Susi ja metsästyskoirat

Helppoa!

Esitän hyvin yksinkertaisen ratkaisun, jolla voidaan välttää metsästyskoirien joutuminen susien suuhun. Vielä jokusia vuosia sitten hirvenmetsästys tapahtui yksinomaan niin, että ampujien asetuttua paikoilleen, lähti vastakkaisella suunnalla ajomiesten ketju liikkeelle tarkoituksenaan saattaa hirvet ampujien ulottuville. Koiria ei tarvittu metsästyksessä lainkaan.

Nyt olisi äärimmäisen yksinkertaista, ainakin ns. "susialueilla", palata tähän helppoon ja yksinkertaiseen metsästysmuotoon. Koirat pysyisivät hengissä ja suurin osa hysteriasta laantuisi. Systeemiä voitaisiin myös kehittää niin, että joku virallinen instanssi antaisi tilannekatsauksen hirvenmetsästysaikana susilaumojen liikkeistä (edellyttäen, että ne olisi vähiin päin pannoitettu) ja jonka perusteella hirviporukka voisi sitten arvioida koirien/ajomiesten käyttöä alueellaan. Luonnollisesti varoituksen saatuaan hirviporukka, koiria käyttäessään, ei olisi oikeutettu mahdollisiin korvauksiin menetetyistä koirista. Mikäli tällaista kattavaa susilaumojen liikeitä ilmaisevaa järjestelmää ei olisi mahdollista luoda, sallittaisiin yksinkertaisesti vain ajomiesten käyttö.

Luulen, että tuosta ajomiesten käytöstä on pitkälti luovuttu mukavuussyistä. Liikunat tekee kuitenkin hyvää myös hirvimiehille tai sellaiseksi aikoville.

10

216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Paras tapa

      On rauhoittaa sudet.
      Yksi kerrallaan.

    • Laikuttaja

      Meidän 120-150 sutta ovat erikoisia. Ne muodostavat lähes koko maan kattavan susialueen. Pohjoismaissa on hieno oma koirakulttuuri, jonka susihössötys vaarantaa.
      Itsenäisesti toimiva ajokoirakin on outo lintu länsimaisessa koiramaailmassa, samoin lintua, hirveä, karhua ym. haukkumalla pysyttävä pystykorvainen. Liikenteen vaurioittamien hirvien ja petojen metsästyksessä koira on korvaamaton apu. Karhun kyseessä ollessa hyvä koira pelastaa ihmishenkiä.
      Toimivien koirien koulutus vaatii harjoitusta ja käyttöä oikeassa metsästyksessä. Yksinkertaisina on pitää susi niin arkana, että se kunnioittaa ihmistä ja hänen seuralaistaan. Ainoa keino on säädelty susien metsästys. EU:n säädökset eivät ole este. Päättäjien on lopetettava suojelijoiden takia kyykkiminen.

    • Huonokuntoinen

      Kyllähän tuolla tavalla tietysti koiravahingot loppuisivat, mutta kuka viitsii enää viikonlopusta toiseen rämpiä jossain ketjussa pitkin metsiä. Ennen jaksettiin, mutta ei enää.

      Koirat hoitaa hommat eivätkä ota edes viikonloppukorvauksia.

    • Dreeveri99

      Metsästäjät ovat nykyään niin huonokuntoista sakkia, ettei onnistu!

      Aikaisemmin tehtiin ruumiillista työtä pelloilla ja metsissä, mutta nykyään korvaukset saa tekemättäkin, joten Mustit vaan liikkeelle viikonloppuisin.

    • aserawer

      Pöljän hommaa talsia metsässä.

    • Helppoa!

      Kyse ei ole siitä, onko ajomiesten käyttö "pöljää", vaan että asetuksella tms. ukaasilla viljelijät määrätään noudattamaan tätä koirien henkeä säästävää ja hyväksi todettua metsästystapaa.

      Jokainen aikuisiässä oleva hirvestäjä muistaa hyvin kuinka ajomiehiä käytettiin aivan yleisesti. Ne, jotka eivät jaksa muistaa ovat etuoikeutettuja ensimmäisiksi ajomiehiksi tulevana syksynä.

      Kunto nousee, mahat pienenevät, hysteria laantuu ja koirat pysyvät hengissä - mikä on sen parempaa.

    • haisunäädät ry

      Itse olen laittanut koiraan kamfertintippoja ja neilikkaöljyä niin ei ole suden haisunäätää koskeneet.

    • ei viljelijä

      Toi ajomiesten käyttö toimii vieläkin toisissa hirviporukoissa. Mutta esimerkiksi rusakoita, kettuja tai muuta pienriistaa metsästetään miltei ainoastaan koirien avulla yleensä pienissä 2-4 hengen porukoissa, siinä ei voi ajaa saalista muut kuin koirat.
      Olin viime syksynä koiran kanssa rusakkometsällä, koira ei tuntunut kovinkaan innokkaalta hakemaan rusakoita ja hetken kuluttua syykin ilmeni. Susi ponkaisi polulle eteeni noin 35 metrin päähän. Koira oli siinä välissä n 10 metriä edelläni, susi lähti koiraa kohti mutta lähti karkuun kun huusin niin kovaa kuin jaksoin koiraa luokseni. Saalista en sinä päivänä saanut, mutta päivä jäi kyllä mieleen monellakin tapaa kokemuksena

    • sus..

      Ettei vaan ollu orava?

    • kohta200

      Juu, minä hyvin muistan ajan kun ajometsästyksenä hirviä metsästettiin. Osattiin ja jaksettiin kulkea metsässä. Se oli mahdottoman hyvää liikuntaa ja oppia metsässä kulkemiseen vieläkin, tälle nykypulven metsästäjille. Ne kun pelkäävät eksyvänsä jos ei gepsit pelaa, pelkäävät kastumista kun ovat sokerista, saati jos tulee hiki(eikä olla juoksulenkillä tai salilla). Olen vakaasi sitä mieltä, et nykyihmisen metsässä likkumisen taito on rappeutunut. Eivät uskalla lähtee reppu pykälässä lintumetsällekään ilman paikannuslaitteita.
      Hirvet jäis ampumatta näiltä monilta porukoilta ampumatta, jos ajometsästyksenä pitäis hirvet ottaa. Itsekin käytän koiria hirvihommissa, se kyllä mukavaa ja helppoa, mutta olen valmis ajoonkin kun joskus teiden, rautien tms. takia ei voida rekkua pistää maastoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3464
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2012
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1948
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1578
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1415
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1119
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1058
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      864
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe