3 vuotias tyttö, autismioireita.

asd6

Epäilen pian kolme vuotta täyttävällä tytölläni olevan autismia. Tyttö on vauvasta asti ollut vähän "erilainen", kun muut lapset. Minulla on myös 9-vuotias poika ja olen ollut paljon tekemisissä lasten kanssa, joten vertailupohjaa on.
Jo vauvana tyttö katseli paljon käsiään. Kehittyi muuten melko normaalisti, ainoastaan morotus-heijaste oli päällä hieman kauemmin kuin normaalisti. Syliin ottaessa usein vetäytyi kaarelle, jota tekee vieläkin jos ei tahdo sylissä olla.
Puhetta ei ole juurikaan tullut. Jokunen äiti ja isi sana on jossain vaiheessa tullut muutaman kerran, mutta nyt puhe on omaa kieltä, yleensä saman toistelua, esim. kalikalikali kointikointikointi shakushakushaku. Puheterapiaa on nyt yksi kerta takana. Tyttö aiemmin järjesteli leluja, kortteja ja palikoita, ja jos vahingossa joku hieman siirtyy suorasta rivistä, hän hermostuu. Lisäksi tytöllä on tapana räpytellä kättä, tavallaan kun vilkuttaisi itselle, sitä esiintyy yleensä kun hän innostuu. Tämän olen tulkinnut stimmailuksi. Katsekontaktin ottaa pikaisesti läheisiin ihmisiin, vieraita ei juurikaan katso silmiin tai kasvoihin. Käyttäytyy hieman kuin vierasta ei edes olisi paikalla. Puhetta ei juurikaan ymmärrä. Ainakaan ei käyttäydy kuten ymmärtäisi. Ainoastaan kieltämisen ymmärtää yleensä. Leikit on yleensä saman toistoa, eli juostaan samaa reittiä pitkin aina edestakaisin. Tykkää paljon kirjoista, joihin syventyy täysin. Leluilla ei paljoa leiki, meillä leikitään piilosta ja rakennetaan majoja. Tykkää paljon myös piiloutua peiton alle. Kun leikitään yhdessä ja leikki loppuu, saa raivokohtauksen. On siis todella omaehtoinen ja itsepäinen, eikä anna periksi. Yöunet ja syöminen ovat myös yksi haaste. Yöunet jäävät monesti kesken kun tyttö herää eikä nukahda enää takaisin vaan on virkeä. Päiväunia ei enää juurikaan nuku. Ei syö itse, vaikka luulisin että osaisi. Ja ruoan täytyy aina olla tuttua ja turvallista, sekä ruoan ulkonäöllä on suuri merkitys. Tyttö pelkää myös jostain syystä vettä. Ei tykkää suihkusta eikä kylpemisestä vaan kammoaa sitä ja taistelee vastaan raivoisasti jos pitäisi mennä pesulle. Neuvolassa jos vihjailen hieman näistä, on vastaus aina että varmaan ihan normaalia. Mutta ei tämä itsestä tunnu normaalilta. Kolmevuotisneuvolassa aion pyytää lähetettä eteenpäin. Kuulostaako tutulta autistiseksi? Onko kellään samoja kokemuksia?

40

5955

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1297

      Kohta 1)

      Opettele jakamaan kirjoituksesi kappaleisiin.

      Kukaan ei viitsi lukea tuollaista putkea.

      Lisäkysymys: etkö saa Autismiliitosta apua kysymyksiisi?

    • asd6

      Voi anteeksi, että vaikeutin sinun lukemistasi.
      En saa sieltä apua kysymyksiini enempää kuin täältäkään.

      • .....

        Jostain syystä on vaikea uskoa että olisit ollut tekemisissä paljon lasten kanssa..


    • Neuron hoitsu ja äit

      Heippa!
      Kyllä tännekin palstalle mahtuu lapsia leikkimään. Täytyy vain opetella olemaan välittämättä.....
      Olet tehnyt tarkkoja huomioita. Jokainen lapsi on erilainen, mutta äidinvaisto yleensä kertoo kyllä jo varhain, jos jokin asia ei oikeasti ole kunnossa. Hysteerikot on toki erikseen, mutta kirjoituksesi oli varsin analyyttinen ja tarkka, joten en usko sinun hyppivän tasajalkaa jokaisesta pikkujutusta.
      Mikäli et saa neuvolassa tukea epäilyksillesi, niin vaihtoehdoksi jää yksityinen sektori. Varaa aika suoraan lastenneurologille, niin pääsette asiassa eteenpäin. En jäisi sinuna miettimään asiaa liian pitkäksi aikaa. Mikäi taustalta löydetään sairaus, niin varhainen toteaminen on kaiken a ja o. Jos mitään ei löydy, niin saat itsellesi rauhan, eikä asiaa tarvitse vatvoa ja kuluttaa siihen energia.

      • vastausta kiitos

        Autismiko on neuron hoitsu ja äit -nimimerkin mielestä sairaus?


    • Assilapsonen

      Niin, kannattaa varata aika Neuromentaliin, kuten muutkin autismia itsellään tai lapsellaan epäilleet ovat jo vuosia tehneet.

    • ed.

      Unohdin kertoa olevani tuo aloittajan tytär, äiskälle tiedoksi: 3-vuotias kirjoitetaan väliviivalla, ei erikseen.

    • 3xsydän

      "mutta nyt puhe on omaa kieltä, yleensä saman toistelua, esim. kalikalikali kointikointikointi shakushakushaku.

      Viimeksimainittu voisi viitata rakkauteen eläimiä kohtaan, (käännä saku; saksanpaimenkoira). Ihan vain vinkkinä.

      • assinuori

        ;)


      • ........

        Ensiksimainitusta voisi vetää johtopäätöksen että olet jättänyt lapsesi jonnekin sellaiseen paikkan jossa hän kärsii kylmyydestä. Et kai käytä rankaisukeinoina eristämistä mm. parveekkeelle silloin jos hän on tehnyt jotain mielestäsi väärin?


      • Tiedoksesi.
        ........ kirjoitti:

        Ensiksimainitusta voisi vetää johtopäätöksen että olet jättänyt lapsesi jonnekin sellaiseen paikkan jossa hän kärsii kylmyydestä. Et kai käytä rankaisukeinoina eristämistä mm. parveekkeelle silloin jos hän on tehnyt jotain mielestäsi väärin?

        Johtopäätöksiä ei vedetä vaan tehdään. Kyseessä oli tyypillinen svetisismi.


    • autism

      Teetä hiustesti, lasten elohopeamyrkytyksellä ja autismilla on samankaltaisia oireita.
      Mineraalipuutoksiet yleisiä.

      Syökö vain gluteenituotteita? Leipää, pastaa, muroja, keksejä? Gluteeni on huono, voi olla osatekijänä. Maidoton ja gluteeniton ruokavalio suositeltava.

      Suolentoiminta autisteilla huono. Ummetusta?

      Jätä rokotukset pois, jos on reaktioita.

    • 6+6

      D-vitamiinin puute ja autismi:

      http://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/neurological-conditions/autism/

      http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201104/autism-and-vitamin-d

      http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/208404/Dvitamiinin puutteen ja autismin yhteytta selvitetaan Ruotsissa

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=184

      "Eurooppalainen D-vitamiinin asiantuntijatyöryhmä on huolestunut Euroopan väestön hälyttävästä D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiini on tarpeen ravintolisänä jopa aurinkoisissa etelän maissa, kuten Espanjassa. Pohjoismaissa tarve on 100 mikrogrammaa (µg) päivässä. Ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) tulee olla yli 75 nmol/l. Suomessa viranomaiset suhtautuvat nihkeästi ravintolisiin ja pitävät siksi riittävänä 50 nmol/l ja pelottelevat yli 50 µg:n muka olevan vaarallista. Liian pieni D-vitamiinin saantisuositus ja ravintolisien vastustus maksavat yhteiskunnalle miljardeja euroja vuodessa."
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2250

      "HYKSin lasten ja nuorten sairaalan dosentti Outi Mäkitie tuomitsee Duodecimin pääkirjoituksessa valtion ravitsemusneuvottelukunnan päätöksen lykätä D-vitamiinin saantisuosituksen nostamista. Mäkitien syyttävä sormi osoittaa suoraan Pekka Puskaan, joka johtaa neuvottelukuntaa. Sen toiminta on vastuutonta, sillä suosituksen välitön nosto voisi vaikuttaa merkittävästi suomalaislasten terveyteen, kirjoittaa lastenlääkäri Mäkitie."
      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

      Lääkäri Hannu Vierolan mielestä suomalaisten D-vitamiinin puute alkaa olla hälyttävällä tasolla. Ruokavaliosta tai auringosta kesällä saatu vitamiinimäärä ei riitä syksyllä edes isänpäivään saakka. Iisalmelaislääkäri Hannu Vierola on työnsä kautta päätynyt tutkimaan potilaidensa D-vitamiinin määriä. Tulokset ovat olleet hälyttäviä, esimerkiksi 15-vuotiaista tytöistä joka viides on lähestulkoon riisitaudin partaalla. D-vitamiinin vajaus koskee kuitenkin myös kaikkia muita ikäluokkia ja molempia sukupuolia. Kriisiryhmiä ovat nuoret ja vanhukset sekä laktoosi-intoleranssia ja keliakiaa potevat. D-vitamiinin puute aiheuttaa lukuisia puutostiloja. Matala D-vitamiini lisää Vierolan mukaan mm. syöpäriskiä, luun haurastumista, diabetesta, verenpainetautia, MS-tautia ja influenssaa.Vitamiinin lisääminen ruokavalioon vähentää nivel- ja lihassärkyjä, kohentaa lihasvoimaa, mielialaa ja karkoittaa väsymystä. Pelkästään ruokavaliolla D-vitamiinin puutetta ei voi saada tasapainoon, esimerkiksi maitoa tulisi tällöin juoda jopa neljä litraa päivässä. Lääkärikunnassa ihmetellään Suomen alhaisia vitamiinisuosituksia.
      http://yle.fi/uutiset/iisalmelaislaakari_kauhistelee_suomalaisten_vitamiinivajetta/1138545


      Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

      Autism Expert Dr. Robert Melillo Discusses New Study Linking Vitamin D to Reduced Autism Risks
      http://www.americasradionewsnetwork.com/autism-expert-dr_-robert-melillo-discusses-new-study-linking-vitamin-d-to-r?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

    • ................

      Kyllä tyttärelläsi on autismin kirjoon kuuluvaa käytöstä. Tilaa aika neurologille ja tarkista, mitä syötät lapsellesi. Autistit sietävät yleensä huonommin hiilihydraatteja, kuin tavikset.

    • Yksi isä

      Saattaa olla hyvinkin autismin oireita . Jos lapsi menee selkä kaarelle sylissä niin kysyisin onko nukkuma-asennossa samoja viitteitä . Vetää esim . päätä taaksepäin kyljellään nukkuessa. Onko sylissä ollessa rento vai jäykän oloinen tai esim. herättyään jännittynyt?

      En osaa sanoa tunnistetaanko 2013 paremmin autismi kuin 10 v sitten ,mutta ´jos mainitsen omia kokemuksia niin meidän 95 syntyneellä todettiin autismi vasta 13v vaikka nuo kaikki luettelemasi oireet olivat havaittavissa jo 2v jälkeen . Puhe tosin kehittyi ,mutta lyhyillä lauseilla 3-4v. Lapsia on 4 vanhempaa joten vertailupohjaa oli .

      Kovin hyvää kuvaa ei jäänyt julkisesta terveydenhoito järjestelmästä keskussairaalatasolla ja diagnoosit vaihtuivat ,kehityksen viiveestä ,masennuksen kautta autismiin . Autismikin piti varmistaa vielä yliopistosairaalan konsultoinnin kautta .

      Nuo ruokavalio-asiat ovat ihan uutta .Mistä nämä tiedot ovat peräisin ? Meille ei ole koskaan annettu minkäänlaista ruokavalio ohjetta . Autisti on kai yleensä huono syömään ja heikko suolen topiminta lienee suurin syy ja kaikenlaiset vitamiini-hiven puutokset siten hyvinkin mahdollisia .

      • Aspergerinfo

        Oletko kysellyt seuraavista osoitteista josko tietäisivät antaa autistisen lapsen ruokavalioasioista neuvoja:

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2104,2105,1857

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2104,2105,1961

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2102,2103,1851

        Mikäli yllämainituista ei tarvittavaa tietoa löydy voin lähettää konsultaatiopyynnön suoraan yksiköstä vastaavalle ylilääkärille.


      • ??????
        Aspergerinfo kirjoitti:

        Oletko kysellyt seuraavista osoitteista josko tietäisivät antaa autistisen lapsen ruokavalioasioista neuvoja:

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2104,2105,1857

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2104,2105,1961

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2102,2103,1851

        Mikäli yllämainituista ei tarvittavaa tietoa löydy voin lähettää konsultaatiopyynnön suoraan yksiköstä vastaavalle ylilääkärille.

        Luuletko olevasi jokin kätyri joka Autismiliiton ohitse voisi asioista saada tietää ennen muita?


      • aikuisassi
        ?????? kirjoitti:

        Luuletko olevasi jokin kätyri joka Autismiliiton ohitse voisi asioista saada tietää ennen muita?

        Aikuisena Asperger-henkilönä minulla on oikeus kuten myös sinulla saada lastesi hoidollisiin kysymyksiin avoimen ja rehellisen tiedonvälityksen keinoin vastauksia mahdollisimman monelta eri taholta samanaikaisesti.

        Onneksi pääkaupunkiseudulla asuvana ja useita neuropsykiatriaan perehtyneitä lääkäreitä tuntevana minulle on siunaantunut mahdollisuus jakaa tietoa myös niille, jotka muuten sitä vaille olisivat jääneet. Onko tässä jotain pahaa?


      • 1+1=?
        Aspergerinfo kirjoitti:

        Oletko kysellyt seuraavista osoitteista josko tietäisivät antaa autistisen lapsen ruokavalioasioista neuvoja:

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2104,2105,1857

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2104,2105,1961

        http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,13344,13351,2102,2103,1851

        Mikäli yllämainituista ei tarvittavaa tietoa löydy voin lähettää konsultaatiopyynnön suoraan yksiköstä vastaavalle ylilääkärille.

        Konsultaatio tapahtui jo surullisenkuuluisalta Aspalstalta tutuin yksityisviestein..


      • F 84.5
        1+1=? kirjoitti:

        Konsultaatio tapahtui jo surullisenkuuluisalta Aspalstalta tutuin yksityisviestein..

        Suomalaisten autististen lasten vanhemmilla on nähtävästi jokin pakkomielteenomainen tarve salata sukujensa sairauksia, minkä vuoksi autisminkirjon ongelmien diagnostiikka on pahasti jäljessä siitä mitä se muualla Euroopassa ja ihan maailmanlaajuisestikin nykyisin on.


    • autism

      Isälle kysymys.

      Oliko lapsellani mitään minun mainitsemiani oireita?
      Voin laittaa ruokavaliojuttuja, kun ehdin.

      Virallinen ei taho Suomessa ei ymmärrä mistään mitään tai ei ainakaan halua
      ymmärtää. Sieltä on turha mitään muuta apua saada kuin terapiaa.
      Terapeutit toki yrittävät parhaansa, mutta he eivät voi sille mitään
      että aivoissa on tulehdus.

      • 129

        Sinäkö olet se virallinen taho?


    • Yksi isä

      Ensinmäinen "oire" tuli kun olisi pitänyt siirtyä vähitellen kiinteään ruokaan niin syömisestä ja syöttämisestä tuli ongelma. Mikään ruoka ei vain meinannut mennä alas ja ruokahalu tuntui kadonneen olemattomiin.
      Suoli kyllä toimi jotenkin ,mutta vasta vuosien päästä 3-4 v todettiin suolen toiminnan "toiminnallinen häiriö" .Aluksi tuohon oli lääkityksenä Prepulsid ,mutta lääke poistui markkinoilta ja tilalle tuli Movicol.

      Sama suolen toimimattomuus on yhä nyt 17v ongelmana ,mutta ruokatottumuksien muuttaminen saattaa olla jo vaikeaa kun Autistilla on omat pinttyneet tapansa ja kohta "täysi-ikäinenkin".

      Itse uskon että Yliopisto sairaaloiden lastenpsykiatrisilla osastoilla tunnistetaan Autismi helpommin koska niissä on käsittäkseni omat osastot autismi-asperger potilaille ,näin minulle on kerrottu .Mutta keskussairaalatasolla oli lähtökohtaisesti väärä tilanne potilaiden kanssa kaikki samassa yksikössä . Tuolloin suurin osa lapsista oli eroperheiden ongelma tapauksia ja lähestymistapa myös tästä näkökulmasta . Aluksi jopa oletettiin että olemme ero-uusio-perhe ja kohtelu sen mukaista vanhemmat ovat "syyllisiä" vaikka diagnoosi ei ollut varmistunut. Lopulta olimme itse täysin varmoja autismista ja jouduimme odottamaan että systeemikin päätyy samaan kun muuta vaihtoehdot suljetaan pois.

      Kirjoituksista paistaa varmaankin läpi se miten kriittisesti suhtaudun systeemiin ,mutta paljon nopeammin olisi kuitenkin päästy asioissa eteenpäin jos henkilökunnan ja lääkärien kaavan mukaisesta ongelmien lähestymistavasta olisi päästy eroon.

    • vertaistuki I

      "Suomessa autismiliitto keskittyy lähinnä tiedon pimittämiseen."

      KIITOS TIEDOSTA! Oletko varma, ettet tee yhteistyötä Suomen Autismiliiton kanssa ja vain yritä päteä täällä itse hankkimillasi tiedolla?

    • autism

      Olen sikäli varma, että kerropa, missä Autismiliiton sivuilla kerrotaan esimerkiksi
      gluteenittomasta ja maidottomasta ruokavaliosta ja yleensäkin biolääketieteellisestä hoidosta.

      Missä Autismiliiton sivuilla esimerkiksi varoitetaan rokotteista. Onko siellä mitään mainintaa, että autisteilla suoliston toiminnassa on pahoja ongelmia.Elohopeasta ja muista raskasmetalleista siellä ei varoitella.

      Olen myös sikäli varma, että Autismiliitto ei halua julkaista mitään, mikä poikkeaa heidän ns virallisesta linjastaan.

    • 50µg

      Viljat tai maitotuotteet (voi kokeilla laktoosittomia maitotuotteita) pois vähintään 4 viikoksi. Kokeile kumpi auttaa.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

      osta tehosekoitin ja tee pirtelöitä.

      Ja anna riittävästi D-vitamiinia ja Omega-3 rasvahappoja. Niiden puute jo raskauden aikan aiheuttaa sikiölle pysyviä vaurioita.

      Scientists investigate possible connection between autism and vitamin D
      http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/2013/autism-and-vitamin-d

    • autism

      Yllä olevaan kommentti, että ongelmaksi mainitaan kaseiini
      (maitoproteiini). Pelkästään laktoositon (ei maitosokeria) ei riitä.

      Tee googlehaku:

      gluten free casein free autism diet

    • autism

      Jos ruotsin kieli taipuu edes jotenkin, kannattaa lukea
      Harald Blombergin kirja Autism - en sjukdom som kan läka.

      Kannattaa myös käydä hänen kotisivuilla:

      http://www.haraldblomberg.com/

      Gluteeniton/maidoton ruokavalio aiheuttaa todennäköisesti ensin pahoja vieroitusoireita, ns. maanpäällisen helvetin, jota voi verrata siihen, että huumeiden käyttäjä lopettaa huumeiden käytön. Sen yli pitää jaksaa. Voi kestää parikin kuukautta.

    • F84.9

      Moi,
      olet saanut tällä palstalla nyt huomattavan paljon vastauksia, jotka ovat mielestäni olleet täysin asiattomia, joten toivottavasti vielä jaksat lukea tämän viestin.

      Itselläni on nyt 4-vuotias poika, jolla on diagnosoitu 84.9 kehityshäiriöitä eri sanamuodoin vajaan kahden vuoden ajan. Viimeisimmässä oli mukana myös autismin piirteitä.

      Kuitenkin, moni asia, joita kirjoitit, oli meillä hyvin samanlaista. Osa vähemmän silmiinpistävinä asioina, osa enemmän.

      Meillä kuitenkin pääkaupunkiseudulla, mutta ei itse Hki-Espoo-Vantaa akselilla asuvana, neuvola hoiti asiaa hienosti eteenpäin. Eli neuvolalääkäri teki läheteen suoraan Helsinkiin Lastenlinnaan, ja sieltä eri käyntien kautta olemme olleet nyt myös autismiosaston osastojaksolla.

      Lastenlinna tarjoaa hienon määrän osaamista ja kuntoutuksen suunnittelua, sekä apua ihan käytännön arjen ongelmissa selviämiseen.

      Eli suosittelen vahvasti neuvolan kautta kunnon lähetettä eteenpäin, ja uskon että pääsette myös julkisen sektorin kautta hienosti eteenpäin.
      En oikein ymmärtänyt täällä olleita Autismiliitto-viittauksia. Itse en ole koskaan ollut missään asiassa yhteydessä, liiton sivuja tutkiessa, juurikin tuo F84.9 oli ainakin vuoden -11 syksyllä ihan tyhjä alue, joten sieltä ei kyllä mitään erityistä infoa saanut. Ja muutenkin oma googlettaminen näin monisäikeisissä asioissa ei välttämättä tuo kovin oikeita asioita esille.

      Uskon, että kuntoutuksella (puhe- ja/tai toimintaterapia) voidaan lastasikin auttaa merkittävästi.

      Hyvää talven jatkoa,
      pienen erityislapsen äiti uudeltamaalta

      • kysynvaan1

        Tarkoitatko ettet ole saanut Autismiliitolta apua vai ettei siellä tiedetä autismista kaikkea vai että he pimittävät jotain tärkeitä tietoja?


      • Infoa

        Et kai vain ole käynyt joltakin sisarusteni tietokoneista kirjoittamassa viestiäsi..?

        Kiitos samoin,
        pienen erityislapsen sukulainen uudeltamaalta


      • infoa

        "Meillä kuitenkin pääkaupunkiseudulla, mutta ei itse Hki-Espoo-Vantaa akselilla asuvana, neuvola hoiti asiaa hienosti eteenpäin. Eli neuvolalääkäri teki läheteen suoraan Helsinkiin Lastenlinnaan, ja sieltä eri käyntien kautta olemme olleet nyt myös autismiosaston osastojaksolla."

        Eiköhän tuo joka hoiti asiaanne hienosti eteenpäin ollut jokin (asperger)-sukulaisesi, joka oli ennen hoitoonpääsyänne informoinut asioistanne paikallista neuvolaanne?


      • 108
        infoa kirjoitti:

        "Meillä kuitenkin pääkaupunkiseudulla, mutta ei itse Hki-Espoo-Vantaa akselilla asuvana, neuvola hoiti asiaa hienosti eteenpäin. Eli neuvolalääkäri teki läheteen suoraan Helsinkiin Lastenlinnaan, ja sieltä eri käyntien kautta olemme olleet nyt myös autismiosaston osastojaksolla."

        Eiköhän tuo joka hoiti asiaanne hienosti eteenpäin ollut jokin (asperger)-sukulaisesi, joka oli ennen hoitoonpääsyänne informoinut asioistanne paikallista neuvolaanne?

        Tätä samaa ihmettelen:kuinka erityislasten vanhemmat eivät voi ymmärtää, että suurin osa heidän lastensa vuoksi tehdystä hyväntekeväisyystyöstä ovat Asperger-aikuisten ansiota.Jonkinlaista positiivista palautetta jossain vaiheessa olisi mukava saada.


    • autism

      Tällainen kysymys esitettiin, ilmeisesti minulle:

      "Tarkoitatko ettet ole saanut Autismiliitolta apua vai ettei siellä tiedetä autismista kaikkea vai että he pimittävät jotain tärkeitä tietoja?"

      No, sen tiedän ainakin, että pimitetään. Voi olla sama ongelma kuin Sydänliittojen, Diabetesliittojen ja vastaavien kanssa - siellä halutaan ongelmia hoitaa lääkkeillä, ruokavaliosuosituksetkin suosivat elintarviketeollisuutta ja lääketeollisuutta.

      Autismiin ei ole lääkettä, mutta valitettavan monet lapset taitavat saada amfetamiinijohdannaisia rauhoittavia lääkkeitä. Ruokavaliohoidosta ei Autismiliitto kerro mitään vaan pimittää tiedon.

      Esimerkki: Ympäri maapalloa luennoiva lääkäri Harald Blomberg saapui Helsinkiin pitämään koulutusta: Rytminen liikeharjoittelu ja ruokavalio autismin hoidossa (ensimmäinen ja ainoa kurssi Suomessa). Kurssin järjestäjä oli yhteydessä Autismiliittoon ja pyysi, että kurssista mainittaisiin liiton sivuilla. Autismiliiton henkilöille tarjottiin koulutusta puoleen hintaan.

      Ei ollut kiinnostusta osallistua eikä kurssista ei suostuttu laittamaan mainintaa liiton sivuille. Eikö tämä kerro jo aika paljon pimitysasenteesta.

      • Info I

        Kiitos yhteistyöstäsi sinulle nimimerkki autism.

        Asenteesi sekä suhtautumisesi on kunnioitettavaa verrattuna yleiseen mielipiteenilmaisuun täällä.


    • HS toimitus

      "Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla -hankkeessa kehitetään ikääntyvien autismin kirjon henkilöiden oman toimijuuden säilyttämisen malleja sekä tapoja ikääntyneiden omaisten tukemiseksi."

      Koska ikääntyvät autisminkirjolaiset on päätetty jättää selviytymään yksikseen jo etukäteen ja koska vain nuorten autisminkirjolaisten kouluttautumista työelämään on päätetty tukea, ja vaikka RAYn tukien turvin näennäisesti autetaankin ikääntyneitä, ei Autismiliiton sanaan enää voi luottaa. Tästä kertovat monet lähteet, joihin Liitto ahdasmielisyydessään ei ole ollut koskaan halukas edes tutustumaan.

      Yritäpä kuntoutua Autismi- ja ASPERGERliiton tukitoimin ennen kuolemaasi.:))

      • projektipäällikkö

        Valvooko Autismiliiton toimia kukaan käytännössä? Mikä viranomaistaho valvoo liittoja ja yhdistyksiä jotka keräävät pikku sisäpiirilleen rahaa valtion varoista naamioiden toimintansa julkisesti esittämällä joitain hienoja esimerkkejä siitä kuinka juuri he tekevät NIIIINNNN tärkeää työtä ihmiskunnan hyväksi? Onko jotain tutkimuksellista faktoihin perustuvaa tietoa siitä kuinka suuri osuus prosentuaalisesti autisminkirjolaisista on hyötynyt Autismi- ja ASPERGERliiton tai sen jäsenjärjestöjen tukitoimista viimeisimmän viiden vuoden aikana käytännössä?


    • neiti kesäheinä

      Voimia ja jaksamista pienen erityislapsesi kanssa. En ymmärrä kuinka ihmiset voivat olla näin ilkeitä ja julmia ihmistä kohtaan, jolla on suuri huoli elämänsä tärkeimmästä henkilöstä ja sen tulevaisuudesta.

      Lääkäriltä pitäisi saada lähete paikkakunnan lasten neurologialle. Jos lapsesi on tarhassa, voisit kysäistä onko mahdollista että kiertäväerityislastenohjaaja (kelto) kävisi katsomassa lastasi siellä tarhassa ja tekisi oman arvionsa.

      On tärkeää, että autistisen lapsen kuntoutus aloitetaan aikaisessa vaiheessa.

    • Kyllä tuo kuulostaa aika pitkälti samanlaiselta kun meilläkin. Juuri diagnosoitiin keskivaikea autismi ja poika täyttää pian 3 vuotta.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2425
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      86
      2030
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      257
      2016
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1757
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1671
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1639
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1544
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1331
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1238
    Aihe