Beatles ja pakkopaita

Dhommi´´

Beatlesin ongelma oli se, että he olivat rallatusten säveltäjinä kaikkea muuta kuin vapaita.

He olivat pakkopaidassa, mutta miksi? Kaupallisuuden vuoksi? Siksikö, että myydäkseen levyjä teinityttöjen joukossa, heidän piti pitää ilmaisu mahdollisimman simppelinä koko ajan?

Myös noitten vuoksi, mutta ennen kaikkea siksi, että heidän sävellystaitonsa hipoi alarimaa. Heillä ei ollut kykyä lähteä luomaan mitään muuta kuin pullamössöä. McCartney yritti ja ylsi korkeimmillaan Penny Laneen. Toisin sanoen bändi jäi samalle tasolle kuin ABBA, suurin piirtein.

Mikä tuon kyvyttömyyden ja pakkopaidan aiheutti? Opiskelujen puuteko?

Se todellakin, mutta myös lahjojen puute. Beatlesin kaverit eivät olleet musikaalisia yhtään sen enempää kuin satunnaiset veikkoset kadulta, yritysmaailmasta, roskisdyykkarien tai urheilijoiden parista. He olivat alle keskitason ihmisiä.

Siksi he eivät saaneet aikaan kuin täysin tyhjänpäiväistä peruskamaa kuten Revolver, Rubber Soul, Sgt. Pepper ja Abbey Road. Tehty tuhat kertaa aiemminkin.

12

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysynpähänvaan

      No, kun olet vauhdissa - maaninen kausi menossa kai - pistä ne 999 edellistä vastaavaa.

      • Dhommi´´

        Ihan kuule vaikka Vivaldin konsertot - paitsi että nekin (siis 1600-luvulla tehdyt) ovat paljon parempaa ja uudenaikaisempaa musaa kuin Beatles. Ja Vivaldi on näitä kevyimpiä kuuluisia klassisia säveltäjiä, mitä on!

        Beatles ja ABBA toivat yhtä paljon uutta maailmaan kuin Forssan McDonalds tänään valmistaessaan Big Mac -hampurilaisen.


    • Beatles ja Abba #1

      Beatlesin ja Abban suosiota on vaikea kieltää ja yhtä vaikeaa on välttyä heidän megasuositulta musiikiltaan. Miljardit ihmiset ottivat heidät omikseen ja mikäpä ottaessa kun Beatles ja Abba tekivät niin pahuksenmoisen hyvää musaa.

      Laatumusa on suosittua ja Abban musan erinomaisuutta lisää vielä sekin, että sitä ei itse asiassa voi sitoa millekään vuosikymmenelle, vaikka musa tehtiinkin 70- ja 80 -luvuilla. Abban musa on, sattumaa tai ei, olemukseltaan ajatonta ja se toimii nyt ja aina. Ja käy kaupaksi.

      Yksikään klassisen musiikin tekijä tai esittäjä ei ole ikinä päässyt suosiossa yhtä korkealle kuin Beatles ja Abba, eikä ikinä tule pääsemäänkään. Siinä ei ole mitään sellaista mikä koukuttaisi miljardit ihmiset sitä kuuntelemaan. Jotkut voivat siiihen sortua, mutta se on niin marginaalisen pieni ihmisryhmä, että sillä ei ole merkitystä suuntaan taikka toiseen.

      Suosio on merkki laadukkaasta musasta ja sitähän sekä Beatles että Abba tekivät. Suosiota ei olisi ollut, jos heillä ei olisi ollut sävellystaitoa. No, sitä taitoa riitti muutaman miljardin myydyn levyn edestä.

      Jottei Dhommi käsittäisi edellistä lausetta väärin ja luulisi myynnin jo tyrehtyneen, niin ei, Dhommi, ei se niin ole. Myyntiä on koko ajan. Aika uskomatonta tuo hyvin sävelletyn ja sanoitetun laatumusiikin suosio, vai mitä Dhomzart?

      • Dhommi´´

        Pikku korjaus: Abban musiikki oli vuosisatoja ajastaan jäljessä. Jo 1600-luvulla tehtiin paljon monimuotoisempaa soinnutusta!

        Ja sitten suosioon: Mozartin avulla on tehty enemmän rahaa kuin kenenkään popparin.


      • Beatles&AbbaStill#1
        Dhommi´´ kirjoitti:

        Pikku korjaus: Abban musiikki oli vuosisatoja ajastaan jäljessä. Jo 1600-luvulla tehtiin paljon monimuotoisempaa soinnutusta!

        Ja sitten suosioon: Mozartin avulla on tehty enemmän rahaa kuin kenenkään popparin.

        Abban musiikki ei ollut jäljessä mistään. Se ajoittuu 70- ja 80 -luvuille eli sille ajalle kun se tehtiin. Abba oli silloin uutta musaa. Itse asiassa Abba oli aikaansa edellä ja siitä todisteena on heidän ajaton musiikkinsa, joka yhä vaan soi ja soi ja soi.

        Eihän sointujen suunnaton määrä ole mikään ehdottoman määräävä tekijä musiikille, eikä se tee musasta yhtään sen parempaa. Vähemmilläkin soinnuilla tehdään erittäin hyvää jälkeä ja siitä malliesimerkkkinä Abba ja Beatles.

        Loputtomalla Mozartin toistamisella ja massiivisella coveroinnilla on ehkä voitu tehdä paljonkin rahaa, mutta Mozart itse ei ollut mikään kroisos. Hänen vaatimattomia tulojaan ja sen aikaista suosiotaan ei voi verrata Beatlesin ja Abban tuloihin ja megasuosioon. Klassisen musiikin suureksi häpeäksi voidaan mainita se, että mitään uutta ja merkittävää ei synny, ja siksi joudutaan toistamaan ja coveroimaan vanhaa kamaa.


    • Dhommi´´

      "Abban musiikki ei ollut jäljessä mistään."

      Se oli todella paljon aikaansa jäljessä kaikilla mittareilla, kuten Beatles ja CCR myös.

      "Eihän sointujen suunnaton määrä ole mikään ehdottoman määräävä tekijä musiikille, eikä se tee musasta yhtään sen parempaa."

      Esittelemäni Mozartin soinnutus aariassa Yön kuningatar ei sisällä suunnatonta määrää sointuja. Se sisältää aivan normaalin määrän sointuja. Sen sijaan populaarimusiikki sisältää säälittävän pienen määrän sointuja, siksi ne tympäännyttävät kuulijansa todella nopeasti.

      "Klassisen musiikin suureksi häpeäksi voidaan mainita se, että mitään uutta ja merkittävää ei synny, ja siksi joudutaan toistamaan ja coveroimaan vanhaa kamaa."

      Klassinen on aina luonut kaiken uuden musiikissa. Juurihan minä todistin että fanittamasi onneton Beatles oli reilusti yli 176 vuotta aikaansa jäljessä! Voiko paljon enempää kelkasta tippunut ollakaan kuin noin monta vuotta? Beatlesin, joka itse teki pikkukivaa kenttämusiikkia, aikaan klassisen musiikin maailma jatkoi laajenemistaan ja uudistumistaan, ja loi koko ajan uusia erilaisia teoksia. Sama jatkuu tänäkin vuonna 2013, kun uusi poppi on yhtä vanhanaikaista kuin Abba ja Beatles olivat.

      Et sinä pysty tiedon vääristelyllä, ironisoimalla ja pelleilemällä nousemaan sankariksi. Klassinen musiikki on vain niin paljon parempaa ja kestävämpää aikaansaannosta kuin kevyt musiikki, että se on yksi vankkumaton maailmantotuus.

      • Vääristelevä Dhommi

        Sinun kohdalla ei tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa, vai peräti yhtäaikaa molempia. Sinä kumoat kaiken, jopa faktat ja heität omaa mutuasi siihen päälle. Kunpa kasvaisit ja aikuistuisit edes hieman, niin tämäkin keskustelu tai keskustelut yleensä saisivat hieman sivistyneemmän lopputuloksen. Mutta Dhommin eväillä mennään ja ne eväät eivät kovin kauas tätä seuruetta vie.


    • Dhommi´

      Viestisi ovat loputonta uikutusta ja muuta epäolennaista.

      Voitko kiistellä kanssani jostakin sointumerkeistä, jotka listasin Penny Laneen ja Yön kuningattareen? Voitko kiistää että Mozartin sointufuktiot ovat paljon edistyksellisempiä ja pitkäjännitteisempiä? Voitko kiistää sitä, että Beatlesin kolmisointuralli on tehty 1967 ja Mozartin aaria jo 1790-luvulla??

      ARGH, etkö tajua mitään!!!!

      • Less is more

        "sointufunktiot ja blaa blaa blaa"

        Yleisöä ei kiinnosta miten ja mistä kappale on tehty. Heitä kiinnostaa miltä se kuulostaa. Sointujen massakäyttö tai kolmisointu, ihan sama. Vain lopputulos ratkaisee.


      • Dhommi´´
        Less is more kirjoitti:

        "sointufunktiot ja blaa blaa blaa"

        Yleisöä ei kiinnosta miten ja mistä kappale on tehty. Heitä kiinnostaa miltä se kuulostaa. Sointujen massakäyttö tai kolmisointu, ihan sama. Vain lopputulos ratkaisee.

        Yleisöllä tarkoitat tämän palstan jengin tasoista poppiperseporukkaa, joka ei ymmärrä tai välitä musiikista ollenkaan. Sinäkin olet täällä ylistänyt Beatlesin ja Abban lisäksi Robinia, Spice Girlsiä ja muuta tusinakamaa. Rannan kundin suosikkeja ovat Beatlesin ohella Led Zeppelin, CCR ja Juice Leskinen. Vastustamatonbeatles on maininnut kuuntelevansa sujuvasti kaikenlaista mainstreampoppia ja Sibeliusforever PMMP:tä.

        Kertoo kaiken tarvittavan teidän maustanne ja siitä, mitä te arvostatte. Montaa asiaa se voi olla, mutta musiikki se ei ole. Give it up. Sinä et ole musiikin ystävä, vaan kuuntelet musiikkia ihan muilla perusteilla. Sanoititsekin: "sointufunktiot ei kiinnosta". Se siitä.


    • dhommi parka

      Beatlesin ongelma oli massiivinen suosio, joka kuristi yhtyeen kuoliaaksi.

      Dhommin ongelma on the Beatles.

      • Dhommi´´

        Minun ongelmani on se, että jotkut vertaavat 180 vuotta ajastaan jäljessä olevaa, persettään keikuttaville teineille ja idiooteille suunnattua tusinapurkkamusiikkia, jonka musiikilliset käänteet ovat itsessään yksinkertaisia ja mitättömiä, ja joita rasittavasti vain toistetaan sellaisinaan, OIKEAAN HISTORIALLISEEN musiikkinerouteen, kuten klassisen musiikin nimet, joita en nyt jaksa luetella.

        Se on ongelmani... Senkin historiallisen tyhmät iskelmäsoinnutusten kuluttaja-apinat ja mutukuuntelijat!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      152
      10934
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3073
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2912
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1908
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1716
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 84
      1593
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1563
    Aihe