Mauri Paasilinna: Roihankorpi

alvari.raappavaara

Veljessarjan kuopuskin on omalla laillaan ansiokas kirjoittaja. Toista tusinaa nimikettä on julkaistu. Roihankorpi on väljästi tosiolevaiseen perustuva kertomus yhdestä perheestä, joka kuului suureen asutustiloille huijattuun joukkoon. Teinit voi tarkistaa eri lähteistä mitä käsite "kylmä tila" pitää sisällään. Skeptikko voisi väittää kyseessä olleen valtiovallan juoni pitää laaja ja katkera rintamamies- ja evakkojoukko kurissa, turpeeseen sidottuna. Idealisti katsoisi, jotta korpeen sijoittaminen oli ainoa keino tarjota edes talonpaikka suurelle joukolle asunnottomia.

Kirjan Paanasen perheen tarina perustuu paljolti Paasilinnojen omiin kokemuksiin. Alussa eletään vuotta 1949. Petsamon myötä on menetetty omaisuus ja työ, kuljettu evakossa pitkin Pohjolaa ja lopulta äiti-Maija johdattaa lapsilaumaa jossain Tervolan takana sijaitsevalle kuvitteelliselle Roihankorven asutusalueelle. Sinne on isä, entinen poliisi, nykyinen sotaveteraani ja -invalidi sekä oto-asioitsija pystyttänyt pikkuisen kopin ensiasunnoksi ja tuulensuojaksi varsinaisen talon rakennusajaksi.

Sangen eloisasti Mauri-setä kuvaa tätä rakennusaikaa. Ryske käy ja ruta haisee kun suota yritetään pelloksi ojittaa. Valtiovallan määräykset asutuslainojen nostosta ovat tiukat, ja kunnan viranomaisilla on laajat valtuudet kontrolloida tehtyjä ja tekemättömiä. Ei kaadu tukkipuu metsästä kunnan herran tietämättä, ainakaan teoriassa. Joskus luonto päättää toisin. Naapureiden puolesta valituksia ja kirjelmiä laativa isä ei ole virkahenkilöiden suosiossa ärhäkkänä oikeuksien perääjänä, ja virkamiehen muisti on pitkä.

Keuhkotauti kaataa isä-Paanasen kohta lopullisesti ja samana talvena haudataan nuorimmainenkin. Maijan on päätettävä miten tästä eteenpäin pärjätään. Kirjan voi kokea myös kunnianosoitukseksi pientilan emännille, joille ei liiemmälti patsaita ole pystytetty. Ja jotka alkavat kohta olla yhtä harvassa kuin susi Suomessa 70-luvulla.

Paanasen-Paasilinna sisarusparvea pikku-Mauri on tarkkaillut tarkoin jo kapaloista. Tai sitten hän on mielikuvitukseltaan lahjakas. Muille maille on jo muuttanut vanhin, josta kouluttuu oikein ylioppilas. Muiltahan valkolakki jäi haaveeksi, vaikka tohtoreita tulikin, kunnia- tai väitelleitä. Kotona asuvista vanhin E ottaa isännän roolin, puskee päivät metsätöitä ja erakoituu illoiksi vintille lukemaan. Vasta armeija saa miehen vapautumaan ja miettimään muutakin uraa kuin velkaisen pienviljelijän.

Uusavuttomuus ei ensinnä tule mieleen veljien kakaratoilailuita lukiessa. Kaikki hommat sujuu ja rahaa haalitaan milloin työmaamaitolaa pitämällä, hillasoilta tai kalaa narraamalla. Käsipelin tehtävä valtaojan kaivaminen lie homma, johon moni ei nykyään rupeaisi. Paasilinnat taisivat senkin, ensin satunnaisen lentojätkän opastuksella ja sitten omin avuin. Mukana tietennii kaikkien minunikäisten klassikkotaito: Miten korjaan poikki menneen suksen hernekeittopurkilla. Soittamatta numeroon 112.

