Alipainoinen fretti

hjälp

Viime syksyn jälkeen vanhempi (2,5v) frettini on alkanut laihtua entistä enemmän. Tyttö on aina ollut pienikokoinen, mutta nyt alan jo olla huolissani. Meiltä löytyy myös vuoden nuorempi naarasfretti, jolla ei mitään alipaino-ongelmaa ole, oikeastaan päinvastoin.

Muuten käytös on molemmilla normaalia, eli mitään muita sairauden merkkejä ei ole ilmennyt. Tämä vanhempi yksilö vain nirsoilee ruuasta. Olen miettinyt saattaisiko johtua esim. stressistä? Ja miten sitä voisi freteillä lievittää.

Ennen ruokavalio oli melko naksu-painotteista, mutta nykyään enemmän rasvaista raaka-ruokaa. Ravintoarvojen kanssa olen kyllä tarkka ja olen ottanut niistä selvää, enkä sen kummempaa ruokalistaa viitsisi alkaa tähän kirjottelemaan.

Muilla kokemuksia tämmöisestä mystisestä alipainosta ja mistä saattaisi johtua ja mitä asialle voisi tehdä?

8

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ehdotus...

      Oletko katsonut missä kunnossa hampaat ovat? Jos on paljon hammaskiveä, se voi aiheuttaa ientulehduksen, joka on kivulias ja aiheuttaa sen että fretti ei syö kunnolla.

    • täytyypä kokeilla

      Kiitos vinkistä! Varasinkin heti ajan eläinlääkärile tarkastukseen, saadaan paremmin selville hampaiden tilanne tai selvitettyä mahdolliset muut ongelmat.

    • kerrothan sitten

      kun olette lekurissa käyneet että mikä tytölläsio oli?

    • ilder

      Onko fretti steriloitu? Onko ilmennyt karvan harvenemista?

      Monesti tietty kevättä kohti paino putoaa, mutta tietty jos oikeasti näätä menee kovin laihaan kunoon, niin pitää setviä mistä johtuu.

    • Syanidi

      Kannattaa myös tarkkailla että tytöt syövät tasapuolisesti, meillä monesti käy niin, että nuorempi saattaa vetäistä koko lautasellisen huiviinsa sillä aikaa kun vanhempi tyttö nukkuu tai nirsoilee jotain. Kuinka kauan ruokavalion vaihdoksesta on aikaa? Meillä nirsomman tytön syömiseen auttaa lihojen pilkkominen pienemmäksi, ei siis voisi kuvitellakaan koskevan paloittelemattomaan ruokaan. Lisäksi käsistä syödään aina, vaikkei lautaselta huvittaisi mitään ottaakaan. Fretit saattavat myös valvoan silmän puuttuessa syödä ruoat todella epätasamääräisesti näin laatua katsoen, jos lautasella on muutakin kuin yhtä samaa kerralla. Voi olla, että nuorempi vetäisee kaikki rasvat päältä, ja vanhemmalle ei jää sitä tarpeeksi, näin esimerkkinä siis.

      Kannattaa tosiaan myös sulkea pois kaikkien sairauksien mahdollisuudet, sekä stressitapauksessa yrittää tasapainoittaa fretin elämää mahdollisimman stressittömäksi, tarkemmin vaikea sanoa kun ei mahdollisen stressin aiheuttajaa tiedä.

      -Syanidi
      www.taskuvarkaani.blogspot.com

    • bvbvb

      Fretin hampaiden ja ikenien kunnon näkee itse tarkistamalla. Itselläni lähinnä tulee mieleen, että jos fretti on steriloitu ja sen paino on pudonnut dramaattisesti niin kyseessä ovat lisämunuaiset.

    • aloittaja tässä taas

      Käytiin lääkärissä eilen. Hammaskiveä löytyi vähän ja ne putsattiin, mutta ientulehdusta ei löytynyt. Tyttö on kyllä steriloitu ja olenkin tuota turkin kuntoa seurannut, mutta mitään ohentumista en hännässäkään ole huomannut.
      Painoa sillä oli nyt 764g, vuosi sitten samaan aikaan oli 800g. Onko tää kuinka radikaali pudotus? kun kumminkin pienestä eläimestä kyse.

      Ruokavaliota muutettiin joulukuussa raakaruokapainotteiseksi ja ihan pikkupaloja niille pilkon, sitten se syö pari palaa ja lähtee pois. Nyt pidän Totally ferretin nappularuokaa koko ajan esillä ja aamulla ja illalla annan raakaruokaa. Tuo nuorempi yksilö on kyllä vähän semmoinen, että yrittää ahmia kaikki ruuat. Pitää vielä lisätä tuota kädestä syöttämistä ja molemmille omia ruokakippoja oon huomannut, että se toimii jonkin verran.

      Aina tuo on kyllä pikkuinen ollut, enkä tiedä oonko vain alannut turhaan panikoimaan. Lisämunuaisvaivojen oireita en muutenkaan ole huomannut, mutta en kyllä uskalla sulkea sitäkään kokonaan pois, jos paino vielä putoaa.

      Kokeilen nyt mahdollisimman hyvin poistaa noita stressitekijöitä ja seurailla syömistä vielä enemmän. Yksi mahdollinen stressitekijä, joka tuli mieleen on se, että tytöillä oli ennen oma huone, jossa viettivät yöt ja ne ajat kun meillä ei ollut ketään kotona. Nyt otettiin se takaisin makuuhuoneeksi ja fretit viettävät yönsä muutaman neliön aitauksessa, voisikohan se vaikuttaa? Kumminkin aina ennen ovat tottuneet olemaan vapaana vähintäänkin isokokoisessa huoneessa.

      Kiitoksia kaikille asiallisista vastauksista! Ja Syanidi sun blogia oon jo aiemminkin seurannut :) Oon ihan koukussa kaikkiin frettiblogeihin, sen jälkeen kun vähän aikaa sitten huomasin, että sellaisiakin löytyy.

    • iller

      En vielä tuosta huolestuisi, jos on aktiivinen. Meillä kaikki fretit ovat olleet painavillimmaan ensimmäisen vuoden talvena. Nyt on kaikki vielä talvipainoissaan, mutta kyllä se paino selkeästi tulee taas laskemaan kevättä kohti. Eiköhän se ihan normaalia ole, että iän karttuessa paino ja ruokahalu vähenee. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      56
      861
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe