Isovanhempien avustaminen taloudellisesti..

jiiz125

En oikein tiedä mille osastolle tämä kuuluisi, mutta kaipaisin mielipiteitä ja ehkä vertaistukea.

Isovanhemmillani on TODELLA pienet eläkkeet. Elävät yht. alle 1000 € / kk, ja siitä on maksettava sähkölaskut, ruuat, LÄÄKKET, lääkärimaksut, bensat ym.
Joutuvat tinkimään jo paljosta, kun ei ole oikein varaa mihinkään. Lääkelaskut ovat todella suuria, mummilla on paha astma, diabetes jne. ja ukilla on sydänvaivaa ym.
Auto on oltava, sillä asuvat maaseudulla, niinkuin mekin. Lähikauppaan on matkaa n. 10 km. Mummi joutui tässä kuussa olemaan sairaalassa usean päivän ajan keuhkoputkentulehduksen takia ja silloin heillä oli selväsi hankaluuksia maksaa laskuja jne.

Avustamme nyt jo niin paljon kuin he sallivat, vanhempani maksavat kokonaan heidän vesilaskunsa ja tiemaksunsa, he asuvat noin 10 km päässä, mutta käyvät päivittäin katsomassa että kaikki hyvin, vaikka isovanhemmat hienosti kaksin siellä pärjäävätkin. Tätini asuu myös naapurissa ja piipahtaa päivittin apuna.
Minä käyn viikottain siivoilemassa ja auttelemassa käytännön jutuissa.

Alkaa kuitenkin vaikuttaa, että kun lääkelaskut ym. kasvaa, he voisivat tarvita myös ihan taloudellista avustusta. Emme kukaan halua, että isovanhemmat joutuvat tinkimään perustarpeistaan, kuten ruuasta, lääkkeistä ja sen semmoisesta. Mutta kuiinka tarjota apua ? Molemmat ovat melko ylpeitä ja pelkäämme, että loukkaame heitä tarjoamalla apua. Sisaruksia on 5 ja lapsenlapsiakin yhteensä jo 13, ja olemme kaikki aikuisia. Se ei olisi meiltä pois jos jokainen antaisi muutaman kympin kuussa heille taloudellista apua. Mutta kuinka tarjotaan kohteliaasti?

25

363

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ex-kel.

      Lääkkeissä on maksukatto ja yleensä noilla sairauksilla erityiskorvattavuus jolloin lääkelaskut ovat todella alhaisia, muutaman euron per lääke. (Itselläni on RR-tauti, astma ja diabetes, kaikkiin lääk.erityiskorvaus jolloin maksan vain muutaman euron lääkkeistä.).

      Lääkärimaksut? Käyttävätkö he sitten yksityistä sektoria? Elleivät, niin tk-maksuthan ovat alhaiset (4x13 euroa vuodessa).

      Jos yhteiset tulot ovat alle 1000 euroa/kk niin sitten on oikeus tt:n. Ihmetyttää tuo eläkkeiden alhaisuus, oletko aivan varma että eläkkeet ovat yhteensä vain 1000 euroa? Asumistuki? (sitä saa omistusasuntoonkin) Mah. hoitotuki? (esim. suuriin lääkekorvauksiin ym.)

    • jiiz125

      Eivät käytä yksityistä sektoria, mutta joutuvat käymään viikottain. Ovat oikeasti noin pienet eläkkeet.

    • 1+1

      Vaikka käyvät viikoittain niin ei niitä tk-maksuja mene kuin muutama vuodessa, ei keltään. Eli ei joka kerta mene maksua.

    • ............

      Kannattaa ottaa selville lääkkeiden erityiskorvauksista ja lääkekatosta.

      "Alkaa kuitenkin vaikuttaa, että kun lääkelaskut ym. kasvaa, he voisivat tarvita myös ihan taloudellista avustusta."

    • Diplomaattisesti

      Anna vaikka sähkön toimittajalle oma osoitteesi laskutusosoitteeksi e-laskuna, jolloin sitä ei toimiteta paperilaskuna lainkaan.
      Kun lasku maksettaisiin suoraan tililtäsi, unohtuisi koko asia pian kaikilta.
      Tai maksa päivälehden vuosimaksu. Rahan ojentaminen on nöyryyttävää sekä antajalle että saajalle.

    • jiiz125

      Kiitoksia edelliselle vastaajaalle, tosi kiva vinkki1

    • rilla-anoppi

      Ottakaa heti vuoden alusta yhteyttä heidän paikkakuntansa sosiaali ihmisiin , heidän tulee neuvoa taloudellisista oikeuksista , voi olla myös hammashoitoa yms , palvelua ja silti voitte luonnollisesti olla apuna heille , mutta yhteiskuntakin saa luvan auttaa heitä , he ovat tämän maan eteen paljon antaneet ja tehneet .

      Pitää tehdä heille sellainen kokonaispaketti , miten pärjäävät , sitä voi markkinoida , että heille kuuluu nämä palvelut ja ovat oikeutettuja ne saamaan .

      Mukava , kun kannatte huolta .

    • tiutau00

      Onko heidän pakko asua kalliissa omt-talossa? Kaksi ihmisistä ja iso koti.Voisivat tinkiä nyt ainakin alakerran lattialämmityksestä!Toiseksi alkoholi,esim kalja on kallista ja viinat kannattaa hankkia laivalta,samoin kosmetiikka.Merelle siis joutuin!Myöskään turhaa bensankulutusta pitää välttää,linja-autolla on huokeaa matkustaa ja pyöräily kunniaan,kypärät päähän.Makeisvero nousi 30% joten makeisia ei kannata ostella entiseen tahtiin.Kuulostaa karmeelta jos tosiaan eläke on noin pieni,mutta ei se lasten tai lastenlasten vika oo..itse yh-äitinä maksan lasteni kulut,okei etä-isä maksaa jotain,mutta asuminen jne sähköt ym maksan itse.Ei oo helppoa kellään.Omat vanhemmat ei auta yhtään.

    • kiukuttelijat

      Voi voi.Asunto vaan myyntiin ja muuttavat lähiöön kaksioon kuten muutkin eläkeläiset.Jos ei oo varaa maksaa omia sähkölaskujaan,niin sitten muutto maalta pois.Sitä paitsi bensanhinta kallis ja ajelut kauppoihin kymmenien kilsojen päähän tulee kalliiksi.Omat isovanhemmat eleli köyhästi lähiössä.Sinne sunkin isovanhemmat kuuluu.Parvekekukat kunniaan!Oma vikansa mitä ei pitäneet kunnostaan huolta,kun käskettiin laihduttaa,niin mummo huusi:itse kannan kiloni.Ihme jos diabetes tuli.

      • henry&heidi

        Ostakaa te isovanhempien koti heiltä ja muuttavat muualle.Jakakaa ennakkoperintöä viiden sisaruksen kesken jotenkin,ostatte muut sukulaiset pesästä pois.Auttaisko asiaa?Kaksiot ei oo kalliita,taikka iso yksiö.Tuskin eläkeläiset mitään tilaa tarttee,seuraava suunta kun on muutaman neliön vanhainkodin koppi minne mennään odottelemaan Herraa Isää Jeesusta.Terveisin tuleva appesi


      • Wanha minäkin
        henry&heidi kirjoitti:

        Ostakaa te isovanhempien koti heiltä ja muuttavat muualle.Jakakaa ennakkoperintöä viiden sisaruksen kesken jotenkin,ostatte muut sukulaiset pesästä pois.Auttaisko asiaa?Kaksiot ei oo kalliita,taikka iso yksiö.Tuskin eläkeläiset mitään tilaa tarttee,seuraava suunta kun on muutaman neliön vanhainkodin koppi minne mennään odottelemaan Herraa Isää Jeesusta.Terveisin tuleva appesi

        Et taida tietää asuntojen hintoja, kun sanot, etteivät kaksiot ole kalliita.
        Älkää sekaantuko tyhmillä neuvoilla tähän.

        Omakotitalossa asunut ei kestä yksiötä, jollei ole liikuntakyvyton. Tilaa on ikäihmiselläkin oltava, ja mahdollisuus säilytystiloihin. Vuosikymmenien aikana on tavaraa kertynyt. Vaatisitko vanhuksia heittämään pois kaiken irtaimensa?

        Olen lukenut mielipiteet ja ymmärsin jossakin kohdassa, että lähisuku maksaa tiemaksut ja muut, jopa sähkölaskunkin.
        Ajattelen ihan oikeasti, että nämä vanhukset ovat hyvässä huomassa, ja se pieni eläke, joka heille maksetaan, riittää arkielämään, kun nämä isommat vakituiset laskut ovat muiden hoidossa.
        Isomman eläkkeen saajat maksavat maksunsa itse, ja lopuilla sitten ostavat lääkkeensä ja ruokansa. Vähällä tullaan toimeen monissa eläkeläiskodeissa. Ei ole sanottu, että ns. hyvätuloisille eläkeläisille jäisi muuhun tuonkaan vertaa käteistä kulujen maksamisen jälkeen.

        Hyvin huolehditte vanhemmistanne. Kauniisti ajateltu, mutta olisikohan viisainta ottaa asia heidän kanssaan puheeksi suorin sanoin ja kysyä tulevatko he rahallisesti toimeen, ja mihin menoihin he apua tarvitsevat.

        Voi olla, että he ovat kiusaantuneita liiallisesta huolenpidosta, mutta eivät osaa asiaan puuttua, niin kuin ette tekään. Itsekin 80-vuotiaana tiedän, että järki juoksee vielä ihan kirkkaasti ja itsenäisyys on tallella.


    • jiiz125

      No täältähän sai taas hirveästi asiallisia vastauksia. Onneks muutamia hyviäkin tulee..

      Rilla-anoppi, kiitti vinkistä. Otetaan yhteyttä heti ku pyhät ovat menneet. Nimenomaan jos sais hyvää tietoa jo mitä heille voitaisiin tarjota, niin olisi helpompi asiaa heille ehdottaa ! Halutaan taata isovanhemmille hyvä ja onnellinen loppuelämä.

      "Onko heidän pakko asua kalliissa omt-talossa? Kaksi ihmisistä ja iso koti.Voisivat tinkiä nyt ainakin alakerran lattialämmityksestä!"
      "Ostakaa te isovanhempien koti heiltä ja muuttavat muualle"
      "Voi voi.Asunto vaan myyntiin ja muuttavat lähiöön kaksioon kuten muutkin eläkeläiset."

      Ei siellä talossa mitään lattialämmityksiä ole, pelkkä puulämmitys siellä on. Joten ei tarvitse lattialämmityksestä tinkiä. Talon on jo isäni heiltä pois ostanut ja selvisi että itseasiassa jo sähkökin sinne siispä maksavat.
      Pakko ei varmaan olisi omakotitalossa asua, mutta kun evakkoon karjalasta lähtivät, niin sen maatilan rakensivat itse ja eivät halua muuttaa pois. Ymmärrän sen aivan täysin. Eipä voi moni nykyaikana sanoa, että itse on oman kotinsa rakentanut ja tyhjästä on ilman mitään pitänyt aloittaa ku kaikki jäi sotatantereelle, perheenpäätä myöten.

      Asumme tosiaan aivan itä-rajalla, ja täällä ei todellakaan ole bussiyhteyksiä. Lähimmälle pysäkillekin on 9 km ja molemmat isovanhemmat ovat jo 80 vuoden huonommalla puolella, eivätkä jaksa kulkea sellaista matkaa.
      Eivät juo kumpikaan, ovat molemmat olleet ikänsä raittiita.

      Tiutau, ".Kuulostaa karmeelta jos tosiaan eläke on noin pieni,mutta ei se lasten tai lastenlasten vika oo.." Kyse ei olekaan siitä, että se olisi jotenki meidän vika. Sinun tekstistäsi sai käsityksen, että tämä on meille jotenkin vastenmielinen velvollisuus tai ainakin sinulle olisi, auttaa läheisiäsi.
      Kysymys oli nimenomaan siitä, että ME HALUAMME auttaa, ja mietimme miten olisi helpoin tapa antaa apua vastaan, kun niinkuin joku kirjoittikin rahan ojentaminen on vähän nöyryyttävää!

      Tuntuupas kauhealle, että täällä ihmiset ihan oikeasti ovat tuota mieltä, että eläkeläiset ja vanhukset ovat yhteiskunnan "loisia" / elättejä. Emme todellakaan laita ukkia ja mummia vanhainkotiin, elleivät he itse halua, emmekä todella laita heitä asumaan minnekään lähiöön ! Toivottavasti teidän lapsenne ja lapsenlapsenne rakastavat teitä enemmän, kuin te kanssaihmisiänne, että teille turvattaisiin hyvä ja inhimmillinen, arvokas vanhuus.

    • Kauheaa luettavaa, kun ihmiset haluaa vaan vanhat ihmiset hoitokoteihin. Pitää myös ymmärtää niitä ihmisiä, jotka on menettänyt kotinsa ja muutakin sodissa. Siltikin nämä ihmiset ovat rakentaneet omat kotinsa tyhjästä. Ja silloin autettiin ns. "miestä mäessä" .Mielestäni kunnioituksena näiden sodan runtelemien ihmisten pitää antaa elää omassa, uudelleen rakentamassaan kodissa vanhuutensa. Ja auttakaamme me lapsenlapset kaikkien varojemme ja kyvykkyytemme rajoissa.

    • hmm...

      Te voitte kysellä yleisluontoisesti miten voitte auttaa, mutta tt-asioista, ym. syistä mitään tarkkoja summia tms. ette saa tietää, koska siihen ed.tarkat eläkesummat ym. (samoin lääkekulut) ja niitä asioitahan te ette voi hoitaa, siis esittää esim. tod.eläkkeestä, koska ette ole itse sen/niiden eläkkeiden saajia.

      Asumistukea he eivät saane, koska neliöitä on sen verran paljon kahdelle (kun kerran om-talossa asuvat) ettei as.tuki tuli kysymykseen.

      Tuolla on jo mainittu ettei tk-maksu mene kuin sen 4x13 euroa _vuodessa_, lääkkeissä on maksukatto ja suuri osa lääkkeistä joita määrätään esim. diabetekseen ja astmaan, toki muihin, niihin saa erityiskorvauksen, jolloin asiakas itse maksaa muutaman euron. Teillä ei oikein tunnu olevan tietoa noista erityiskorvattavuuksista, mahd.hoitotuista ja esim. lääkekatosta.....

      Tuolla jo aiemmin ihmeteltiin tuota yhteiseläkemäärän pienuutta, samaa teen minäkin, kahdelle n. 1000 euroa kuukaudessa on todella alhainen eläke, eivätkö he kumpikaan ole ollut työelämässä? Eikö sitä kautta ole kertynyt eläkettä?


      Miksi te ette vain ota ja keskustele isovanhempienne kanssa ja kysy asioita suoraan? Jos asumiskuluja ja lämmityskuluja ei ole, niin sehän on jo suuri apu. Ja tosiaan, lääkekatto on olemassa ja vaikka siellä tk:ssa pitäisi käydä joka pv. niin se ei ole _vuodessa_ satastakaan.

    • näin meillä tehtiin

      Sanokaa että te olette tehneet elämännne aikana meidän hyväksi paljon, ja nyt on teidän vuoronne auttaa. antakaa meidän auttaa, se olisi meille tärkeää. näin.

    • Jäitä hattuun

      Moni on tosiaan jo vastannut, että on lääkekatto, eli osaan lääkkeistä on usein erityiskorvattavuus ja jos ei sellaista ole, vuosittainen lääkekatto on v. 2013: 670 €. Kela seuraa lääkekuluja ja lähettää tiedotteen lääkekaton ylittymisestä, minkä jälkeen maksu kustakin lääkkeestä on n. 1,5 € per ostokerta.

      Tiedätkö mikä on takuueläke. Se tuli 2012 vuoden alussa voimaan ja tarkoittaa KAIKILLE eläkeläisille 680 € eläkettä kuussa. Se on itse haettava Kelasta. Jos siis on ollut vain kansaneläkkeen varassa, tuo takuueläke nostaa jonkin verran eläketuloja.

      Matkakuluihinkin muuten saa korvauksen Kelasta, kun julkinen liikenne on huono. Ottakaapa Kelasta selvää kaikista etuuksista, mitä on mahdollista saada.

      Jos vanhuksenne eivät maksa asumisesta käytännössä juuri mitään enää, kun talo on jo isänne, sähköt, tienhoitomaksut, kiinteistöverot yms. maksaa jo muut, niin eihän heillä ole enää muita kuluja kuin kulkeminen, lääkkeet ja ruoka. Kyllä silloin tuo 1000 € eläke pitäisi jo riittää. Oma anoppini saa eläkkeitä ja asumistukea yhteensä n. 800, mutta maksaa siitä vuokraa 450 €, sähköt ja muut kulut yksin. Lisäksi hänelläkin liuta lääkkeitä, tarvitsee TAKSImatkat terveyskeskukseen 2 km:n päähän, ruokakulut yms. Hänellä ei todellakaan rahaa MIHINKÄÄN ylimääräiseen, kun ei ole koskaan mitään säästöjäkään saanut aikaiseksi.

