Kurssien arvosanat ja todellinen osaaminen

ajattelen vain

Tuntuuko kenestäkään muusta koskaan siltä, että vaikka olisi jostain yliopistokurssista saanut viitosen, niin kyseisen kurssin aihealueen tiedot olisivat hatarat tai siltä, että kurssista ei olisi jäänyt juuri mitään mieleen? Itse kerran sain eräästä kurssista viitosen, kun kävin tentissä. Luin tenttiin edellisenä iltana varmaan pari tuntia, mutta tentistä sain sitten viitosen. Voinen silti sanoa, että en tunne, että olisin oppinut kurssilta kovinkaan paljon. Tentti oli lähinnä pelkkää ulkoamuistamisen taitoa mittaava tentti.

Sen sijaan joiltakin työläiltä kursseilta olen saanut ykkösen, mutta minusta silti on tuntunut siltä, että olisin näiltä kursseilta oppinut enemmän, kuin joltain viitosen kursseilta. Mielestäni sellaisilla kursseilla on oppinut paljon enemmän, joissa on päässyt tentin sijaan itse tekemään jotain konkreettista työtä, vaikka ne olisi sitten heikommin arvosanoin läpäissytkin.

Eräälläkin kurssilla tuli kerran ilmi sellainen asia, että pari opiskelijaa oli kyseisen kurssin kanssa vaikeuksissa, vaikka olivat saaneet "esitietovaatimuksina" toimineista kursseista hyviä arvosanoja. Sen sijaan jotkut hieman heikommin aikaisemmilla kursseilla suoriutuneet selviytyivät siitä kurssista likipitäen yhtä hyvin, kuin nämä viitosen opiskelijat.

Joskus olen miettinyt, että vastaavatko kurssien arvosanat välttämättä ollenkaan sitä, kuinka hyvin opitut asiat lopulta hallitsee ja että kuinka hyvät valmiudet on työelämää varten. On alkanut vähän tuntua siltä, että työssä niitä oman alan töissä tarvittavia asiota enemmän oppii, kuin mitä yliopiston koulun penkillä.

7

308

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ehkä näin

      Juu, kyllä työt opitaan sitten töissä. Ensin on tärkeää saada vaan tutkintotodistus. Työnantajaa ei yleensä kiinnosta arvosanojen taso. Tutkinto on osoitus siitä, että pystyy suorittamaan työnsä valmiiksi.

    • TaiNain.

      Arvosanojen merkitys korostuu vain tietyillä aloilla ja tietyissä työpaikoissa. Googlauksen tuloksena huomasin sen, että erityisesti kauppislaisilta vaaditaan joko arvosanoja tai työkokemusta. Eräs konsulttiyritys esittää etusivullaan, että vaatii työntekijöiltä hyviä arvosanoja.

      Minä itse koen, että arvosanat eivät merkitse minulle juuri mitään. Koko elämäni töitä tehneenä, koen soveltamisen mekaanista ulkomuistia tärkeämpänä. Toki perustieto omalta alaltaan täytyy olla kunnossa, mutta voiko kukaan valmistua maisteriksi ymmärtämättä oman alansa asioista mitään...

      • Näitä on nähty

        Yliopistojen nykyisten tulosmittareiden aikana ulos pääsee livahtamaan todistuksen kanssa myös sellaista porukkaa, joilla alan perustaidotkin ovat hyvästi hukassa. Tentit on luisteltu läpi tärpeillä sekä harjoitustyöt lusmuiltu laiskana ja usein poissaolevana ryhmän jäsenenä. Avulias gradunohjaaja on parsinut häthätää kokoon graduksi nimitetyn raapustelun ja sulkenut arvostelun ajaksi silmänsä.

        Tuolla menettelyllä ei todellakaan kummoista osaamista voi muodostua.


    • Näinpä on

      Itse olen menestynyt todella hyvin opinnoissani, mutta en silti koe osaavani oikeasti paljon mitään. Kun joskus juttelee kanssaopiskelijoiden kanssa opiskeluun liittyvistä asioista, tunnen olevani heihin verrattuna aivan pihalla. Käytän kuitenkin aikaa opiskeluun ja pärjään kursseilla, mutta syvempi osaaminen jää saavuttamatta ja kursseilta opitut perustiedot katoavat nopeasti muistista.

      Ajattelen hyvistä arvosanoistani ainoastaan, että minulta löytyy kyky oppia nuo asiat uudestaan, jos niitä joskus taas tarvitsee.

    • 12+5

      Tämä on mielenkiintoinen kysymys ja erinomainen kiistan aihe. Itseäni kiinnostaa erityisesti se, miten paljon kurssien arvosanat kertovat todellisesta ymmärryksestä, kun kyseessä on joku ei-niin-käytännönläheinen aihe.

      Otetaan esimerkki: jos saat hyviä arvosanoja vaikkapa kansainvälistä politiikkaa opiskellessasi, niin kuvastaako hyvä koulumenestyksesi sitä, että olet todellakin muita parempi avaamaan kansainvälisen politiikan mutkikkaita koukeroita ja selittämään poliittisen maailman toimintaa - mitä luulette?

    • arvosana ei ole

      sattuma vaan kuvastaa sitä, millaisen suorituksen olet tehnyt kurssin vaatimuksiin nähden. jos kurssin läpipääsemisen ainoa vaatimus on se, että käyt tentissä ja pääset sen hyväksytysti läpi, niin silloin kurssin arvosana muodostuu tenttivastauksistasi. tentti voi olla helppo tai vaikea.

      tentti on myös vain yksi tapa mitata osaamista, eikä mikää kauhean kattava tapa välttämättä. muilla kursseilla saatetaan vaatia harjoitustöitä, esseitä, mitä lie. ne ovat työläämpiä eikä välttämättä yhtä helppoja kuin pelkkä tentti, koska niissä mitataan vielä paljon muita osaamisalueita (kirjoittamista, ajankäyttöä, asioiden jäsentelemistä). niitä asioita ei vain aina julki lausuta ja saattavat siksi olla tiedostamattomia. on loppujen lopuksi kuitenkin aivan selvää, että kursseja on erilaisia, ja joistakin saa helpommin hyvän arvosanan kuin joistakin muista. ei siinä mun mielestä mitään ihmeellistä ole ja näin on hyvä. näinhän on oikeassakin elämässä taityöelämässä: jotkut projektit ovat hankalampia kuin toiset, vaikka lähtökohtaisesti kaikki ovat samalla viivalla. yksittäinen kurssi ei kerro mitään, vaan tutkinto pitää niemnomaan nähdä kokonaisuutena.

    • austerism1

      "Arvosana ei ole" osuu mielestäni aika nappiin, kun mainitsee, että usein kursseilla oppii paljon muutakin kuin varsinaisesti kurssisisällössä mainittuja asioita.

      Ja tulipa ihan sivuhuomiona mieleeni, että ainakin omassa pääaineessani (englanti) syventävillä opinnoilla oli muistaakseni tutkinnon keskiarvon kannalta suurempi painoarvo kuin perus- ja aineopinnoilla. Mutta mulla on tämä tutkinto jo useamman vuoden takaa, joten nykyopiskelusta en niin tiedä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      241
      2132
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      154
      1378
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1270
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1025
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      999
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      930
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      835
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      650
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      649
    Aihe