Pullahepan kaveri

pullahiiri1

Olen hankkimassa omaa hevosta, joka tulee asustelemaan omalla tontillamme. Koska teidän että hevonen on laumaeläin, muttei minulla kuitenkaan ole varaa/aikaa ostaa toista heppaa kaveriksi, niin mitä mieltä, voiko hepan kaveriksi hankkia lampaan? Onko pupu liian pieni kaveriksi?
Jos lammas käy, niin miten sitten talvella, kun polle on yksin tarhassa? onko liian yksinäinen?
Lisäksi, kesällä meillä ei ole isoa laidunta, jossa tuorevihreää, sillä hevosen tarha on vähän niinkuin metsässä.. :D niin myydäänkö ihan tuota turevihreää jossain? kuinka paljon sitä tulisi antaa kuivaheinän lisäksi, sanotaan isolle suokkiruunalle?
Paljon kiitoksia vastauksista!

9

399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tästä luultavasti nousee meteli, mutta sanonpa silti mitä ajattelen. Minusta tuota hevoset-ovat-laumaeläimiä.-juttua liioitellaan aika rajusti. Maaseuduilla on paljon hevosia joilla ei ole muita hevosia seuranaan, ja tunnen parikin erillistä tapausta, että omistaja vei hevosensa lähitallille juuri seuran vuoksi.

      Hevoset eivät siellä viihtyneet seurasta ja hyvästä hoidosta huolimatta, vaan ne karkasivat ja palasivat kotiin. Toinen hyppäsi aidan yli useita kertoja, ja toinen yksinkertaisesti lähti käsistä kun sitä vei laitumelle tai talliin.

      Ihanne on, että hevosella olisi toinen hevonen seurana, mutta se ei selvästikään ole niin välttämätöntä kuin ihmiset kuvittelevat. Riippuu tosin hevosestakin. Jotkut tarvitsevat seuraa, mutta toiset viihtyvät mainiosti ilmankin hevosseuraa.

      Pupu saattaisi olla liian pieni seuralainen, mutta lammas voisi kokonsa puolesta riittääkin. Talvea en näe ongelmana kummallekaan, lampaallehan kasvaa paksu villa mikä pitää sen lämpimänä, joten senkin voi pitää ulkona siinä missä hevosenkin, varsinkin jos niille järjestää suojakatoksen missä ne pääsevät suojaan tuulelta ja sateelta. Pohjalle voisi laittaa vaikka olkia.

      Mutta jos hankit lampaan, muista että se pitää keritä kesäaikaan tai se läkähtyy villansa alle. Jaksatko syventyä ns turkin hoitoon vai kyllästytkö vähän ajan kuluttua? Vuohi on siltä osin huomattavasti helppohopitoisempi (kokemusta on) mutta muutoin sitä hoidetan kuten lammastakin. Se ei kuitenkaan kestä kylmää yhtä paljon kuin lammas. Plus että sekä vuohi että lammas ovat oikein taitavia karkaamaan melkein mistä tahansa aidoista, joten joutuisit näkemään melkoisesti vaivaa estääksesi niitä livistämästä omile teilleen heti kun käännät selkäsi.

      PLUS: en ole varma onko nykyään olemassa laki että hevosella pitäisi olla toinen hevonen seurana. Asiasta on ollut paljon polemiikkia enkä ole asiaa seurannut niin että osaisin sanoa suunniteltiinko tällaista lakia tai onko ehkä tullut jo voimaankin, vai onko sellasita vain toivottu. Joten kannattaa tarkistaa asia jostakin ettei tule ikäviä yllätyksiä myöhemmin asian tiimoilta.

      Laidunta pidän silti ehtona hevosen hankkimiselle. Kuumana kesäpäivänä niitetty tuore heinä ei pysy kauaa tuoreena, vaan se nahistuu ja se voi pilaantua. Jos ei ole laidunta, en suosittele hevosen hankkimista.

    • ole hyvää

      Minusta lammas tai pupu ei ole hyvä vaihtoehto. Mutta jos tallinne on iso ja siellä on enemmän karsina paikkoja niin kysy joltain kaverilta jos laittaisi hevosensa sinne (: samalla tallityöt vähenisi ja heppasi saisi kaverin sillä hevoset tarvitsevat toisen hevosen (:! muihin kysymyksiin en osaa vastata

    • katherine__

      Nyt kyllä Lampinajadi puhuu ihan puuta heinää.


      On hevosia jotka PÄRJÄÄVÄT yksin. Se ei silti poista sitä faktaa, että hevonen on laumaeläin. Ihan jos yhtään perehtyy hevosen luonnolliseen käytökseen, ymmärtää että hevoselle on hyvin stressaavaa olla yksin. Laumassa esimerkiksi hevoset nukkuu niin, että aina vähintään yksi valvoo ja vahtii. Mites sitten yksin elävä?
      Toki hevoselle voi väliaikaisesti jokin muukin eläin mennä seurana, mutta ei se toista hevosta korvaa.

      On hevosia, jotka elävät ihan hyvin yksin, mutta se on vain ihmisen itsekkyyden takia (tai ennen muinoin pakosta, koska ei ollut täysihoitotalleja ja hevonen oli pakko maatilalla olla, mutta kahteen ei ollut varaa). Nykyään hevonen ei ole pakollinen, joten on vain itsekkyyttä hankkia sellainen, jos ei voi edes lajitoveria tarjota.

      JO joku pikkuponi on hyvä seuralainen, eikä sellaisen hoito maksa paljoa lammasta enempää.

      Jos hevonen on aina ollut yksin, on ihan luontevaa, että ei se heti kaverin kanssa osaa olla, miten se voisikaan osata.



      Hevosella pitää myös olla talli tai pihatto, ihan lain mukaan. Pelkkä katos ei riitä, vaan hevosella tulee olla tallipaikka (tai pihattopaikka) jonne sen voi huonolla säällä viedä suojaan. Katos ei ole sama kuin pihatto.



      Laidun taas ei ole mikään ehto hevosen hankkimiselle. Toki hevoselle olisi luontevaa laitumelle päästä (laumassa mieluiten), mutta kaikkia hevosia ei laitumelle voi edes viedä esim. kaviokuumeriskin tai lihomisen takia. Laidun paikkoja myös tarjotaan kesäisin monessa paikassa ja hevosen voikin viedä toiselle tallille vaikka pariksi kuukaudeksi laiduntamaan, laidunpaikat ei ole kovin kalliita.

    • Arvasin että sanomista tulee. En silti allekirjoita kaikkea mitä Katherine sanoi. Ne hevoset joista mainitsin, olivat aiemmin olleet tallilla jossa oli kait parisenkymmentä hevosta, joten ne eivät olleet aina olleet yksin. Silti ne palasivat mieluummin kotiin. Eivätkä vaikuttaneet millään tavalla stressaantuneilta vaikka olivatkin ainoita hevosia. Jos hevonen kärsii, se kyllä osoittaa sen tavalla tai toisella.

      No, tämä on niitä ikuisuuskiistoja enkä ala siitä sen enempää inttämään. Aloittaja kysyi mielipiteitä, ja nythän niitä on tullut kahta eri kuppikuntaa. Perustelujakin on esitetty puolesta ja vastaan joten aloittaja voi niitä punnita ja tehdä omat päätelmänsä.

      Ja jos luit tarkemmin, niin minäkin sanoin, että ihanne olisi ottaa toinen hevonen seuraksi.

      Katos riittää kyllä tarhaan jos hevonen on ulkona rajoitetusti. Mutta jos tarkoitus on pitää se talvisin(kin) ulkona yötä päivää, niin silloin todellakin talli tai pihatto. Laidun ei ehkä ole hevoselle elinehto, ja kuten katherine sanoi, kaikkia ei laitumelle edes voi päästää, mutta normaali, terve hevonen... Laiduntaminen kuuluu hevosen luonteeseen kuten laumakin. Pitäisikö siitä päätellä, että hevoset stressaantuvat ja kärsivät elleivät pääse laitumelle? Ehkä ne eivät siitä suoranaisesti kärsi, mutta varmasti ne olisivat tyytyväisempiä vehreällä kaitumella kuin pölyisessä tarhassa nahistunut heinäkasa edessään. Sääliksi käy niitä hevosia jotka joutuvat tyytymään pölyiseen tarhaan vehreän laitumen sijasta. Hevoset PÄRJÄÄVÄT ilman laidunta, mutta se on niille luonnotonta eikä varmasti tee niitä onnelliseksi.

      Kun alunperin laitumesta mainitsin, en tarkoittanut, että hevosen omistajalla pitäisi itsellään olla joku pelto laitumeksi, vaan että sellainen ylipäänsä pitäisi olla käytettävissä. Itselleni ei tulisi mieleenkään hankkia hevosta ellen pystyisi järjestämään sille laidunta joko omille maille tai muualle.

      Mutta kukin tyylillään.

    • pullahiiri1

      Siis joo, tarhaan tulee suojakatos, johon heppa pääsee suojaan jos haluaa. meillä ennenvanhaa heppoja hoitaessa kesäisin vietiin hevosia mussuttamaan kesäheinää erikseen, kun ei semmoista kesälaidunta ollut. Enkä kyll aio kaataa hevosen hankintaa siihen että minulla ei ole isoa heinälaidunta, en usko että heppa siitä onnettomaksi tulee.
      Mutta kiitos, lammasta voisin siis vakavasti harkita kaveriksi, tämä auttaa paljon! :) toista heppaa tai ponia ei ole kyllä mahdollista itse ottaa, ei olisi aikaa päivässä riittävästi jotta molemmat tulisi liikutettua yms. Vaikka pikkutallissamme olisikin tilaa kahdelle hevoselle/ponille. Ajatellen myös rahallisesti; kengitykset,sapuskat ja eläinlääkäri ja vakuutukset toisellekin hevoselle, niin nounou...
      Valitettavasti täälläpäin ei ainakaan tällä hetkellä ole porukkaa joka olisi hankkimassa hevosta tai ponia, jonka voisi ottaa siihen kaveriksi.. :(
      Mutta kiitos neuvoista!

    • katherine__

      Jonkun shettiksen ylläpito ei maksa paljon mitään. Sellainen elää yleensä heinällä ja kivennäisillä (kuten lammaskin) ja jos ponille ei laiteta kenkiä, ei se pelkkä vuolu paljoa maksa. Ell-kuluja voi ihan hyvin tulla lampaallekin, saman verran ne maksaa ja vakuutusta ei ole välttämätöntä ottaa.
      Eli en näe mitään syytä, miksi lammas/vuohi/muu kotieläin olisi niin paljon halvempi, että sellainen kannattaisi ottaa pikkuponin sijasta.

    • Njoo, enpä tiedä maksaisiko esim shettiksen pito enempää kuin lampaankaan. Monet pitävät shettistä "koristeena" eli juurikin seuralaisena toiselle hevoselle eikä niillä tehdä mitään; ne vain ovat tarhassa ja/tai laitumella päivät pitkät. Tiedä sitten miten tyytyväisiä tai tyytymättömiä sellaiset koristeponit elämäänsä ovat, luulisi niiden pitkästyvän tekemisen puutteessa. Joten olet sikäli oikeassa, että toinen poni ei ole hyvä ajatus ellei ole aikaa antaa sille liikuntaa.

      Käsittääkseni useimmat eivät kengitä shettiksiään juuri siksi, ettei niillä tehdä mitään, ja ruokinnasta ja eläinlääkärin käynneistä sinun on huolehdittava lampaankin kanssa. Tiedät kai, että mm lampaan sorkat vaativat myös hoitoa säännöllisesti tai ne voivat kasvaa liian pitkiksi ja aiheuttaa ongelmia aivan kuten ylipitkät kaviotkin. Sorkat voi hoitaa itsekin, mutta silloin täytyy tietää mitä tekee ettei aiheuta lampaalle vahinkoa. Rokotuksista en ole ihan varma, mutta olettaisin, että ne olisi syytä pitää kunnossa siinä missä hevosenkin.

      Huomauttaisin myös eräästä toisesta asiasta jota en aiemmin huomannut kysyä: Oletko ajatellut pitää hevosen ja lampaan samassa tarhassa vai esim vierekkäisissä? Tuli vain mieleeni, että lampaille ja vuohille on tyypillistä, että ne helposti puskevat sekä leikkiessään että suuttuessaan, ja jos se sattuu pökkäämään hevosta, toiselle tai molemmille voi käydä huonosti. Lammas on vahva eläin ja saattaa aiheuttaa todellista vahinkoa jos se sattuu puskemaan täydellä voimalla hevosta vaikka jalkaan, siinäkin tapauksessa, että se on sarveton. Tai jos hevonen siitä suuttuu ja potkaisee lammasta, lampaasta voi tulla entinen.

      Toisin sanoen muistathan varmistaa että ne eivät pääse aiheuttamaan toisilleen vahinkoa?

    • pullahiiri1

      Hmmm, hyviä vastauksia olen saanut ja laitan kyllä kaikki neuvot korvan taakse. Tosiaan aloin miettimään tuota et jos shettikselle ei tarttis kenkiä laittaa eikä sen ruokkiminenkaa niin kalliiksi tule, niin olisihan se tietysti hepalle paljon kivempi kaveri...tosin ostohinta on moninkertainen lampaaseen verrattuna..
      mutta kun jäin miettimään vielä tuota lampinajadin huomiota tuosta tarhauksesta, niin ei siinä kyllä järkeä ole enää sitä tarhaa alkaa jakamaan, enkä missään nimessä tietenkään halua että vahinkoja sattuu.
      Joten olette oikeassa, parempi säästää pikkuisen enemmän rahaa ja satsata sitten kunnon kaveriin. Shettikselle olisi kyllä liikuttajiakin, tässä lähisuvussa kuitenkin heppaintoisia lapsia on..Vaikka olenkin hyvin tarkka siitä, kuka pollea liikuttaa.
      Ainoa oli vain että kun miehelle kerroin, niin ilme oli hetke näkemisen arvoinen; että vielä toinenkin kauramoottori! :D mutta kerrottuani nämä kaikki teidän antamat hyvät perusteet, oli hänkin samoilla linjoilla (on siis itsekin kiinnostunut tästä hevosasiasta, ei ole mikään minun "mutku miä haluun!"-projekti...) :D
      Ai niin ja tuo ukko aikoo käydä kengittäjäkurssin, jote voi si itte kengittää ratsupollen ja samalla vuolla ponin kaviot, niin eipä tule lisäkustannuksia siitä ;)

      Ai niin, ja pakko sanoa, ennenkuin tästä tulee sanomista; en siis ole hankkimassa heppoja niin, että jokaisen euron joudun laskemaan ja täytyy olla tosi tarkkana rahan kanssa, vaan yritän parhaani mukaan vain minimoida kustannukset. Eli siis, jos heppa sairastuu tai loukkaantuu yms. niin hoitoon on kyllä rahaa ja kaikkemme niiden eteen teemme. Joten ei sitte kommentteja et kannattaako hevosta edes ottaa, jos kaikki täytyy laskea...se on vaa taloudellista ;)

      Kiitos!

    • Voin kuvitella, että mies oli ihmeissään! (nauran) Mutta on todella hienoa jos ajattelette samalla tavalla, niin ei tule riitoja sen takia! Toinen poni on hyvä päätös kaikin puolin, ja jos shettiksellekin löytyy ajankulua, niin aina parempi. Minusta nuo suunnitelmanne kuulostavat hyvältä, joten toivotan onnea hevosten etsimiseen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4116
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2179
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1674
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1487
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1448
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1370
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1248
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1164
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1099
    10. 22
      1066
    Aihe