WH-viisumi Australiaan ja paljon kysymyksiä

Hei! Oon suunnitellut lähteväni Ausseihin 2013 syyskuussa vuoden ajaksi. Oon lukenut tosi paljon tietoa ja foorumeita, mutta välillä noissa on vähän ristiriitaista tietoa. Haluaisin kysyä tässä kokeneemmilta ja saada pientä vinkkiä näihin juttuihin.
Kun syyskuu on ajankohta jolloin menen sinne, niin mistä kaupungista kannattaisi aloittaa? Lähinnä mietin nyt säätä, helppoutta, sadonkorjuuaikoja ym...
Mitä kautta lennot kannattaa ottaa? Ajattelin menomatkalla tehdä pysähdyksen esim Singaporessa tms muutamaksi päiväksi. Onko vinkkejä mikä paikka on näkemisen arvoinen sinne matkustettaessa? Hong Kong? Indonesia?
Sitten, kuinka paljon rahaa kannattaa varata mukaan niin sanotuksi ''pesämunaksi''. Tarkoituksenani olisi yrittää löytää töitä mahdollisimman nopeasti kun vähän pääsee tottumaan uuteen ympäristöön ensin. Joku varmasti mainitsee että tämä riippuu ihan siitä minkälaista elämää aion siellä viettää. Hotelli vai hostelli. Kimppakämppä vai yksiö, mitä syön jne. Tarkoituksena ois siis lähteä ihan reppureissaamaan. Eli mitään luksusta en vaadi. Telttailukin on enemmän ku jees.
Miten sitten ku pääsen perille, muutama yö hostellissa ensin, SIM-kortti, pankkitilin avaus, TFN jne. Onko näihin jotain käytännön tipsejä jotka mun olis hyvä tietää.. :)
Mietein myös, että voisin aloittaa kirjottaan blogia tuolta ajalta. Vaan sen takia että perhe ja ystävät tietää vähän missä meen eikä tartte jokaiselle erikseen selittää. Onko siellä tietokoneita yleiskäytössä minkäverran? Tai siis nettikahviloita, kirjastoja...... ei viittis raahata omaa mukana.
Sitten tuosta matkustusreitistä. En halua koko reissua suunnitella etukäteen, mutta haluaisin kuitenki yhdistää biletystä, luontoa, ns oikeeta aussielämää, rantoja...... Jos haluan käydä sekä länsi- että itärannikolla ja Ayers Rockinkin nähdä, niin miten mun kannattaa järjestellä kaikki? Jos nyt oletetaan, että lentäisin ensi vaikka Sydneyyn niin miten tosta kannattaa lähtee liikkeelle että kerkeen nähä mahollisimman paljon? :)

Anteeks tästä kauheesta kysymysyrjöstä, mutta mulla ois niin paljon mielen päällä etten tiiä mitä muutakaan tehdä :D

13

965

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maya

      Täällä toinen samanlaisilla suunnitelmilla korvat auki. Ja matkakuume on paha! :D

    • Ulkomaille mars!

      Taidanpa liittyä samaan "korvat auki"-porukkaan. Olen jo pidempään miettinyt lähteä reppureissaamaan juuri Australiaan ja Oseaniaan. Itsellä vaan semmoinen "este", etten haluaisi yksin naisena lähteä. Tuntuisi jotenkin turvallisemmalta lähteä jonkun kanssa, varsinkin jos yhtä innokas matkakaveri löytyisi.

    • EllenAlisa

      Rohkeasti vaan matkaan :)! Itse lähdin yksin Ausseihin kolme vuotta sitten, kun olin vasta 19 vuotias tyttönen. Reissussa pysyin puolen vuoden ajan ja siinä ajassa kerkesin kiertämään ainoastaan itärannikon läpi :) Kannattaa selailla tätä sivua http://dundernews.com/Yleistietoa_Australiasta/ - sieltä löytyy hyvää yleistietoa reissun suhteen. Mä en juuri osaa kertoa työnteosta siellä, olin kyllä viimeset 7 viikkoa au pairina suomalais-aussi perheessä, mutta muuten elin säästöillä. Kannattaa miettiä aluks niin, että pärjäät ainakin kuukauden "pesämunallasi", jos duunia ei löydykään heti. Halvemmissa hostelleissa yöpyy keskimäärin 15AUD/yö ja ruoka kannattaa tehdä aina itse. Pastaa ja tonnikalaa vaan nassuun, niin kyllä se siitä :D ja tosiaan, useimmissa hostelleissa on yleinen keittiö, jossa voi sitten tutustua jengiin kokkailujen parissa.

      Pankkitilin avasin ANZ-pankissa ensimmäisen viikon aikana ja se kävi kyllä todella simppelisti; kävelin pankkiin ja sanoin tilanteen, että oon reppureissaamassa ja tarvii avata tili. Ne sitten ehdotti eri vaihtoehtoja ja valittiin siellä yhdessä mulle sopiva. Samoin liittymän avaaminen tapahtuu ongelmitta. Melkeenpä joka kadun kulmassa on joku kauppa, jossa voi liittymän avata. Kortille sitten aina ladataan lisää puheaikaa.

      Suurimmassa osassa hostelleista, (mulla taisi olla jokaisessa) on ainakin langaton netti, mutta monessa paikassa on myös tietsikat. Niistä sitten joutuu maksamaan muutaman dollarin tunnilta, myöskin langattomasta jos on oma kone messissä. Kaikkialta löytyy myös nettikahviloita, joissa voi käydä lisäämässä kuvat Facebookiin ja siinä sivussa kerkee hyvin päivittämään reissublogia :) Kirjastoja löytyy myös, joissa ilmanen wi-fi ja pöytäkoneet, mutta ne on aika suosittuja ja jonottaa joutuu jonkun aikaa. Suosittelen kyllä ottamaan oman läppärin mukaan, jos vain mahollista! Helpottaa elämää erittäin paljon :) Hankin ite matkalle mukaan halvan miniläppärin, jotta ei paina rinkassa eikä harmita niin paljoo jos se oitais pöllitty.

      Ayers Rock on todella yliarvostettu kivi. Siitä ei kannata maksaa satoja dollareita, että pääsee sitä kattomaan, vaan suosittelen käyttämään rahat johonkin muuhun. Sitä hehkutetaan ihan hirveesti ja ite olin myös ihan innoissani sitä menossa tsiigaamaan, mutta mun aussifrendit veti mut äkkiä takas maanpinnalle ja sanoivat, että se ei oikeasti ole niiden rahojen arvoinen nähtävyys. Sinne tehään paljon retkiä, mutta se on kuitenkin vain kasa kiveä :D

      Ei kannata suunnitella reittiä etukäteen - ite lähin matkaan niin, että lento meni Melbourneen ja mulla oli siellä valmiiks varattu hostelliin yksi yö, johon sitten jäinkin kolmeksi viikoksi. Suunnitelmat muuttu koko ajan ja siks olikin hienoa olla reissussa yksin, koska omista ailahteluista sai tapella vain itsensä kanssa :D

      Kirjotin matkalla myös satunnaisesti blogia, jota voi käydä kurkkimassa www.ellenalisa.com, siellä on nyt siis näkyvillä myös muuta yleistä lätinää, mutta kun rullaa sivun alas, niin pääsee valitsemaan vuoden 2010, jossa on pelkkää Ausseilua :)

      Toivottavasti tästä oli edes vähän apua teille :) Ei muuta kun reissua varaamaan (lennot kannattaa ottaa Kilroyn kautta, halvin), viisumiasioihin tutustumaan ja sitten vaan viettämään elämänne parasta aikaa maapallon toiselle puolelle! Varoitan vielä sen verran, että kotiinpaluu voi olla kova paikka... Itse kaipaan sinne edelleen (kolmen vuoden jälkeen) päivittäin :/ Se on helppo paikka sopeutua, kaikkialle olet tervetullut ja vaikka yksin on reissussa, niin koskaan ei joudu olla yksin.

      Ihanaa muutosten vuotta 2013 kaikille!

    • puuhpööh

      Itse olin eka kertaa Ausseissa 90-luvulla ja silloin ei ollut kännyköitä (ihanaa!). Jo silloin paras keino matkustaa oli bussipassit, vaikka Melbournesta Perthiin ja takaisin lensin (oli muuten ihana paikka tuo Perth, käy jos pystyt!). Toinen kerta oli 10v myöhmmin, ja kiersimme puoli Australiaa bussilla. Pitkät oli matkat varsinkin keskellä mutta myös Uluru (=Ayers Rock) tuli nähtyä. Kyllä siellä kannattaa käydä, mutta siellä ei kannata olla kuin pari päivää. Meillä matka kuului bussipassiin, menimme sinne ma Alice Springsistä, paluu ke eli 2 yötä ja meillä oli tällainen peruspassi, johon kuului kuljetukset kylästä kivelle aamulla / illalla ja kuljetus myös Kata Tjutalle. Sitä mainostettiin tosi vähän, meille siitä kertoi bussikuski ja kun menimme ostamaan passia, meille yritettiin tarjota paljon kalliimpia retkiä. Niihin kyllä liittyi opas, mutta samat tekstit oli kiven ympärille sijoitetuissa tauluissa. Lennoilla sinne pääsee nopeammin, mutta itse pidin tuosta bussista kun maisemat näki myös päivällä, kun muuten matkattiin öisin. Jotkut tekivät myös retkia Kings Canyonille, mutta siitä en osaa sanoa.

      Suosituimmille alueilla (=itärannikko) paikallisten loma-aikaan (=tammikuussa) sekä Ayers Rockin halpamajoitukseen kannattaa majoitukset varata ajoissa, muuten siellä kyllä löytää majoituksen suht helposti ja busseissa on useimmiten tilaa. Samoin voi osan öistä matkustaa bussilla, jos osaa bussissa nukkua. Itärannikolla voi ajella myös omalla autolla, mutta keskelle autiomaata en omaa autoa suosittelisi. Halpoja autoja löytyy yleensä hostellien ilmoitustauluilta yms.

      Kummallakaan reissulla ei ollut omaa tietokonetta mukana, nettikahviloita löytyi helposti ja useimmiten nettikahvila oli halvempi kuin hostellin koneet. Poikkeus: Tennant Creek, jossa ei ollut mitään mutta siellä oli pakko päivä pysähtyä kun bussi Darwinista Adelaideen tuli muutaman tunnin myöhemmin kuin iltabussi Townsvilleen lähti. Muutamalla dollarilla sai tunnin nettiaikaa (muistaakseni 3dollaria halvimmillaan). Tästä tosin on muutama vuosi aikaa eli hinnat varmaan muuttuneet.

      Suosittelen lämpimästi paikkoina Darwinia ja Kakadun kansallispuistoa, Cairnsia ja Kurandaa, Brisbanea, Harvey Bayta ja Frasier Islandia, Sydneytä ja Blue Mountainsia sekä Adelaidea. Hanki varmuuden vuoksi jo Suomesta kansainvälinen hostellikortti HI (esim. matkailumessuilta tai tilaamalla) ja paikan päältä voi ostaa myös VIP (?)- kortin toiselle hostelliketjulle. Hostelleissa on myös paljon retkitarjouksia, joista saa hostellikortilla alennuksia ja ennen kaikkea hostelleissa osaavat neuvoa mikä retki on hyvä! Kysy niistä rohkeasti. Kannattaa siis töiden ohella käydä myös erilaisilla retkillä. :)

      Mukavaa matkaa!

    • almeja89

      Heips!
      Tääläpä 23-vuotias tyttönen. Käväsin Ausseissa tuossa loka-marraskuussa, olin 3 viikkoa lomalla ja sehän ei oikein riittänyt. Haaveissa siis working holiday-viisumilla seikkailemaan lähtö, mutta tuntuu että yksin ei ehkä tohdi lähteä.. Et jos löytyisi matkaseuraa niin saa mailata: [email protected] :)

    • Laid-back!

      Heippa kaverit! I

      Ite oon suunnitellu working holiday -matkaa syyskuulle koko alkuvuoden ja itseasiassa tänään töissä sain idean laittaa tänne reissuseurahaun, kun en itsekkään yksin tahtoisi lähteä. Kaverit ei oo suostuvaisii lähtemään skidien takia, töitten tai vastaavien. :)

      Ite aattelin lähtee rennoin mielin, ilman stressiä ja liikoja suunnitelmia. Jos siis joku samanhenkinen ulospäinsuuntautunut hölösuu on syksyllä lähössä ni musta saa matkaseuraa!

    • bvcxz

      No johan on jengiä lähössä. Täältäkin 25-vuotias miespuolinen ilmoittautuu. Lähdössä yksin elo/syyskuussa WH-viisumilla ilman ihmeempiä suunnitelmia.

    • 19+3
    • straya

      Olen itse parhaillaan WH-viisumilla Australiassa ja taalla ollut n. 11 kuukautta nyt. Lahdin matkaan yksin, ja kaikesta jannityksesta ja eparoinnista huolimatta olen yha elossa ja todella onnellinen etta paadyin lahtemaan yksin.
      Lahtiessani mukanani oli muistaakseni n. 8000e ja silla parjasin n. 4-5 kk (mutta elelin tosi koyhasti, hostelleissa tonnikalalla ja pastalla.) Sen jalkeen olen tehnyt toita muutaman kuukauden, matkustellut lisaa ja tehnyt valilla valiaikaisia toita festareilla ym tapahtumissa.

      Olen itse matkustanut itarannikolla, kaynyt Australian pohjoisosassa seka Sydneyssa ja Melbournessa, ja tarkoitus olisi viela kayda Lansirannikolla jos aikaa/rahaa riittaa. Olen viihtynyt todella hyvin Norhtern territoryssa, jossa on ympari vuoden kuuma ilma ja tunnelma rento. Myos Queenslandin saa on ihanan lammin ympari vuoden ja ihmiset leppoisia. Sydney ja Melbourne puolestaan on ihania, suurehkoja kaupunkeja, mutta saat kylmahkot (ainakin verrattuna Queenslandiin ym), paitsi joulun aikaan.

      Paatos lahtea tanne oli elamani paras ratkaisu ja tulen varmasti muistamaan taman loppuelamani. Kotiinpaluuta en haluaisi edes ajatella ja suunnittelen jo tanne paluuta mahdollsimman pian.

      Eli tsemppia ja matkaan vaan! Kaikki asiat hoituu yleensa ihan luonnostaan sitten kun vaan paattaa lahtea.

    • brisbane1

      hei!

      Olen n.50v.nainen ja tarkoituksena lähteä ensi syksynä tai talvena Australiaan loma-. matkalle.Pari viikkoa voin siellä työni puolesta olla ja olen vailla matkaseuraa.Yksin lähteminen hirvittää ja olis kiva,kun olisi matkakumppani.Edes osan matkaa tms.Brisbanen lähellä asuu sukulaisia ja olisi tarkoitus käydä siellä ainakin.Parissa viikossa ei paljon ehdi kuitenkaan kierrellä. Toiveena vielä,että olisit vähän samanikäinen ja käynyt ehkä ennenkin Australiassa.

    • reissutar1

      Heips!
      Itsekin olen lähdössä joulukuun lopulla kolmeksi viikoksi ausseihin sukuloimaan, joten matkaseuraa olisi todella kiva saada pitkille lennoille :)

    • jes3

      Meikäläinen 21v likka lähössä 3 kuukaudeks harjotteluun Brisbaneen syyskuun alussa myös ja sen jälkeen tarkotus jäädä vielä hengaileen ! WH passilla aattelin sinne lähtee suurinta unelmaani toteuttaan ! Mutta mietityttää mistä halvimmat lennot? Melkein tuntuis Kilroy parhaimmalta ajatukselta ku nuorille/opiskelijoille on hyvät ehdot niissä lennoissa. Mietin myös et ostanko nyt vaan menon ja paluun sitten joskus. Halvempaa ois ostaa menopaluu, vaikka paluusta ei ole harmainta aavistustakaan.

    • eikunmenoks_

      Ajattelin kertoa oman kokemukseni aiheesta !
      Suosittelen erittäin lämpimästi, lähde ihmeessä!
      Eli itse lähdin Ausseihin viime heinäkuussa. Hirveästi ei mitään suunnitelmia ollut valmiiksi, ekat pari yötä varattuna Adelaidesta hostellista (suosittelen aloittamaan Melbournesta tai jostain, itse en ainakaan lämmennyt Adelaidelle yhtään..) Toisen viisumin käyttämisen aion itse aloittaa Perthistä.
      Kannattaa pakata lämmintä vaatetta mukaan, syyskuussa on ainakin eteläosissa vielä vähän vilpoisaa, jos siis sieltä päätät aloittaa.
      Itsellä meni kuukausi ennenkuin kunnon töitä löytyi. Pari viikkoa meni toipuessa järkytyksestä ja hoitaessa asioita ja soitellessa eri paikkoihin. Niin sanotut "työhostellit" on varmaankin parhaita työn löytymisen kannalta, ainakin omalla kohdalla se toimi. Löytyi netin kautta semmoinen Mildurasta (keskellä aavikkoa) ja vaikka ei paljon kiinnostanutkaan mikään aavikkoretki, niin kyllä kannatti, siellä pakkasin parsaa 17 euron tuntipalkalla kolmisen kuukautta.
      Matkakassaa oli 1500 euroa menolipun jälkeen (:D) ja ihan hyvin pärjäsin. Loppureissun rabiesrokotteet vähän pisti sitten tiliä miinukselle..
      Riippuu mitä matkallasi tahdot nähdä, mutta omasta mielestäni SIngaporessa ei paljoa näkemistä ollut. Iso kaupunki, jossa ihmisten elämä on maan alla metrossa :D
      Indonesia tai Malesia! Halpaa on ja näät taatusti jotain "aitoa". Tai Taiwan, se on ainakin omalla listalla tulevaisuudessa. Ja koska Australiastahan ei ole pitkä matka käydä pyörähtämässä trooppisilla saarilla, niin kannattaa kyllä sitäkin miettiä. Fiji on ihana! Eikä loppupeleissä edes tule niin kalliiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      256
      2302
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      2065
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      98
      1780
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      115
      1609
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1191
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1190
    7. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      64
      1029
    8. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      114
      1024
    9. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      60
      1016
    10. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      33
      1013
    Aihe