Mikä elektronisenmusiikin teko väline?

dr. talo

Millä soittimella/välineellä elektronisen musiikin tekijät tekevät kappaleensa? On olemassa soitin ja tietokonesovelluksia? Olen jo pitemmän aikaa miettinyt millä voisi aloittaa omien kappaleiden tekemisen valmiista soinnuista ja äänistä. En aio lähteä opettelemaan kitaran tai pianon soittoa, niistä hieman kokemusta on. Musiikkilaji, joka kiinnostaa ylitse muiden on house. Eli lähinnä samanlaista musaa olisi kiva tehdä mitä Calvin Harris tai Example. Niitä jaksaa kuunnella päivästä toiseen, toisin kuin muita artisteja ja musiikkilajeja.

Näin jonkinaikaa sitten TV:stä kuinka tunnettu artisti teki musiikkinsa syntetisaattorin tapaisella laitteella näppärästi.

Pystyykö laitetta yhdistämään tietokoneeseen ellei aio nettisovellusta hankkia?

9

6070

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hiukan.tietoa.

      Jotkut tekevät tietokoneella, toiset tietokoneella ja syntikoilla, toiset luottavat pelkästään syntikoihin ja sekvenssereihin (nuottidata) ja sitten on niitä, jotka vaativat, että kaikkien laitteiden pitää olla analogisia (todella kallista).

      Tähän digitaalinen vs. analoginen jaotteluun törmää jokainen, joka "konemusiikiksi" kutsuttuun genreen ja sen tuottamiseen tutustuu. Digitaalinen tarkoittaa bittien, ykkösten ja nollien murskaamista, joko tietokoneessa tai sitten erillisessä laitteessa, joka yhdistetään tietokoneeseen joko MIDI:llä (vanha standardi) tai USB:llä, eli ohjaaminen tapahtuu tietokoneesta. Myös erillisiä sekvenssereitä on olemassa, joilla voi korvata kokonaan tietokoneen roolin nuottidataan pohjaavana ohjaajana.

      Analoginen tarkoittaa puolestaan oikeita virtapiirejä, vastuksia, kondensaattoreita, suodattimia, vahvistinpiirejä jne. Nämä laitteet ovat hintavia ja kun puhutaan klassikoista, kuten kolkista, TB303-boksista, Juno 60 -syntikasta tai Jupiterista, hinnat liikkuvat jo nelinumeroisissa luvuissa. Näistä löytyy myös digitaalisia emulaatioita, jäljitelmiä.

      Näistä syntikat ja sekvensserit ovat erityisesti niiden suosiossa, jotka ovat kiinnostuneita livenä tapahtuvasta musiikista. Tietokoneet ovat puolestaan niille, jotka haluvat hioa kappaletta täydellisyyteen saakka, eli studiomuusikoille. Jotkut ovat sitä mieltä, että tietokoneiden sisällä pyörivä softa ei edelleenkään kuulosta yhtä hyvältä/ammattimaiselta kuin hardware, mutta se on makukysymys.

      Sitten ovat syntikat, eli ne äänilähteet. Ne tuottavat kovin erilaista saundia ja teknologinen kehitys heijastuu myös musiikkiin. 80-luvun lopun house kuulostaa kovin erilaiselta kuin 2000-luvun house. Erilaiset musatyylit myös suosivat erilaisia teknologisia ratkaisuja, on chiptune-musiikkia (Commodore 64:n äänipiiri) ja on trancen supersahoja (JP8000). Tietyt merkit ovat myös tiettyjen muusikoiden/genrejen suosiossa. Esimerkiksi edellä mainitut kolkit, junot ja jupiterit ovat kaikki Rolandin syntikoita.

      Helpointa olisi varmaankin selvittää em. artistien käyttämät laitteet, millainen rooli niillä on tuotantoprosessissa ja edelleen, miten niitä käytetään. Siitähän se saundi syntyy. Se nyt kuitenkin on varmaa, että sellaista määrää rahaa kenelläkään aloittelijalla ei ole, jotta tuollaisen studion saisi koottua kasaan tai onko siinä edes järkeä. Käytettynä löytää halpoja syntikoita. Niihin kannattaa ensin tutustua ja kokeilla, miten homma sujuu.

      Halvimmillaan alkuun pääsee tietysti pelkällä tietokoneen sisällä pyörivällä softalla. Tarvitaan DAW, jossa on nuottidata, ja jolla ohjataan joko ulkoisia laitteita (syntikat ja rumpukoneet) tai tietokoneeseen asennettuja softapohjaisia syntikoita. Kumpiakin, sekä DAW:ja että softasyntikoita, saa ilmaisena, joskaan ei kovin ammattimaisina. Ammattimaiset DAW:t ja niistä professional-versiolisenssit ovat jo sitten hinnoissaan.

      Jos soitaminen kiinnostaa, tietokoneeseen voi liittää erillisen koskettimiston, joka välitää pelkkää nuottidataa, ei siis toimi erillisenä syntikkana/äänilähteenä. Samplet ovat myös hyvä lisä, koska niistä löytyy klassisia saundeja rumpukoneista syntikoihin. Tämä lienee myös se järkevin tapa, jos tarkoituksena on: "...millä voisi aloittaa omien kappaleiden tekemisen valmiista soinnuista ja äänistä. En aio lähteä opettelemaan kitaran tai pianon soittoa..." Tällöin ei liene edes tarvetta sille ulkoiselle koskettimistolle. Koskettimiston lisäksi on olemassa myös muunlaisia ohjaimia, kuten NI:n Maschine, jolla voidaan ohjata monin eri tavoin DAW:n sisällä pyöriviä softasyntikoita. Nämä eivät siis ole syntikoita, vaan ohjaimia niille.

      http://www.native-instruments.com/en/products/maschine/production-systems/maschine/

      Tässä vähän tietoa Harrin tavasta tuottaa musiikkiaan:

      http://www.musicradar.com/news/tech/interview-calvin-harris-on-software-hardware-and-hit-making-530744

      Hän mainitsee haastattelussa mm. Logicin DAW:n sekä Rolandin Juno-G -syntikan, kuten myös analogisen efektipurkin "Electrix Filter Queen" ja muutamia vanhoja AKAI:n samplereita. Epäilemättä on paljon muutakin.

    • dr. kädetön talo

      KIITOS! Luulisin nyt pääseväni hieman alkuun. Muitakin keskusteluja lukiessa käsitin, ettei musiikin tekeminen olekaan niin yksinkertaista... Pitänee perehtyä asiaan syvällisemmin, jotta tuleva mahdollinen ulosanti olisi työstämisen ja kuuntelemisen arvoista. Löysin vastauksesi lisäksi elektronisen musiikin tuotanto- artikkelin, jossa myös house mainitaan.

      Ovatko netistä tilatut ulkomaalaiset laitteet kuitenkin laadukkaampia verrattuna musiikkikauppojen tarjontaan?

      Tietokoneeseen liitettävä koskettimisto kuulostaisi hyvälle yhdistelmälle...

    • barcker 1

      Osta tai homma FL Studio, monet valittavat olevan liian "helppo" hyvän musiikin tekoon mutta ei todellakaan. Aluksi toki hankalaa, mutta loppupeleissä helppo ja kelpo musiikinteko ohjelma. Youtube täynnä täynnä opetusvideoita (englanniksi). Itse nyt vuoden käyttänyt ja hyvin tyytyväinen... https://soundcloud.com/tony-barcker.

      Ja niin on näköjään Avicii myös... ; ) http://www.youtube.com/watch?v=-dIcuU58Oy8

    • lmms
    • Juzuga

      Uusin villitykseni on tehdä musaa Korgin Volca Bass synalla. Ei oo kallis ja on kokonaan analoginen. Käytän tietysti äänitys/miksaussoftaa apuna ja efektoinkin tekeleet tietokoneella. Tolla härvelillä pääsee hyvin alkuun vaikka arvostaisi analogista tyylisuuntaa. Vähän esimerkkejä:

      Listen to Other I by Jusu #np on #SoundCloud

      https://soundcloud.com/user-76594534/sets/other-i

    • Anonyymi

      Digitaali/analogia muunnin muuttaa datan sähkösignaaliksi, sähkösignaali värisyttää kaiutinta.

      Dataa voi kirjoittaa vaikka windowsin muistiossa. Ohjelmalla se onnistuu paremmin. Ohjelmia on monia. Niitä voi koodata vaikka itse.

    • Anonyymi

      Traction 7 on vapautunut ja sen avulla voi toteuttaa itseään hyvin sujuvasti. Kannatt ensin katsoa Youtubesta ohjeet niin musiikinteko voi lähteä käyntiin

    • Anonyymi

      Wanha juttu mutta olkoon..

      Mun tuli aloteltua musiikin tekeminen 1991
      Amiga 500(&myöhemmin A1200) koneilla
      trackereilla (Protracker&OctaMed).

      Sitten 1995-97 "heräsin" rautapuolen tavaran
      haalintaan -ja sillä tiellä ollaan yhä; tietokone on
      saanut väistyä hardwarelaitteitten tieltä (taikka
      sanottakoon että sen rooli musiikissa on mulla
      pienentynyt lähinnä sekvenssien lopputyöstöön &kappaleitten viimeistelyyn, itse nauhoituksen
      hoitavat Midi sekvensserit ja moniraitatallentimet).

      Monikaan nykyisen nuoremman ikäluokan
      musikantti tuskin viitsii käyttää vanhentuneita
      menetelmiä joissa määrää kolminaisuus : Aika , Tila & Raha(/sen puute): kun on niin paljon helpompaa ja nopeampaa tuikata kevyt,pieni
      (usein) rumpupadeilla varustettu muovinen Usb
      -koskettimisto FL:n/Abletoniin tms. läppärissä - koko homma mahtuu sievästi pieneen nurkkaan.

      Eipä silti, tuntuuhan se homma hyvin niinkin toi-
      mivan.

      Myöskin samplekirjastojen anti on nykyään varsin kattava; etteikö peräti lähes rajaton.
      Tuntuisi että nimenomaan se rajattomuus on
      itse haaste:valikoimaa on liikaa (on tietty käyttä-
      jän oma valinta minkä kokoista samplevalikoimaa itse käyttää, mutta useimmiten kirjastot tuppaavat paisumaan moniin kymmeniin tai satoihin ja sitten ollaankin
      jo äänien kanssa melko eksyksissä).

      Tietysti koko prosessin juuressa on itse luovuus
      ja kekseliäisyys miten omaa laitteistoaan ja ääni-
      kirjastoaan käyttää. Tekstin tarkoitus ei ole tuo-
      mita kenenkään toimintatapoja tai osoittaa sitä tai tätä menetelmää oikeaksi eli vääräksi.

      Pienelläkin setupilla voi ihan hyvin saada ihmeitä
      aikaan; perus Midi-casio(esimerkki) toimii siinä missä joku kalliimpi pianokoskettimistokin.

      jmjarw

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe