Kuinka korjata kurkku R-vika

it's_me

Minulla on pienestä pitäen ollut R-vika ja sitä kovin häpeillyt. Nyt asia on niin että lähes kukaan ei tiedä viastani, edes vanhempani, sillä en käytä sitä puheessani. Keksin vain sanoille synonyymejä ja käytän niitä lauseissa. Minulla oli ensin ällä:mäinen R-ääntämys mutta opettelin R-kirjainta niin kovaa että sain sen kuitenkin muutettua kurkku ärräksi josta luulisin sen olevan helpompi muokata. En kuitenkaan tiedä miten jatkaa, sillä osaan oikean kaltaisen kurkku ärrän joka tehdään melkein samalla tavalla mutta aina kun koitan harjoitella niin kurkku ärrä pärähtää. Mikä nyt neuvoksi? Jollain kokemusta kurkku ärrästä selviytymisestä?

29

8312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Ärrähän tulee kielestä ja kitalaesta, eli siinä mielessä se L on lähempänä kuin kurkkuärrä.
      Koulussa puheterapeutilla monta vuotta vaan sihisin jotain zetan kaltaista, kunnes kerran pärähti, ja tajusin miten se tehdään.
      Kun nyt oikeen miettii, niin ärrässä kieli käy ihan samassa paikassa kuin deessä, mutta vähän veltompana niin että se jää sinne kitalakeen heilumaan. Manselaisetkin puhuu melkein kuin "Tampede" ja "Tappada".

      • jooseppi6

        Kun se kerran pärähti, niin jouduitko vielä sen jälkeen harjoittelemaan pitkään vai tuliko se sitten nopeasti jo luonnostaan?


      • Anonyymi
        jooseppi6 kirjoitti:

        Kun se kerran pärähti, niin jouduitko vielä sen jälkeen harjoittelemaan pitkään vai tuliko se sitten nopeasti jo luonnostaan?

        Minulla oli eka luokalla kanssa vaikeaa tuon ärrän kanssa. Sain opettajalta ramsan minkä luin hänelle joka aamu koulussa.

        Ärrän kierrän ympäri orren. Ässän pistän taskuun

        Joten vieläkin tulee kurkku ärrä puheessa, mutta pysty; terästämään myös kunnollisen ärrän jos tilanne vaatii


    • nytonnistuuuuuu

      Joo noin se menee kuinka ...-nimimerkki asian ilmaisi. Itsekin puhuyin kurkkuärränä noin. 30v. kunnes opin vähän päälle kolmikymppisenä oikean ärrän. Kurkkuärrä voi mennä monelle läpi, eikä kaikki sitä huomaa että olisi ärrä vika. Itselleni ei kukaan koskaan sanonut ärräviastana, vaikka sen varmasti joku huomasikin.

      Tossa toisessa ketjussa on paljon tarinoita ja harjoituksia, miten voit oppiä ärrän. Itselläni suuri muutos tapahtu youtube-videoiden kautta.

    • sarrrrana

      Juu, kielenpää pitää saada tärisemään tuolla hammasvallilla. Kurkkuärrän käyttäminen ei johda oikeaoppiseen Rn tuottamiseen. Kun kielenpään nostaa tuonne hammasvallille (ylähampaiden taakse), työntää kohti "kattoa" siis, ja puhaltaa samalla, niin kielenpään pitäisi täristä, ja kuulua surinaa. Kai tuo on aika lähellä mitä pitäisi tavoitella.

    • it's_me

      En siis tiedä onko minulla nimenomaan kurkku ärrä mutta kaveri sanoi että hänellä on kurkku ärrä ja omani kuulosti siltä joten tein johtopäätöksen että omanikin on sellainen. Mutta teen omani myös kitalaesta kielen avulla kuten oikeakin mutta se kuulostaa hyvin oudolta ja epäpuhtaalta. Uskon että kieleni on liian takana joka (saattaa) aiheuttaa vian.

    • raparperipiirakka1

      Mun ärrävika kuuluu vaan jos sanon tupla ärrän kuten herra tai kerros. Ja mun kieli menee kitalakeen mutta jotenki vinosti. En ole jaksanut harjoitella ärrän lausumista sillä se ei kuulu normi puheestani jos en sano tupla ärrää.

      • Ärrällinen

        Minulle taas tupla-ärrät ovat niitä helpoimpia! Pystyn täryttämään vaikka kuinka pitkään, mutta hienosäätö on vaikeampaa. Esim. sana "ymmärrän" on paljon helpompi kuin "ymmärtää", jolloin kielen paikka pitäisi nopeasti vaihtaa r:n ja t:n välillä.


    • afafasfafafgsdg

      Sama juttu mulla, ei ees vanhemmat oo millään tavalla tietosia mun viasta. Muuten varmaan pystyisin näin jotenkin elämäänkin, mutta kun etunimessä on ärrä niin kyllä muuten on vaikeeta.

    • jonne boy

      Siis sitteku kuuluu surinaa ku kieli on hampaitten takana n??iin mten pitäis sit reenaa

    • Mitäteen

      En tajua kun laitan kielen sinne ylähampaiden taakse ja puhallan niin ei tule kuin vaan ässän tyylistä suhinaa? Enkä saa mitenkään kieltä tärisemään :/

      • mkjdfksdjfklds

        Osta sähköhammasharja ja laita se kielen alle.


    • Uskokaanitseenne

      Aikanaan minulla oli r-vika.Hävetti koulussa,vallankin kun laitettiin lausumaan
      r-voittoisia runoja.Harjoittelin;"Järven jyrkkä penkere" niin kauan että todella opin
      lausumaan ärrän.Ja opinhan minä.Uskon myös muidenkin oppivan,kunhan harjoittelevat.Ei siinnä kyllä hävettäväkään ole,jos ei osaisi r lausuakkaan.

    • Ärrällinen

      Olen 33-vuotias. Olen vasta nyt (oikeasti n. 2 tuntia sitten se alkoi pärisemään!) oppinut oikean ärrän, tätä ennen minullakin oli kurkku r. Tässä ketjussa on erittäin hyviä vinkkejä: http://keskustelu.suomi24.fi/t/6485207/r-vikaiset-lukekaa-tama. Ja lisäksi youtubesta löytyy hyviä videoita aiheesta esim. haulla "how to trill your r's".

      Nyt vituttaa kuinka paljon elämästäni olen "haaskannut" r-vikaisena, enkä ole edes yrittänyt opetella sitä sitten varhaislapsuuden. Silloin en ymmärtänyt yhtään, että miten se r pitäisi muodostaa, vaikka kävin tietysti puheterapiassakin. Podtti -sanaa ja youtube -vinkkejä käyttäen opin r:n kahdessa viikossa. KAHDESSA VIIKOSSA 33-vuotiaana! Olin aika varma, että minulla on kielessä fyysinen vamma jonka vuoksi tärytys ei onnistu, mutta eipä näköjään olekaan, vaan paskat puheterapeutit.

      • Ärrällinen

        LIsätään nyt sen verran, että ei minua lapsuuden jälkeen ole oikeastaan kiusattu, mutta itseähän se r-vika eniten vituttaa. Ettei osaa jotain sellaista, jonka jo pikkulapset oppivat. Toisaalta useissa kielissähän tuota äännettä ei edes ole, ja onhan se tavallaan aika luonnoton.


      • Ärrällinen

        Eipä tämä niin helppoa silti olekaan kuin aluksi kehuin. Vaikka opin teknisesti sanomaan ärrän jo syyskuussa, en ole onnistunut saamaan sitä luontevasti puheeseen. Joskus se saattaa sujua täydellisesti jonkin aikaa, ja sitten taas katoaa. Pikkuhiljaa se on parantunut, mutta aika kaukana ollaan täydellisestä vieläkin ja jännitys vaikeuttaa ärrän käyttöä muiden edessä. Nyt sentään pystyn jo tervehtimään kaupan kassaa ja muita ihmisiä normaalisti "terve" tai "moro" ja ujuttamaan ärrän sinne tänne puhessa, mutta en liian kanssa. Edelleen pitää harkita etukäteen mitä sanoo. Yksin kotona sanoja toistellessa se tuntuu joskus niin helpolta ja luonnolliselta, mutta jännitys pilaa kaiken :(.


      • Ärrällinen

        Ja lisätään sen verran, että nimessäni on ärrä ja nykyään pystyn kuitenkin esittelemään itseni normaalisti ärrän kanssa. Se on kyllä valtava helpotus elämään, vaikka aina se silti jännittää, että tuleeko se ärrä sieltä oikein.


    • Pärrrrrääääm

      Itse olen 15v ja opin ärrän kun harjottelin sanaa "portti" 10-50 kertaa päivässä. Korvaat vaan sen ärrän deenä. Sitten se vaan pärähti! Korostin kovasti sitä "dt" sit se är löyty ja nyt puhun ihan hyvin ärrä sanoja;333

    • mnbvghjk

      Laita kieli siihen kohtaan missä sanotaan D kirjain. Puhalla ilmaa läpi. Kun alkaa pärähtämään ota ääni mukaan.... tadaa. siinä sulle R.

    • drrrrh

      Sain r:n pärähtämään vasta lukion jälkeen. Olin turhaan juossut puheopetuksessa, jossa onnistuttiin lopulta vain peittelemään vikaa pärähtämättömällä r:llä. Hankin koiran ja kävelin metsässä tuntikaupalla harjoittelemassa (den - den - dren) ja yhtenä päivänä puhevika oli poissa. Todennäköisesti myös stressitön ympäristö ja rauhoittuminen auttoi. Koulussa kun puheopettaja haki luokasta: ujolle ja koulukiusatulle lapselle se oli aivan kauhea häpeän paikka, kun kaikki tuijottivat, että tuossa sitä puolimykkää ja puhevikaista viedään taas puheopetukseen, ei siinä punoittaessa enää pystynyt harjoittelemaan.

    • Ärrällinen

      Olisiko kenelläkään vinkkiä miten ehkäistä kielen väsyminen? Ärrä saattaa sujua jonkin aikaa mainiosti, mutta yhtäkkiä kieleen iskee väsyy ja sitten menee vähän aikaa pieleen. Pienen tauon jälkeen homma onnistuu taas. Lisäksi i-kirjaimen jälkeiset sekä ennen ja jälkeen d:n ja t:n tulevat ärrät tuottavat edelleen vaikeuksia. Kömpelö kieli? Jotenkin tuntuu niin ihmeelliseltä tuo "normaaleiden" ihmisten kielen notkeus, oma kieli on niin kömpelö :(.

    • mäkioonautisti

      sano porDi sana 100 kertaa päivässä

      • jo-aikuinen

        Joku täällä sanoi, ettei sitä hänen årrävikaansa kunnolla edes huomaa. Minun ärrävika kyllä huomattiin. esim. vanhempi veljeni irvisteli siitä aina. Lähinnä vieraitten poikien kuullen. Myös äitini sai siitä mahtavan kiusaamisen aiheen.


      • Ärrällinen
        jo-aikuinen kirjoitti:

        Joku täällä sanoi, ettei sitä hänen årrävikaansa kunnolla edes huomaa. Minun ärrävika kyllä huomattiin. esim. vanhempi veljeni irvisteli siitä aina. Lähinnä vieraitten poikien kuullen. Myös äitini sai siitä mahtavan kiusaamisen aiheen.

        Tuohan kuulostaa tosi vitun mahtavalta, että omat perheenjäsenetkin kiusaavat :(. Oma isosIsko joskus asiasta "kiusasi", mutta tosi harvoin. Enemmänkin kuulee sellaista, että haukutaan jotain toista r-vikaista mun kuullen, eli tavallaan pilkka osuu minuunkin. Tuollainen kierrelty vittuilu on todella ärsyttävää. Sama kuin haukuttaisiin jotain lihavaa läskiks toisen lihavan läsnäollessa.


    • rärärärärärrr

      Minulla oli poskiärrä. Opettelin oikeanlaisen pärinän korvaamalla R-kirjaimet D-kirjaimella. Esim. kadva, hädkä, pedkele, padas, tudpa jne. Kun kielen rentouttaa, niin se ärräpärinä alkaa sieltä pikkuhiljaa tulla. Ja kun se kerran pärähtää, niin samantien sen tajuaa, miten ärrrr muodostetaan.

    • R-vikainen

      Hei vain , itselläkin on r-vika , kävin puheterapiassa muutaman vuoden ja koulussakin oli jokin juttu aina välillä tähn liittyen , enkä osaa vieläkään sanoa r-kirjainta , olen tällä hetkellä 14-vuotias ja minun pitää sanoa kaveriani lempinimellä koska en osaa sanoa sitä r-kirjanita siinä edessä :( Että jos jollain on vinkkejä nii kommentoikaa , ja näkyy edelleen puheessa että koitan väkisin olla sanomatta r:ää esim : rahaa sanon massii.

    • Anonyymi

      Itellähän oma isä piilovittuilee mun r-viasta ja mun vanhemmat on eronnu niin mun pitää käydä sen luona joka toinen viikonloppu, mutta en ole uskaltanut sanoa siitä äidilleni koska hävettää ihan vitusti

    • Anonyymi

      Itselläni kanssa r-vika. Puheterapeutit pahensivat sitä ala-asteella entisestään. Ei ne terapeutit muuta tehnyt, kuin näyttivät omalla ääntämisellään miten se kuuluu tehdä. Minusta tuntuu, että ihmiset täällä olisi parempia puheterapeutteja kuin koulussani oleva.

      Minä olwn lausunut r:än aina kurkun kautta, mutta näistä ketjun viesteistä on ollut apua!

      Minua kiusattiin myös ohimennen koulussa. Muistan edelleen sen hetken, kun luin kaverini kirjoittamaa esitelmää ja piti sanoa lause “kirkon alttarin reunalla oli kullattu, pyöreä saarnatuoli.”
      -Näin takarivin kuiskivan ja nauravan juuri tällähetkellä.
      Luokasta päästyäni kuulin ”kuvittele sen sanovan perkele.” Toinen kaveruksista sanoi sanan sitten kurkkuärrän kanssa. Siinä hävetti, vaikka minusta r-viassa ei ole mitään hauskaa. Ihmiset eivät tiedä miten pitkään joku on ollut vaivautunut tai hävennyt vikaansa, heidän on pakko mollata toisia.

    • Anonyymi

      Onneksi kurkku-R ei ole niin huomattava. Saksassa meillä ei edes olisi puhe vikaa :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      359
      4121
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1769
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1536
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      62
      1515
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1350
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1321
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1319
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      201
      1296
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1200
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1194
    Aihe