Tulevaisuus mietityttää

ulkomaille vai ei

Olen nyt lukion ensimmäisellä, mutta koen silti pientä ahdistusta jo tulevaisuudestani. Tahtoisin lähteä opiskelemaan ulkomaille, ehkäpä toimittajaksi, mutta en tiedä pystyisinkö mennä puhumaan englantia, pitämään esitelmiä ja ylipäätään elämään sillä kielellä. Ei englanti itsessään ole kovin vaikeaa, siinä ysin luokkaa, mutta silti ajatus mietityttää silti paljon. Onko mitään neuvoja/kokemuksia, tai mitään mikä voisi helpottaa ongelman kanssa?

1

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mene ihmeessä

      Minä aloitin aikoinaan ulkomailla asumisen sellaisesta maasta, jossa puhutaan erittäin huonosti ja vähän englantia. Itse olin opiskellut kyseisen maan kieltä vain yhden vuoden, joten heikoissa kantimissa mentiin. Asuin ko. maassa vuoden ja kokemus oli todella rikastuttava. Palattuani takaisin Suomeen päätin, että ulkomaat on minun paikkani.

      Sen jälkeen olen asunut ja työskennellyt useammassa englanninkielisessä maassa, nyt on meneillään jo kolmas. Työpaikkana on yliopisto. Näiden vuosien aikana on oppinut yhden asian: suuri osa ihmisistä, joiden kanssa olet arkielämässä tekemisissä englanninkielisissä maissa ovat kotoisin jostain ihan muualta, eivätkä ole englanninkielisiä. Se myös näkyy ja kuuluu.

      Kokemusteni perusteella keskiverto suomalainen osaa paremmin englantia kuin suuri osa muista. Esimerkiksi englanninkielisten maiden yliopistoissa suuri osa opiskelijoista on ulkomaalaisia ja heihin nähden suomalaisilla on kielen suhteen parempi osaaminen. Sanoisin, että suomalainen lukiolainen kirjoittaa useimmiten parempaa englantia kuin monesta muusta maasta tulleet jo yhden yliopistotutkinnon omaavat opiskelijat.

      Ääntämisen oppii ajan myötä ja yksi ulkomaille muuttamisen motiivihan on oppia lisää kokonaisvaltaisesti, niin kielestä, kulttuurista, tavoista kuin arkielämästä. Esitelmien pito tai arjen hoitaminen toisella kielellä on haaste ainakin aluksi, mutta ajan mittaan se helpottaa. Kukaan ei ole kuollut esitelmiin ja sitä paitsi ihan tuskaa ne ovat omallakin kielellä. Ensimmäinen puoli vuotta toisessa maassa voi tuntua vaikealta, mutta sen jälkeen et ajattele enää asiaa.

      Kannustan ehdottomasti lähtemään ulkomaille jos kiinnostaa! Eipähän ainakaan myöhemmin sitten kaduta, ettei ollut rohkeutta lähteä kun kielikin on siellä eri.

      Opiskelualasta kuitenkin sen verran, että pohdi vielä mitä muita ammatteja voisit harkita. Toimittaja on haastellinen ammatti, sillä kielen oikeellisuus korostuu ja ei-natiivin on vaikea pärjätä siinä kisassa ulkomailla. Suomessa toimittajaksi taas kannattaisi ehkä opiskella suomalaisessa oppilaitoksessa, josta saat paremmat eväät Suomessa toimimiseen. Selvitä ainakin etukäteen se, millaiset työmahdollisuudet sinulla olisi kohdemaassa, Suomessa tai jossain muualla jos käyt opiskelut ulkomaisessa opinahjossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 188
      2146
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      2002
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      160
      1699
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      139
      1624
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1247
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1224
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      12
      1155
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1148
    Aihe