Olen työelämässä ja minulla on ylempi korkeakoulututkinto. Kiinnostaisi laajentaa osaamistaan lainsäädännön puolelle esim. alemman korkeakoulututkinnon muodossa. Mihin tehtäviin oikeusnotaari voi esim. valtiolla/kunnissa työllistyä?
Oikeusnotaari
10
8268
Vastaukset
- myöskin_notaari
Esimerkiksi notaariksi tai johonkin oikeusneuvoksen tai lakimiehen virkoihin luultavimmin. Ei tuo OTM enää ton jälkeen tuo painoarvoa kun on jo ylempi korkeakoulututkinto takana.
- Phuksitar2012
Lakimies on OTM/OTK tutkinnon suorittanut. Tuskimpa siis ilman OTM/OTK tutkintoa pääsee lakimiehen virkoihin.
- yksi maisteri
Phuksitar2012 kirjoitti:
Lakimies on OTM/OTK tutkinnon suorittanut. Tuskimpa siis ilman OTM/OTK tutkintoa pääsee lakimiehen virkoihin.
Siis kysymyshän on nimenomaan siitä, että minulla on monipuolista kokemusta omalta alaltani ja lainsäädännöllisillä opinnoilla voisin laajentaa osaamisaluettani.
Vastaavasti esim. vahva tekniikan osaaja Mr DI kokee tarvitsevansa kaupallista näkökulmaa työssään ja opiskelee MBA -tutkinnon.
- rentoeero
Oikeusnotaarin (ON) tutkinto tuntuisi kyllä käytännössä olevan melko lailla tutkintojärjstelmästä ( ehkä Bolognan prosessista) johtuva muodollisuus - tuskin kukaan rationaalinen opiskelija jättää oikiksen opintoja notaaritasolle. Oikikseen on siinä määrin vaikea päästä, että varmaan kannattaa lukea maisteriksi, ellei niskassa ole pakottavia syitä tehdä toisin.
Kuten edellä tuotiin esiin, notaarina ei ole vielä lakimies, eikä esim. saa edustaa oikeudessa. Myöskään pätevyyttä useimpiin julkisen sektorin juridisen osaamisen virkoihin ei ole.
ON ei myöskään mielestäni ole ajatuksellisesti rinnastettavissa MBA:han. ON sisältää perustiedot oikeusjärjestyksestä, muttei mitään MBA:n tyyppistä käytännönläheisyyttä ja pro-näkökulmaa. Kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterintutkinto on eräs mahdollisuus, jos on hakukelpoinen. http://www.helsinki.fi/llm/- tehkää-perässä
Jos näitä joku sattuu lukemaan niin parasta on oikaista selvät väärinkäsitykset.
Kirjoitat että "ON ei myöskään mielestäni ole ajatuksellisesti rinnastettavissa MBA:han. ON sisältää perustiedot oikeusjärjestyksestä, muttei mitään MBA:n tyyppistä käytännönläheisyyttä ja pro-näkökulmaa". Tähän vain sellainen huomio että ON-tutkintoa EI VOI EIKÄ PIDÄ millään tavalla rinnastaa MBA-tutkintoon, ei edes ajatuksellisesti. Ja miksi?
ON-tutkinto on oikeustieteellinen tutkinto, ja käytännössä puhdas välitutkinto. Kukaan, jolla on OTM-tutkinnon suoritusoikeus ei jätä opintoja ON-tutkintoon. ON-tutkinto ei kuitenkaan ole mikä tahansa tutkinto, vaan se on itse asiassa suurin osa OTM-tutkintoa.
ON-tutkinnossa mm. suoritetaan kaikki OTM-tutkintoon sisältyvät kieliopinnot ja aineopinnot siten, että OTM-tutkintoon ei suurimmalle osalle jää muuta olennaista suoritettavaa kuin syventävät opinnot valitsemastaan aihepiiristä ja siihen sisältyvä gradu. Lisäksi (Turussa) 3 laajentavaa kurssi - samanlaisia - joita notaaritutkinnossa on 1kpl = piece of cake.
Jos seuraatte (esim. lakimiesmatrikkelista) milloin henkilö on suorittanut ON-tutkinnon ja milloin OTM-tutkinnon, niin yleensä näillä ei ole eroa kuin vuosi - joskus ei sitäkään. Tästä jo voi jokainen päätellä, että OTM-tutkinto on aika pieni lisäponnistus notaaritutkinnon päälle.
Henkilöstä (ja vähäsen myös kieli- ja valinnaisista opinnoista) riippuu kuinka pitkään henkilö X hieroo itsestään maisteria ON-tutkinnon jälkeen. Jos kieliopinnot on tehty ja valinnaiset on kasassa jo ON vaiheessa, ja jos kirjoittaminen on luontaista, ei tuo gradun vääntäminen ja pari laajentavaa kurssia ole yhtikäs mitään! Tsemppiä vaan kaikille !
- HTM-opiskelijaksi
Oikeusnotaari-tutkinto on yleistutkinto, jossa opiskellaan vähän kaikkea, muttei syvennytä mihinkään eritysiesti. Siitä tuskin on hyötyä jo työelämässä olevan osaamisen syventämiseen. Jos et suunnittele vaihtavasi alaa, ON/OTM -tutkinto on työn ohessa suoritettuna myös turhan raskas, ja sisäänpääsy vaikeaa.
Kannattaa mieluummin harkita suoraan toista juridisesti painottuvaa maisterintutkintoa siten, että se mahdollistaa erikoistumisen alalle, jolla jo työskentelet. Esim. jos olet turvallisuusalalla, HTM-tutkinto rikos- ja prosessioikeudessa, jos olet kaupallisella alalla HTM-tutkinto siviili- tai finanssioikeudessa, jos olet julkishallinnossa HTM-tutkinto hallinto-oikeudessa, jos olet ympäristöalalla HTM-tutkinto ympäristöoikeudessa jne, ks. vaihtoehtoja:
http://www.uef.fi/fi/oikeustieteet/paaaineet
Kurssit ja opinnot ovat ihan samoja kuin ON/OTM-opiskelijoilla, mutta tutkinnossa erikoistutaan suoraan johonkin erikoisalaan. Joensuussa on myös joustavat etäopiskelumahdollisuudet, jotka räätälöity työssäolevia ajatellen. Hämeenlinnassa on tarjolla opetusta avoimen kautta kaikista ekan vuoden opinnoista.
Ja kun sinulla on jo yksi maisteritutkinto, Joensuussa HTM-puolella pääset suorittamaan suoraan toisen maisteritutkinnon, kandia ei tarvitse tehdä. OTM-tutkinnossa tämä ei ole mahdollista.- yksi maisteri
Kiitos tiedoista. Tämä vaihtoehto vaikuttaa mielenkiintoiselta.
- rentoeero
Edellä tarjottiin hyvä vinkki hallintotieteiden pariin hakeutumisesta. Haluamatta yhtään provosoida pitää kuitenkin todeta, että juuri tuo HTM-tutkintorakenteen keveys on tärkeä syy siihen, ettei hallareiden arvostus ja keskipalkka ole OTM:n tasolla. Varmasti HTM on hyvä tapa syventää omaa osaamista, mutta virantäytöissä ja työnhaussa on ehkä riski jäädä muiden varjoon. Kilpailee kuitenkin myös kauppa- ja valtiotieteilijöiden kanssa monesta hallintohommasta.
Nopeasti laskin, että suomenkielisiä hallintotieteen opiskelupaikkoja olisi jaossa suuntaa-antavasti vähintään 250-270. Vastaavasti suomenkielisiä oikeustieteen aloituspaikkoja on vastaavan nopean laskun perusteella noin 550-570. Tuntematta tarkemmin tilastoja tuo hallareiden suuri määrä hieman yllätti - juristien työmarkkinat vetävät, miten on hallareiden laita?- yksi maisteri
Ei se HTM varmaan sexyin tutkinto ole, mutta jo pidempään työelämässä olleena työkokemus on merkitsevämpi tekijä.
- Anonyymi
Onko Markku Mäkynen suorittanut oikeusnotaarin tutkinnon? Tietääkö joku? Hän ilmoittaa vaalimainoksissaan olevansa oikeusnotaari. Epäin tätä, koska hän ilmoittaa olevansa myös analyytikko. Tarkoittanee talouspuolta. Mielestäni analyytikot ovat suorittaneet korkeakoulututkinnon. Millä kriteereillä Mäkynen esiintyy talousasiantuntijana SDP:ssä? Äänestäjiä saattaa hämätä tuo oikeusnotaarin titteli. Oikeusnotaarit eivät ole lakimiehiä. Lakimiehiä ovat oikeustieteen kandidaatin tai oikeustieteen maisterin tutkinnon suorittaneet.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.764026- 1613513
- 533129
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä1911905- 271737
- 441736
- 231734
- 571684
- 191587
- 181571