Hengityksen lopetuksen tunto nukahtaessa

aniainen2

Laitan tän nyt tännekkin..

En ole oikein varma että mille palstalle tämä kuuluu.

Minulla on aika vaikea paniikkihäiriö ja stressiä, pelkoa ja ahdistusta on viimeisen kahden viikon aikana ollut aivan tajuttomasti. Viime viikonloppuna otin ehkä kaksi kappaletta 5 mg diapamia vähitellen niin että otin puolikkaita jne. Olen myös n. kuukausi sitten lopettanut sepramin käytön lähes kuin seinään vain koska ensin unohdin ottaa lääkkeen ja sitten tuntui että oli helpompi olla ilman sitä koska sain nukuttua niin paljon paremmin. En siis tiedä liittyykö mikään näistä tähän oireeseen mikä nyt tuli toissapäivänä:

Rupesin ottamaan päiväunia, mutta aina kun vaivuin uneen niin säpsähdin kun tuntui että lakkasin hengittämästä, välillä tuntui myös siltä että tippuu ja säpsähtää sitten hereille kun olevinaan törmää johonkin.

En vielä ajatellut tästä mitään, mutta eilen oli päivällä sama homma. Väsymys on ollut nyt parin päivän ajan sellaista että tuntuu että nukahdan heti kun painan pään tyynyyn. Eilenkin siis päiväunien aikaan säpsähtelin. Olen kerran pienenä saanut unihalvauksen ja en ole ihan varma että tuntuuko nyt samalta aina kun nukahdan, mutta samalla kun tuntuu että lopettaa hengittämästä niin saattaa tulla semmoinen kova ahdistuksen tunto.

Eilen tämä tapahtui myös illalla kun rupesin nukkumaan. Ja oli jo tosi vaikea olla. Pelottaa että olen tulossa hulluksi, kun en tiedä että onko minussa jotain vialla fyysisesti (toivon mieluummin tätä kuin että jotain tapahtuu henkisesti)

Ihan kaikkein eniten pelottaa että menen johonkin psykoosiin, koska wikipediassa luki että " Esimerkiksi stressitilanteessa tai NUKAHTAMISVAIHEESSA voi ilmetä erilaisia aistikokemusten vääristymiä (illuusioita) tai harha-aistimuksia ilman, että ne ovat luonteeltaan psykoottisia, koska tällöin ihminen ymmärtää aistimuksensa vääristyneen luonteen"
Tunnen itseni tosin sairaaksi, en näe tai kuule harhoja tms. eikä minulla koskaan ole ollut psykoosia.

Onko kenelläkään ollut sama homma? Mistä voi johtua?

17

13576

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ainoainenn

      Haluan siis vielä tarkentaa että tuosta pelkästä säpsähtelystä ei ole kyse, tiedän jo että se on vaaratonta ja johtuu vaan siitä että lihakset rentoutuu ja aivot vaan tarkistaa että on turvallista nukahtaa.

    • 3456

      Tarkistapa nukahdatko selälläsi. silloin kurkku tai äänihuulet saattavat lopahtaa ja ikäänkuin liimautua yhteen eikä henki kulje.

      Et ole tulossa hulluksi etkä sairaaksi. SEpraminin lopetusoireitakin tämä saattaa olla. Jos olet syönyt ssri lääkkeitä pitkään ja niitä on vaihdeltu eri merkkisiä, ne saattavat tehdä tuollaisia oireita.

    • muhhahha dread

      Mulla on paniikkihäiriöö, kohtauksittaista ahdistuneisuutta tai mitä lie. Mua monesti iltasin yksin ollessani ahdistaa, välillä saan paniikkikohtauksiakin. Kohtauksen aikana en tietenkään pysty käymään nukkumaan, tai makaamaankaan kun tuntuu etten saa henkeä muutenkaan. Mutta mulla on pari kertaa tullu sillain että just nukahtamisvaiheessa tai kesken yöunienki oon heränny siihen että oon meinannu tukehtua, tai oon pidättäny hengitystä. Tai kerran heräsin sillain että muka hengitin mutta ei se mitää hengittämistä ollu ku ei ilmaa tullu keuhkoihin. Maailman kammottavimpia kokemuksia, sen jälkeen kesti aina pitkään saada uudestaan unta. Onneks noi on mulla ollu tosi harvinaisia enkä oo niitä sen kummemmin muistellu.

    • Lumisirpale

      Hei! Mulla on ollu jonkun aikaa jo noita tuntemuksia, että lopetan hengittämisen juuri kun olen nukahtamassa ja sitten säpsähdän ja vedän rajusti ilmaa keuhkoihin... Tämä on kausiluonteista... Joskus niitä on joka ilta ja joskus ovat poissa pitkään. Minulla on paniikkihäiriö, olen erittäin ahdistunut ja ocd:kin vaivaa... Lääkkeitä en syö, enkä ole koskaan syönyt. Tällä hetkellä olen erityisen stressaantunut ja viimeksi tänä aamuna kun yritin heräämisen jälkeen jatkaa unia, siitä ei tullut mitään, koska KOLMEN TUNNIN ajan tuo hengittämisen lopetus toistui aina kun vaivuin uneen. Aivan kamalaa!!!!! Mistä ihmeestä tuo voi johtua.... Olisipa joku niin viisas ja kertoisi... :/ Olen 37v nainen ja tällä hetkellä ero menossa...

      • tibialis

        limisirpale:

        Viisas olet kun jätät lääkkeet ehkä yksi huono hyöty ja 100 sivuvaikutusta

        Sinulla on sömnapné juuri ennen nukahtamista hengityksesi pysähtyy hetkeksi
        kunnes hapenpuute räjäyttää sinut hereille eräänlaista kuorsausta
        .
        Stressi on saatava pois...olet jännittynyt kuin viulun kieli..
        Siitä ahdistuneisuus plus kaikki muu..tietenkin on muitakin syitä.......
        .
        onko makuuhuonessasi aivan varmasti riittävä happipitoisuus??
        ilmanvaihto on oltava 50% CO2 oltava alle 1000 ppm
        Itselläni on 650 ppm
        .
        Sitten treenaat "mental träning" jolla saat kaiken negatiivisen pois
        ja sinusta tulee hamooninen rauhallinen..tyytyväinen nainen
        Sellainen josta varmaan olet haaveillut...mutta ei ole toteutunut
        .
        jos haluat kirj PM annan minun reg nimi jossa myös eposti


    • klmnopzqp

      Itselläni tuo johtui vaikeasta stressistä ja ahdistuksesta, sekä ilmeisesti niihin jotenkin liittyneestä kivuttomasta reflux-oireilusta. Oli pieni tuntemus, että vatsasta kohosi jotain ylös ja esti hengityksen. Hereille säpsähtäessä oli viileä tunne välillä rintalasta-kurkku. Istualtaan onnistui paremmin nukkua, kun oli pahimmat hetket, vaikka silloinkin tapahtui säpsähtelyä.

      Tärkeintä oli löytää keinot saada itselleen rennompi olo, ravinto, venyttely, musiikki, ajatukset, liikunta jne.

      • Nothnig to lose

        Mullakin refluksi aiheuttaa tota. Sillon pitäisi saada painoa pois vähäsen ja vältää kaikkea rasvaista, mutta nimenomaan turvotus ja ylipaino aiheuttavat tota. Aina joskus herään siihen, että olen lopettanut hengittämisen. Tosiaan sängypäätyä kannattaa korottaa, se auttaa ainakin vähän, mulla on kirjojen avulla päätyä kohotettu abaut 15 senttiä, siihen tottuu äkkiä eikä sen jälkeen kyllä muuten haluisi nukkuakkaan.

        Nyt kun liikun taas aktiivisesti, ovat nuo kohtaukset taas kadonneet, pitää siis jatkossakin pysyä liikkeessä ja kerätä lihasta läskin sijaan. Refluksi mulla alkoikin nopean lihomisen (masennuslääkkeet) seurauksena, pari viikkoa meni niin, että oksensin aina syötyäni jotain ja sitten kun sain happosalpaajia niin rupes parissa päivässä helpottamaan. Silloin hankkiuduin salpaajista eroon mahdollisimman nopeesti ja jatkoin paremmalla ruokavaliolla eteenpäin. Ylipainokin lähti siinä samalla.

        Mulla refluksin oireet ovatkin pääasiassa limainen kurkku ja hengityskatkokset, ei närästä ennenkuin siinä pahimmassa vaiheessa. Että sitä refluksiakin kannattaa miettiä, varsinkin kun refluksin hoito auttanee myös mm. masennukseen, siis kunnollinen ruokavalio ja liikunta.


      • Lumisirpale

        Heip ja kiitos vastauksestasi! Mulla on kyllä närästystä ym, mutta en osaa liittää tätä siihen. Kurkku on kyllä hieman limainen ja toinen sierain koko ajan tukossa(?) mutta eikö luulisi sitten noita tuntemuksia olevan myös hereillä, eikä vaan aina silloin kun on nukahtamassa?? Mulla siis kaikki hyvin niin pitkään kunnes silmät painuu kiinni ja uni normisti alkaisi, niin sillä hetkellä lakkaan hengittämästä, ihan kylkiasennossa. Ja nyt taas yritän nukkua, mutta tuo aamuinen säpsähtely vaan jatkuu ja en pysty nukkumaan ollenkaan... Pelottaa, jos en kykene enää ollenkaan nukkumaan ja flippaan... :( Jos tää onkin joku keuhkoperäinen juttu????? :(


      • tibialis
        Lumisirpale kirjoitti:

        Heip ja kiitos vastauksestasi! Mulla on kyllä närästystä ym, mutta en osaa liittää tätä siihen. Kurkku on kyllä hieman limainen ja toinen sierain koko ajan tukossa(?) mutta eikö luulisi sitten noita tuntemuksia olevan myös hereillä, eikä vaan aina silloin kun on nukahtamassa?? Mulla siis kaikki hyvin niin pitkään kunnes silmät painuu kiinni ja uni normisti alkaisi, niin sillä hetkellä lakkaan hengittämästä, ihan kylkiasennossa. Ja nyt taas yritän nukkua, mutta tuo aamuinen säpsähtely vaan jatkuu ja en pysty nukkumaan ollenkaan... Pelottaa, jos en kykene enää ollenkaan nukkumaan ja flippaan... :( Jos tää onkin joku keuhkoperäinen juttu????? :(

        lumisirpale:

        Kirjoitin sinulle aikaisemmin
        Lima kurkussa johtuu usein häiriöstä ileocekalklaffen ...ileum sitä voit
        menestyksellisesti parantaa itse zonterapi....vyöhyketerapi
        .
        Ole levollinen eikä johdu keuhkoista...:)
        .
        Juuri nukahtamishetkellä tapahtuukin se että jännityksesi laukeaa ja
        kurkussa menee lukkoon hengitystiet..äänihuulet..nielurisat ..polyyper mm mm
        ja kuten hyvin usein painon vähentäminen auttaa.....
        EN tarkoita että olisit ylipainoinen!!!
        Luultavasti olet jännittynyt eikä vahiten Niska hartiat
        tunnetko koskaan sormissasi ..varsinkin pikku ..nimettömässä..puutumista
        pistelyä jne??
        jos selittää lisää voit kir PM voin laittaa minun reg nimi


    • Anonyymi

      Mulla on samaa kun stressaan enkä koskaan ole mihinkään psykoosiin mennyt. Eli koita jotenkin saada stressia purettua, kyllä se siitä.

    • Anonyymi

      Lukeekohan kysyjä vastauksiasi enää kuuden vuoden jälkeen täältä :) :)) :)

    • Anonyymi

      Itselläni auttoi cpap hengityslaite

    • Anonyymi

      Sentraalinen uniapnea !

    • Anonyymi

      Stressi ja ahdistus. Kokeile rentoutus harjoituksia ja hengitys harjoituksia. Muista liikunta ja painonhallinta. Ei vakavaa kyllä se siitä!

    • Anonyymi

      Itsellä vastaavia oireita. Nyt koronan myötä ja säännöllisen etätyön ansiosta tajusin että vastaavat oireet alkavat kun käyn työpaikalla ja poistuvat kun olen enemmän etänä. Nyt työpaikalla on homemittaukset tehty ja tuloksia odotellessa. Huomaatko mahdollisesti että tällaisella olisi jotain perää sinunkin tilanteeseen.

    • Anonyymi

      Onko kukaan parantunut tästä vaivasta itsellä ollut vuosia ja mitään ei lääkäreistä ole löydetty. Ehkä refluksia, ehkä paniikki kohtauksia, ehkä sitä sun tätä.

    • Anonyymi

      Refluksi testattu itsellä, ei voida sanoa varmaksi aiheuttaako, paniikohtaus lääkitys plus srri lääkitys ollut 6 vuotta sitten ei auttanut, happosalpaajat ei auttanut, uniapnea testattu ei ole sitäkään, sydän filmit, keuhkokuvat yms tehty, viety ambulanssilla sairaalaan. Mitään ei löytynyt monesti käynyt lanssi kotona. Kun pelkää että kuolema vie kun toistuu monta kertaa putkeen yössä. Ollut vuosia jos löytyy joku ketä parantunut pystyykö kertomaan miten ja mikä diagnoosi tuli syille. itsellä visläkin selvittämättä mistä johtuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe