Sijoitusrahaston tuoton verotus

Nenimat -57

Nostin viime vuonna sijoitusrahaston tuottoja 1000 euroa ja pankista sanotiin,että 1000 euroa/vuosi voi nostaa ilman veroseuraamuksia.

Olisinkin kysynyt vaikuttaako hallituksen osinkotulojen verotuskäytännön muutokset myös sijoitusrahaston tuottojen verottomuuteen ? Eli joutuuko jatkossa (siis vuoden 2014 alusta lukien) maksamaan myös alle 1000 euron
tuotoista (jotka nostaa pois sijoitusrahastosta) veroa ?

Asiallisista vastauksista kiittäen !

15

6909

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vakuusvaje

      Pienten luovutusten verovapausrajan muuttamisesta tai poistamisesta ei ole tässä yhteydessä puhuttu mitään ainakaan julkisesti. Ainakin minun mielestäni piensijoittajaa lyödään muutenkin joka suunnalta aivan riittävän kipeästi.

    • Myyntihinnat

      Jos todella nostit 1000 eurolla tuottoja niin joudut kyllä maksamaan 30 % veron. Verottomuus pätee, kun myyntihinnat ovat yhteensä alle 1000 euroa. Jos puhdas voitto on jo 1000 euroa niin myyntihintojen summa on varmasti ollut yli sen 1000 euroa.

    • Nenimat-57

      En ole myynyt rahasto-osuuksiani, vaan nostin tuottoa 996 euroa vuonna 2012, .
      Pääomaan siis en ole koskenu, vaan siihen mikä oli 996 euroa 21.12.2012.

    • Toinen kysyjä.

      Onko siis näin minulla on rahaston tuoto osuus josta tulee puhdasta tuottoa 999€ vuodessa niin siitä ei tarvitse maksaa veroja jos ei muita pääomatuloja?
      Tai Näin.
      Myyn rahastoa 10999€ jonka olen hankkinut 10000€ eli voittoa tulee 999€ eikä muita pääomatuloja onko verotonta?

      • Vakuusvaje

        Rahaston tuotto-osuus on kokonaan verollista pääomatuloa. Mitään verovapaata osuutta ei ole eli 999 euron tuotosta menee veroa 299,70 euroa. Eikä kymppitonnin myyntikään ole verotonta, vaikka voittoa tulisikin alle tonnin verran. Myyntihinnan pitäisi olla alle 1000 euroa.

        Tämä usein mainittu 1000 euroa ei siis ole mikään yleinen pääomatuloista tai luovutusvoitoista tehtävä vähennys vaan ainoastaan verovapaan myynnin vuotuinen yläraja. Jos se ylitetään, kaikki voitot nollasta alkaen ovat verollisia.


    • Toinen kysyjä.

      Kiitos tiedosta olen ollut väärässä uskossa tuon tonnin voiton suhten ja liian hyvältähän se kuulostaisikin ollakseen totta.... Tuo tonnin kokonais hinta tarkoittanee sitä että myynti tappiotkion oltava yli tuhat euroa kauppasummaltaan jotta vähennys kelpoisia.
      Siis myyn osakkeita / rahastoja 1010€ jotka olen ostanut 1510€ eli tappiota 500€ jonka voin käyttää toisten kauppojen lunastettuihin voittoihin.

      • Vakuusvaje

        Tappio on vähennyskelvoton vain jos myyntihinta on alle tonnin ja samalla myös hankintahinta on alle tonnin. Molempien ehtojen tulee täyttyä. Jos hankintahinta on ollut yli tonnin, tappion saa aina vähentää, vaikka myyntihinta olisi kympin verran.

        Tarkempaa tietoa esimerkkeineen verohallinnon syventävät vero-ohjeet -sivulla.


    • Aloittelija34765

      Aloitin tänä vuonna rahastosäästämisen, ja törmäsin nyt ekaa kertaa tähän alle 1000 euron rajaan. Eli jos tässä nyt jatkan säästämistä ja kesään mennessä on tullut sijoitettua vaikkapa tasan 2000e ja iskeekin akuutti rahapula. Jos nostan koko summan kerralla ulos keskellä vuotta, ja tuottoja olisi kertynyt vaikkapa 100 euroa (eli kokonaissumma yhteensä 2100) niin mistä osuudesta maksan ensi vuonna veroja?

      2100 (kokonaisumma) - 1000 (veroton osuus) = 1100 (tämä osa verolle?)

      vai

      meneekö vero pelkästään tuo "tienatusta" 100 eurosta?

      Menin tilanteessa sekaisin kun toisessa paikassa puhuttiin luovutusvoitosta eli tästä esimerkin mukaisesta 100 eurosta josta nipistetään se 30% vero ja se sijoitettu 2000 tulee käteen sellaisenaan, kun toisessa paikassa taas sain käsityksen että kokonaissumma (luovutushinta?) ratkaisee ja siitä 2100 potista vähennetään ensin 1000 euroa ja sitten loppuosasta (1100) napataan se 30%. Kumpi on oikein?

      • Vakuusvaje

        Älä sure, tämän asian kanssa on moni muukin mennyt sekaisin. Luovutusvoitto on lähtökohtaisesti aina verotettavaa, mutta pieniä kauppoja varten on tämä tuhannen euron poikkeussääntö. Jos vuoden aikana saatujen myyntihintojen summa jää alle tuhannen euron, kaupoista saatua voittoa ei veroteta lainkaan.

        Tämä tuhat euroa ei kuitenkaan ole mikään yleinen voitosta tehtävä verovähennys vaan kertakaikkinen yläraja. Sinun tapauksessasi myyntihinta 2100 euroa ylittää rajan. Silloin tästä erityissäännöstä ei ole sinulle mitään hyötyä ja myynnistä saatu voitto on kokonaan verotettavaa. Mutta vain voitto.

        Verotettava voitto lasketaan kaavalla Myyntihinta - ostohinta - kulut. Jos nostat vuoden aikana 2100 euroa ja olet sijoittanut 2000, saat verotettavaa voittoa 100 euroa. Siitä maksat veroa 30 euroa. Rahaston lunastuskulut vähennetään voitosta ja ne voivat hiukan pienentää veroakin.


    • pöhdd

      Moikka! Tarttisin pariin asiaan hieman varmistusta.
      Menin pari päivää sitten lunastamaan rahasto-osuuksia. 995eurolla, pankki oli kuitenkin nostanut tänään lunastushintaa arvon mukaisesti 1003e.

      Onko mahdollista peruuttaa?

      Miten verotus nyt siis menee?
      140% tuottoa tuolla rahastolla...

      • jklkg

        Tavanomaisissa rahastoissa on aina se ongelma, että et toimeksiantoa tehdessäsi tiedä, mihin hintaan se tulee toteutumaan, koska toimeksianto pitää tehdä ennen kuin rahaston kurssi päivitetään. Tämän vuoksi sinun olisi pitänyt jättää isompi varmuusvara lunastussummaan.

        Verotus menee niin, että luovutusvoitto (siis myynti- ja ostohinnan erotus) on myyntivoittoa. Jos vähennyksiä pääomatuloista ei ole, maksat voitosta veroa 30 %.


      • Vakuusvaje

        No voi paska sentään, kun vedit liian tiukalle. Itselleni sattui kerran, että unohdin keväällä tulleen pääomanpalautuksen, kun suunnittelin tätä veromyyntiä. Vuoden summa meni parikymppiä yli rajan ja tuli 200 euron turhat jälkiverot. Nyt on laki muuttunut niin, että palautukset verotetaan osingon tapaan, joten tätä ei voi enää tapahtua. Mutta tarkistin kyllä nytkin välittäjän voittolaskelmat ennen kuin tein tämän vuoden verottomat myynnit tuossa joulun aikaan.

        Veroja tulee sinullekin, mutta ilmeisesti tätä opetusta et koskaan unohda. Rahastot eivät sovellu noin tarkkaan peliin, koska huomista hintaa ei voi tietää. Osakkeillakin se voi olla vaarallista, jos ei ole ajantasaisia kursseja käytettävissä.


    • Napetti
      • näinhänsemenee

        Jos pankille ilmoittaa että lunastaa rahastosta 999 euroa, niin silloin pankki tilittää sinulle sen 999 euroa eikä pyöristele summia mihinkään suuntaan.


      • jhjhhg
        näinhänsemenee kirjoitti:

        Jos pankille ilmoittaa että lunastaa rahastosta 999 euroa, niin silloin pankki tilittää sinulle sen 999 euroa eikä pyöristele summia mihinkään suuntaan.

        Ei ehkä ihan noinkaan. Jos rahastossa on lunastuspalkkio, pitäisi tietää ottaako pankki rahastosta 999e kulut (jolloin myynti menee yli 1000 euron) vai saatko itse rahaa 999e - kulut. Joka tapauksessa kulut vedetään välistä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2659
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      223
      2484
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      63
      2312
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      190
      1804
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1308
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1287
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      20
      1243
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1225
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe