Miten ruokitte ja liikutatte ponejanne?

Miten teillä?

Eli tää on nyt tämmänen "kysely" siitä, että miten ruokitte ja liikuttatte settiksiänne. Eli siis paljonko annatte ponille ja mitä väkirehua aamulla, päivällä ja illalla? Onko teillä ollut joitain ongelmia tämän/jonkin muun ruokinta tyylin kanssa(esim. lihonut, laihtunut, saanut liikaa energiaa, yms...)Kuinka usein viikossa liikutatte ponejanne, kuinka raskaasti(eli tuleeko paljon/vähän hikeä) ja kuinka kauan liikutatte? En siis tarkoita nyt mitään tarhailua, vaan ratsastusta, ajoa, agilityä, yms...

Mulla on 17.v shettisruuna, ex-ravuri. Aamulla se syö n. 2dl kauraa ja kaksi porkkanan palaa leivän palan. Päivällä se ei syö muuta kuin heinää. Illalla se syö n. 2 dl Racing Senior ja n. 2 dl Racing Prix, valkosipulia 1/2 mittaa, teelusikallisen suolaa. Ja tietty sen palan leipää ja kaks porkkanan palaa. Tämän ruokinta tyylin kanssa ei oikeestaan oo ollu vaikeuksia, tosin heti jos jää liikutus kevyemmälle lihoo, mikä johtuu varmaan tosta prixistä. Ois tarkotus vaihtaa se Racing Ponyyn. Ksokaan ponilla ei ole ähkyä ollut.

Liikutan tätä ponia 5 kertaa viikossa. Alkuviikosta hyppään sillä. Monesti tulee hikeä kaulaan ja ryntäille. Menen myös kerran koulua ja maastoilua. Sitten vielä loppuviikosta menen pieniä esteitä ja käyn ajamassa. Ajolenkit meillä ovat aina siinä 10 kilometrin paikkeilla. Ajolenkkiin sisältyy käyntiä, hölkkäilyä ja reipasta ravia. Joskus saatan käydä myös vain n. 5 kilometrin mittaisia lenkkejä joilla sitten ravaillaan täysiä sellaisia puolem kilometrin pätkiä. Sitten välissä kävellään/hölkätään. Ajolenkkien jälkeen ponilla on yleensä hikeä kaulalla, ryntäillä ja lautasilla.
Tämän lisäksi se tarhailee 8-10 tuntia päivittäin.

6

241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • He he

      Meillä on n. 4.v shettistamma ex-ravurin seuralaisena. Kesäisin hepsukat ovat ympäri vuorokauden laitumella ja talvella ne syövät kolme kertaa päivässä kuiva heinää. Poni saa n. yhden kilon. Kesällä eivät saa kuivaa heinää, kun pärjäävät vihreällä mitä laitumet on täynnä :). Pikkuneiti saa kahdesti päivässä yhden kilon kivennäistä ja kourallisen leipää ja neljä porkkanaa.
      Kuten jo sanoin, se on hankittu ihan vain seuraponiksi. Naapurin tytöt käyvät keälomalla melkein joka päivä ja kouluaikaan viikonloppuisin ratsastelemassa. Eivätpä nuo nyt erityisemmin mitään tee, kävelevät ja saattavat vähän hölkötellä ympyri pihaa. Tytöt ovat vielä melko pieniä, toinen viisi vuotias ja toinen seitsemän, eivätkä ole vielä koskaan edes laukanneet, eikä ponikaan ole kovin ratsastettu, ei osaa muuta kuin kävellä, ravata ja pysähtyä. Eikä meillä ole edes mitään kenttää jolla voisi mennä.
      Tällä tavalla olemme ponia hoitaneet jo reilut puoli vuotta, eikä ole pahempia ongelmia ollut, mitä nyt tuo poni aika pyöreässä kunnossa pysynyt... :)

      • Hehe

        Sori, tuli kirjotus virhe! Eli tarkotin yhden desin, en yhtä litraa!!!


    • Ponikisaaja1

      Mulla on kaks shettis-ruunaa, joita ruokin ja liikutan itte, ja sitte lisäks liikutan n. 3 kertaa viikossa yhtä 5 v. tammaa, jolla on teht yks varsa eikä tämän takia ole kummemmin koulutettu ja minä toimin sen "kouluttajana", sen lisäksi, että ponin omistajan tyttö ratsastaa sillä 2-3 kertaa viikossa.

      Omia ponejani liikutan joka päivän jotenkin, yhdesti viikossa on kevyempi päivä jolloin käydään kävelyllä taluttaen maastossa tai harjotellaan joskus joitain agilityesteitä. Hyppään poneillani 3 kertaa viikossa, yhdesti käyn maastolenkin, joka on aina 4-7 kilsaa pitkä, riippuu säästä ja seuraavan päivän teemasta. Ja sitte kahesti mennään koulua. Toinen poneistani, 9 v., kilpailee 60cm tasolla ja koulupuolella on vahva hC, osaa monia hB tason liikkeitä, ollaan voitettu jo kolme kertaa seuraC. Toisella ponilla, 12 v., kilpailen 75-80cm tasolla, siirrytään ens kaudella 80cm. Koulupuolella hB, ei oo voitettu, paras sija 4.
      Kummallaki kilpailen tuolla tasolla, mikä niillä nyt on. Ton 9 v. sain ensin, vuonna 2008, jolloin se oli 4 v. eikä osannut juuri mitään, no, kävellä ravata, kääntyä ja pysähtyä. Sitä ei oltu juuri ollenkaan koulutettu. Mutta sillon se tuntu tosi hyvältä ja halusin sen. Nykyään se tekee väistöt, sulut, avot, kulkea muodossa käynnissä ja ravissa. Laukanvaihto ei vielä onnistu, mutta ei se kaukana oo.
      12 v. poni mulle tuli 2010 ja osasi kulkea koottuna juuri ja juuri, avot, sulut, väistöt ravissa ja käynnissä. Olen opettanut sille laukan vaihdot ja koottuna pysymisen pidemmän päälle. Sillon kun se tuli se oli kilpaillut 50cm tasolla.
      Ja sitten kumpiki tarhailee päivittäin 6-7h.

      Omia ponejani ruokin Racing Builder Mixillä. Lisiksinä on suola, sipuli ja Chevinal. Ne syövät kumpikin kahdesti päivässä 3dl Builderia. Kisapäivinä 4dl. Suolaa saavat aamuin illoin kaksi teelusikallista, sipulia iltaisin suositellun määrän sekä Chevinalia iltaisin suositellun määrän. Ja kolmesti päivässä heinää, noin 5 kiloo yhteensä koko päivän aikana. Tällä ruokinnalla ja liikunnalla ei oo ollu mitään ongelmia, ei oo ollu lihavia, ei kaviokuumetta, ähkyä, yms. Eipä oikeastaan koskaan. Kumpikin oli tullessaan hieman pulskia, mutta hoikistuivat nopeasti. Eivät siis kuitenkaan mitään alipainoisia oo, ei kylkiluut paista ja lihakset on isot.
      Ponista, jota liikutan en tiedä hirveän tarkasti että mitä se syö, mutta ainakin se syö aamulla ja illalla kivennäistä ja kauraa, lisiksistä en tiedä. Tää poni hieman pullee, mutta ei pahasti. Silleen et ei siihen ees kiinnoty huomiota.

    • Palloponin omistaja

      Miten ihmeessä te voitte ruokia noin "reilusti" ponejanne?! Mulla poni syö vaan kivennäistä (1dl) ja heinää, en tiiä kuinka paljon, mutta ei todellakaan isoa kasaa!! Liikutan sitä silleen että joka toinen päivä käyn reippaan ajolenkin, n. 3 kilsaa ja joka toinen päivä juoksutan sitä liinassa, ja 1-2 kertaa viikossa irtohypytän. Esteet on korkeimmillaan yleensä 95cm, poni on aika pieni, 102cm.
      Ja vaikka ruokin sitä näin niukasti ja liikutan näin paljon (ainakin omasta mielestäni) niin poni on PYÖREÄ KUIN PALLO!! Mitä mä oikeen teen väärin?

    • Ponyliini

      Mä ruokin mun superherkästi lihovaa 9.v ponia vaan ruokalusikallisella kivennäistä ja proggressia. Se saa tän saman annoksen aamulla ja illalla. Ja tottakai heinää kolme kertaa päivässä.
      Se tarhailee päivittäin n. 7h ja ajan sillä pellolla päivittäin yhden ponin valjakkoponikärryllä n. 1-1,5h. Kerran viikossa juoksutan sitä irti kentällä ja joka keskiviikko on myös lepo.
      Ja näillä ohjeilla on poni pysyny hoikkana!

    • Maalaistyttö

      Meillä asuu 5.v oripoika (shettis) pihatossa toisen shettisorin ja kahen (toinen 1.v ja toinen 2.v) suokkitamman kaa. Me lähinnä ajetaan aina shettiksillä, n. 5 kertaa viikossa käyään ajaa 1,5-5 kilsan lenkki, vähän vaihtelee sään, omien menojen ja aikaisemman liikutuksen mukaan. Alussa ja lopussa kävellään aina vajaa puol kilsaa. Kaikki muu matka lenkistä ajetaan reipasta ravia. Yleensä ajetaan harjotuskärryillä, mutta talvisin joskus myös reellä. Ja joskus pannaan toinen "peräponiksi", eli otetaan vaan riimunnaruun siihen perään juoksee. Ja sitte ne on siinä pihatossa, eli periaatteessa ulkona (meillä ne siis saa valita ite että ovatko ulkona vai sisällä, ulkona ovat tooosi isossa tarhassa ja sisällä sitte semmosessa "minihallissa" jossa on aina lämpö plussan puolella ja jos on kylmä niin annetaan heinät sinne) 24/7.
      Meillä ei hepat syö muuta kuin heinää. Ja tietty vettä :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2108
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1982
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      156
      1647
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      136
      1604
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1247
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1214
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      12
      1155
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1148
    Aihe