Harmonian kehitys

Dhommi´´

Millaisia sointuja oli ajanmukaista käyttää vuonna 1600? Entä vuonna 1700? Entä vuonna 1800? Entä vuonna 1900? Entä vuonna 2000?

Huomaamme, että soinnut ovat kehittyneet. Jokaisen uuden soinnun - aikanaan seiskat, sittemmin vähennetyt, vähitellen ysisoinnut, jopa maj-ysit jne. - ovat tuoneet käyttöön taidemusiikin säveltäjät. Oman aikansa popparit eli trubaduurit ja kansanlaulujen tekijät eivät osanneet kehittää harmoniaa saati harmoniarakenteita! He tyytyivät seuraamaan kehitystä jäljestä, yleensä vuosisatoja aikaansa jäljessä.

Iskelmäpoppimusiikista puuttuu tietenkin myös kaikki laadukas sävelmateriaali, siis sointujen käyttämisen erilaiset keinot. Mutta se on eri keskustelu. Nyt puhumme siitä, miten jokainen kevyen musiikin tekijä on aina ajastaan jäljessä jopa sointuvalintojen suhteen!

Surkeaa sakkia nämä popparit. Esim. Beatles: se käytti 100% varmuudella pelkästään sellaisia sointuja, jotka olivat jo 100 vuotta aiemmin vanhanaikaisia!

Kuvitelkaa, bändi, joka tekee musiikkia noin 1600-luvun normeilla! Olin kerran baarin keikkaa kuuntelemassa ja huomasin, että siellä omia biisejään soittaneet bändit käyttivät nekin ikiaikaisen vanhaa kolmisointuharmoniaa, vaikka musiikki on mennyt eteenpäin jo vuosisatoja sitten.

Silloin kun tonaalinen musiikki oli vielä uusi juttu, mentiin lujaa eteenpäin kohti nykyisyyttä. Kuten nykyään taidemusiikki rullaa kohti tulevaisuutta.

Mozart ja Beethoven olivat hurjia harmonian edelläkävijöitä suhteessa aikansa pikkusieviin muusikoihin. Molemmat olivat niin nerokkaita, että he pystyivät luomaan samaan aikaan konventionaalista mutta myös uutta musiikkia esimerkiksi sinfonioillaan ja Beethoven sonaateillaan ja kvartetoillaan.

Eikö olekin ällistyttävää, että Beethoven teki jo 1700-luvulla uudenaikaisempaa harmoniaa kuin kukaan nykypäivän "raju" hevari, rokkari tai punkkari? Missä se todellinen rajuus sitten on? Beethovenin suurissa ja rankoissa sinfonioissa vai tyhjänpäiväisessä metalli- ja poppi-iskelmässä kuten Beatles, Metallica ja Slayer.

5

81

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Beatles loi musiikin

      "Surkeaa sakkia nämä popparit. Esim. Beatles: se käytti 100% varmuudella pelkästään sellaisia sointuja, jotka olivat jo 100 vuotta aiemmin vanhanaikaisia"

      Beatles mullisti musiikin tekemällä siitä jotain uutta ja ihmeellistä. Biisit olivat niin hyviä ja tarttuvia, että suosio suorastaan räjähti ennen näkemättömään mittaansa. Beatles osasi hyödyntää käytettävissä olevat soinnut. Sointujen päälle hyvä melodia ja siitä se lähti. Beatle-poikien lahjakkuus melodian luomisessa oli ylivertaista.

      Kukaan ei koskaan aiemmin ollut tehnyt mitään vastaavaa, ei edes klasarit, jotka vain toistelivat samoja vanhoja sointuja. He eivät osanneet hyödyntää jo aiemmin keksittyä (yli 100 vuotta sitten) ja melodiasta heillä ei ollut tietoakaan. Ehkä he eivät sen ajan rajoittuneella älyllään edes ymmärtäneet mikä on melodia.

    • Dhommi´´

      "Beatle-poikien lahjakkuus melodian luomisessa oli ylivertaista."

      Ei kukaan Beatle tehnyt mitään Mozartin 3. viulukonserton tasoista.

      "Kukaan ei koskaan aiemmin ollut tehnyt mitään vastaavaa, ei edes klasarit, jotka vain toistelivat samoja vanhoja sointuja."

      Siis mitä! Klassinen kehitti kokonaan uuden harmoniajärjestelmän, POPPARIT toistivat ikivanhoja kolmisointuja.

      • Pakkodhommielle

        Usko jo, että klasarit soittivat niitä sointuja jotka oli keksitty ennen klasareita. Klasarit vain toistivat vanhoja sointuja, Dhommi, vanhoja sointuja. Niitä samoja, joita vieläkin soitetaan. Se, että klasarit mahdollisesti kehittivät jotain muuta, on täysin toinen asia. Kerro siitä jossain toisessa yhteydessä ja ennen kaikkea toisella palstalla. Ei täällä, Dhompsukka.


    • Dhommi´´

      Kaikki soinnut on keksitty klassisen musiikin piirissä.

      Niin kolmisoinnut, seiskat, maj:t, ysit, kutoset, dimit, ylinousevat, susit kuin kaikki muutkin.

    • Ernest Brahms

      "Kaikki soinnut on keksitty klassisen musiikin piirissä."

      Ai?
      Siis oliko niin että kun esmes Vaka Vanha Väinämöinen istui pirttinsä portailla tai itse pirtissä ja soitteli omaksi ja muitten ratoksi lukuisakielistä kantelettaan, niin hänellä ei käynyt koskaan mielessäkään soittaa sitä niin että näppäsi useampaa kuin yhtä kieltä samaan aikaan?
      Mutta onneksi meille kaikille sitten yhtenä päivänä kun V.V. Väinämöinen taas kerran istui pirtillään ja soitti kantelettaan, sattui että sisään astui Mozart ja Sibelius ja ensin he kuuntelivat aikansa V.V.Väinämöisen soittoa ja sitten kysyivät tältä että oletko ikinä aatellut mitä tapahtuu jos näppää useampaa kieltä yhtä'aikaa, esim että jos näppäät tota ja tota ja vielä totakin kieltä samanaikaisesti? Kokeileppas.
      No V.V.Väinämöinen kokeili ja hämmästy että mikä oli tuo kaunis ääni ja siihen Mozart ja Sibelius että se oli C-duuri sointu haluatko oppia muitakin?
      Ja halusihan se Vaka Vanha Väinämöinen ja niin pian oli kansanmusiikin perusta valettu kiitos Mozartin ja Sibeliuksen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2246
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2074
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      168
      1854
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      168
      1679
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1344
    6. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      19
      1305
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1178
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      14
      1178
    Aihe