Kunniavelkansa suurella (määrällisesti) maakansan kuvaajalle Kalle Päätalolle Mauri maksaa omalla kuvauksellaan jauhojen hausta. Ei kunnalta, vaan naapurikylän kaupasta. Omankylän puotissa piikki oli jo kiinni.

Paasilinna osaa kyllä kuvata niin ihmiset kuin tapahtumat. Harvoin olen kohdannut näin eläväistä ja uskottavaa kuvausta vaikkapa traktorin suohon uppoamisesta ja mitä se vaikutti.

Loppupuolella vauhti tiivistyy, vuosia hypätään puolella sivulla eikä ihan ehditä kahdeksankymmentäluvulle, jolloin Kekkonen lopulta armahti asutustilavelalliset. Herrasmies korjaa aina jälkensä, vaikka viiveellä.

Rohkenen suositella kaikille, joita hiemankin kiinnostaa mitä kaikkea kätkeytyy jälleenrakennusmyytin taakse. Se oli paljon muutakin kuin laivojen rakentamista suurelle ja mahtavalle Neuvostoliitolle.

6

237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Passilinnoja paremmi

      Hyvä seloste, panen mieleeni ja tutustun teokseen. Olen lukenut miltei kaiken Paasilinnoilta, paitsi että Arton tuotantoon jo kylläännyin, mutta Ernoa arvostan erityisesti. Reinokin on tuttu yhdestä teoksestaan. Mauria olen lukenut vain satunnaisesti, vaikka miehen tunnenkin päällisinpuoleisesti.

    • sampo

      alvari se jaksaa tehtailla samalla konseptilla kaikkea kehuvia arviointejaan Kirjailija ja kirja vain vaihtuu.
      Mauri on veljeksistä ainut joka ei osaa kirjoittaa. Teksti on alakoulun ainekirjoitustasoa. Eikä se julkaisu kynnystä ilman Paasilinna olisi nimeä ylittänyt. Lukekaa Roihankorpea, ymmärrätte mitä tarkoitan. Kesken jää jos ette nauraen jatka asenteella, miten tämä on mahdollista ja vieläkö "paranee"

      Tyhjiin kaluttu aihe olisi aikoinaan kirjailijan lahjat omaavan veljen kirjoittamana löytänyt sijansa sukutarinana.

      • sampo samperi

        heh, pieni ajatuskatko yllä kirjatussa. Pitäisi lukea ennen kuin painaa lähetä nappulaa,.


      • A R itte
        sampo samperi kirjoitti:

        heh, pieni ajatuskatko yllä kirjatussa. Pitäisi lukea ennen kuin painaa lähetä nappulaa,.

        Niinpä. Minustakin pitäisi lukea kirja ennen sen tai kirjoittajan mitätöintiä. Huonoista kirjoista en edes vaivaudu kommenttia kirjoittamaan.


    • sampo

      Eipä voi kun uusia kehotuksen, lukekaa Roihankorpi. Ymmärrätte mitä tarkoitan.
      Sama kehotus koskee myös Rovaniemi-sarjaa Sotamorsian (2004), Korpivaellus (2005), Vihkiloma (2006) ja Jäämerentie (2007) Ilman Paasilinna nimeä olisivat pöytälaatikkoon jääneet. Päätaloa syyteltiin naivismista. Näissä kirjoissa sana saa uuden merkityksen.

      Mauri Paasilinnan alkupään tuotannon lyhyitä erä ja hupi tarinoita saattaa välipaloiikseen lueskellakin. Kuitenkin verrattuna esim. Huoviseen hän jää joka osa-alueella ja paljon.

    • En lukenut, mutta

      Kun kysymys on näinkin tunnetusta asutustilallisperheestä, uusien mutta alkuperäisiin viittaavien nimien keksiminen perheenjäsenille turhalta etäännyttämistoimelta. Samoin kylän nimen (Varejoki) vaihtaminen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1947
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      19
      1733
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1594
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1336
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1252
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1226
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1203
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1202
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe