Mikä aiheuttaa yli vuoden jatkuneen limaisen yskän!?

epätoivoinen yskijä

Aloin yskiä yli vuosi sitten syksyllä. Aluksi yskää oli pitkin päivää ja se oli kuivaa. Sitten yskä alkoi alkuvuodesta hiljalleen mennä pahemmaksi, mukaan tuli limaa, kellanvihreää. Lopulta yhtenä yönä en saanut nukuttua ja menin lääkäriin. Tulehdusarvot koholla, keuhkokuva ok. Sain antibioottikuurin ja yskä helpottui niin että sain nukuttua. Tämän jälkeen yskin limaa vain aamuisin, mutta kuivaa yskää oli päivälläkin.

Menin uudestaan lääkäriin keväällä ja sain kohonneen laskon takia lähetteen keuhkopolille. Tutkimuksiin pääseminen kesti monta kuukautta ja tässä vaiheessa yskä oli laantunut lisää. Kuitenkin aamuisin edelleen kellanvihreää limaa. Lisäksi usein lämpöilyä ja yleistä kipeydentunnetta, kuin olisi flunssassa mutta ilman mitään kurkkukipuja tms.

Keuhkopolilla tehtiin liuta astmakokeita -> ei mitään merkkejä astmasta. Ei sitä ole suvussakaan eikä minulla ole mitään allergioita. Uusi keuhkokuva poskiontelot, netkin puhtaat. Ysköksissä eosinofiileja ja neutrofiilejä vaihtelevasti. Lääkäri käski katsoa tilannetta ja ottaa yhteyttä jos olo ei parane syksyyn mennessä.

No ei parantunut. Yskä on vähentynyt (nyt pelkästään aamulla ja vähemmän limaa), mutta muuten vointi on ollut alamäkeä. Lämpöä on melkein joka päivä iltapäivällä 37,3 astetta ja on kuumeinen olo. Normaalilämpöni on vähän yli 36 astetta. Keuhkolääkärin mielestä lämpöilyssäni ei ole mitään epänormaalia! Minulle määrättiin uudestaan samat astmakokeet ja keuhkoröntgen -> kaikki ok.

En ole saanut puhua lääkärin kanssa kesän jälkeen. Hän määräsi nyt vielä pitkän listan allergiaverikokeita, jotain pölypunkkivasta-aineita ym. En jaksa tehdä mitään. Liikunta ja rasitus pahentavat lämpöilyä. Lihaksia kolottelee. Vähän väliä on flunssaa ja silloin yskä pahenee taas hetkellisesti.

En jaksa tätä enää. Olen laihtunut, ruokahalu on vaihdellen joko tosi huono tai koko ajan on nälkä! Mikä minua voi vaivata?

Olen siis kaksikymppinen nainen ja sairastan crohnin tautia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa. Olen hoidosta huolimatta vajaalla, ihan selvästi. Kuukautisten välit on pitkät ja hiukset tippuu päästä. Voisin nukkua koko ajan, paitsi väsymyksestä huolimatta en saa nukuttua. Ajatus kulkee hitaasti jne jne.

Crohnin tautiin on lääkityksenä azamun eli immuunipuolustusta alentava lääke. Suoli on ollut ok monen vuoden ajan. Voisiko astma tai allergia oikeasti kehittyä tuon lääkkeen aikana etenkin kun suvussa ei ole astmaa? Minusta lääkäri on ihan hakoteillä.

Mitä seuraavaksi? Auttakaa!

15

2334

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • epätoivoinen yskijä

      Unohtui sanoa, että tubi ja legionella on katsottu, mutta mykoplasmaa tai keuhkoklamydiaa ei. Lääkäri ei halua kuulla tällaisista mitään. Ei kuulemma voi olla infektio, kun crp on ollut jo pitkään normaali. Valkosolut kuitenkin välillä vähän koholla.

    • Limakalvojen lievä-
    • Henna

      Millaiset sinun Pef-arvosi ovat ja nousevatko arvosi avaavan lääkkeen jälkeen?Itselläni ei noussut avaavalla lääkkeellä puhallusarvot juuri ollenkaan, mutta Seretide nimisellä suihkeella nousu oli huima.Tässä suihkeessa on pitkävaikutteinen avaava ja kortisoni samassa suihkeessa.

      Onko sinulle kokeiltu hengitettävää kortisonisuihketta missään vaiheessa?

      Onko mahdollista, että kotonasi tai opiskelu/työpaikallasi on sisäilmaongelmaa tai jopa hometta?

      Onko sinulla mahdollista vaihtaa lääkäriä?

    • epätoivoinen yskijä

      Pef-arvot mitattu kahdesti, avaavasta ei hyötyä. Ei siis mitään astmaan viittaavaa niin kuin jo kirjoitin. Kortisonisuihkeesta ei apua.

      Kotona ei ole hometta ja opiskelupaikalla en ole paljon jaksanut käydä tämän takia :(

    • epätoivoinen yskijä

      Niin ja pef-arvot olivat lääkärin sanoin kauniit.

    • Henna

      Onko sinulla mahdollisuus mennä yksityiselle lääkäriasemalle keuhkolääkärille? Itse en saanut keskussairaalasta keuhkopolilta apua, vaan yksityiseltä lääkäriasemalta sain periaatteessa jo ensimmäisellä käynnillä astmadiagnoosin. Lääkäri kirjoitti kuukauden päästä B-lausunnon Kelaan ja sain loppuelämäkseni astmalääkkeisiin erityiskorvattavuuden.

      Minulla löytyi vasta kolmannesta kortisonisuihkeesta se oikea lääkitys.Eli ei kannata vielä luovuttaa.

    • epätoivoinen yskijä

      Yksityiselle se varmaan on lähdettävä seuraavaksi. Ei olisi oikein varaa.

      Olen 100 % varma, että tämä ei ole astmaa.

    • qwrqrqr

      Valitettavan yleinen harhaluulo lääkäreiden keskuudessa on, että Mycoplasma nostaisi aina CRP:tä.

      Tässä juuri erittäin tuoretta koulutusmateriaalia lääkäriksi opiskeleville:

      "M. pneumoniaen mahdollisuutta lievemmän hengitystieinfektion taustalla ei myöskään voi todentaa tai sulkea pois CRP-määrityksellä."

      "Diagnostiikka perustuu edelleen IgM-luokan vasta-aineiden osoittamiseen akuutin vaiheen näytteessä tai oireisella potilaalla IgG-luokan vastaaineiden lisääntymisen osoittamiseen pariseeruminäytteissä."

      Teetä yksityisellä Mycoplasman vasta-ainekoe, tosin jos IgM on jo ns. mennyt vanhaksi, eli negatiiviseksi, niin tulkinta on lähinnä maalaisjärki-arvailua sen jälkeen. Joku yksityinen lääkäri saattaa lyödä lääkkeet kouraan jo oireiden perusteella, tosin se 14vrk kuuri ei välttämättä tehoa kaikkiin. Jos mycopaska todetaan, koita saada mahdollisimman tuhti kuuri.

    • epätoivoinen yskijä

      Kiitos, löysin lainaamasi tekstin. Tulostan sen lääkärille mukaan kun menen seuraavan kerran.

      Tietääkö joku paljonko mykoplasmavasta-aineiden ottaminen maksaa suunnilleen?

    • Mykopotilas

      Itselläni nyt vuoden limaisuus. Tunnistan limaisuuden kertyvän keuhkoputkeen. Lääkkeenä olen saanut nyt viimeksi symbikort tubuhalerin joka lieventää oiretta hieman. En kuitenkaan halua hoitaa oiretta vaan parantaa sen aiheuttajan. Vuosi sitten se alkoi kuin tyhjästä jonkun taudin jälkeen. Kävin mykoplasmakokeessa ja oli lievästi koholla, varsinaisesta limaisuuden alkamisesta ja tuosta itse taudista oli kuitenkin jo kulunut aikaa vajaa 2 kuukautta. Uusintatesti ilmoitti vain lievää arvoa ja taas tästä kuukauden kuluttua. Oire pysyi kuitenkin koko ajan samanlaisena, ei muutosta siinä. Lääkäri ehdotti lyhyen antibioottikuurin aloittamista mykoplasmaa edelleen epäillen. nyt olen käynyt Klacid, Arithromysin ja roksitomysin kuurit joista yksi hieman pidempi (1 kk). Näistä ei kuitenkaan ollut apua. Olen tutustunut jälkikäteen mykoplasmabakteerin käyttäytymiseen ja yhdysvalloissa tehtyihin tutkimuksiin. Näyttää siltä että kotimaassa ohjeistaminen näissä tapauksissa on laadittu yleisesti sellaiseksi että resistenttejä kantoja ei pääsisi kehittymään. Harvat lääkärit suostuvat määräämään pitkiä antibioottikuureja (6 kk - 1 v) jotka tarvitaan tämän solun sisällä piileskelevän mykoplasman poistamiseen, erityisesti näissä vältetään laajakirjoisia antibioottihoitoja. Kannattaakin varmaan ensin ainakin kokeilla antibioottia joka ei todetusti muodostaisi resistenttiä kantaa. Ilmeisesti tämä roksitomysiini olisi yksi sellainen, tarkemmin asiaa kuitenkaan tuntematta. Itse omalla kohallani olen tullut siihen tulokseen että hankin pitkän kuurin ja syön sitä ensin puoli vuotta ja käytän yhdessä kortisolihoidon kanssa jotta keuhkoputket säilyvät kohtuukunnossa, vähennän tubuhaleria sitten jos limaisuus alkaa vähenemään. Toivotan itsellesi onnea taudin voittamisessa.

    • VAMMANEN

      Olen myös yskinyt, varsinkin öisin, tosi limaista yskää jo 10 kk. Ei se ole mitään
      hiljaista touhua. Heti kun laitan pään tyynyyn, ja käännyn jonnekin päin. Limaa
      nousee välittömästi. Se yskös on niinku saippuakupla, vaaleaa tosi sitkeetä.
      Sängyn päätyä olen nostanut n.5senttiä, ei apuja.
      Pohjalla on keuhkoahtaumatauti ja enfyseema, ja lääkkeet sen mukaiset.
      Läkäri nimesi mulle uuen taudin nimen:frakeobronkomalasia.. jotain.
      Enää en saanut antibioottia enkä kortisonia. Käytössä ne oli suunnilleen
      koko kesän 2012.
      Keksiskös joku mulle hoitopaikan ???
      FRAKEOBRONKOMALASIA

    • Anja20
    • amazooni2
    • yskäinen

      mulla myös kesäkuusta asti jatkuva yskä.kesäkuun 15 päivä oli flunssa .jasen jälkeen on yskimistäriittänyt.niin päivällä kuin yölläkin.lääkäri vaihtoi sympikort haalerin.innovairnexthaleriin.eipä tuo paljon auttanut.mulla tosin krooninenastma ollut jo 20v.en tiedä mitä tässä pitäisi tehdä.kun kävin erikois lääkärilläkin.pienensi vai turbuhaaleri annosta,konstit rupeaa olemaan vähissä.

    • aina---yskittää

      Itsellä yskä helpottanut painonpudotuksella, mutta ei loppunut kokonaan. Odottelen uniapneatutkimuksiin. Ja sama täällä kaikki allergiakokeet otettu ja mykoblasmakoe myös. Keuhkoissa ei kuvattaessa näy mitään erikoista, enkä myöskään polta. Ja kun pään pistää tyynyyn ja varsinkin kun kääntyy kyljelleen, niin yskiminen alkaa. Happolääkkeistä ei ole mitään hyötyä.

      En ole ylipainoinen ja painoindeksi on 25, mutta painonpudotus on auttanut. Yritän pudottaa vielä muutaman kilon, jospa tää yskä loppuis kokonaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      58
      5841
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3697
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1968
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1789
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1236
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1199
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      967
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      52
      962
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe