkoa ja keuhkoni olivat aivan paskana. Samaan aikaan jäi myös tupakanpoltto. Nyt kummiskin mykoplasmasta toivuttu ja kokeiliin taas lääkkeen pudottamista 1 annokseen aamuin ja 1 illoin, mutta tuntuu kuin se olisi vajaa eli välillä päivällä alkaa ihan yks kaks ahistmaan sitten se loppuu ja saattaa alkaa parin tunnin päästä taas uudestaan. Mietinkin, että alan taas huomenna vetämään sen 2 annosta aamuin ja 2 illoin sillä mykoplasman jälkeen kun käytin tätä annostusta ei ollut oireita ennen kuin sit tiputin taas siihen 1 annos aamuin ja illoin.

Olenkin alkanut miettimään pikkuhiljaa, että olenko pilannut kirjaimellisesti keuhkoni sillä, että halusin armeijasta aikasemmin pois ja hommasimme koiran vai olisiko tämä "astma" voinut muutenkin puhjeta minulle myöhemmin. Nyt on myös alkanut pelottamaan "kuukasvoisuus" ym. sivuvaikutukset jota saa kun kortisonia käyttää pitkään. Voiko olla, että olen loppu elämäni riippuvainen näistä astma lääkkeistä, jotka osaltaan valehtelemalla itselleni hommasin?

Kiitoksia kaikille vastanneille ja tiedän olen idiootti!

0

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mietitikö nainen koskaan

        Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
        Ikävä
        115
        1659
      2. Olisi hauska tietää

        Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
        Ikävä
        61
        1076
      3. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

        Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
        Maailman menoa
        141
        1007
      4. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

        Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
        Ikävä
        96
        870
      5. En kelpaa sinulle

        Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
        Ikävä
        74
        867
      6. Vernu Vasunta

        On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
        Suomussalmi
        22
        842
      7. Minun on vaan päästettävä irti

        Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
        Ikävä
        36
        812
      8. Kertoisit jo

        Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
        Ikävä
        42
        739
      9. Taidat vanhempi nainen

        Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
        Ikävä
        60
        735
      10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

        Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
        Sinkut
        156
        701
      Aihe