Näkyykö reuma aina verikokeissa?

näin on

Miehelläni on hyvin selvät selkärankareuman oireet, mutta verikokeet kertovat muuta. Reumafaktori on ollut kerran koholla ja silloinkin vain muutama yksikkö yli viitearvon, muuten on ollut joka kerta sielä lähellä ylärajaa. Sitrulliinipeptidi on aina ollut reippaasti alle viitearvojen ja kudosantigeeni on ollut negatiivinen pariinkin kertaa tutkittuna. Lasko on tässä vuoden aikana mitattu neljästi ja tulos aina 2-4 eli täysin normaali. Röntgenkuvissa kokenut reumalääkäri näki jotain reumaan viittaavaa, mutta mahtaako johtaa diagnoosiin kun kaikki arvot on kunnossa?

18

8953

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jokueräs

      Selkärankareumahan ei ollenkaan välttämättä nosta reumafaktoreita. Onko HLA-B27-antigeenit tutkittu? Se on selkärankareuman osalta se kiinnostava. Tosin voi olla selkärankareuma, vaikka se olisi negatiivinen, mutta se on paljon harvinaisempaa. Jos oireet ovat selkeät ja kuvissa näkyy jotain, ei siihen verenkuvamuutoksia tarvita, että diagnoosi asetetaan.

    • Raivokipeä

      Itse kuvittelen, että voi olla nivelreuma ilman reumafaktorin merkittävää nousuakin, mutta pitääkö n-reumassa välttämättä aina nousta noiden sitruliiniarvojen? Tai voivatko olla aluksi ok ja myöhemmin kohota? olen tätä täällä aiemminkin kysynyt saamatta vastausta. Ja eikös se ole niin, että mikäli arvot eivät ole koholla, on kyse seronegatiivisesta reumasta?

      Itselläni on ollut viidettä vuotta varsin invalidisoivat ja kaiken aikaa lisääntyvät nivelkivut. HLA27-arvo on negatiivinen, reumafaktori lievästi koholla, lasko ja CRP norm, leukosyytit koko ajan pienesti koholla. Aina saan kuulla, että ei tämä ainakaan reumaa ole, ei ole fibromyalgiaa (oireeni eivät siihen tosin viittaakaan), ylipäänsä, ettei tämä ole mitään. On se vaan kuit. helvettiä, että alle keski-iässä alkaa romuttumaan, mutta lääkäreiden mielestä missään ei ole mitään vikaa vaikka selkeitä rtg-muutoksiakin on.

      Liikkua yritän kivun sallimissa rajoissa ja fysioterapiassa käyn säännöllisesti. Alkuun maksoin siitä yksityisellä 67e / kerta, sitten pääsin onneksi kunnalliselle puolelle. En ole ylipainoinen enkä halua syödä vitamiineja enkä ihme luontaituotteita ylenpalttisesti, sillä niitä joka kerta joku hihhuli tällä palstalla markkinoi.

      Nivelkivut ovat pirullisia, jos ei ole näyttää niitä toteen verikokein. Kovasti ihmettelen vouhotusta terveydenhuollon ennaltaehkäisevästä otteesta ja työterveyshuoltomme ylimalkaisesta asenteesta. No, huh ja valivali, kiitos, että sain avautua!

    • näin on

      Tänään oltiin lääkärillä ja selkärankareumadiagnoosihan sieltä pamahti. Kaikki arvot ihan normaalit, mitä nyt se reumafaktori siellä ylärajoilla, mutta kaikki muut ketjussa mainitut normaaleja. Lääkäri katseli koetuloksia ja totesi sitten että eihän näillä oikeastaan ole mitään väliä. Röntgenkuvissa kuulemma näkyy ihan selvät reuman merkit, ei epäilystäkään. Aika kova iskuhan se oli, mutta tavallaan helpottavaa, koska nyt saa sitten lääkkeet ja hoitoa. Lääke vain on sellainen, että se pitäisi lopettaa vuosi ennen kuin alkaa lasta yrittämään, vähän kova pala näin nuorelle parille, mutta minkäs teet.

      Raivokipeälle suosittelen käyntiä jollakin arvostetulla reumalääkärillä, tk-lääkärit tai edes sisätautilääkärit ei välttämättä osaa diagnosoida jos tuijottavat vaan niitä perhanan verikokeita. Reuma on oikea sairaus eikä se parane millään vitamiineilla. Tai eihän se parane millään muullakaan, mutta kova tauti vaatii kovat lääkkeet eikä mitään hihhulointia. Maria Hypén oli meidän kohdalla pelastus, hän ottaa vastaan Koskiklinikalla Tampereella. Mutta on niitä muitakin hyviä, googlettamalla löytyy. Vähänhän tuo kirpaisee maksaa satanen yhdestä käynnistä ja matkat päälle, kun ei ole mitään vakuutustakaan. Mutta kyllä se kannattaa jos elämä muuttuu taas elämisen arvoiseksi, pääsee takaisin töihin ja voi olla suurin piirtein niin kuin normaalit ihmiset.

      • Jokueräs

        Mikä ihmeen reumalääke vaatii vuoden varoajan ennen lasten hankintaa? Äkkiseltään tulee mieleen vain yksi, mutta siinä varoaika onkin jo 2 vuotta, eikä käsittääkseni ole niitä lääkkeitä, joilla yleensä lääkitys aloitetaan. Siitä erikseen vielä mainitaan, että ei saisi antaa nuorille juuri tuon pitkän varoajan takia. Miehillä on se hyvä puoli, että voivat aloittaa lääkitykset heti, kun lapsi on aluillaan, naiset joutuvat olemaan ilman lääkitystä raskaus- ja imetysajan. (Raskausaikana yleensä oireet helpottavat, mutta synnytyksen jälkeen reumalla on taipumus aktivoitua, sanoi lääkärini.)

        Jokatapauksessa nyt vaan tsemppiä lääkkeiden vaikutusten odottamiseen ja sivuvaikutusten kestämiseen. Toivottavasti löytyy kerralla sopivat lääkkeet :)


    • näin on

      Lääkkeen nimi on Trexan ja vaikuttava aine metotreksaatti. Paketissa mukana olleet ohjeet suosittelevat varoajaksi kaksi vuotta, toiset ohjeet puhuu puolesta vuodesta ja lääkäri vuodesta. Tosin kaksi vuotta koskee kuulemma vain niitä, jotka ovat saaneet suuria annoksia syövän hoitoon. Ehkäpä otamme puhelun tohtorin vastaanotolle. Aika hurjaltahan tuo kaksi vuotta tuntuu, jos suunnitelmissa on vaikka kolme lasta niin sehän tekisi minimissäänkin kuusi vuotta plus aika joka menee yrittämiseen. Eikä sitäkään tiedä, että vaikka raskaus alkaan, niin ei se välttämättä jatku loppuun asti. Ja mikäli menee kesken tai lapsi syntyy kuolleena niin sitten koko kahden vuoden rumba uudestaan. Tosin menen ehkä asioiden edelle. Suoraan sanottua aivan järjetöntä määrätä 26-vuotiaalle tuollaista lääkettä, kai niitä nyt muitakin lääkkeitä on.

      • Jokueräs

        Kyllä minulle on tuon lääkkeen kanssa aina puhuttu puolesta vuodesta. Asiasta puhuttiin viimeksi vajaa kuukausi sitten, kun suunniteltiin lisälääkityksiä.
        Reuma-aapinen sanoo Trexanista: "Perheenlisäystä suunniteltaessa on suositeltavaa, että metotreksaatti lopetetaan noin kuusi kuukautta ennen sitä. Tämä suositus koskee myös miehiä, joskaan havaintoja ei ole mistään ongelmista." Muiden lääkkeideni osalta olen saanut aika erilaista infoa lääkäreiltä kuin reuma-aapisesta, mutta aina kuvio on mennyt niin päin, että reuma-aapinen on tiukempi. (Ylipäätään reuma-aapiseen kannattaa tutustua, sielä on hyvää ja selkeää tietoa)

        Se vaan on tosiasia, ettei reumaatikko voi hankkia lapsiakaan ilman lääkärin lupaa. Moneen muuhunkin juttuun tarvitaan lupa. Toisaalta lääkitys on viimeaikoina tehostunut huomattavasti ja ainakin minä säilytän mielummin työkykyni eläkeikään. Vaikka se vaikuttaa paljonkin elämään ja lääkärit tulevat liian tutuiksi.

        Ymmärrän täysin tuon lasten hankintaan liittyvän ahdistuksen. Itse olen kuitenkin suunnilleen samanikäinen lapseton nainen. Lasten hankinnassa pelottaa eniten nuo lääkkeiden varoajat. Miten ihmeessä pärjään ilman lääkitystä tuon puoli vuotta? Tällä perusteella on valittu viimeisin tulokas eli biologinen reumalääke. Sen varoaika on melko lyhyt, joten jonkun tehoavan lääkkeen saa pitää mukana melko pitkään.


    • näin on

      Tuota samaa tekstiä olen minäkin lukenut, mutta lääkäri sanoi että aikaa on nyt ihan hiljattain nostettu vuoteen, mutta sitä ei ole vielä ehditty päivittää reuma-aapiseen. Ja tuo lause: "Tämä suositus koskee myös miehiä, joskaan havaintoja ei ole mistään ongelmista" ärsyttää todella paljon, että annetaan suositus ihan vaan varmuuden vuoksi vaikka mitään todisteita mistään haitoista ei ole. Eikä niitä suosituksia sitten oikein uskaltaisi uhmatakkaan, koska ajatus lapsen elämän tuhoamisesta tahallaan on niin pelottava.

      Kauanko sulla on ollut noi lääkkeet? Ootko parisuhteessa ja onko lastenhankinnasta ollut puhetta? Tai siis anteeksi vaan kun menee näin henkilökohtaiseksi :D

      Me ollaan oltu naimisissa jo neljä ja puoli vuotta, mutta aika pian häitten jälkeen sairastuin masennukseen ja siinä menikin sitten kolme vuotta. Ei niidenkään lääkkeiden kanssa voinut lastenhankintaa ajatella, mutta onneks pääsin kuitenkin niistä eroon. Muutenkin elämä tuntui hymyilevän, mutta sitten meni kaikki taas päin persettä. No, onneks ei ehditty siihen väliin niitä lapsia tehdä, muuten olis voinu tehdä tiukkaa monellakin tapaa.

      Tuntuu että tää on mulle henkisesti rankempaa kun tuolle itse potilaalle, joka lähinnä kamppailee kipujen kanssa. Mut ehkä se on näitä tyyppillisiä sukupuolieroja, naiset märehtii ja miettii, miehet elää hetkessä. On vaan niin hiton voimaton olo, kun on tottunut aina hoitamaan ja järjestämään kaiken. Nyt onkin ihan vieraalla maaperällä, kun ei tiedä asiasta mitään eikä voi tehdä tilanteelle yhtään mitään. Eikä voi oikeastaan ottaa lääkkeisiinkään mitään kantaa, eikä voi toisen puolesta päättää kauanko tämä voi olla ilman niitä.

    • ravinto vaikuttaa

      Astman, reuman ja suolisto-ongelmien takana ruokavalio – "Lääkärit antavat väärää tietoa"
      http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1624947/astman-reuman-suolisto-ongelmien-takana-ruokavalio---laakarit-antavat-vaaraa-tietoa

      Nivelreuman nykyaikainen hoito!
      http://www.raikasweb.com/nivelreuman-nykyaikainen-hoito


      Reumaa ja niveltulehduksia sairastaa lähes 100 000 suomalaista. Perinteisen lääketieteen rinnalle on kehitelty monipuolisia luonnonmukaisia hoitomuotoja, jotka ovat kaikkien ulottuvilla. Ne ovat turvallisia ja myrkyttömiä tavanomaisiin hoitomuotoihin verrattuna.
      http://kirja.elisa.fi/ekirja/reuma-ja-niveltulehdukset-luonnonmukainen-hoito

      Viljojen mahdolliset haitat!
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

      Nivelet koetuksella!
      http://www.youtube.com/watch?v=A-a2PP74N04

      http://www.katsomo.fi/?progId=117114

      • puputihuuhaa

        Heh heh, ja tuolla ylhäällä mainostetaan yrttikauppiaan sivuja. Voi herrajee mitä p---kaa tänne voi kirjoittaa. TÄyttä puppua.


    • Raivokipeä

      No, johan tänne saatiin hihhuli kauppaamaan luontais ym. hoitoja:( Itselleni ei ainakaan ruokavalio ole vaikuttanut kummemmin nivelkipuihin, joten tuskin huuhaa-hoidotkaan:)

      • ravinto vaikuttaa

        Huuhaahoidot?

        Ravinnolla on merkitystä reuman oireisiin.

        Tulehdusta estävä ruokavalio ihan oikeesti auttaa.

        Tuossa kirjassa juurikin kerrotaan, mitä se tulehdusta estävä ruokavalio on.

        Tietoa löytyy myös nestistä, niin ai tarvii mennä kirjastoon.


        Kokonaisuus ratkaisee.


        Tuloksekkainta terveydenhuoltoa on ennaltaehkäisevä. On harmillista, että julkisuudessa levitetään THL:n toimesta yksipuolista ja perätöntä tietoa ravinnon ja ravintolisien haitoista aiheuttaen sekaannusta ja turhaa huolta kuluttajien keskuudessa.


    • näin on

      Arvon ravitsemustieteilijä voi tulla puhumaan uudestaan sitten kun on lyödä pöytään tutkittuja ja puolueettomia faktoja ei mitään mutu-tietoa. Nettiinhän voi kuka tahansa kirjoittaa ja julkaista ihan mitä tahansa saa oksennettua ulos aivoistaan. Kirjojakin voi kirjoittaa ja hyvällä tuurilla löytää vielä julkaisijankin joka tietää että huuhaa-elämantapakirjat merkitsevät rahaa. Siitähän tässä kaikessa on kyse, rahasta. Lääkeyhtiöt markkinoivat lääkkeitä ja muut kaiken maailman marja- ja öljykapseleita. Samalla syyttävät toisiaan ahneudesta vaikka samaan syyllistyvät kaikki: rahantekemiseen ihmisten kärsimyksen kustannuksella. Eroa näillä on se, että lääkkeitä kehitetään ja tutkitaan jopa vuosikymmeniä ennen kuin niille saadaan myyntilupa. Luontaistuotteita voi kuka tahansa keitellä takapihan marjoista ja myydä suurilla puheilla ja katteettomilla lupauksilla. Arvatkaapa siis kumpiin luotan?

      Mutta kyllä meilläkin kokeiltiin viljattomuutta. Mieheltä väheni hilseily ja minä en huomannu mitään. Tai no vähän huono oli tuli kun ei saanut aloittaa päivää puurolla. Lopetettiin kokeilu. Perus d-vitamiinit ja kalanmaksaöljyt nyt kai on käytössä kaikilla ja yrttiosasto sekä parapähkinät menee sitten jo sille huuhaa-osastolle.

      Reuma ei ole ravitsemuksellinen sairaus. En ole milloinkaan kuullut kenestäkään joka olisi parantunut reumasta tai edes saanut lääkkeitä vastaavaa hyötyä. Tai tottahan niitä noissa mainoksissa esiintyy, mutta tarkoitan ihan oikeaa ja aitoa tapausta jonka yhteydessä ei yritetä myydä mitään.

      Silloin kun sairastin masennusta, sain kuulla syyn olevan kofeiinissa, fluorissa ja ties missä. Nämä siis täällä suolikaksnelosessa. Lääkärit taas suosittelivat liikuntaa ja d-vitamiinia. Noihin höpö höpö juttuihin en edes ottanut kantaa, mutta lääkäriä uskoen liikuin kuin hullu ja popsin d-vitamiinia suurilla annoksilla (100 mikrogrammaa). Ei auttanut. Pelottavaa että lääkärikin voi olla noin jumiutunut yhteen ajatukseen eikä ymmärrä ettei kaikki masennus ole välttämättä vitamiininpuutosta.

      • Jokueräs

        Jos reuma olisi ravitsemuksellinen sairaus ja ylläolevat ruokavaliovinkit pitäisivät paikkansa, miten on selitettävissä, että sairastuin reumaan samoja aikoja, kun noudatin melko vastaavaa ruokavaliota? Ja myöhemminkin kokemukseni ovat osoittaneet, että jos ruokavaliosta jäävät hiilihydraatit kovin vähiin, reumaoireet pahenevat. Joku kommentoi tähän taatusti "teit sen väärin". Ehkä niin, mutta kun lukee ravitsemussuositusta ja syö sen mukaisesti, olo on huomattavasti parempi.

        Tosiasioitahan on, että joillakin reumaatikoilla punainen liha, erityisesti possu, pahentaa oireita. Samoin oli joidenkin kasvisten kanssa. Jos yhteyden löytää, niin kannattanee välttää reumaa aktivoivia ruoka-aineita. Minä en ole moista yhteyttä itseltäni löytänyt, joten syön hyvällä ruokahalulla possua, koska pidän siitä.

        Sitten noihin lastenhankinta kysymyksiin. Pitkähkö suhde päätyi eroon sen takia, ettei lapsia siinä tilanteessa voinut hankkia. Lääkitykset olisi voitu muokata niin, että raskaaksi tulemista olisi voinut yrittää, mutta en ollut siihen halukas ja reumalääkärikin oli sitä mieltä, että olisi nivelteni kannalta parempi, jos yritetään edes saada tautia remissioon. Tämä(kin) ongelma alkoi hiertää suhteessa ja todettiin, että parempi, kun jatkamme eriteitä.

        Tällä hetkellä lasten hankinta ei ole ajankohtaista. Asiasta on puhuttu ja biologinen lääke valittiin sillä perusteella, että sen varoajat ovat lyhyimmät. Nyt katsellaan, miten se alkaa vaikuttaa ja jos tehoaa, aletaan ajaa alas noita muita lääkkeitä. Minua pelottaa lääkkeiden lopettaminen, koska aikaisemman kokemuksen mukaan lääkkeiden tauotus tuo oireet takaisin melko nopeasti. Toisaalta liian pitkään ei haluaisi lasten hankintaa viivyttääkään... Ei ole helppoa missään nimessä.

        Tuohon kommenttiisi erilaisista suhtautumisista täytyy todeta, että kovin tutulta kuulostaa. Itse tietää, miltä tuntuu, mihin pystyy ja pystyy eritavalla suhtautumaan oireisiin. Vierestä katsottuna asia on vaikeampaa. Kun kivun ja jäykkyyden kanssa elää jatkuvasti, sitä tavallaan vähättelee ja sen kanssa oppii elämään. Tavallaan pakkokin on pärjätä. Minä koen vaikeampana hetkenä sen oireiden alun. Aktiivisen kivun kanssa kyllä pärjää ja jos ei pärjää, voi mennä lääkärille. Se oireiden alun tuoma kivun pelko on pahinta.

        Trexan on lääkkeenä yksi tehokkaimmista perinteisistä reumalääkkeistä ja sen teho-haitta-suhde on omaa luokkaansa. Siksi se aloitetaan melko herkästi, jos vain mahdollista.

        Tulikohan kaikki, mitä ajattelin...


    • ravinto vaikuttaa

      Tämä kannattaa lukea:

      http://reumaton.wordpress.com/

      Ruokavalion muuttaminen on vaikeaa, ja jos siihen ei pysty, niin eihän se sitä tarkoita että se on huuhaata, kuten täältä saa lukea.

      • näin on

        Antamassasi osoiteessa ei edelleenkään ollut mitään tutkittua tietoa. Yhden lääkärin kokemukset eivät vastaa laajoja vuosikausien tutkimustuloksia. On minullakin kokemuksia, viljoista ei ole ollut mitään haittaa meille kummallekaan eikä niiden välttelemisestä mitään hyötyä. Paitsi se hilseen vähentyminen, mutta en laske sitä järin merkittäväksi hyödyksi. Ai niin, olihan siellä oikein yksi lääkärihaastattelu joka oli julkaistu arvostetussa Hymy-lehdessä. Siis siinä samassa joka paljastaa salarakkaita ja kertoo Tuksun edesottamuksista. Kuten jokueräs sanoi, tärkeintä on etsiä se itselle sopiva ruokavalio, kyllä sitä nahoissaan tuntee mikä sopii ja mikä ei.

        Eikä terveellinen ruokavalio itsessään mitään huuhaata ole, mutta on vastuutonta sanoa että reumalääkityksen voi korvata ruokavaliolla. Viljojen välttelystä on karppauksen myötä tullut joku ihmeen muotijuttu. Jos se ei jollekin sovi niin olkoon syömättä ja antakoon muiden olla rauhassa. Kyllä meidänkin taloudessa on kokeiltu jos jonkin sorttista ruokavaliota (keliakia, kihti, kasvis ja maidoton) ja kokemusta ruokavalion muuttamisesta löytyy, joten turha yrittää syylistää.


      • hyhyhyh

        No tuo "reematon" ei todellakaan ole mikään kritiikin kestävä lähde. Hyh!


    • ravinto vaikuttaa

      Viljojen vaihtaminen kasviksiin EI OLE KARPPAUSTA, vaan terveellinen ruokavalio.

      Miten kuvittelet, että ruokavalio tutkimusta voidaan tehdä, kun harva sairas edes haluaa tähän osallistua?

      Tuskin lääkäri olisi kirjoittanut reuman hoidosta ruokavaliolla, jos siitä ei olisi kukaan saanut mitään apua.

    • Koukkkuselkä1

      Olen jostain näistä vastaavista jutuista lukenut, että Trexanin otto-päivänä ei saisi käyttää maitoa. Mihin tämä perustuu ja onko sillä lääkkeen vaikutuksen kannalta mitään merkitystä?
      Olen noudattanut tätä ohjetta jonkin aikaa, mutta en tiedä onko sillä ollut jotain vaikutusta tai ei.
      Tosin on selkärankani tullut melko heikoksi, en tahdo jaksaa kävellä, kun jo alkaa vetää kumaraan. Onkohan näillä asioilla mitään yhteyttä. Viljoja käytän ,eli leipää ja puuroa aamuisin. Kahvia myös. Siis Onko jollakin kokemuksia varsinkin tuosta selän heikkoudesta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1285
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1207
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1060
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      52
      821
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      74
      736
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      672
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      40
      657
    9. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    10. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      351
      633
    Aihe