Ulkonäön sairaalloinen tarkistelu

En tahdo jaksaa.....

Elämäni on ajautunut kamalaksi. Vältän lukuisen paljon tilanteita, joissa tulisin nähdyksi kirkkaissa valoissa. Sosiaalinen elämäni on kaventunut onnettomaksi. Olen aiemmin kärsinyt vuosia sairauspeloista ja pakonomaisesta lääkärillä ravailusta erilaisten sairauksien tiimoilta. Olin aina kärsimässä jotain vakavaa sairautta, kuten erilaisia syöpiä ja muita tauteja. Kävin monilla lääkäreillä koska en kyennyt vakuuttumaan, että olen terve. Olin ahdistunut ja tarkistelin kehoani kokoajan mustelmien (leukemia) kuumeen (lymfoomat) ja imusolmukkeiden (syöpä) vuoksi. Imusolmukkeita vaadin kuvattaviksi kokoajan. Olin ihan varma, että minussa lymyää syöpä ja se löydetään liian myöhään.

Pelkäsin rintasyöpääkin niin paljon, että pakotin miehenikin tutkimaan niitä kokoajan koska en luottanut omiin käsiini. Sain tämän kuitenkin hallintaan luettuani kirjan kerrasta poikki. Voin sanoa rehellisesti, etten enää kärsi sairauspeloista enkä tutki itseäni tai ole huolissani.

Sen tilalle muodostui kuitenkin suhteellisen pian omituinen pakonomainen ulkonäön, ihon ja hiusten tarkistelu joka vie pahimpina päivinä tunteja aikaa. Tuntuu kuin en saisi selkoa miltä näytän ja miltä nenäni näyttää. En saa hiuksia hyvin, asettelen, harjaan ja asettelen peilin edessä. Tähän menee päivittäin paljon aikaa.

Tilanne on vuosien aikana mennyt siihen pisteeseen, että en uskolla mennä vieraisiin paikkoihin kylään ilman hirveaa ahdistusta, koska en tiedä millaiset valot siellä on. Jos joudun olemaan kirkkaissa valoissa, olen paniikissa ja en tiedä miten päin olisin. Häpeän tunne on sairas ja en saa sitä hallintaan.

Olen alkanut hävetä itseäni jokapaikassa. Kaupassa pelkään, että joku tuttu tulee vastaan ja näkee minut kirkkaissa valoissa ja järkyttyy jotenkin miten kamalalta näyttäisin. Tämä on ihan sairasta.

Eilen piti mennä eräisiin juhliin ja tämä pakonomainen hulluus aktivoitui jo paria päivää ennen. Juutuin peilin eteen ja en saanut mitään tolkkua mistään. Tuntuu, että en edes tiedä miltä näytän. Istun peilin edessä tunteja yrittäen saada kuvaa olenko aivan kamalan näköinen vai normaali. Vääntelen naamaa ja hiuksia sudin. Otan eriliaisia ihmeitä ja joka kerta lähes olen kauhuissani mitä näen. Jos mieheni estää tätä hulluutta, niin tunnen täysin ahdistuvani, enkä voi olla, ellen "saa varmuutta" miltä näytän.

Ennen juhlia meni tunteja aikaa naaman kuntoon laittamiseen ja jouduin pesemään hiukset kolme kertaa, koska en saanut niitä hyvin. Meikkasin kahdesti ja olin jo niin väsynyt, että sain päänsäryn.

Tästä ei tule mitään enää. En saa yhtään hillittyä tätä tajutonta tarkistelupakkoa ja siitä seurannutta häpeää ja ahdistusta. Ihmistenilmoilla olen kokoajan ahdistunut ja säikähtänyt koska ahdistaa niin kovasti olla "esillä". Haluaisin välttää viimeiseen asti vieraiden ja tuttavien tapaamista koska on niin älyttömän kova työ niitä ennen tässä ahdistavassa tarkkailussa ja itsensä "kuntoon saamisessa"

Tämä on varmasti jostakin hyvin hyvin pinnallista. Kuulostaa sellaisen ihmisen huolilta jolla ei ole mitään oikeita vastoinkäymisiä ollutkaan. Olen kuitenkin kohdannut elämässä hyvin vaikeitakin asioita, joita moni ikäiseni ei ole joutunut kohtaamaan. Olen 30vuotias ja joutunut käymään läpi mm. syöpäleikkauksen, isäni vaikean alkoholismin lapsuudessa ja aikuisuudessa, vaikean eron, läheisten kuolemia.

