Oikeusnotaari

yksi maisteri

Olen työelämässä ja minulla on ylempi korkeakoulututkinto. Kiinnostaisi laajentaa osaamistaan lainsäädännön puolelle esim. alemman korkeakoulututkinnon muodossa. Mihin tehtäviin oikeusnotaari voi esim. valtiolla/kunnissa työllistyä?

10

7319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myöskin_notaari

      Esimerkiksi notaariksi tai johonkin oikeusneuvoksen tai lakimiehen virkoihin luultavimmin. Ei tuo OTM enää ton jälkeen tuo painoarvoa kun on jo ylempi korkeakoulututkinto takana.

      • Phuksitar2012

        Lakimies on OTM/OTK tutkinnon suorittanut. Tuskimpa siis ilman OTM/OTK tutkintoa pääsee lakimiehen virkoihin.


      • yksi maisteri
        Phuksitar2012 kirjoitti:

        Lakimies on OTM/OTK tutkinnon suorittanut. Tuskimpa siis ilman OTM/OTK tutkintoa pääsee lakimiehen virkoihin.

        Siis kysymyshän on nimenomaan siitä, että minulla on monipuolista kokemusta omalta alaltani ja lainsäädännöllisillä opinnoilla voisin laajentaa osaamisaluettani.

        Vastaavasti esim. vahva tekniikan osaaja Mr DI kokee tarvitsevansa kaupallista näkökulmaa työssään ja opiskelee MBA -tutkinnon.


    • rentoeero

      Oikeusnotaarin (ON) tutkinto tuntuisi kyllä käytännössä olevan melko lailla tutkintojärjstelmästä ( ehkä Bolognan prosessista) johtuva muodollisuus - tuskin kukaan rationaalinen opiskelija jättää oikiksen opintoja notaaritasolle. Oikikseen on siinä määrin vaikea päästä, että varmaan kannattaa lukea maisteriksi, ellei niskassa ole pakottavia syitä tehdä toisin.

      Kuten edellä tuotiin esiin, notaarina ei ole vielä lakimies, eikä esim. saa edustaa oikeudessa. Myöskään pätevyyttä useimpiin julkisen sektorin juridisen osaamisen virkoihin ei ole.

      ON ei myöskään mielestäni ole ajatuksellisesti rinnastettavissa MBA:han. ON sisältää perustiedot oikeusjärjestyksestä, muttei mitään MBA:n tyyppistä käytännönläheisyyttä ja pro-näkökulmaa. Kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterintutkinto on eräs mahdollisuus, jos on hakukelpoinen. http://www.helsinki.fi/llm/

      • tehkää-perässä

        Jos näitä joku sattuu lukemaan niin parasta on oikaista selvät väärinkäsitykset.

        Kirjoitat että "ON ei myöskään mielestäni ole ajatuksellisesti rinnastettavissa MBA:han. ON sisältää perustiedot oikeusjärjestyksestä, muttei mitään MBA:n tyyppistä käytännönläheisyyttä ja pro-näkökulmaa". Tähän vain sellainen huomio että ON-tutkintoa EI VOI EIKÄ PIDÄ millään tavalla rinnastaa MBA-tutkintoon, ei edes ajatuksellisesti. Ja miksi?

        ON-tutkinto on oikeustieteellinen tutkinto, ja käytännössä puhdas välitutkinto. Kukaan, jolla on OTM-tutkinnon suoritusoikeus ei jätä opintoja ON-tutkintoon. ON-tutkinto ei kuitenkaan ole mikä tahansa tutkinto, vaan se on itse asiassa suurin osa OTM-tutkintoa.

        ON-tutkinnossa mm. suoritetaan kaikki OTM-tutkintoon sisältyvät kieliopinnot ja aineopinnot siten, että OTM-tutkintoon ei suurimmalle osalle jää muuta olennaista suoritettavaa kuin syventävät opinnot valitsemastaan aihepiiristä ja siihen sisältyvä gradu. Lisäksi (Turussa) 3 laajentavaa kurssi - samanlaisia - joita notaaritutkinnossa on 1kpl = piece of cake.

        Jos seuraatte (esim. lakimiesmatrikkelista) milloin henkilö on suorittanut ON-tutkinnon ja milloin OTM-tutkinnon, niin yleensä näillä ei ole eroa kuin vuosi - joskus ei sitäkään. Tästä jo voi jokainen päätellä, että OTM-tutkinto on aika pieni lisäponnistus notaaritutkinnon päälle.

        Henkilöstä (ja vähäsen myös kieli- ja valinnaisista opinnoista) riippuu kuinka pitkään henkilö X hieroo itsestään maisteria ON-tutkinnon jälkeen. Jos kieliopinnot on tehty ja valinnaiset on kasassa jo ON vaiheessa, ja jos kirjoittaminen on luontaista, ei tuo gradun vääntäminen ja pari laajentavaa kurssia ole yhtikäs mitään! Tsemppiä vaan kaikille !


    • HTM-opiskelijaksi

      Oikeusnotaari-tutkinto on yleistutkinto, jossa opiskellaan vähän kaikkea, muttei syvennytä mihinkään eritysiesti. Siitä tuskin on hyötyä jo työelämässä olevan osaamisen syventämiseen. Jos et suunnittele vaihtavasi alaa, ON/OTM -tutkinto on työn ohessa suoritettuna myös turhan raskas, ja sisäänpääsy vaikeaa.

      Kannattaa mieluummin harkita suoraan toista juridisesti painottuvaa maisterintutkintoa siten, että se mahdollistaa erikoistumisen alalle, jolla jo työskentelet. Esim. jos olet turvallisuusalalla, HTM-tutkinto rikos- ja prosessioikeudessa, jos olet kaupallisella alalla HTM-tutkinto siviili- tai finanssioikeudessa, jos olet julkishallinnossa HTM-tutkinto hallinto-oikeudessa, jos olet ympäristöalalla HTM-tutkinto ympäristöoikeudessa jne, ks. vaihtoehtoja:
      http://www.uef.fi/fi/oikeustieteet/paaaineet

      Kurssit ja opinnot ovat ihan samoja kuin ON/OTM-opiskelijoilla, mutta tutkinnossa erikoistutaan suoraan johonkin erikoisalaan. Joensuussa on myös joustavat etäopiskelumahdollisuudet, jotka räätälöity työssäolevia ajatellen. Hämeenlinnassa on tarjolla opetusta avoimen kautta kaikista ekan vuoden opinnoista.

      Ja kun sinulla on jo yksi maisteritutkinto, Joensuussa HTM-puolella pääset suorittamaan suoraan toisen maisteritutkinnon, kandia ei tarvitse tehdä. OTM-tutkinnossa tämä ei ole mahdollista.

      • yksi maisteri

        Kiitos tiedoista. Tämä vaihtoehto vaikuttaa mielenkiintoiselta.


    • rentoeero

      Edellä tarjottiin hyvä vinkki hallintotieteiden pariin hakeutumisesta. Haluamatta yhtään provosoida pitää kuitenkin todeta, että juuri tuo HTM-tutkintorakenteen keveys on tärkeä syy siihen, ettei hallareiden arvostus ja keskipalkka ole OTM:n tasolla. Varmasti HTM on hyvä tapa syventää omaa osaamista, mutta virantäytöissä ja työnhaussa on ehkä riski jäädä muiden varjoon. Kilpailee kuitenkin myös kauppa- ja valtiotieteilijöiden kanssa monesta hallintohommasta.

      Nopeasti laskin, että suomenkielisiä hallintotieteen opiskelupaikkoja olisi jaossa suuntaa-antavasti vähintään 250-270. Vastaavasti suomenkielisiä oikeustieteen aloituspaikkoja on vastaavan nopean laskun perusteella noin 550-570. Tuntematta tarkemmin tilastoja tuo hallareiden suuri määrä hieman yllätti - juristien työmarkkinat vetävät, miten on hallareiden laita?

      • yksi maisteri

        Ei se HTM varmaan sexyin tutkinto ole, mutta jo pidempään työelämässä olleena työkokemus on merkitsevämpi tekijä.


    • Anonyymi

      Onko Markku Mäkynen suorittanut oikeusnotaarin tutkinnon? Tietääkö joku? Hän ilmoittaa vaalimainoksissaan olevansa oikeusnotaari. Epäin tätä, koska hän ilmoittaa olevansa myös analyytikko. Tarkoittanee talouspuolta. Mielestäni analyytikot ovat suorittaneet korkeakoulututkinnon. Millä kriteereillä Mäkynen esiintyy talousasiantuntijana SDP:ssä? Äänestäjiä saattaa hämätä tuo oikeusnotaarin titteli. Oikeusnotaarit eivät ole lakimiehiä. Lakimiehiä ovat oikeustieteen kandidaatin tai oikeustieteen maisterin tutkinnon suorittaneet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      348
      3945
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1729
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1487
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1295
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      194
      1251
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe