Olen yhtä kysymysmerkkiä, oireitteni kanssa! Osaako kukaan kertoa, mistä oireeni voivat johtua?? Palstakin saattaa olla aivan väärä, mutta moni oireeni osoittaa tänne..
Alkusyksystä alkoi oireilu, tai on jotakin ollut jo aikasempina vuosina, mutta syksystä oireet pahentuneet ja melkeinpä kokoajan. Jalkojen ja käsien voimattomuus, jalat ovat älyttömän raskaat ja väsyneet. Nivelkivut välillä aivan järkyttävät! (nilkat,polvet,kyynärpäät ranteet) Niskat myös välillä aika jumissa. Kädet ja jalat puutuvat usein yöllä ja herkästi muutenkin. Kädet kylmät ja kärsin valkosormisuudesta! Ei tarvi kun potut kuoria niin kolme sormea jo valkosena. Nyt käytössä lämmitettävät hanskat ja helpottanut huomattavasti kauppa ym. reissuja.
Järetön väsy on kaikista kauheinta! Väsy paheni vuodenvaihteen aikoihin. Ajatus tökkii, unohtelen asioita. Joku hyvin helppo asia tuntuu älyttömän vaikealta. En uskalla ajaa autoa, ainakaan vieraisiin paikkoihin, koska armoton väsy tulee aaltoina, ja liian pitkissä liikennevaloissa saatan torkahtaa..Refleksitkään ei ihan parhaimmasta päästä tämän takia! :( Yöunet nukun hyvin ja lisäksi n.5 tuntia päiväunia! Kun tulee se totaalinen väsy, puheeni puuroutuu! En yksinkertasesti jaksa puhua! Nyt kolmen päivän ajan väsymykseen liittynyt myös raskasta hengitystä. Tuntuu, että ei saa tarpeeksi happea, hirviä jano ja kieli vähän niinku turpoo suussa. Lapsille en jaksa sillon puhua mitään! Pakko päästä vain nukkumaan!
Siis olen vajaa 40v nainen ja pyöritän 11-hengen taloutta! Tai sanoisko, yritän pyörittää...:( Ei yksinkertasesti jaksa, ruuan teko vie jo kaikki voimat! Postin haku tien päästä saa jalat tönköiksi ja väsyneiksi...Sen jälkeen mentävä makuulle! Minä joka olen suht urheellullinen ollu! 1,5 vuotta sitten juoksin puolimaratonin!!!! Ny ei toivoakaan! Ja olo senku huononee. Päänsärky ohimoilla, takaraivossa ja silmäkuopissa tullut nyt uutena vaivana...Silmät myös todella kipiät ja valonarat! Selkärangassa myös ovelia kipukohtia...(ylhäällä keuhkojen takana ja alaselässä.
Eilen kävin Oys:ssa lääkärillä, ja laittoi Neurologille ja sisätautilääkärille lähetteet...Nyt pelottaa hirviästi, mutta samalla myös toivon että syy selviää. Masennusta ei tietääkseni ole..Henkisesti olen ainaki vielä pirteä ja toivoa täynnä!! Perusluonteeltani iloinen ja elämänmyönteinen! Kilpirauhasarvot katottiin jo syksyll, samoin diabetes, niistä ei ole kyse. Hb oli hyvä samoin rautavarastot. D-vitamiinia, kalaöljyjä ja magnesiumia syön päivittäin. Reumasairaudet (etenkin sjögrenin syndrooma) suljettu pois, kävin Tammikuussa yksityisellä reumatologilla. Uniapneaa suvussa on, joten se jossain vaiheessa testataan, mutta niveloireet ja tuo puuroutuva puhe tuskin johtunee siitä?? Olen aivan toivoton! Niin ja keliakia mulla on jo ennestään(ollu 10 vuotta) joten sekin poissuljettu!
Asiallisia vastauksia kiitos!
Nimim.Pelkäänkö turhaan...
Haluan jo selvyyden!
19
4070
Vastaukset
- mimosa5
Kun sinulla on noita hengitysvaikeuksia, kieli turpooo jne sinuna marssisin OYS sairaalan
päivystykseen hetimmiten...kuitenkin senverran iso sairaala että sinä pääisist varmasti heti neurologin tms tutkimuksiin.. Luulen että sinua ei noilla oireilla kotiin lähetettäisi vaan otettaisi samantien esim pään kuvat jne!! (Ellei sitten sinun neurologi-aikasi ole pian.....???) Hengitysvaikeudetkin ovat aika iso juttu ja puheen puuroutuminen. Itse en tuossa tilanteessa jaksaisi odotella.
Itsellä oireena oli myös tuo jalkojen tönkköys, en jaksanut paljoa kävellä....jalat ja kädet olivat todella voimattomat..ja jalat olivat todella raskaat,, niskat kipeät..
käsissä ei meinannut kynä pysyä jne.Jalkoja kuumotti ja poltti, ne oli puutuneet.
Itseltäni ei löydetty muutakun stressiniska (niska jumissa, aiheuttaa käsien voimattomuutta mm. ) Sen jälkeen kun oli otettu selkäydinnestenäyte ja se oli puhdas..niin oireetkin ovat alkaneet helpottua => lieneekö stressitä johtunut?
Tsemppiä sinulle ja ilmoittelehan kuinka kävi..toivotaan ettei ole mitään ihmeellisempää kuitenkaan.... !! - sateenkaari18
Kiitos vastauksesta!
Sain kyllä aika kiireisen lähetteen...joten uskon aikaäkkiä tulevan. Oys:in lääkärillä olin ja kirjotti lähetteen. Itse epäili kai jotaki...mutta ei kertonut, koska ei ollut sen alan ammattilainen. Mutta huolestui todella, ja sanoi, että syy me nyt kyllä selvitetään!
Hermopinteet myös molemmissa ranteissa, mutta eilinen lääkäri meinas, että parantuvat itsestään, ei ainakaan nyt vielä niille kannata mitään tehdä. Öisin puutuu etenki vasemmasta kädestä juuri ne sormet, mitkä hermopinteessäkin.
Silmäongelmia ollu jo aikasemmin...olivat vaan kauan pois, joten en heti muistanu...silmänpohjassa oli joku omituinen arpi?? Kuvasivat silmät, laittoivat sillo syntymästä asti olevaksi..?? Silmän sidekalvoa korjattu myös n.5vuotta sitte laserilla. Silmälasit on. Muutama vuosi sitten kärsin huimauksesta todenteolla ja löydettiin kolme erilaista karsastusta..Oireet oli tosiaan vuosia poissa, mutta ny silmät alkaneet oireilee...:(
Onneksi sain juuri tänään, Maanantaista etiäpäin alle kouluikäisille(4kpl) päiväkotipaikan. :) Jotenkihelpottaa, ettei tarvi ressata, jos uni tulee, mitä ne muksut touhuu...?? Ja ny lähen kohta rakkaan mieheni kanssa kahden keskiselle lomalle! Taitaa mennä nukkumisessa, mutta NAUTIN!! Ruuatkin saa valmiina, voi kuis helppoa!! Hoitajaa enää odottelen, ja tosin sitä miestäkin, jahka töistä selviytyy.
