Django Unchained *****

Max Renn

Spagettiwesternien perinne ja perintö elävät, vaikka lajityypin kulta-aika onkin jo ohi, työtä ovat jatkaneet sittemmin mm. Gore Verbinski loistoanimaatiollaan Rango (2011) sekä korealaiset 30-luvun Mantshuriaan sijoittuvalla vauhdikkaalla Leone-mukailullaan Hyvä, paha ja outo (2006), joka nähtiin Teemalla viime kesänä.
Muita kunnianosoituksia italowesternille ovat olleet mm. Sam Raimin Nopeat ja kuolleet (1991) Paluu tulevaisuuteen III (1990), Speden lännentrilogia 70-luvulta ja Clint Eastwoodin Ruoska (1973).
Eli monenlaista on nähty lajin tiimoilta, lajin joka kukoisti 60-luvun puolivälistä aina 70-luvun lopulle tuottaen niin huippuleffoja kuin varmaan täyttä kuraakin, omia suosikkejani ovat olleet mm. Leonen dollaritrilogia (1964-67), Trinity-leffat, Enzo G.Castellarin Keoma (1976) ja alkuperäinen Django (1966).Lajin uljain saavutus lienee kuitenkin Huuliharppukostaja jossa hienosti yhdistyivät iltalo- ja perinteisen westernin parhaat puolet joka suhteessa.
Ja nyt sitten tosiaan Quentin Tarantinon Django Unchained näki päivänvalon ja millaisen leffan saammekaan nähtäväksi? Tykkäsin kovasti vaikka kovin oli myös ristiriitainen filmi monessa mielessä, liekö ohjaajan tarkoitus...?
Plantaasiorja Django (Jamie Foxx) kohtaa palkkionmetsästäjä Schulzin (Christoph Waltz) joka tarjoaa diiliä: auttaa Djangoa löytämään vaimonsa jos tämä puolestaan auttaa kolmen pahan veljeksen jäljittämisessä.
Edessä on matka joka vie Texasin pölystä Mississippiin, Syvään etelään ja orjuuden keskelle.Entisestä orjasta kasvaa matkalla tyly mutta oikeudenmukainen sankari joka ei epäröi tarttua aseeseen vääryyden edessä - ja sitä nähdäänkin varsin paljon.
Alkupuoli DU:sta on varsin perinteistä westernkerrontaa ja toiminnallisempi kuin jälkipuoli joka meinaa pahasti tukkeutua liikaan hölinään ja dialogiin, tämä on välillä yksi Tarantinon helmasyntejä, pikkasella tiivistämisellä olisi saatu parempi lopputulos.
Huumorikin kukkii, etenkin hauskassa Ku Klux Klan-episodissa jossa klaanin äijät kinaavat huppujen silmänreikien koosta, Djangon ja yhden pahan veljen kohtaamisesta tuli heti mieleeni Simo Salmisen Hämeen Hitain-hahmo, sen verran heppu sählää aseensa kanssa.
Samuel L.Jackson...mies meinaa varastaa shown orjaplantaasin pääorjana joka on vieläkin pahempi rasisti kuin monet valkoiset ikään, viljellessään "nekrua" koko ajan.Leonardo Di Caprion isäntä on varsin inha valkoinen sikahahmo joka vaan odottaa kuulaa kroppaansa.
Ja sivuroolissa käväisee itse originaali-Django eli Franco Nero (kuka muuten onnistuu bongaamaan Don Johnsonin ja Bruce Dernin?)
Actionia ja gorea DU:ssa on paljon ja yllättävän tylyä ollakseen K!6-leffa, loppupuolen isot yhteenotot ovatkin silkkaa sotaa ja kunnioitusta Sam Peckinpahille.Väkivalta on kuitenkin perusteltua, varsinkin orjuuden rumien puolten esittäminen joka vaan vahvistaa sankarien toiminnan oikeutusta.
Leffaan olisi ihan hyvin lisätä viittauksia italowesterniin lisääkin, vaikka kunnon showdown-jaksoilla , actionilla ja maisemilla....ja kun kyse on westernistä niin ilmanmuuta mukaan olisi kuulunut edes yksi intiaani, saluunatappelu ja kaksintaisto kadulla.
Musiikissa löytyy:itse bongasin alusta alkuperäisen Django-teeman, Ennio Morriconen Kourallinen dynamiittia-musaa, Richie Havensia ja loppupuolella Nimeni on Trinityn hyväntuulisen ja letkeän teeman.Suomalaisena olisin lisännyt joukkoon pätkän Jaakko Salon scorea Speedy Gonzalesista.
Eli monimuotoinen ja ristiriitainenkin filmi, suosittelen kaikille westernien ja Tarantinon diggareille.
Tähtiä *****

9

400

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • charabronco

      On totta, että Tarantino osaa asiansa ja tuntee westernien perinteen. Jos Djangoa kuitenkin katsoo "vain elokuvana" kiinnittämättä huomiota mahdollisiin viittauksiin aikaisempiin tyylilajin elokuviin, cameo-rooleihin ym. nippelitietoihin, niin mielestäni elokuva on aika tavalla ylipitkä ja paikoitellen paikallaan laahaava.
      Jos on katsonut aikaisemmin Tarantinon elokuvia, hänen kädenjälkensä kyllä tunnistaa helposti Djangostakin. En pitäisi tätä elokuvaa kuitenkaan hänen TOP3:en kuuluvana. Itse odotin ennakkoon vielä rohkeampaa ja ronskimpaa orjuus-teeman käsittelyä. Leffahan ei sinällään ole mikään länkkärien stereotypia, vaan orjuus nousee sen pääteemaksi. On elokuvalla toisaalta myös hetkensä. Samuel fuc*ing Jackson tekee ikimuistettavan roolin, samoin pääosakaksikko loistaa. Mielenkiintoinen henkilögalleria pitääkin elokuvaa pitkälti hengissä ja katsomisen arvoisena.
      Antaisin Djangolle arvosanan 3-/5.

    • teema5655

      Pituudestaan huolimatta vähemmän laahaava kuin Inglourious Basterds, joten piste siitä.

      Vähän yllättäen Jamie Foxx jäi melkeinpä sivuosaan Christoph Waltzin ja muiden jyrätessä.

      Niin ja se väkivalta - se oli kyllä lähinnä John Woo -parodiaa.

    • ari zwag

      Samoilla linjoilla broncon kanssa, haukotusta pukkas.

      Taitaa Pulppari jäädä jätkän parhaaksi, sen verran outoja kyhäelmiä nämä viimeiset ovat olleet. Se kertomisen arvoinen tarina on pudonnut pelistä pois, lähes pelkkää oman visuaalisen osaamisen ja tietämyksen tykitystä. Mutta sen jätkis sitten osaa, ammuskeluissa ja pöljissä keskusteluissa oli virkistävästi Tara- huumoria.

      Oli parempi oletin, mutta odotin parempaa. Ehkä jo seuraava...?

    • Nimierkki......

      Liian pitkävetinen ja turhaa lässytystä.

    • lars koistinen

      Tuli ostettua Djangon vanha ja uusi"versio". Nähtäväksi jää kumpi parempi (en ole vielä kerennyt katsoa) Eilenhän tuli tuo loistava Coenin veljesten länkkäri. No edelliseen mainioitten länkkärienlistaan lisäisin nykylänkkäreistä Clintin armottoman ja Kevin Costnerin Wyatt Earpin & Tanssii Susien kanssa.

    • SpedeKonza

      "Speden lännentrilogia 70-luvulta"

      Ei taida missään muussa elokuva trilogiassa kuin Spedellä olla vain kaksi elokuvaa: "Speedy Gonzales - noin seitsemän veljeksen poika" ja "Hirttämättömät"

    • riitiko

      Speden "Hirttämättömät" on "Jäniksen Vuoden" ohella ehdottomasti Suomen parhaita elokuvia. Nämä kannattaa ehdottomasti nähdä ennen tuota melko huonoa "Django Unchainedia".

    • liika väkivaltaa

      Mun mielestä aivan liian raaka. Veri lentää ja jatkuvasti ammuskelua ja ruumiita.

    • Veteranfan

      Meikäläisen arvio Tarantinon Django Unchained elokuvasta joutui ilmeisesti sensuuriin liiallisen N:llä alkavan sanan johdosta,jota viljeltiin lähes elokuvan jokaisessa kohtauksessa.
      Mutta en valita.

      Quentin Tarantinolta fanit odottivat westerniä seuraavaksi projektiksi.Fanit eivät varmasti odottaneet westerniä,jossa käsitellään rasismia.Ei tule mieleen westerniä vuosikymmenten saatossa jossa käsiteltäisiin amerikan historiaan kuuluvaa orjuutta.
      Orjiahan siellä ollaan nykypäivänäkin,ja se orjuus kuuluu amerikan yhdysvaltojen perustamisesta alustalähtien.Koko maa on rakennettu orjatyövoimalla,tätä teemaa Tarantino käyttää rohkeasti uudessa elokuvassaan sanoivat muut mitä tahansa.

      Elokuvan paras hahmo on Samuel L. Jaksonin esittämä orjaisäntä Stephen,joka pitää orjuutta jostain syystä luonnollisena asiana ja kaikki ovat n¤¤¤¤ja hänen oman rotunsa edustajina.Huvittava Stephen hahmo mutta tosi,sillä lapsuudesta asti aivopestyt orjat todella uskoivat asian olevan näin kun kerran valkoinen herrarotu niin sanoo.

      Ohjaaja tarantino kumoaa kaikki klassikkona pidetyt westernit tämän elokuvan jälkeen.Ei voi katsoa jotakin western elokuvaa ilman että miettii siellä taustalla jossain hääriviä orjia,jotka kuuluisivat elokuvien kertomuksiin.

      Elokuvan verisyydestä voi olla monta mieltä.Tarantino tuntuu lyövän tylsät väkivalta kohtaukset nopeilla leikkauksilla ja lähikuvilla nopeasti läpi kuten aiemminkin.Mutta hän tekee sen nopeammin kieliposkessa kuin kukaan muu,joten Tarantinon väkivalta elokuvissa on rujoa mutta lyhyt aikaista elokuvan keston suhteen.Ohjaaja nauttii selkeästi pitkistä vuoropuhelu kohtauksista,jotka päättyvät raivoisaan väkivallan purkaukseen.

      Elokuvan alun huomiota herättävä kohtaus,jossa isohammas huojuu vieterin nokassa vaunujen katolla kuin esittäen ihmisen olevan samaa valkoista luuta rotuun katsomatta.

      TÄHTIÄ ¤¤¤¤¤

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe