Kuinka korjata kurkku R-vika

it's_me

Minulla on pienestä pitäen ollut R-vika ja sitä kovin häpeillyt. Nyt asia on niin että lähes kukaan ei tiedä viastani, edes vanhempani, sillä en käytä sitä puheessani. Keksin vain sanoille synonyymejä ja käytän niitä lauseissa. Minulla oli ensin ällä:mäinen R-ääntämys mutta opettelin R-kirjainta niin kovaa että sain sen kuitenkin muutettua kurkku ärräksi josta luulisin sen olevan helpompi muokata. En kuitenkaan tiedä miten jatkaa, sillä osaan oikean kaltaisen kurkku ärrän joka tehdään melkein samalla tavalla mutta aina kun koitan harjoitella niin kurkku ärrä pärähtää. Mikä nyt neuvoksi? Jollain kokemusta kurkku ärrästä selviytymisestä?

25

1789

  Vastaukset

  • Ärrähän tulee kielestä ja kitalaesta, eli siinä mielessä se L on lähempänä kuin kurkkuärrä.
   Koulussa puheterapeutilla monta vuotta vaan sihisin jotain zetan kaltaista, kunnes kerran pärähti, ja tajusin miten se tehdään.
   Kun nyt oikeen miettii, niin ärrässä kieli käy ihan samassa paikassa kuin deessä, mutta vähän veltompana niin että se jää sinne kitalakeen heilumaan. Manselaisetkin puhuu melkein kuin "Tampede" ja "Tappada".

   • Kun se kerran pärähti, niin jouduitko vielä sen jälkeen harjoittelemaan pitkään vai tuliko se sitten nopeasti jo luonnostaan?


  • Joo noin se menee kuinka ...-nimimerkki asian ilmaisi. Itsekin puhuyin kurkkuärränä noin. 30v. kunnes opin vähän päälle kolmikymppisenä oikean ärrän. Kurkkuärrä voi mennä monelle läpi, eikä kaikki sitä huomaa että olisi ärrä vika. Itselleni ei kukaan koskaan sanonut ärräviastana, vaikka sen varmasti joku huomasikin.

   Tossa toisessa ketjussa on paljon tarinoita ja harjoituksia, miten voit oppiä ärrän. Itselläni suuri muutos tapahtu youtube-videoiden kautta.

  • Juu, kielenpää pitää saada tärisemään tuolla hammasvallilla. Kurkkuärrän käyttäminen ei johda oikeaoppiseen Rn tuottamiseen. Kun kielenpään nostaa tuonne hammasvallille (ylähampaiden taakse), työntää kohti "kattoa" siis, ja puhaltaa samalla, niin kielenpään pitäisi täristä, ja kuulua surinaa. Kai tuo on aika lähellä mitä pitäisi tavoitella.

  • En siis tiedä onko minulla nimenomaan kurkku ärrä mutta kaveri sanoi että hänellä on kurkku ärrä ja omani kuulosti siltä joten tein johtopäätöksen että omanikin on sellainen. Mutta teen omani myös kitalaesta kielen avulla kuten oikeakin mutta se kuulostaa hyvin oudolta ja epäpuhtaalta. Uskon että kieleni on liian takana joka (saattaa) aiheuttaa vian.

  • Mun ärrävika kuuluu vaan jos sanon tupla ärrän kuten herra tai kerros. Ja mun kieli menee kitalakeen mutta jotenki vinosti. En ole jaksanut harjoitella ärrän lausumista sillä se ei kuulu normi puheestani jos en sano tupla ärrää.

   • Minulle taas tupla-ärrät ovat niitä helpoimpia! Pystyn täryttämään vaikka kuinka pitkään, mutta hienosäätö on vaikeampaa. Esim. sana "ymmärrän" on paljon helpompi kuin "ymmärtää", jolloin kielen paikka pitäisi nopeasti vaihtaa r:n ja t:n välillä.


  • Sama juttu mulla, ei ees vanhemmat oo millään tavalla tietosia mun viasta. Muuten varmaan pystyisin näin jotenkin elämäänkin, mutta kun etunimessä on ärrä niin kyllä muuten on vaikeeta.

  • Siis sitteku kuuluu surinaa ku kieli on hampaitten takana n??iin mten pitäis sit reenaa

  • En tajua kun laitan kielen sinne ylähampaiden taakse ja puhallan niin ei tule kuin vaan ässän tyylistä suhinaa? Enkä saa mitenkään kieltä tärisemään :/

   • Osta sähköhammasharja ja laita se kielen alle.


  • Aikanaan minulla oli r-vika.Hävetti koulussa,vallankin kun laitettiin lausumaan
   r-voittoisia runoja.Harjoittelin;"Järven jyrkkä penkere" niin kauan että todella opin
   lausumaan ärrän.Ja opinhan minä.Uskon myös muidenkin oppivan,kunhan harjoittelevat.Ei siinnä kyllä hävettäväkään ole,jos ei osaisi r lausuakkaan.

  • Olen 33-vuotias. Olen vasta nyt (oikeasti n. 2 tuntia sitten se alkoi pärisemään!) oppinut oikean ärrän, tätä ennen minullakin oli kurkku r. Tässä ketjussa on erittäin hyviä vinkkejä: http://keskustelu.suomi24.fi/t/6485207/r-vikaiset-lukekaa-tama. Ja lisäksi youtubesta löytyy hyviä videoita aiheesta esim. haulla "how to trill your r's".

   Nyt vituttaa kuinka paljon elämästäni olen "haaskannut" r-vikaisena, enkä ole edes yrittänyt opetella sitä sitten varhaislapsuuden. Silloin en ymmärtänyt yhtään, että miten se r pitäisi muodostaa, vaikka kävin tietysti puheterapiassakin. Podtti -sanaa ja youtube -vinkkejä käyttäen opin r:n kahdessa viikossa. KAHDESSA VIIKOSSA 33-vuotiaana! Olin aika varma, että minulla on kielessä fyysinen vamma jonka vuoksi tärytys ei onnistu, mutta eipä näköjään olekaan, vaan paskat puheterapeutit.

   • LIsätään nyt sen verran, että ei minua lapsuuden jälkeen ole oikeastaan kiusattu, mutta itseähän se r-vika eniten vituttaa. Ettei osaa jotain sellaista, jonka jo pikkulapset oppivat. Toisaalta useissa kielissähän tuota äännettä ei edes ole, ja onhan se tavallaan aika luonnoton.


   • Eipä tämä niin helppoa silti olekaan kuin aluksi kehuin. Vaikka opin teknisesti sanomaan ärrän jo syyskuussa, en ole onnistunut saamaan sitä luontevasti puheeseen. Joskus se saattaa sujua täydellisesti jonkin aikaa, ja sitten taas katoaa. Pikkuhiljaa se on parantunut, mutta aika kaukana ollaan täydellisestä vieläkin ja jännitys vaikeuttaa ärrän käyttöä muiden edessä. Nyt sentään pystyn jo tervehtimään kaupan kassaa ja muita ihmisiä normaalisti "terve" tai "moro" ja ujuttamaan ärrän sinne tänne puhessa, mutta en liian kanssa. Edelleen pitää harkita etukäteen mitä sanoo. Yksin kotona sanoja toistellessa se tuntuu joskus niin helpolta ja luonnolliselta, mutta jännitys pilaa kaiken :(.


   • Ja lisätään sen verran, että nimessäni on ärrä ja nykyään pystyn kuitenkin esittelemään itseni normaalisti ärrän kanssa. Se on kyllä valtava helpotus elämään, vaikka aina se silti jännittää, että tuleeko se ärrä sieltä oikein.


  • Itse olen 15v ja opin ärrän kun harjottelin sanaa "portti" 10-50 kertaa päivässä. Korvaat vaan sen ärrän deenä. Sitten se vaan pärähti! Korostin kovasti sitä "dt" sit se är löyty ja nyt puhun ihan hyvin ärrä sanoja;333

  • Laita kieli siihen kohtaan missä sanotaan D kirjain. Puhalla ilmaa läpi. Kun alkaa pärähtämään ota ääni mukaan.... tadaa. siinä sulle R.

  • Sain r:n pärähtämään vasta lukion jälkeen. Olin turhaan juossut puheopetuksessa, jossa onnistuttiin lopulta vain peittelemään vikaa pärähtämättömällä r:llä. Hankin koiran ja kävelin metsässä tuntikaupalla harjoittelemassa (den - den - dren) ja yhtenä päivänä puhevika oli poissa. Todennäköisesti myös stressitön ympäristö ja rauhoittuminen auttoi. Koulussa kun puheopettaja haki luokasta: ujolle ja koulukiusatulle lapselle se oli aivan kauhea häpeän paikka, kun kaikki tuijottivat, että tuossa sitä puolimykkää ja puhevikaista viedään taas puheopetukseen, ei siinä punoittaessa enää pystynyt harjoittelemaan.

  • Olisiko kenelläkään vinkkiä miten ehkäistä kielen väsyminen? Ärrä saattaa sujua jonkin aikaa mainiosti, mutta yhtäkkiä kieleen iskee väsyy ja sitten menee vähän aikaa pieleen. Pienen tauon jälkeen homma onnistuu taas. Lisäksi i-kirjaimen jälkeiset sekä ennen ja jälkeen d:n ja t:n tulevat ärrät tuottavat edelleen vaikeuksia. Kömpelö kieli? Jotenkin tuntuu niin ihmeelliseltä tuo "normaaleiden" ihmisten kielen notkeus, oma kieli on niin kömpelö :(.

  • sano porDi sana 100 kertaa päivässä

   • Joku täällä sanoi, ettei sitä hänen årrävikaansa kunnolla edes huomaa. Minun ärrävika kyllä huomattiin. esim. vanhempi veljeni irvisteli siitä aina. Lähinnä vieraitten poikien kuullen. Myös äitini sai siitä mahtavan kiusaamisen aiheen.


   • jo-aikuinen kirjoitti:

    Joku täällä sanoi, ettei sitä hänen årrävikaansa kunnolla edes huomaa. Minun ärrävika kyllä huomattiin. esim. vanhempi veljeni irvisteli siitä aina. Lähinnä vieraitten poikien kuullen. Myös äitini sai siitä mahtavan kiusaamisen aiheen.

    Tuohan kuulostaa tosi vitun mahtavalta, että omat perheenjäsenetkin kiusaavat :(. Oma isosIsko joskus asiasta "kiusasi", mutta tosi harvoin. Enemmänkin kuulee sellaista, että haukutaan jotain toista r-vikaista mun kuullen, eli tavallaan pilkka osuu minuunkin. Tuollainen kierrelty vittuilu on todella ärsyttävää. Sama kuin haukuttaisiin jotain lihavaa läskiks toisen lihavan läsnäollessa.


  • Minulla oli poskiärrä. Opettelin oikeanlaisen pärinän korvaamalla R-kirjaimet D-kirjaimella. Esim. kadva, hädkä, pedkele, padas, tudpa jne. Kun kielen rentouttaa, niin se ärräpärinä alkaa sieltä pikkuhiljaa tulla. Ja kun se kerran pärähtää, niin samantien sen tajuaa, miten ärrrr muodostetaan.

  • Hei vain , itselläkin on r-vika , kävin puheterapiassa muutaman vuoden ja koulussakin oli jokin juttu aina välillä tähn liittyen , enkä osaa vieläkään sanoa r-kirjainta , olen tällä hetkellä 14-vuotias ja minun pitää sanoa kaveriani lempinimellä koska en osaa sanoa sitä r-kirjanita siinä edessä :( Että jos jollain on vinkkejä nii kommentoikaa , ja näkyy edelleen puheessa että koitan väkisin olla sanomatta r:ää esim : rahaa sanon massii.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   242
   7795
  2. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   82
   3889
  3. Korona ei tartu julkkiksiin?

   Selittäkää mulle, miksi nimenomaan nää julkut ryntäävät nyt ulkomaille. Tuttavistani en tiedä ketään, joka nyt lähtisi matkoille. Ei edes työmatkalle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   83
   3870
  4. Vastaamon potkut saanut toimitusjohtaja tiesi turva-aukosta 1,5 vuotta

   Tietoturvaskandaalissa rypevän Vastaamon toimitusjohtajalle potkut – yhtiön hallituksen mukaan pimitti tietomurtoa 1,5 vuotta: https://yle.fi/uutiset/
   Maailman menoa
   81
   2178