      Ja mistä olette saaneet päähän, ettei heillä rahat riitä? Voivathan he siksi olla vaivautuneita rahan tyrkyttämiselle, kun heillä ei todellakaan ole tarvetta sille (vrt. ei asumiskuluja).

      Iäkkäät eläkeläiset, jotka ovat asuneet maalla/maatilaa hoitaen koko ikänsä, ovat todella tottuneet elämään nuukasti ja se on heille elämäntapa. Silloin pienemmälläkin tulolla tulee toimeen oikein hyvin. Jos heillä ei ole etelänmatkoja tai muuta tarvetta kulutusjuhlaan osallistumiselle, heille varmasti tuo pieneltä kuulostava toimeentulokin riittää. Me nykyajan nuoremmat ihmiset voivottelemme, kun 2000 egen nettotulot ei riitä mihinkään kun pitää olla pelit ja vehkeet, asuntolainat, lasten kulut, pestot ja pastat. Jos asuisi käytännössä ilmaiseksi (kuten teillä jo iäkkäät tekee), söisi totuttua perunaa, silakkaa ja läskisoosia, joisi oman maan marjoista tehdyt mehut, poimis metsän antimet ja säilöisi, ei tarvitsisi joka vuosi uusia trendivaatteita eikä kaikkia teknisiä vimpaimia, niin kyllä tuo 1000 € riittäisi oikein hyvin.

      Todella teidän vanhukset voivat olla nöyryytettyjä, kun rahaa syydetään ovista ja ikkunoista, vaikka heillä ei ole oikeasti tarvetta siihen. Ja kun rahan vastaanottaminen on muutenkin selviytyjäikäpolvelle vaikeaa. Oikeasti istukaa ja kysykää missä mennään, ja kunnioittakaa myös vanhustenne itsenäistä selviytymistä heidän omalla tavallaan.

      • yxmuzi

        Mistä luit, että "sähköt, tienhoitomaksut, kiinteistöverot yms. maksaa jo muut"? Aloittaja kertoi, että "vanhempani maksavat kokonaan heidän vesilaskunsa ja tiemaksunsa", mutta sähköstä, kiinteistöverosta, vakuutuksista, lämmityksestä, tv-luvasta, puhelin- ja internetmaksuista sekä jätemaksuista en nähnyt mitään mainintaa, remonteista puhumattakaan. Ja totta kai he maksavat eläkkeistäänkin veroa.
        Kyllä omakotiasujallakin riittää rahareikiä.
        Isovanhempien ikäiset, varsinkaan paljon sairastelevat, eivät enää jaksa välttämättä kasvattaa perunoita, poimia marjoja, tehdä mehuja ja säilöä, kun ei se näytä onnistuvan paria sukupolvea nuoremmiltakaan.
        Et myöskään muista, että ikäihmisetkin tarvitsevat vaatetta.
        Harvalle vanhukselle syydetään rahaa ovista ja ikkunoista. Useimmiten lienee niin päin, että vanhukset yrittävät säästää vähistä tuloistaan jotakin nuoremmille annettavaksi ja perinnöksi.


      • Jäitä hattuun
        yxmuzi kirjoitti:

        Mistä luit, että "sähköt, tienhoitomaksut, kiinteistöverot yms. maksaa jo muut"? Aloittaja kertoi, että "vanhempani maksavat kokonaan heidän vesilaskunsa ja tiemaksunsa", mutta sähköstä, kiinteistöverosta, vakuutuksista, lämmityksestä, tv-luvasta, puhelin- ja internetmaksuista sekä jätemaksuista en nähnyt mitään mainintaa, remonteista puhumattakaan. Ja totta kai he maksavat eläkkeistäänkin veroa.
        Kyllä omakotiasujallakin riittää rahareikiä.
        Isovanhempien ikäiset, varsinkaan paljon sairastelevat, eivät enää jaksa välttämättä kasvattaa perunoita, poimia marjoja, tehdä mehuja ja säilöä, kun ei se näytä onnistuvan paria sukupolvea nuoremmiltakaan.
        Et myöskään muista, että ikäihmisetkin tarvitsevat vaatetta.
        Harvalle vanhukselle syydetään rahaa ovista ja ikkunoista. Useimmiten lienee niin päin, että vanhukset yrittävät säästää vähistä tuloistaan jotakin nuoremmille annettavaksi ja perinnöksi.

        Koska olen hartaasti lukenut koko ketjun, voin siteerata "Avustamme nyt jo niin paljon kuin he sallivat, vanhempani maksavat kokonaan heidän vesilaskunsa ja tiemaksunsa." "Talon on jo isäni heiltä pois ostanut ja selvisi että itseasiassa jo sähkökin sinne siispä maksavat." Ja kiinteistövero kuuluu omistajalle.

        Lämmitys oli puulämmitys ja olettaisin, että joko omista tai suvun metsistä. Jatkossa TV-lupa veroista. Jätemaksut lienevät vanhalla pariskunnalla erittäin pienet. Netti? Tottakai kuluja on kaikilla, mutta siitä huolimatta tonnin eläke pariskunnalle, joilla ei sähkö- ja vesimaksuja (jotka nielevät asumiskuluista leijonanosan), on kohtuullista toimeentuloa. Omakotitalossa jos kokonaan maksettu em. kulut , muut kulut erittäin pienet.

        Jos heidän tilannettaan vertaa monen muun eläkeläisen tilanteeseen, ovat lottovoittajiksi syntyneet, kun apuja löytyy niin konkreettisesti kuin taloudellisestikin. Se on mielestäni ihailtavaa! Sen sijaan kritisoin edelleen sitä, että suku tyrkyttää rahaa, jota vanhukset eivät tahtoisi ottaa vastaan. Koska voi olla, etteivät todella tarvitsekaan.


      • ihan vain hain..
        Jäitä hattuun kirjoitti:

        Koska olen hartaasti lukenut koko ketjun, voin siteerata "Avustamme nyt jo niin paljon kuin he sallivat, vanhempani maksavat kokonaan heidän vesilaskunsa ja tiemaksunsa." "Talon on jo isäni heiltä pois ostanut ja selvisi että itseasiassa jo sähkökin sinne siispä maksavat." Ja kiinteistövero kuuluu omistajalle.

        Lämmitys oli puulämmitys ja olettaisin, että joko omista tai suvun metsistä. Jatkossa TV-lupa veroista. Jätemaksut lienevät vanhalla pariskunnalla erittäin pienet. Netti? Tottakai kuluja on kaikilla, mutta siitä huolimatta tonnin eläke pariskunnalle, joilla ei sähkö- ja vesimaksuja (jotka nielevät asumiskuluista leijonanosan), on kohtuullista toimeentuloa. Omakotitalossa jos kokonaan maksettu em. kulut , muut kulut erittäin pienet.

        Jos heidän tilannettaan vertaa monen muun eläkeläisen tilanteeseen, ovat lottovoittajiksi syntyneet, kun apuja löytyy niin konkreettisesti kuin taloudellisestikin. Se on mielestäni ihailtavaa! Sen sijaan kritisoin edelleen sitä, että suku tyrkyttää rahaa, jota vanhukset eivät tahtoisi ottaa vastaan. Koska voi olla, etteivät todella tarvitsekaan.

        Provo.

        Maalla ei ole vesimaksuja, vesi tulee omasta kaivosta ja nostetaan sieltä sähköllä.
        Jätehuolto maksu menee, se kuuluu kiinteistön omistajalle.
        Vakuutukset on parasta olla.
        http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/271010144910HN?OpenDocument

        2 x 713,73 = 1427, 46 €/kk

        Tuttava pariskunta asuu omakotilatoa n. 200 neliötä, heillä sauna ja leivin uuni talossa sisällä polttopuilla lämmitys
        Öljyä menee 700 litraa/ vuosi
        Sähköä menee vähän alle 4000 kWh / vuosi > heillä on 4 x 350 litran pakaste arkut.

        Öljy siis n. 700 €/koko vuodelle.
        Sähkö n. 400 €/ koko vuosi.
        Polttopuut tekevät itse omilta mailtaan vuosi kuluu n. 6 mottia
        http://www.klapikauppias.fi/hinnasto.html
        6 x 75 € =450€. Eli asumiskulut olisivat 1550€/vuosi.

        Lääkekatosta:
        "Vuotuinen omavastuuosuus ja sen täyttyminen

        Maksat itse aina osan lääkekuluistasi ns. omavastuuosuutena. Jos saman kalenterivuoden aikana korvatuista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista maksamasi omavastuuosuudet ylittävät 700,92 euroa kalenterivuodessa, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Vuotuisen omavastuuosuuden täytyttyä maksat jokaisesta korvattavasta lääkkeestäsi 1,50 euroa."

        Kummankin lääkekatto asuminen 2 951, 84 €/ vuosi.
        Tulot vuositasolle 17129, 76 € Jää elämiseen 14 177, 92 €/ vuodessa./ 12 kk = 1181, 49 €/ kk yhteensä kahdelle.

        Ota asiasta selvää ihan oikeasti
        Kuluja joita on ovat; puhelin matka terveyskeskus maksu lääkkeet katosumman jälkeen..

        Kaikissa kunnissa sovelletaan samoja toimeentulotuen perusosien euromääriä. Yksin asuvan henkilön perusosan määrä on 477,26 euroa kuukaudessa 1.1.2013 lähtien.


      • omakotitalo halvin
        ihan vain hain.. kirjoitti:

        Provo.

        Maalla ei ole vesimaksuja, vesi tulee omasta kaivosta ja nostetaan sieltä sähköllä.
        Jätehuolto maksu menee, se kuuluu kiinteistön omistajalle.
        Vakuutukset on parasta olla.
        http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/271010144910HN?OpenDocument

        2 x 713,73 = 1427, 46 €/kk

        Tuttava pariskunta asuu omakotilatoa n. 200 neliötä, heillä sauna ja leivin uuni talossa sisällä polttopuilla lämmitys
        Öljyä menee 700 litraa/ vuosi
        Sähköä menee vähän alle 4000 kWh / vuosi > heillä on 4 x 350 litran pakaste arkut.

        Öljy siis n. 700 €/koko vuodelle.
        Sähkö n. 400 €/ koko vuosi.
        Polttopuut tekevät itse omilta mailtaan vuosi kuluu n. 6 mottia
        http://www.klapikauppias.fi/hinnasto.html
        6 x 75 € =450€. Eli asumiskulut olisivat 1550€/vuosi.

        Lääkekatosta:
        "Vuotuinen omavastuuosuus ja sen täyttyminen

        Maksat itse aina osan lääkekuluistasi ns. omavastuuosuutena. Jos saman kalenterivuoden aikana korvatuista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista maksamasi omavastuuosuudet ylittävät 700,92 euroa kalenterivuodessa, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Vuotuisen omavastuuosuuden täytyttyä maksat jokaisesta korvattavasta lääkkeestäsi 1,50 euroa."

        Kummankin lääkekatto asuminen 2 951, 84 €/ vuosi.
        Tulot vuositasolle 17129, 76 € Jää elämiseen 14 177, 92 €/ vuodessa./ 12 kk = 1181, 49 €/ kk yhteensä kahdelle.

        Ota asiasta selvää ihan oikeasti
        Kuluja joita on ovat; puhelin matka terveyskeskus maksu lääkkeet katosumman jälkeen..

        Kaikissa kunnissa sovelletaan samoja toimeentulotuen perusosien euromääriä. Yksin asuvan henkilön perusosan määrä on 477,26 euroa kuukaudessa 1.1.2013 lähtien.

        Asunto-osakkeessa asuminen tulee kalliimmaksi.
        56 neliötä. Yhtiövastike vesimaksu yhdeltä hengeltä taloussähkö laajakaista maksu 297€/kk. = 3 564 € / vuosi

        Liikkuminen maksaa, ikäihminen ei jaksa kantaa kauppakasseja. 30 €/kk. puhelin on oltava koska kaikki ajat varataan puhelimella jne. 40 €/kk yksin asuvalle myös turvana. = 840 €/ vuosi yhteensä = 4 404 €/ vuosi.
        Lääkekatto vielä lisäksi 700 €/ vuosi = 5 104 € / vuosi eli omakotitalossa yhdelle
        1550€/vuosi. 700 € / v. = 2 250€/v./ kahdelta 2 951 € / v,


      • yxmuzi
        Jäitä hattuun kirjoitti:

        Koska olen hartaasti lukenut koko ketjun, voin siteerata "Avustamme nyt jo niin paljon kuin he sallivat, vanhempani maksavat kokonaan heidän vesilaskunsa ja tiemaksunsa." "Talon on jo isäni heiltä pois ostanut ja selvisi että itseasiassa jo sähkökin sinne siispä maksavat." Ja kiinteistövero kuuluu omistajalle.

        Lämmitys oli puulämmitys ja olettaisin, että joko omista tai suvun metsistä. Jatkossa TV-lupa veroista. Jätemaksut lienevät vanhalla pariskunnalla erittäin pienet. Netti? Tottakai kuluja on kaikilla, mutta siitä huolimatta tonnin eläke pariskunnalle, joilla ei sähkö- ja vesimaksuja (jotka nielevät asumiskuluista leijonanosan), on kohtuullista toimeentuloa. Omakotitalossa jos kokonaan maksettu em. kulut , muut kulut erittäin pienet.

        Jos heidän tilannettaan vertaa monen muun eläkeläisen tilanteeseen, ovat lottovoittajiksi syntyneet, kun apuja löytyy niin konkreettisesti kuin taloudellisestikin. Se on mielestäni ihailtavaa! Sen sijaan kritisoin edelleen sitä, että suku tyrkyttää rahaa, jota vanhukset eivät tahtoisi ottaa vastaan. Koska voi olla, etteivät todella tarvitsekaan.

        Kerrot, että "lämmitys oli puulämmitys ja olettaisin, että joko omista tai suvun metsistä".
        Metsät eivät kuitenkaan ketään lämmitä. Vaikka omistaisi metsää, on polttopuut kaadettava/kerättävä, kuljetettava pihapiiriin, pilkottava, vietävä liiteriin, pinottava, annettava kuivua, kannettava liitereistä asuinrakennukseen jne. Kuka nämä työt tekee? Vanhukset eivät siihen enää itse pysty, ja työntekijälle on maksettava palkka.


      • opettele lukemaan
        yxmuzi kirjoitti:

        Kerrot, että "lämmitys oli puulämmitys ja olettaisin, että joko omista tai suvun metsistä".
        Metsät eivät kuitenkaan ketään lämmitä. Vaikka omistaisi metsää, on polttopuut kaadettava/kerättävä, kuljetettava pihapiiriin, pilkottava, vietävä liiteriin, pinottava, annettava kuivua, kannettava liitereistä asuinrakennukseen jne. Kuka nämä työt tekee? Vanhukset eivät siihen enää itse pysty, ja työntekijälle on maksettava palkka.

        Oli tuossa ostohinta valmiille puille.

        "Öljy siis n. 700 €/koko vuodelle.
        Sähkö n. 400 €/ koko vuosi.
        Polttopuut tekevät itse omilta mailtaan vuosi kuluu n. 6 mottia
        http://www.klapikauppias.fi/hinnasto.html

        6 x 75 € = 450 €.

        Eli asumiskulut olisivat 1550€/vuosi."


    • aiem.v.

      Jäitä hattuun; todella asiallinen ja hyvä tuo viestisi!

      Hyvää alkavaa vuotta! Kuten toki kaikille muillekin.

    • menneenmuistot

      Näkee kuinka nykyihminen ajattelee kaiken vain rahana.

      Itse lapsena aikoinaan kävin mummon luona tekemässä viikko siivouksen ja kannoin puut sisälle aina seuraavaan käynti kertaani asti.

      Mummolaan tuli kylmä vesi viemäri oli, siihen laitettiin pikaliittimellä pyykkikone jota mummo ei uskaltanut käyttää. Laitoimme yhdessä pyykin koneeseen, minä käynnistin ja otin pyykin pois, yhdessä ripustettiin kuivumaan. Pyykkinarut olivat vintillä sinne oli pahat rappuset, isä laittoi niihin kaiteen.. nuo yhteiset puuhat jäivät hyvin muistoihin vaihdoimme ajatuksia.
      Mummu kuoli 76 vuotiana nivelreuma oli jo hyvin kivulias..

    • huolehdin naapurista

      Olipa kerrankin kiva lukea kun joku huolehtii vanhemmista ja isovanhemmista. EI oikein meinaa uskoa, että semmosia ihmisiä on olemassa. Hoitakaa jatkossakin hyvin ja varmistakaa turvallinen vanhuus omassa talossa mhin ovat tottuneet. Ei vanhustentaloissa mitään herkkua ole. Omaiset ovat vanhuksille kaikkein rakkaimmat antakaa aikaa sillon kun sitä tarvitsevat ja tukekaa asumista omassa kodissa. Olette enkeleitä kun huolehditte. KAIKKEA HYVÄÄ TEILLE.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2886
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2440
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2220
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      18
      2029
    5. 171
      1852
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1846
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1797
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1746
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1539
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe