Mozartin yksinkertaisimmat kappaleet

Dhommi´´

Mozart oli lapsesta saakka musiikin kanssa tekemisissä ja oppi jo lapsena säveltämään sinfoniaa, mikä on ainutlaatuista nerouden historiassa. Mozartille tulivat tutuiksi eri elementit, jotka painavat musiikillisessa tuotannossa: Hän oli suunnattoman taitava ja luonnollinen melodikko, mutta parasta hänen musiikissaan (niinkuin kaikkien suurten säveltäjien) on muut kuin melodiat. Mozart oli soitinnuksen jättiläinen, joka osasi kirjoittaa jousille ja kaikille ryhmille ja soitinyksilöille käsittämättömän rikasta ja soittimelle sopivaa tekstuuria. Taitotaso on niin korkealla, että populaarimusiin rautalanka- tai Nightwishin "orkesterisovituksista" puhuminen viestii täysin ihmisen järjen puutteesta. (Muutenkin klassinen musiikki kytkeytyy historian saatossa merkittävästi esimerkiksi vallalla oleviin aatesuuntauksiin, toisin kuin aina yhtä vaatimaton kevyt musiikki, jota ei enää kuulekaan emenneiltä ajoilta missään, perin kuvaavaa!)

Mozartin musiikissa merkittävää on erityisesti myöhäistuotannossa myös harmonia. Mozart oli aikaansa hurjasti edellä Don Giovannin ja 40. sinfonian - kahden kaikkien aikojen hienoimpiin sävellyksiin lukeutuvan teoksen - kanssa harmonisesti. Niissä muutenkin heijastuu silmittömällä tavalla Mozartin koko sävellystaidon rikkaus. Rakenteellisesti Mozart valjastaa oopperan ennätysmäiselle tasolle, ja jos sinfonia ei juhli rakenteessa, se kresibilettää melodiassa: Koskaan ei oltu niin suunnattomia melodioita laadittu kuin mitä Mozart tulittaa 40:ssä sinfoniassa.

Mozartin lapsuusajan työt ovat kelle tahansa opettavaisia sikäli, että niistä tunnistaa suurta luontaista musiikillista älykkyyttä, jollainen on harvinaista. Beatlesin jäsenillä ei ollut sitä yhtään. He eivät osanneet milloinkaan sellaisia asioita, jotka olivat Mozartille täysin luontevia jo alakouluikäisenä. (Kiistaton fakta).

5

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dhommi´´

      Ja tästä pääsemme aiheeseen.

      Mozartin simppeleimmät työt ovat RUNSAASTI pitkälinjaisempia ja hienostuneempia kuin mikään poppi. Vaikka kysymyksessä on kaikkien haastavimpia koukeroita 41. sinfoniansa finaaliin laatineesta miehestä, myös yksinkertainen sujui Mozarilta - paljon kauniimmin ja paljon "hitikkäämmin" kuin Beatlesilta. Mozartin kappaleet ovat todellisia ikihittejä ja kaikkien tunnistamia melodioita vuosisadasta toiseen. Samaa ei voi sanoa yhdestäkään popista.

    • Lennonkusee

      Mozartia parempaa ei ole eikä tule.

    • Papageno koe

      Mozart on oopperasäveltäjistä suurin. Luonnollisesti virtaavan orgaanisuutensa
      vuoksi.

    • Ernie Mozart

      "Mozart oli lapsesta saakka musiikin kanssa tekemisissä ja oppi jo lapsena säveltämään sinfoniaa, mikä on ainutlaatuista nerouden historiassa.":kirjoitti meille dhönni''

      Mahtoikohan se Mozart koskaan ihmetellä että miksi v*tussa minä näitä ei ketään kiinnostavia sinfonioita väkerrän kun rock 'n' roll:kin on vielä keksimättä.
      Että pohtiko Wolfgan koskaan että: Ehkä voisin tehdä vaihteeksi jotain järkevääkin musiikkia ja ottaa ja keksiä rokin ja rytinäbluesin ja ehkä vielä reggaenkin?

      Nimittäin jos Mozartt olisi aidosti ollut musikillinen nero hän olisi osannut kaivata jo silloin ennemuinoin rock 'n' rollia ja rytinäbluesia ja reggaetakin.

      Mutta varmaan Mozart tajusi että ei käy vielä rokin keksiminen sillä sähkökitaraa ei voi olla olemassa koska sähköäkään ei ole keksitty. Kahden viikon pimennetyssä huoneessa itkemisen jälkeen Mozart sitten palasi säveltämään niitä v*tun sinfonioitaan.

      Ja Mozart oli taitava soitintamaan kertoili meille vielä dhönnin kättä käyttäen dhönnin tauti.
      No ehkä oli ehkä ei - ketään nimittäin ei oikeastaan kiinnosta, mutta Mozartin ajan orkestereissa oli pelkästään soittimia joilla pystyi soittamaan vain noin yhtä nuottia kerrallaan joten niillä soittimilla ei pystynyt soittamaan vaikkapa 3- tai 4- tai useampi äänisiä sointuja.
      Siksi piti sointujen äänet jakaa useammalle soittimelle siinä missä rokettibändin kitaristi tai syntsa heittää ne kerralla. Siispä Mozartin piti soitintaa ihan teknisistä syistä kun taas rokettirollibändissä niin kitarat kuin koskettimet kuin pakkoraossa jopa basso pystyy soittamaan soinnuista kaikki äänet yhtäaikaa joten mitään soitintamista Mozartin aikaisessa mielessä ei oikeastaan enää tarvita.

      Niinpä dhönni voisi taas kerran tykönään miettiä mikä ero onkaan 4-5 hengen bändillä ja 50-100 hengen orkesterilla.

      • Dhommi´´

        Mozartin aikana oli jo piano ja kitara.

        Mikään ei ole hienompaa kuin orkesteri.

        Viululla voi soittaa sointujakin, ei toki kaikkia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      92
      1928
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      415
      1504
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      90
      1280
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      13
      1059
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      69
      996
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      966
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      953
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      939
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      244
      898
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      827
    Aihe