Automaatioasentaja ja sähköpätevyys 2

automaatiosähkö

Jos on suorittanut ammattikoulussa automaatioasentajan perustutkinnon, voiko tällä koulutuksella saada sähköpätevyys 2:sta jos on riittävästi työkokemusta?

Vai pitääkö mennä uudestaan kolmeksi vuodeksi ammattikouluun suorittamaan tutkinto sähköasentajan suuntautumisella?

37

6672

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • trollimedia

      Kannattaa kysyä suoraan setin sedältä, tältä palstalta et saa kuin arvailuja ja jos sattuisi tulemaan oikeakin vastaus, osaisitko arpoa sen trolleista ja muista jäynistä.

    • 12+4

      Voit päivittää tutkintosi sähköasentajan tutkinnoksi n. yhden vuoden lisäkoulutuksella. Kysele opiskelumahdollisuuksista ammattikouluista, josko löytyisi jostain siihen mahdollisuus.
      Lisäksi tarvitset 3 vuotta hyväksyttävää työkokemusta sisäjohtoasennustöissä.

      Toinen vaihtoehto on hankkia 6 vuoden hyväksyttävä työkokemus, jolloin ei vaadita ammattikoulutusta (automaatioasentajan tutkintoa ei noteerata työkokemusvaatimusta lyhentävänä tutkintona).

      • automaatiosähkö

        Eli periaatteessa automaatioasentajaksi kouluttautuminen on melko tyhmä valinta. Sähkömies kyllä oppii automaatioasennushommat äkkiä työn ohessa ja niihinhän ei mitään pätevyyksiä tarvita. Sensijaan automaatioasentajan pitää lähteä vuodeksi koulunpenkille jotta voi tehdä sähkötöitä.


      • sähköautomaatio

        Ei riitä kyllä Sähköpätevyys 2:n pelkkä kuuden vuoden työkokemus Setin mukaan. Tarvitaan sopiva pohjakoulutus ja kolmen vuoden kokemus. Kyse on nyt siitä, että riittääkö automaatioasentajan koulutus tähän?


      • Lampun vaihtajat
        automaatiosähkö kirjoitti:

        Eli periaatteessa automaatioasentajaksi kouluttautuminen on melko tyhmä valinta. Sähkömies kyllä oppii automaatioasennushommat äkkiä työn ohessa ja niihinhän ei mitään pätevyyksiä tarvita. Sensijaan automaatioasentajan pitää lähteä vuodeksi koulunpenkille jotta voi tehdä sähkötöitä.

        Riippuu vähän automaatiosta, suuri osa talosähkäreistä ei ymmärrä yhtään mitään teollisuusautomaatioista.


    • Pädetään

      Automaatioasentajan koulutus on aika omituinen soppa.
      Vuoden työ kokemuksella saa S3 paperit. Mitkä taas antavat mahdollisuuden
      korjata kaikkia S2 papereilla tehtyjä asennuksia ja lisätä keskukseen yhden
      syötön jos keskukseen ei tarvitse tehdä laajennuksia.

      Jännitteisessä keskuksessa vianetsintä taas on kertaluokkaa vaativampaa duunia kun MMJ:n vetely omakotitaloon.

      Vikakorjauksessa on pakko osata sähkötekniikkaa MMJ:n vetelyyn taas ei paljon
      osaamista tarvita. No toi nyt oli kärjistettyä.

      On kyllä aika omituista että automaatioasentajan koulutusta ei pidetä minään
      kun lähdetään hakemaan S2 pätevyyksiä mutta näin se vaan on.

    • Automaatioasentaja

      Sähköasentaja linjalle menevät ne, jotka eivät pääse mihinkään muualle. Huomaahan sen tästäkin palstasta, kuinka mustasukkaisesti sähköasentajat kirjoittavat asioista.

    • 2+4

      Ei nuo viranomaismääräykset miksikään muutu sillä, että on sähköasentaja tai automaatioasentaja. Ei tässä mustasukkaisuudesta ole kysymys.

    • sähköä

      Eikö ne sähköasennushommat enää suju niin, että firmassa on yksi pätevyyden haltija ja loput reippaita nuoria miehiä, jotka kutsuvat itseään sähköasentajiksi. Ainakin ennen moinen menettely oli mahdollista.

    • 15+10

      Niin se toimii edelleenkin. Kysymys oli siitä alunperin, miten saa hankittua nuo pätevyydet johtaa sähköasennusfirmaa, eli toimia sähkötöiden johtajana.

      • sähköä

        Tässähän ketjussa näkyy vastauskin siihen, miten pätevyys saadaan. Monta tietä. Eli ei se kovin vaikeaa ole, mutta toki vaatii koulutusta. Enemmän olen huolissani niistä "sähköasentajista", jotka tekevät töitä ilman koulutusta. Toki hyvän asentajan apulaisena hankittu kokemus auttaa, jos ei tee kovin mutkikkaita töitä. Ja tietysti pitää ymmärtää piirustusten ja suunnitelmien päälle.


      • helppoa-kyllä-tai-ei
        sähköä kirjoitti:

        Tässähän ketjussa näkyy vastauskin siihen, miten pätevyys saadaan. Monta tietä. Eli ei se kovin vaikeaa ole, mutta toki vaatii koulutusta. Enemmän olen huolissani niistä "sähköasentajista", jotka tekevät töitä ilman koulutusta. Toki hyvän asentajan apulaisena hankittu kokemus auttaa, jos ei tee kovin mutkikkaita töitä. Ja tietysti pitää ymmärtää piirustusten ja suunnitelmien päälle.

        Kukaan vain ei ole osannut vastata alkuperäiseen kysymykseen, että onko automaatioasentajan koulutus riittävä koulutus sähköpätevyyden saamiseksi.


      • automaatioville
        helppoa-kyllä-tai-ei kirjoitti:

        Kukaan vain ei ole osannut vastata alkuperäiseen kysymykseen, että onko automaatioasentajan koulutus riittävä koulutus sähköpätevyyden saamiseksi.

        Ei ole.


    • näin on

      Ei tarvi arvailla. Alla oleva on SETI sivuilta.-

      SÄHKÖPÄTEVYYS 2 (SP2)

      Sähköpätevyys 2 -todistus oikeuttaa toimimaan sähkötöiden johtajan ja käytön johtajan tehtävissä nimellisjännitteeltään enintään 1 kV vaihtojännitteisten ja 1,5 kV tasajännitteisten sähkölaitteistojen sähkötöissä, lukuun ottamatta hissien asennus- korjaus ja huoltotöitä.

      Pätevyystodistuksen saamisen ehtona on, että hakija osoittaa täyttävänsä pätevyystodistuksen saamiseksi asetetut ehdot sähköalan koulutuksesta ja työkokemuksesta sekä on suorittanut hyväksytysti sähköturvallisuustutkinnon.



      KOULUTUS JA TYÖKOKEMUS



      soveltuva tekniikan alan korkeakoulututkinto, sähkövoima-alan insinöörin tai sähkövoima-alan teknikon tutkinto ja tutkinnon suorittamisen jälkeen vähintään kahden vuoden työkokemus; taikka
      soveltuva ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto tai vastaava aiempi koulutus tai tutkinto ja tämän suorittamisen jälkeen vähintään kolmen vuoden työkokemus.


      Koulutus


      Soveltuvan tekniikan alan korkeakoulututkinnon tai sitä täydentävien opintojen tulee sisältää sähköalan opintoja vähintään 45 opintopistettä. Opinnot voivat olla teoriakursseja, laboratoriokursseja, harjoitustöitä, projektityöopintoja tai muita vastaavia opintoja. Harjoittelua ja opinnäytetyötä ei kuitenkaan lueta mukaan opintopistemäärään.

      Soveltuva tekniikan alan muun tutkinnon tulee sisältää sähköalan opintoja vähintään 40 opintoviikkoa.

      Opintoihin tulee kuulua alla olevan luettelon aihealueet siten, että kunkin kohdan opintojen laajuus on vähintään 1,5 opintopistettä tai yksi opintoviikko. Aihealueen jälkeen on lueteltu tarkemmin sen oppisisältö. Aihealueet ovat:

      teoreettinen sähkötekniikka ja sähkömittaustekniikka:

      sähkötekniikan komponentit, virtapiirilait, virtapiirien laskumenetelmät,
      sähkömagnetismi, induktioilmiö, vaihtosähkön perusteet, vaihtosähköpiirien keskeiset laskumenetelmät, resonanssi-ilmiö, kompensointi,
      symmetrinen ja epäsymmetrinen 3-vaihejärjestelmä, jännitteen alenema, yliaaltojen teoria,
      sähköstatiikka ja sähkölujuus,
      virran, jännitteen ja tehon mittaaminen sähkövoimajärjestelmässä, ener- giamittaus, sähkön laatuun liittyvät mittaukset;
      sähköturvallisuussäädökset ja -standardit:

      soveltuvan sähköturvallisuustutkinnon laajuuden mukaiset sähköalan säädökset ja näiden säädösten kannalta keskeisimmät standardit;
      sähkötyöturvallisuus:

      4 a luvun mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus,
      sähkövirran vaikutukset ihmiseen, sähkötapaturmat ja niissä toimiminen, sähkölaitteiden ja -asennusten turvallisuusratkaisut;
      sähkönsiirto- ja jakeluverkot:

      maakaapeli- ja ilmajohtoasennukset;
      rakennuksen sähköverkko:

      suojausmenetelmät, jakelujärjestelmät,
      asennustavat, tilaluokitukset, asennukset erilaisissa tiloissa,
      laitteiden, johtimien ja kaapeleiden mitoitus,
      sähkötekninen dokumentointi,
      sähkökäytöt;
      sähköturvallisuuteen liittyvät tarkastukset:

      kiinteistön käyttöönottotarkastukset,
      soveltuvin osin jakeluverkkojen käyttöönottotarkastukset.

      Näyttö perusteisen tutkinnon tulee vastata edellä vaadittua tiedollista ja taidollista osaamista.


      Työkokemus


      Työkokemukseksi hyväksytään vain sähköturvallisuusviranomaisen sähköasennustöihin rekisteröimän (A) toiminnan harjoittajan palveluksessa saatu sähkötyökokemus. Työkokemuksen tulee olla riittävän laaja-alaista sähkölaitteistojen rakentamiseen ja sähkötöiden johtamiseen perehdyttävää, josta puolet on oltava kiinteistöjen sähköverkkojen (230/400 V) rakentamisesta.

      Työkokemuksen hyväksyntä ennen pätevyystodistuksen vaatimuksena olevaa koulutusta

      Ennen vaadittua tutkintoa tai koulutusta olevasta työkokemusajasta voidaan hyväksyä ajallisesti puolet, jos työkokemus on riittävän laaja-alaista kiinteistöjen sähköasennustöihin perehdyttävistä tehtävistä.

      • BauHerr

        On se kyllä mielenkiintoista, että Laplace muunnosten pyörittely lisää sähköasennuspätevyyttä.

        Oikeassa elämässä selviää Ohmin ja Kirchhoffin laeilla oikein hyvin. Koskaan en ole esimerkiksi Thevenin tai Nortonia oikeassa elämässä pyörittänyt ja matriisin kääntökin on ollut varsin vähäistä.


    • MPJ66

      Ja sitten selkokielellä: Automaatioasentajan tutkintoon kuuluu sähköhommien perusteet, lisäksi tarvitaan kolmen vuoden työkokemus esimerkiksi omakoti- tai kerrostalotyömailta sekä hyväksytty S2- tutkinto. Näillä voi lähetyä Setiä ja onnistumismahdollisuus on hyvä.

    • asentaja -03

      Lisätään vielä että suosittelen kyllä lämpimästi tuota "sähkäriksi päivitystä" jos alkaa vetämään muutakin kuin moottoriasennuksia tai instrumentointia.

      Ainakin oma automaatioasentajan koulutukseni -03 oli niin laajalle lävähtänyt soppa että lopulta 2011 tuli eteen joko konemiehen tai sähkärin lisäopinnot.
      Automaatioasentajana kun sai oppia kaikesta hiukan muttei mistään kunnolla, paitsi PLC-ohjelmoinnista ja niihin hommiin riittää toimistolla nuoria insinöörejä vaikka jonoksi asti.

    • yr1ttäjä

      Se päivitys koulutukseen on tehtävä ennen kuin Seti hyväksyy sen riittäväksi S2 pätevyyteen. Itsellä on automaatiotekniikan perustutkinto. 2014 loppussa S2 tentti läpi. Työkokemusta itsenäisistä moninaisista sähkötöistä 12 vuotta. Seti iski S3 paperit eteen. Perusteluina muuta kurssi pitäisi suorittaa lisää, notta saisin S2 paperit. Paras mahdollisuus siihen mennä oppisopimukselle firmaan missä S2 omaava sähkötöiden johtaja. n. vuoden siellä sillon tällön käydä koululla tenttimässä puuttuvia kursseja läpi.
      Menään 3 vuotta takaperin on automaatiotekniikan perustutkinnolla saanut S2 paperit. Seti vähän päätti kirstää linjojaan.

      • masentaja

        Joo, virolaisia ja puolalaisia vaan lisää kehiin....


      • pöhköpate

        Sekä Afrikkalaisia Insinöörejä,jotka eivät osaa edes omaa kieltään.


    • lkaklagkljdskjldskjldg

      Jos osaaminen on hallussa voit suorittaa suoraan ammattitutkinnon pelkät näyttökokeet.

      http://www.sahkoala.fi/opiskelu/aikuiskoulutus/fi_FI/etusivu/

      https://www.ael.fi/koulutustarjonta/sahkoasentajan-ammattitutkinto#bs-accord-2191

      http://www.oph.fi/download/132026_Sahkoasentajan_at_net.pdf


      "Aikuisten ammatillinen koulutus

      Yleensä tutkinnot suoritetaan ns. näyttötutkintoina. Perustutkinnon ammatilliset ovat vaatimukset samat kuin nuorisoasteella.

      Näyttötutkinnon voi kuitenkin suorittaa ilman teoriaopiskelua (suorittamalla vaaditut näytöt).

      Aikuiset voivat osoittaa näyttötutkinnolla ammattitaitonsa ja saada osaamisestaan virallisen tunnustuksen – tutkintotodistuksen.

      Näyttötutkinnot ovat ammattitaidon hankkimistavasta ja aikaisemmasta koulutuksesta riippumaton, tutkintotoimikuntien ja Opetushallituksen valvoma menettely.

      Tutkinnon suorittajat osallistuvat tavallisesti myös tutkintoon valmistavaan koulutukseen. Koulutuksen sisältö ja kesto määritellään silloin aikaisemman koulutuksen ja työkokemuksen perusteella henkilökohtaisessa opiskeluohjelmassa (HOPS). Opetusjärjestelyt pyritään myös sovittamaan tutkintoa suorittavan elämäntilanteeseen. Näyttötutkinnon ja siihen valmistavan koulutuksen voi siis suorittaa myös työn ohella."

    • Oikosulkuasentaja

      Mä valmistuin justiisa automaatio asentajaks ja syksyllä alkaa sähköasentajan tutkinto kestää 4kk ja sit on pätevyys siihenki

    • SP2

      Mitään sähkötöitä et kuitenkaan saa tehdä itsenäisesti. Ensimmäinen työvuosi koulun jälkeen pitää olla jatkuvan valvonnan alla, esim. vanhemman sähkärin opastuksella.

      • ammatti.mies

        Höpöhöpö.
        Jos sähkötöiden johtaja on sitä mieltä, että henkilö pystyy itsenäiseen työhön, niin ei siinä tarvita mitään vanhempaa sähkäriä.


      • ahmattimies
        ammatti.mies kirjoitti:

        Höpöhöpö.
        Jos sähkötöiden johtaja on sitä mieltä, että henkilö pystyy itsenäiseen työhön, niin ei siinä tarvita mitään vanhempaa sähkäriä.

        Eipä nuo sähkötöiden johtajat ole kovin hanakoita vaarantamaan lupiaan. Jos käy joku kämmi ja käy ilmi että oli oppipoika itekseen hommissa, Tukes ei silitä stj:n päätä.


      • lopiyadm
        ammatti.mies kirjoitti:

        Höpöhöpö.
        Jos sähkötöiden johtaja on sitä mieltä, että henkilö pystyy itsenäiseen työhön, niin ei siinä tarvita mitään vanhempaa sähkäriä.

        Tuon mielipiteen pitää sitten perustua vaatimuksiin ja ne vaatimukset ei kyllä vielä pelkän ammattikoulun jälkeen täyty ja tällöin sähkötöiden johtaja toimii vastoin määräyksiä.


      • ammatti.mies

        Höpöhöpö. Missään pykälissä eikä paragraafeissa vaadita, että tutkinnon suorittamisen jälkeen pitäisi olla joku vanhempi sähkäri vahtimassa.
        Jos henkilön pätevyys riittää sähkötöiden johtajan mielestä, niin sitten se riittää. Ei minuakaan ole kukaan vahtinut töissä tutkinnon suorittamisen jälkeen eikä vahtinut sitä ennen.


      • SP2
        ammatti.mies kirjoitti:

        Höpöhöpö. Missään pykälissä eikä paragraafeissa vaadita, että tutkinnon suorittamisen jälkeen pitäisi olla joku vanhempi sähkäri vahtimassa.
        Jos henkilön pätevyys riittää sähkötöiden johtajan mielestä, niin sitten se riittää. Ei minuakaan ole kukaan vahtinut töissä tutkinnon suorittamisen jälkeen eikä vahtinut sitä ennen.

        Et näköjään tunne standardin asettamia pätevyysvaatimuksia sähköalan töissä.


      • ewrtyuu
        ammatti.mies kirjoitti:

        Höpöhöpö. Missään pykälissä eikä paragraafeissa vaadita, että tutkinnon suorittamisen jälkeen pitäisi olla joku vanhempi sähkäri vahtimassa.
        Jos henkilön pätevyys riittää sähkötöiden johtajan mielestä, niin sitten se riittää. Ei minuakaan ole kukaan vahtinut töissä tutkinnon suorittamisen jälkeen eikä vahtinut sitä ennen.

        Kyllä vaaditaan -kannattaiskohan vähän lukea lakeja ja asetuksia ennenkuin alkaa peetä puhumaan.


      • siinäteillevastaus
        ammatti.mies kirjoitti:

        Höpöhöpö. Missään pykälissä eikä paragraafeissa vaadita, että tutkinnon suorittamisen jälkeen pitäisi olla joku vanhempi sähkäri vahtimassa.
        Jos henkilön pätevyys riittää sähkötöiden johtajan mielestä, niin sitten se riittää. Ei minuakaan ole kukaan vahtinut töissä tutkinnon suorittamisen jälkeen eikä vahtinut sitä ennen.

        Sähköurakoitsijan alla itsenäistä työtä tekeville asentajille on myös säädöksissä asetettu kelpoisuusvaatimukset (sähköturvallisuuslaki (STL 1135/2016) 73 §)


    • voi_kiesus

      Suoli 24:n tietäjät taas asialla, parhaimpien tietäjien mukaan (kuten esim tuo ammatti.mies) sähkötöitä saa tehdä vaikkapa jos isä on betoniraudoittaja tms.

    • onnistuuko_teiltä

      Sähköasentan on tehtävä asennukset niin ettei hengen, omaisuuden tai terveyden vaaraa niistä ole. Siis määräyksien, ohjeistuksien ja standardien mukaan.

    • ammatti.mies

      Suoli24 sähköasennusstandardin mukaan sähkötöitä saa tehdä ihan kuka vaan jos on luvat.

    • ammattitonmies

      Varsinkin tuohon kellonaikaan mitä ammatti.mies vääntynyt vastauksensa

    • JiG24122017

      Tomaatioasentaja voi näemmä saada S2 mitä tuota todistusta katsoo ja eipä meillä sähköurakointi firmassa ollut juuri muita kuin automaatioasentajia. Joten ei tarvi erikseen käydä lisäkursseja ym.

      • ammatti.mies

        Ei se automaatioasentajan pätevyys varsinaisesti ole esteenä S2 pätevyyden saannille, jos nimittäin saa työkokemuksesta todistuksen sähköasennustöistä. Teoriavaatimuksia voi joutua tenttimään oikealta sähköalalta. Kas kun se pätevyysvaatimus edellytää molempia työ- ja teoria osaamista lupien saannille. Tietenkin myös toimiminen pätevänä sähköasentajana vaatii samat ehdot, vain sitä sähköturvallisuustutkintoa ei tarvitse asentajan suorittaa.


    • 10vuodenkokemuksella

      Kaikki nämä kiristykset on tehty sääntelyn vuoksi, vanhojen ja isojen yritysten hyväksi!!! Pelkkä kusetus koko juttu! Onkä sähkötapaturmat muka lisääntyneet??? Pelataan isojen urakointiliikkeiden pussiin ja lisää kaikenmaailman polakkeja, joilla ei ole mitään koulutuksia! Kyllä Vitikka osaa! Miksi yksityinen yrityshoitaa maamme sertifiointiasioita???

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3537
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2091
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      87
      1650
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1381
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1281
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe