Kotiviinin valmistaminen

Onko kotiviintä helppo tehdä ja tuleeko se paljonkin halvemmaksi kuin ostaa kaupasta sorbusta?

En nyt ihan vähään aikaan(tod. näk. useaankaan kuukauteen) ole pöttöä laittamassa pörisemään. Tässä vaan vähän niin kuin jo hyvissä ajoin tiedustelisin kokemuksia.

Koska tilanne on sellainen, että ei käytännössä ole paikkaa, missä sitä voisin valmistaa. Ensin pitäisi hommata asunto. Ja se on jo kiikarissa.

Seuraavaksi pitäisi hommata tietysti ne vehkeet. Pönttö ja pullot yms.

Ja koska joudun todennäkösesti elämään vuosikausia pelkällä toimeentulotuella, koska nykyaikana ei saa töitä eikä työttömyyskorvausta, niin kotiviiniä valmistaessa ja litkiessä aika voisi mennä hyvinkin rattoisasti.

Maltti on valttia. On tässä tarkoitus olla monta kuukautta täysin absolutistina. Nyt olen ollut jo kolme viikkoa.

Kertokaahan kokemuksia kotiviinistä. Kertokaa myösm illaista oli maku tai prosentit.

Yhteen aikaan tuli juotua aika paljonkin kotiviintä. Se ei tosin ollut itseni tekemää. Se oli erittäin hyvää, erittäin toimivaa ja edullista. Kaverit käyttivät sen valmistuksessa jotain valmiita kaupasta ostettuja viininvalmistusbokseja.
Ilmianna
Jaa

34 Vastausta


Suositeltava alkoholimäärä vuorokaudessa on noin 17 paukkua.

Kun tekee pikahiivalla, sokerilla. teepusseilla 25 litraa pikakilujua, sillä pärjää jopa viikon. Kustannukset, noin kymmenen euroa, elikkäs reilu euro päivässä.

Tuolla reseptillä kaikkien alkoholistien on mahdollista harrastaa juopotteluaan terveysalan virallisten normien mukaisesti todella edullisesti !!!!!!!!!!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Kita kiinni idiootti.
Kilju ei ole mitään kotiviiniä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Nuori lääkäri kirjoitti:
Kita kiinni idiootti.
Kilju ei ole mitään kotiviiniä.
Jos pitää valkkarista, korjaan omenaviinistä, niin esim 16 litraa omenatäysmehua ja 4kg sokeria ja pikahiivaa.

Tunnen tilanteesi. Siitä huolimatta omppuviini maistuu paremmalta kolmen kuukauden kuin viikon päästä. Mutta kyllä se on nuorempanakin kelvannut kun on ollut pohjia alla...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Itsevalmistuksesta ei ole kokemusta mutta toki juotu on ja yleensä katastrofaalisilla seurauksilla. Maha helvetin kipeä ja sekaisin seuraavana päivänä ja muutenkin omituisen voimakasoireinen krapula.

Palstalla muutamia vuosia sitten muistaakseni timo.alkoholisti-nikki kertoi valmistuskokemuksistaan siten, ettei juuri viini pullotettavaksi asti tahtonut ehtiä. Ettei vaan kävisi Oolofille samalla tavalla ;)
Ilmianna
Jaa
Tölkki kaupasta ostettua omenamehua teelusikallinen kuivahiivaa hieman hiivaravinnetta.
Viini on valmista nautittavaksi noin kolmen vuorokauden kuluttua.
Alkoholipitoisuutta voi lisätä lisäämällä hieman sokeria.
Ilmianna
Jaa
kannattaa ottaa hiivat, sokerit ja vedet suuhunsa ja nielaista. mahassa lämmintä niin alkaa käymään ja tekee ihanan nousuhumalan., myös ihania pieruja, niiden tuoksu on sanoinkuvaamattoman ihana.
Ilmianna
Jaa
Kannataa unohtaa viinit ja suosiolla tehdä vain kiljua.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
KYLLÄ! Kilju on parasta!
http://www.youtube.com/watch?v=2aIUAwlwF7w
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
kiljuva juomme kaikk kirjoitti:
KYLLÄ! Kilju on parasta!
http://www.youtube.com/watch?v=2aIUAwlwF7w
Kilju on sontalientä älykääpiöille
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Olihan noita valmiita viininteko juttuja joka kaupassa 90-luvulla. Silloin lamavuosina se oli hyvinkin suosittua.

