Apua labratulosten tulkintaan/ "palstadiagnoosia"

JohannaM79

Hei,

Alan olemaan ihan loppu ja uupunut tähän oloilaan ja jaksamiseen. Työt, perhe-elämä, parisuhde ja ystävyyssuhteet kärsivät tästä minun jatkuvasta voimattomuudesta, ikuisesta väsymyksestä ja henkisesti myös muu perhe oireilee.

Käännyin yksityisen endokrinologin puoleen kahden vuoden terveyskeskusruljanssin jälkeen ja tuntuu, etten saa apua sieltäkään.

Kävin taas labrassa ja sain seuraavat arvot:

P-T4-V 15,2 (viimeksi muistaakseni 12)
P-TSH 3,8 (viimeksi 3,5)
S-testo 2.7 (ollut 2,5-3,5)
S-dheas 2,3 (en muista, että olisi mitattu)

erillisellä kerralla kortisoliarvo (stressihormoni?) oli 80.

Oireina tosiaan väsymys, uupumus, painon nousu, ärtymys, hiusten lähtö, pitkä jakso hikoilemattomuutta, jonka jälkeen noin kuukauden ajan "liikahikoilua" kylmän tunteen kanssa, nyt taas hikoilemattomuutta (en hikoile edes saunassa).

Periaatteessa tunnepuoli on kunnossa, ei stressiä muusta, kuin tästä omasta oireilusta, toistaiseksi onnellinen parisuhde.

Osaatko sanoa mistä tämä kaikki voisi johtua?

12

1872

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arvoista...

      ainakin tuo kortisoliarvo vaikuttaa alhaiselta (mikä sitten viitearvot?), voisi viitatata addisonin tautiin? toki noi arvot vois viitata lievään vajaatoimintaankin... miksi sulta on noita testosteroniarvoja otettu jos saa kysyä?

      • JohannaM79

        Kiitos vastauksesta!

        Kierukan laiton jälkeen ilmaantui iho-ongelmia ja karvoitus villiintyi jokseenkin. Testo-arvot ovat nyt suhteellisen matalat johtuen labrojen ajnakohdasta (kuukautisten alkupäivinä), eli myöskin "naishormoneissa" häikkää prolaktiini mukaan lukien.

        Munasarjat ja kohtu tutkittu testo- ja prolaktiinitasojen takia, olivat ok.

        Saattaa olla ett muistan tuon kortisolin väärin, kurkkasin huslabin sivuilta viitearvot ja tuo muistamani arvo on viitealueen alapuolella, eikä siitä ollut viimeksi endon kanssa juttua.

        Ainiin, pahin oire, sinnikkäästi ylöspäin hinaava paino on todella "herkkä" asia minulle.
        Syön kuin lintu, kuitenkin entisen "normaaliliikkujan" elintapoja noudattaen syön reilusti proteiinia ja välttelen liikunnan puutteen vuoksi nopeita hiilihydraatteja.

        Aloin jossain vaiheessa epäilemään, että syön vahingossa liikaa ja lihoan sen vuoksi. Päivittäinen energiansaantini on ollut keskimäärin 1500kcal, jonka ei pitäisi täyttää edes päivittäistä perusaineenvaihdunnan energiatarvetta ja silti aika tiukan ruokavalion seurauksena paino on noussut 6kk aikana 60kg->64,5kg.

        Kiitos nyt etukäteen kaikille, jotka jaksavat lukea koko valituksen läpi ja kiitos vielä jos joku jaksaa vastata!


    • vihjeitä ...

      Ainakin vajaatoiminta on heikkenemässä (T4V). Kortisoli vaikuttaisi olevan alarajalla. Aamuarvo kertoo paremmin toden kuin esim. puolipäivän koe. Varmin kortisolitason osoittaja on MDD:n välityksellä tuleva sylkitesti, jossa mitataan myös kortisolin ja DHEA:n suhde.

      Painonnousu ja hiustenlähtö selittyvät vajaatoiminnasta. Toinen vaihtoehto saattaisi olla vaihdevuosioireet. Kuvauksesi "liikahikoilu" sopisi myös "kuumiin aaltoihin".

      Miten oireesi sopivat addisonin taudin oirelistaan? Entä aivolisäkkeen vajaatoimintaan (mm. sukupuolihormonit)? Katso terveyskirjaston sivuilta.

    • JohannaM79

      Kiitos taas!

      Addisoniin terveyskirjaston mukaan viittaa väsymys ja voimattomuus, olen myös ollut aina matalalla veren paineella varustettu, joskin se on ennemminkin ominaisuus, kuin oire. En ole voinut pahoin, enkä ole laihtunut - päin vastoin.

      Aivolisäkkeen kasvainta pintapuolisin epäiltiinkin, koska sukuhormonit heittivät ja kuitenkin munasarjat ja muut olivat kunnossa. Kuitenkin aivolisäkekasvaimen oireet ovat aika monimuotoiset ja kasvain oman tietoni mukaan aiheuttaa juuri ongelmia muissa hormoneissa, en osaa suoraan kuvata mitään "vain" kasvaimesta johtuvaa oiretta. Omat oireeni ovat tosiaan aika addisoniin ja kilpirauhasen vajaatoimintaan viittaavia. Janoisuutta tai liiallista virtsan eritystä minulla ei ole ollut, enkä muista onko minulta mitattu LH- ja FSH-hormoneja. Jos onkin, ne ovat olleet viitearvojen sisällä, muuten varmasti muistaisin.

      Kuukautiskierto on aivan sekaisin, tosin se voi johtua myös hormonikierukasta. Pahin piikki on juuri kuukautiset, jatkuva väsymys pahenee, olen todella ärtyisä ja kiukkuinen, jokseenkin myös itkuherkkä - mikään näistä oireista ei sovi persoonaani ja kärsin itse henkisesti ko. oireista, koska en halua käyttäytyä niin, mutten vain voi estää itseäni - mies ja lapsikin kärsii.

      Ennen minulla ei ole ollut minkään näköisiä pms-oireita, vasta viimeisen vuoden aikana. Kierukka minulla on ollut 2,5 vuotta. Ennen kierukkaa söin e-pillereitä kymmenen vuotta poislukien raskaus- ja imetysajan.

      Vaihdevuosista ei (toivottavasti!) ole kyse, olen vielä alle kolmenkymmenen.

      • JohannaM79

        Ainiin,

        alkuperäiset labrat on otettu juuri ennen aamu kahdeksaa.

        Osaatko tai osaako muuten joku sanoa miten on mahdollista, että välillä olen aivan sänkypotilas, nukun töiden jälkeen esimerkiksi klo 17.30-20.30, herään väkisin laittamaan lapsen nukkumaan (minulla on todella huono omatunto lapsen laiminlyönnistä!) ja makaan horroksessa sohvalla pari tuntia, menen nukkumaan ja herään aamulla väsyneenä klo 8. Tätä jatkuu viikon-pari, olen käytännössä toimintakyvytön. Jakson jälkeen olo hieman paranee, pysyn väkisin hereillä iltaan saakka ja nukun hyvät yöunet, kuitenkin kokoajan väsyttää ja aamulla on aina todella hankala päästä ylös, mutta selviän arjesta juuri ja juuri, toisin kuin kaamosjaksolla.

        Syön vitamiineja, erityisesti d-vitamiinia & huolehdin tarpeellisten rasvahappojen saannista joka päivä, muuten en varmaan edes pystyisi töissä käymään.


      • Zn_Se

    • arvoista...

      varmaankin kannattaisi yrittää päästä vielä jollekin yksityiselle lääkärille, joka ymmärtää näistä asioista jotain. esim. tyroksiinikokeilusta ei liene mitään haittaa ainakaan :) ja siitä kortisolista kannattaisi pyytää varmaankin sekä aamu- että ilta-arvot, jos se tosiaan on noin matala...

    • amelieamande

      YKSITYISELLE sisätautilääkärille, ei yleiselle, jos vielä olet täällä. Vaikuttaa kilpirauhas -munuais jutuilta.

    • huoh..

      Aloittaja on käynyt _yksityisellä endokrinologilla_....

      • huhuu 11

        Tämä keskustelu on ollut jo yli vuoden hiljaa, mutta jos aloittaja sattuu lukemaan, olisi kiva tietää, löytyikö jotain ja onko ongelma ratkennut. Itselläni samanlainen kertomus.


    • Almake

      Hiljaisuutta tosiaan on ollut tällä palstalla. Tulee myös mieleen, että kannattaa tutkia uniapnea. Se aiheuttaa paljon samanlaisia oireita kuin esim kilpparin vajaatoiminta etc. Se myös usein jää huomiotta, koska siitä ei itse tiedä.

    • Anonyymi

      Sattui eteen tämä ikivanha keskustelu, mutta jos joku saa tästä kommentista ajateltavaa, niin hyvä.

      Kerroit, että syöt kuin lintu, 1500kcal/pv jne. Mielenkiintoista luettavaa voisi olla aliravitsemus, symisen rajoittaminen, symishäiriö yms aiheet. Lyhykäisesti sanottuna: jos saat ruoasta vähemmän energiaa, mitä elimistö tarvitsee toimiakseen kunnolla, keho hidastaa koko toimintaansa ja varastoi sitä vähääkin energiaa rasvaksi häämöttävää nääntymistä silmällä pitäen. Siten paino nousee, vaikka söisit vähemmän.
      Googlaa "recovery from eating disorder", ala syömään enemmän ja anna painon nousta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2711
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1165
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      94
      1151
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1094
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1021
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      943
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      42
      845
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      38
      817
    Aihe