Apua Hajuherneen kasvatukseen!

hajuherne80

Eli, Mitä teen väärin?! Olen monena kesänä koittanut saada tuoksuhernettä kasvamaan amppeliin tai parvekelaatikkoon, niin myös tänä keväänä istutin siemenet. Muilla hajuherne on rehevä, kukat melko isohkojakin, mutta itsellä varret on hentoisia, lehtiä harvakseltaan, ja kukkia vielä harvemmassa. nekin kukat mitkä aukeaa ovat tosi pieniä. Kasvi on siis kärsivän näköinen alusta loppuun. Kurja auringossa, kurja varjossa.
Siemeniä kylvin mielestäni suht tiuhaan tänä vuonna, kun viime vuonna niitä taisi olla liian harvassa, mutta sekään ei ole asiaa auttanut. tein vielä uusintakylvönkin kun taimet olivat n. 20 senttisiä, ja siltikään ei rehevyyttä vain tule. Ei suostu kiertymään kehikkoon, ja viimevuonna amppelissa alas valui muutama hassu hempula varsi.
Kastelen mielestäni kohtuudella, nyt kun on isossa saviruukussa niin pohjan kautta tulee yimääräinen vesi pois, että ei jää sekään juuriin seisomaan. Tykkäisin hajuherneestä kovin, mutta taidan luovuttaa kasvatuksen suhteen. jäljellä olevat siemenet lykkään mökillä kasvulavaan yrttien ja sokeriherneen joukkoon, ja jos ei kasva, niin ei kasva, ensi vuonna en viitsi enää vaivautua.

14

6790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Älä luovuta !

      Osta Kekkilän vaaleanpunaista kastelulannoitetta (jauhe).
      Kyllä rehevöityy ! Päivänkakkaran (Marketan) varretkin on kuin suksisauvoja !
      Entiset bambusauvan näköiset. En muuta osaa neuvoa.
      Mulla kesäkukkien rehevyys perustuu ko. lannoitteeseen.
      Tuoksuherne on ihastuttava. Älä luovuta !
      Ehkö laitat liian paljon ja muhevaa multaa ?
      Herne (tuoksuherne/ruusunätkelmä) ei paljon tarvitse. Kasvaa kitumalla paremmin ?

    • Tuoksun vuoksi

      Mullakin jonkun vuoden takaa kokemus hajuherneestä,kovin oli heikkoa varsinkin kukinta,siis sillä pitkäksi venyvällä lajikkeella.Lyhyt kasvuinen hajuherne kukki hyvin ja oli roteva.Tänä keväänä kylvin pitkästä aikaa sitä 2 metriseksikin kasvavaa ja olen latvonut taimet noin 10 cm korkeudelta.Se näyttäisi tuuheuttavan kasveja ja lannoitteena Kekkilän kukkaravinne,multana Rainbow kukkamulta.Mielestäni latvominen on tehnyt taimista vankkoja,mutta mahtavatko kasvaa kovin pitkiksi jää nähtäväksi,kasvavat siis tukea vasten.

    • herneistä tykkäävä

      herneet viihtyy aika savisessakin maassa.
      kuivassa jo kovassa. kaikki kukkamullat ei ehkä välttämättä ole parhaita herneille.

    • ekakerta 1

      Tulee ensimmäiseksi mieleen, Milloin olet, herneesi kylvänyt?

      Itse kylvin helmi' maaliskuun vaihteessa. kukaudenpäästä koulin ne. ja latvoin kun sirkkaleihtien jälkeen oli tullut kahdet uudet lehdet. Varret on tosi paksut, ja tuuheat.

      Tuoksuherne ei kietoudukkaan tuen ympärille, kuten monet köynnökset, vaan kiipeää tarttuen ohdakkeistaan *karvoistaan* kiinni.

      Kylvin biolanin kylvömultaan, ja koulin ne mustaan multaan, samoin ruukuissa on mustaa multaa.

    • bobpapu

      Arvoisa kysyjä !
      Puutarha-aapinen käteen.
      Sitä mokaa jo heti kättelyssä itsensä, kun kertoo istuttaneensa siemeniä.
      Siitä saa kuvan, että ei ymmärrä asioista yhtään mitään.

    • hernetuoksu

      Kyllä tuoksuhernettä voi kasvattaa siemenestä, mutta silloin kasvaa hitaammin.

    • Anonyymi

      hei kysyisin tuoksuherneistä , vaihdoin hyvin lähteneet alkuni parvekelaatikkoon ja nyt kysyisin onko niitä hyvä kepittää aluksi pystyyn kun sojottavat vähän sinnetänne vaiko ?

    • Anonyymi

      Laita muutama n.30 cm tikku pystyyn sinne laatikkoon ja niiden ympärille vielä jotain karkeaa lankaa esim. villalankaa. Kun ne siitä sitten ensin nousevay näiden päihin, voit pingoittaa lankaa vaikka kattoon asti.

    • Anonyymi

      Kun hajuherne on kasvanut haluttuun korkeuteen, sitä lannoitetaan niukasti kukinnan tehostamiseksi.

    • Anonyymi

      kannattaa kysyä kipparikallelta..

    • Anonyymi

      Parvekelaatikossa ja amppelissa on liian ohut multakerros hajuherneille, ne vaativat 50-70 sentin multakerroksen koska niillä on pitkät juuret. Kasvata hajuherneitä isossa ja korkeassa ulkoruukussa tai kukkapenkissä niin ne saavat tarpeeksi paksun multakerroksen juurilleen ja kasvavat rehevästi.

    • Anonyymi

      Täällä yksi hajuherneisiin tykästynyt, joka hoksasi, että nehän pitävät aika paljon kastelemisesta. Olisinkohan sitä iänikuista nokkosvettäni niille myös antanut ja leikannut kauniita, tuoksuvia kukkasia ja siitäkin se taisi vain yltyä kukkimaan, kun leikkeli kukkivia "oksia" kasvista.

      Toivottavasti vielä onnaa !

    • Anonyymi

      Tuosta nokkosvedestä vielä, että ihan luonnonnokkosia poimimalla ja niitä kuivattamalla, saa hyvää lannoitetta, kuivattua yrttiä, jota voi ripotella kasvin juurelle, kastelun aikana, tai suoraan veteen, miten haluaa.

      Jos ei jaksa nähdä kuivattamisen vaivaa, niin laittaa ämpäriin tai tynnyriin, reilusti nokkosia, siihen vettä päälle ja pyörittelee muutaman kerran vaikkapa viikon aikana, ja lannoite on valmis, sopii lähes kaikille kukille ja kasveille, kaktuksista en tiedä.

      Multaa ja lannoitteita, saa siis ihan Suomen luonnosta, ei tarvitse ostaa, joten tämä lienee hyvä vinkki, varsinkin vähävaraisille.

    • Anonyymi

      Multaa toki vain ns. maanomistajan luvalla, jos ei itse "omista" maata, tai esim. jos jossain kaivetaan maata, esim. talonrakennuksen, tai tien tekemisen tms. takia, puhtaalta paikalta toki, voi kysyä, että jos tuosta ottaisin ämpärillisen multaa, haittaisiko ketään, jos on mukavia ihmisiä, kuten yleensä on, niin osaavat iloita, että ihmiset touhuavat kasvien kasvatuksen parissa.

      Savimaahan voi sitten lisätä hiekkamaata ja turvetta, minkälaista multaa kasveille tarvitsee. Esim. männyt pudottelevat tai linnut, kaarnojaan, joiden paloja voi keräillä, jos kasvattelee orkideoita tai atsaleoita tms. kasveja, joille sellainen viritys sopii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      101
      1497
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1064
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      976
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      877
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      822
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      654
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe