Potilastiedot

15+11

Tietääkö kukaan et missä määrin/millä oikeuksin/näkyykö yleesäkin erikoissairaanhoitopiirin tiedot jos menee normaaliin terveyskeskukseen?

Muistan et kerran naistenpolilla kysyivät saako antaa tk:hon tiedot, suostuin. Mut neuron pkl ei mielestäni ole asiaa kysytty enkä siis ole heille erikseen luvannut. Onko tämä siis pkl kohtaista, vai meneekö nyt kaikki tietoni tk:hon vain siksi et lupasin näin naisten pkl?

7

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lääk. kand.

      Hei! Tietojärjestelmät ovat täysin erilliset. Ja ainoastaan erillisestä pyynnöstä ja asiakkaan suostumuksesta tietoa kulkee. Sinun tapauksessasi tk:sta siis löytyy naistenpolilta lausunto kyseisestä käynnistä tai hoitojaksosta (mutta aikaisemmat saman polin käynnit esim. eivät näy). Ja neurologian polin tietoja ei siellä näy.

    • 15+11

      Kiitos tiedosta! Olen kuullut että ainaki pyrittäis siihe et koko maassa ois sama tietokanta, asioita missä päin tahansa. No miten sit tämmöiset yliopistollisten sairaaloiden yhteispäivystyskäynnit? Olen kuullut et ainakin ne menevät "palautteena" tkhon...?

    • eräs gaijin

      Eikös tämä juuri muuttunut? Siis vuosi sitten tai jotain. Muistan kun menin neurolle ja kysyivät, että suostunko yhteisjakamiseen tai jotain. Muistaakseni vain erillispyynnöstä se evätään, normaalikäytännöksi tulisi tietojen näkeminen (olettaisin, ettei koske psykiatrista puolta). Totesin silloin, että vihdoinkin! Henkilökohtaisesti mulle on tullut tietojen näkymättömyydestä vain kohtuutonta ja epäinhimmilistä haittaa eikä niistä keltaisten lappujen allekirjoittamisesta ("saa jakaa ja kaikkialla kiitos") ole ollut mitään hyötyä! Kuitenkin aina väittivät tk:ssa, etteivät pääse katsomaan mun neurotietoja ja taas ollaan oltu lääkemetsästäjä-psykopaatti-Münschhausenin syndrooma -listalla. (pitäisikin käydä testaamassa nyt mutten viitsi rasittaa järjestelmää turhaan..viimeisellä reseptinuusimiskerralla jotenkin vaikutti, että edelleenkään ei toimi?)

      Ymmärrän kyllä, että toiset ihmiset ovat tarkkoja yksityisyydestään ja varsinkin pienemmillä paikkakunnilla tästä voi tulla kiusallisia olotiloja mutta itse koen, ettei "normaalilla" ihmisellä ole mitään salattavaa hoitavien lääkärien edessä, jos hoitoa haluaa (minullakin löytyy itselleni haitallisia tunnustuksia mutta niiden pimittäminen ei mitenkään edistä asiaani). Ilman tiedonsaantia se on kiva sitten päivystyspolilla leimautua päihdeongelmaiseksi kohtauksen ilmetessä, kun kukaan ei voi lukea tietojasi eikä hoitohenkilökunta jo leiman lyöneenä edes viitsi kysellä, voisiko historiaa olla (ei auta vaikka testit näyttää nollaa). Lämpimästi muistan viimeisintä kertaa, jolloin päivystävä lääkäri pyysi jälkikäteen nimen alle häneen kohdistuvien ongelmien välttämiseksi, koska oli katsonut paperini omin päin. Hyvin tehty.

      Anteeksi tilitys. On vain niin paljon pahoja muistoja.

      • kolmannelle

        "Muistan kun menin neurolle ja kysyivät, että suostunko yhteisjakamiseen tai jotain. Muistaakseni vain erillispyynnöstä se evätään, normaalikäytännöksi tulisi tietojen näkeminen (olettaisin, ettei koske psykiatrista puolta). Totesin silloin, että vihdoinkin!"

        Julkinen sektori ei ole koskaan kysynyt minulta lupaa, vaan ovat luovuttaneet tiedot kolmannelle osapuolelle, etenkin Satakunnan sairaanhoitopiiri. Sen sijaan yksityiset lääkäriasemat ehdottivat tapauksessani tietojenluovutuskieltoa, joka on voimassa edelleen. Tosiaan tietojani ei saa luovuttaa kolmannelle osapuolelle ilman lupaani.


      • Hugo.

        Heh :). Itse taas olen erityisen tarkka yksityisyydestä ja usko pois, että tietojasi levittää moni tuttusi, mutta onneksi se ei haittaa varmaan sinua. Minua haittaa, sillä omat asiani kuuluvat vain minulle, jos en anna suostumusta tai joku ole luotettava henkilö tai lapsena olisi huoltaja. En ole holhouksen alainenkaan ja heilläkin yleensä oikeus yksityiseen näissä asioissa.

        On sinulla todellakin ollut haittaa, että tietojasi ei näy? Mielestäni voisit laittaa kaikki tietosi nettiin, niin varmasti näkyisi ja ei olisi ongelmaa.


    • 15+11

      Tottakai on tärkeää, että hoitava henkilökunta tietää todellisen syyn esimerkiksi kun sinne päivystykseen joudut, tai muu vastaava tilanne.

      Mutta silloin kun sinun tuttavilla, naapureilla ja työkavereilla on MYÖS MAHDOLLISUUS nähdä kaikki tietosi ilman erillistä lupaasi(et siis ole potilaana heillä) niin alkaa ärsyttämään.

      Jokainen tietää salassapito velvollisuuden, jää lokiin tiedot yms. mutta se ei siltikään monia rajoita käyttämästä väärin tietojärjestelmä oikeuksiaan. Eikä ole kiva et se työkaveri/naapuri tietää jonkin "pimeän" puolesi.

      Mielestäni jokaisen pitäisi itse saada määrätä kellä on oikeustietoihisi. Esim. voisit nimetä henkilöitä tai tiettyjä organisaatioita, jotka eivät saisi sinusta minäänlaisia potilastietoja. Eli heidän tunnuksensa olisivat jonkilaisella bannilistalla.

      Tarkoitan tällä lähinnä semmosta tilannetta, että puolitutulla olisi mahdollisuus päästä tietoihisi niin halutessaan. Muu henkilökunta eli oudot ihmiset lukekoon tietoni, se ei minua haittaa.

    • Hugo.

      Vaikea kysymys. Suostumus tosiaan tarvitaan, mutta tuo mitä se kattaa. Jos samaa lafkaa luulisi suostumuksen kattavan kaiken julkisella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      338
      3398
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      227
      2088
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1662
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1507
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      83
      1366
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      288
      1271
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      83
      1111
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1101
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      86
      1087
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      150
      933
    Aihe