Kuolinpesän jakamisesta neuvoja kaipaisin (lakiasiaa)

fastorange

Olen pirullsessa tilanteessa.

Isäni kuoli 15 vuotta sitten, ja äitini jäi leskenä asumaan kotitaloomme. Kuolinpesä oli jakamaton siten, että äiti sai leskenä asua (hallintaoikeus) talossa ja omisti siitä puolet, ja minä veljeni kanssa molemmat yhden neljänneksen. Muutama vuosi isän kuoleman jälkeen veljeni tarvitsi osuutensa vakuudeksi asuntolainalleen, ja kävimme sekä minä että äiti pankissa allekirjoittamassa paperit asiasta. Veli hoiti lainaa ripeällä aikataululla, ja pantti vapautui jo joitakin vuosia sitten.

Äitini sitten myi kiinteistön ja osti pienemmän asunnon vanhuudenpäiviksi. Hän ilmoitti siinä yhteydessä minulle, että rahoja ei nyt jaeta koska niille ei nyt lapsilla ole tarvetta. Tosi hän ei kysellyt kylläkään olisiko minulla ollut tarvetta, mutta en pitänyt sitä merkittävänä asiana, koska opintoni olivat kesken eikä asunnonosto olisi ollut silloin vielä ajankohtaista kuitenkaan. Ja asunnonostoa ajatellenhan niitä rahoja sitten olen odotellut, tai siis sitä VAKUUTTA.

Nyt tuli valmistumisen ja työllistymisen jälkeen tilanne, että toivoisin myös osuuttani oman lainani vakuudeksi. Äitini kieltäytyi. Mitään syytä hän ei antanut paitsi sen, että ei enää näin vanhana halua rasitteita asuntoonsa!

Tuntuupa reilulta. Kuolinpesähän ei "kuoleennu" mitenkään vaikka alkuperäinen kiinteistö myytäisiinkin. Myös minun osuuteni on siis kiinni äitini uusissa seinissä, mutta en varmaankaan voi tehdä mitään saadakseni vakuuttani käyttöön jos äitini on sitä mieltä, että hän ei sitä anna? Myydessään kotitaloamme hän ei sanallakaan maininnut, että en tulisi vakuuttani saamaan käyttööni kuten veljeni. Olisiko silloin kiinteistön myyntivaiheessa pitänyt puhua rahojen jakamisesta ja vaatia niitä?

Äitini hokee, että "en lähde enää takaamaan kenenkään lainoja". Yritin selittää, että ei hän mitään takaa, vaan luovuttaa minun osuuteni isäni kuolinpesästä muutamaksi vuodeksi käyttööni. Ja rehellisyyden nimissä: vaikka jättäisin lainani maksamatta, äitini ei kyllä kuseen joutuisi sen muutaman kymppitonnin vuoksi. Hän peri juuri hetki sitten molemmat vanhempansa (eronneet), eli ei tarvitsisi kadulle lähteä vaikka en lainojani maksaisikaan. Mutta tämä ei ole olennasta, kunhan vaan totesin.

Veljeni olisi ehdottomasti allekirjoittanut minulle nyt vakuuspaperin jonka minäkin hänelle allekirjoitin aikanaan. Emme ymmärrä syytä äidin käytökselle.

Onko minulla mitään lakia puolellani?

2

158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pesänjako

      Voit vaatia pesää jaettavaksi oikeusteitse, ellei se vapaaehtoisesti toteudu. Näin saat lakiosasi pesästä rahana. Voisit kysyä äidiltäsi, olisiko se hyvä asia, jos pesä pitäisi jakaa "hiukan riitaisesti"? Se tarkoittaisi käytännössä lakimiehen (käräjäoikeuden määräämä pesänjakaja) ottamista mukaan, ja tunnetusti he osaavat hyvistä pesistä ottaa reilusti sen, mikä heille lain mukaan kuuluu. Voit sanoa äidillesi, että sinun on valitettavasti pakko mennä tähän prosessiin, jos asia ei hoidu ystävyydellä. Tokihan sinun kannattaa oikeuksistasi pitää kiinni?

    • fastorange

      Kiitos neuvosta. En tiennyt, että tuollainen on mahdollista. Täytynee ottaa sitten siitä vaihtoehdosta selvää, tosin ensin varmaan on syytä tosiaan kysyä äidiltä vielä, onko hän halukas riitaan. Inhottava asetelma ylipäätään, mutta kai sitä on sitten oikeuksista kiinni pidettävä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      326
      3605
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      223
      3116
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      146
      2603
    4. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      20
      2112
    5. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2095
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      16
      1927
    7. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1735
    8. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1732
    9. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      286
      1422
    10. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      123
      1342
    Aihe