Pasi Saukkonen:"Erilaisuuksien Suomi":pakkoruotsi poistuu

Käääännöststo

Pasi Saukkonen, joka teki Magmalle tutkimuksen nettifennoista , ja totesi "kielteisen diskurssin olevan hämmästyttävän laajaa" on nyt kirjoittanut kirjan: "Erilaisuuksien Suomi", jossa hän ennustaa Suomen kielipolitiikan tulevaisuudeksi sen, että suomen kielestä tulee ainoa pääkieli ja ruotsin kieli tulee olemaan alueellinen paikalliskieli. Saukkonen perustaa näkemyksensä verrattuaan Suomen oloja muihin maihin.

Pakkoruotsi siis poistetaan Saukkosen mukaan kouluista ja viroista varsin pian. Saukkonen viittaa pakkoruotsin vastaiseen kansalaiskeskusteluun, joka hänen mukaansa siirtyy kohtaa myös päättäjien mielipiteeksi. Ja kun Rkp jää oppositioon, pakkoruotsi poistetaan.

HBL:ssä tänään Olav S. Melin on vallan kauhuissaan.(i dag)

Tässä Gaudeamuksen esittely kirjasta:

gaudeamus.fi:

''''''''''''''''''''''''''
"Pasi Saukkonen: Erilaisuuksien Suomi
on 03.04.2013 · in YHTEISKUNTA

Suomessa on aina ollut vähemmistöjä, ja maahanmuuton myötä Suomen kielellinen ja kulttuurinen monimuotoisuus lisääntyy. Maahamme on kehittynyt tietty kielellisten, uskonnollisten ja muiden kulttuuristen vapauksien ja oikeuksien malli. Malli on nyt muuttumassa.

Säilyykö Suomi kahden kansalliskielen maana? Mikä on eri uskontojen asema tulevaisuuden Suomessa? Mitä perustuslain takaama oikeus kielen ja kulttuurin säilyttämiseen tarkoittaa käytännössä?
Teoksessa käsitellään vähemmistö- ja kotouttamispolitiikan nykytilannetta ja sen historiallisia juuria ja esitetään tulevaisuuden vaihtoehtoja.
Erilaisuuksien Suomi soveltuu kaikille vähemmistö- sekä maahanmuutto- ja kotouttamisasioista kiinnostuneille. Teos on suunnattu erityisesti suomalaiseen kansalaiskeskusteluun, mutta sitä voidaan käyttää myös oppimateriaalina.

”Eurooppalaista vähemmistö- ja kotouttamispolitiikka voi tällä hetkellä kuvata lyhyesti yhdellä sanalla: neuvottomuus. Maanosassa on noudatettu muutamaa ideologista peruskaavaa, joita kaikkia on alettu pitää enemmän tai vähemmän epäonnistuneina. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, miten pitäisi edetä.”

”Suomen valtio on (…) perusteiltaan multikulturalistinen. Euroopasta on vaikea löytää toista maata, jossa kulttuurinen monimuotoisuus ja sen tukeminen olisi yhtä vahvasti ankkuroitu kansalliseen lainsäädäntöön (…) Kuitenkin suomalaisen multikulturalismin teorian ja käytännön välillä on jonkinlainen railo, ellei jopa kuilu.”"'''''''''''''''''''

22

200

  Vastaukset

  • Adlibriksen
   " Kuvaus:
   Suomessa on aina ollut vähemmistöjä. Maahanmuuton myötä Suomen kielellinen ja kulttuurinen monimuotoisuus lisääntyy. Maahamme on aikojen saatossa kehittynyt tietty kielellisten, uskonnollisten ja muiden kulttuuristen vapauksien ja oikeuksien malli. Tuo malli on nyt muuttumassa. Säilyykö Suomi kahden kansalliskielen maana? Mikä on eri uskontojen asema tulevaisuuden Suomessa? Mitä perustuslain takaama oikeus kielen ja kulttuurin säilyttämiseen tarkoittaa käytännössä?Teoksessa käsitellään suomalaisen vähemmistö- ja kotouttamispolitiikan olennaisia kysymyksiä. Siinä analysoidaan nykytilannetta ja sen historiallisia juuria ja esitetään tulevaisuuden vaihtoehtoja."

   • Hyvä jos ruotsista tulee vain tavallinen vähemmistökieli.
    Mutta väite että suomi olisi aina ollut moni ja multi-
    kulttuurinen on väärä. Suomi oli jopa euroopan
    mittakaavassa harvinaisen homogeeninen maa
    -90 luvun alkuun saakka.
    Muita rotujahan täältä ei löytynyt ja kielellisesti esim.
    1880 muita kuin suomen tai ruotsinkielisiä oli vain 1,4 %


   • p.ersu kirjoitti:

    Hyvä jos ruotsista tulee vain tavallinen vähemmistökieli.
    Mutta väite että suomi olisi aina ollut moni ja multi-
    kulttuurinen on väärä. Suomi oli jopa euroopan
    mittakaavassa harvinaisen homogeeninen maa
    -90 luvun alkuun saakka.
    Muita rotujahan täältä ei löytynyt ja kielellisesti esim.
    1880 muita kuin suomen tai ruotsinkielisiä oli vain 1,4 %

    "Hyvä jos ruotsista tulee vain tavallinen vähemmistökieli."

    No se on jo, mutta maassamme on se vika että on edelleen olemassa korruptiolla ylläpidetty åpartheid-järjestelmän korttitalo.


  • Melinin reaktio on ymmärrettävä, mutta pakkohan rkp:n on alkaa tunnustaa tosiasiat.

   Ja mitä nopeammin pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistetaan sen vähemmillä vauriolla rkp pääsee....

  • Terveisiä Japanista, jossa olin 2½ viikkoa työmatkalla. Lensin FINNAIRilla ja 10 tunnin lennon aikana oli aikaa lukea Finnairin BLUE WINGS lehteä. Siellä oli Alex Stubbin myötäsukainen kirjoitus Suomen ja Ruotsin suhteesta. Mutta paljon mielenkiintoisempi oli faktasivu Suomesta, jossa esiteltiin mm. kansalliset kielisuhteet ja uskonnot. Kaikki muut prosenttiluvut oli pyöristetty kokonaisluvuiksi, esim ortodokseja 1 %, suomenkielisiä 90 %, mutta ainoastaan ruotsinkielisten osuus ilmoitettaan prosentin kymmenyksien tarkkuudella eli 5.4 ja näin hätäinen lukija lukee sen 54 prosentiksi. Hyvin ovat suomenruotsalaiset soluttautuneet myös Finnairiin.

   • Tervetuloa takaisin Suomen tunkkaiseen kieli-ilmapiiriin. Varmaan havaitset sen kuten muutkin pidemmän reissun ulkomaille tehneet kansalaiset.

    Huvittavintahan tuossa "ruotsinkielisten" ilmoitetussa määrässä on se, että lähes kaikki ovat täysin kaksikielisiä. Suuri osa jopa enemmän suomenkielistä.


  • Olisiko Pasi Saukkonen ensimmäinen tutkija, joka ei pyllistele Rkp:n rahasäiliöiden ovilla?

  • Tuo Finnair kuvaa hyvin miten epätoivoista RKP yritys alkaa jo olla.

   Samanlaista pseudopropagandaa jota NL harjoitti 70 luvulla, näin naapurit tms.

   Kansa nauraa.

  • Rkp:n naispoliitikot(Thors, Wideroos, Nylander) tanssivat jo youtubessa Krista Siegsfridin tahdissa.

  • tuo rkp-naisten video on nähtävissä HBL:stä tanssivat rivissä ensin vasemmalle sitten oikealle laualen kuorossa ding dong.
   Wideroos oli värjännyt tukkansa

  • Ehkä yksi pahimmista youtube videoista.. tosin onhan astridilla jo siellä entisiäkin esityksiä.. ding dong nukku matti . :)

   • Ämmä on pahimman luokan narsisti. Onneksi ei ole lisääntynyt. Edes sen tajusi tehdä oikein.


  • Peruukohan rkp säätiöt stipendit ?

   Perussuomalaisten säätiö voisi alkaa jakaa pro-suomi stidenpejä ..

  • heijaaa!!! Pasiii!!!

  • Kuten tavallista, nimimerkki "Käännöststo" satuilee omiaan. Hänen esittämänsä versiolla Saukkosen kirjasta on tuskin mitään tekemistä tuon kirjan kanssa. Tämä on helppo huomata, kun vertaa Käännöstston versiota niihin kielipoliittisiin linjauksiin, jotka Saukkonen kirjassaan itse asiassa tekee. Suora lainaus Saukkoselta:

   "Suomessa on kolme kansalliskieltä, jotka ovat suomi, ruotsi ja saame (saamen eri kielet).

   Manner-Suomessa ainoa virallinen kieli koko alueella on suomi. Ahvenanmaa on yksikielinen ruotsinkielinen maakunta.

   Pysyvästi virallisesti kaksikielisiä maakuntia ovat Uusimaa, Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi (suomi ja ruotsi) sekä Lappi (suomi ja saame). Muut Manner-Suomen maakunnat ovat virallisesti yksikielisiä (suomi).

   Kaksikielisten maakuntien välillä voi käytännön kielipoliittisissa järjestelyissä olla eroja. Samoin maakuntien sisällä kaksikielisyyden aste voi vaihdella kuntien välillä.

   Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa taataan julkisten palvelujen sekä mahdollisimman pitkälle myös muiden palvelujen saatavuus molemmilla kielillä. Ammatti- ja korkeakoulutuksessa panostetaan riittävästi ruotsinkieliseen tai kaksikieliseen opiskeluun, jotta edellinen tavoite voi toteutua.

   Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa kaikki koululaiset opiskelevat nykyistä enemmän myös sitä maakunnassa virallista kieltä, joka ei ole heidän rekisteröity äidinkielensä. Muissa maakunnissa luovutaan ruotsin kielen opiskelun pakollisuudesta.

   Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa ylläpidetään yksikielisiä ruotsinkielisiä instituutioita niitä varten, jotka haluavat toimia sellaisten piirissä. Lisätään kaksikielisten instituutioiden (esimerkiksi koulujen) määrää asukkaiden kaksikielisyyden edistämiseksi ja vahvistamiseksi.

   Tarvittaessa luodaan uusia kulttuuri-itsehallinnollisia instituutioita varmistamaan ruotsinkielisen väestönosan mahdollisuuden päättää kieliyhteisöään ja kielioikeuksiaan koskevista asioista."

   Tästä lainauksesta näkee selkeästi, että Saukkonen pyrkii itse asiassa vahvistamaan ruotsin kielen asemaa, ei suinkaan heikentämään sitä, vaikka "Käännöststo" muuta väittääkin. Suomalaisuuden liiton hengenheimolaista tai liittolaista ei Saukkosesta saa tekemälläkään.

   • Nettisveko katsoo asioita aina sinikeltaisten lasien läpi.

    Saukkonen selvästi kritisoi nykyistä kielipolitiikkaamme.


   • Svekolainaus. kirjoitti:

    Nettisveko katsoo asioita aina sinikeltaisten lasien läpi.

    Saukkonen selvästi kritisoi nykyistä kielipolitiikkaamme.

    Niin, tavallaan, jos kritiikiksi lasketaan se, että hänen mielestään ruotsin opetusta tulisi lisätä Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan suomenkielisissä kouluissa. Kannattaa tosiaankin lukea ajatuksella läpi tuo pitkä suora sitaatti, jossa Saukkonen hahmottelee kielipoliittisia linjauksiaan.


   • Opetusta lisätään kirjoitti:

    Niin, tavallaan, jos kritiikiksi lasketaan se, että hänen mielestään ruotsin opetusta tulisi lisätä Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan suomenkielisissä kouluissa. Kannattaa tosiaankin lukea ajatuksella läpi tuo pitkä suora sitaatti, jossa Saukkonen hahmottelee kielipoliittisia linjauksiaan.

    Saukkonen on pahassa pulassa. Hän joutuu tutkijana esittelemään pakkoruotsin poistamista. Jottei hän joutuisi perinteisen valtaapitävän ryhmän hampaisiin, hänen on osoitettava olevansa "ruotsin puolella" ja sen hän voi tehdä vain vaatimalla lisää ruotsia ns. Svenskfinlandissa ja määrittämällä Svenskfinlandin kiihkeimpien ruotsinkielisten unelmien mukaisesti.

    Siis kiitokset Saukkoselle avauksesta ja monista rehellisistä kappaleista, joissa todistetaan, ettei Suomessa voi olla nykyisenkaltaista pakkoa.

    Sen sijaan tuo osuus, joka on tehty rauhoittelemaan ruotsinkielisiä, voidaan ohittaa ja unohtaa.


  • Saukkonen?: "Suomessa on kolme kansalliskieltä, jotka ovat suomi, ruotsi ja saame (saamen eri kielet)."

   Tämä on paras määrittely kansalliskielille. Lisäksi Suomessa on sekä perinteisiä vähemmistökieliä (esim. romani, jiddish, viittoma) että uusia vähemmistökieliä (viro, venäjä, somali, kurdi jne.).

   Ainoastaan yhtä kohtaa Saukkosen tekstissä muuttaisin, eli korvaisin sanan opiskelevat sanoilla saavat halutessaan opiskella: Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa kaikki koululaiset SAAVAT HALUTESSAAN OPISKELLA nykyistä enemmän myös sitä maakunnassa virallista kieltä, joka ei ole heidän rekisteröity äidinkielensä.

   Tämä tarkoittaa, että subjektiivinen oikeus A-ruotsia laajempaankin ruotsiin olisi noissa maakunnissa.

   Mielestäni tähän voisi lisätä, että Pohjois-Suomessa olisi oikeus vastaavasti laajennettuun saamen kieleen.

  • minkä ihmeen takia Suomessa pitäisi valtaväestö opiskella ruotsia tai saamea, jos ei ole jokin kielentutkija tms ? täysin marginaalikieliä joita ei tarvitse missään.

   Harrastukset toki harrastuksina mutta kielten valinnan tulee koskea valtakieliä , oman äidinkielen lisäksi.

   • Saame ja ruotsi eivät tosiaankaan ole maailmankieliä mutta eivät myöskään suomenkielisten esivanhempien kieliä kuten iirin kieli on irlantilaisten esivanhempien kieli ja siksi pakollinen.

    Suomenruotsin kaltaista pakkoa ei ole missään.


   • "minkä ihmeen takia Suomessa pitäisi valtaväestö opiskella ruotsia tai saamea, jos ei ole jokin kielentutkija tms ?"

    Ei pidä opiskella, mutta saa opiskella. Osalle ihmisistä paikallinen kulttuuri kielineen on tärkeä.

    Ollisi tietysti taloudellisinta, jos meillä olisi kielivalikoima, jossa englannin ohella voisi valita saksan, ranska, espanjan tai venäjä.

    Kulttuurisesti joudutaan kuitenkin huomioimaan nämä paikalliset vähemmistökielet ruotsi ja saame ja kenties myös viro. Ruotsilla on pakkoruotsineen niin pitkä historia, ettei sitä kannata yrittää hävittää kouluista vapaaehtoisena kielenä. Saame on kieli, jota voi tarjota kiinnostuneille jo kouluissa. Viro on samoin merkityksellinen varsinkin suomenvirolaisille ja heidän jälkeläisilleen.

    Näiden realiteettien väliin joudutaan rakentamaan kielivalintojen tarjonta.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Avustettuja CoVid murhia ruotsissa?

   >> “Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan >> Yle
   Maailman menoa
   112
   6133
  2. Niko Ranta-Aho vihjaa perhehaaveistaan

   Miten voi olla, että tätä typerää rikollista paapotaan ja glorifioidaan joka tuutissa? Haastattelua annetaan ja otetaan sinne sun tänne. Ovatko kaikk
   79
   3231
  3. S&S Instat kovin hiljaisena

   Onkohan siellä lyöty vetoa, kumpi pystyy olemaan pitempään ilman päivittelyä? Soffalla varmaan pää sauhuaa jo... 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   2156
  4. Murha Varkaudessa

   Eli kuka tekijänä ja kuka mahtoi olla uhri?
   Varkaus
   60
   1683
  5. Raaka-Rane lähti reissuun lentokentällä

   Instassa runsas aamiainen lentokentällä, pöytäseurueessa kaksi muuta. Täytyy järjestellä bisnekset kuntoon ulkomailla...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   38
   1523