Vaatii kyllä malttia ja kärsivällisyyttä odotella viinin valmistumista. Sitten puhtaat pullot ja korkitukset. Sen jälkeen lopullinen valmistuminen pulloissa.

Kyllähän se alkuinvestointien jälkeen muistaakseni halvaksi tulee.
Yleensä tuote ei yllä laadultaan aivan Alkon tuotteiden tasolle.

Mitä prosentteihin tulee, superhiivoilla saa lähes 15% eli kyllä känniin pääsee.
Jos ei maulla niin väliä niin kaikkein halvimmalla pääsee tosiaan tekemällä ns. kiljua. Siihen riittää sitä superhiivaa ja tarpeeksi sokeria. Sekaan vaikka appelsiinituoremehua eikä muuta tarvita. Käymisastia vesilukolla tietysti.

Parin viikon kuluttua sinulla on keskivahvaa n. 15- 16 % juomaa se 20 litraa.
Maku nyt on mitä on mutta voihan sitä sotkea mihin mehuun kukakin haluaa.
Halvin tapa ryypätä. Ja känni aivan eri luokkaa kuin jollain keskikaljalla. Kumma kun ihmiset viitsivät maksaa itsensä kipeäksi juomalla moista laimeaa kaljan litkua.

Itse kyllä juon niin kauan kuin varat sallivat vain teräviä, ja sittenkin kirkkaita. Ei maksa enää kestä mitään litkuja. Mutta jos on terve ja nuori niin kotiviinejä vaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
"superhiivoilla saa lähes 15%"

Kyllä niillä kuule saa ihan 17% 3-4 päivässä... On testattu ja mitattu.
Taas on 25 litran pönttö pöhisemässä, ja litra tuotetta vastaa vajaata kossupulloa josten sillä määrällä hetken pärjää.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
pikahiivakilju on hyvää kun antaa 2 viikkoa olla, sitten täyttelee pulloja, ei tarvii lapota.loppulimat (sakan yläpuolelta) letkulla suoraan perseeseen niin kyllä menee päähän.
toinen pönttö pitää olla valmista jo silloin.
Ilmianna
Jaa
Juopot ei malta odotella edes kiljun valmistumista. Vedetään vielä käymisvaiheessa olevaa ja sitten se ripuli todella lentää!

Oikein tehtynä kilju on mainio ja edullinen juoma!
Ilmianna
Jaa
No niin. Tuota just itsekin mietin, että aika iso vaiva. Malttaako sitä odotella.

Kyllä aikoinaan parin kaverin kanssa yritettiin kiljua duunailla ja tehtiinkin, mutta siitä on jo monta vuotta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Tänään jätän kiljut ja kaljat ottamatta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
t.. voipytty kirjoitti:
Tänään jätän kiljut ja kaljat ottamatta.
Enpä taida uskoa tuota.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
17% kilju tai kotiviini kustantaa noin 50 centtiä litra, eli onhan se nyt "hieman" halvempaa kuin alkon edullisinkaan deekuviini.
Ilmianna
Jaa
Erittäin antoisa harrastus ja tuo uusia mielenkiintoisia kavereita.

http://www.youtube.com/watch?v=JDoODRQRHvQ
Ilmianna
Jaa
eilen pullotin taas uuden satsin viiniä.

18e viinipaketti 6 kiloa sokeria eli reilu 6e

24e siis yhteensä ja tästä tuli nyt jotain 28 pulloa. eli 85 senttiä pullo.

tietty jos aloittaa tekemään niin tarvii ostaa lapot, pöntöt yms mutta ei tämä nyt kovin kallista ole ;)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
0 VASTAUS:

Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.

Kommentoi
Ilmianna
Jaa

Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.

Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
hej jotkut käyttää kuivaa hiivaa normaali hiivaa minä käytän santa marian hjorthornssalt oisiko se hirven sarvisuolaa suomeksi tätäkun käyttää ei tarvitse muuta hiivaa oli tapana tehdä kahdensadan litran satsi kerralla käymis aika kolme-neljä päivää normaali prosentti noin 14% mutta muistakaa puhtaus ennen kaikkea on a ja o silloin se onnistuu unto
Ilmianna
Jaa
Kyllä sinunkin olisi ensin paras ostaa koko viinin valmistus pakkaus kaupasta ja pöntöt siivilä harso käymis pakkaus pullot mieluummin paino korkeilla lisäksi joudut ostamaan pöntöön haju lukon, jotkut sanoo sitä kuplan särkiäksi, korkitus laitteen. Jos viinisi lähtee hyvin käymään, niin noin vuorokaudessa se alkaa pulputtaa kuplan särkiässä. Käytä viinisi huoneen lämmössä. Kun kuplan särkiä pulahtaa noin 80-100 kertaa minuutissa, niin viinisi käy hyvin ja siitä tulee hyvää viiniä. Kun sinulle tulee kokemusta harrastuksessasi, niin tee viinisi happamista marjoista kuten puolukasta. Korostan sulle, että hommassa on oltava huolellinen lue ohjeet moneen kertaan ja tee juuri niin kuin ohjeessa sanotaan ja asiat siinä järjestyksessä kuin ohjeissa on. Itse viini ei tule maksamaan, kun vähän yli euron pullo joten halpaa se kyllä on. Viiniä saa tehtyä kaupan omena täys mehustakin....Mutta lieneekö se siitä tehtynä luallista. eiköhän internetistä löydy kotiviinin teko ohjeet myöskin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
ohjeita kannattaa soveltaa.

esim preston ohjeissa neuvotaan lappamaan vain 2 kertaa. eli viinistä ei 2 lappamisella lähde kaikki shaisse millään pois.

itse lapan viinin joka kerta kun sille jotain teen
1. kun laitan käymisenpysäyttäjän
2. kun laitan kirkasteen
3. kun jälkimakeutan
4. ennen pullotusta
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Aika työlästä hommasi, eiköhän olisi antaa muutaman päivän viiveellä, että saataisiin kunnolla kirkastettua? Toki lappoan, yleensä ennen käymispysäyttäjää, sitten kaadan käymispytystä toiseen pyttyyn n. 5-8 krt kunnes hiilidioksidi loppuu ja sitten selkiytymisaine ja vielä seuraavana päivänä viimeinen selkiytymisaine. Lappoan ohjeen vastaisesti parin päivän viiveellä vielä toiseen pyttyyn ja makeutan makuni mukaan. Sitten lappoan pulloihin.
Nam! Usein tekemäni kotiviini poimimista marjoista maistuu aika monelle. Kokemus opettaa...
Kuis menee pullojen pesu teilläpäin? Olis vinkki...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
mä sekoittelen viinin kepin kanssa kunnolla. toki sitä voisi kaadellakkin, mutta tuo on muodostunut omaksi tavaksi. aina kunnon sekoittelut, odotan että hiilidioksidit häviää ja uusi sekoitus jne

ensimmäinen lapon, sitten käymisenpysäyttäjä
3 päivää odottelua
toinen lappo ja kirkasteet
viikko odottelua
kolmas lappo ja sokerit pönttöön (jälkimakeutus)
jokunen päivä odottelua ja 4. lappo pullotus

pullot huuhtelen aina juotua ensimmäisen kerran ja laitan kaappiin. sitten ennen pullotusta pesen pulloharjalla ja käytän reilussa 100 asteessa uunissa kaikki jonkun ~10min
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
lifemocker kirjoitti:
mä sekoittelen viinin kepin kanssa kunnolla. toki sitä voisi kaadellakkin, mutta tuo on muodostunut omaksi tavaksi. aina kunnon sekoittelut, odotan että hiilidioksidit häviää ja uusi sekoitus jne

ensimmäinen lapon, sitten käymisenpysäyttäjä
3 päivää odottelua
toinen lappo ja kirkasteet
viikko odottelua
kolmas lappo ja sokerit pönttöön (jälkimakeutus)
jokunen päivä odottelua ja 4. lappo pullotus

pullot huuhtelen aina juotua ensimmäisen kerran ja laitan kaappiin. sitten ennen pullotusta pesen pulloharjalla ja käytän reilussa 100 asteessa uunissa kaikki jonkun ~10min
Just sitä samaa puhdistuskeinoa pullojen kanssa uunissa! Se todella toimii ilman pesuainetta. Tähän asti ei yhtään makuhäiriöitä 7 vuoden aikana, jolloin teen kotiviiniä.
Parhaillaan saatiin valmiiksi punaherukka-pihlajamarjasadosta viiniä. Seuraava on sitten raparperi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Jaetaan tietotaitoja kirjoitti:
Just sitä samaa puhdistuskeinoa pullojen kanssa uunissa! Se todella toimii ilman pesuainetta. Tähän asti ei yhtään makuhäiriöitä 7 vuoden aikana, jolloin teen kotiviiniä.
Parhaillaan saatiin valmiiksi punaherukka-pihlajamarjasadosta viiniä. Seuraava on sitten raparperi.
ite varmaan jonkun 11 vuotta tehny ;)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Sorbus on nykyisin varsin kallis juoma - koska myynti ja valmistus on lopetettu.
Kotiviini tulee halvemmaksi kuin Alkon tuotteet, maku on sitä mitä on.
Käytä kotimaisia marjoja ja hedelmiä, käytä puhtaita astioita ja huolehti hygieniasta sekä malttia pitää olla. Toimivia ohjeita on netti pullollaan.

Työttömyyskorvausta saavat kaikki jotka ovat työttömiä työnhakijoita. Sairaat jotka ovat työkyvyttömiä eivät saa työttömyyskorvausta - heille on omat tukensa.
Ilmianna
Jaa
Helppoa. Ostin Prismasta viinintekopakkauksen. Muistaakseni oli jotain valkkarin tapaista. Lisäsin siihen 3kg pihlajanmarjoja, joten viinin väri oli hailakan punainen.
Joka tapauksessa kun olin toimittanut alkutoimenpiteet kuten pakkauksen ohjeissa on neuvottu alkoin pönttö pulputtamaan seuraavaan aamuun mennessä. (Koko litkuun olin laittanut 6,5kg sokeria). Litku kävi kuivaksi kuudessa päivässä - n. yksi kupla parissa minuutissa.

- Tässä välissä otin n. 26 litran erästä litran sameaa viiniä nautiskeltavaksi. Maistui aika laihalta, mutta humala tuli.

Vapautin viininlitkusta hiilihapon ja lisäsin käymisen pysäyttäjän. Mitään sen ihmeempiä odotus aikoja en odotellut, kuin että lisäsin heti seuraavana päivänä kirkasteen.

Lapposin viinin toiseen astiaan ja otin litran maisteltavaksi. Oli jo parempaa sekä kirkkaampaa. Lisäsin superkirkasteen.

Kahden päivän jälkeen pullotin kirkkaa viinini, ja otin taas litran koemaisteltavaksi. Ihan hyvää oli.

--------------------

Paketti maksoi jotain viiden ja kuuden euron väliltä ja sokeri oli 7 euroa - yhteensä sain pullotettua 18 litraa. Tästä määrästä oli pois maistelut ja sakan hävittämisestä seuranneet hävikit.
Ilmianna
Jaa
Niin, valkoviini maksaa Alkossa noin 10€ L ulkomailta tilattuna halvimmillaan noin 4€ L.
Itsetehtynä noin 0,5€ - 1€ L . Viinin valmistus on kiva harrastus, vaikka en sitä itse juo juuri ollenkaan. Maistan aromia ja kypsyyttä ruokalusikalla. Tärkeintä on että maltetaan tehdä kotiviini valmiiksi ja vieläpä kypsyttää sitä viileässä muutama vikko. Kotiviinistä saa aivan yhtä hyvää kuin halvimmista Alkon viineistäkin. Helpointa on heti hommata tarvittavat välineet ja opetella ominaispainomittarin kanssa suunnittelemaan valmiin kotiviinin % ja muut asiat.

Keskimäärin tulisi varata n 3 viikkoa valmistukseen ja mielellään saman verran kypsyttelyyn.
Valmis tuote on täysin kirkasta ja väriä on säädetty tarpeen mukaan marjojen,rusinoitten yms muitten mukaan tulevien ainesosasten määrällä ja laadulla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
"Keskimäärin tulisi varata n 3 viikkoa valmistukseen ja mielellään saman verran kypsyttelyyn."

Itselläni viini on käynyt nyt viikkoa vaille 3 kuukautta. Ominaispaino on nyt +2.
Edellinen erä jaksoi käydä -4:ään, ja siinä meni päivälleen 2 kuukautta. Molempien lähtö ominaispaino oli +96, ja käymishuoneen (sauna) lämpötila 24-25 astetta. Valmistusohje neuvoo 20-27 astetta.

Olen tässä miettinyt, että onko hiivoissa eroja. Eihän tuota muuten voi selittää. Viini on aina ollut samaa merkkiä (Fantasia).
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Hiiva on tärkeä elementti jo siksikin että eri hiivat tuottavat eri tasoista ja makuista alkoholia.
Olen käyttänyt Lalvin EC-1118 hiivaa, monet kehuvat kyseistä hiivaa ja olen itsekkin ollut erittäin tyytyväinen. Viimeksi laitoin kuivahiivaa alle gramman per 10 l vierrettä ja käyminen käynnistyi alle 10 tunnissa ja oli kovimmillaan parin vuorokauden jälkeen. Lalvin tulee laittaa ensin noin 40 asteiseen veteen paisumaan ja olen laittanut myös hyppysellisen sokeria sekaan. Kun hiiva on herännyt noin 20 minsaa, se sekoitetaan vierteeseen. Pidän tärkeänä nopean lämpömittarin käyttöä. On riskinä että käytetty hiiva kuolee, liian lämpimään nesteeseen laitettuna ja ns villihiivat alkavat käymään vierteessä. Niin, omissa satseissani käyminen on kestänyt noin 14 vuorokautta ja tuloksena kuivaa oxle -5 noin 13% viiniä. Suurimmat ongelmani ovat olleet kirkastamisen kanssa, joskus on mennyt viikkokin pektolaasia lisätessä ja kirkasteiden kanssa läträtessä. Mutta aina on lopulta saatu täysin kirkkaaksi. Kirkastamisessa on se hyvä puoli että on aikaa. Käymisessä on vaarana juurikin mainittujen villihiivojen osuuden kasvaminen ja sikäli pitäisi saada oikeat hiivat lisääntymään mahdollisimman nopeasti. Käytän myös ravintosuolaa tehostamaan hiivan kasvua ja käymistä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kävin Melkon sivuilla tutustumassa tuohon Lalvin EC-1118 -hiivaan. Vaikutti ensilukemalta aika tarkalta sen käyttö. Pitää vielä harkita, että jaksaako moiseen alkaa.

Mutta vielä kysyisin, että onnistuuko valmispaketin hiivan vaihto ongelmitta?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Uusi
Hiivan voi vaihtaa helposti, jättää vain sivuun sen valmispakkauksen mukana tulevan. Ja laittaa Lalvinit sekaan
Kai sinulta löytyy lämpömittari? Käytän itse sellaista nopeaa digimittaria, maksoi e-bayssä alle 10 ja on tosi nopea. Lalvin pussissa on tarkat ohjeet lämpötiloista ja paisumisajoista, niitä kun noudattaa lähtee käyminen nopsasti alkuun ja varmistat ettei villihiivat saa jalansiaa.
Tosin,ne harvat kerrat kun olen tehnyt valmisatseja. Käyminen on lähtenyt aina hyvin käyntiin( mukana tulevalla hiivalla) ja sen pariviikkoa käynyt. Käytän noin 22 -24c asteen lämpötilassa ja vierre on alle 30c kun turvotetun hiivan lisään. Mielestäni valmissatsit ovat ihan hyviä ja käyvät helposti, kunhan ei tapa hiivaa, liian kuumilla nesteillä. Makuaineita saisi valmissatseissa olla lisää ja kannattaakin lisätä omia makuaineita niihin. Ei haittaa vaikka vierrettä tulisi 30L. Sokeria vaan ominaispainomittarin mukaan ja hiiva kyllä lisääntyy ihan itsekseen.
Kirkastamisesta olen kirjoitellut, ketjuun jossa asiasta keskustellaan
Ilmianna
Jaa
Uusi
Kotikokki 72
Tuumailin vähän käymisongelmaasi ja tulin seuraavaan tulokseen.
1 Olet ostanut 2 valmispakkausta joiden hiiva on ollut epäkelpoa. (Aika epätodenmukaista)
2 Olet jotenkin onnistunut tappamaan hiivan , satsia tehdessäsi:(

Kannattaa pitää varastossa lisähiivaa tai varmistaa että sellaista löytyy lähikaupasta.
Ja saat sitä nopeasti hankittua tarpeen vaatiessa( homeet ja villihiivat lisääntyvät nopeasti)
Jos käyminen ei ala reippaasti 2 vrk niin tulisi käynnistää uudestaan ns rusinapommilla.
Ohjeen löytyy netistä. Kyllähän villihiivatkin viinin käyttää, mutta maku ja alkoholin määrä ja laatu saattavat jäädä toivotusta. Toivottavasti viinisi ovat pitkastä käymisestä huolimatta olleet kelpo juomia :)
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kotiviinin valmistaminen

Onko kotiviintä helppo tehdä ja tuleeko se paljonkin halvemmaksi kuin ostaa kaupasta sorbusta?

En nyt ihan vähään aikaan(tod. näk. useaankaan kuukauteen) ole pöttöä laittamassa pörisemään. Tässä vaan vähän niin kuin jo hyvissä ajoin tiedustelisin kokemuksia.

Koska tilanne on sellainen, että ei käytännössä ole paikkaa, missä sitä voisin valmistaa. Ensin pitäisi hommata asunto. Ja se on jo kiikarissa.

Seuraavaksi pitäisi hommata tietysti ne vehkeet. Pönttö ja pullot yms.

Ja koska joudun todennäkösesti elämään vuosikausia pelkällä toimeentulotuella, koska nykyaikana ei saa töitä eikä työttömyyskorvausta, niin kotiviiniä valmistaessa ja litkiessä aika voisi mennä hyvinkin rattoisasti.

Maltti on valttia. On tässä tarkoitus olla monta kuukautta täysin absolutistina. Nyt olen ollut jo kolme viikkoa.

Kertokaahan kokemuksia kotiviinistä. Kertokaa myösm illaista oli maku tai prosentit.

Yhteen aikaan tuli juotua aika paljonkin kotiviintä. Se ei tosin ollut itseni tekemää. Se oli erittäin hyvää, erittäin toimivaa ja edullista. Kaverit käyttivät sen valmistuksessa jotain valmiita kaupasta ostettuja viininvalmistusbokseja.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta