Silmänpohjan turvotus

Lisätietoa kaipaava

Olen kärsinyt silmänpohjan turvotuksesta tarkan näön alueella jo kolme kertaa samassa silmässä. Vaivassa silmän keskellä on musta alue, joka vääristää ja pienentää kuvan ja pimeässä varsinkaan ei silmällä näe yhtään mitään. Ensimmäinen kerta oli pahin ja siitä on jo viisi vuotta. Kävin silloin silmälääkärissä, joka tutki silmänpohjan ja kertoi kyseessä olevan silmän turvotustila tarkan näön alueella eli verkkokalvon sisään vuotaa kudosnestettä. Kyse oli hänen mukaansa kiireisten nuorten ihmisten vaivasta, jonka syntymissyytä ei tunneta. Vaiva parani itsestään mutta paranemiseen meni lähes puoli vuotta.

Vaiva uusiutui parin vuoden päästä ja kesti taas lähes puoli vuotta ennen kuin näkö oli täysin palautunut. Luulin jo päässeeni vaivasta, kun taas tänä keväänä, kolme vuotta edellisestä kerrasta, vaiva uusiutui. Tällä kertaa aiempia kertoja lievempänä, mutta kolme kuukautta on jo taas mennyt osittain yksisilmäisenä. Silmälääkärissä en ole käynyt kuin ekalla kerralla, kun vaiva tuntuu itsestään parantuvan ja tiedän siihen syyn.

Onko muilla ollut näitä samoja vaivoja ja jos on niin onko muilla vaiva uusiutunut? Onko kenelläkään silmänpohjaa laseroitu vaivan vuoksi ja onko toimenpide vaikuttanut näköön. Alkaa vähän huolestuttaa, kun vaiva uusii muutaman vuoden välein ja paraneminen on niin hidasta. Onneksi paremmin näkevä oikea silmäni on vaivalta säästynyt, mutta pelkään milloin se iskee siihenkin. Olen 39 vuotias ja silmät on laseroitu 7 vuotta sitten ja teen silmiä rasittavaa näyttöpäätetyötä. Harrastan kuntosalilla käymistä ja epäilen voiko tuo hetkellisiä ponnistuksia sisältävä harrastuskin lisätä tuon vaivan syntymistä. Olisi mukava kuulla kohtalotovereiden kommentteja tai jos palstalla vierailevalla silmälääkärillä olisi asiasta tarkempaa tietoa. Olisin kiitollinen kaikesta lisätiedosta.

39

25040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sama vaiva

      Minulla on myös Retinopathia centralis serosa vas, silmän tarkan näön aluella. On ollut jo kolme vuotta, eikä sille voida tehdä mitään. On tutkittu varjoainekuvauksella ja todettu laaserhoito mahdottomaksi, koska on niin lähellä tarkanalueen näköä ja laaserista kasvaisi arpi joka tekisi silmän täysin sokeaksi. Oikeassakin silmässä on samaa vaivaa, mutta onneksi ei niin pahaa. Koen tämän tosi kiusalliseksi kun olen tykännyt tehdä paljon käsitöitä, pientäkin näpräämistä, mutta nyt se on kovin vaikeaa. Tavallisen tekstinkin luku on vaikeaa ja kun lukeminenkin on ollut intohimoni, isotekstisiä kirjoja on kirjastossa vähän tai sitten olen ne jo aikoja sitten lukenut kun vielä näin hyvin. Ole onnelllinen, että sinulla on toinen silmä kunnossa, mutta sinuna miettisin kyllä vielä käyntiä silmälääkärillä. Sitäpaitsi EI kaikki vaivat voi johtua stressistä, tuntuu kuin se olisi lääkäreiden kaatopaikka kun ei viitsitä tai osata antaa kunnollista diagnoosia tai tutkia olisiko jotain tehtävissä.

      • Lisätietoa kaipaava

        Kerroit että sinulla on ollut sama vaiva jo kolme vuotta. Eikö se ole yhtään parantunut välillä? Tuohan kuulostaa kamalalta, jos se ei sinulla parane. Minkä ikäinen olet? Minullahan on ollut vaiva jo kolme kertaa samassa silmässä ja aina se on itsestään hiljalleen parantunut ja silmän näkö on palautunut tarkaksi. Kun näkö on ollut huonoimmillaan, niin en ole tosiaan nähnyt silmällä edes lukea ja silmä on vääristänyt ja pienentänyt pahasti kaiken. Tosi hankalaa elämä silloin, mutta onneksi se tuntuu paranevan. Minullekin kerrottiin tuosta laser-vaihtoehdosta, mutta sitä ei yleensä voida tehdä jos vuoto on tarkan näön alueella, koska se voi vaikuttaa näköön. Mitään varjoainekuvausta ei aikanaan tehty. On se tosiaan kumma jos ei nykylääketiede pysty selvittämään mistä tuo vaiva johtuu.


      • Basso

        Minulla kans ollu turvotusta oikeassa silmässä vuoden verran,ensin kokeiltiin silmätippoja,ei auttanut ja nyt nesteenpoistolääke 3-4kuukaitta. ei ole auttanut mitään ja mainitsi lääkäri joistain injektioistakin pistetään silmään piikkejä....mutta ei minun silmään se on varma.jos toi kuuri ei auta ni ei tehdä sitten mitään.


    • silmälääkäri

      Oireesi todellakin viittaavat siihen, että silmänpohjan turvotus on uusinut. Tautia kutsutaan nimellä chorioretinopathia centralis serosa tai retinopathia centralis serosa (tarkoittaa suonikalvon/verkkokalvon turvotusta).

      Tämä turvotus johtuu suonikalvon muutoksista. Verkkokalvon ja suonikalvon välissä on ns. pigmenttiepiteelikerros ja tässä taudissa suonikalvon ja/tai pigmenttiepiteelikerroksen muutosten vuoksi pääsee/joutuu nestettä verkkokalvon alle, joka johtaa siis "silmänpohjan turvotukseen". Kun verkkokalvo nousee lähemmäs silmän linssiä, johtaa tämä myös siihen että silmä tulee kaukonäköisemmäksi. Eli vaikka usein periaatteessa näöntarkkuus ei turvotuksen vuoksi paljoakaan muutu, tarvittaisiin hyvin näkemiseen sopivat silmälasit - jotka eivät kuitenkaan ole kovin järkevä investointi, koska turvotus ajan kuluessa yleensä taas häviää ja lasirahat menisivät siten kankkulan kaivoon. Näköä tutkiessa tämä kyllä havaitaan ja esim. 1,5 tai 2,0 dioptrin linssillä (mahdollisten omien lasien päälle) usein näöntarkkuus onkin ihan hyvä.

      Myös se, että näkee kaiken pienempänä tai vääristyneenä johtuu verkkokalvon kohoamisesta muuhun silmänpohjaan nähden eli silmän sarveiskalvon ja mykiön verkkokalvolle projisoima kuva vääristyy.

      Turvotus häviää itsestään yleensä muutamien kuukausien kuluessa, mutta noin 5%:lla potilaista turvotus saattaa olla krooninen. On myös melko tyypillistä, että turvotus silloin tällöin voi uusia. Mikäli tauti uusii usein tai kestää pitkään, saattaa jäädä lieviä pysyviä muutoksia näkökykyyn, useimmiten pieniä vääristymiä, kontrastinäön lievä huononeminen tai värinäön lievä heikkeneminen - värit näyttävät tällä silmällä hieman haaleammilta kuin terveellä silmällä. Harvemmin näkö kärsii enemmän tai vaivaksi asti.

      Koska retinopathia centralis serosa:lla on melko tyyppinen oireenkuva, se koskee usein "nuoria" (tässä yhteydessä alle 50-60 ikään ehtineitä) potilaita ja silmänpohjalöydökset ovat tyypillisiä ja muut näköä huonontavat taudit (esim. makuladegeneraatio, joka ilmenee yleensä vasta vanhemmilla) ovat vielä tässä ikäryhmässä harvinaisia, ei aina potilaan ensikäynnillä tarvita lisätutkimuksia.

      Jos tauti uusii useamman kerran tai paraneminen kestää odotettua kauemmin tai potilasta näön huononeminen haittaa kovasti (esim. ei pärjää töissä näkövaatimusten vuoksi jne) tai mikäli diagnoosista ei olla varmoja (esim. vain vähäinen turvotus, jolloin tutkittaessa ei selvää vikaa löydy tai muu tauti tulisi kyseeseen), voidaan suorittaa fluoreskeiiniangiografia.

      Fluoreskeiiniangiografiassa laskimoon (yleensä käsivarteen) ruiskutetaan fluoreskeiini-väriainetta (ei siis varjoainetta), joka leviää verenkierron mukana silmänpohjiin. Väriaine pysyy yleensä verkkokalvon verisuonten sisällä eikä myöskään pääse pigmenttiepiteelikerroksen läpi suonikalvon verenkierrosta (suonikalvon verisuonet läpäisevät fluoreskeiinia). Retinopathia centralis serosassa kuitenkin usein havaitaan pieni "täplä" väriainetta, joka tulee siitä kohdasta, jossa pigmenttiepiteelin toiminnan oletetaan olevan häiriintyneen. Siitä väriaine leviää sitten alueelle, joka on turvoksissa - näin siis saadaan diagnoosi selville epäselvissä tapauksissa tai varmistettua silloin kun tautia epäillään.

      Fluoreskeiini-väriaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta eli virtsan mukana. Väriaine leviää kaikkialle elimistöön ja iho saattaa muuttua kellertäväksi tutkimuksen jälkeen muutamaksi päiväksi - myös virtsa muuttaa väriään ruskehtavaksi kunnes väriaine poistuu kokonaan elimistöstä. Fluoreskeiiniangiografiaa ei suositella mahdollisen raskauden alkuvaiheessa (haittavaikutuksista sikiölle ei ole tutkittua tietoa, siksi sitä ei siis suositella raskaille).

      Mikäli tuo em. "täplä" eli pigmenttiepiteelin häiriö saadaan paikannettua eikä se ole liian lähellä tarkan näön aluetta, voidaan se tarvittaessa hoitaa laserilla. Silloin tuo kohta arpeutetaan laserilla ja yleensä turvotus sitten laskee selvästi nopeammin kuin ilman hoitoa. Myös turvotuksen uusiutumisen riski laskee jonkin verran (turvotus saattaa uusia jostakin muusta kohtaa jolloin senkin voi hoitaa).

      Laserhoito ei tule kyseeseen silloin kun kohta on liian lähellä tarkan näön aluetta (pigmenttiepiteelin arpeuttaminen eli tuhoaminen laserilla tuhoaa myös pigmenttiepiteelin päällä olevat aistisolut ja tämä johtaisi mahdollisesti näön pysyvään alenemiseen), ei myöskään silloin kun kohtaa ei löydy (esim. taudin olevan jo paranemisvaiheessa).

      Miksi sitten laserhoitoa (ja tätä ennen fluoreskeiiniangiografiaa) ei anneta kaikille potilaille jos kerran näkö palautuu nopeammin? Tähän on useampia syitä:
      1) Lopullinen näöntarkkuus ei ole huonompi vaikka ei laserilla hoitaisikaan (mutta se saavutetaan usein nopeammin)
      2) Yleensä turvotus paranee itsestään
      3) Laserhoitoon voi liittyä pieni riski suonikalvon uudissuonitukseen (choroidal neovascularization, CNV), joka voi johtaa näön pysyvään alenemiseen (tämä on harvinaisempi komplikaatio)
      4) Tutkimukset ovat kalliita


      Sinun tapauksessasi suosittelisin menoa silmälääkäriin ja kysyä tulisiko sinun tapauksessasi fluoreskeiiniangiografia ja mahdollisesti laserhoito kyseeseen. Mahdollisesti näin saataisiin näkösi nopeammin taas paranemaan ennalleen ja ehkä vaiva ei enää uusisi.
      Mutta kuten jo mainitsin, laserhoito (mikäli mahdollista tapauksessasi) yleensä nopeuttaa paranemista, mutta ei tee lopputuloksesta parempaa. Myös vaivan uusimisen riski pienenee (vaikkakaan sitä ei 100-prosenttisesti voi kukaan sinulle luvata).
      Fluoreskeiiniangiografia ja/tai laserointi voidaan yleensä suorittaa esim. keskussairaaloiden tai yliopistojen silmäpoliklinikoilla (vaatii lähetteen) tai suuremmissa kaupungeissa myös privaatilla puolella (=maksaa (potilaalle) enemmän mutta hoitoon pääsee nopeammin).


      Toivottavasti tämä pikku tietopaketti auttaa.

      • Lisätietoa kaipaava

        Kiitos asiantuntevasta tietopaketista. Tällaista juuri kaipasin. On tosiaan totta että näkö menee turvotusta potevassa silmässä plussalle ja kuva pienenee häiritsevän paljon eli kaiken näkee pahimmillaan ikäänkuin kahtena. Lisäksi vasemman silmäni kontrastinäkö lienee pysyvästi vähän heikentynyt. Onneksi oikea silmäni on välttynyt taudilta ja pahin vaihtoehto olisi, että se iskisi yhtä aikaa molempiin silmiin.

        Tällä hetkellä olen jo paranemisessa paremmalla puolella, mutta pieni häiritsevä varjo on vieläkin jäljellä näkökentässä ja se heikentää näköä selvästi etenkin hämärässä. Täytynee jossain välissä mennä silmälääkäriin, jos vaikka tuolle taudin uusiutumistaipumukselle olisi jotain tehtävissä.


      • silmälääkäri
        Lisätietoa kaipaava kirjoitti:

        Kiitos asiantuntevasta tietopaketista. Tällaista juuri kaipasin. On tosiaan totta että näkö menee turvotusta potevassa silmässä plussalle ja kuva pienenee häiritsevän paljon eli kaiken näkee pahimmillaan ikäänkuin kahtena. Lisäksi vasemman silmäni kontrastinäkö lienee pysyvästi vähän heikentynyt. Onneksi oikea silmäni on välttynyt taudilta ja pahin vaihtoehto olisi, että se iskisi yhtä aikaa molempiin silmiin.

        Tällä hetkellä olen jo paranemisessa paremmalla puolella, mutta pieni häiritsevä varjo on vieläkin jäljellä näkökentässä ja se heikentää näköä selvästi etenkin hämärässä. Täytynee jossain välissä mennä silmälääkäriin, jos vaikka tuolle taudin uusiutumistaipumukselle olisi jotain tehtävissä.

        Taudin uusiutumistaipumukselle ei voida silloin tehdä laserilla mitään, kun tauti ei ole aktiivinen, sillä silloin kohtaa, josta nestettä tihkuu verkkokalvon alle, ei välttämättä näy fluoreskeiiniangiografiassa. Eli otollisin aika tutkimuksille ja hoidolle (uusiutumisen estämistä ajatellen) on ennemminkin silloinkin kun paranemista ei ole vielä tapahtunut tai se kestää tavallista pidempään.

        Silmälääkärin arviota kuitenkin suosittelen.


      • Iirislilja

        Minulla on nyt kolmannen kerran todettu tämä RCS ja kuinka ollakaan myös vasemmassa silmässä. (ensimmäinen kerta 2004). Olin tutkimuksissa silmäklinikalla Hyksissä, jossa kerrottiin, että tämä tauti on yleinen "menevillä nuorilla A-tyypin miehillä, jotka polttavat kynttiläänsä molemmista päistä", stressiperäinen sairaus. Hoidoksi suositeltiin lepoa ja rauhaa, mahdollisesti laseriahoitoa, jos vuotokohta ei ole tarkannäön kohdalla. Onko totta, että tämä tauti iskee "ylivastuullisiin" ihmisiin, myös meihin nelikymppisiin naisiin?


      • kiitollinen vastauksesta

        erityiset kiitokset silmälääkärille erinomaisesta annetusta vastauksesta..harvoin potilas lääkäriltään saa näin asiallisen ja perusteellisen selostuksen valitettavasti.
        minulla on leikattu verkkokalvon irtaumasta ja silmään laitettu kaasua.
        Nyt kun vielä on hiukan kaasua silmässä näen vääristyneitä kuvia ja esineet ovat mm. matalampia ja värikin erilainen kun toisessa silmässä. Mistä tämä voi johtua ja korjaantuko se itsestään hitaasti kuntoon?
        Ymmärrän , että se johtuu verkokalvon pinnasta joka ei ole tasaiseti kiinni?
        miksi näin? Mitä minun pitäisi tehdä?
        kiitos ja terveisiä


    • Pallisti

      Mulla on sama oire jatkunut jo 7 kk. Kaikki sai alkunsa siitä, kun silmääni osui jalkapallo. Tuosta iskusta aiheutui sitten vaurioita silmänpohjaan ja turvotustila kesti useita kuukausia. Nyt kävin silmälääkärillä taas ja hän kertoi, että vaurio on pysyvä ja on oireiltaan samanlainen kuin vanhoilla ihmisillä harmaakaihi.

      Että silleen. Näkökentän tietty alue on harmaa ja sumea aina hetken aikaa silmänräpäytyksen jälkeen. Sitten kyseisen silmän näkökenttään ilmaantuu liikkuva sumentuma-alue, joka häiritsee lukemista ja samoin työtäni (näyttöpäätetyö).

      Nuo liikkuvat sumentumat lienevät lasiaissumentumia (?). Voivatkohan ne joskus mahdollisesti häipyä näöstä?

      • silmälääkäri

        Eli tarkennukseksi Pallistin kirjoitukseen:
        Chorioretinopathia centralis serosa-niminen sairaus, joka tämän keskustelun aloittaneella näyttää olevan ei synny vamman tai trauman seurauksena.
        Pallistin oireet todennäköisesti ovat seurausta silmään osuneesta iskusta. Tuollaisissa tapauksissa voi seurauksena olla esim. värikalvon tulehdus, silmänpohjan turvotus (ns. Berlinin ödeema), suonikalvon ja verkkokalvon vauriot ja arpeutumat, lasiaisirtauma aiheuttaen lasiaissamentumia, mykiön samentumat (harmaakaihi) ja muita vaurioita.
        Lasiaissamentumat voivat ajan mittaan siirtyä pois keskeisen verkkokalvon tieltä, jolloin ne eivät enää niin paljoa häiritse. Tämä johtuu siitä, että näöntarkkuus alenee sitä enemmän mitä kauempana keskeiseltä verkkokalvolta mennään eli varjot ja samentumat eivät siellä ole niin häiritseviä.

        Vamman aiheuttamat vauriot voivat siis olla sen verran moninaisia, että niihin ei paljoa voi ottaa kantaa tutkimatta silmää.


      • Pallisti
        silmälääkäri kirjoitti:

        Eli tarkennukseksi Pallistin kirjoitukseen:
        Chorioretinopathia centralis serosa-niminen sairaus, joka tämän keskustelun aloittaneella näyttää olevan ei synny vamman tai trauman seurauksena.
        Pallistin oireet todennäköisesti ovat seurausta silmään osuneesta iskusta. Tuollaisissa tapauksissa voi seurauksena olla esim. värikalvon tulehdus, silmänpohjan turvotus (ns. Berlinin ödeema), suonikalvon ja verkkokalvon vauriot ja arpeutumat, lasiaisirtauma aiheuttaen lasiaissamentumia, mykiön samentumat (harmaakaihi) ja muita vaurioita.
        Lasiaissamentumat voivat ajan mittaan siirtyä pois keskeisen verkkokalvon tieltä, jolloin ne eivät enää niin paljoa häiritse. Tämä johtuu siitä, että näöntarkkuus alenee sitä enemmän mitä kauempana keskeiseltä verkkokalvolta mennään eli varjot ja samentumat eivät siellä ole niin häiritseviä.

        Vamman aiheuttamat vauriot voivat siis olla sen verran moninaisia, että niihin ei paljoa voi ottaa kantaa tutkimatta silmää.

        Mukavaa, että saa näin asiallisia ja asiantuntevia vastauksia! :)


      • Pallisti
        Pallisti kirjoitti:

        Mukavaa, että saa näin asiallisia ja asiantuntevia vastauksia! :)

        Tuli vielä mieleen samaan vaivaan liittuyen: mistä mahtaa johtua että tuon vammautuneen silmän pupilli on ollut koko ajan selvästi laajempi kuin terveen silmän?


      • silmälääkäri
        Pallisti kirjoitti:

        Tuli vielä mieleen samaan vaivaan liittuyen: mistä mahtaa johtua että tuon vammautuneen silmän pupilli on ollut koko ajan selvästi laajempi kuin terveen silmän?

        Värikalvossa eli iiriksessä on kaksi lihasta: Musculus dilatator pupillae sekä musculus sphincter pupillae (eli pupillin laajentaja sekä supistaja). Usein vamman, tulehduksen tai erittäin korkean silmänpaineen (esim. ahdaskulmaglaukoomakohtaus) seurauksena voi syntyä lihakseen ja/tai sitä käskyttävän hermon vaurio, jolloin pupillin koko ei enää muutu valaistuksen mukana niin hyvin kuin ennen. Värikalvo voi myös revetä irti kammiokulmasta. Usein näkee myös tapauksia, joissa vain osa lihaksesta on vaurioitunut, tällöin mustuainen eli pupilli ei ole enää pyöreä, vaan ovaalin muotoinen ja vain osa lihaksesta toimii.
        Pimeässä saattaa käydä niin, että vammasilmän mustuainen jää pienemmäksi kuin terveen silmän mustuainen kun taas kirkkaalla vammasilmän mustuainen on suurempi - tämä siis johtuu siitä, että kumpikaan lihas ei enää toimi normaalisti.

        Tietenkin mustuaisen erikokoisuus voi myös johtua silmän ulkopuolisista tekijöistä (vaurio aivoissa, hermoradoissa jne). Joillakin ihmisillä on myös aina hieman eri paria olevat mustuaiset ilman sairauksia. Tällöin yleensä suurempi mustuainen on aina suurempi kuin toisen silmän mustuainen.


      • verkkokalvossa
        silmälääkäri kirjoitti:

        Värikalvossa eli iiriksessä on kaksi lihasta: Musculus dilatator pupillae sekä musculus sphincter pupillae (eli pupillin laajentaja sekä supistaja). Usein vamman, tulehduksen tai erittäin korkean silmänpaineen (esim. ahdaskulmaglaukoomakohtaus) seurauksena voi syntyä lihakseen ja/tai sitä käskyttävän hermon vaurio, jolloin pupillin koko ei enää muutu valaistuksen mukana niin hyvin kuin ennen. Värikalvo voi myös revetä irti kammiokulmasta. Usein näkee myös tapauksia, joissa vain osa lihaksesta on vaurioitunut, tällöin mustuainen eli pupilli ei ole enää pyöreä, vaan ovaalin muotoinen ja vain osa lihaksesta toimii.
        Pimeässä saattaa käydä niin, että vammasilmän mustuainen jää pienemmäksi kuin terveen silmän mustuainen kun taas kirkkaalla vammasilmän mustuainen on suurempi - tämä siis johtuu siitä, että kumpikaan lihas ei enää toimi normaalisti.

        Tietenkin mustuaisen erikokoisuus voi myös johtua silmän ulkopuolisista tekijöistä (vaurio aivoissa, hermoradoissa jne). Joillakin ihmisillä on myös aina hieman eri paria olevat mustuaiset ilman sairauksia. Tällöin yleensä suurempi mustuainen on aina suurempi kuin toisen silmän mustuainen.

        Minulla oli ensimmäisen kerran v.2000 silmänpohjan turvotusta vasemmassa silmässä. Se tuli jonkin aikaa (muutama päivä) siitä kun olin ollut kirkkaassa auringossa järvellä. Tuolloin ensimmäisellä kerralla silmä alkoi yhtäkkiä vääristämään, niin että suorat rakennuksen seinät ja sähkötolpat näytti olevan vasemmalla silmällä katsottuna mutkalla. Samoin teksti oli paljon pienempää katsella kuin terveellä oikealla silmällä. Lisäksi kuva oli tumma, rusehtava keskeltä näköaluetta.
        Silmälääkäri diagnosio sen juuri centralis serrosaksi. Muutaman kuukauden kuluessa silmä parantui vähitellen ennalleen. Aurinkolaseja olen käyttänyt ahkerasti siitä lähtien. Näkemistä vamma haittasi selvästi, koska silmät näyttää erilaista kuvaa ja niillä on ongelma kohdistaa.
        Vaiva on kuitenkin toistunut muutaman kerran jälkeenpäin, tosin lievempänä kuin ensimmäisellä kerralla. Nyt se tuli taas ja edellisen kerran se oli toista vuotta sitten. Nyt on 4. kerta. ja aina se on vasemmassa silmässä. Muillakin se tuntuu olevan vasen silmä, minkäköhän takia. Stressaantumista on ollut ja sen sanotaan edesauttavan vamman uusiiutumista. Pitäisi varmaan vaihtaa vähemmän stressaavaan työhön.


      • ämpäriperuna
        silmälääkäri kirjoitti:

        Eli tarkennukseksi Pallistin kirjoitukseen:
        Chorioretinopathia centralis serosa-niminen sairaus, joka tämän keskustelun aloittaneella näyttää olevan ei synny vamman tai trauman seurauksena.
        Pallistin oireet todennäköisesti ovat seurausta silmään osuneesta iskusta. Tuollaisissa tapauksissa voi seurauksena olla esim. värikalvon tulehdus, silmänpohjan turvotus (ns. Berlinin ödeema), suonikalvon ja verkkokalvon vauriot ja arpeutumat, lasiaisirtauma aiheuttaen lasiaissamentumia, mykiön samentumat (harmaakaihi) ja muita vaurioita.
        Lasiaissamentumat voivat ajan mittaan siirtyä pois keskeisen verkkokalvon tieltä, jolloin ne eivät enää niin paljoa häiritse. Tämä johtuu siitä, että näöntarkkuus alenee sitä enemmän mitä kauempana keskeiseltä verkkokalvolta mennään eli varjot ja samentumat eivät siellä ole niin häiritseviä.

        Vamman aiheuttamat vauriot voivat siis olla sen verran moninaisia, että niihin ei paljoa voi ottaa kantaa tutkimatta silmää.

        Onko ihan yksiselitteistä, että centralis serosa "seriosa" ei saa alkuaan vammasta? Olen 49-vuotias mies, en siis kohderyhmään kuuluva nuori uraohjus, ja luulenpa tosiaan, että oma vasemman silmäni vinksahdus alkoi viime vuonna lentomatkalla Bryssel-Helsinki ilmenneestä kovasta silmänpohjan kivusta. Luulin että oli kyse silmänpainetaudista ja kävin vain mittauttamassa paineet, jotka eivät kuitenkaan olleet mitenkään koholla. Vasta kuukausia myöhemmin rupesi näkö menemään silmästä ja diagnoosiksi todettiin centralis serosa, iso ja ilkeä. Tarkan näön alueella, joten mitään ei tehdä. Eikä vaiva ole vähenemään päin.

        Olen kuitenkin nyt kieltäytynyt varmuuden vuoksi lentomatkoista ja epäilen vahvasti, että matkustamon paineenvaihtelut johtivat tavalla tai toisella nykyiseen ongelmaan. Tervetuloa vaan supernopeat junat Euroopan liikenteeseen!


      • Minullakin vasen silmä
        ämpäriperuna kirjoitti:

        Onko ihan yksiselitteistä, että centralis serosa "seriosa" ei saa alkuaan vammasta? Olen 49-vuotias mies, en siis kohderyhmään kuuluva nuori uraohjus, ja luulenpa tosiaan, että oma vasemman silmäni vinksahdus alkoi viime vuonna lentomatkalla Bryssel-Helsinki ilmenneestä kovasta silmänpohjan kivusta. Luulin että oli kyse silmänpainetaudista ja kävin vain mittauttamassa paineet, jotka eivät kuitenkaan olleet mitenkään koholla. Vasta kuukausia myöhemmin rupesi näkö menemään silmästä ja diagnoosiksi todettiin centralis serosa, iso ja ilkeä. Tarkan näön alueella, joten mitään ei tehdä. Eikä vaiva ole vähenemään päin.

        Olen kuitenkin nyt kieltäytynyt varmuuden vuoksi lentomatkoista ja epäilen vahvasti, että matkustamon paineenvaihtelut johtivat tavalla tai toisella nykyiseen ongelmaan. Tervetuloa vaan supernopeat junat Euroopan liikenteeseen!

        Hei kohtalontoveri ja -toverit

        Olen 44 v. mieshenkilö.Minulla todettiin 2003 Cerosa silmässä, mutta se parani itsestään. 2006 syksyllä vaiva tuli takaisin nyt pahempana ja diagnoosiin liittyi uudissuoni, jonka kasvamisen takia tihkuu kudosnestettä verkkokalvoon ja näkö ei ole skarppi. Yksi vaihtoehto on lääkärin mukaan ,että suoni(tus) tuli cerosa arpeen ja ongelma on minulla tietenkin tarkannäön alueella, jota ei voi laseroida. Olen myös lentänyt paljon 2003 aloitin työn takia lentomatkustamisen. 2006 syksyllä huomasin Shanghaissa ollessani että en näe vasemmalla silmällä kunnolla. Ongelma taitaa olla kaikilla vasemmassa silmässä!!!
        Stressiäkin on ollut, eikö löydy silmälääkäriä joka keräisi kattavan aineiston. Vasen silmä, lentomatkustaminen, stressi itse teen myös näytöpäätetyötä todella paljon. Keskustelussa on näitä samoja tekijöitä esiintynyt.
        Hyvää jatkoa kaikille !


      • tympäisee
        Minullakin vasen silmä kirjoitti:

        Hei kohtalontoveri ja -toverit

        Olen 44 v. mieshenkilö.Minulla todettiin 2003 Cerosa silmässä, mutta se parani itsestään. 2006 syksyllä vaiva tuli takaisin nyt pahempana ja diagnoosiin liittyi uudissuoni, jonka kasvamisen takia tihkuu kudosnestettä verkkokalvoon ja näkö ei ole skarppi. Yksi vaihtoehto on lääkärin mukaan ,että suoni(tus) tuli cerosa arpeen ja ongelma on minulla tietenkin tarkannäön alueella, jota ei voi laseroida. Olen myös lentänyt paljon 2003 aloitin työn takia lentomatkustamisen. 2006 syksyllä huomasin Shanghaissa ollessani että en näe vasemmalla silmällä kunnolla. Ongelma taitaa olla kaikilla vasemmassa silmässä!!!
        Stressiäkin on ollut, eikö löydy silmälääkäriä joka keräisi kattavan aineiston. Vasen silmä, lentomatkustaminen, stressi itse teen myös näytöpäätetyötä todella paljon. Keskustelussa on näitä samoja tekijöitä esiintynyt.
        Hyvää jatkoa kaikille !

        Kuinkas ollakkaan, olen 40v mies, jolla todettiin tänään ensimmäistä kertaa RCS. Töitä olen paiskinut viimeiset kymmenen vuotta kovasti näyttöpäätteen ääressä ja muutenkin olen toiminut vastuullisissa tehtävissä ns stressitöissä ilman ongelmia. Lensin viime sunnuntaina Istanbulista. Vaivat alkoivat keskiviikkona. Itse alan kallistua juttujanne luettuani, että vaiva liittyy lentämiseen. Se, että lentokoneissa menee yleensä myös meitä stressityöläisiä ei voi olla selittävä tekiä. Vai voiko ?


      • Hämärää
        tympäisee kirjoitti:

        Kuinkas ollakkaan, olen 40v mies, jolla todettiin tänään ensimmäistä kertaa RCS. Töitä olen paiskinut viimeiset kymmenen vuotta kovasti näyttöpäätteen ääressä ja muutenkin olen toiminut vastuullisissa tehtävissä ns stressitöissä ilman ongelmia. Lensin viime sunnuntaina Istanbulista. Vaivat alkoivat keskiviikkona. Itse alan kallistua juttujanne luettuani, että vaiva liittyy lentämiseen. Se, että lentokoneissa menee yleensä myös meitä stressityöläisiä ei voi olla selittävä tekiä. Vai voiko ?

        Itselläni ollut viimeiset kolme-neljä viikoa näkö pois, yllätys yllätys - vasemmasta silmästä! Lähinäkö ja hämäränäkö aivan päin hel..tiä, pitkälle näkee kohtuullisesti. Kävin tänään silmälääkärissä joka kertoi todennäköiseksi syyksi silmänpohjan tulehduksen jonka syystä ei tietoa. Itselläni ollut keskivertoa stressaavampi syksy ja koska olen nuori mies käy kaikki yksiin muidenkin havaintojen kanssa. Hauskinta jutussa os se että näkövaikeudet lissäntyivät merkittävästi...(rumpujen pärinää...) pari viikkoa sitten tehdyn lentomatkan jälkeen!!!

        Mukava huomata ettei ole ainoa "puolisokea", vaikka onhan tämä kieltämättä aikas ärsyttävää. Jotenkin kyllä silti ihmetyttää tuo vasemman silmän, lentämisen ja stressin yhteys. Omituista. Viisaammat vastatkoon, minä pysyn hiljaa...


      • EntinenSnookeristi
        Minullakin vasen silmä kirjoitti:

        Hei kohtalontoveri ja -toverit

        Olen 44 v. mieshenkilö.Minulla todettiin 2003 Cerosa silmässä, mutta se parani itsestään. 2006 syksyllä vaiva tuli takaisin nyt pahempana ja diagnoosiin liittyi uudissuoni, jonka kasvamisen takia tihkuu kudosnestettä verkkokalvoon ja näkö ei ole skarppi. Yksi vaihtoehto on lääkärin mukaan ,että suoni(tus) tuli cerosa arpeen ja ongelma on minulla tietenkin tarkannäön alueella, jota ei voi laseroida. Olen myös lentänyt paljon 2003 aloitin työn takia lentomatkustamisen. 2006 syksyllä huomasin Shanghaissa ollessani että en näe vasemmalla silmällä kunnolla. Ongelma taitaa olla kaikilla vasemmassa silmässä!!!
        Stressiäkin on ollut, eikö löydy silmälääkäriä joka keräisi kattavan aineiston. Vasen silmä, lentomatkustaminen, stressi itse teen myös näytöpäätetyötä todella paljon. Keskustelussa on näitä samoja tekijöitä esiintynyt.
        Hyvää jatkoa kaikille !

        Olen 51 v. mies.Minulla todettiin v.2000 lopulla Cerosa oikeassa silmässä,(ensi havaintoni oli violetin värinen pallo näkökentässä, myöhemmin vihreä väri vallalla)Ps.oli kiva ihailla talvella vihreää lumimaisemaa keittiön ikkunasta...Cerosa myös minulla tarkannäön alueella, jota ei voi laseroida.Lensin aiemmin samana vuonna kesän alussa Britteihin ja olin sairauden huomattuani atk-kurssilla..tauti "parantunut" jo usein...tällä hetkellä "päällä"
        Ensikäyntini silmälääkärillä tuotti oikean diagnoosin, mutta keskussairaalaan päästyäni (liian myöhään)oli vuotokohta jo arpeutunut, eli laserhoito ei ollut mahdollista.Jatkossa uusiutumat olleet liian lähellä tarkan näön aluetta.
        Hyvää jatkoa kaikille !


      • Erilainen "nuori"
        EntinenSnookeristi kirjoitti:

        Olen 51 v. mies.Minulla todettiin v.2000 lopulla Cerosa oikeassa silmässä,(ensi havaintoni oli violetin värinen pallo näkökentässä, myöhemmin vihreä väri vallalla)Ps.oli kiva ihailla talvella vihreää lumimaisemaa keittiön ikkunasta...Cerosa myös minulla tarkannäön alueella, jota ei voi laseroida.Lensin aiemmin samana vuonna kesän alussa Britteihin ja olin sairauden huomattuani atk-kurssilla..tauti "parantunut" jo usein...tällä hetkellä "päällä"
        Ensikäyntini silmälääkärillä tuotti oikean diagnoosin, mutta keskussairaalaan päästyäni (liian myöhään)oli vuotokohta jo arpeutunut, eli laserhoito ei ollut mahdollista.Jatkossa uusiutumat olleet liian lähellä tarkan näön aluetta.
        Hyvää jatkoa kaikille !

        Heips,

        Minulla todettiin syyskuussa 2007 VASEMMASSA silmässä centralis serosa, oireet alkoivat elokuun puolivälissä kuin napista painettuna. Vuotokohta tarkan näön alueella. Ai niin, olen 34-vuotias nainen, työssä ja siviilissä ollut viime keväästä kohtalaisen stressaavaa...

        Tilannetta seurattiin silmäpkl:lla 1.5 - 2 kk välein, ja turvotus verkkokalvon alla väheni hieman tutkimusten mukaan (itse en sitä näössä tosin huomannut), kunnes vuoto/turvotus alkoi uudelleen lisääntyä... Sain uuden kontrolliajan pkl:lle kk:n päähän ja vko kontrollista (helmikuussa -08) minulle tehtiin fotodynaaminen hoito. Nyt tilanne näyttäisi parantuneen, vääristymiä ei ole enää paljon, mutta en näe silmällä tarkasti. Hoidon tehoa voidaan arvoida viikkojen / kuukausien kuluttua.

        Näköni on kuulemma vauroitunut vuodon seurauksena, eikä enää palaudu ennalleen. Että näin täällä.


      • mies vm.75
        Erilainen "nuori" kirjoitti:

        Heips,

        Minulla todettiin syyskuussa 2007 VASEMMASSA silmässä centralis serosa, oireet alkoivat elokuun puolivälissä kuin napista painettuna. Vuotokohta tarkan näön alueella. Ai niin, olen 34-vuotias nainen, työssä ja siviilissä ollut viime keväästä kohtalaisen stressaavaa...

        Tilannetta seurattiin silmäpkl:lla 1.5 - 2 kk välein, ja turvotus verkkokalvon alla väheni hieman tutkimusten mukaan (itse en sitä näössä tosin huomannut), kunnes vuoto/turvotus alkoi uudelleen lisääntyä... Sain uuden kontrolliajan pkl:lle kk:n päähän ja vko kontrollista (helmikuussa -08) minulle tehtiin fotodynaaminen hoito. Nyt tilanne näyttäisi parantuneen, vääristymiä ei ole enää paljon, mutta en näe silmällä tarkasti. Hoidon tehoa voidaan arvoida viikkojen / kuukausien kuluttua.

        Näköni on kuulemma vauroitunut vuodon seurauksena, eikä enää palaudu ennalleen. Että näin täällä.

        Minullakin alkoi vasemmalla silmällä näkymään epäilyttävä pallo muutama päivä takaperin. Pallo näkyy silmät avatessa tai siristäessä. Silmät kiinni ollessa näkyy hopeinen pieni pallo pitkähkön aikaa. Isohko varjo on vasemmamman silmän näkökentän keskialueella vaikka pallo olisi hävinnytkin. Ihankuin auringonpimennys kun siristää silmiä, tummapallo ja siinä on kirkas reuna. Pallo on vihertävästä keltaiseen väriltään. Vasen silmä näkee kaiken pienempänä, pimeämpänä, ruskeampana ja epätarkkana. Syvyysnäkö on tästä johtuen huonontunut joten esim. tämä näppäimistön käyttäminen tuntuu paljon kömpelömmältä kuin ennen. Hieman huonovointisuuttakin aiheuttaa liikkuessa tämä silmien erilainen näkö.
        En tiedä mistä tämä vaiva nyt voisi olla saanut alkunsa mutta silmälääkäri kyseli stressistä ja siitähän tämä kai sitten johtuu vaikka en ole tuntenut itseäni mitenkään erityisen stressaanuneeksi. Kuitenkin pitkän parisuhteen päättyminen, työpaikan menetys s-rankareuma diagnoosin vuoksi, omakotitalon myynti ja aikuisopiskelijaksi uutta ammattia opiskelemaan lähteminen ilmeisesti aiheuttaa stressiä ja se näkyy nyt tälläisenä oireena.
        Hoitoa ei kuulemma juuri koskaan tämä vaiva tarvi ja pitäisi mennä pois omineen. Kuukauden kuluttua on uusi kontrollikäynti ja katsotaan mihin suuntaan silmä on mennyt.


    • Hämärää

      Itseäni kiinnostaa nyt n.puoli vuotta kyseisestä tilasta kärsineenä se, ovatko muut tilasta kärsineet huomanneet tilassaan eroa esim. rankan liikunnan, alkoholinkäytön tai muun fysiikkaan vaikuttavan toiminnan yhteydessä. Ainakin yhdysvaltalaisessa alan tutkimuksessa suositellaan välttämään kyseisiä toimia ja ainakin itse olen koko puolen vuoden ajan harrastanut sangen rankkaa fyysistä harjoittelua. Ja ongelma ei todellakaan ole ainakaan vähentynyt.

      Eli kiinnostaa ovatko muut kokeilleet jonkinlaista elämäntapojen muutosta tilan parantamiseksi TAI oletteko kokeneet että elämätapanne ovat olleet sellaiset että ne ovat saattaneet vaikuttaa tilan syntyyn ja jatkuvuuteen (raskas liikunta, kofeiini, tupakointi jne. jne.) Tuo stressitekijähän on noussut esille jo aikaisemminkin mutta sen osuudesta ei ymmärtääkseni voi olla täysin varma.

    • vakavaako

      Vuosi sitten huomasin että vasemman silmän näkö alkoi ajoitellen sumentua. Hetken kuluttua kun silmän laittoi kiinni näkö palautui normaaliksi. Menin silmälääkärille kertomaan oireista hän huomasi että mustuaiset olivat aivan eri kokoiset ja vasemman silmän pupilli ei reagoinut valoon.

      Nyt vuoden on rampattu erilaisissa testeissä sairaalassa silmäpoliklinikalla mutta mitään ihmeellistä ei ole huomattu. Viikko sitten sain lähetteen neurologian osastolle ja olin testeissä kuinka nopeaa käskyt aivoilta menevät vasempaan silmään. Silmässä todettiin paljon hitaampi reaktio kuin oikeassa eli terveessä silmässä. Kahden viikon kuluttua on edessä magneettikuvaukset ja pelkään että on jotain vakavasti vialla koska pää on kokoajan kipeä ja silmää ns. turvottaa. (vaikea näin internetin välityksellä selittää)


      Muilla samantapaisia oireita?


      Mutta kuvauksia odotellessa!

      • rasittuneet silmät

        Hei! Kiitoksia erityisesti silmälääkärille hienosta tietopaketista. Minulta lääkäri totesi lievän turvotuksen parisen vuotta sitten, ja sen jälkeen vaiva on toistunut muutaman kerran, mm. parhaillaan. Wikipedian sivulla kerrotaan mm. allergialääkkeiden pahentavan mahdollisesti tautia, kts. http://en.wikipedia.org/wiki/Central_serous_retinopathy - ja minulla se voisi olla yksi selitys. Samoin allekirjoitan ehdottomasti sen, että alkoholi, ja fyysinen rasitus vaikuttavat oireisiin, jopa hyvin nopeasti. Samoin kirkas auringonvalo (jee, auringonlasit silmille aina ulkona kirkkaassa ilmassa), samoin huonot yöunet. Oireita tuntuu helpottavan huomattavasti lepääminen ja nukkuminen hyvin, sekä erityisesti tietokoneen tuijottamisen vähentäminen (töissä kannattaa pitää lyhyitä taukoja vähintään kerran tunnissa).


    • oikeasilmä

      Minulla tuossa 2 viikkoa sitten ilmestyi samanlainen sumea kohta näkökenttään
      Silmäpolilla sitten lääkäri totesi silmäpohjan skannauksen jälkeen turvotusta silmäpohjassa. Kyseli myös stressin tasosta. Ja onhan sitä ollut männävuonna kotona ja töissä. Olen muuten nyt kai vähän outolintu täällä porukassa kun mulla on nuo oireet oikeassa silmässä. Täällä kait yhtä lukuun ottamatta on kaikilla ollu vasemmassa silmässä. Toivottavasti ei tule minulla tuohon vasempaan silmään lisäksi.

      Haittaa kyllä ihan merkittävästi työtä ja vapaa aikaa tämä vika.
      Töissä tietokoneella ollessa käytän silmälappua. Paljon helpompi lukea pelkällä vasemmalla silmällä. Kun Yrittää katsoa molemmilla., oikea vääristää niin paljon, että vaistomaisesti tulee siristettyä oikeaa silmää. Alkaa vaan vaan otsalihakset pakottaa ja tulee päänsärkyä. Ja eikun stressipisteet nousee.

    • Molemmat silmät

      Hei! Minun oikean silmäni tarkan näön pisteeseen tuli n. 20 vuotta (29 vuotiaana) sitten ensin pari kertaa turvotusta ja lopulta nestekudosvuoto. Näkö jäi siis siitä silmästä pysyvästi huonoksi. Nyt on sama ongelma iskenyt myös vasempaan silmään. Olen menossa vaivaani tutkituttamaan silmäpoliklinikalle tämän kuun lopulla. Vasemmassa silmässä oire ilmeni ensimmäisen kerran vajaa vuosi sitten Austaralian lennon yhteydessä ja hävisi noin kuukauden aikana. Nykyinen turvotus alkoi pari päivää ennen uutta vuotta ja on jatkunut siis kohta 1,5 kk. Tällä kertaa taustalla ei ole lentoja eikä kirkkaasta auringonpaisteestakaan vuoden pimeimpään aikaan ole voinut haittaa olla.

      Stressin aiheuttamaksi en omalla kohdalla tätä tautia sanoisi, vaikka 20 v sitten tätä vaivaa nuorten miesten stressisairaudeksi väitettiinkin. Tämä viimeisin vaiva on iskenyt kevättalvella, jolloin minun työssäni on selkeästi rauhallisinta aikaa. Ennen riitti, kun esim. kirjaa lukiessa sulki huonomman silmänsä. Nyt tämänkin kirjoittaminen on melkoista työtä, kun yrittää "kirotusvirheitä" tarkastaa. Pahasti näyttää siltä, että työuranikin on vaakalaudalla - suunnistusharrastuksesta puhumattakaan!

    • 58 vuotta takana

      Olen 58 v mies ja havainnut n. 10 v sitten oikean silmän taittavan suorat linjat mutkalle, en silloin ajatellut sen olen kovin huolestuttavaa vaan annoin asian olla. Vuoden 2013 alussa havahduin eräänä päivänä siihen että en nähnyt kunnolla enää oikealla silmällä vaan hakeuduin optikolle ja sen jälkeen silmäläärärille jonka diagnoosi oli silmänphohjan pullistuma. Oikella silmällä ei pysty lukemaan enää mitään alle 30 cm pienempää tekstiä ja esim. kasvoja katsellessa niistä ei näy mitään yksityiskohtia vaan pelkkää harmaata samoin värit muuttavat sävyjään melko paljon. Onko niin että tämä muutos tulee ensin ns. hallitsevaan silmään? Silmänpohjan kuvauksessa näkyi selvästi pullistuma silmänphjassa ja sen voi ymmärtää että kuva vääristyy. Olen viettänyt ehkä liian paljon aikaa näyttöpäätteen äärellä, veriarvot ja yleinen terveydentila ovat ok. Harrastan pyöräilyä ympäri vuoden. Nyt odottelen pääsyä HYKSiin jatkotutkimukseen josko tuolle voisi tehdä jotain. Täytyy pärjätä terveellä silmällä siihen asti ja hankkia ns. välivaiheen lasit jos niistä saisi apua näkemiseen. Tämän kirjoittaminen oli melkoisen vaikeata kun silmät ovat niin eri paria.

      • Marie521

        Moikka, mulla oli sama juttu mutta vasemmassa silmässä. Kävin kanssa ekaks päiivystyksessä HYKS ja sen jälkeen omassa keskussairaalassa, jossa asia tutkittiin ja sain piikillä lääkettä siihen silmää, tuntuu hurjalta mutta ei sattunnu.
        Nyt 3 viikon jälkeen näen taas silmällä, lääke "lainehtii" vielä silmässä mutta joka päivä tuntuu paremmalta.
        Tsemppiä kyl se siit parantuu!!


      • tressiukko
        Marie521 kirjoitti:

        Moikka, mulla oli sama juttu mutta vasemmassa silmässä. Kävin kanssa ekaks päiivystyksessä HYKS ja sen jälkeen omassa keskussairaalassa, jossa asia tutkittiin ja sain piikillä lääkettä siihen silmää, tuntuu hurjalta mutta ei sattunnu.
        Nyt 3 viikon jälkeen näen taas silmällä, lääke "lainehtii" vielä silmässä mutta joka päivä tuntuu paremmalta.
        Tsemppiä kyl se siit parantuu!!

        Moi. Itselläni ollut tuo Retinopathia centralis serosa oikeessa silmässä jo 2 vuotta. Rupeaa jo kyrsimään kun ei laseillakaan saa korjattua. Töissä tarkat näkövaatimukset taitaa olla ura lopussa. Ikää 45 vuotta. Ei pysty laaseroimaan on niin lähellä tarkannäön aluetta. Ei auta kun yrittää viettää tressitöntä elämää.......


    • sadee65

      hei. minulla laseroitiin silmä juuri äskettäin silmänpohjan turvotuksen takia. valitettavasti se ei auttanut juuri ollenkaan.ehkä jopa hieman pahensi vaivaa. teksti menee lukiessa mutkalle jota ei ollut ennen laserointia. laserointiin menin alunperin sen takia että vasemmassa silmässä oli harmaa "suttu" keskellä silmää,joka näin ollenpoisti lukiessa tekstistä keskeltä kirjaimet. "Suttu" on nyt hieman vaaleampi mutta nyt kirjaimet ovat siis "mutkalla",mitä ennen ei ollut. Silmä tarkastetaan toukokuun alussa joten katsottavaksi jää voiko sille vielä tehdä jotain.

      • orvokki1900

        Minulle tehtiin linssileikkaus 5 viikkoa sitte. Byt tilanne niin että turvotus kummanki silmän pohjassa, ja alkavaa jälkikaihia. näkö heikko ja maisema harmaa. Lääkkeenä oftan dexa chlora tipat x 3 vrk ja bromfenaakki tipat 2 x vrk - sekä kostukkeet lisänä.
        Kiinnostaa kyllä tulenko koskaan näkemään tarkasti. Muiden kokemuksista kiitollisena - luen mielelläni onko samanlaista muilla?


    • VasenSilmäHimmee

      Vasen silmä myös minulla, stressiä ja lennän aika paljon (useampia kertoja kuukaudessa), 41 vuotta. Lääkäri antoi jotain silmätippoja ja kehotti stressaamaan vähemmän (helppo sanoa :)) ja lopettamaan nikotiini-tuotteiden käytön. Nyt muutaman päivän tuomion jälkeen tuntuu olevan inan parempi, ainakin hetkittäin. Olisi tietysti voinut mennä lekurille jo muutamia viikkoja aiemmin eikä pörrätä puolisokeana ympäri maailmaa. Mutta pelkäsin diagnoosia ja toivoin, että menisi itsestään ohi... Aika mielenkiintoista muuten, että niin monet täällä tosiaan vaikuttavat olevan aika kiireisissä, lentomatkustelua vaativissa töissä... Jänskää.

      Ja kiitokset myös minulta lääkärille - tosi mahtavaa, että joku viitsii noin asiallisesti ja asiantuntevasti kirjoitella tänne.

    • csr1986

      Täällä 29v mies, oikea silmä diagnosoitu. IT-alalla kohtuu stressaavassa hommassa ja jonkin verran ulkomaantyöreissuja itselläkin. En ole koskaan tupakoinut, mutta stressiä on ollut aina jonkin verran...

    • Uranainen74

      Hei kaikki,
      Ja kiitokset ketjusta. Olen 42v erittäin stressaantunut "uranainen", jolla 1,5v sitten todettiin RCS oikeassa silmässä ja puolen vuoden jälkeen turvotus oli laskenut ja sain uudet lasit. Syyt:? Kova stressi, paine, huonot yöunet ja elämän tavoissakaan ei ole kehumista eli vastaavia kuten muillakin.
      Nyt turvotus on kuitenkin uusiutunut ja mietin mitä teen kun teen päätetyöskentelyä ja näkö on erittäin tärkeä. :(
      Äsken tulin kuvauksista ja "kuulemma turvotus on nyt paljon pahempi"=>erikoistuva lääkäri siis kommentoi hoitajan kautta ja huomenna vasta erikoislääkärille. Mulla on vakuutus niin tulen vaatimaan lähetteen tutkimuksiin, että voidaanko silmää varjoainekuvata, laserhoitaa, lääkitä ym ja ammattitaitoisella lääkärillä. Pieni paikkakunta niin en valitettavasti aina luota osaamiseen.
      Osaatteko suositella hyviä lääkäreitä, jotka vastaavia RCS-potilaita ovat hoitaneet?
      Kiitos etukäteen suosituksista ja tsemppiä ja rauhallisempaa työtahtia kaikille! :)

    • Tenderi1

      Tämä menee nyt varmaan vähän ohi aiheen, mutta mun koiralla on ollut verkkokalvon hermojuurten turvotus, jonka seurauksena näkö heikkeni. Koiralle annettiin kortisonia, näkö palautui ja siinä se. Niinkin yksinkertainen asia pelasti "päivän". Söi kortisonia muutaman viikon.

      • CSR_eye

        Koirasi turvotus on varmaan eri sairaus - CSR:ssä nimenomaan pitää välttää kortisonia


    • Hiekkanen

      Oireet ilmaantuivat tammikuussa 2017 ns. yhdessä yössä. Aamulla ei nähnyt sanomalehteä lukea ollenkaan toisella silmällä. Tilanne paheni vielä hiljalleen 2-3 kuukauden ajan. Hankaloitti tietysti työelämää ja hämäränäkö aivan onneton kun silmät oli eriparia, pystysuorissa linjoissa vääristymiä, tekstit esim liikennemerkeissä pari fonttikokoa pienempiä vrt. toiseen silmään. En mielellään ajanut autoa hämärässä, käytin lukiessa lukulaseja helpottamaan lukemista. Tilannetta seurailtiin minulla silmänpohjan kuvauksilla noin 2 kk välein . Muutokset parempaan alkoivat kesällä 2017 tämä oli todettavissa myös kuvissa. Elokuun puolessa välissä kuvauksessa silmänpohjassa enää pieni kupla. Ja nyt marraskuun 22. Pvänä viimeinen kuvaus ja päätettiin lopettaa seurannat. Näkö muuten ihan Ok, mutta tekstien koot esim. on kaikki jääneet pienemmäksi kun ennen ja verrattuna terveeseen silmään. Tuskin enää palaakaan aivan ennalleen. Tilanne silti olosuhteisiin nähden hyvä, ei oikeastaan haittaa elämää mitenkään.

      Mitään hoitoja en saanut, enkä voi sanoa mitään syytä minkä tämän olisi voinut aiheuttaa alunperin.
      Pahimmassa vaiheessaan aika kiusallinen ja arkea vaikeuttava vaiva, mutta hyvin loppujenlopuksi parani. Tsempit kohtalotovereille.

    • kirottusilmä

      Vasen silmä alkoi oireilla 2017 syksyllä. Huomasin että tietokeelta lukiessa teksti kulki aallonharjalla eli kohta mitä luki tarkasti oli ylempänä ja lukiessa aalto kulki eteenpäin. Marraskuussa sitten yllättäen huomasin että nään vasemmalla silmällä keltaisen ympyrän, jonka reunat vääristävät kuvaa. Seuraavana päivänä silmälääkäri teki diagnoosin ja sain reilun parin kuukauden päähän kontrolliajan. Näkö rupesi paranemaan varsin nopeasti, kunnes se viikkoa ennen kontrollia huononi merkittävästi. Se oli huonompi kuin alussa. Näkökentässä ei ollut enää keltaista läpikuultavaa palloa vaan harmaa, sumea alue. Kontrollikäynnillä silmälääkäri totesi että turvotus on tosiaan pahempi kuin alussa. Sain nesteenpoistolääkityksen ja kolme päivää kuurin aloituksen jälkeen näkö parani, mutta vain siihen vaiheeseen mitä se oli jo välissä ollut.

      Nyt aikaa on kulunut jo pian neljä kuukautta ja näkö on yhä huono vaikka syön kokoajan nesteenpoistolääkitystä. Alkaa jo usko loppua siihen että näkö koskaan paalutuu. Olen kovasti miettinyt että mikä tämän aiheuttaa , mutta mitään selvää syytä en keksi. Stressiä on ollut jonkin verran, kortisonia en käytä. Kun näkö paheni harmaan sumean vaiheeseen olin ottanut edellisenä iltana kaksi siideriä ja syy/seuraus mietityttää. En ole uskaltanut juoda mitään sen jälkeen, mutta en siis juonut kuin hyvin harvoin ennen turvotustakaan.

      • 65vuotias-mies

        Rcs ollut vasemmassa silmässä lähellä tarkannäön aluetta vuonna 2010, ei ole parantunut normaaliksi vaan jäänyt verkkokalvon alle pieniä turvotusalueita.
        Nyt ilmaantunut vaakaviivan vääristymää, eri kohdassa näköaluetta, jonka voi havaita vain hetken kun silmä tarkentuu kohteeseen.
        Kuinka voi vääristymä näkyä vain vaakaviivassa.?
        Rcs turvotus ilmenee pystysuoran viivan vääristymisenä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3065
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2301
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      122
      1680
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1543
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1067
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      934
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      901
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      846
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      791
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      754
    Aihe