Beat-kirjallisuuden määritelmä - onko sellaista?

Beat Fan

Minkä tyylinen kirjallisuus lasketaan Beat-kirjallisuudeksi? Millä perusteella tällainen luokittelu tehdään?

Moni Beat-kirjallisuutta tunteva (tai niin väittävä!) esim. laskee Bukowskin Beat-kirjailijoihin - minua se ei vakuuta. Bukowski on mielestäni enemmänkin "renttukirjailija"-osastoa - tuon termin olen lukenut jostain, en nyt muista mistä, itse sitä en ole keksinyt. Mutta joka tapauksessa, mielestäni hän ei koskaan ollut Beat-kirjailija.

Olenko ihan pihalla, kun väitän, että oikeasti aitoja ja alkuperäisiä Beat-kirjailijoita olivat vain Jack Kerouac, Allen Ginsberg ja William S. Burroughs? Teini-iästäni asti olen käyttänyt heistä muistisääntöä KGB, kun oli vähän vaikea muistaa herrojen nimiä.. :)

Mutta niin, millä perusteella joku kirjailija luokitellaan Beat-kirjailijaksi?

9

972

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Beat Fan

      Nostelen tätä aihetta, koska tieto tulisi tarpeeseen..

      Nyt olen kuullut, että kuka tahansa voi kirjoittaa tekstin, jonka voi luokitella Beat-kirjallisuudeksi - ja millähän perusteella? Sitä ei tämän em. väitteen esittäjä "voinut" (halunnut? osannut??) perustella....

    • austerism1

      Lyhyesti: Beat-kirjallisuus on amerikkalaista 40- ja 50-luvun kirjallisuutta, joka edusti vapautta ja vapautumista yhteiskunnan kahleista (yhteiskunta on "square"), seksuaalisuutta, improvisaatioita, huumeita, aikansa avant gardea ja alakulttuuria, joka vaikutti etenkin New Yorkissa ja San Franciscossa. Beat edustaa monella tavalla nuoriso-, populaari- ja alakulttuurien alkua. Ja juurikin luettelemasi heput ovat kyseisen kirjallisuudenlajin keskeiset edustajat. Muita:

      ... a large group of writers have been 'damned' to be a part of the Beat Generation; some of those names are: Herbert Hunke, Neal Cassady, Kenneth Rexroth, Lawrence Ferlinghetti, Phillip Whalen, Lew Welch, and Amiri Baraka (token African- American Beat writer whose given name is LeRoi Jones).
      http://gawow.com/writing/beat.html

      Beat on mielestäni historiaa, joten enää ei voi kirjoittaa Beat-kirjallisuutta - voi kirjoittaa Beat-kirjallisuuden tyylistä tekstiä.

    • austerism1

      Voisin lisätä vielä, että löyhästihän on kyse "sukupolvesta", Beat generation.

      Kuten tuon ed. antamani linkin takana mainitaan, Douglas Coupland määritteli aikanaan X-sukupolven, ja sen jälkeinen sukupolvi on sitten kai ns. Y-sukupolvi. Kenties X:n ja beatien välissä oli sitten hippisukupolvi. Ennen beateja olivat kai suuret ikäluokat.

      Beatien kohdalla etenkin on ehkä kyseenalaista, voidaanko puhua kokonaisesta sukupolvesta, eli edustivatko beatit todella koko tuon ajan amerikkalaisnuorisoa ja sen tuntoja. Sitä paitsi Burroughshan oli jo vanhempi ukko - häntä on kai usein tituleerattu beatien "isähahmoksi" tai jopa "isoisäksi". Kenties beatit edustivat ennemminkin yhtä ensimmäisistä alakulttuureista, joita sitten alkoi hiljalleen syntyä entistä enemmän populaari- ja nuorisokulttuuri(e)n kehittyessä. Nythän kirjo on sitten melkoinen, ja lisäksi yksilö voi melko sujuvasti soljua jopa eri alakulttuurien välillä melko sujuvasti.

    • Pekka Kejosen kirjoja sanottiin aikanaan beat-kirjoiksi. "Jameissa" oli pari-kolme juttua joista tykkäsin.

    • ....

      Minusta kyse on nimenomaan tietystä aikakaudesta ( maantieteellisestä paikasta, piireistä ja elämäntyylistä) ja sen aikalaisista - so. esim. Burroughs kuuluu beat-kirjailijoihin, mutta koko hänen tuotantonsa (70-80-luvulla kirjoitetut teokset) ei ole beat-kirjallisuutta.

    • Beat Fan

      Selvä. :) Kiva nyt lukea näitä vastauksia kun vihdoin ehdin tännekin asti. No parempi myöhään... Kiitos vastauksista kaikille!

      Entäs sitten Charles Bukowskin liittäminen Beat-sukupolveen, kyllä vai ei? Minun mielestäni edelleenkin ei, hän oli jotain muuta, vaikka suunnilleen samoihin aikoihin syntynytkin.

      Koukuttavaa ja kiehtovaa tämä Beat-kirjallisuus! Ehkä nyt 2000-luvulla voisi väsätä jonkunlaisen Beat Generation -pastissin, jos se ei nyt ihan pyhäinhäväistykseksi mene... ;)

      Toisaalta ihan tämän kevään aikana on alkanut esim. kirjastoista löytyä entistä enemmän Beat-kirjallisuutta ja nettiin ilmestyä enemmän Beat-aiheisia kirjoituksia - meneeköhän tämä aina näin kausittain, vai ollaanko tästä nyt vääntämässä jotain muoti-ilmiötä? :o

      • austerism1

        Sammakkohan ainakin on näitä käännättänyt ja kustantanut viime vuosina suht. paljonkin. Lisäksi Hesarissa on aika paljon tuotu esiin Beat-kirjallisuutta ihan parin viime vuoden aikana, on ollut useita arvioita. Ja sitten viime vuonna tuli tietty On the Road -leffa, joka varmasti lisäsi "buumia". Muitakin Beat-aiheisia leffoja taitaa olla tekeillä. Bukowskista en osaa oikein sanoa. Ehkäpä joku muu kommentoi tätä.


      • Bukoa on vaikea sijoittaa mihinkään genreen. Hänen kirjoissaan kyllä ryypätään, renttuillaan ja naidaan rankasti, mutta fokus ei ole siellä. Ne ovat kyllä hauskoja, mutta olennaista sekään ei ole.

        Minun mielestäni Chinaskin muistelmia pitää lukea tarkasti, jotta ne aukeaisivat. Hänen oivalluksensa ja syvälliset ajatuksensa löytyvät sivulauseista, jotka kiireiseltä lipsahtavat helposti ohi.

        Yksi Bukon kuolemattomista löytyy hänen myöhäistuotannostaan. Hän lukee naiskirjoittajien hänelle lähettämiä tekstejä ja toteaa:"Naiset kirjoittavat tisseistään, pillustaan, kuukautisistaan ja naimisesta. Tylsää. Heitin runot roskiin". -Tästähän löytyy olennainen myös siitä, mitä pääosa suomalaisistakin naiskirjoittajista kirjailee.


    • Siksi siis

      Bukowskia ei voi liittää Beat-sukupolveen, hän eli sen kaiken sivussa ja teki omaa juttuaan. Beattarit elivät hetkessä, koska kohta se on ohi. Senpä heidän missionsa oli olla missaamatta siitä mitään.

      Hetkessä elämistä ei silti pidä missään nimessä määritellä samaksi beat-tyyppien ja hippien kanssa. Hipit julistivat " ..make love, not war,man" -tyyppistä ideologiaa. He julistivat eroa hallituksensa harrastamasta valtapolitiikasta, niin maansa sisällä kuin ulkopuolella.

      Beat-herrat eivät jääneet / takertuneet tälle tasolle, he elivät tai pyrkivät elämään kaiken 'yläkäsityksessä' ja sitten kirjoittamaan siitä.

      Tämä siis nyt vain minun mielipiteeni.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4809
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      125
      4383
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2851
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1921
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1699
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1690
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      104
      1665
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1593
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1541
    Aihe