Reuma ja ruokavalio

neiti aurinkoinen

Onko täällä muita jotka hoitavat reumaansa ruokavalion avulla? ( itse olen käyttänyt myös homeopaattisia lääkkeitä) Suosittelen muuttamaan ruokavaliota, jos vain itsekuria löytyy. Suolisto on monella reumaa sairastavalla huonossa kunnossa, takana on mahdollisesti jokin tulehdus, antibioottikuureja, tai antibioottikierre, paljon sokeria sisältävä ruokavalio.
Minä olen syönyt jo lapsena paljon antibiootteja korvatulehduksiin ja virtsaputken tulehduksiin. ja Ruokavalioni oli nuorempana todella suppea, kaikki karkit kyllä maistuivat ja vieläpä päivittäin. Aikuisuuden kynnyksellä kun tapasin mieheni, sain vähän väliä sekstailuhommista virtsaputken tulehduksia ja taas antibiootteja nassuun parin kuukauden välein. Vatsa oli koko ajan sekaisin, hätä yllätti yks kaks äkkiarvaamatta. Sitten alkoivat polvet turpoilla. Sain reumadiagnoosin ja lääkkeet tähän. Sitten 14 vuotta myöhemmin, menin homeopaatin vastaanotolle, joka antoi ruokavalio-ohjeet: ei punaista lihaa, EI SOKERIA, ei valkoisia jauhoja, ei kahvia, ei alkoholia, ja joka päivä maitohappobakteereita, alkuun aamuin illoin, kunnes vatsa alkaa taas toimia normaalisti. sain homeopaattiset lääkkeet. Parissa kuukaudessa vatsani toimi taas normaalisti ja puolen vuoden jälkeen jätin kaikki reumalääkkeet pois! Kyllä kannatti. Alkuun sokerittomuus oli todella vaikeaa ja nyt olen jo siihen tottunut. Ja nyt kun olen ns. kunnossa, pystyn välillä syömään vaikka pullan tai jäätelön, pihvin tms.(esim. kerran viikossa) eivätkä oireet ala. Mutta jos muutan ruokavalioni takaisin entiselleen niin polvet alkavat heti oireilla. (tämänkin koin kantapään kautta) Sitä en tiedä sanoa, miten suurin osuus homeopatialla on paranemisessani. Mutta nyt pystyn ainakin ruokavalioni avulla pitämään oireet kurissa.

33

3051

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äippäH

      eli syöt kanaa ja kalaa? Kasviksia ilman perunaa,riisiä ja pastaa? Haluaisin itsekin kokeilla kun löytäisin itsekurin!!! Kuinka nopeasti alkoi tulla tuloksia? :) ja minulla tätä vaikeuttaa,kun 2 lapselle täytyy olla tasapainoinen ruokavalio...

    • että näin

      Kannattaa ostaa tehosekotin.

      Ja tehdä kaikkea hyvää pirtelöä. Lapset tykkäävät, kun laittaa nättiin mukiin kivan väristä pirtelöä ja siihen pillin.

      Näinollen koko perhe voi syödä hyvin ja hyvin vähän maitotuotteita ja viljaa.

      Lapset joutuvat kuitenkin koulussa syömään runsaasti viljaa ja maitoa, kun muuta ei ole tarjolla.

      Leipä ei pidäkään miestä tiellä?

      http://olotila.yle.fi/mina/hyvinvointi/pekka-nieminen-muutti-ruokavalionsa-paleoksi


      Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset.

      • äippäH

        meiltä löytyykin tehosekoitin ja se on ahkerassa käytössä ja tosiaan koko perhe sitä käyttää...itsekuria tosiaan enää herkkuihin jne.


    • että näin

      Ja kun saa oireet kuriin ravinnolla, niin voi joskus herkutellakkin.

      Itsekuria kyllä vaatii ja kyläilyn lopettamista, kun aina tarjolla jotain pullaa.

    • neiti aurinkoinen

      Eli syön kyllä perunaa ja riisiä. En kuitenkaan vehnästä tehtyä makaroonia, vaikka kyllä suosituksenani oli vain että ei valkoisia jauhoja eli sen mukaan vois syödä täysjyvämakaroonia ja vaikkapa täysjyväjauhoista tehtyä leipää, jossa vitamiinit tallella. Ruokavalioni ei ole karppaaminen. Kasviksia yritän laittaa joka aterialle salaattia. Maitoa käytän, se ei ole aiheuttanut minulle ongelmaa. Tämäkin on yksilöllistä.... Arvaisin näin, että mitä hankalampi tauti, niin se vaatii sitten alkuun tiukemman ruokavalion, jotta oireet helpottuvat. Sokeri on minulle se pahin!
      Pirtelöitä ollaan alettu tekemään melkein joka päivä, laitetaan siihen maustamatonta jogurttia, marjoja, hedelmiä ja blenderillä sekaisin. Sitä syö koko perhe. Ja meillä lapsia ikähaarukalla 2-11v. Meillä otettiin muutenkin tiukempi ruokavalio käyttöön ihan koko perheenä. En halua lasteni sairastuvan huonosta ruuasta, joten meillä ei ole enää kaapissa keksejä, pullaa tms. herkkuja vierasvarana, eikä jääkaapistamme löydy sokerijogurtteja tai vanukkaita. kerran viikossa pidämme herkuttelupäivän ja silloin syömme yleensä sipsejä, popcorneja, pähkinöitä ja lapsille joskus karkkia tai jäätelöä.
      Itse en ole kova kyläilemään, joten kyläilyt eivät ole ongelma, ja ne joissa käyn tarjoavat minulle esim. hedelmäsalaattia, pähkinöitä, steviamehua, teetä, suolaista piirakkaa, itse tehtyä pitsaa.

    • moommoo1

      mikä on reuma??

    • toimii mulla

      Viljojen poisjättö yleensä helpottaa reumaakin.

      Viljat voi korvata kasvikunnan tuotteilla.

      Lisäksi C- ja D-vitamiinia tarvitaan purkista sekä magnesiumia ja kalaöljyä.

      C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.

      C-vitamiinia 200-1000mg / vrk
      C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. C-vitamiinin lisäämisestä ei ole haittaa, sillä sitä ei voi saada liikaa. C-vitamiini on vesiliukoinen ja ylimäärä huuhtoutuu pois virtsan mukana.

      D-vitamiinia 50-125µg / vrk

      Magnesium (sitraattia) 200-400mg/vrk, kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1

      Omega-3 rasvahappojen tarve on jopa 1 gramma päivässä eli esim. villiä lohta 150-200 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista.

      Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä.

      Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.

      Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

      Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

      D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

      Meillä "asiantuntijat" Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

      Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

      Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

      Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.

      Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

      Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/D3.htm

    • näin se menee

      Nykylääketieteessä tutkitaan vain lääkkeitä, jotka voidaan patentoida ja jotka tuovat rahaa.

      Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Niinpä lääkärikoulutuksessa onkin pitkään, siihen pakollisena sisältyvässä yhden opintoviikon laajuisessa ravitsemustieteen osiossa käytetty Diabetesliiton ja Leipätiedotus ry:n kustantamaa virallista ravitsemusoppia. Vastavirtaa kulkevia tutkijoita ja lääkäreitä on pidetty tärähtäneinä kummajaisina ja vastuuttomina kansankiihottajina.

    • omekaaceetäjabeetäja

      Se siis se jota pitäisi vääntää nenästä siis se joka lykkää ravintojuttujaan joka ketjuun ... miksei se nosta tätä ketjua ylös vaikka viis kertaa päivässä.

    • näillä mennään

      Tuloksekkainta terveydenhuoltoa on ennaltaehkäisevä. On harmillista, että julkisuudessa levitetään mm. THL:n toimesta yksipuolista ja perätöntä tietoa ravinnosta ja ravintolisistä aiheuttaen sekaannusta ja turhaa huolta kuluttajien keskuudessa.

      Koululääketieteellä on paikkansa, mutta niin kauan kun ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei tunnusteta, ovat koululääketieteen lääkärit melko kyvyttömiä auttamaan ihmisiä lukuisissa eri sairauksissa ja siten tuleekin hoidetuksi vain oireita, eikä potilas parane.

      ”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi” –Hippokrates

      Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

    • oleeol

      Mulla myös sama juttu: valkoinen vehnäjauho ja etenkin sokeri todella pahasta.

      Olen itsekin nyt ruokavalioremontin myötä ns. kunnossa ja silloin tällöin voi
      herkutella ilman oireita. Mutta joku nivel kipeytyy varmasti, jos vaikka kolmena päivänä peräkkäin syö suklaapatukan.

      tsemppiä vaaan jatkoonkin kaikille (melkein) sokerittomille.

    • näillä mennään

      Stevialla makeutettuna saa

      jogurttia (Danonen jogurtissa on mysö rasva mukana, joten on hyvän makuistakin)
      karkkia

      siin se sit olikin

      karppisokerilla voi makeuttaa esim. marjarahkan (ostaa luomukermaa ja luomurahkaa)

      • oleeol

        mitä se semmoinen karppisokeri on? onko se juuri tuota edellä mainitsemaasi steviaa?


      • näillä mennään
        oleeol kirjoitti:

        mitä se semmoinen karppisokeri on? onko se juuri tuota edellä mainitsemaasi steviaa?

        Google kertoo

        http://karppisokeri.fi/

        Ei ole steviaa.

        Hinta on kallis, mutta ei sitä oaljon mene ainakaan meillä. Jo 1 vuoden säkki kestänyt.


      • STOPS_DENTAL_CARIES

        Paras karppisokeri eli erytritoli! https://www.iherb.com/pr/Source-Naturals-Erythri-Sweet-12-oz-340-2-g/72158?rcode=mop737
        JA EDULLISTA! 5 eurolla 340g purkki.
        Tästä purkista on helppo lusikoida. Source Naturals on luotettava merkki.

        Leaders of the Wellness Revolution

        Source Naturals® was created in 1982 by C.E.O. Ira Goldberg to support each individual's potential to enjoy optimal health. At that time, the kind of nutritional formulations he envisioned—for the maintenance of well-being and the enhancement of life–simply didn't exist. The idea of combining many nutrients, herbs and nutraceuticals in one formulation, though common today, was then a rarity. Source Naturals pioneered the concept with Wellness Formula®, now the industry's #1 immune support product.

        Source Naturals subsequently introduced numerous award-winning formulas, recognized for their excellence in independent surveys and nutritional analyses. In addition to Wellness, these award-winners include Erythri-Sweet™, Life Force® Multiple, Mega-Kid™ Multiple, Inflama-Rest™, the Skin Eternal™ line, Higher Mind™, Essential Enzymes™, Male Response™, and more.

        Source Naturals' comprehensive Bio-Aligned Formulas® help bring the power of alignment to your body. When formulating, we evaluate the underlying causes of system imbalances, and then provide targeted nutrition to interdependent body systems. Our line of more than 600 products also includes well-researched, single-entity nutrients in their highest quality and most bioavailable forms.

        Our nutritional supplements are at the leading edge of today's Wellness Revolution. This transformation in health consciousness also includes new perspectives in diet, lifestyle, emotional and spiritual development, and complementary health care. Source Naturals' Strategy for WellnessSM is to provide education that empowers individuals to take responsibility for their health, rather than relying solely on outside medical authority. The result is people who are more productive and fulfilled, and a world that is stronger and healthier.


    • helppoo on

      Astman, reuman ja suolisto-ongelmien takana ruokavalio – "Lääkärit antavat väärää tietoa"
      http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1624947/astman-reuman-suolisto-ongelmien-takana-ruokavalio---laakarit-antavat-vaaraa-tietoa

      Lääkäri: Autoimmuunisairauksien kasvu osin suomalaisen teollisuuden tukemisen ja aivopesun seurausta
      http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1721445/laakari-autoimmuunisairauksien-kasvu-osin-suomalaisen-teollisuuden-tukemisen-ja-aivopesun-seurausta

      Lääkäri Olli Sovijärjen haastattelu Studio55-ohjelmassa 18.3.2013 (kesto 30min)
      http://www.katsomo.fi/?progId=170109

      Nivelreuman nykyaikainen hoito!
      http://www.raikasweb.com/nivelreuman-nykyaikainen-hoito

      Reumaa ja niveltulehduksia sairastaa lähes 100 000 suomalaista. Perinteisen lääketieteen rinnalle on kehitelty monipuolisia luonnonmukaisia hoitomuotoja, jotka ovat kaikkien ulottuvilla. Ne ovat turvallisia ja myrkyttömiä tavanomaisiin hoitomuotoihin verrattuna.
      http://kirja.elisa.fi/ekirja/reuma-ja-niveltulehdukset-luonnonmukainen-hoito

      Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteiini (vehnä, ruis ja ohra), peruna sekä maito tuottavat limaa elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

      Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

    • ravinto vaikuttaa

      Ruokavalio on parhaimmillaan lääkettä ja pahimmillaan sairauksille altistava.

      Ne, joilla on rohkeus kohdata itsensä, pääsevät hyvin eteenpäin. On myös niitä, jotka mieluummin vain kärsivät kuin tekevät paranemisen edellyttämiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä muutoksia.

      Ihmisessä on itsessään paljon sekä parantavia että tuhoavia voimia.

    • toimii.

      Eli yksinkertaistettuna: Aikuinen tarvitsee hyvää rasvaa ja proteiinia n. 80 grammaa päivässä sekä vähintään 500 grammaa kasvikunnan tuotteita (kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja). Kaikissa kasvikunnan tuotteissa on kuituja, joten sitä kansallisruokaamme "ruisleipää" EI kukaan tarvitse kuidun takia.

      Itse kärsin reumasta vuosia, jonka aiheutti ilmeisesti paksusuolen krooninen tulehdus, jonka piti mitä ilmeisemmin kroonisena gluteiinipitoinen ruokavalio. Ennen ruokavalion vaihdosta jouduin turvautumaan pahasti haitavaikutuksia aiheuttaviin lääkkeisiin, joiden johdosta olin täysin invalidi. Nykyisellään pärjään ilman lääkitystä ja elämäni on ihan normaalia. Lääkäristä en apua saanut, lääkekuormaa yritettiin kyllä kovasti nostaa, mutta en hakenut uusia lääkkeitä enkä menettelyyn suostunut, koska halusin ratkaista ongelman, en lievittää vain oireita.

      • ihanvarmaati

        Just joo. Luulotaudit lähtee luulemalla.


    • immuuni.

      Tänään Studio55.fi-uusintalähetyksessä puhutaan Suomessa yhä yleisemmistä autoimmuunisairauksista lääkäri Olli Sovijärven kanssa. Autoimmuunisairauksiin kuuluu muun muassa kilpirauhasen tulehdus, haavainen paksusuolentulehdus, ykköstyypin diabetes, Crohnin tauti, nivelreuma, MS-tauti, psoriasis ja keliakia.
      http://www.katsomo.fi/?progId=170109

    • immuuni.

      Elastinen noudattaa myös paleoruokavaliota eli maidoton ja viljaton.

      Tuplaklikkaamalla linkissä olevia podcast jaksoja näkee mitä ja mihin aikaan kerrotaan.

      https://soundcloud.com/helsinki-paleo

    • ruokavaliosta
    • ruokavaliosta
    • ravinto vaikuttaa
    • että näin

      "Metotreksaattia sisältävien lääkevalmisteiden käyttöaiheita ovat nivelreuma sekä muut tulehdukselliset nivelsairaudet, kuten selkärankareuma ja nivelpsoriaasi. Ongelmana ovat varsin voimakkaat haittavaikutukset. Tuoreen Cochrane-katsauksen mukaan jo pieni annos foolihappoa vähentää dramaattisesti lääkityksen haittoja."

      http://www.thecochranelibrary.com/details/editorial/4997591/Folic-acid-supplementation-for-rheumatoid-arthritis-patients-on-methotrexate-the.html

      LÄHDE:

      https://www.facebook.com/Metabolia

    • lääkäri kertoo
    • reuman hoitoa

      Kotkan kirjastossa yleisöluento huomenna. Tule sinäkin kuuntelemaan reuman hoidosta.

      Ti 27.8. klo 18.00 alkaen Kirjastotalon auditorio
      REUMAA VIRALLISESTI, TÄYDENTÄEN JA VAIHTOEHTOISESTI
      Sisältö: koululääketieteen mahdollisuudet pitää erilaiset reumasairaudet kurissa
      -ravitsemuksen merkitys
      -vaihtoehtoiset hoitokeinot
      Luennoitsijana Christer Sunqvist, biologi, FT, ravintovalmentaja
      Luentotilaisuus on kaikille avoin.
      Tilaisuus järjestetään yhteistyössä OK-opintokeskuksen kanssa.

      http://www.kotkanreumayhdistys.net/index.php/ajankohtaista

    • reumaton.

      Reumaprofessori Heikki Isomäki kirjoitti Hesariin jo vuonna 2001, että ihmisen D-vitamiinin tarve on 50 kertaa (silloista) viranomaissuositusta suurempi eli 250 mikrogrammaa (µg) päivässä. Isomäki perusteli väitettään erityisesti sillä, että suuri päiväannos ehkäisee ja lievittää nivelreumaa. Nyttemmin tämä seikka on osoitettu mm. Lausannen yliopistossa Sveitsissä, jossa ilmeni että peräti 86 % reumapotilaista potee D-vitamiinin puutetta. ”Huolimatta suun kautta otetuista D-vitamiinivalmisteista vain neljänneksellä niitä käyttävistä oli normaali S-D-25-pitoisuus”, kirjoittivat reumalääkärit sveitsiläisessä lääkärilehdessä Swiss Medical Weekly (http://www.smw.ch/content/smw-2011-13196/). Syynä oli tietenkin se, että annokset olivat aivan liian pieniä. Ja voihan olla, että potilailla oli samanaikainen piilevä magnesiumvaje, joka estää D-vitamiinisynteesiä ja vaikutuksia elimistössä.

      Muitakin reumaa lievittäviä ravintolisä on toki paljon, muun muassa kalaöljy, jonka rasvahapoista syntyy elimistössä tulehdusta (inflammaatiota) vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä, resolviineja. Tässä tuore esimerkki tästä aiheesta julkaistusta artikkelista farmakologien ammattilehdessä.

      The role of omega-3 derived resolvins in arthritis. Current Opinion in Pharmacology 2013;13(3)476-81 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471489213000180

    • silakka.

      Uusi ruotsalainen 7,5 vuotta kestänyt seurantatutkimus viittaa siihen, että kalan rasvahapot vähentävät hyvin nivelreumaan sairastumisen riskiä. Päivittäin vähintään 210 mg kalan pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja pitkäaikaisesti saaneilla oli puolta pienempi nivelreumaan sairastumisen riski.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23940215

    • ravinto hoitaa

      Miksi nivelreumaa sairastavien sydäntautiriski on suurentunut?

      Suurin osa nivelreumaan liittyvästä suurentuneesta kuolleisuudesta on sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttamaa. Nivelreumaan liittyy väestötasoon nähden 1,5-4-kertainen riski sairastua näihin tauteihin, ja perinteiset riskitekijät selittävät siitä vain osan. Reumalääkkeet ja reuman tehokas ravitsemushoito vähentävät riskiä - toisin kuin aiemmin luultiin. Esimerkiksi metotreksaattihoidon on osoitettu vähentävän nivelreumaa sairastavien kuolleisuutta joissain tutkimuksissa jopa 60 %, ja tämä selittyy pitkälti juuri sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttamien kuolemantapauksien vähenemisellä.

      Nivelreumaa sairastavien elimistössä on pysyvästi aktivoitunut tulehdusreaktio. Vaikka nivelreumapotilaiden sepelvaltimoissa ateroskleroottisten leesioiden määrä ei olekaan suurempi kuin verrokeilla, valtimon seinämässä on enemmän tulehdusta ja hauraita eli repeämäalttiita plakkeja. Tämä viittaa tulehduksen keskeiseen merkitykseen sydän- ja verisuonisairauksien synnyssä, samoin kuin tuore tanskalaistutkimus, jossa tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyvä sydän- ja verisuonisairauksien riski oli reumaa sairastavilla pienempi kuin verrokeilla. Reumapotilailla tulehduskipulääkkeiden tulehdusta hillitsevät ominaisuudet voivat siis osittain kumota näiden lääkkeiden riskiä lisäävän vaikutuksen.

      Nivelreumaa sairastavilla monien tulehdusta aiheuttavien sytokiinien pitoisuudet ovat suurentuneet. Näistä erityisesti TNF-?, IL-6 ja IL-17 on yhdistetty aterotromboosin patogeneesiin, sillä ne aiheuttavat endoteelin toiminnan häiriintymistä ja adheesiomolekyylien ilmentymistä endoteelin pinnalla. Erityisen mielenkiintoinen havainto on se, että reumatekijä on itsenäinen sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä niilläkin henkilöillä, joilla ei ole reumaa. Tuoreessa tutkimuksessa löydettiin tulehtuneesta plakista sitrullinoituneita proteiineja. Onkin mahdollista, että reumassa esiintyvät sitrulliinipeptidivasta-aineet tunnistavat sitrullinoituneita proteiineja verisuonen seinämässä ja tämä johtaa tulehduksen lisääntymiseen.

      Tulehdus vaikuttaa myös rasva-aineenvaihduntaan, joskin suhde on monimutkainen. Tuoreessa tutkimuksessa todettiin paradoksaalisesti, että mitä pienempi LDL-kolesterolitaso nivelreumaa sairastavilla oli, sitä suurempi riski heillä oli sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Koska tulehdus pienentää LDL-kolesterolitasoa, havainto viittaa siihen, että matala LDL-taso reumaa sairastavalla on merkki meneillään olevasta aktiivisesta tulehduksesta, joka on itsessään voimakas aterotromboosin riskitekijä. Reumapotilailla suurentunut seerumin amyloidi A:n (SAA) pitoisuus vaikuttaa haitallisesti lipidiaineenvaihduntaan siten, että SAA sitoutuu voimakkaasti HDL-hiukkasiin ja vähentää niiden kykyä estää ateroskleroosin kehittymistä. Reumapotilaan ja metabolista oireyhtymää sairastavien potilaiden dyslipidemiat muistuttavatkin paljon toisiaan.

      Molempiin tautitiloihin liittyvä tulehduskomponentti selittää ainakin osan tästä yhtäläisyydestä.

      Nivelreumaa sairastavan kaikki sydän- ja verisuonisairauksien perinteiset riskitekijät on tärkeää pyrkiä minimoimaan. On myös ensiarvoisen tärkeää, että reumasairautta hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti. Tulehduksen hillitseminen on olennaista sekä potilaiden toimintakyvyn säilyttämisen kannalta että sydän- ja verisuonisairauksien riskin pienentämiseksi.

      Lääkärilehti 44/2013 vsk 68 s. 2811

    • vai humpuukia?

      Vuoden suurin tapahtuma, jossa puhumassa 29 maailman asiantuntijaa liittyen gluteeniin, ravitsemukseen jne...


      THE WORLD’S FIRST GLUTEN SUMMIT
      COULD CHANGE YOUR LIFE!

      http://theglutensummit.com/

    • tietää_

      Gluteiinia sisältävät viljatuotteet mädännyttävät hampaat ja nostavat tulehdusarvoja. Lisäksi kahvi estää D-vitamiinia imeytymästä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4993
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4533
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2911
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe