Moottorirata

keprele

Kenen kuningasajatus on läntätä öljynpärskytysrata ykkösluokan pohjavesialueen päälle? Vesi on tulevaisuuden valuutta, kuten puu on ollut aiemmat vuosikymmenet. Hetkellisen pärinäilon takia ei pidä omaan kaivoonsa kustantaa. Jos raskas kalusto tarvitsee harjoittelupaikan, löytyy Suomesta taatusti valmiiksipilaantuneita maita sekä alueita, joilla ei synny pohjavettä - Iitistäkin, hehtaaritolkulla.

Valtiolta olisi puoltoista milliä rahaa tarjolla. Enää ei puutu kuin 46 miljoonaa. Voi elämän kevät, mehän tienataan tällä.

Pumppaamo harjulle ja pullotuslinja perään. Venäjällä, Kiinassa ja Lähi-Idässä on markkinat. Tillolankangas tuottaa 2 500 000 litraa puhdasta vettä. Päivässä.

31

2655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SaasteSuomi

      Olet oikealla asialla. Moottoriradan paikka ei ole Salpausselälle eikä lähimaillekaan sopiva hanke. Toisaalta on huonohkoja kokemuksia Kymenlaakson ympäristötoimesta, joten varmaan luvan saa mihin ja minnevain, kun on oikeat hankemiehet asialla.

      En menisi kuitenkaan juomavettä hanakasti ulkomaille myymään ja sellaista bisnettiä alkamaankaan.
      Nykynäkymillä Suomessakin tulee olemaan kova kysyntä puhtaasta vedestä.

      Seurataanpa hiemankin uutisointia (kaikkea ei edes uutisoida), miten eri puolilla armasta maatamme saastutetaan raskaamman jälkeen pohjavesiä, jokia ja järviä.

      Äkkiä olemme itsekin lirissä ja suorastaan likavedessä. (Terhakammin ei palstoilla voine asiaa ilmaista, vaikka mieli tekee.)

    • Khyl moottoriradal

      Itse sitten kisaan liikenteessä 500 heppaisella autolla kun ei ole moottoriratoja missään lähellä. Ei vissiin näillä kukkahattu tädeillä ole mielessä yhtään sivulliset ihmiset liikenteessä. Muualla suomessa moottoriratojen käyttöä rajoitetaan ja osa on jopa lopetettu.

      Nykyään ihmiset ei osaa edes ajaa autoa, olis hyvä saada ihmiset ajamaan radallekin. 70 luvulla oli kuskit rautaa nykyään nautaa. Ei osaa ihmiset ajaa vaikka autot oon 200% turvallisempia ja kaiken maailman apulaitteet on kyllä. Silti peltikoliseee kokoajan.'

      Venäjältä varmaan tulisi rahoitusta ja vierailijoita on sentään sen verran lähelllä.
      Öljyä ei valu pohjaveteen sen verran hyvät suojat nykyään osataan tyhdä jos halutaan. Onhan utissakin tie keskellä soraharjua... tienreunat ja tie alue on suojattu kemikaalivuodoilta.

    • Lippis kukkii

      Siehään hurja olet! "Kisaan 500-heppaisella yleisillä teillä, joten varokaa"!

      Kannattaisi polliisienkin lukea näitä uhoavia liikennetappajia ja kolarien aiheuttajia.

      Kyllä noita pärinäratoja löytyy ja jos noin uhkeaa romua ajat, luulisi sillä pääsevän Iitistä poispäinkin. Ja hyvä olisi. Ei täällä ihan aivottomia kaivata.

      Pohjavesien suojelu ei onnistu, sillä pienimmästäkin halkeamsta, raosta tihkuu tavara läpi. Alueella on jo lyijymyrkkyjä ampumaratojen vuoksi.
      Lieneekö niitäkään saastuneita maita alettu edes suunnittelutasolla puhdistaa ja nyt vielä moottorirataa sinne. Puhdas vesi on tulevaisuuden suurin sijoitus ja tarve.

    • vesimiljonääri

      Ala pelle pullottaa vettäs. Ei oikein vedä markkinat. Tätä vesibisnestä toitotetaan vuosikymmenest toiseen. Ja jos siitä niim arvokasta tulee niin ei Venäjä jää kattelee vanhan maakuntansa touhui vaan tulee ja ottaa omansa.

    • Vihreä vittuilija

      Noniin, laitaha vähä todistetta et on ykkösluokan pohjavesialue jota käytetään vsdenottoon? Viedään homma oikeuteen, helppo nakki.

      • keprele

        Jännää, että Lahdessa osaavat pullottaa vedestä vaikka minkälaisia iloliemiä, mutta Iitissä ei onnistu millään, koska markkinoita ei ole olemassa. Hehe. Alkuperäinen kysymykseni on: miksi Salpausselälle, kun muualla Iitissä on tilaa hehtaaritolkulla? Liekö taustalla ollut hinku tehdä Kouvolan kanssa yhteistyötä, jolloin radan paikka on pitänyt valita kuntia yhdistävältä alueelta?

        http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=4938&lan=fi


      • Vesivarannot

        Eihän se niin ole, että nyt nykyisin otettaisiin sitä vettä, mutta jos alue tärveltyy, ei sieltä¨tarvittaessakaan vettä saada. Maa saastuu, hiekka saastuu ja vesi saastuu.

        Ne ovat varantoja. Puhtaan pohjaveen varantoja, harjut.


        Tosin Tillolan seutuvilla on aikojewn kuluessa tehty ammottavia aukkoja harjun penkkaan ja se on toimintaa, mikä laskee pohjaveen tasoa.

        Uusikylän tienovilla on kaivettu harjun reunaa myös törkeästi. Lahdesta tultaessa on monin paikoin soranotto tullut vaarallisen lähelle tietä.
        Runsaat sateet saattavat sortaa tien.


    • keprele

      Laki puhuu vedenhankintaan soveltuvista alueista, siellä ei siis tarvitse olla vielä kaivon kaivoa kaivettuna, kun pilaamiskielto astuu voimaan. Maansiirtotyöt ja kemikaalipäästöt vaikuttavat molemmat pohjaveteen. Minulla ei ole mitään sitä ajatusta vastaan, että raskaan kaluston ajamista opetellaan jossakin, mutta osaamattomien kuskien ja varsinkin revittelevän testiajon suunnitteleminen pohjavesialueelle on järjetöntä.

      Ajantasainen Finlex:
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000086?search[type]=pika&search[pika]=ympäristönsuojelulaki#L1P8
      8 §
      Pohjaveden pilaamiskielto
      Ainetta tai energiaa ei saa panna tai johtaa sellaiseen paikkaan tai käsitellä siten, että

      1) tärkeällä tai muulla vedenhankintakäyttöön soveltuvalla pohjavesialueella pohjavesi voi käydä terveydelle vaaralliseksi tai sen laatu muutoin olennaisesti huonontua;

      2) toisen kiinteistöllä oleva pohjavesi voi käydä terveydelle vaaralliseksi tai kelpaamattomaksi tarkoitukseen, johon sitä voitaisiin käyttää; tai

      3) toimenpide vaikuttamalla pohjaveden laatuun muutoin saattaa loukata yleistä tai toisen yksityistä etua (pohjaveden pilaamiskielto).

      Edellä 1 momentissa tarkoitettuna toimenpiteenä pidetään myös asetuksella erikseen säädettyä toimenpidettä tai asetuksella kiellettyä ympäristölle ja terveydelle vaarallisten aineiden päästämistä pohjaveteen. Asetus voi koskea vain sellaisia toimenpiteitä, joita tarkoitetaan asianomaisessa Euroopan yhteisön direktiivissä.

    • Iitinkauhuaaaa

      Miksette valita joka oikeusasteeseen ja eu sekä yk myös?? Onhan teillä varma voitto ja miljoonabisnes käsissänne!

    • iitintiltunpoika

      Ei iitin vedellä tee mitään, pilannut jo paikalliset ihmisetkin, vaikuttaa mieleen sairastuttavasti. Parempi olisi juoda pullovettä. Näin synkkää täällä iitissä.

      • Vesi on elintärkeä

        Jos puhutaan Iitin vedestä, siitä, mikä putkistoissa kulkee ja sitä kautta juotavaksi, siinä onkin miettimistä.

        Kausalassa on tuo hiekkaharju, missä alkuperäisesti on muistaakseni ihan tutkitun laadukasta vettä. Koulun maisemissa.

        Kun se kulkee erilaisten putkistojen läpi, limaantuneien, lyijyä käytetty, ruostuneita talojen omaputkia j.n.e., laatu kyllä alenee kovasti matkan varrella.

        Jos on tarkka asiasta, kannattaa ruokavesi suodattaa saatavissa olevilla puhdistavilla vekottimilla. Niitähän on kannusta isompiin systeemeihin olemassa.


    • Tutkivapalstalainen

      karua mutta totta, alue ei ole ykkösluokan pohjavesialuetta. Miksi levität sellaisia valheita?

      • Vedetön ei elä

        Luokasta en tieä, mutta kaikkia vielä saastuttamattomia pohjavesiä täytyy varoa saastuttamasta, maata kaivamasta, jottei vesitaso alene j.n.e.

        Ällös viitsi syytellä valheiden levittäjäksi asiattomasti. Se on kunnianloukkaus ja rangaistava teko.


      • Rauhan palauttaja
        Vedetön ei elä kirjoitti:

        Luokasta en tieä, mutta kaikkia vielä saastuttamattomia pohjavesiä täytyy varoa saastuttamasta, maata kaivamasta, jottei vesitaso alene j.n.e.

        Ällös viitsi syytellä valheiden levittäjäksi asiattomasti. Se on kunnianloukkaus ja rangaistava teko.

        No mikset todista väitettäsi oikeaksi? Nyt se pelkkä epämääräinen väitös! Kun alat tuollaisia huudella niin on aika outoa ettet pysty osoittamaan väitöstäsi todeksi vaan alat uhkailla kunnianloukkaussyytteillä! Uskomatonta!


      • Luokaton juttu

        Mistä ihmeestä olet tempaissut juttuusi tuon "ykkösluokan"?

        Täällä kukaan ole luokitellut, vaan yleistä keskustelua aiheena pohjaveden suojeluntarve on käyty.


      • pohjalla vesi on hyvää
        Luokaton juttu kirjoitti:

        Mistä ihmeestä olet tempaissut juttuusi tuon "ykkösluokan"?

        Täällä kukaan ole luokitellut, vaan yleistä keskustelua aiheena pohjaveden suojeluntarve on käyty.

        Voi vee, se kyykähtänyt paperitehdas pitää muuttaa vesitehtaaks ja ruveta viemään Tiltun drinkkinä janoisille ympäri maailman. Talvivaaratonta vettä moottoriradallinen menis vuosittain ykkösluokan pohjavetenä ihan varmasti kaupaksi kunhan löytyis oikeet mainostustapa. No hitto, suomalaiset moottoriurheilijat tietysti dokais vaan Tiltun drikkejä, eihän muuta mainosta tarttiskaan. Siis Tiltun menovettä purkkiin ja baanalle....


      • keprele
        Rauhan palauttaja kirjoitti:

        No mikset todista väitettäsi oikeaksi? Nyt se pelkkä epämääräinen väitös! Kun alat tuollaisia huudella niin on aika outoa ettet pysty osoittamaan väitöstäsi todeksi vaan alat uhkailla kunnianloukkaussyytteillä! Uskomatonta!

        http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=4934&lan=fi

        Tuolta löytyy tietoa pohjavesien kartoituksesta ja jo ylempänä jakamani linkki Iitin pohjavesikarttaan. Selostuksessa on mielenkiintoinen lause, jossa viitataan 148 luokituksesta poistettuun pohjavesialueeseen. Sivustolta on myös poimittavissa tieto pohjaveden virtaamasta, joka voi sora/moreeniharjussa olla jopa 50 m päivässä. Vesi ei pysy maassa paikallaan, eivätkä siihen liuonneet saasteet katso kaavoituspiirustuksia.

        Puhtaan veden merkityksen ymmärtää vasta, kun tapahtuu jokin Nokian vesikatastrofin kaltainen onnettomuus, jossa kuolee ihmisiä. Oitissa asian kanssa on tapeltu vuosikymmeniä, mutta nyt kenties näkyy valoa tunnelin päässä:
        http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/181301-oitin-pohjavedelle-saattaa-loytya-puhdistuskeino

        Nummelan vesitornin mädäntyvät oravat, Kärkölän kloorifenolit ja viimeksi Korian sininen kaivovesi ovat ikäviä esimerkkejä ihmisen huolettomuudesta. Kun jotain on 'rajattomasti', kuten Suomessa vettä, ei asioita ajatella loppuun asti.


    • FocusVastustukselle

      Mikähän idea tässä jutussa on. Hommassa ei ole päätä eikä häntää. On vaan löydetty taas jotain mitä vastustaa. Kuitenkin iitinkin läpi kulkee myrkkyjunia jotka onnettomuuden sattuessa aiheuttaa todellisen hallitsemattoman ympäristökatastrofin. Samoin myrkkyrekkoja kulkee. Ne eivät sinua heilauta vaikka niissä riski pohjaveden saastumisesta moninkertainen. Kannattasko herätä vastustamaan näitä nyt jo olemassaolevia riskitekijöitä eikä vain rataa jonka toteutuminen on aika epätodennäköistä.

      • Sienet ja marjat

        Maantielle ja rekoille enempää kuin junillekaan ei tässä tapahtuneen tosiasian edessä paljon nopeasti voi. Eikä jaksa ja voi niin maailman laajaa aihepiiriä ryhtyä käsittelemään näissä ympyröissä.
        Moottoriratahankkeeseen voi vielä vaikuttaa juuri siksi, että sitä ei onneksi ole vielä toteutettu.
        Mitenkäs se niin riepoo, jos jotku tahtovat ympäristöä ja sitä kautta ihmisen hyvinvointia ja elämisen mahdollisuuksia parhain päin ajatella?


      • Luonnon puolesta
        Sienet ja marjat kirjoitti:

        Maantielle ja rekoille enempää kuin junillekaan ei tässä tapahtuneen tosiasian edessä paljon nopeasti voi. Eikä jaksa ja voi niin maailman laajaa aihepiiriä ryhtyä käsittelemään näissä ympyröissä.
        Moottoriratahankkeeseen voi vielä vaikuttaa juuri siksi, että sitä ei onneksi ole vielä toteutettu.
        Mitenkäs se niin riepoo, jos jotku tahtovat ympäristöä ja sitä kautta ihmisen hyvinvointia ja elämisen mahdollisuuksia parhain päin ajatella?

        Jaa se olikin sellaista vesien ja luonnonsuojelua. Halveksittavaa touhua kun valitaan se helpoin uhri siksi kun ei vaan jaksa edes näppäimistön takaa harjoittaa todellista luonnonsuojelua. Onnetonta piipitystä.


    • Puolesta vai vastaan

      Heipä hei, luonnon puolesta

      Mitähän tuossa yritettiin sanoa?

    • Juna seis

      Omituista että kieltäydyt suojelemasta luontoa kun et jaksa. Käyt tulevaisuudessa ehkä toteutuvaa uhkaa vastaan vaikka nykytilanne moninkerroin vaarallisempi. Se taas ei sinua heilauta kun et vaan jaksa.

      Luonnon puolesta vai vastaan? Toista pienempää uhkaa ei ole edes olemassa, sitä hän vastustaa. Sen sijaan nykyinen todellinen uhka moninkertaisesti suurempana ei kiinnosta tippaakaan. Varsinainen luonnonsuojelijan irvikuva.

    • tammikuussa näin

      Voi taistelua taistelun vuoksi kommentoijaa kohtaan.

      Rataa ei tuosta vain käyä siirtämään millään vastustuksilla. kun se on missä on.

      Liikenne kulkee tehtyä tietä. Mihinkä senkään palstoilla rutisemalla siirrät ja miksi?

      Moottorirathanke on tulossa tai ei tulossa, kuka tietää, mutta sellaista, mitä ei vielä tyhmyyksissään ole tehty, voi vielä vastustaa kaikin keinoin.

      Onko liian vaikeaa?

      • Seuraan sivusta

        Hahaha, vastustaa vastustamisen ilosta. Muuta ei nyt keksinyt kuin tuon vesiasian keppihevosekseen. Naurettava pelle.


    • S. Keptikko

      Totuus on 100% varmuudella se, että rata EI OLE valmis vuonna 2016. Ei tälläiset hankkeet etene noin nopeasti. Realistisempi tavoite on 2020. Tälläisiä vuosilukuja toki pitää tässä vaiheessa heitellä, että saataisiin rahoittajia mukaan ;)

      Entäs sitten nämä suuret puheet kansainvälisten luokkien tulemisesta Suomeen? Jokainen -pienikin- ulkomainen luokka vaatii kilpailun järjestävältä radalta lisenssimaksun siitä, että tulevat radalle kilpailemaan! Kenen maksettavaksi nämä maksut jäävät? Iitin kunnan? Ratayhtiön? AKK:n? Varmaa on, että kotimaisilla katsojamäärillä jo tämä seikka tekee kilpailun järjestämisestä tappiollista. Miksi aina näitä hankkeita suunniteltaessa heitetään hatusta aivan turhan positiivisia näkymiä?

      Pohjanmaalle on valmistumassa tänä vuonna vanhan radan laajennuksen jälkeen noin 4 kilometriä pitkä rata. Varauskalenteri ei kuitenkaan näytä vieläkään olevan täynnä, vaikka sen suuntaisia visioita laajennushankkeen alkaessa suitsutettiin. Eikä ainakaan heti ole ulkomaiset sarjat rynnimässä radalle. No, tokihan Iitin rata on lähempänä sivistystä, mutta aivan yhtä metsässä eurooppalaisesta näkökulmasta.

      Onnea ja menestystä toki ratahankkeelle. Kalliiksi se tulee, vähintäinkin 50 % tässä vaiheessa arvioitua kalliimmaksi.

    • Onneton idea

      Hei pärinän ystävät!

      Missä ovat jättimäisten ajaja ja yleisömäärien palvelut?
      Hotelli, motellit? Ja kaikki muu.
      Miten valtaisa liikennemäärä, joka tästä ylelsillekin teille koituu, on ajateltu hoidettavaksi ilman sumia ja kolareita. Tien pitokin maksaa.

      Kaikki maksaa ja inflatsuuni kasvattaa joka vuosi kaikkia menoja eivätkä nyt suunnitellut summat päde paikkaansa enää ensi vuonnakaan.
      Voittoa ei tule rata ikinä tuottamaan, ei edes itse itseään kannata, se on tasan varma.

      Palvelut haetaan Kuusaalta ja Kouvolasta. Sieltä ei tule rahaa, mutta tulot valuvat sinne palvelujen ostojen myötä.
      Aika kiva bisnetti Kouvolalle. Ilmaista rahhaa! (Kerrankin, Kouvolan kurjuuteen)

    • hevosvoimat

      Samaan aikaan kun ratahankkeen rahoittajiksi kaivataan venäläisiä, kouluttavat Utissa jenkkisotilaita talvioloihin. Ettäkö venäläiset maksaisivat radan, jolla tulevaisuudessa Nato-joukot harjoittelevat??

      • Ovet lukkoon, huh

        Ei ihmeessä venäläisiä pidä sotkea tähän. Ei missään nimessä!

        Kun antaa pikkusormen....


    • petroll

      Mitä kauempana pysyy venäläisistä rahoista sitä parempi. Muutenkin kuulostaa ihan ö luokan jutulle, ei tarvita mitään moottorirataa, jääköön koko idea unholaan niin rahatkin säästyvät ja luonto kiittää.

    • Vihastu iittiin

      Koko Iitti pitäs tyhjentää. Maailman vittumaisimmat ihmiset. Tai no, parempi et ne in kerätty samalle alueelle.

    • Anonyymi

      Liian jyrkät mutkat.
      Ei katsomoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5790
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3667
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      227
      1921
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1772
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1222
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1177
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      290
      955
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      50
      948
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe