Sarkoidoosi

Entinen urheilija

Jos sinulla on diagnosoitu sarkoidoosi, niin olisi kiinnostavaa verrata mitä muita sairauksia/ oireita sinulla on? Alla on lista, jos vastaisit samoihin asiohin. Omat vastaukset on ranskalaisin viivoin.

Rytmihäiriöitä/ rintakivut
- ensin oli levossa noin viikon ajan pientä ylimääräistä jumputusta sydämessä, tätä tuli pari kertaa n. 3 vuotta sitten ehkä voimakkaan rasituksen jälkeen jäi päälle.
-noin vuosi lenkkeilyn alussa rytmihäiriöitä, tauon jälkeen tai kropan lämmetessä loppuu

Ihosairaudet
- valkopälvi ilmaantui jo noin 6 vuotta sitten imusolmukkeiden ympärille (kainalot, kaula ym.) ja leviää koko ajan, saattoi jo silloin alkaa tulehdus kropassa

Yersinia
- todettiin verikokeissa joskus 8 vuotta sitten, ilmenee esim. voimakkaan käsien rasituksen jälkeen alkaa nivelissä vuoroittainen jommotus, muuten ei tiedä mitään

Näön heikkenemistä
- ei ole

Nivelturvotusta
- ei ole

Väsymystä
- syksyllä oli huomattavaa, nyt vain vaikeaa aamulla päästä sängystä, johtuneeko huonosta hapesta

Keliakia
- ei ole

Minulla todettiin tauti viime syksynä röntgenkuvissa, menin lääkäriin rytmihäiriöiden ja hapensaannin vaikean saannin vuoksi juostessa. Nyt kun kuutio vuosia taaksepäin, niin hapensaanti on ollut heikkoa jo vuosia. Tämä on ilmennyt etenkin helteellä juostessa. Itse olen ajatellut vain, että kunto on päässyt rapisemaan.

Sarkoidoosi on autoimmuunisairaus, eikä sen aiheuttajaa tiedetä, siihen on perinnöllinen alttius tietyissä suvuissa, puhkeaminen edellyttää ulkopuolista laukaisijaa. Mikähän se minulla on, ei ole vielä selvillä. Hoitamattomana ja krooniseen keuhkosarkoidoosiin sairastuttuaan, voi kymmenien vuosien päästä tulla fibroosimuutoksia keuhkoihin.

Minulla oireita helpottaa Ventoline Diskus inhalaattorin imaisu, keuhkoja seurataan, leviääkö tulehdus.

10

4309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elämä edessä

      Minulla todettiin viitisen vuotta sitten, menin lääkäriin yskän ja hengenahdistuksen vuoksi. Välillä on ollut parempia aikoja ja välillä huonompia. Olen syönyt kortisonia, mutta alkuaikoina sitä ei tullut käytettyä säännöllisesti.

      Rytmihäiriöitä/ rintakivut
      - jotain muljahduksia, en muuten urheile.

      Ihosairaudet
      - ei huomattavaa, kasvoissa ilmeni alussa ihme punaista taliryyhkää ja suurempia talipatteja. Kosmetologi sanoi, ettei ole törmännyt vastaavaan. Itellä ollut aina sekaiho ja näppyjä, jotka parani kuivattamalla. Nämä ei. En tiedä liittyikö tämä tautiin, mutta ultran lisäksi sain hyvät öljypitoiset voiteet kosmetologilta. Myös kortisoni auttoi tulehdukseen.

      Yersinia
      - ei otettu verikoetta

      Näön heikkenemistä
      - alkoi heiketä molemmista silmistä, kortisoni on auttanut

      Nivelturvotusta
      - ajoittain

      Väsymystä
      - alussa enemmän, nykyisin jo tottunut

      Keliakia
      - ei ole

      Ei ainakaan vielä ole näkynyt keuhkokuvissa sitä vakavempaa tautia, fibroosia. Keuhkohuuhtelussa vielä varmistu tämä tauti, onko kirjoittajalle tehty sitä.

    • Ymmällään

      Hei!

      Kyselin aiemmin tuolla toisessa keskustelussa oireistani:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/11542870#comment-0

      Tänään tehtiin uusi ultraääni, missä ei näkynyt sappikiviä. Kipu jatkuu edelleen tuossa sapen kohdalla ja maksa-arvot hieman koholla.

      Nyt olen alkanut epäilemään sarkoidoosia. Onko kenelläkään kokemusta, eli aiheuttaako lievää kipua esim. sapen kohdalla?

      Polvitaipeessa tumma arpi ollut jo vuosia, sellainen paksun tuntuinen, mutta ei kutise ym.

      Kehossa siellä täällä ihonalaisia kyhmyjä, osa kipeitä joskus tai etenkin tuo mikä on oikeassa reidessä. Ultrattu. Sanoivat että ovat rasvapatteja ym.

      Niveliä särkee joskus, olen laittanut sään piikkiin ja myöskin iskias-hermon tuntemuksia usein etenkin oikeassa lonkassa.

      Oikeassa nivusessa myös tuntemuksia.

      Otin yksi päivä Kyytabletista pienen palan kortisonia ja tuntui että auttoi.

      Kyselen, onko muilla ollut vastaavia oireita?

      • Anonyymi

        Ihan samoja oireita. Lääkärit eivät tunne sarkoidoosin moninaisia oireita. Millaisia rasvapattisi ovat, näkyvätkö ne ja missä sijaitsevat ? Minulla lantio ja alaselkä kipeä. Pakaran iskiashermo myös tulehtuu.


    • sunttivei

      Sairastin sarkoidoosin n. 30 vuotta sitten.Menin yleisiin keuhkokuviin ja muutoksia löytyi ,epäiltiin tuberkuloosia.Lopulta koepala otettiin kaulan imusolmukkeista ja syy löytyi.Sain lääkkeeksi kortisonia ja se auttoi.

    • sarkkis1

      Hei
      Sairastuin itse sarkoidoosiin noin kolmevuotta sitten.
      Näkönin on heikentynyt selvästi
      Keliaakkia minulla on
      Astma minulla on
      ihosairauksia ei mitään
      Keuhkoissa laajat muutokset.
      Seurannassa noin 3kk välein aina samat spiro, difuusio ja kuvat sekä verikokeet ei muutosta parempaan .
      olen kova urheilija ennen ehkä tässä syy että vointini on tosihyvä taudin rajuudesta huolimatta.
      Hus:ssa hoidossa tai voiko sanoa käyn siellä. Mitään hoitoa tai apua ei suomen lääkärit tähän tautiin osaa antaa .
      Mp hoidoista viimeksi kyselin hyksin lekurilta tämä tokaisi sen olevan täyttä humpuukkia.
      Samoin homeopaattisen hoidon avun kertoi olevan turhaa.
      Olen itse valmis kokeilemaan vaikka poppamiestä että tauti antaisi periksi.
      hus:sissa ramppaaminen on ollut turhauttavaa ja lääkärit keuhkopolilla aivan tietämättömiä jopa itse tiedän taudista enemmän.

      • Gjjjhhjkj

        Kyllä ottaa päähän tuo lääkärien tietämättömyys, suurin osa joutaisi kilometritehtaalle. Menet erikoislääkärille ja itse tiedät enemmän ,tätä se on ollut välillä tässä 20 vuoden aikana. Jos monessa muussa ammatissa tietoa olis noin vähän niin ei töitä olisi tehtävänä. Mutta joukossa on todellisia helmiä jotka tietävät lähes kaiken,kunhan vain sellainen sattuisi aina kohdalleen.


    • Santtu

      Sairauksia on useita; nivelpsori, sjögrenin syndroma, verenpainetauti, kilpirauhasen vajaatoiminta, pälvikalju, lymfosiittikoliitti, maksassa nesterakkuloita halk 2 cm, keuhkosarkoidoosi sairastettu 1996-1997. Nyt keuhkoja taas tutkitaan, epäilty sarkoidoosia mutta voi olla muutakin. Sairaslomalla jo puoli vuotta itsepintaisen yskän ja hengenahdistuksen vuoksi.
      Ihosairauksina myös monimuotoinen valoherkkyysihottuma, punajäkälä, ruusufinni puhkeaa 1-2 krt/vuosi.
      Näön heikkenemistä on. Silmissä jatkuvasti tulehduksia, kuivat limakalvot ja silmät..Verenpaineen heittelyä, rintatuntemuksia
      Nivelturvotuksia on.
      Väsymystä on. Kaula turpoaa kummasti ja joskus jopa pään käntäminen ja koskettelu koskee.
      Keukoissa on todettiin fibroosimuutoksia. Olen saikulla ollut jo puoli vuotta ja syönyt kortisonia, aluksi 40 mg/pv ja nyt nkolme kuukautta 20 mg/pv. Loppukuusta menen uuteen ct-kuvaukseen ja puhalluksiin, joiden perusteella arvioidaan tehdäänkö bronkoskooppinen skopia. Se tehtiin 1997 diagnoosin varmistamiseksi. Kortisonin lisäksi on vatsansuojalääke, verenpaineeseen cozaar comp ja orloc, nivelpsoriin salazopyrin 4 tbl/pv, primaspan verenkietoon ja särkyyn panadol ja kovimpiin tramal. Trexan on poistettu käytöstä kohonneiden maksa-arvojen vuoksi.
      Nivelpsorin lisäksi on epäilty SLe-sairautta(on mm perhoset poskissa)

    • Aloittaja

      Onpas kulunut aikaa, kun aloitin tämän viestiketjun. Mukavaa kun olette jakaneet omia tuntemuksianne. Minulla todettiin imusolmukesarkoidoosi keväällä. Kun tulehduspesäkkeet näkyivät röntgenkuvissa noin 2 cm halkaisijaltaan, niin minulta otettiin koepalat sekä keuhkoportista että välikarsinasta. Näin suljettiin syöpä pois. Nämä autoimmuunisairaudet näyttävät olevan sukuvika, mutta laukaisijaa ei edelleenkään tiedetä. Itteä kiinnostaisi kovasti mikä tämän aiheuttaa. Minulla ei ole jaloissa ollut mitään haavaumia, tämäkin taittaa olla yksilöllistä. Nimimerkki Ymmällään kyseli kivusta sapen kohdalla. Minulla ei ole tuntemuksia siellä, sen voi aiheuttaa jokin muu.
      Sairaus tulee edelleenkin esille urheillessa, käytän hoitavaa piippua aamuin ja illoin. Ja ennen rasitusta otan avaavaa lääkettä. Minulla on astmaepäily, mutta ihan täyttä varmuutta ei ole. Tulehduspallerot painavat keuhkoputkea, tämäkin huonontaa hapensaantia. Vauhti on hiljentynyt liikkuessa, tämä hieman harmittaa, mutta tämän kanssa voi elää.
      Lääkärit eivät suosittele minun tapauksessa kortisonikuuria. Käyn säännöllisesti verikokeissa ja kuvauksissa. Jos parannusta tapahtuu, niin sitten tarkkailua harvennetaan.

    • autoimmuuni

      Jos syytä etsit, niin googlesta löytyy hakusanoilla mold, sarcoidosis 158 000 osumaa. Sarkoidoosi on jo pitkään ollut homeperäisten ympäristösairauksien luetteloissa mukana. Suomessahan tästä ei toetenkään puhuta, koska täällä homesairaudet katsotaan pelkästään psyykkiseksi oireiluksi.

    • Sairastunut1

      Kun minä olin sairaalassa sydänsarkoidoosiepäilyn takia,siellä keuhkolääkäri tuli kysymään olenko asunut tai asunko kosteusvaurioisessa asunnossa.En tiennyt silloin asuvani,asiat ovat selvinneet ajan saatossa,sekin että asunnossani oli monia terveyshaitoiksi luokiteltavia kosteusvaurioindikaattoreita,mm.sädesientä.Mutta alkuperäisaiheeseen,sairauteni sydänsarkoidoosin lisäksi poden kilpirauhasen vajaatoimintaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4550
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3958
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2521
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      197
      1535
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1243
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1065
    Aihe