Ilmottelen kun kuulen lisää..Toivottavasti PIAN! :)
Ps.Olen ketjun alottaja, mutta ei ny huoli mun vanhaa nimimerkkiä...??? - eihuolta
Hei.. Ensinnäkin 11-hengen talouden pyörittäminen on itsenään niin kovaa hommaa että siinä ei moni jaksais oikeasti kovinkaan paljon. Ja ikäkin alkaa jossain vaiheessa painaa ja väsyttää. Monet suurperheen äidit kokevat väsymystä ja uupumusta. Kroppa voi alkaa siihen jossain vaiheessa oireilemaan. Mutta onko sulta rautavarastot katsottu laajilla verikokeilla? Mites vitamiinit (esim. d ja b12 vitamiinit?), vitamiinien puutos aiheuttaa vaikka minkälaisia oireita. Sokeriarvo hyvä myös katsoa. Itselläni on vaikka minkälaisia oireita, pään MRI oli puhdas. Mutta rautavarastot ja d vitamiini olivat täysin nollassa, joka selitti jo paljon huonoa oloa. Ei yleensä kyse ole ensimmäisenä jostain ms- taudista, yleensä se todetaanki ikäistäsi nuoremmilla. Niskasi ovat jumissa, veikkaan että sieltä nuo oireet lähtöisin. Hyvähän se on että vakavemmat taudit poissuljetaan oman mielenrauhasi vuoksi. Minullakin siis näköhäiriöitä, päänsärkyä, vapinaa, lihasnykäyksiä, puutumisia (sormet useamman tunnin ajan), toinen käsi hieman kömpelömpi, ajoittain voimaton. Minulla todettu TOS- oireyhtymä noihin käsien kipu- ja puutumisoireisiin. Hengenahdistusta ym. ym. löytyy.. Mutta nekin hermopinneperäistä.
- tokos.
Kilpirauhasen vajaatoiminta?
http://personal.inet.fi/koti/remeli/kilpirauhanen.htm- Näillä mennään
KIlpirauhas kokeet otettu häneltä ja ne ok.
- 100µg
Tuskin on MS-tautia jos syöt D-vitamiinia.
Syöthän sitä riittävästi eli vhintään 50µg/vrk.
D-vitamiinin puute aiheuttaa MS-taudin.
Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen nainen saa ruoastaan keskimäärin 5 ja mies 7 mikrogrammaa D-vitamiinia. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UV-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16.
D-vitamiinia pitää syödä, niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 120 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.- StemunBlues
D-vitamiini on kaikille tärkeä ravintolisä etenkin pimeinä talvikuukausina, jolloin sitä voi huoletta syödä 125-250µg vuorokaudessa. Sen tiedetään suojaavan hyvin mm. A-influenssalta (lapsilla tehdyssä japanilaistutkimuksessa 20µg D-vitamiinia saaneen ryhmän todennäköisyys sairastua A-influenssaan oli 50 % pienempi kuin placeboa saaneella verrokkiryhmällä). Ms-taudin ja D-vitamiinin välinen korrelaatio on mielestäni hyvin osoitettu (tautia ei juurikaan esiinny päiväntasaajan alueella ja se lisääntyy sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla sitä enemmän, mitä vähemmän auringon UVB-säteilyä on saatavilla). D-vitamiinin puutos ei kuitenkaan ole ms-taudin syy.
Autoimmuunitaudin kehittyminen edellyttää kolmen pataofysiologisen muuttujan olemassaoloa. Nämä ovat: 1) geneettinen alttius sairastua, 2) vuotavan suolen oireyhtymä, eli ohutsuolesta verenkiertoon pääsee jokin tulehduksia aiheuttava patogeeni ja 3) ympäristön laukaiseva tekijä. D-vitamiinin puutos voi olla geneettisesti alttiilla henkilöllä ympäristön laukaiseva tekijä. Esim. Keliakiassa patofysiologiset tekijät tunnetaan hyvin: taudille ominaiset suolistovauriot, geneettinen alttius HLA DQ2-DQ8 alleeleissa ja gluteenin sisältämä gliadiini laukaisijana.
Gliadiini on glykoproteiini ja glykoproteiineja esiintyy lähes kaikilla organismeilla. Se muistuttaa molekyylirakenteeltaan elimistön omia kudoksia ja joitain viruksia. Vuotavan suolen oireyhtymässä zonuliini avaa suolistonukan tiiviitä liitoksia siten, että makromolekyylit - kuten gliadiini - pääsevät verenkiertoon. Se herättää elimistön immuunijärjestelmän, joka tulkitsee gliadiinin vieraaksi pahantekijäksi, joka pitää tuhota. Gliadiini läpäisee myös aivoveriesteen, jolloin se pääsee keskushermostoon ja voi siellä aiheuttaa autoimmuunireaktion, jossa immuunijärjestelmä pyrkii tuhoamaan vieraan (omia kudoksia muistuttavan) patogeenin. Geneettisesti alttiilla ihmisellä tämä immuunireaktio jää päälle ja ryhtyy tuhoamaan hermoratoja suojaavia myeliinivaippoja.
Ms-tautiin kehitellään zonuliini-inhibiittoria, joka ehkäisee ohutsuolen nukan solujen tiiviiden sidosten lisääntynyttä läpäisevyyttä, jolloin verenkiertoon ei pääse tulehduksia ja immuunireaktioita aiheuttavia makromolekyylejä.
D-vitamiini, eli kolekalsiferoli muuttuu elimistössä ensiksi kalsidioliksi, joka yhdessä K2-vitamiinin kanssa pitää verisuonet puhtaina ja joustavina sekä kuljettaa kalkkeuttavaa kalsiumia luustoon. Kalsidioli muuttuu edelleen kalsitrioliksi, joka on hormoninkaltainen sekosteroidi. Se osallistuu vähintään 300 geenin säätelyyn ja vaikuttaa voimakkaasti immuunijärjestelmän toimintaan. D-vitamiinin puutos on kiistatta yksi autoimmuunisairauksien tekijä, mutta se ei yksin selitä tai selätä tautia.
Sairastan itse PPMS-tautia. Olen syönyt vuosia 250-1000 µg annoksia D-vitamiinia ja vaikka D-vitamiini on ehkä hidastanut taudin kulkua, ei se tautia paranna. Pidän tällä hetkellä Alessio Fasanon teoriaa vuotavan suolen oireyhtymästä autoimmuunitautien patogeneesissä ylivoimaisesti luotettavimpana selityksenä ms-taudille. Tämä siksikin, että autoimmuunisairauksissa on mukana vähintään 30-60 samaa geeniä ja ne muistuttavatkin monien oireiden osalta toisiaan. Esimerkiksi keliakiaa voi esiintyä neuropaattisena, jossa oireet ovat liki identtisiä ms-taudin oireiden kanssa, tai ihokeliakiana, jossa ei esiinny keliakialle tyypillisiä suolistovaurioita, mutta jonka voi parantaa vain lopettamalla gluteenia sisältävien viljojen syönti.
Aloittajalle tsemppiä. Neurologi löytää varmasti oireiden syyn. Ms-taudin oireet ja eteneminen ovat hyvin yksilöllisiä, joten en sitä lähtisi poissulkemaan. Verikokeissa sinulta tullaan rajaamaan pois ainakin borrelioosi ja puutiaisaivokuume (Kumlingen tauti). En myöskään poissulkisi täydellistä "loppuunpalamista" ottaen huomioon ison perheen pyörittämiseen liittyvän henkisen ja psyykkisen raskauden. - mjas
Hitsi kun tuota MS tautia esiintyy aurinkoisisillakin seuduilla, jossa elintavatkin ovat kevyemmät!
Tuo edellisissä otsikossa ollut kokeiluni(oikeesti kahdesti) verikokeissa ilman d-vitamiini lisiä osoitti että täällä "länsimaissa" saadaan normi annos tuotakin jos syödään monipuolisesti kalaa,ym kuin minäkin jolla ms ties vaikka 30v jo ollut.
Kun tämä tauti jyllää päällä, en vain suostu uskomaan yhteen "tohtori tolosen" pilleriin joka tois avun?
Mielenkiinnolla haluan itsekkin toivoani kuiiiitenkaan täysin menetettyäni löytää jostain muualtakin vastauksen tähän Pirulliseen tautiin. Minua viisaammat onneksi tutkivat sitä.
Marsiinkaan ei mennä päivässä asutusta tekemään. ehkä lapsenlapseni voivat todeta: Voi kun isoiso isäni olisi tuon hoidon jo saanut mikä nyt keksittiin....(jos he selvisivät ilman mahdollista perinnöllisyys rasitetta) - deevitamiinia
Esiintyy juu, mutta huomattavasti vähemmän. Myös aurinkoisilla seuduilla on väestöä, joka on paljon sisällä.
Ei sitä D-vitamiinia saa, jos ei ole nahka paljaan auringossa.
Ja ennaltaehkäisy on täysin eri asia kuin parantaminen.
Miksi kaikki vitamiinivastaiset aina sekoittavat nämä asiat?
Luetun ymmärrys ei oikein toimi?
Äidin D-vitamiinitasolla yhteys MS-tautiriskiin!
http://aijaa.com/VQKrhP
Ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä on vähäinen. Suomalainen saa virallisterveellisestä ruokavaliosta, runsaasti kalaa ja suositusten määrän D-vitaminoituja maitotaloustuotteita sekä teollisia rasvoja alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa syödään pääosin kasvatettua kalaa, jossa ei ole D-vitamiinia, johtuen kalan rehusta, joka ei sisällä D-vitamiinia. Suomessa kaksikolmasosaa syötävästä kalasta on kasvatettua Norjan lohta tai Suomalaista kirjolohta. Kasvatettujen kalojen D-vitamiinipitoisuudet ovat vain neljäsosa villiin kalaan verrattuna eli n. 2µg / 100 grammaa kalaa ja pannussa paistettuna tästä määrästä häviää vielä noin puolet eli jäljelle jää 1µg / 100 grammaa kalaa. Toiseksi eniten syödään pakasteseitä, jossa D-vitamiinia on 1µg / 100 grammaa kalaa. Myös suurin osa siiasta on kasvatettua, jossa on D-vitamiinia n. 5µg / 100 grammaa kalaa. Villin kalan lajien välillä vaihtelua esiintyy paljon, keskiarvon ollessa n.8µg / 100 grammaa kalaa.
D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 100-150 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Ylipainoisilla on tutkimuksissa usein keskimäärin hiukan alhaisempi D-vitamiinipitoisuus veressä kuin normaalipainoisilla, ja pitoisuus nousee D-vitamiinilisää otettaessa heikommin kuin normaalipainoisilla. - mjas
No se luetun ymmärtäminen... mitä lukemista on uskominen, kun mailman parhaat tutkijat eivät ymmärrä mistä on kyse?
Turha se meidän maallikkojenkaan on jotain d-.lisää pitää täällä "ruoka-aineiden" yltäkylläisyydessä taapertavien ongelmana! Sen tutkijan elämä haihtuu savuna avaruuteen joka siihen elämänsä perustaa....
Onko kaivoksissa suomessa työskentelevien d vitamiini tasoa tutkittu? Olen käynyt siellä, aamulla kilometrin syvyyteen, illalla pois ja suomen talvivalo siihen päälle!
- Onnistui
Minulla oli samoja oireita.
Pahin oli niskakipu ja niskajäykkyys.
Kaularanka oli vino.
Sairauden pitkittyessä koko selkä jäykistyi, enkä saanut sormia lähellekään lattiaa jalat suorina.
Tehtiin aivokuvaus, jossa ei poikkeavaa.
Monenmoisia lääkkeitä söin, joista ei olut apua. Laihduin melkoisesti
Fysiatri paineli selkärankaa ja yritti saada sitä liikkuvammaksi.
Lapaluiden alla oleva nikamaväli tuntui todella kipeelle, kun sitä painoi. Suorastaan älähdin painalluksesta.
Menin Hermoratahierojalle /natrapatille.
Hän sanoi välittömästi. Mulla on nikamansiirtymä, ja jos kokeiltrais kohdistaa se.
Toimenpide oli todella kivulias, mutta usean käyntikerran jälkeen selkä suoristui ja selkä ja niskakivut jäi unholaan.
Ollen kiitollinen, että sain avun, jota lääkärit ei huomannt.
Neurogirurgi ehdotti jopa aivoleikkausta.- deevitamiinia
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat täysin eri asia kuin neurologiset sairaudet.
Valitettavasti moni joutuu jopa koko elämänsä kärsimään, kun tavan lekuri ei näistä ymmärrä yhtään mitään, eikä potilas osaa hakea apua oikeasta paikasta. Selkäliiton keskustelufoorumi on hyvä paikka hakea apua.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/skolioosi.htm#Tuki-_ja_liikuntaelinvaivoihin_apua_ja
- deevitamiinia
MS-tautidin synty:
Lukuisissa tutkimuksissa jollakin tavalla vaikuttaviksi tekijöiksi ovat nousseet mm. lapsuusiän infektiot (D-vitamiini on hämmästyttävän tehokas virusten vastainen aine. Se tuottaa kehossa 200-300 erilaista virusten vastaista peptidiä, jotka tappavat bakteereja, viruksia ja sieniä. D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen tarvitaan iästä riippuen 30-150µg D-vitamiinia päivässä. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa) ja kalan pitkäketjuisten Omega-3 rasvahappojen (EPA ja DHA) sekä D-vitamiinin riittämätön saanti.
Suomessa on kaikilla vakava D-vitamiinin puutos, jos sitä ei syö lisäravinteena läpi vuoden ja läpi elämän 30-150 µg / vrk riippuen iästä ja koosta. Lisäksi rasvaista kalaa syödään aivan liian vähän. Osa suomalaisista ei syö kalaa lainkaan.
Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.
Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.
D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.
Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneelle sekä kissoille ja pienille koirille.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/ms.htm - deevitamiinia
Noin 9 000 suomalaista sairastaa parantumatonta MS-tautia. Lapsilla, joiden äidit ovat saaneet raskauden aikana liian vähän D-vitamiinia, on 90 prosenttia tavallista suurempi riski sairastua myöhemmin elämässään tähän tautiin, osoittaa Turun yliopiston neurologien keräämä aineisto. JAMA Neurology -lehden verkkosivulla 7.3.2016 julkaistun tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että raskaana oleville naisille annettu D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus 10 mikrogrammaa (µg) on aivan liian pieni ja altistaa lapsia myöhemmin elämässään MS-taudille. D-vitamiinivaje on todettu aikaisemminkin MS-taudin riskitekijäksi. Vitamiinien vastustus julkisuudessa on todennäköisesti aiheuttanut Suomessa MS-tautia ja heikentänyt potilaiden ennustetta.
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2882-raskausajan-d-vitamiinivaje-lisaa-lapsen-riskia-sairastua-ms-tautiin
Siis vuoden D-vitamiinit saa kympillä.
Mitä muuta saat kympillä?- Ärsyttävää
Ihan oikeesti....jaksaako joku lukea nämä d-vitamiini jutut? Minä en!!
- StemunBlues
Kyllä jaksaa. Ihan asiallisia kommentteja ja faktat ovat kohdillaan. D-vitamiinin vajaus on yksi MS-taudin laukaisevista ympäristötekijöistä ja sen korrelaatio MS-tautiin on tunnettu jo noin 30 vuotta.
D-vitamiinin puutos ei kuitenkaan aiheuta MS-tautia, vaan sen aiheuttaa geneettinen alttius sairastua ja laukaiseva ympäristötekijä (D-vitamiinin puutos - ehkä) yhdessä. Lähinnä kyse on immuunijärjestelmän toiminnasta vastaavan n. 4 miljoonan emäsparin HLA-geenialueen muutoksista sekä IL7-R -geenistä, joka ohjaa kahden solukalvojen pinnassa toimivan proteiinireseptorin yhdistymistä (MS-taudissa reseptori kehittyy solukalvon sijasta solun sisälle). Ikävä kyllä nämä muutamat geneettiset muutokset eivät kerro koko kuvaa. MS-taudille ominaisia geenimuutoksia tunnetaan jo 157.
Ehkä kaikkein jännittävintä on geenin CYP27B1 merkitys MS-taudissa ja D-vitamiinin hyödyntämisessä. Se säätelee kolekalsiferolista (D-vitamiini) saadun kalsidiolin muuttamista vaikuttavaksi hormoninkaltaiseksi sekosteroidi kalsitrioliksi. Muutos tämän geenin toiminnassa vaikuttaa D-vitamiinin toimintaan elimistössä.
On kiistaton fakta, että D-vitamiinilla on tärkeä rooli MS-taudin patogeneesissä. Mutta, jos otetaan lähtökohdaksi odottavan äidin alkuraskauden matalat D-vitamiinitasot ja yhdistetään ne syntymättömän lapsen riskiin sairastua MS-tautiin, seuraa pulma. Geneettinen muutos - joka on todellakin seurausta D-vitamiinin vajauksesta - on tapahtunut jo syntymättömälle sikiölle ja muuttanut sen CYP27B1-geenin kykyä tuottaa kalsidiolista kalsitriolia. Tästä seuraa se, että MS-taudissa potilaan kyky tuottaa elintärkeää kalsitriolia on häiriintynyt jo sikiövaiheessa, jolloin on yksi vitun hailee, kuinka paljon sitä Deetä rouskii, kun se ei kuitenkaan muutu kalsitrioliksi, kuten pitäisi. Hmm. Sori. Jos MS-tautia sairastavalla CYP27B1 on off-tilassa, se pitäisi ensin saada on-tilaan, jotta syöty D-vitamiini tekisi sen, mitä siltä odotetaan.
Sairastan itse ensisijaisesti etenevää MS-tautia ja olen syönyt useiden vuosien ajan joa 1000 µg annoksina ilman kovasti toivomaani ihmeparantumista. Ikävä tosiasia on että oli Deetä tai ei, taudin oireet etenevät tasaisen varmasti. Minua ilahduttaa se, että ihmiset ovat heränneet ja ymmärtäneet kuinka tärkeä aine D-vitamiini on, mutta autoimmuunitautien patogeneesi ei ole aivan niin yksinkertainen yhtälö, kuin toivoisi. Siinä on aivan saatanan monta muuttujaa ja D-vitamiini on yksi niistä. Ei kuitenkaan ainoa. - mjas29
Kiva kun joku muukin antaa tulla voimasanoilla tästä taudista! Anteeksi kun minua ärsyttää d-vitamiini kohu. olen työelämässä ja tuo uupumus mm. aiheuttaa ärtymystä ja halu nopeutetulla tahdilla (toiveissa) etenenevää taudin selvityksen ratkaisua!
Eikös se penisiliini myös keksitty vahingossa? - eiuusiasia
D-vitamiinin historiaa:
Riisitautiin liittyviä muutoksia on todettavissa jo muumioilla. Kaupungit olivat 1700- ja 1800-luvuilla äärimmäisen huonoja paikkoja elää. Viemäreitä ei ollut. Kadut olivat likaisia ja ilma oli täynnä hiilen tai puun poltosta tulevia pienhiukkasia. Aurinko ei juurikaan paistanut kaupungin slummeihin. Englannissa taudin kuvasi 1640 D. Whistler. Englantilainen F. Glisson antoi 1650 taudille nimen rachites – sitä kuitenkin kutsuttiin myös englannin taudiksi. Riisitauti oli yleistä. Lääkärit suosittivat sairaille lapsille ulkoilua ja hiekkarantoja.
- deevitamiinia
Jonkun sairauden ennaltaehkäisy on täyton eri asia kuin parantuminen.
Miksi joku aina haluaa sekoittaa nämä kaksi täysin eri asiaa?
Kiitoskukkasen sairastumisestaan voi lähettää THL:ään, joka ei tee mitään sen sian suhteen, että kansa saisi tätä tärkeää D-vitamiinia riittävästi.
Kuka haluaa sairastua?
Ihan kaikki haluavat pysyä terveinä.
Joten kerrohan kaikille tutuillesikin D-vitamiinin tärkeydestä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde212606- 1482244
Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292242Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.522139Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti211742Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3881617Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961556- 2881436
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131389- 1321389