En vain saa tätä hallintaan ollenkaan. Tämä vie KAIKEN minulta. Olen ahdistunut ja väsynyt. En jaksaisi kokoajan hävetä ja tarkistella. Joskus pystyn olemaan sillätavalla, että hitot olen mikä olen ja en välitä, mutta voimakas häpeä seuraa silti aina.

Nytkin tekisi mieli taas mennä peilin eteen tarkistelemaan, mutta yritän vain olla menemättä. En voi suhtautua ulkonäkööni kuten normaalit ihmiset.

Mistä voin saada apua kun itse en vain onnistu näköjään parantumaan? Onko tämä teista pakko-oireilua kuten oli sairauksien pelko ja kehon tarkkailu? Nyt se on vain muuttunut ulkonäön tarkkailuksi ja varmistamiseksi?

Onko tämä tällaista loppuelämän? Olen tosi lopussa tähän. Haluaisin olla kuin normaalit ihmiset.

3

190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aloittaja.....

      Ainiin unohdin sanoa, että ne sairauspelot ja tarkistelut loppuivat siihenkin, kun minulle tapahtui se pahin mitä pelkäsin, eli minulla todettiin pahalaatuinen muutos, joka piti leikata. Kun tätä tutkittiin, niin olin hyvin ahdistunut ja oksensin pelosta. Koepaloja otettiin kolme kertaa ja patalogin tutkimukset kestivät kauan ja jouduin odottamaan viikkoja. Tämä sai minut niin huonoon kuntoon, että tosiaan oksensin pelosta ja kaikki tuntui kamalan mustalta.

      Sitten diagnoosi varmistui, minua leikattiin ja olin seurannassa muutaman vuoden 6kk välein. Luin siihen aikaan kerrasta poikki kirjan ja se avasi silmäni siitä, että kärsin pakko-oireilusta. Parannuin tosi nopeasti siitä ja ehkä silläkin oli oma osuutensa, että olin joutunut kohtaamaan sen mitä pelkäsin kuollakseni, että minulla olisi joku pahalaatuinen asia. Tässä pelossa minulla on siis edelleen mielenrauha.

      Miksi piti tulla tilalle tällainen toinen? Jos nyt parantuisin tästä, niin saisinko taas tilalle uuden? Alkaisin esim. tarkistelemaan helloja tai kärsimään jostain muusta tarkastelusta? Mistä tällainen pirullinen sairaus/häiriö tulee?

      Itse saan helpotuksen siitä ulkonäön tarkistelusta, kunhan jatkan sitä niin kauan (tunteja), että saan niitä älyttömiä "varmistuksiani" siitä, etten ole tajuttoman ruma. Tähän tarkisteluun vaan kuluu aikaa tosi paljon ja varsinkin alkuun olen järktttynyt näkemästäni ja joudun jatkamaan niin kauan, että voin jotenkin hyväksyä näkemäni ja vakuuttua siitä, että voin näyttäytyä ihmistenilmoilla.

      Ei herranen aika miten sairaalta tämä kuulostaa kun oikein kirjoittaa sen tähän. Aivan hullun hommaa. Olen varmaan hullu sitten. Töissä käyn normaalisti ja siellä en joudu esiintymään niin en tunne muutakuin epämääräistä häpeää joka on aina läsnä.

      • einar juntti

        Onneksi meiltä juntti-einareilla ei ole tuommista vaivaa muita vaivoa kylläkin.


    • Aloittaja....

      No kiitoksia vastauksesta. Ei se kyllä oikein auttanut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1156
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe