Totuus ns. armahduksesta 1918

Tutkijatyyppi

Oikeiston kunnottomin porukka koettaa haalia itselleen vieläkin kunniaa siitä miten he muka armahtivat punaisia kymmenin tuhansin syksyllä -18. Mutta mietitääs asiaa hieman tarkemmin.

Ensinnäkin niin valkoarmeija kuin pitäjien isännistöt eivät tunteneet käsitettä armahdus vaan kaikki ns. punaiset ja sellaisiksi epäillytkin kuten myös sotavangit ammuttiin ilman armoa. Ainoastaan silloin kun vankeja tuli iso joukko niin käytännön syistä osa piti jättää tappamatta ja viedä heidät leiriin. Eli tärkeä pointti on tämä: punaisia ei ollut tarkoitus armahtaa ainoatakaan vaan ne kaikki piti tapettaman, joka ainoa joka edes vain vivahtikin punaiseen eli sosialismiin päin. Jos siis valta olisi ollut loppuun asti tappajakaarteilla niin ketään ei olisi armahdettu.

Silloista punavankien vapauttamista ei voi edes verrata siihen kun Tasavallan Presidentti tai nykyään Helsingin hovioikeus armahtaa vangin. Silloin on kyse todella armahduksesta eikä pakosta tai oman edun tavoittelusta mistä oli kyse 1918.

Vapauttaminen tapahtuikin seuraavista syistä.Ulkomailla, erityisesti Ruotsissa ja Englannissa, oli lehdistö ja sitä myöten poliitikot kiinnittäneet ikävää huomiota leirien kauheuksiin joten leirejä olisi ollut pakko kohentaa huomattavasti jos niitä olisi haluttu edelleen ylläpitää. Leirien ruoka-annoshan oli siihen asti ollut keskimäärin 500 kcal/vrk eikä aina sitäkään. Aikuisen miehen kulutus on n. 2500 kcal/vrk joutenolossakin joten ruoka-annoksia olisi tullut nostaa 4-5 kertaisiksi. Samoin yleinen kurjuus ja tautitilanne olisivat vaatineet väentiheyden laskemista leireillä pieneen osaan siitä mitä se oli mikä olisi vaatinut jo suljettujen leirien uudelleen avaamista ja monien uusien perustamista. Kuten myös lääkärien ja yleensä hoitohenkilökunnan moninkertaistamista leireillä. Muutkin olosuhteet leireillä olisi pitänyt petrata kertaluokkaa paremmiksi. Kaikki tämä olisi nostanut leirityskulut ehkä jopa lähes 10-kertaisiksi. Tässä suurin syy ns. armahdukseen. Ei se ollut armeliaisuus vaan kylmästi pelkkä rahansäästö.

Yksi toinenkin syy oli vielä leirien katastrofaalisessa tautitilanteessa. Niistä oli yleisen kurjuuden myötä tullut sellaisia tautipesiä, että alettiin jo vakavasti pelätä tarttuvien tautien leviämistä leirien ulkopuolelle koko väestöön. Tämäkin siis vaati joko leirien sulkemisen tai olosuhteitten kertakaikkisen parantamisen.

Nämä tekijät saivat aikaan porvariston järkevimmän osan heräämisen ja leirien tyhjentämisen ihan vaan järkisyistä, ei mistään armeliaisuuden puuskasta. Jos varsinainen valkokaarti olisi saanut päättää asioista niin ketään ei olisi armahdettu vaan leirit olisi suljettu vasta kun viimeinenkin vanki olisi kannettu kuoppaan. Tiedämme sen siitä, että ns. kenttäoikeudet ja valkokaarti yleensäkin ei armahtanut ketään, ei ainuttakaan. Jokainen jota vain vähänkään epäiltiin vähäisimmästäkään punaisuudesta tapettiin armotta rikollisen näytösoikeudenkäynnin jälkeen tai usein ilman sitäkin. Ei Tampereenkaan tavara-asemalla oikeudet istuneet kun siellä ammuttin satamäärin ihmisiä.

Joten on aivan turhaa kun lahtarien tyhmin osa koettaa näilläkin palstoilla kehuskella ja odottaa itselleen kiitosta siitä kun he muka armahtivat niin ja niin monta punaista. Siis kiitosta odottaa juuri se osa, joka on vieläkin sitä mieltä, että tuo ns. armahdus oli väärin. Armahtaminen on vähän eri asia kuin mitä oli leirien sulkeminen rahan säästämiseksi. Mutta lahtarihan yrittää saada tästäkin sulan hattuunsa eli koettaa tehdä välttämättömästä hyveen.

41

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • merkki-erkki

      Miksi porvari olisi elättänyt leireissä punavankeja yhtään kauempaa kun tappaakaan ei enää voinut? Leirien ajatushan oli toimia vankien tuhoamiskeskuksina ilman että kenenkään tarvitsee ampua tuollaista joukkoa. Kun tuhoamisen mahdollisuus ulkomaiden takia poistui niin leirien ylläpidossa ei ollut enää mitään järkeä.

      Siksi tämä "armahdus", lahtarin rahapussin takia.

    • Think positive

      Punaiset olisivat alkuvuodesta voineet tappaa Etelä-Suomesta kaikki valkoiset, mutta he armahtivat valkoisia. Mikään pakko ei ollut antaa valkoisten elää, mutta punaiset olivat aivan liian hellämielisiä. Pari tuhata uhria tuli korkeintaan. Tämä osoittautui virheeksi, ja jälkimaailma nauraa tälle punaisten surkealle saavutukselle.

      Punaiset armahtivat vapaaehtoisesti - valkoiset armahtivat, koska oli pakko.

      • Anonyymi

        Eivät olisi, punakaartin enemmistö kun tarvittiin rintamalla. Se kyllä murhasi yli puolet vajaasta 3000 vangistaan. Valkoisen armeijan vangeista sen sijaan yli puolet sai nimenomaan armahduksen lyhyen vankeustuomion jälkeen.


      • Anonyymi

        ”Punaiset olisivat alkuvuodesta voineet tappaa Etelä-Suomesta kaikki valkoiset, mutta he armahtivat valkoisia. Mikään pakko ei ollut antaa valkoisten elää, mutta punaiset olivat aivan liian hellämielisiä. Pari tuhata uhria tuli korkeintaan. Tämä osoittautui virheeksi, ja jälkimaailma nauraa tälle punaisten surkealle saavutukselle.”

        Aika naurettava väite, jossa unohdetaan täysin kaikki realiteetit!

        Valtaosa kansasta ei kuulunut sen paremmin punaisiin kuin valkoisiin! Suuri väestö ei kannattanut kumpaakaan eikäihmisestä päältäpäin edes näkynyt mielipide, jota ei yleensä edes ollut! JOTEN: ketä olisi muka tapettu? Poliisit? Virkamiehet? Kotirouvat?

        Koko väittämä on täysin lapsellinen!

        ”Punaiset armahtivat vapaaehtoisesti - valkoiset armahtivat, koska oli pakko.”

        Mitään pakkoa ei ollut armahtaa ketään eikä vastaavasti millään osapuolella ollut tavoitteena murhata kaikkie toisella kannalla olevia!


    • Anonyymi

      Kerrankin kunnon tietopläjäys armahtamisesta höperöiville valkoisille. Ei ollut mitään armahdusta vaan oli pakko jättää tappamatta.

      • Anonyymi

        Onko tuo muka ”tietopläjäys”?

        Kaukana siitä! Korkeintaan yhden hullun poleeminen väite!


      • Anonyymi

        Tarkkispoika on ominut tavan kehua omia avauksiaan ja mielipiteitään!? Muuta kehua kun ei ole luvassa! Todellisuudessa nuo ovat järestään valhepläjäyksiä!


      • Anonyymi

        Kerrankin kasa törkyvaleita Tarkkispojan ehtymättömästä törkypajasta!

        - punaisista sotavangeista suurin osa päätyi vankileireille
        - vankileireillä ei ollut tavoitteena tappaa vankeja
        - armahtaminen oli täysin järkevää ja vapaaehtoista

        Ajatelma, että punaiset olisivat voineet E-Suomessa tappaa kaikki valkoiset on hupaisa kohtuuttomuudessaan! Herää kysymys, että kuinka ja mistä sen tiesi, että joku on valkoinen? Arvatenkin Tarkkis olisi mennyt ihmisiltä kysymään, että ’oletko valkoinen, jos olet nin ammun sinut’. Montako ’valkoista’ olisi siten löytynyt? Toinen tapa olisi ollut murhata tulotason mukaan, mutta siinäkin olisi ollut käytännön vaikeuksia?

        Keskiverto suomalaiseen nähden on Tarkkispoika ylen murhanhimoinen itse ja siksi odottaa samaa muilta?


    • Anonyymi

      Avaus on tavanomaista paksumpaa tuubaa. Punakaartin valtaenemmistö nimenomaan tuomittiin ensin valtiorikosoikeudessa ja sen jälkeen armahdettiin lyhyen vankeuden jälkeen.

      • Anonyymi

        Totesit vain sen minkä avaajakin, että kaikkia ei tapettu ja sehän on yleinen tieto. Mutta avaajan nerokasta analyysiä ns. armahtamisen syistä et edes yrittänyt kumota koska tiesit jokaisen sanan avauksessa olevan totta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totesit vain sen minkä avaajakin, että kaikkia ei tapettu ja sehän on yleinen tieto. Mutta avaajan nerokasta analyysiä ns. armahtamisen syistä et edes yrittänyt kumota koska tiesit jokaisen sanan avauksessa olevan totta.

        Avaaja esitti vain väitteitä ilman todisteita ja väiteetkin sopivat hyvin huonosti yhteen tunnetun historian kanssa. Esimerkiksi Englannin lehdistö ei ottanut kantaa Suomen oloihin kesällä 1918, länsirintaman tapahtumat kiinnostivat enemmän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totesit vain sen minkä avaajakin, että kaikkia ei tapettu ja sehän on yleinen tieto. Mutta avaajan nerokasta analyysiä ns. armahtamisen syistä et edes yrittänyt kumota koska tiesit jokaisen sanan avauksessa olevan totta.

        ” Mutta avaajan nerokasta analyysiä ns. armahtamisen syistä et edes yrittänyt kumota koska tiesit jokaisen sanan avauksessa olevan totta.”

        Avaaja eli Tarkkispoika ei ole keksinyt mitään nerokasta kahteenkymmeneen vuoteen?

        Tosiasia on se, ettei kummallakaan osapuolella eli valkoisilla ja punaisilla ollut aikomusta tappaa kaikkia vastapuolen osallistujia! Tuollainen tappamishimo on suomalaisessa vierassa ja ilmenee palstalla vain Tarkkispojan inhan hahmon lausumana!

        Kun sota on ohi palataan töihin ja rakennetaan Suomea ja vuonna 1918 se onnistui jatkossa niin hyvin, että 30.11.1939 olimme kaikki yhtenä miehenä puolustamassa kotimaata raakaa valloittajaa vastaan!


    • Anonyymi

      Lahtarit päästettiin murhatöistään ja vastuusta ja se vaati punaisillekin jotain myönnytyksiä!

      Kadonneiden (punaisten) omaiset teki runsaasti tutkintapyyntöjä ja rikosilmoituksia oikeuskanslerille. Niitä oli röykkiöittäin ja koska Suomi kuvitteli olevansa oikeusvaltio, niin säädettiin joulukuun alussa 1918 laki, ettei ketään valkoista voitu tuomita vuoden 1918 murhista, kidutuksista, teloituksista, raiskauksista ja muista väkivallanteoista.

      Tänne näännytettiin tuhansia IHMISIÄ

      https://www.tammisaari1918.com


      http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2010/08/30/vanrikki-nappulan-historiankurssi/


      "Kun maassa oli lähes 100 000 punavankia, se oli valtava huolto-ongelma. Kokoomus ja maalaisliitto keksivät sellaisenkin hankkeen, että myydään vankeja orjiksi Saksaan kalikaivoksille. Erityisen innokas orjakauppias oli maalaisliiton johtaja Santeri Alkio." 

      Saksaan kalikaivoksille orjiksi ja siis tuhoon oli tarkoitus laittaa Suomen kaikki pitemmän tuomion saaneet punikit. Tammisaaressa odottivat laivausta Saksaan, mutta Saksa romahti marraskuulla 1918 ja tehtiin ns. armahduspäätös.

      Aiheesta lisää:

      16 Laki valtiorikosoikeuksien tuomitsemain rangaistusten täytäntöönpanosta ....67 

      http://www.histdoc.net/historia/1917-18/askok1918_2.html 

      Suomen painettu asetuskokoelma 67/1918 s. 1. 
      Laki valtiorikosoikeuksien tuomitsemain rangaistusten täytäntöönpanosta. 

      Annettu Helsingissä "Kun maassa oli lähes 100 000 punavankia, se oli valtava huolto-ongelma. Kokoomus ja maalaisliitto keksivät sellaisenkin hankkeen, että myydään vankeja orjiksi Saksaan kalikaivoksille. Erityisen innokas orjakauppias oli maalaisliiton johtaja Santeri Alkio." 10 päivänä heinäkuuta 1918. 

      Suomen Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään täten: 

      1 §. 
      Valtiorikosoikeuden ja valtiorikosylioikeuden tuomitsema kuole­manrangaistus pannaan täytäntöön ampumalla. Sellaisen oikeuden tuo­mitsema vapausrangaistus voidaan panna täytäntöön myöskin pakko­työnä vastaavana aikana. 

      2 §. 
      Pakkotyö suoritetaan joko valtion työlaitoksessa tahi sen ulkopuo­lella valtion, kuntain tai yksityisten töissä tarkoitukseen soveltuvalla työpaikalla. 

      3 §. 
      Vähintään kolmeksi vuodeksi pakkotyöhön määrätty vanki saata­koon Senaatin päätöksellä siirtää pakkotyötään suorittamaan Suomen rajojen ulkopuolella Senaatin määräämässä maassa ja sen hyväksymän valvonnan alaisena. Jos vanki ennen määrätyn pakkotyön päättymistä sieltä luvattomasti palaa, ei sitä alkaa, minkä hän maan rajojen ulkopuo­lella pakkotyön suorittamista varten on ollut, lueta hänelle hyväksi ran­gaistusajan lyhennyksenä. 

      4 §. 
      Tuomittu rangaistusaika lasketaan niinkuin rikoslaissa sanotaan ja luetaan alkavaksi, jos tuomittu on vangittu, heti kun tuomio on saanut lainvoiman. 

      5 §. 
      Tulo vangin Suomessa tekemästä pakkotyöstä lankeaa kruunulle. Kuitenkin voidaan vangin käytöksen ja ahkeruuden sekä työn tuottavuu­den perusteella vangin hyväksi merkitä säästöraha, jonka suurimman määrän Senaatti vahvistaa. Säästöraha on käytettävä vangin perheen tai muun läheisen omaisen avustamiseen tahi talletettava vangin vastai­sen toimeentulon turvaamista varten. 

      Ulkomaalla pakkotyötään suorittavan vangin työn tulosta määrää Senaatti. 

      6 §. 
      Vanki, joka on kärsinyt puolet rangaistusalastaan, kuitenkin vä­hintään yhden vuoden, tai elinkaudekseen tuomittu vähintään kahdeksan vuotta, voidaan rangaistuksensa loppuajaksi asettaa valvonnan alaiseksi vankeuslaitokscu ulkopuolelle sen mukaan kuin siitä hallinnollisessa lainsäädäntöjärjestyksessä erittäin säädetään. 

      Jos valvonnan alaisena oleva ei noudata hänelle annettuja määräyk­siä, voidaan hänet panna vankeuslaitokseen kärsimään sitä rangaistusta, joka oli jäljellä kun hänet valvonnan alaiseksi asetettiin. Jos hän joutuu vikapääksi uuteen rikokseen, yhdistettäköön siitä seuraava rangaistus siihen, mitä edellisestä rangaistuksesta oli jäljellä, kun hänet asetettiin valvonnan alaiseksi, ja pantakoon se rangaistus täytäntöön kuten tässä laissa sanotaan. 

      Ellei vankia ole pantu vankeuslaitokseen jatkamaan rangaistuksensa kärsimistä, on hänen katsottava täydelleen kärsineen rangaistuksensa, kun sen aika on loppuun kulunut; elinkautinen vapausrangaistus on täl­löin katsottava kahdeksikymmeneksi vuodeksi. 

      7 §. 
      Vangin valvonnan alaiseksi asettamisesta lähettää laitoksen joh­taja ehdotuksensa Vankeinhoitohallitukselle. joka toimittaa sen omine lausuntoineen Senaatin ratkaistavaksi. Senaatti myös päättää, onko valvonnan alaisena oleva muun syyn kuin uuden rikoksen vuoksi panta­va rangaistustaan kärsimään. 

      8 §. 
      Tarkemmat määräykset pakkotyön järjestämisestä, pakkotyöläisten luokittamisesta ja heidän säästörahoistaan seka muusta pakkotyörangaistuksen täytäntöönpanosta antaa Senaatti. 

      Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot. 

      Helsingissä, 16 päivänä heinäkuuta 1918. 
      Suomen Senaatin Puheenjohtaja: 
      P. E. Svinhufvud. 

      Oikeustoimituskunnan Päällikkö Onni Talas

      • Anonyymi

        Tosin yhtään punavankia ei Saksaan viety, mikä vieläkin harmittaa stallareita sekä pietarintrolleja.


      • Anonyymi

        Saksaan kalikaivoksille orjiksi ja siis tuhoon oli tarkoitus laittaa Suomen kaikki pitemmän tuomion saaneet punikit. Tammisaaressa odottivat laivausta Saksaan, mutta Saksa romahti marraskuulla 1918 ja tehtiin ns. armahduspäätös.

        Saksan suolakaivokset olisivat olleet käytännössä kuolema kuten olivat Stalinin ajan työleiritkin, eivät olleet yhtään sen parempia vankityövoimalle.

        Siis vasta Saksan romahdus pelasti kymmenien tuhansien vankien hengen koska leirejä ei enää voitu ylläpitää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saksaan kalikaivoksille orjiksi ja siis tuhoon oli tarkoitus laittaa Suomen kaikki pitemmän tuomion saaneet punikit. Tammisaaressa odottivat laivausta Saksaan, mutta Saksa romahti marraskuulla 1918 ja tehtiin ns. armahduspäätös.

        Saksan suolakaivokset olisivat olleet käytännössä kuolema kuten olivat Stalinin ajan työleiritkin, eivät olleet yhtään sen parempia vankityövoimalle.

        Siis vasta Saksan romahdus pelasti kymmenien tuhansien vankien hengen koska leirejä ei enää voitu ylläpitää.

        Taisit vetää hatusta Saksan suolakaivosten 100% kuolleisuuden. Historia ei moista tunne.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Taisit vetää hatusta Saksan suolakaivosten 100% kuolleisuuden. Historia ei moista tunne.

        Ei siinä muuten prosenteista mitään puhuta, vasta sinä puhut.


      • Anonyymi
        Valcosoturi kirjoitti:

        Ei siinä muuten prosenteista mitään puhuta, vasta sinä puhut.

        MIten tulkitset ilmaisun "käytännössä kuolema"? Tarkoittaako se mielestäsi terveyttä ja pitkää ikää?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saksaan kalikaivoksille orjiksi ja siis tuhoon oli tarkoitus laittaa Suomen kaikki pitemmän tuomion saaneet punikit. Tammisaaressa odottivat laivausta Saksaan, mutta Saksa romahti marraskuulla 1918 ja tehtiin ns. armahduspäätös.

        Saksan suolakaivokset olisivat olleet käytännössä kuolema kuten olivat Stalinin ajan työleiritkin, eivät olleet yhtään sen parempia vankityövoimalle.

        Siis vasta Saksan romahdus pelasti kymmenien tuhansien vankien hengen koska leirejä ei enää voitu ylläpitää.

        ” Siis vasta Saksan romahdus pelasti kymmenien tuhansien vankien hengen koska leirejä ei enää voitu ylläpitää.”

        Tuskinpa! Kyse oli pelkästä löysästä puheesta eikä mistään tapahtuneesta asiasta!


    • Anonyymi

      Tammisaaren vankileiri oli aivan Hangon sataman läheisyydessä ja saman rautatien varrella. Siirron mahdollistava lakikin oli jo valmiiksi säädetty. Saksassa lienee ollut sodan vuoksi pulaa työvoimasta ja Suomesta olisi saatu tuhansia "orjia" vuosikausiksi. Vankileiri perustettiin toukokuussa 1918 ja se muuttui pakkotyölaitokseksi syyskuussa 1918. Oliko tähän muutokseen syynä Saksan huono sotaonni ja muuttunut tilanne sen kotirintamalla? Oliko vankien huono elintarviketilanne seurausta vain näistä muuttuneista olosuhteista, eli alun perin ei oltukaan varauduttu "leirittämään" vankeja kuukausikaupalla. Jos tarkoitus oli siirtää heidät Saksaan, niin se selittäisi hyvin kurjan ruokatilanteen ja vankien kokoamisen eri puolilta Suomea juuri Tammisaareen ja sataman läheisyyteen. Suomihan solmi tiiviit kauppayhteydet Saksaan ja oli tuomassa sieltä kuningastakin.

      http://www.histdoc.net/historia/1917-18/67_1.html 

      Suomen painettu asetuskokoelma 67/1918 s. 1. 

      Laki valtiorikosoikeuksien tuomitsemain rangaistusten täytäntöönpanosta. 

      Annettu Helsingissä 10 päivänä heinäkuuta 1918. 

      3 §. 

      "Vähintään kolmeksi vuodeksi pakkotyöhön määrätty vanki saata­koon Senaatin päätöksellä siirtää pakkotyötään suorittamaan Suomen rajojen ulkopuolella Senaatin määräämässä maassa ja sen hyväksymän valvonnan alaisena. Jos vanki ennen määrätyn pakkotyön päättymistä sieltä luvattomasti palaa, ei sitä alkaa, minkä hän maan rajojen ulkopuo­lella pakkotyön suorittamista varten on ollut, lueta hänelle hyväksi ran­gaistusajan lyhennyksenä." 

      http://www.tammisaari1918.com/fi/historiaa.html 
      http://www.tammisaari1918.com/fi/kuvia.html 
      http://www.tammisaari1918.com/fi/yhteys.html 
      http://www.tammisaari1918.com/fi/linkit.html 
      http://www.tammisaari1918.com/fi/muistotapahtuma.html 

      Joukkohauta mäntykankaalla Tammisaaressa 

      Kuoleman vankileiri 

      "Kansalaissodan päätyttyä 1918 perustettiin eri puolille Suomea leirejä joihin koottiin hävinneen osapuolen vankeja. 
      Näistä yksi oli Dragsvikin kasarmialueella lähellä Tammisaarta. Vankileiri perustettiin toukokuussa 1918 ja muuttui pakkotyölaitokseksi syyskuussa. Suurimmillaan leiri oli 20 - 24.6 välisenä aikana jolloin vankeja oli 8597. Tämä oli 11,4 % koko maassa olevien vankien lukumäärästä. 
      Muonitusolot vankileirillä muodostuivat poikkeuksellisen surkeiksi ja kuolleisuus korkeaksi. Niinpä vuoden 1918 kesä-, joulukuun aikana leirillä kirjattiin 2873 kuollutta vankia. Muihin leireihin verrattuna kuolleisuus oli Tammisaaressa kaikkein korkein. Vankimäärään nähden kuolleisuusprosentti oli 33,1, kun Hämeenlinnassa jossa kuoli 2119 vankia se oli 18 %."

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Jeesusta hokemalla haudat häpäistiin uhrien omaisten lupia kyselemättä.

      Vuonna 1918 ei Jeesusta hoettu vaan sanottiin TULTA, TULTA, TULTA

      https://www.tammisaari1918.com/


      1993 Paljastettiin kansalaistoimikunnan toimesta lisälaatta jossa oli silloisten tietojen mukaiset puuttuvat nimet. Piispa Erik Wikström siunasi vainajat haudan lepoon.

      1998 Kansalaistoimikunnan järjestämässä tilaisuudessa joukkohaudan vainajia kunnioittivat Suomen kaikki tärkeämmät puolueet sekä Ev Lut kirkko ja Suomen puolustusvoimat.

    • Anonyymi

      Tammisaaren kasarmeilla on erään tiilirakennuksen seinä rapattu, koska se oli niin resu ja täynnä luodiniskemiä kun 1918 teloituksia tehtiin. Tämä näytettiin eräässä Tammisaaren vankileiristä kertovassa tv-ohjelmassa.

      Lahtarien teot kuulemma järkyttivät Suomen ruotsalaisia soutureiden jälkeläisiä, joita siellä oli opettelemassa tulevaisuuden soutureiksi.

      On se erikoista kun Tammisaareen aina perustettiin keskitysleirejä (kahteen kertaan) ja vankiloita. Vartijan homma lienee luontaisesti soveltunut bettre-folkille...

      • Anonyymi

        Nooh onhan se ymmärrettävää. Kekkosen porukan mukana ollut ruotsalainen herrasmies ihmetteli miksi punikit eivät vallanneet Pieksämäen rataa. Se on sitten asia erikseen olisiko Pieksämäen radan valtaaminen riittänyt punaisten voittoon ja mitä ruotsinkielisille olisi tapahtunut punaisessa Suomessa. Ruotsinkieliset tavallaan halusivat 1918 kukistaa sen perinteisen itsepäisen suomalaisen kapinallisuuden lopullisesti. Lakotkin on Suomessa pelkkä vitsi johonkin Ranskaan verrattuna.


    • Anonyymi

      ”Vartijan homma lienee luontaisesti soveltunut bettre-folkille...”

      Eiköhän ne PARHAITEN sopineet kommunisteille kunkerran Neuvosto-Venäjälläoli paraimmllaan satoja gulageja ja niissä syntyi 20 miljoonaa uhria! On niitä oikean henkisiä vartijoita ja henkilökuntaakin pitänyt löytyä satoja tuhansia! Minkäs punikki luonnolleen mahtaa?

    • Anonyymi

      Väinö Tanner kertoo muistelmissaan, Kahden maailmansodan välissä, vuoden 1918 armahdusasiaan liittyen erikoisia juttuja armahdusasian käsittelystä.

      Ahvenanmaalaiset separatistit Sundblom ja Björkman tuomittiin Korkeimmassa oikeudessa ja saman tien Ruotsin painostuksesta ARMAHDETTIIN!

      Väinö Tanner teki kansanedustajana jo vuonna 1919 marraskuussa Väinö Huplin kanssa eduskuntaesityksen kansalaissotaan osallistuneille ja siitä tuomituille saatavasta armahduksesta. Olihan se ollut sosiaalidemokraattien vaaliteemakin. Oikeisto vastusti jyrkästi, samoin osa Maalaisliittoa. Keskustan enemmistö kuitenkin kannatti esitystä, ja se hyväksyttiin äänin 125-68. Lain perusteella 590 kapinasta syytettyä pääsi ehdonalaiseen vapauteen ja 30 000 kansalaisluottamuksen menettänyttä sai sen takaisin. Kesti kuitenkin lähes vuosikymmenen ennen kuin armahdukskysymyksessä päästiin lopullisiin tuloksiin. - Halusimme täydellistä armahdusta kaikille kansalaissodan johdosta vangituille lukuunottamatta murhaan tai murhapolttoon syyllistyneitä. Sivut 14-20

      1921 armahdusasia tuli taas esille käsiteltäessä Ahvenanmaan itsehallintolakeja. Niihin liittyi mm. amnestia ahvenanmaalaisille separatisteille. Tuolloin Ruotsi painosti Suomea jopa Geneven päätöksillä. Asiaan sekoitettiin vuoden 1918 vankien amnestia, samanlainen jonka ahvenanmaalaiset saavat esitettyjen lakien perusteella. Ahvenanmaalaiset separatistit Sundblom ja Björkman tuomittiin Korkeimmassa oikeudessa ja saman tien Ruotsin painostuksesta ARMAHDETTIIN!

      Jälleen kerran nähtiin ettei laki ole sama Suomen ruotsalaisille ja suomalaisille. Tai ehkä se välillä onkin sama, mutta tuomiot ainakin vaihtelee...

      Amnestialaki s. 83

      Armahdusasiasssa saatiin ratkaisu huhtikuussa 1927 eduskunnan hyväksyessä hallituksen esityksen 96 vastaan 94.
      "Lakiehdotuksen mukaan kaikki ehdonalaisessa vapaudessa olevat tai valvonnan alaisiksi rangaistuslaitoksen ulkopuolelle asetetut henkilöt, jotka oli tuomittu yksinomaan osanotosta kansalaissotaan tai sen yhteydessä tehdyistä rikoksista, vapautettiin heille tuomituista rangaistuksista ja niiden seuraamuksista. Kaikille kansalaissotaan osallistumisesta tuomituille, jotka jo olivat kärsineet saamansa rangaistuksen, tuli palauttaa palautettiin kansalaisluottamus. - Maalaisliitto, ruotsalainen kansanpuolue, ja kokoomus olivat lain hylkäämisen kannalla, samoin edistys, joka tosin kannatti armahdusta, mutta ei hallituksen esittämässä muodossa."

      Tanner Väinö Kahden maailmansodan välissä
      Tammi, 1966, 275 s., 2. painos

      Jälleen kerran nähtiin ettei laki ole sama Suomen ruotsalaisille ja suomalaisille. Tai ehkä se välillä onkin sama, mutta tuomiot ainakin vaihtelee...

      Ahvenanmaan kapinalliset pääsivät kuin koirat veräjästä, mutta tuota samaa armahdusta saivat suomalaiset odottaa aina vuoteen 1927 saakka. Rikosnimikekin taisi olla aivan sama eli valtiopetos.

      Ahvenanmaalaiset suunnitteli ja toteutti valtiopetosta toimiessaan Ahvenanmaan liittämiseksi Ruotsiin. Ruotsihan miehittikin keväällä 1918 Ahvenanmaan, mutta apuun kutsutut saksalaiset antoivat svenssoneille lähdöt saarilta!

    • Anonyymi

      Jos Ahvenanmaan tapahtumat kiinnostaa, niin Carl Enckell:in poliittiset muistelmat, osa II, käsittelee Ahvenanmaa -kysymystä erittäin perusteellisesti. Kirjan alussa on liki 100 sivua Ahvenanmaan tapauksesta sen kaikkine käänteineen. Kirjaa saa hyvin divareista. Kokeile vaikkapa Antikka.net tai Antikvaari.net ketjuja.

      Enckell Carl Poliittiset muistelmani 1-2
      Wsoy, 1956, 382 364 s.


      Kekkonen kirjoitti Ahneidenmaalaisista näin: Vahingollisia ruotsalaisia


      "Jos Sundblom ois Oolannin keisari, niin silakat ois Oolannin soltaattii ja ne uisivat ympäri fästninkii."

      Veljenpoika: Vahingollisia ruotsalaisia

      Suomen kuvalehti. - Helsinki : Yhtyneet kuvalehdet. - ISSN 0039-5552. 1948 : 39, s. 8

      http://www.doria.fi/handle/10024/10283

      "Ruotsinkielistemme pyrkimykset kohdistuivat tuolloin kahdelle taholle: toisaalla olivat ahvenanmaalaiset, jotka halusivat kokonaan eroon vastaikään itsenäistyneestä ja kansalaissodan haavoittamasta maasta; toisaalla muut ruotsinkielisemme, jotka eivät niinkään suopein silmin katselleet Ahvenanmaan separatistien hankkeita, koska heidän eroamisensa olisi heikentänyt ruotsalaisuuden kokonaisvaikutusta Suomessa.

      Ahvenanmaalaisten yritys epäonnistui, mutta pitkällinen kiista heitti synkän varjonsa "emämaan" ja "saariston" välille. Suomessa on totuttu kunnioittamaan tehtyjä sopimuksia, ja siksi Ahvenanmaa kaikkine valtakunnallista itsetuntoa loukkaavine erioikeuksineen sai elää rauhassa omaa elämäänsä. Tosin jotkut pilkkakirveet lisäsivät hyvään marssilauluumme "Oolannin sotaan" mojovan "vastalauseen": "Jos Sundblom ois Oolannin keisari. niin silakat ois Oolannin soltaattii ja ne uisivat ympäri fästninkii." Siihenpä sitten pysähdyttiinkin. Mutta ei myöskään päässyt syntymään mitään välitöntä, sydämellistä suhdetta muun Suomen ja Ahvenanmaan välille. Sundblom halusi pysyttää "valtakuntansa" eristettynä, eikä täältä käsin haluttu ystävyyttä tyrkyttää. Maksettiin vain ja maksetaan edelleen kovilla verorahoilla tarpeelliset kymmenien miljoonien vuotuiset lisät Ahvenanmaan menoihin."

    • Anonyymi

      Yhtenä syynä oli sekin, että talous eli teollisuus, rakennustyömaat ja maatalous haluttiin saada jälleen käyntiin eikä siihen sopinut se, että kymmenet tuhannet työikäiset ja vielä -kuntoiset miehet ovat vangittuina elätteinä leireillä. Porvariston järkevämpi osa voitti ja heidän tahtonsa meni läpi ja alettiin päästä takaisin normaaliin elämään.

      Osa porvaristoa, varsinkin Pohjanmaan tilalliset, olisivat halunneet kaikki kapinalliset tapettavan koska he vihasivat teollisuutta ja kaupunkeja. Ne kun olivat heidän oppinsa mukaan kaiken saastan ja synnin pesiä. Suomessa olisi saanut olla vain tervettä talonpoikaiselämää. Teollisuudesta olisivat vastanneet suutarit, kraatarit ja kyläsepät.

      • Anonyymi

        ”Porvariston järkevämpi osa voitti ja heidän tahtonsa meni läpi ja alettiin päästä takaisin normaaliin elämään.”

        Päätöksiä Suomessa tekee maan hallitus eikä sisällissodan yhteydessä kenelläkään ollut tavoitteena hävinneen osapuolen eliminointi kuten Tarkkispoika taas esittää ja tässä suhteessa voittaja taisi olla järkevämpi kuin hävinneet.

        ”Osa porvaristoa, varsinkin Pohjanmaan tilalliset, olisivat halunneet kaikki kapinalliset tapettava”

        Tarkkispojan iki-inhokki Pohjanmaa saa taas kyytiä ja saa huvittavia piirteitä! Sotaa ei suinkaan voittanut ”Pohjanmaan tilalliset” vaan valkoiset, jotka koostuivat kansasta. Päätöksiä ei liioun tee ’isännät’ vaan maan hallitus.


    • Anonyymi

      Näinhän se meni todellisuudessa:

      "Yksi kuumista itsenäisyyden alkuvuosien sisäpoliittisista kysymyksistä oli suhtautuminen valtiorikosoikeuden tuomioistuimissa tuomittuihin punaisiin. Keväällä 1918 vangiksi jäi 80 000 punaista tai heidän kumoushankkeeseen osallistumisesta epäiltyä. Heidät suljettiin sotavankileireihin, joissa kuoli 11 000–12 000 vankia. Vajaat 68 000 vankia sai tuomion, joista suurin osa oli lieviä. Suurin osa punavangeista pääsi syksyllä 1918 ehdonalaiseen vapauteen. Lokakuussa vapautuivat enintään neljän vuoden tuomion saaneet ja joulukuussa enintään kuuden vuoden tuomiota kärsineet.

      Jäljelle jääneet 6100 vankia sijoitettiin pakkotyölaitoksiin, joista pääosa armahdettiin vuoteen 1921 mennessä. Valtionhoitaja Mannerheim armahti kesäkuussa 1919 hiukan yli 2 000 vankia. Tammikuussa 1920 vapaaksi pääsi 2 600 vankia ja 40 000 punavankia sai kansalaisluottamuksensa.

      Vuonna 1921 armahdettiin noin 1 200 tuomiotaan kärsinyttä punaista, minkä jälkeen vankeja oli jäljellä noin tuhat. Heistä pääosa armahdettiin 1923 ja 1925. Väinö Tannerin sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus armahti viimeiset 50 punavankia toukokuussa 1927. Tämä herätti voimakasta arvostelua oikeistossa. Vielä enemmän kritiikkiä sai osakseen presidentti K. J. Ståhlberg, joka oli vahvistanut suurimmat 1920-luvun armahdukset."

    • Anonyymi

      Lahtareille annettiin syytesuoja tutkimatta sen paremmin, että liittyikö porvarin tekemä murha mitenkään ns. kapinan kukistamiseen. Riitti kun tappaja oli suojeluskuntalainen tai yleensäkin rikas niin kaikki teot olivat OK, liittyivät kapinan kukistamiseen eikä niitä sen takia edes tutkittu. Tämä oli ihan eri asia kuin punaisten kohtelu joita "armahduksesta" huolimatta tapettiin n. 27 000 aseetonta.

      • Anonyymi

        ”Tämä oli ihan eri asia kuin punaisten kohtelu joita "armahduksesta" huolimatta tapettiin n. 27 000 aseetonta.”

        Toistelet aina samaa valetta? Punaisista 5.000 kaatui aseellisessa taistalussa! Vangiksi jääneistä teloitettiin 2.000. Vankileireillä mentyi 14.000erilaosiin tauteihin, joista yleisin oli Espanjan taiti. Loput karkasi rajan yli Venäjälle ja katosi siellä!


      • Anonyymi

        ”Lahtareille annettiin syytesuoja tutkimatta sen paremmin, että liittyikö porvarin tekemä murha mitenkään ns. kapinan kukistamiseen.”

        Se on yleistä kaikissa sodissa, ettei voittaja juurikaan tuomitse omiaan vastaavista teoista!

        Pätee esim. Toiseen maailmansotaan ja etenkin Espanjan/Venäjän sisällissotiin! Ei pidä aloittaa sisällissotaa, jos sen häviää!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Tämä oli ihan eri asia kuin punaisten kohtelu joita "armahduksesta" huolimatta tapettiin n. 27 000 aseetonta.”

        Toistelet aina samaa valetta? Punaisista 5.000 kaatui aseellisessa taistalussa! Vangiksi jääneistä teloitettiin 2.000. Vankileireillä mentyi 14.000erilaosiin tauteihin, joista yleisin oli Espanjan taiti. Loput karkasi rajan yli Venäjälle ja katosi siellä!

        Punaisista 5.000 kaatui aseellisessa taistalussa!

        Tuossa luvussa on ainakin 2 000 kentällä heti taistelun jälkeen ammuttua antautunutta.

        Vangiksi jääneistä teloitettiin 2.000.

        Teloituksia oli n. 8 500.

        Vankileireillä mentyi 14.000

        Tuo on oikea luku.

        Loput karkasi rajan yli Venäjälle ja katosi siellä!

        Pötyä, Venäjälle meni hyvin vähän koska jäivät vangeiksi Lahdessa ja Raudussa ja ammuttiin monttuihin niissä paikoissa, tuhansia yhteensä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Punaisista 5.000 kaatui aseellisessa taistalussa!

        Tuossa luvussa on ainakin 2 000 kentällä heti taistelun jälkeen ammuttua antautunutta.

        Vangiksi jääneistä teloitettiin 2.000.

        Teloituksia oli n. 8 500.

        Vankileireillä mentyi 14.000

        Tuo on oikea luku.

        Loput karkasi rajan yli Venäjälle ja katosi siellä!

        Pötyä, Venäjälle meni hyvin vähän koska jäivät vangeiksi Lahdessa ja Raudussa ja ammuttiin monttuihin niissä paikoissa, tuhansia yhteensä.

        Venäjälle pakeni ainakin 10 000. Pako jatkui 30-luvulle. Noin 20 000 teloitettiin siellä.

        Suomi armahti noin 61 000 kapinanallista.Eduskunnassa käytiin 1919 kovaa kiistaa kansalaisoikeuksien palauttamisesta. Noin 40 000 oli sen menettänyt ja aluksi palautettiin vain 50 %:lle.

        Seurauksena oli äärivasemmiston vahvistuminen ja sdp:n hajoaminen. Rinnalle syntyi sosialistinen työväenpuolue eli kommunistipuolue.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Punaisista 5.000 kaatui aseellisessa taistalussa!

        Tuossa luvussa on ainakin 2 000 kentällä heti taistelun jälkeen ammuttua antautunutta.

        Vangiksi jääneistä teloitettiin 2.000.

        Teloituksia oli n. 8 500.

        Vankileireillä mentyi 14.000

        Tuo on oikea luku.

        Loput karkasi rajan yli Venäjälle ja katosi siellä!

        Pötyä, Venäjälle meni hyvin vähän koska jäivät vangeiksi Lahdessa ja Raudussa ja ammuttiin monttuihin niissä paikoissa, tuhansia yhteensä.

        ” Punaisista 5.000 kaatui aseellisessa taistalussa!

        Tuossa luvussa on ainakin 2 000 kentällä heti taistelun jälkeen ammuttua antautunutta.”

        Tuo luku 2.000 on pelkkä Tarkkispojan hatusta tempaisema luku, jolle ei ole näyttöä. Taistelutilanteesissa molemmat osapuolet surmasivat joukon sotavankeja ja sitä tapahtuu kaikissa sodissa. Tällaista henkilöä ei voi kutsua ’aseettomaksi’.

        ”Teloituksia oli n. 8 500.”

        Jotka valtaosaltaan olivat osallistuneet aseelliseen kapinaan.

        ” Vankileireillä mentyi 14.000

        Tuo on oikea luku.”

        Loput karkasi rajan yli Venäjälle ja katosi siellä! ”

        Pötyä, Venäjälle meni hyvin vähän koska jäivät vangeiksi Lahdessa ja Raudussa ja ammuttiin monttuihin niissä paikoissa, tuhansia yhteensä.”

        Todellisuudessa itärajan yli pääsi tuhansia ihmisiä ja heille kävi siellä pitkän päälle huonosti.

        Raudussa punaiset yrittivät väkisin päästä valkoisten asemien läpi, jolloin tuli paljon kaatuneita.

        Sen sijaan Lahdessa Tuhansia punaisia kuljetettiin Fellmanin pellolle, josta naiset ja lapset laskettiin kotiinsa ja osa miehistä kuljetettiin tutkintovankeuteen Hennalaan. Kuvaus asiata löytyy V. Linnan ’Pohjantähdestä’!


    • Porvarisika, eli nykyään Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset. He eivät ole koskaan välittäneet muusta, kuin omasta hyvästä. Poikkeuksena PS. Aikoinaan (SMP) ajoivat pienviljelijän asiaa. Toki olivat jo silloin mölinäpuolue.

      Suomi on sodan jälkeen noussut suosta SDP:n ja Keskustan ansiosta. Tietenkään unohtamatta kansalaisten uhrauksia.

      Peppulit toki yrittävät tällä ratsastaa ja osa ihmisistä menee halpaan. Mutta se siitä.

      Itse olen vasemmistoliittolainen ja joku nyt miettii, että olen kommari. Siinä tapauksessa sinä idaripeppuli olet valkoinen lahtari ja natsi-ideologian kannattaja.

      HYI SAATANA PEPPULIPOIKIA (en tarkoita homoja)

      • Anonyymi

        >>>Porvarisika, eli nykyään Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset. He eivät ole koskaan välittäneet muusta, kuin omasta hyvästä. Poikkeuksena PS. Aikoinaan (SMP) ajoivat pienviljelijän asiaa. Toki olivat jo silloin mölinäpuolue. <<<


        Mihinkäs ne oman sukusi porvarit on unohtuneet ?

        Sellainen kaveri kuin Kalevi Sorsa antoi runsaasti tunnustusta Veikko Vennamolle ja SMP :lle viimeisinä elinvuosinaan. Veikon ansiosta ovat karjalaiset saaneet elintilaa.

        SKP :n johdolla olisi Suomesta tullut toinen Kiinan Kansantasavalta.


    • Anonyymi

      Totuus on se, että laillista toimivaltaa vailla olevien tuomioistuimien laittomista tuomioista teoista, jotka eivät olleet rikoksia ei voi antaa armahdusta.

      Kaikki "armahduksia" koskevat lait ja päätökset ovat mitättömiä eli nulliteetteja. Tämä tarkoittaa samaa kuin niitä ei olisi koskaan annettukaan.

      • Anonyymi

        Samalla periaatteella kaikki tuomioistuimien määräämät teloitustuomiot olivat mitättömiä eli nulliteetteja. Tämä tarkoittaa samaa kuin niitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samalla periaatteella kaikki tuomioistuimien määräämät teloitustuomiot olivat mitättömiä eli nulliteetteja. Tämä tarkoittaa samaa kuin niitä ei olisi koskaan tapahtunutkaan.

        Kyllä. Kaikki tuomiot olivat myös virkarikoksia ja teloitustuomiot olivat yllytyksiä murhaan. Niiden toimeenpanijat syyllistyivät murhiin. Vangitut olivat vapaudenriiston kohteena.

        Valtio maksoi 70-luvulla korvauksia vangituille kärsimyksistä. Vihdoin siis henkiin jääneet saivat oikeutta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      79
      3295
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1982
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1871
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1385
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1099
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1038
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      844
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe