Painopeitto

pööpöti

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288566219266.html

Tänään oli Iltasanomissa juttua että lasta oli nukutettu painopeiton alla. En ollut kuullutkaan tällaisista peitoista, ja piti heti googlettaa, mistä on kyse. Sen verran sain selville, että painopeiton tarkoitus on rauhoittaa levotonta lasta, sitä käytetään hetken aikaa, mutta turvallisuussyistä sen alla EI SAA nukuttaa lasta.

Onko kenelläkään kokemusta näistä peitoista ja käytännöistä?

Olipa apuväline mikä hyvänsä, täytyisi aina tarkistaa, että kaikki osaavat sen oikean käyttötavan, ettei tällaista pääse tapahtumaan. Ja ilman muuta vanhemmille olisi pitänyt kertoa, mikäli lapsen kohdalla on päädytty painopeittoon rauhoittamistarkoituksessa.

99

4410

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pakkopäikkärit

      Ei ole noista kokemuksia, mutta pakkopäikkäreitä vartenhan noita on varmaan hommattu.

      Meillä ei ainakaan tyttö ole nukkunut päikkäreitä siitä lähtien kuin täytti 3 vuotta, mutta päiväkodissa ja jopa eskarissa pakottavat päikkäreille. Ovat tosin keksineet uuden nimen pakkopäikkäreille eli se on nykyään "lepohetki". Pystyvät sitten paremmin juoruilemaan pari tuntia päivällä.

      Jos saavat nukahtamaan tytön päiväunille niin sitten ei kotona uni tule kuin vasta 11 jälkeen illalla, sitten taas on aamulla todella väsynyt ja kierre on valmis.
      Kipeänä tietenkin tarvitsee ja haluaa nukkua päikkäreitä.

      • pk-sijainen

        Ellei näitä "pakkopäikkäreitä" olisi, niin johan olisi härdelli valmiina iltapäivällä -> lapset yliväsyneitä. Oletko sinä ollut koskaan päiväkodeissa töissä? Nämä päikkärit kun mahdollistavat sen, että ryhmän työntekijät pystyvät esim. pitämään viikkopalaverinsa, valmistelemaan iltapäivän tekemiset (jos ohjattua toimintaa), auttamaan tarvittaessa vaikkapa puolipäiväisten hoitolasten kotiin laskemisessa jne.

        Ärsyttää tuollaiset olettamiset "siellä ne vaan juoruaa ja vetää lonkkaa"... -.-


      • Olen pk:ssa töissä ja tiedän millaista nukkarissa on. Pakkopeitto on tosiaan tarkoitettu levottomille lapsille ja se voi olla vaikkapa puhdas pieni räsymatto, ei sen alle kukaan tukehdu. Se levoton lapsi tarvitsee ne päikkärit ja jos hän ei nuku, menee hän iltapäivän ylikierroksilla. Siellä nukkarissa voi olla 20 muuta lasta ja kolme aikuista nukuttamassa. Ei siinä ehdi juoruilemaan.
        Palavereitakin pitäisi pitää muttei niitä aina pysty pitämään. Monet vanhemmat kuvittelevat päiväkodin arjen olevan lapsen perushoitoa ja lasten valvomista ja sitä juoruilemista. " Juoruillakin" täytyy ihan työasiaa. Kuulumiset ja lapsiin liityvät asiat on jossain välissä puhuttava.
        Ja lapsi tosiaan tarvitsee unet tai ainakin lepohetken rauhottumiseen.


      • Mielenterveys- mikä
        pk-sijainen kirjoitti:

        Ellei näitä "pakkopäikkäreitä" olisi, niin johan olisi härdelli valmiina iltapäivällä -> lapset yliväsyneitä. Oletko sinä ollut koskaan päiväkodeissa töissä? Nämä päikkärit kun mahdollistavat sen, että ryhmän työntekijät pystyvät esim. pitämään viikkopalaverinsa, valmistelemaan iltapäivän tekemiset (jos ohjattua toimintaa), auttamaan tarvittaessa vaikkapa puolipäiväisten hoitolasten kotiin laskemisessa jne.

        Ärsyttää tuollaiset olettamiset "siellä ne vaan juoruaa ja vetää lonkkaa"... -.-

        Olipa hyvä tuokin paljastus. Elikkä lapset ovat juuri kuin lehmät navetassa. Tekniikan täytyy pelata, että systeemi toimii viimeiseen hengenvetoonsa saakka.
        Ei enää kovin kauan, sen paljastaa teknistyvän henkilöstön jo toisessa ikäpolvessa muuttuneet asenteet lapsiin. Luonnottomiksi. Lapsihan on AINA sama.
        Siinä on geenitutkijalle kenttää, että miten tahallaan stressatut aiemmat lapset ovat levottomasta kasvatuksestaan siirtäneet stressigeenin jälkeläisiinsä.

        On mennyt Suomen moraali alas, kun ensin saadaan kansa uskomaan täydellisesti, että EI lapsi ja äiti kuulukaan yhteen aikuisikään saakka.
        Lapsi ei ole koskaan kuulunut kenenkään toisen ihmisen valtaan kuin vanhempiensa. Päiväkodin levottomuus ja äideistä erotettuna nyt pikkulasten vanhempina oleva kansa on MENETTÄNYT vanhemmuutensa, kun eivät saaneet koskaan normaaliperhe-elämän esimerkkiä varhaislapsuudessaan. Keksittiin hulluus, että lapsella ei ole tunteita Päättäjien teettämin lukemattomin psykologiatutkimuksin, keksittiin hulluus, että lapsella ei ole tunteita ja vaikka olisikin, ne on helppo muokata. Systeemin mieleisiksi. Ja monien muiden väitöksien myötä tuli "TIETOA", mikä puolsi äidin ja lapsen eroittamista 9-10 tunniksi joka päivä.. Itsestään selvänä saatiin rauhassa keksiä ja KEHITTÄÄ kaikenlaista puuhastelua, miten lapsen aika saadaan kulumaan päiväkodissa. Päiväkotityöntekijät eivät olleetkaan siis entisajan kotiapulaisia, vaikka samaa työtä tekevätkin, koska heidät alistettiinkin yhteiskunnan valvontaan ja valtaan. Palkka oli usein suurempi, kuin äideillä äideillä, joiden yhteisestä veropotista yhteiskunta keräsi modernien kotiapulaisten palkan. Eli piika muuttui kalliilla (verorahoilla) koululla koulutetuksi virkaihmiseksi. Hän sai vallan toisen lapseen muokatakseen lasta luonnottomaan olotilaan. Miksi Suomen kansoittaa nyt yhtäkkiä homot ja lesbot?

        Onko päiväkoti sittenkin enemmän pysyvä (40v) hoitopaikka eli sijoituskohde suurelle osalle maamme naisväestöä? Jo kalliista koulutuksestaan alkaen?
        Missä lapsemme ovat heillä pakoitetusti leikkikaluina?

        Sen ymmärtää, että ilmiöitä tulee ja menee, luonnottomiakin. Yleensä ne kukkuu aikansa ja kuolee mahdottomuuteensa. Tämä suomalaisiin hullutettu ilmiö, että lapsi ei tarvitse äitiään on saanut nyt sellaiset mittasuhteet, että todella on pelottavaa.

        Kun kotiapulainen oli kodissa, hän kasvatti lapsia juuri siihen perheeseen kuuluvalla metodilla ja myös koululaiset tuli hoidettua. Kodin huoltoruuhka ei jäänyt häiritsemään sitä, että vanhemmat saivat täysin keskittyä lapsiinsa ja saivat selkeän ja rauhallisen kuvan päivän kulusta. Nyt kodeissa on vallinnut kaaos vanhempien kotiuduttua ja suurin osa avioeroista on ollut seurausta juuri päiväkotisysteemistä. Kaaos tulee, kun lapsi purkaa nälissään metelöivästä karsinastaan vapauduttuaan ikäväänsä ja toisaalta umpiväsyneitä vanhempia odotta kaikki tekemättömät huoltotyöt.

        Vielä yksilapsiset perheet ilman uusperheyttä pysyvät koossa, mutta 3-4 lapsisten perheiden äidin töissäkäyntiä ei kestä.

        MUTTA YHTEISKUNTA HYVÄKSYY JA PORSKUTTAA JA KOULUTTAA PSYKOLOGEJA JA TARJOAA MASENNUSLÄÄKETTÄ.

        SOPII PERÄÄNKUULUTTA KAIKKEIN ENSIKSI JOKAISEN PÄÄTTÄJÄN MIELENTERVEYTTÄ!


      • Mielenterveyttä kysy
        paapa kirjoitti:

        Olen pk:ssa töissä ja tiedän millaista nukkarissa on. Pakkopeitto on tosiaan tarkoitettu levottomille lapsille ja se voi olla vaikkapa puhdas pieni räsymatto, ei sen alle kukaan tukehdu. Se levoton lapsi tarvitsee ne päikkärit ja jos hän ei nuku, menee hän iltapäivän ylikierroksilla. Siellä nukkarissa voi olla 20 muuta lasta ja kolme aikuista nukuttamassa. Ei siinä ehdi juoruilemaan.
        Palavereitakin pitäisi pitää muttei niitä aina pysty pitämään. Monet vanhemmat kuvittelevat päiväkodin arjen olevan lapsen perushoitoa ja lasten valvomista ja sitä juoruilemista. " Juoruillakin" täytyy ihan työasiaa. Kuulumiset ja lapsiin liityvät asiat on jossain välissä puhuttava.
        Ja lapsi tosiaan tarvitsee unet tai ainakin lepohetken rauhottumiseen.

        Lapsi on yhtä paljon tuntityössä päiväkodissa kuin sen hoitajatkin. Mutta lapsi on heikko ja vain hänen on alistuttava rakkaudettomaan käsittelyyn. Järkkyä , järkkyä tuntitolkulla odottaa vanhempiaan apuun kunnes apatisoituu - ei millään väliä. Miksi Suomen nuori väki tarvitsee masennuslääkkeitä?


      • jepula1

        Ehdottomasti jos lapsella ei säännöllisitä rutiineista huolimatta uni tule jos on nukkunut päiväkodissa niin tähän pitää keksiä yhdessä joku ratkaisu. meillä KAIKKI tulevat lepohetkelle mukaan mutta lapsi joka ei saa nukkua, voidaan esim sijoittaa lähelle aikuista jotta aikuinen voi hieman auttaa hereillä pysymisessä tai sitten verhon taakse sänkyyn jossa voi huomaamatta heilua enempi ja leikkiä vaikka sillä unilelullaan että saa ajan kulumaan ja pysyy hereillä. Pakkonukutus ei ole lapsen etu.

        Toki kannatan että lapsi saa tarpeeksi unta vuorokaudessa ja suurinta osaa lapsia päiväunet ei hetkauta yöunien suhteen, eli nukahtavat hyvin illalla, ehkä joskus jopa paremmin kun niinä päivinä kun eivät päivähoidossa nukkuneet.

        Jos päiväunista luovuttaisiin, lasten stressihormonitasot nousisivat yleisen hälinän ja levottomuuden takia ja se vaikuttaisi lapsen hyvinvointiin. Ja oletteko kuulleet että unen aikana, opitut asiat painuvat mieleen?

        Kivahan se olisi jos tässä uniasiassa voisi jokaisen kohdalla menetellä kuten perheet haluavat mutta eipä tuo käytännössä ole mahdollista. Omassa ryhmässämme on paljon erityislapsia ja ylipaikoillakin, meistä riippumattomista syistä. Työntekijöitä kolme, avustajaa ei kaupunki meille anna, säästösyistä. Meillä on myös työajan lyhennykset ja lastentarhanopettajat tekevät lyhyempää viikkotuntimäärää paikan päällä, heillä on about 3h aikaa varattu kotona tehtäväksi. Eli ehkä yhtenä päivänä viikossa meitä työntekijöitä on 3 paikalla vielä päiväuniaikaan, yleensä kaksi. Toinen menee päiväunille mukaan ja toinen vie ruokakärrit, siistii ruokatilan, laittaa puokkarit kotia, tekee valmisteluhommia ja ehkä joskus kerkeää jopa kahvitauonkin pitämään!! Yleensä tehdään koko päivä putkeen töitä tauotta olosuhteiden pakosta. Miten tällä työntekijämäärällä voi ottaa jokaisen perheen tarpeet täydellisesti huomioon? mihin nämä lapset sijoitetaan ketkä eivät nuku päiväunia? Kuka heitä valvoo? Kuinka heidän turvallisuudestaan voidaan pitää huolta? Ja onko niin, että meillä päiväkodin työntekijöillä ei ole oikeutta lakisääteisiin kahvitaukoihin?


      • Violetlady

        Aina sielä päivälevolla on joku työntekijöistä niin ihan kaikki ei oo juoruamassa...ei ole päiväkotityöskentely kovin tuttua ilmeisesti...


    • lapsen asialla

      Joo. Painopeitto helpottaa henkilökunnan ergonomiaa, ettei tarvitse itse olla selkä kyyryssä pitämässä aloillaan lasta joka ei tottele lepohetken säääntöjä. Se on hyvä ja käyttökelpoinen apuväline nukuttamiseen niille lapsillle joita ei vielä ole opetettu nukuttamaan tse itseään. vaan tarvitsevat jotain painoa esim. käden päälleen jotta osisivat rauhoittua nukahtamaaan. Leikki-ikäiset lapset tarvitsevat unta päivisinkin jotta he kasvavat ja heidän aivonsa kehitttyvät.
      Kaikki vanhemmat eivät tätä ymmärrä, koska he haluavat itse viettää jotain omaa aikaansa, ja he eivät ilahdu, jos heidän lapssensa eivät nukahda heti illalla kun ovat päässeet kotiin.
      >Painopeitto on läheisyyden korvike. Se saa tuntemaan ikään kuin joku asettaisi rajoja ja sanoisi että nyt pitää levätä.

    • pk-sijainen

      On kokemusta, mutta ne painopeitot joita itse olen käyttänyt ovat painaneet korkeintaan sen 0,5 kg - 1 kg. Painopeittoa on käytetty näillä lapsilla koko nukkumisen ajan ja mitään ongelmaa tai vaaraa ei siitä tullut. Jos painopeittoa (niitäkin on eri kokoisia) ei olisi käytetty, nämä muutamat lapset eivät olisi rauhoittuneet millään. Toki olen rauhattomia lapsia nukuttanut ilman painopeittoakin, mutta se on silloin huomattavasti työläämpää. Suurimmaksi osaksi lapset tykkäävät, että nukuttaja joko silittelee tai muuten laittaa käden esim. selän päälle joka siten rauhoittaa lasta.

      • Mihin pyrkimys?

        ennenvanhaan peloiteltiin koulussa kasvatuslaitokseen joutumisella, jos oli levoton. Päiväkotikasvatuslaitoksen kasvatteja ei peloitella enää millään. Kaikki kovuus on jo kouluun mennessä koettu. Ja - vuorostaan opettajat ovat alistettuja yläasteelle tultaessa - henkensä pelossa? Summa summarum?

        Mihin päättäjämme ovat pyrkineet väestömme erikoiskasvatuksella ja mihin vieläkin yrittävät pyrkiä?


    • pakkopäikkärit

      Näköjään ottaa päiväkodin työntekijöille koville jos arvostelee heidän määräämiään pakkopäikkäreitä.

      Puolustellaan että lapsi tarvitsee sen rauhoittuakseen sen yms. yms.

      Aika jännä homma että kotona ei sitten tarvitse lepohetkeä? Aivan sama miten paljon hilluu kotona aamun ja päivän aikana niin ei halua nukkua päivällä, ja jos nuorempana yritettiin päikkäreitä niin ei nukahtanut millään.

      Mihin on karannut ajatus että ihmiset ovat erilaisia, jotkut haluavat ja tarvitsevat nukkua päikkärit, jotkut eivät.

      Mutta hei, olen varmaan väärässä lapseni suhteen. Kyllä päiväkodin "ammattilaiset" tietävät paremmin. Ovathan he monet kouluttautuneet jopa lähihoitajiksi...

      Tuokin "lapsen asialla" on varmaan näitä päiväkodin päsmäreitä kaikki tietäviä erityisasiantuntijoita. Ei ymmärrä että jos lapsi pyörii kotona sängyssä yli 11 asti illalla niin se on liian myöhään. Ilman pakkopäikkäreitä lapsi menee 9 sänkyyn ja nukahtaa ennen puolikymmentä. Mutta olen varmaan sitten väärässä...

      • mietinpävaan

        Mua rupesi nyt kiinnostamaan, kun tätä ketjua luin, että tosiaanko päiväkodeissa "pakotetaan" päiväunille. Oma lapseni ei ole hoidossa (ikää 3,5 v), joten en tästä asiasta mitään tiedä. Aika hurjalta kyllä kuulostaa, jos väkisin laitetaan nukkumaan. Mitenhän mahtaisi omani kohdalla onnistua, kun jo yli vuoden verran ollut ilman päiväunia...


      • hoida itse

        Niin olet!


      • näin meillä
        hoida itse kirjoitti:

        Niin olet!

        Ei ketään pakoteta nukkumaan. Meidän päiväkodissa lepohetki kestää korkeintaan tunnin. Jokainen lepää omalla paikallaan ja kuuntelee satua ja musiikkia. Jos uni ei tule niin sitten voi nousta tekemään rauhallisia juttuja.Ja jotkut lapset nostetaan ylös, jos vanhemmat ovat toivonee että ei anneta nukkua. Herättää emme kuitenkan voi ennenkuin unea tarvitsevat lapset ovat nukahtaneet. itse olen sitä mieltä, että jos lapsi joutuu heräämään tosi aikaisin niin miten voi kieltää nukkumasta, jos lasta oikeasti väsyttää?

        Minunkin lapsi nukkuu päiväkodissa eikä illalla nukahda kuin lähempänä kymmentä, mutta toistaseksi on aamulla jaksanut hyvin nousta. Jos ei nukkuisi päiväkodissa niin varmaan nukahtaisi neljän aikaan koton.
        Voithan ottaa puheeksi nuo päiväunet siellä päiväkodissa jos niitä päiväunia voisi vaikka lyhentää? Vaikka päiväunet jäisikin pois, niin rytmi ei välttämättä muutu samana päivänä
        Päiväkodissa oleminen kuitenkin paljon raskaampaa kuin kotona touhuaminen. Melutaso on aivan toista, ja voit kuvitella että jos sinulla itselläsi olisi parikymmentä työkaveria jotka joudut aina ottamaan huomioon.


      • pakkopäikkärit
        mietinpävaan kirjoitti:

        Mua rupesi nyt kiinnostamaan, kun tätä ketjua luin, että tosiaanko päiväkodeissa "pakotetaan" päiväunille. Oma lapseni ei ole hoidossa (ikää 3,5 v), joten en tästä asiasta mitään tiedä. Aika hurjalta kyllä kuulostaa, jos väkisin laitetaan nukkumaan. Mitenhän mahtaisi omani kohdalla onnistua, kun jo yli vuoden verran ollut ilman päiväunia...

        Pakkopäikkärit riippuu hieman päiväkodista jopa saman kunnan eri päiväkodeissa. Eli melkoisen mielivallan alla joutuu lapset olemaan. Vähän miten kukakin lähihoitaja ammattilainen on asian tuuminut.

        Tuttavien lapsi on päiväkodissa jossa nuo hoidetaan asiallisesti, eli päiväuni asia on sovittu vanhempien kanssa. Kaikki kuuntelee sadun, jonka jälkeen osa menee askartelemaan tai piirtelemään ja osa jää päiväunille eli yleensä ne jotka joutuu aikaisemmin tulemaan päiväkotiin.

        Meidän päiväkodissa kaikkien päiväkotilaisten on vietettävä tämä ns. "lepohetki". Eskarilaisten ei ilmeisesti tarvitse niin pitkään olla nukkarissa, mutta joutuvat kumminkin siellä jonkun aikaa olemaan.

        Meinasi joskus itku päästä kun päiväkodin ammattilaiset alkoi minulle valittamaan että tyttö oli yrittänyt salakuljettaa jokun pienen lelun sänkyyn, mutta nämä natsit olivat huomanneet tuon ja ottaneet lelun pois. Aloin sitten hieman tarkemmin kyselemään kunnes minulle vasta selvisi että lapset joutuu olemaan n. 1,5 h sängyssä hiljaa ennen kuin pääsee pois. Eli puolituntia satua ja sitten tämä tunnin "lepohetki".
        Heille jotka nukkuu päikkärit niin tuo on kuin palkinto että pääsee lepäämään, mutta mietippä näitä jotka ei nukahda.... joudut makaamaan hiljaa peiton alla tunnin ja lelutkin viedään käsistä.

        Teille päiväkodin ammattilaisille.. KOKEILKAA ITSE MENNÄ JOKAPÄIVÄ SÄNKYYN MAKAAMAAN HILJAA TUNNIKSI ILMAN NUKAHTAMISTA. VOI ALKAA TUNTUA AIKA PITKÄLTÄ.


      • pk-sijainen
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Pakkopäikkärit riippuu hieman päiväkodista jopa saman kunnan eri päiväkodeissa. Eli melkoisen mielivallan alla joutuu lapset olemaan. Vähän miten kukakin lähihoitaja ammattilainen on asian tuuminut.

        Tuttavien lapsi on päiväkodissa jossa nuo hoidetaan asiallisesti, eli päiväuni asia on sovittu vanhempien kanssa. Kaikki kuuntelee sadun, jonka jälkeen osa menee askartelemaan tai piirtelemään ja osa jää päiväunille eli yleensä ne jotka joutuu aikaisemmin tulemaan päiväkotiin.

        Meidän päiväkodissa kaikkien päiväkotilaisten on vietettävä tämä ns. "lepohetki". Eskarilaisten ei ilmeisesti tarvitse niin pitkään olla nukkarissa, mutta joutuvat kumminkin siellä jonkun aikaa olemaan.

        Meinasi joskus itku päästä kun päiväkodin ammattilaiset alkoi minulle valittamaan että tyttö oli yrittänyt salakuljettaa jokun pienen lelun sänkyyn, mutta nämä natsit olivat huomanneet tuon ja ottaneet lelun pois. Aloin sitten hieman tarkemmin kyselemään kunnes minulle vasta selvisi että lapset joutuu olemaan n. 1,5 h sängyssä hiljaa ennen kuin pääsee pois. Eli puolituntia satua ja sitten tämä tunnin "lepohetki".
        Heille jotka nukkuu päikkärit niin tuo on kuin palkinto että pääsee lepäämään, mutta mietippä näitä jotka ei nukahda.... joudut makaamaan hiljaa peiton alla tunnin ja lelutkin viedään käsistä.

        Teille päiväkodin ammattilaisille.. KOKEILKAA ITSE MENNÄ JOKAPÄIVÄ SÄNKYYN MAKAAMAAN HILJAA TUNNIKSI ILMAN NUKAHTAMISTA. VOI ALKAA TUNTUA AIKA PITKÄLTÄ.

        Joo, mutta ei sinne sänkyihin voi viedä "kunnon" leluja -> aletaan leikkimään ja sitten ei hiljaisuus säily -> unta tarvitsevat häiriintyy. Ei tässä aina voi ajatella sitä yhtä lasta. Pahimmassa tapauksessa yhdessä ryhmässä on se n. 15-20 lasta päikkäreillä.

        Aika harvassa on ollut ne kerrat kun useampi lapsi ei ole nukahtanut sitten millään, sadun aikana suurin osa jo nukahtanut ja unimusiikkia vielä perään ja muutamille silityksiä niin viimeisetkin nukahtaa.


      • pakkopäikkärit
        pk-sijainen kirjoitti:

        Joo, mutta ei sinne sänkyihin voi viedä "kunnon" leluja -> aletaan leikkimään ja sitten ei hiljaisuus säily -> unta tarvitsevat häiriintyy. Ei tässä aina voi ajatella sitä yhtä lasta. Pahimmassa tapauksessa yhdessä ryhmässä on se n. 15-20 lasta päikkäreillä.

        Aika harvassa on ollut ne kerrat kun useampi lapsi ei ole nukahtanut sitten millään, sadun aikana suurin osa jo nukahtanut ja unimusiikkia vielä perään ja muutamille silityksiä niin viimeisetkin nukahtaa.

        Kuten sanottu...KOKEILKAA ITSE MENNÄ JOKAPÄIVÄ SÄNKYYN MAKAAMAAN HILJAA TUNNIKSI ILMAN NUKAHTAMISTA. VOI ALKAA TUNTUA AIKA PITKÄLTÄ.


        Tuo kertoo kaiken eli "ei voi ajatella yhtä lasta". Tosin ainakin meidän tuttava / sukulaispiirissä vain harva yli 3 vuotias lapsi nukkuu päikkäreitä ja jos nukkuu niin illlalla uni tulee sitten silloin 11 maissa illalla. Eli ei ainakaan minun kokemuksella koske vain yhtä lasta/ ryhmä.
        Tämähän ei tietenkään päiväkodin ammattilaisia hetkauta kun he "eivät voi yhtä lasta ajatella".

        Mutta sen vaan sanon että ennen kuin lapsenne aloittaa päiväkodin, niin keskustelkaa nuo "lepohetki" käytänteet selviksi ettei tule yllätyksenä. Minua kyllä säälittää viedä lapsi paikkaan jossa omahyväiset hoitajat kuvittelevat tietävänsä parhaiten mikä on lapsellesi parhaaksi. Onneksi se alkaa meidän osalta olemaan ohi kun nuorin lapsi pääsee pois ja menee kouluun.


      • pk-sijainen
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Kuten sanottu...KOKEILKAA ITSE MENNÄ JOKAPÄIVÄ SÄNKYYN MAKAAMAAN HILJAA TUNNIKSI ILMAN NUKAHTAMISTA. VOI ALKAA TUNTUA AIKA PITKÄLTÄ.


        Tuo kertoo kaiken eli "ei voi ajatella yhtä lasta". Tosin ainakin meidän tuttava / sukulaispiirissä vain harva yli 3 vuotias lapsi nukkuu päikkäreitä ja jos nukkuu niin illlalla uni tulee sitten silloin 11 maissa illalla. Eli ei ainakaan minun kokemuksella koske vain yhtä lasta/ ryhmä.
        Tämähän ei tietenkään päiväkodin ammattilaisia hetkauta kun he "eivät voi yhtä lasta ajatella".

        Mutta sen vaan sanon että ennen kuin lapsenne aloittaa päiväkodin, niin keskustelkaa nuo "lepohetki" käytänteet selviksi ettei tule yllätyksenä. Minua kyllä säälittää viedä lapsi paikkaan jossa omahyväiset hoitajat kuvittelevat tietävänsä parhaiten mikä on lapsellesi parhaaksi. Onneksi se alkaa meidän osalta olemaan ohi kun nuorin lapsi pääsee pois ja menee kouluun.

        Taas tätä "minä ja minun lapsi" -meininkiä. Ei se ole helppoa meillä lastenhoitajillakaan kun ryhmäkoot on mitä on. Toki jos haluat pitää lapsesi kotona ja palkata sinne oman hoitajan niin siitä vaan. Jos olisit edes sen puoli päivääkin töissä päiväkodissa niin voisi ääni muuttua kellossa...


      • pakkopäikkärit
        pk-sijainen kirjoitti:

        Taas tätä "minä ja minun lapsi" -meininkiä. Ei se ole helppoa meillä lastenhoitajillakaan kun ryhmäkoot on mitä on. Toki jos haluat pitää lapsesi kotona ja palkata sinne oman hoitajan niin siitä vaan. Jos olisit edes sen puoli päivääkin töissä päiväkodissa niin voisi ääni muuttua kellossa...

        Lapset ei osaa vielä puoliaan pitää, niin se nimenomaan on vanhempien tehtävä.
        Aivan varmasti jos huomaan että päiväkodin ammattilaiset tai varsinkin nämä pk-sijaiset kuvittelevat olevansa lasten psykologeja ja touhuilevat päiväkodeissa oman mielivaltansa mukaan niin todellakin puutun epäkohtiin.
        Sitten jos hommat menee päin helvettiä niin keksitään tekoselityksiä että meillä on niin ja niin isot ryhmäkoot ja muuta potaskaa. Eihän se hääviä ole kun joutuu töitä tekemään, mutta sitä se työelämä on.

        Osaakohan tämä pk-sijainen vastata yhteen yksinkertaisen kysymykseen:
        Onko hyvä jos lapseni ei saa illalla unta kuin vasta kello 11 jälkeen illalla?


        Voi olla että tuo menee yli pk-sijaisen käsityskyvyn kun sitä asiaa ei käsitelty niissä lukion oppikirjoissa. Toivon todellakin että jatkat opintoja johonkin muuhun ammattiin jossa ei tarvitse noin vaikeita asioita ajatella. Lapset kun eivät ole samanlaisia robotteja, vaan toinen haluaa ja tarvitsee nukkua päikkärit ja toinen ei. Niin se menee meissä aikuisissakin.

        Toisissa päiväkodeissa on tuo päikkäri asia hoidettu mallikkaasti ja ammatimaisesti, kun taas toisissa ei. Joissakin näköjään jopa painopeittoja käytetään tai sidotaan teipillä tuoliin ruokailujen yhteyksissä.


      • pk-sijainen
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Lapset ei osaa vielä puoliaan pitää, niin se nimenomaan on vanhempien tehtävä.
        Aivan varmasti jos huomaan että päiväkodin ammattilaiset tai varsinkin nämä pk-sijaiset kuvittelevat olevansa lasten psykologeja ja touhuilevat päiväkodeissa oman mielivaltansa mukaan niin todellakin puutun epäkohtiin.
        Sitten jos hommat menee päin helvettiä niin keksitään tekoselityksiä että meillä on niin ja niin isot ryhmäkoot ja muuta potaskaa. Eihän se hääviä ole kun joutuu töitä tekemään, mutta sitä se työelämä on.

        Osaakohan tämä pk-sijainen vastata yhteen yksinkertaisen kysymykseen:
        Onko hyvä jos lapseni ei saa illalla unta kuin vasta kello 11 jälkeen illalla?


        Voi olla että tuo menee yli pk-sijaisen käsityskyvyn kun sitä asiaa ei käsitelty niissä lukion oppikirjoissa. Toivon todellakin että jatkat opintoja johonkin muuhun ammattiin jossa ei tarvitse noin vaikeita asioita ajatella. Lapset kun eivät ole samanlaisia robotteja, vaan toinen haluaa ja tarvitsee nukkua päikkärit ja toinen ei. Niin se menee meissä aikuisissakin.

        Toisissa päiväkodeissa on tuo päikkäri asia hoidettu mallikkaasti ja ammatimaisesti, kun taas toisissa ei. Joissakin näköjään jopa painopeittoja käytetään tai sidotaan teipillä tuoliin ruokailujen yhteyksissä.

        Ihan vaan tiedoksi, että lukion papereilla ei pääse päiväkotiin töihin... Ja jos teidän muksu ei nuku kotona ennen klo 23 niin olisikohan alkuillan ulkoilusta mitään apua? Fakta nyt vaan on se, että ryhmäkoot on YLISUURIA. Silloin ei tod. voi tanssia yhden lapsen pillin mukaan (tai vanhemman) - samassa ryhmässä kun on ne 20 - 24 muutakin lasta. Me hoitajat tehdään se mitä pystytään näillä puitteilla ja jos se ei sinua miellytä niin todellakin palkkaa se kotihoitaja!


      • pööpöti

        Miksi täytyy aina arvostella toisten työtä? Siitä voisi ottaa selvää asiallisesti kysymällä, eikä niin, että asenne on valmiiksi negatiivinen ja aliarvioiva. On aivan turhaa haukkua lähihoitajia, jotka useimmiten toteuttavat lastentarhanopettajien antamia ohjeistuksia.

        Et sinä kuitenkaan väärässä ole siinä, ettei kotona leikkivä lapsi tarvitse päikkäreitä. Vaikka sitä hillumista olisi kuinka, ei se väsytä samalla lailla kuin ryhmässä oleminen. Mietipä, millaisessa ryhmässä lapsi on päiväkodissa. Yleensä siellä on noin 20 lasta, toinen toistaan äänekkäämpiä ja vilkkaampia. Meteli ja hulina väsyttää, siitä ei varmaan kukaan ole eri mieltä. Kun olet esim. pari tuntia juhlissa, joissa on yli 50 ihmistä, olet paljon väsyneempi, kuin jos olisit tehnyt saman ajan kotona vaikka puutarhatöitä.

        Kun lapsi viettää tässä hulinassa ja vilskeessä 9 tuntia (normaali hoitopäivän pituus), ymmärrät varmasti, ettei pieni lepohetki keskellä päivää ole todellakaan vain aikuisten työn helpottamista, vaan se on sitä myös lapselle. Päivähoitohan on lapselle työtä, ei sitä kukaan valitsisi kodin sijasta, jos lapselta kysyttäisiin.

        Eikä lepohetki ole pakkonukutusta. Meillä ainakin koko kunnan käytäntö on, että lapset lepäävät puolisen tuntia, jolloin heille luetaan tai kuunnellaan hiljaista rauhallista musiikkia. Ne, jotka eivät nukahda tuona aikana, jatkavat leikkejään ja saavat touhuta samalla pienemmässä porukassa, kun osa aina nukahtaa.

        Ja sitten nämä lapset, jotka eivät tarvitsisi edes lepohetkeä, joutuvat valitettavasti tällaisessa tilanteessa mukautumaan ryhmän käytäntöön. Kuten monet muut muissa tilanteissa. Joku saa kiroilla kotona, mutta päivähoidossa joutuu sopeutumaan siistimpään kielenkäyttöön. Joku saa aina kotona mehua ruuan kanssa, mutta hoidossa tarjotaan maitoa tai vettä. Ei se puolen tunnin sadun kuuntelu ole vastenmielistä kenellekään lapselle. Oppimistilanteena ottaisin sellaisen lapsen kohdalla, jolla on vaikeuksia olla paikallaan ja kuunnella. Sehän on edessä kuitenkin kun koulutaival alkaa.

        Luota vaan siihen, että päivähoidon ammattilaiset tietävät mitä tekevät. Yhteiset hyväksi havaitut käytännöt kasvattavat lapsistamme hyvin ryhmään ja yhteiskuntaan sopeutuvia aikuisia. Ja sitähän me kaikki toivomme, eikö?


      • Ärsytys
        mietinpävaan kirjoitti:

        Mua rupesi nyt kiinnostamaan, kun tätä ketjua luin, että tosiaanko päiväkodeissa "pakotetaan" päiväunille. Oma lapseni ei ole hoidossa (ikää 3,5 v), joten en tästä asiasta mitään tiedä. Aika hurjalta kyllä kuulostaa, jos väkisin laitetaan nukkumaan. Mitenhän mahtaisi omani kohdalla onnistua, kun jo yli vuoden verran ollut ilman päiväunia...

        Tästä pakkopäikkäreistä ainakin meidän perheessä väännettiin oikein urakalla päiväkodin kanssa. Näille ns. ammattilaisille ei mennyt päähän, ettei tyttöä saa nukuttaa päivällä, koska se venytti iltaunia joskus jopa kahteentoista. Mene siinä sitten aamulla aikaisin töihin, kun normaalisti nukkumaan menee niin aikuiset kuin lapsetkin seitsemältä, viimeistään kahdeksalta! Helkutinmoinen tappelu aamulla saada kakara ennen kuutta ylös ja itsellä kamala univaje...Hoitajat sitten marisivat, että lapsi oli päivällä niin väsynyt, että päiväunet ovat tarpeen...DAA ja helvetillinen valvomiskierre on valmis! Tästä sai vääntää pitkään ja hartaasti, ennen kuin arvon "ammattilaiset" ymmärsivät meidän perheen päivärytmin, se kun ei ollut normi kahdeksasta neljään....


      • pakkopäikkärit
        pööpöti kirjoitti:

        Miksi täytyy aina arvostella toisten työtä? Siitä voisi ottaa selvää asiallisesti kysymällä, eikä niin, että asenne on valmiiksi negatiivinen ja aliarvioiva. On aivan turhaa haukkua lähihoitajia, jotka useimmiten toteuttavat lastentarhanopettajien antamia ohjeistuksia.

        Et sinä kuitenkaan väärässä ole siinä, ettei kotona leikkivä lapsi tarvitse päikkäreitä. Vaikka sitä hillumista olisi kuinka, ei se väsytä samalla lailla kuin ryhmässä oleminen. Mietipä, millaisessa ryhmässä lapsi on päiväkodissa. Yleensä siellä on noin 20 lasta, toinen toistaan äänekkäämpiä ja vilkkaampia. Meteli ja hulina väsyttää, siitä ei varmaan kukaan ole eri mieltä. Kun olet esim. pari tuntia juhlissa, joissa on yli 50 ihmistä, olet paljon väsyneempi, kuin jos olisit tehnyt saman ajan kotona vaikka puutarhatöitä.

        Kun lapsi viettää tässä hulinassa ja vilskeessä 9 tuntia (normaali hoitopäivän pituus), ymmärrät varmasti, ettei pieni lepohetki keskellä päivää ole todellakaan vain aikuisten työn helpottamista, vaan se on sitä myös lapselle. Päivähoitohan on lapselle työtä, ei sitä kukaan valitsisi kodin sijasta, jos lapselta kysyttäisiin.

        Eikä lepohetki ole pakkonukutusta. Meillä ainakin koko kunnan käytäntö on, että lapset lepäävät puolisen tuntia, jolloin heille luetaan tai kuunnellaan hiljaista rauhallista musiikkia. Ne, jotka eivät nukahda tuona aikana, jatkavat leikkejään ja saavat touhuta samalla pienemmässä porukassa, kun osa aina nukahtaa.

        Ja sitten nämä lapset, jotka eivät tarvitsisi edes lepohetkeä, joutuvat valitettavasti tällaisessa tilanteessa mukautumaan ryhmän käytäntöön. Kuten monet muut muissa tilanteissa. Joku saa kiroilla kotona, mutta päivähoidossa joutuu sopeutumaan siistimpään kielenkäyttöön. Joku saa aina kotona mehua ruuan kanssa, mutta hoidossa tarjotaan maitoa tai vettä. Ei se puolen tunnin sadun kuuntelu ole vastenmielistä kenellekään lapselle. Oppimistilanteena ottaisin sellaisen lapsen kohdalla, jolla on vaikeuksia olla paikallaan ja kuunnella. Sehän on edessä kuitenkin kun koulutaival alkaa.

        Luota vaan siihen, että päivähoidon ammattilaiset tietävät mitä tekevät. Yhteiset hyväksi havaitut käytännöt kasvattavat lapsistamme hyvin ryhmään ja yhteiskuntaan sopeutuvia aikuisia. Ja sitähän me kaikki toivomme, eikö?

        Nimenomaan noin pitäisi olla täälläkin kunnassa, eli ne nukkuu jotka unta tarvitsee ja ne ketkä ei tarvitse päiväunia, pääsisi puolentunnin sadun jälkeen hiljaisiin leikkeihin esim. askartelemaan tai piirtelemään.

        Ikävä kyllä meidän päiväkodissa näin ei asia ole vaan siellä on näitä pk-sijaisia jotka ei halua / kykene ajattelemaan lapsen parasta.

        Silloin kun tuo lepohetki käytäntö minulle selkisi niin tottakai otin asian puheeksi, mutta kun eivät vanhempia kuuntele, eivätkä "voi ajatella vain yhtä lasta" niin tilanne väkisinkin kärjistyy kun joutuu sitten kotona illalla nukuttelemaan lasta kaksi tuntia ja yrittää sitten aamulla saada lapsi 7 ylös.

        Sitten nämä pk-sijaiset tietenkin keksii ja syyttelee vanhempia ettei olla lapsen kanssa illalla ulkona... tietämättä missä jumppakerhoissa, uimakouluissa ym. lasta käytetään iltaisin puhumattakaan miten paljon lapsen kanssa iltaisin puuhaillaan.

        Eikä edelleenkään ole tullut vastausta kysymykseeni: Onko hyvä jos lapseni ei saa illalla unta kuin vasta kello 11 jälkeen illalla?


      • voi voivoivoi...
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Nimenomaan noin pitäisi olla täälläkin kunnassa, eli ne nukkuu jotka unta tarvitsee ja ne ketkä ei tarvitse päiväunia, pääsisi puolentunnin sadun jälkeen hiljaisiin leikkeihin esim. askartelemaan tai piirtelemään.

        Ikävä kyllä meidän päiväkodissa näin ei asia ole vaan siellä on näitä pk-sijaisia jotka ei halua / kykene ajattelemaan lapsen parasta.

        Silloin kun tuo lepohetki käytäntö minulle selkisi niin tottakai otin asian puheeksi, mutta kun eivät vanhempia kuuntele, eivätkä "voi ajatella vain yhtä lasta" niin tilanne väkisinkin kärjistyy kun joutuu sitten kotona illalla nukuttelemaan lasta kaksi tuntia ja yrittää sitten aamulla saada lapsi 7 ylös.

        Sitten nämä pk-sijaiset tietenkin keksii ja syyttelee vanhempia ettei olla lapsen kanssa illalla ulkona... tietämättä missä jumppakerhoissa, uimakouluissa ym. lasta käytetään iltaisin puhumattakaan miten paljon lapsen kanssa iltaisin puuhaillaan.

        Eikä edelleenkään ole tullut vastausta kysymykseeni: Onko hyvä jos lapseni ei saa illalla unta kuin vasta kello 11 jälkeen illalla?

        Lueskelin juttujasi.

        Mielestäni ei pk-sijainen syytellyt sinua vaan ehdotti unen tuloa helpottamiseksi iltaulkoilua. Mielestäni sinun teksteissäsi syytellään rajusti toisten ihmisten työtä. Itse haluaisin tietää mitä sinä teet työksesi, kun kehtaat laittaa ihmisiä arvo järjestykseen. Hei ei kenenkään ole pakko laittaa lasta päiväkotiin.

        Itse en jaksa ymmärtää tälläisiä ihmisiä, jotka valittavat kaikesta. Mielestäni tälläkin palstalla voi kirjoitella asiallisia kommentteja.

        Omat lapseni saattavat herätä keskellä yötäkin useamman kerran ja silti haluan heidän nukkuvan päiväunet. En halua yliväsyneitä kiukuttelevia lapsia hakea iltapäivällä tarhasta.


      • Voi voi
        voi voivoivoi... kirjoitti:

        Lueskelin juttujasi.

        Mielestäni ei pk-sijainen syytellyt sinua vaan ehdotti unen tuloa helpottamiseksi iltaulkoilua. Mielestäni sinun teksteissäsi syytellään rajusti toisten ihmisten työtä. Itse haluaisin tietää mitä sinä teet työksesi, kun kehtaat laittaa ihmisiä arvo järjestykseen. Hei ei kenenkään ole pakko laittaa lasta päiväkotiin.

        Itse en jaksa ymmärtää tälläisiä ihmisiä, jotka valittavat kaikesta. Mielestäni tälläkin palstalla voi kirjoitella asiallisia kommentteja.

        Omat lapseni saattavat herätä keskellä yötäkin useamman kerran ja silti haluan heidän nukkuvan päiväunet. En halua yliväsyneitä kiukuttelevia lapsia hakea iltapäivällä tarhasta.

        Ihan vaan mielenkiinnosta kysyn että...

        Kumpi on parempi?
        1. Kunnon yöunet ja ei päiväunia
        2. Päiväunet ja huonot yöunet

        Pystytkö vastaamaan tuohon?

        Ei se ihme että nykynuoriso valvoo pitkälle yöhön ja aamulla ei jakseta nousta jos lapsesta asti opetetaan tuollainen unirytmi...


      • gfhjfgjgf
        Voi voi kirjoitti:

        Ihan vaan mielenkiinnosta kysyn että...

        Kumpi on parempi?
        1. Kunnon yöunet ja ei päiväunia
        2. Päiväunet ja huonot yöunet

        Pystytkö vastaamaan tuohon?

        Ei se ihme että nykynuoriso valvoo pitkälle yöhön ja aamulla ei jakseta nousta jos lapsesta asti opetetaan tuollainen unirytmi...

        Onpas mustavalkoinen asettelu. Kysy keneltä tahansa lasten psykiatrilta nin parasta on se että lapsi saa levätä väsyneenä, päivälläkin. Yöunetkin maistuvat paremmin kun lapsi ei ole illalla yliväsynyt, vaan sopivasti touhunnut ja levännyt.
        Ei ihme että nykynuorisokaan ei enää osaa levätä kun se lapsesta asti kotona kielletään tai ei osata laittaa johdonmukaisesesti lasta nukkumaan illalla ja lepäämään kesken pitkän päivän.


      • mutta joskus
        gfhjfgjgf kirjoitti:

        Onpas mustavalkoinen asettelu. Kysy keneltä tahansa lasten psykiatrilta nin parasta on se että lapsi saa levätä väsyneenä, päivälläkin. Yöunetkin maistuvat paremmin kun lapsi ei ole illalla yliväsynyt, vaan sopivasti touhunnut ja levännyt.
        Ei ihme että nykynuorisokaan ei enää osaa levätä kun se lapsesta asti kotona kielletään tai ei osata laittaa johdonmukaisesesti lasta nukkumaan illalla ja lepäämään kesken pitkän päivän.

        se vaan menee niin että noista kahdesta vaihtoehdosta valikoitava.Yhtä mustavalkoista tuokin ajattelu että kakki lapset ovat samanlaisia ja toimivat niin kuin oma..Mutta kun ei tajuta niin ei..


      • nijk
        mutta joskus kirjoitti:

        se vaan menee niin että noista kahdesta vaihtoehdosta valikoitava.Yhtä mustavalkoista tuokin ajattelu että kakki lapset ovat samanlaisia ja toimivat niin kuin oma..Mutta kun ei tajuta niin ei..

        Se vain menee niin, että ryhmässä on erilaiset säännöt kuin jos olisi yksityishoitaja. Lepohetki ei tee pahaa kenellekään.


      • pakkopäikkärit
        gfhjfgjgf kirjoitti:

        Onpas mustavalkoinen asettelu. Kysy keneltä tahansa lasten psykiatrilta nin parasta on se että lapsi saa levätä väsyneenä, päivälläkin. Yöunetkin maistuvat paremmin kun lapsi ei ole illalla yliväsynyt, vaan sopivasti touhunnut ja levännyt.
        Ei ihme että nykynuorisokaan ei enää osaa levätä kun se lapsesta asti kotona kielletään tai ei osata laittaa johdonmukaisesesti lasta nukkumaan illalla ja lepäämään kesken pitkän päivän.

        Eikös tuolla ylempänä ole aika monta kertaa todettu että niin sen pitäisi ollakkin että ne nukkuu jotka unta tarvitsee ja ne jotka ei tarvitse päivällä unia niin niiden ei ole pakko jäädä päikkäreille.

        Pitää varmaan rautalangasta vääntää että hoitajatkin asian ymmärtäisi.... on se vaan niin vaikea tajuta.

        Sitten vielä ihmetellään kun hoitajien työtä arvostellaan. Ei mene yksinkertainen ajatus kaaliin että lapset on erilaisia. Vanhempien toiveilla ei ole minkään näköistä merkitystä vaikka kyse kumminkin on heidän omasta lapsesta. Jotkut tarvitsee päikkäreitä ja jotkut ei.

        Jotkut alkaa syyttämään vanhempia siitä ettei he ole lasten kanssa ulkona, joidenkin mielestä lapsi ei nuku sen takia kun hän haluaa olla aikuisten seurassa, joidenkin mielestä lasten kanssa ei muuten vaan olla tarpeeksi, jotkut on sitä mieltä että lapsi ei liiku tarpeeksi tai sitten päin vastoin lasta ei saa harrastuksiin viedä, jotkut vetoaa psykiatrian oppikirjoihin (tosin joita he eivät ole nähneetkään), sitten jotkut viisveisaa yksilöstä vaan vetoaa että ei ole yksilöitä vaan ryhmässä mennään.
        Ei ole näköjään mikään ihme että jos tämän keskustelupalstan hoitajat ovat asioista päättämässä että tuo pakkopäikkäri käytäntö on todella sekava päiväkodeissa. (osassa päiväkodeissa ei ole pakkopäikkäri käytäntöä, riippuen miten vanhempien kanssa on sovittu)

        Sitten loppujen lopuksi vanhemmat joutuu kotona iltaisin nuo taistelut käymään että lapsen saa nukkumaan... mutta ei... siitähän ei nämä "ammattilaiset" välitä pennin vertaa. Tärkeintä on että saavat lapset jaloista pyörimästä pariksi tunniksi työpäivän aikana.
        Toivottavasti kunnat yksityistäisi nämäkin kunnalliset suojatyöpaikat ja joutuisi nämäkin hoitajat etsimään työpaikkansa yksityisiltä ja kilpailemaan työmarkkinoilla. Luulen tai oikeastaan tiedän että suurin osa näistäkin pakkopäikkärin kannattajista joutuisi tarkistamaan käytäntöjään. (tai sitten saisivat potkut).

        Nyt kaikki hoitajat joukolla antamaan niitä miinuksia.. tehdään uusi ennätys.


      • ikuinen kiista
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Eikös tuolla ylempänä ole aika monta kertaa todettu että niin sen pitäisi ollakkin että ne nukkuu jotka unta tarvitsee ja ne jotka ei tarvitse päivällä unia niin niiden ei ole pakko jäädä päikkäreille.

        Pitää varmaan rautalangasta vääntää että hoitajatkin asian ymmärtäisi.... on se vaan niin vaikea tajuta.

        Sitten vielä ihmetellään kun hoitajien työtä arvostellaan. Ei mene yksinkertainen ajatus kaaliin että lapset on erilaisia. Vanhempien toiveilla ei ole minkään näköistä merkitystä vaikka kyse kumminkin on heidän omasta lapsesta. Jotkut tarvitsee päikkäreitä ja jotkut ei.

        Jotkut alkaa syyttämään vanhempia siitä ettei he ole lasten kanssa ulkona, joidenkin mielestä lapsi ei nuku sen takia kun hän haluaa olla aikuisten seurassa, joidenkin mielestä lasten kanssa ei muuten vaan olla tarpeeksi, jotkut on sitä mieltä että lapsi ei liiku tarpeeksi tai sitten päin vastoin lasta ei saa harrastuksiin viedä, jotkut vetoaa psykiatrian oppikirjoihin (tosin joita he eivät ole nähneetkään), sitten jotkut viisveisaa yksilöstä vaan vetoaa että ei ole yksilöitä vaan ryhmässä mennään.
        Ei ole näköjään mikään ihme että jos tämän keskustelupalstan hoitajat ovat asioista päättämässä että tuo pakkopäikkäri käytäntö on todella sekava päiväkodeissa. (osassa päiväkodeissa ei ole pakkopäikkäri käytäntöä, riippuen miten vanhempien kanssa on sovittu)

        Sitten loppujen lopuksi vanhemmat joutuu kotona iltaisin nuo taistelut käymään että lapsen saa nukkumaan... mutta ei... siitähän ei nämä "ammattilaiset" välitä pennin vertaa. Tärkeintä on että saavat lapset jaloista pyörimästä pariksi tunniksi työpäivän aikana.
        Toivottavasti kunnat yksityistäisi nämäkin kunnalliset suojatyöpaikat ja joutuisi nämäkin hoitajat etsimään työpaikkansa yksityisiltä ja kilpailemaan työmarkkinoilla. Luulen tai oikeastaan tiedän että suurin osa näistäkin pakkopäikkärin kannattajista joutuisi tarkistamaan käytäntöjään. (tai sitten saisivat potkut).

        Nyt kaikki hoitajat joukolla antamaan niitä miinuksia.. tehdään uusi ennätys.

        Jos lapsi saa tarpeeksi yöunia esim.viikonloppuna, niin luulisi maanantaisin pysyvän se puolesta tunnista tuntiin hereillä mitä lepohetki meillä kestää.Harhaluulo,maanantaisin juuri nämä lapset jotka eivät saisi nukkua ,edes levätä nukahtavat ensimmäisenä. Onkohan sinulla kurinpito ongelma kotonasi,kun et saa lastasi rauhoittumaan päivä-etkä yöunille.


      • ja luulisi
        ikuinen kiista kirjoitti:

        Jos lapsi saa tarpeeksi yöunia esim.viikonloppuna, niin luulisi maanantaisin pysyvän se puolesta tunnista tuntiin hereillä mitä lepohetki meillä kestää.Harhaluulo,maanantaisin juuri nämä lapset jotka eivät saisi nukkua ,edes levätä nukahtavat ensimmäisenä. Onkohan sinulla kurinpito ongelma kotonasi,kun et saa lastasi rauhoittumaan päivä-etkä yöunille.

        taas kaikien tajuavan että lapsella pitäisi olla sama rytmi viikolla ja viikonloppuisin.Tottakai jos päiväkoti sekoittaa rytmin päikkäreillä niin ei sitä yhden viikonlopun aikana korjata..Sitten selitellään jollain ihme kurinpitojutuilla.Mutta mitäpä tätä jankkaamaan kun et vain tajua niin uskomatonta kun se onkin..


      • ikuinen kiista
        ja luulisi kirjoitti:

        taas kaikien tajuavan että lapsella pitäisi olla sama rytmi viikolla ja viikonloppuisin.Tottakai jos päiväkoti sekoittaa rytmin päikkäreillä niin ei sitä yhden viikonlopun aikana korjata..Sitten selitellään jollain ihme kurinpitojutuilla.Mutta mitäpä tätä jankkaamaan kun et vain tajua niin uskomatonta kun se onkin..

        Kun omat lapseni olivat päivähoitoiässä, niin jo neuvolassa neuvottiin päivärytmi pitämään samana kun päiväkodissa. Lapsi ajoissa nukkumaan,päiväunet viikonloppuisin ja aamulla aikaisin ylös. Vanhemmat ulkoistavat nykyisin kasvatuksen ja hoidon päivähoidolle ja yrittävät myös muuttaa päivähoidon arjen omalle lapselleen sopivaksi. Valitettavasti henkilökuntaa ei riitä valvomaan jokaisen Matin ja Maijan vieressä koko päivää, eli jos haluat lapsellesi yksilöllistä hoitoa ota hoitaja kotiin tai hoida itse,


      • pakkopäikkärit
        ikuinen kiista kirjoitti:

        Jos lapsi saa tarpeeksi yöunia esim.viikonloppuna, niin luulisi maanantaisin pysyvän se puolesta tunnista tuntiin hereillä mitä lepohetki meillä kestää.Harhaluulo,maanantaisin juuri nämä lapset jotka eivät saisi nukkua ,edes levätä nukahtavat ensimmäisenä. Onkohan sinulla kurinpito ongelma kotonasi,kun et saa lastasi rauhoittumaan päivä-etkä yöunille.

        Ei näköjään ymmärrä vaikka rautalangasta mallin vääntäisi. Sitten tosiaan ihmetellään kun näitä ammattilaisia arvostellaan kun aivotoiminta on näköjään ameeban tasolla.

        Yritän vielä kerran.... lapseni nukkuu illalla kello 21.00 jos häntä ei pakoteta päikkäreille eskarissa. Jos sattuu nukahtamaan päikkäreille niin ei nukahda illalla ennen kello. 23.00. Eli saan lapseni helposti nukkumaan jos te "ammattilaiset" ette pakota häntä päikkäreille. Tarvitsetko tavuviivoja?

        Nyt löytyi taas uusi syy että miksi lapseni ei nukahda illalla eli "kurinpito ongelma".... Vieläkö löytyisi hyviä syitä? Eihän niitä ole kuin kymmenkunta keksitty vasta.

        Mites tuo kuun asento, tai väärä iltapala. Vai enkö lue iltasatua oikealla äänensävyllä? Haiseeko hengitykseni pahalle, juon liikaa sekä polttelen tupakkaa.
        Mitä kaikkea olenkaan tehnyt väärin.... minä kun olen vain luullut että syy on siinä että lapsi nukkuu liikaa päivällä.

        PS. Pliiiis nyt niitä miinuksia


      • abc koulu
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Ei näköjään ymmärrä vaikka rautalangasta mallin vääntäisi. Sitten tosiaan ihmetellään kun näitä ammattilaisia arvostellaan kun aivotoiminta on näköjään ameeban tasolla.

        Yritän vielä kerran.... lapseni nukkuu illalla kello 21.00 jos häntä ei pakoteta päikkäreille eskarissa. Jos sattuu nukahtamaan päikkäreille niin ei nukahda illalla ennen kello. 23.00. Eli saan lapseni helposti nukkumaan jos te "ammattilaiset" ette pakota häntä päikkäreille. Tarvitsetko tavuviivoja?

        Nyt löytyi taas uusi syy että miksi lapseni ei nukahda illalla eli "kurinpito ongelma".... Vieläkö löytyisi hyviä syitä? Eihän niitä ole kuin kymmenkunta keksitty vasta.

        Mites tuo kuun asento, tai väärä iltapala. Vai enkö lue iltasatua oikealla äänensävyllä? Haiseeko hengitykseni pahalle, juon liikaa sekä polttelen tupakkaa.
        Mitä kaikkea olenkaan tehnyt väärin.... minä kun olen vain luullut että syy on siinä että lapsi nukkuu liikaa päivällä.

        PS. Pliiiis nyt niitä miinuksia

        Mitä valitat, eskari loppuu ja koulussa ei nukuta päiväunia.Muutenkin voisit tosiaankin arvostaa enemmän lapsesi hoitajia.Ajattelet tosi rumasti,sivistys on kaukana sinusta.


      • hdfghfh
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Ei näköjään ymmärrä vaikka rautalangasta mallin vääntäisi. Sitten tosiaan ihmetellään kun näitä ammattilaisia arvostellaan kun aivotoiminta on näköjään ameeban tasolla.

        Yritän vielä kerran.... lapseni nukkuu illalla kello 21.00 jos häntä ei pakoteta päikkäreille eskarissa. Jos sattuu nukahtamaan päikkäreille niin ei nukahda illalla ennen kello. 23.00. Eli saan lapseni helposti nukkumaan jos te "ammattilaiset" ette pakota häntä päikkäreille. Tarvitsetko tavuviivoja?

        Nyt löytyi taas uusi syy että miksi lapseni ei nukahda illalla eli "kurinpito ongelma".... Vieläkö löytyisi hyviä syitä? Eihän niitä ole kuin kymmenkunta keksitty vasta.

        Mites tuo kuun asento, tai väärä iltapala. Vai enkö lue iltasatua oikealla äänensävyllä? Haiseeko hengitykseni pahalle, juon liikaa sekä polttelen tupakkaa.
        Mitä kaikkea olenkaan tehnyt väärin.... minä kun olen vain luullut että syy on siinä että lapsi nukkuu liikaa päivällä.

        PS. Pliiiis nyt niitä miinuksia

        Katsos kun se on vain niin että jos et itse osaa lastasi kasvattaa niin päivähoidossa joudutaan käyttämään mm. painopeittoa, alaluokilla sermerjä.. ja yläkoulussa poliisia. Muiden kasvattajien ja opettajien laillisuus ei riitä enempään, joten virkavalta on kutsuttava apuun kun keinot ei riitä.
        Senhän voisi tehdä jo päiväkoti-iässä, jos lapsi ei tottele tai ole aloillaan, kun sen aika on.


      • h2no4
        hdfghfh kirjoitti:

        Katsos kun se on vain niin että jos et itse osaa lastasi kasvattaa niin päivähoidossa joudutaan käyttämään mm. painopeittoa, alaluokilla sermerjä.. ja yläkoulussa poliisia. Muiden kasvattajien ja opettajien laillisuus ei riitä enempään, joten virkavalta on kutsuttava apuun kun keinot ei riitä.
        Senhän voisi tehdä jo päiväkoti-iässä, jos lapsi ei tottele tai ole aloillaan, kun sen aika on.

        Tätähän ne minunkin lapsen hoitajat selän takana puhuivat. Koulussa sentään tajuttiin enemmän ja lapsi pääsi tutkimuksiin. Asperger ja tourette oireita. Lapsi on edelleenkin erillainen, kuin muut. Osa oireista sentään lievittynyt.

        Mukavaa, kun kävit varmistamassa tämän asenteen yleisyyden.


      • pakkopäikkärit
        abc koulu kirjoitti:

        Mitä valitat, eskari loppuu ja koulussa ei nukuta päiväunia.Muutenkin voisit tosiaankin arvostaa enemmän lapsesi hoitajia.Ajattelet tosi rumasti,sivistys on kaukana sinusta.

        Arvostanhan todella kovasti hoitajia jotka pakottavat lapseni päikkäreille ja sotkevat samalla lapsen luonnollisen unirytmin sekä yöunet.

        Leikitte mielestäni sellaisella asialla että tekisi mieli sanoa teille pahasti. Luulenpa että koittaa päivä että pakkopäikkärit (lepohetket) kielletään ihan terveysviranomaisten toimesta.


        http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288570813775.html

        Misiköhän masennus sekä tarkkaavaisuushäiriöt ovat yleistyneet...? No eiköhän nämä päiväkotien ammattilaiset keksi taas n. 20 syytä vanhemmista. Antaa tulla vaan.


      • puheeksi ottaminen
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Arvostanhan todella kovasti hoitajia jotka pakottavat lapseni päikkäreille ja sotkevat samalla lapsen luonnollisen unirytmin sekä yöunet.

        Leikitte mielestäni sellaisella asialla että tekisi mieli sanoa teille pahasti. Luulenpa että koittaa päivä että pakkopäikkärit (lepohetket) kielletään ihan terveysviranomaisten toimesta.


        http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288570813775.html

        Misiköhän masennus sekä tarkkaavaisuushäiriöt ovat yleistyneet...? No eiköhän nämä päiväkotien ammattilaiset keksi taas n. 20 syytä vanhemmista. Antaa tulla vaan.

        Oletko ottanut päiväkodissa puheeksi tuon asian?


      • pakkopäikkärit
        puheeksi ottaminen kirjoitti:

        Oletko ottanut päiväkodissa puheeksi tuon asian?

        Tottakai keskustelin asiasta päiväkodissa sekä eskarissa. Ei vaikutusta päiväkodin käytänteisiin.
        Enempi vaan vähättelivät pakkopäikkäreitä että "ei heillä ole sellaisia vaan tämä lepohetki". Kumminkin sitten kun tarkemmin kyselin niin ihan ihka-aidot pakkopäikkärithän ne on, uusi hienompi nimi vaan.

        Lapsi on vielä todella ujo. eikä hirveästi uskalla vastaan sanoa. Säälitti joskus kun hän alkoi kertomaan että hän esittää nukkuvaa päiväunien aikana kun sieltä ei saa nousta. Silloin otinkin asian ensikertaa esille päiväkodissa. Mutta kuten sanoin... ei vaikutusta.

        Onneksi tuo aika nyt loppui kun nuorimmainen lähtee kouluun. Toivottavasti käytänteet tulevat muuttumaan päiväkodeissa, jotta päiväkoti olisi lapsia varten, ei hoitajia.


      • puheeksi ottaminen
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Tottakai keskustelin asiasta päiväkodissa sekä eskarissa. Ei vaikutusta päiväkodin käytänteisiin.
        Enempi vaan vähättelivät pakkopäikkäreitä että "ei heillä ole sellaisia vaan tämä lepohetki". Kumminkin sitten kun tarkemmin kyselin niin ihan ihka-aidot pakkopäikkärithän ne on, uusi hienompi nimi vaan.

        Lapsi on vielä todella ujo. eikä hirveästi uskalla vastaan sanoa. Säälitti joskus kun hän alkoi kertomaan että hän esittää nukkuvaa päiväunien aikana kun sieltä ei saa nousta. Silloin otinkin asian ensikertaa esille päiväkodissa. Mutta kuten sanoin... ei vaikutusta.

        Onneksi tuo aika nyt loppui kun nuorimmainen lähtee kouluun. Toivottavasti käytänteet tulevat muuttumaan päiväkodeissa, jotta päiväkoti olisi lapsia varten, ei hoitajia.

        Keväällähän monessa paikassa eskarilaisilta jätetään päiväunet pois, koska ei koulussa nukuta päiväunia.Monesti on sitten vain pieni lukuhetki ja sitten mennään ulos. Tietenkin päiväkodeissa voi olla eri käytäntöjä. Mutta ihmettelen, jos eskari-ikäisiä pidetään tuntitolkulla väkisin levolla.


      • levolle
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Arvostanhan todella kovasti hoitajia jotka pakottavat lapseni päikkäreille ja sotkevat samalla lapsen luonnollisen unirytmin sekä yöunet.

        Leikitte mielestäni sellaisella asialla että tekisi mieli sanoa teille pahasti. Luulenpa että koittaa päivä että pakkopäikkärit (lepohetket) kielletään ihan terveysviranomaisten toimesta.


        http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288570813775.html

        Misiköhän masennus sekä tarkkaavaisuushäiriöt ovat yleistyneet...? No eiköhän nämä päiväkotien ammattilaiset keksi taas n. 20 syytä vanhemmista. Antaa tulla vaan.

        Olet käsittänyt täysin väärin Ilta Sanomien jutun. Siinähän puhutaan kouluikäisistä lapsista ja liian vähistä unista. Ehkä koululaisetkin pian laitetaan päiväunille kun vanhemmat eivät saa niitä ajoissa lepäämään.


      • Ymmärsinkö oikein
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Ei näköjään ymmärrä vaikka rautalangasta mallin vääntäisi. Sitten tosiaan ihmetellään kun näitä ammattilaisia arvostellaan kun aivotoiminta on näköjään ameeban tasolla.

        Yritän vielä kerran.... lapseni nukkuu illalla kello 21.00 jos häntä ei pakoteta päikkäreille eskarissa. Jos sattuu nukahtamaan päikkäreille niin ei nukahda illalla ennen kello. 23.00. Eli saan lapseni helposti nukkumaan jos te "ammattilaiset" ette pakota häntä päikkäreille. Tarvitsetko tavuviivoja?

        Nyt löytyi taas uusi syy että miksi lapseni ei nukahda illalla eli "kurinpito ongelma".... Vieläkö löytyisi hyviä syitä? Eihän niitä ole kuin kymmenkunta keksitty vasta.

        Mites tuo kuun asento, tai väärä iltapala. Vai enkö lue iltasatua oikealla äänensävyllä? Haiseeko hengitykseni pahalle, juon liikaa sekä polttelen tupakkaa.
        Mitä kaikkea olenkaan tehnyt väärin.... minä kun olen vain luullut että syy on siinä että lapsi nukkuu liikaa päivällä.

        PS. Pliiiis nyt niitä miinuksia

        Lause "saan lapseni helposti nukkumaan jos te "ammattimaiset" ette pakota häntä päikkäreille" .
        Sinusta on siis parempi että lapsesi on väsynyt suurin osan päivästä niin että sinulla itselläsi olisi helpompi illalla saada hänet nukkumaan ja "pois jaloista" ?


      • pakkopäikkärit
        Ymmärsinkö oikein kirjoitti:

        Lause "saan lapseni helposti nukkumaan jos te "ammattimaiset" ette pakota häntä päikkäreille" .
        Sinusta on siis parempi että lapsesi on väsynyt suurin osan päivästä niin että sinulla itselläsi olisi helpompi illalla saada hänet nukkumaan ja "pois jaloista" ?

        Ymmärsit näköjään miten tahdoit asian.... no ei se mikään yllätys kyllä ole kun lukee päiväkodin ammattilaisten ajatusten juoksua näissä kirjoituksissa.

        Lapsi ei todellakaan ole väsynyt päivällä. Yleensä ei onneksi edes nukahda pakkopäikkärien aikana kuin todella harvoin, jonka jälkeen ei nukahda kuin 11 jälkeen illalla.
        Ja kun ei yleensä nukahda niin joutuu makaamaan hiljaa sängyssä kun jotkut harvat nukkuu.

        On se niin vaikea asia ettei näköjään mene kaaliin vaikka rautalangasta vääntää. Itsekkäitä hoitajia jotka ovat keksineet hyvän keinon lusmuilla pari tuntia työpäivän lomassa, vai onko sekin vain pieni lepohetki (jolloin "tietenkin" hirveällä vaudilla valmistellaan iltapäivän ohjelmaa) . buahhaa buahhaaa uskoo ken tahtoo.


      • Ymmärsinkö oikein
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Ymmärsit näköjään miten tahdoit asian.... no ei se mikään yllätys kyllä ole kun lukee päiväkodin ammattilaisten ajatusten juoksua näissä kirjoituksissa.

        Lapsi ei todellakaan ole väsynyt päivällä. Yleensä ei onneksi edes nukahda pakkopäikkärien aikana kuin todella harvoin, jonka jälkeen ei nukahda kuin 11 jälkeen illalla.
        Ja kun ei yleensä nukahda niin joutuu makaamaan hiljaa sängyssä kun jotkut harvat nukkuu.

        On se niin vaikea asia ettei näköjään mene kaaliin vaikka rautalangasta vääntää. Itsekkäitä hoitajia jotka ovat keksineet hyvän keinon lusmuilla pari tuntia työpäivän lomassa, vai onko sekin vain pieni lepohetki (jolloin "tietenkin" hirveällä vaudilla valmistellaan iltapäivän ohjelmaa) . buahhaa buahhaaa uskoo ken tahtoo.

        Aikaisemmin mainitsit että lapsesi käy nukkumaan kello 21 illalla ja nukahtaa noin puoli tuntia myöhemmin. Suht myöhään laittat pientä lasta (alle kouluikää) nukkumaan. Ehkäpä kannataisi myöskin katsoa itseensä - äitinä- peiliin ?

        Ikävä on lukea miten haukkut ihmisiä jotka tekevät hyvää työtä hoitaessaan toisten ihmisten lapsia. En itse työskentele hoitoalalla taikka päiväkodissa mutta tiedän sen verran että pk:n lepohetken aikana muu henkilökunta hoitavat töihin liittyviä asioita eikä istu kaksi tuntia "lorvimassa".


      • korjodska
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Kuten sanottu...KOKEILKAA ITSE MENNÄ JOKAPÄIVÄ SÄNKYYN MAKAAMAAN HILJAA TUNNIKSI ILMAN NUKAHTAMISTA. VOI ALKAA TUNTUA AIKA PITKÄLTÄ.


        Tuo kertoo kaiken eli "ei voi ajatella yhtä lasta". Tosin ainakin meidän tuttava / sukulaispiirissä vain harva yli 3 vuotias lapsi nukkuu päikkäreitä ja jos nukkuu niin illlalla uni tulee sitten silloin 11 maissa illalla. Eli ei ainakaan minun kokemuksella koske vain yhtä lasta/ ryhmä.
        Tämähän ei tietenkään päiväkodin ammattilaisia hetkauta kun he "eivät voi yhtä lasta ajatella".

        Mutta sen vaan sanon että ennen kuin lapsenne aloittaa päiväkodin, niin keskustelkaa nuo "lepohetki" käytänteet selviksi ettei tule yllätyksenä. Minua kyllä säälittää viedä lapsi paikkaan jossa omahyväiset hoitajat kuvittelevat tietävänsä parhaiten mikä on lapsellesi parhaaksi. Onneksi se alkaa meidän osalta olemaan ohi kun nuorin lapsi pääsee pois ja menee kouluun.

        MIHIN sinä laitat ne valvovat lapset! Siellä tehdään muutakin työtä kuin lasten kanssa olemista, on palavereja ja koulutuksia, ihmisiä lähtee aikaisin pois, pitää kirjoittaa kasvatussuunnitelmia ja raportteja, tilata tavaraa...ei kaikille riitä valvojia.
        Ja kyllä sinne nukkariin saa lelun ottaa, mutta sen kuuluu olla ns inulelu, ei mikään kilisevä ja koliseva lelu.
        Ja tasan tarkkaan hyvin kouluttautunut lähihoitaja osaa ja tietää kasvatuksesta enemmän kuin vanhemmat, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että 22n lapsen joukossa tarvitaan hetken hiljaisuutta, ja se hetki on sen puolesta tunnista puoleentoista.


      • Rahanko valta?

        Tiedätkö "pakkopäikkärit", että sinulla on valta ja nimenomaan valta itse hoitaa lapsesi. Yhteiskuntamme työpaikata ja sen koulutukset eivät sido yhtäkään vanhempaa siihen, että heidän on hylättävä oma lapsensa ennen eskari-ikää. Koska se on raakaa hylkäämistä, jos lapsi ei saa viettää lapsuuttaan jomman kumman seurassa. 3 vuotias lapsi sopeutuu kotona jo niin hyvin, että hänen pirteysryrminsä mukaan voi äiti työskennellä monenlaista tuottavaa työtä. Mutta yhteiskuntammehan toimiin niin, että monitaitureillakin po. yksi ammatti ja siitä selkeästi työttömänä, jos ei työtä. Sittenkin kuuluu lapsen käydä edelleen kokopäivätyössään päiväkodissa.

        Mikä on yhteiskuntamme nyt? Mikä on ääni jonka vaaleissa annamme? Onko yhtäkään normaalijärkistä enää ehdokkaana? Koko kansa on edelleen määrätyn tahon ja määrätyn ikäluokan (nyt 80-90v) sotaongelmista johtuville ja esimerkin ottaneille päätöksille kuuliaisia (huom. Ruotsin sotalapset?).

        Suomessa elettiin ennen sotaa normaaliperheissä ja normaali elämänmenossa, jossa miehen velvollisuus oli huoltaa perhe ja vaimon velvollisuus huolehtia perheenjäsenistä. Ei silloin mielletty, että lapset syntyy yhteiskunnalle tuotanto"eläimiksi". Lapset kuuluivat vain vanhemmilleen iloksi elämänsä loppuun saakka ja jopa vanhuusturvaksikin. Ja siinä, vain siinä oli motiivia työntekoonkin enemmän tai vähemmän.


      • Muuttuuko suunta?
        pakkopäikkärit kirjoitti:

        Kuten sanottu...KOKEILKAA ITSE MENNÄ JOKAPÄIVÄ SÄNKYYN MAKAAMAAN HILJAA TUNNIKSI ILMAN NUKAHTAMISTA. VOI ALKAA TUNTUA AIKA PITKÄLTÄ.


        Tuo kertoo kaiken eli "ei voi ajatella yhtä lasta". Tosin ainakin meidän tuttava / sukulaispiirissä vain harva yli 3 vuotias lapsi nukkuu päikkäreitä ja jos nukkuu niin illlalla uni tulee sitten silloin 11 maissa illalla. Eli ei ainakaan minun kokemuksella koske vain yhtä lasta/ ryhmä.
        Tämähän ei tietenkään päiväkodin ammattilaisia hetkauta kun he "eivät voi yhtä lasta ajatella".

        Mutta sen vaan sanon että ennen kuin lapsenne aloittaa päiväkodin, niin keskustelkaa nuo "lepohetki" käytänteet selviksi ettei tule yllätyksenä. Minua kyllä säälittää viedä lapsi paikkaan jossa omahyväiset hoitajat kuvittelevat tietävänsä parhaiten mikä on lapsellesi parhaaksi. Onneksi se alkaa meidän osalta olemaan ohi kun nuorin lapsi pääsee pois ja menee kouluun.

        Ainakin ehtii muistella valveillaanolossa, että on hänellä jossain kaunis kotikin ja se ihana isosisko, johon ehtii viikonloppuisin tutustua.

        Ehtii myös jännittyä ajatuksesta miettiessään mitenköhän kiukkuinen se nainen on (äiti/äitipuoli) taas, kun ehditään autoon asti kotiin lähdössä. Lapsen elämässä äiti hukkuu antamansa minimiajan vuoksi samaan kategoriaan , kuin päiväkodin hoitajatkin.
        Voipi olla niinkin, että pienen iltahetken äitiseuralainen jää merkitykseltään ja vallankäytöllään jopa sellaiseen arvoon lapsen silmissä, että päiväkodin henkilöt menevät reippaasi edelle jokainen erikseenkin. Siksi lapset usein nimittävätkin hoitajiaan äidiksi ja vastaavasti äiti on kotona "saara".

        Sdp on vakaasti sitä mieltä edelleenkin (keksintöönsä), että juuri tällainen elämä on lapselle erikoiskasvatusta (tavallaan oikea sana) ja jokaisella lapsella pitää olla OIKEUS tällaiseen erikoiselämään!!!

        Ja että, riippumatta nuoren kansamme masennuslääkkeiden käytön mammuttivuoresta, suunta erikoiskasvatuksella on ollut 100% oikea, eikä sitä saa muuttaa?


      • Sijoitukset
        Ärsytys kirjoitti:

        Tästä pakkopäikkäreistä ainakin meidän perheessä väännettiin oikein urakalla päiväkodin kanssa. Näille ns. ammattilaisille ei mennyt päähän, ettei tyttöä saa nukuttaa päivällä, koska se venytti iltaunia joskus jopa kahteentoista. Mene siinä sitten aamulla aikaisin töihin, kun normaalisti nukkumaan menee niin aikuiset kuin lapsetkin seitsemältä, viimeistään kahdeksalta! Helkutinmoinen tappelu aamulla saada kakara ennen kuutta ylös ja itsellä kamala univaje...Hoitajat sitten marisivat, että lapsi oli päivällä niin väsynyt, että päiväunet ovat tarpeen...DAA ja helvetillinen valvomiskierre on valmis! Tästä sai vääntää pitkään ja hartaasti, ennen kuin arvon "ammattilaiset" ymmärsivät meidän perheen päivärytmin, se kun ei ollut normi kahdeksasta neljään....

        Elämä on sijoitus, johon itsekukin sijoittaa omalla tavallaan. Vanhemmat ja pienet lapset ovat yhtä. Miksi he eivät saa sitä olla Suomessa?
        Miten milloinkaan päiväkodin lapseton hoitaja voi olla ammattimaisempi kuin edes yhdenkään lapsen äiti saati monen sellaisen?


    • kätevä peitto

      Painopeittoa käytetään usein erityislapsilla. Oma lapseni sai aivoverenvuodon 4kk ikäisenä ja on siis erityislapsi. Painopeitto on kätevä ja rauhoittaa nukahtamista. Sen voi myös itse ommella, meillä tehtiin se herneistä eli kuivia herneitä peiton sisälle ja todella hyvin toimii. Suosittelen sitä normaaleillekin lapsille, jotka nukkuvat levottomasti!

      • Poltettu sydän

        Anteeksi mutta tämä peite ei ollut Vain noin 1kg. Sehän oli yli 5kg ja lapen paino19kg, vieläkin täynnä isoja ja pieniä meallihauleja. Kiinnosta tiedä kuka hyvä äiti voi laittaa sen huvituksi omalle astmatiikolle lapselle, jos tekisi sitten....


    • hoitsu.

      Mo joo. Just nämä lapset jotka ei illalla kotona malta nukkua kaipaavat vanhempiensa seuraa, eivätkä mitään uimakouluja ja jumppakerhoja! He valvovat, koska haluavat viettää aikaa omien vanhempiensa kanssa!

      • pakkopäikkärit

        No nyt on taas yksi hoitaja oikein miettinyt että missä vika on kun lapsi ei meinaa illalla nukahtaa. Hyvä esimerkki miten hyviä lapsi psykologeja nää hoitsut on.

        Välillä syy nukahtamattomuuteen on siinä ettei lasten kanssa leikitä tai olla ulkona illalla, välillä ollaan laiskoja ettei viedä harrastuksiin nyt syy onkin siinä ettei olla ollenkaan lapsen kanssa vaan lapsi haluaa olla vanhempiensa seurassa.

        Ei hyvänen aika, päättäkää nyt jo että mikä meissä vanhemmissa on vikana. Kohta joku varmaan alkaa ehdottelemaan kotia noita painopeittoja. Ja jos se ei auta niin sitten pitää teipata lapsi sänkyyn.


        Sitten kumminkin lapsi nukahtaa illalla 9, jos häntä ei pakoteta päikkäreille päiväkodissa, vaikka ei trampalla koko iltaa lapsen kanssa jaksaisikaan hyppiä.
        Taitaa olla hoitsuille liian vaikea ymmärtää että klo. 11 on lapselle liian myöhään.

        Nyt voin jo sanoa puhtaalla omallatunnolla ja syvältä sydämestä että onneksi tuo pas.a on meidän osalta kohta ohi. Enää muutama viikko niin loppuu tuokin, ja ei tarvitse päivänselvistä asioista alkaa väittelemään itseoppineiden kaikkitietävien lapsipsykologien kanssa. Viisastelevat asialla vaikka eivät tiedä höykäsen pöläystä perheen arjesta, harrastuksista ja iltahommista.

        Ja jos ei lapsia jaksa koko päivää hoitaa niin kannattaa vielä miettiä että ehtisikö sitä vielä uuden ammatin hankkia. Tuolla asenteella ette tule pärjäämään loppuelämää päiväkodissa.
        Jos asiakas (eli lapsi tai vanhempi) antaa palautetta niin vastaus on lähinnä vitt..lua että vie sitten lapsesi muualle hoitoon jos ei kelpaa. Kaikilla muilla aloilla joudutaan kuuntelemaan asiakasta. Ei näköjään kunnallisissa.


    • ja taas tätä

      samaa vääntöä.Toiset ei vaan tajua että jopa puolen tunnin tirsatkin saattaa siirtää illalla lapsen nukkuma-aikaa tunneilla ja siten kokonaisunimäärä jää liian vähäiseksi.Mutta eipä sillä väliä kun jokainen lapsi tarvitsee ne kuuluisat päikkärit..

    • hoitsu.

      Tuolla asenteeella ette tule pärjäämään vanhempina. Viette lapset hoitoon muualle, päiväkoteihin uimakouluihin, jumppaan, minne vaan, ettei teidän tarvitsisi itse tehdä mitään lapsen kanssa. JA sitten valitatte kun lapset saavat välillä levätäkin päivähoidossa. Ei ole tarkoituskaan että päivähoito uvuttaa lapsen niin että simahtaa heti kotona että vanhemmat saavat viettää vapaata aikaa lapsistaan. Tarkoitus on lapsen hyvä olo sinä aikana, kun vanhemmat ovat estyneitä olemasta oman lapsensa kanssa.

      Kolme ihan perusasiaa mitkä jokaisen vanhemman tulisi lapselleen taata: Riittävä liikunta, ravinto ja lepo. sopivin väliajoin!

    • mikä ihme

      porukalla on kun ei mene jakeluun että jossain tapauksissa päiväunet ovat este riittävälle LEVOLLE.Mitä kohtaa edellinen ei tuosta ymmärrä?

      • 32425

        Olisiko sun aika avata oppikirja ja lukea mikä vois auttaa lapsen unentuloon. Hyvä että huomasit hyvin monen ihmisen ajattelevan eri tavalla kuin sinä, ehkä sinäkin voit miettiä miksi me muut ajattelemme eri tavalla...


      • et ajatellut
        32425 kirjoitti:

        Olisiko sun aika avata oppikirja ja lukea mikä vois auttaa lapsen unentuloon. Hyvä että huomasit hyvin monen ihmisen ajattelevan eri tavalla kuin sinä, ehkä sinäkin voit miettiä miksi me muut ajattelemme eri tavalla...

        No, jatkuvasti liian vähällä unella ei naurata....


      • miten jotkut aina...
        et ajatellut kirjoitti:

        No, jatkuvasti liian vähällä unella ei naurata....

        No ton äskeisen kirjoitelman voi tulkita monella tavalla..

        Ei se ole helppoa, jos lapsen uniaika viivästyy tai uni on pätkittäistä. Kyllä se tuntuu, kun itse ei saa nukuttua. Ei ole kuitenkaan oikea tapa kohdistaa vihaa ja loukata toisten ammatteja vai saako sinun ammattisi haukkua maanrakoon. Mielestäni on turhaa pitää lasta päiväkodissa, jos ei arvosta sen toimintaa.


      • et ajatellut
        miten jotkut aina... kirjoitti:

        No ton äskeisen kirjoitelman voi tulkita monella tavalla..

        Ei se ole helppoa, jos lapsen uniaika viivästyy tai uni on pätkittäistä. Kyllä se tuntuu, kun itse ei saa nukuttua. Ei ole kuitenkaan oikea tapa kohdistaa vihaa ja loukata toisten ammatteja vai saako sinun ammattisi haukkua maanrakoon. Mielestäni on turhaa pitää lasta päiväkodissa, jos ei arvosta sen toimintaa.

        Olisiko sinulla vaihtoehtoa työssäkäyvälle yksinhuoltajalle, jonka lapsi on yli kolme. on pakko käydä töissä ja lasta ei sinne mukaan voi ottaa. En ole loukannut ketään täällä.


      • aina löytyy ratkaisu
        et ajatellut kirjoitti:

        Olisiko sinulla vaihtoehtoa työssäkäyvälle yksinhuoltajalle, jonka lapsi on yli kolme. on pakko käydä töissä ja lasta ei sinne mukaan voi ottaa. En ole loukannut ketään täällä.

        Koko ajanhan sinä haukut toisten tekemää työtä, eikö se ole loukkaamista. Tekstejesi perusteella kaikki työntekijät ovat aivan kamalia lusmuilijoita tai oikeastaa et ole pelkästään haukkunut lapsesi päiväkotia vaan kaikkia alalla työskenteleviä. No voimme olla eri mieltä mikä on loukkaavaa puhetta.

        On olemassa perhepäivähoitajia, voit palkata yksityisen hoitajan, vaihtoehtoja löytyy kyllä....

        En kyllä tiedä yhtään paikkaa missä lapsen pitäisi nukkua. Tietysti on eri asia, jos lapsi nukahtaa kesken unihetken. Ihan tiedoksesi vain kyllä jotkut eskaritkin nukkuvat viellä päiväunia.


      • et ajatellut
        aina löytyy ratkaisu kirjoitti:

        Koko ajanhan sinä haukut toisten tekemää työtä, eikö se ole loukkaamista. Tekstejesi perusteella kaikki työntekijät ovat aivan kamalia lusmuilijoita tai oikeastaa et ole pelkästään haukkunut lapsesi päiväkotia vaan kaikkia alalla työskenteleviä. No voimme olla eri mieltä mikä on loukkaavaa puhetta.

        On olemassa perhepäivähoitajia, voit palkata yksityisen hoitajan, vaihtoehtoja löytyy kyllä....

        En kyllä tiedä yhtään paikkaa missä lapsen pitäisi nukkua. Tietysti on eri asia, jos lapsi nukahtaa kesken unihetken. Ihan tiedoksesi vain kyllä jotkut eskaritkin nukkuvat viellä päiväunia.

        Miten niin haukun? Olen kirjoittanut kaksi viestiä, jotka eivät sisältäneet mitään loukkaavaa. En ole puhunut lapseni päiväkodista mitään, en myöskään työntekijöistä.
        Kaikilla alueilla ei ole hoitajia, eikä minulla yksin ole varaa palkata hoitajaa. Lapseni ei myöskään ole eskarissa. Kovasti odotan koulua kyllä.


      • vahinkoja
        et ajatellut kirjoitti:

        Miten niin haukun? Olen kirjoittanut kaksi viestiä, jotka eivät sisältäneet mitään loukkaavaa. En ole puhunut lapseni päiväkodista mitään, en myöskään työntekijöistä.
        Kaikilla alueilla ei ole hoitajia, eikä minulla yksin ole varaa palkata hoitajaa. Lapseni ei myöskään ole eskarissa. Kovasti odotan koulua kyllä.

        Sorry kirjoitusten perusteella tuli ensimmäiseksi mieleen, että olet tämän ketjun aloitta...


    • Katsokaa itseänne pe

      Päivälevot ovat tarpeen lapsille, se on selvä. Päiväkodissa kuitenki siivotaan ruokailun jälkeen ja koska se tehdään jos ei päikkäreiden/ levon aikana? Siks toisekseen henkilökunta resussit ovat niin pienet ettei yksinkertaisesti henkilökunta riitä valvomaan sellasia lapsia jotka eivät nuku. Päiväkodin henkilökunnan täytyy myös syödä, heillä on lakisääteinen ruokatauko. Tänä päivänä lapset oireilee niin paljon, että nukkariin tarvii kolmekin aikuista lepohetkelle ja niissä ryhmissä ensimmäiset aikuiset pääsevät syömään vasta 12.30- 13. Niin miksei ruokailla lasten kans, siksi ettei se onnistu. Pitäs enemmän miettiä miksi lapset oireilee tänäpäivänä enemmän ku esim. 10v. sitten.

      • Katso sinäkin

        Eli kyse on henkilökunnan tarpeista?


      • ruikuta rauhassa...
        Katso sinäkin kirjoitti:

        Eli kyse on henkilökunnan tarpeista?

        Missäs sinä olet töissä? Näköjään et missään josset ymmärrä, että ihmisten pitää syödä.

        Itse työskentelen päiväkodissa ja EN ole KOKO VUOTENA pitänyt kuin 10 taukoa ja nämä tauot ovat kestäneet enintään 10 minuuttia. Meillä syödään ruoka lasten kanssa ja usein ei edes saa/ehdi syötyä kunnolla. Itse olen muutenkin lievästi alipainoinen ja nyt talvenaikana laihduin yli 6 kiloa.

        Kieltämättä kiukuttaa tuollaiset kaikesta valittajat, onneksi meidän päiväkodissa suurin osa vanhemmista on mukavia. Muutama jaksaa valittaa vaikka mistä: milloin keinu on väärällä korkeudella ja milloin kivet haittaavat lasten leikkejä jne...

        Ja et selvästi ymmärtänyt edellistä, päiväkodin HUONEET SIIVOTAAN sillä välin kun lapset lepäävät tai nukkuvat.

        Jos et tiennyt osa eskareistakin nukkuu päiväunia. Kyllä sen huomaa, jos eskarit eivät ole levänneet...

        Voisit tulla viikoksi päiväkotiin töihin ja sitten miettiä mistä valitat!


      • lähinnä sinä..
        ruikuta rauhassa... kirjoitti:

        Missäs sinä olet töissä? Näköjään et missään josset ymmärrä, että ihmisten pitää syödä.

        Itse työskentelen päiväkodissa ja EN ole KOKO VUOTENA pitänyt kuin 10 taukoa ja nämä tauot ovat kestäneet enintään 10 minuuttia. Meillä syödään ruoka lasten kanssa ja usein ei edes saa/ehdi syötyä kunnolla. Itse olen muutenkin lievästi alipainoinen ja nyt talvenaikana laihduin yli 6 kiloa.

        Kieltämättä kiukuttaa tuollaiset kaikesta valittajat, onneksi meidän päiväkodissa suurin osa vanhemmista on mukavia. Muutama jaksaa valittaa vaikka mistä: milloin keinu on väärällä korkeudella ja milloin kivet haittaavat lasten leikkejä jne...

        Ja et selvästi ymmärtänyt edellistä, päiväkodin HUONEET SIIVOTAAN sillä välin kun lapset lepäävät tai nukkuvat.

        Jos et tiennyt osa eskareistakin nukkuu päiväunia. Kyllä sen huomaa, jos eskarit eivät ole levänneet...

        Voisit tulla viikoksi päiväkotiin töihin ja sitten miettiä mistä valitat!

        Meillä syödään vuoroissa. Eli kaikki eivät yhtä aikaa.
        Osa lapsista ei tarvitse päiväunia enää kolmen vuoden jälkeen, osa tulee hoitoon niin myöhään, että ehtii nukkua pitemmät yöunet. Näiden lapsien nukuttaminen palvelee vain henkilökunnan etua, ja aiheuttaa ongelmia kasvatuskumppanuuden toiselle osapuolelle.

        Osa eskareista nukkuu päiväunia, toisaalta osa ei. Se, että tarjotaan mahdollisuutta päivälepoon on hyvä asia, mutta jos siitä tulee pakko ollaan väärällä tiellä.


      • lähinnä minä..
        lähinnä sinä.. kirjoitti:

        Meillä syödään vuoroissa. Eli kaikki eivät yhtä aikaa.
        Osa lapsista ei tarvitse päiväunia enää kolmen vuoden jälkeen, osa tulee hoitoon niin myöhään, että ehtii nukkua pitemmät yöunet. Näiden lapsien nukuttaminen palvelee vain henkilökunnan etua, ja aiheuttaa ongelmia kasvatuskumppanuuden toiselle osapuolelle.

        Osa eskareista nukkuu päiväunia, toisaalta osa ei. Se, että tarjotaan mahdollisuutta päivälepoon on hyvä asia, mutta jos siitä tulee pakko ollaan väärällä tiellä.

        Taisitpa kuvitella ihan omanlaises päiväkodin lähinnä sinä...Et ikimaailmassa ole ollut missään päiväkodissa töissä.


      • niin sinä mitä?
        lähinnä minä.. kirjoitti:

        Taisitpa kuvitella ihan omanlaises päiväkodin lähinnä sinä...Et ikimaailmassa ole ollut missään päiväkodissa töissä.

        Missähän vaiheessa väitin, että olen ollut?
        Meidän työpaikalla (joka ei ole päiväkoti) syödään vuoroissa niin, että suurin osa on aina töissä, ja yksi, kaksi kerrallaan on poissa syömässä.


      • tutustu ensin...
        niin sinä mitä? kirjoitti:

        Missähän vaiheessa väitin, että olen ollut?
        Meidän työpaikalla (joka ei ole päiväkoti) syödään vuoroissa niin, että suurin osa on aina töissä, ja yksi, kaksi kerrallaan on poissa syömässä.

        Huomaa ettet tiedä mistä puhut. Kertoisit nyt missä työskentelet, niin me muut voisimme ihan hyvin haukkua sinun työpaikkaisi pystyy. Itse ainakin työskentelen antaumuksella ja tiimini haluaa lasten parasta. Kohtaamme lapset yksilöinä, kuitenkin toimintamme on ryhmätoimintaa! Lapset nauttivat arjestamme ja se näkyy ja kuuluu!

        Kodin arki ei vastaa päiväkodin arkea. Lapset tarvitset enemmän lepoa. Jos työskentelisit eskereitten kanssa tai edes viskareitten, huomaisit eron milloin lapset ovat levänneet ja milloin he ovat saaneet olla koko päivän leikkimässä.

        Mielestäni katsot tätä asiaa hyvin kapeakatseisesti. Lepohetki ei ole vain lepohetki, se on paljon muutakin. Matkatarinoitten äärelle ja uusiin seikkailuihin. Meillä jaetaan lapset eri nukkareihin iän ja unen tarpeen mukaan, esim. viskarit omaan lepoporukkaan, johtuen saduista. Saduissa käsitellään eri asioita eri ikäisille. Itse luen satuja laidasta laitaan esim. kerran luin sadun missä karhu pelkäsi pimeää. Tämä satu herätti hyvin paljon tunteita ja lähdimme pohtimaan miten voisi voittaa pimeän pelon ja mikä pimeässä pelottaa...


      • miksi pitäisi..
        tutustu ensin... kirjoitti:

        Huomaa ettet tiedä mistä puhut. Kertoisit nyt missä työskentelet, niin me muut voisimme ihan hyvin haukkua sinun työpaikkaisi pystyy. Itse ainakin työskentelen antaumuksella ja tiimini haluaa lasten parasta. Kohtaamme lapset yksilöinä, kuitenkin toimintamme on ryhmätoimintaa! Lapset nauttivat arjestamme ja se näkyy ja kuuluu!

        Kodin arki ei vastaa päiväkodin arkea. Lapset tarvitset enemmän lepoa. Jos työskentelisit eskereitten kanssa tai edes viskareitten, huomaisit eron milloin lapset ovat levänneet ja milloin he ovat saaneet olla koko päivän leikkimässä.

        Mielestäni katsot tätä asiaa hyvin kapeakatseisesti. Lepohetki ei ole vain lepohetki, se on paljon muutakin. Matkatarinoitten äärelle ja uusiin seikkailuihin. Meillä jaetaan lapset eri nukkareihin iän ja unen tarpeen mukaan, esim. viskarit omaan lepoporukkaan, johtuen saduista. Saduissa käsitellään eri asioita eri ikäisille. Itse luen satuja laidasta laitaan esim. kerran luin sadun missä karhu pelkäsi pimeää. Tämä satu herätti hyvin paljon tunteita ja lähdimme pohtimaan miten voisi voittaa pimeän pelon ja mikä pimeässä pelottaa...

        Missä haiseessa minä olen haukkunut sinun työpaikkasi, lueppa viestit uudelleen.

        Minulla ei ole mitään lepohetkiä vastaan, mutta se, että lapsen on pakko maata pitkä aika, vaikkei häntä nukuta, ei ole oikein. Sitten, jos ei suostu käytetään painopeittoa, joka ainakin artikkelissa muistutti kidutusta. Ajattele itseäsi sen lapsen tilalle. Miten ahdistavaa se on ollut.

        Ei ole myöskään oikein, että päiväunien takia isomman lapsen yöunet jäävät lyhyeksi. Ja sekoittavat perheen muiden rytmin. Pitääkö vanhempien alistua menemään töihin lyhyiden unien jälkeen? Entä perheen koululaiset?

        Jos koko ajan korostetaan sitä, ettei voi mennä vain yhden lapsen mukaan, niin entä kotona? Pitääkö siellä elää vain yhden lapsen mukaan. Kaikki meistä eivät ole työttömiä yhden lapsen vanhempia. Vaan pitää ajatella työssä ja koulussa jaksamista.


    • dfghdfhg

      Kyllä ne vanhemmat joiden lapsi tulee myöhemmin hoitoon ja ovat nukkuneet pidempään, voisivat ajatella lasta ja herättää sen lapsen aamulla ajoissa ja ulkoilla itse sen lapsensa kanssa aamulla ennen hoitoa. Ihan siksi ettei sen lapsen olisi sitten niin kurjaa maata paikoillaan päiväuniaikana kun on aamulla nukkunut pitkään.
      Taitavat vanhemmat ajatella tässä vain itseään, kun eivät viitsi aamulla lapsen kanssa ulkoilla. Lapsella on tuolloin todella kurjaa hoidossa, kun muut nukkuvat.

      Päävastuu lapsesta on vanhemmilla. Hoidossa ollaan vain hoidossa ja siellä selviydytään parhaan mukaan päivästä suuressa ryhmässä kunnes vanhemmat hakevat kullannuppunsa kotiin.

    • eiköhän se

      syy ole hoitajien jos lapsella on kurjaa toisten nukkuessa.Toinen voisi vaikka piirtää,selailla kirjoja tai tehdä puuhalehteä.
      Täällä päin ei ainakaan tyttöni eskariluokasta nukkunut päikkäreitä kuin pari ja nekin vain syyskauden.

      • dfghdfgh

        Ei ole hoitajan syy, jos lapsi on nukkunut aamulla yhdeksään-kymmeneen asti ja tylsistyy kavereiden nukkuessa. En nyt tarkoita mitään eskariryhmää vaan pienempien, alle 5-vuotiaiden jossa pääsääntöisesti kaikki nukkuvat.
        Kaikki lapset eivät osaa/malta tehdä hiljaisia tehtäviä tms. toisten nukkuessa, eikä läheskään kaikkia lapsia voi laittaa esim. pph:ssa minnekään tekemään yksikseen niitä hiljaisia tehtäviä, kun hoitaja nukuttaa muita lapsia. Kun on yksi hoitaja, on päivälepokin valvonnan kannalta paras hoitaa samassa tilassa ja kaikki lepäävät.


    • tdyj

      Kasvatuskumppanuus on täyttä paskaa...
      Kuten täältä huomaa se on pelkkä sana, eikä lapsilla ole väliä.

      • kyllästynyt.

        Näin on. Vanhemmat eivät ala kumppanuuteen, vaan itävät itseään kaikkein tärkeimpänä määräilijänä muita muomioon ottamatta !!! Tällaisten vanhempien kanssa on ihan turha edes yrittää mitään kumppanuutta luoda. Onneksi suurin osa osaa ottaa huomioon myös sen toisen puolen ja lapsen hoitopäivän.
        Liikaa vastuuta päivähoidolle yritetäänkin tyrkyttää. Kylähän ne lapset ovat vanhempien ihan oma murhe/ilo.


    • Oma valinta

      Ainakin wikipedian mukaan lapsen univaje voi aiheuttaa mm.ylivilkkautta, käytöshäiriöitä, keskittymisvaikeuksia ja sosiaalisia ongelmia.

      Eli päiväkodilla pakkopäikkärit että lapset "rauhoittuu", sitten ei tule uni illalla ja yöunet jää vajaaksi, ja taas on lapsi rauhaton seuraavana hoitopäivänä.... kierre on valmis.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Univelka#Univaje_lapsilla


      Mitähän on oikeat lasten psykologit mieltä asiasta jos joku sattuisi näitä palstoja seuraamaan?
      Enkä tarkoita nyt teitä itseoppineita päiväkodin "ammattilaisia".

    • kyökkisykoloki

      wikipedia ei ole mikään virallinen tietolähde, sitä ei hyväksytä edes koulujen lopputöiden lähdemaininnaksi.

      • iblöl.-

        Eli univaje ei aiheuta lapsille ongelmia?
        Pakkonukuttakaa siinä tapauksessa. Voitte leikkiä samalla sykolokeja.


      • kyökkisykoloki
        iblöl.- kirjoitti:

        Eli univaje ei aiheuta lapsille ongelmia?
        Pakkonukuttakaa siinä tapauksessa. Voitte leikkiä samalla sykolokeja.

        Laittakaa lapsenne illalla ajoissa nukkumaan, niin ei tule univajetta. Lapsen pompotteluun ei aikuisen vanhemman pidä suostua.
        Etsisit sinäkin ennemmin tietoa miten saat lapsen nukkumaan. (rauhoittamalla illat... toistuvat turvalliset rutiinit... kevyt iltapala oikeaan aikaan...ei enää sängystä nousemista, ei juttelua, iltaulkoilut oikeaan aikaan.. jne. löydät kyllä, kun löysit wikipediankin)


      • tiukkana vaan?
        kyökkisykoloki kirjoitti:

        Laittakaa lapsenne illalla ajoissa nukkumaan, niin ei tule univajetta. Lapsen pompotteluun ei aikuisen vanhemman pidä suostua.
        Etsisit sinäkin ennemmin tietoa miten saat lapsen nukkumaan. (rauhoittamalla illat... toistuvat turvalliset rutiinit... kevyt iltapala oikeaan aikaan...ei enää sängystä nousemista, ei juttelua, iltaulkoilut oikeaan aikaan.. jne. löydät kyllä, kun löysit wikipediankin)

        Ja nouskaa myös viikonloppuna aamulla samaan aikaan tai ainakin vähän aikaisemmin ylös niin että ei nukuta kymmeneen? Kyllä tuo lapsi osaa pompotella, vaikka ei päiväunia nukkuisi,valvoisi varmasti puoleen yöhön jos ei olisi tiukkana.Päiväunet ovat halpa henkivakuutus ( mistäköhän olen kuullut sen). Iltapäivät menevät päiväkodissa paremmin, jos on saanut levätä. Voi olla hankala vaihe se, kun päiväunet siirtävät yöunille menon ajankohtaa, mutta lapsi ei pärjää vielä ilman niitä.Univaje on aika monien ihmisten ongelma, mitenköhän sen lapsen saa sitten teininä ajoissa nukkumaan? Sitten se tietenkin nukkuu koulun jälkeen koko illan? No ei kai etukäteen pitäisi murehtia.pitäiskö sitten koulua syyttää kun niin aikaisin joutuu heräämään? Pieni lapsi joutuu monesti heräämään jo ennen koululaista ja sitten riistetään päiväunet. Kuvittele olevasi tosi väsynyt rankan työpäivän jälkeen. Älä vaan makaa silloin sohvalla ja lepää edes pientä hetkeä? Lapsesta päiväkoti voi olla aivan yhtä rankkaa, se on lapsen työtä.


      • iblöl
        tiukkana vaan? kirjoitti:

        Ja nouskaa myös viikonloppuna aamulla samaan aikaan tai ainakin vähän aikaisemmin ylös niin että ei nukuta kymmeneen? Kyllä tuo lapsi osaa pompotella, vaikka ei päiväunia nukkuisi,valvoisi varmasti puoleen yöhön jos ei olisi tiukkana.Päiväunet ovat halpa henkivakuutus ( mistäköhän olen kuullut sen). Iltapäivät menevät päiväkodissa paremmin, jos on saanut levätä. Voi olla hankala vaihe se, kun päiväunet siirtävät yöunille menon ajankohtaa, mutta lapsi ei pärjää vielä ilman niitä.Univaje on aika monien ihmisten ongelma, mitenköhän sen lapsen saa sitten teininä ajoissa nukkumaan? Sitten se tietenkin nukkuu koulun jälkeen koko illan? No ei kai etukäteen pitäisi murehtia.pitäiskö sitten koulua syyttää kun niin aikaisin joutuu heräämään? Pieni lapsi joutuu monesti heräämään jo ennen koululaista ja sitten riistetään päiväunet. Kuvittele olevasi tosi väsynyt rankan työpäivän jälkeen. Älä vaan makaa silloin sohvalla ja lepää edes pientä hetkeä? Lapsesta päiväkoti voi olla aivan yhtä rankkaa, se on lapsen työtä.

        Koulussa on paljon paremmin, koska koulunkäynti ei häiritse lapsen luontaista rytmiä. Eli aikaisin ylös ja aikaisin nukkumaan.

        Päiväkoti on kaikkea muuta kuin koti. Kuka noin pöljän nimen edes keksi?

        Säilöntälaitos sopisi paremmin.


    • ai niin

      kenellekkään ei tullut mieleenkään laittaa illalla ajoissa nukkumaan..Mitä jos olet kaikki rauhoittelut,ulkoilut,halimiset,kevyet iltapalat,rutiinit,lukemiset ja mahdolliset jo tehnyt ja lapsi silti valvoo yhteentoista päikkärien takia,valvomisesta johtuen lapsen elämä on koko aika yhtä univajetta mutta väliäkö sillä kun nukkuu kuuluisat päikkärit..
      Viikon kotona olon aikana ei nuku päikäreitä ja menee ajoissa illalla nukkumaan ja elämässä ei ole ainaista univajetta mutta tämähän on aivan kamalaa kun ei nuku päikkäreitä..

      • tiukkana vaan?

        Voiko niitä päiväunia lyhentää päiväkodissa esim yhteen tuntiin? Oletko kysynyt?


      • selvää
        tiukkana vaan? kirjoitti:

        Voiko niitä päiväunia lyhentää päiväkodissa esim yhteen tuntiin? Oletko kysynyt?

        Turha on täällä ruikuttaa asianomaisten selän takana. Puhu siellä päiväkodissa hoitajille, että lapsellasi on univajetta päiväunien takia.


    • molempuol.kunnioitus

      http://www.hs.fi/kotimaa/a1368755425982

      Peitto tarkoitettu rentoutumiseen. Niinkuin artikkelissakin sanotaan aina pitäisi vanhepien kanssa jutella etukäteen ennen käyttöä. On kyse molemminpuolisesta luottamuksesta ja kunnioituksesta lapsen kasvatusta koskien.

    • jatkoa edelliseen

      Miksei rentoutumiseen voisi käyttää ihan tavallista vilttiä tms joka on vähän painavampi kuin kevyt peitto. Toki lapsen kanssa jutellaan niinkuin kotonakin mikä viltissä on ideana. Voi olla että pelkkä viltti tuo rentouden tunteen kun keho hahmottuu viltin osuessa käsiin ja jalkoihin.

      • tarha täty

        Miltä tämä kuulostaa?
        Vilma saa nukkua 20 min
        Vilhon pitää istua
        Matti ei saa nukkua ollenkaan
        Kirsi saa nukkua 15 min
        Oona ei saa ollenkaan mennä nukkariin

        Tämmöisiä sääntöjä on meillä. Pe saavat toki kaikki nukkua ;-) on tämäkin raskasta hoitajille kokoajan miettiä ja repiä niin väsynyt lapsi pois levolta .


    • Pakkolepoa

      Minä olen lastentarhanopettaja ja 3 lapsen äiti josta vaan nuorin nukkuu päiväunia. Välillä keskimmäinen 3v herää jopa 6.30 mutta ei vaadi päiväunia. Tarhassa kun nukkuu menee iltaunille klo.23 hirveän taistelun jälkeen. Mulla soi herätyskello klo. 4.45 välillä. Neuvolasta on sanottu että ei selvästi tarvii päiväunia. Asutaan kerrostalossa joten saa jopa miettiä mitä naapurit ajattelee kun meillä lapset hilluu vielä klo.23 pystyssä. Kuka tahansa virkeä tai väsynyt nukahtaa unihuoneeseen missä lapset joutuvat makaamaan ainakin tunnin hiljaa paikallaan. Jopa mulla on vaikeuksia vaikka olisin nukkunu 12h. Mietin millon tähän asiaan tulee muutos koska yksin tästä on vaikea lähteä taistelemaan, se niinkun istuu seinissä :( Parempi vaan antaa omatkin lapset kiertää tässä pahassa oravanpyörässä ja myöskin seurata kuinka sellainen lapsi joka ei sais nukkua nukkuu palaveri päivänä 2h.... Meillä esintyy myös pakkopuuroa joka päivä tarjolla puuroa vaikka oma lapseni oksentaa puurosta, millon hän saa kokea onnistumisen ilon? Mun isä joka täytti juuri 60v ei vieläkään siedä puuroa...Siitä joko tykkää tai ei tykkää. Lapset saavat liian vähän kalciumia muutenkin niin missä on kaikki viilit ja jogurtit?

      • Järki käteen

        Viilit ja jogurtit sisältää sokeria ja tämän vuoksi ei tarjota usein. Sen lisäksi puuro täyttää vatsaa paremmin ja pidemmäksi ajaksi kun muu aamupala. Puuro on myöskin halvempi vaihtoehto. Toivottavasti lapsi saa myöskin maitotuotteita kotona että päivän kalsiummäärä täyttyisi, valitettavasti monet lapset juovat vain mehua/limpparia kotona, juustoa eivät syö ollenkaan.

        Monet lapset ovat päiväkodeissa jo 6.30 - 7.00, ei ne jaksa hillua iloisena koko päivän, ilta seitsemään asti kun kotona pääsisi nukkumaan, ilman lepotaukoa. Lepotauko pitäisi toisaalta ehkä olla jo aamupäivällä ennen ruokailua.
        Että jokainen lapsi ryhmässä saisi saman palvelun päivän aikana, pitäisi jokaiselle lapselle sitten tehdä henkilökohtainen aikataulun. Mikä ihanne tämä olisi !
        Tämän voi pelkästään toteuttaa lisäämällä henkilökunnan määrä, mitä taas tarkoittaa että päiväkodinmaksut nousisivat.

        Kun puhutaan "pakko sitä, pakko tätä", niin onhan elämä ikävä kun aina ei vaan voi tehdä niin kun itse halua. Ei edes lapsena ..


    • jees,kyllä.

      Oletkohan lastentarhanopettaja ollenkaan,puhut" tarhasta",eihän meillä Suomessa tietääkseni ole tarhoja,vaan päiväkoteja. Miten alan ammattilainen käyttää sanaa "tarha". Miten siinä päiväkodissa jossa työskentelet,nukkuuko siellä kolmen ikäiset lapset päiväunia?Miksi et ota lapsiasi siihen samaan päiväkotiin missä työskentelet? Mistä neuvolan täti tietää tarvitseeko lapsesi päiväunia vai ei,eiköhän päiväkodin hoitajat ole lapsesi kanssa suurimman osan päivää ja osaavat ottaa tähän enemmän kantaa kuin neuvolassa,jossa käydään ehkä kerran vuodessa.
      Aamupalasta sen verran,joku tykkää puurosta,toinen jugurtista,jota taas toiset vanhemmat eivät antaisi lapselle liiallisen makeuden takia,mutta sitä en usko,että päiväkodissa joka päivä on aamulla puuroa. Eikä ole syömäpakkoa,jos ei tykkää ei ole pakko syödä.

      • ja taas

        ihme puolustelua pakkopäikkäreistä.Eiköhän se neuvolan tätikin osaa sanoa oman mielipiteen kun kertoo miten asia menee.Tuntuu ettei tässä millään ymmärretä sitä kierrettä mihin lapsi joutuu kun laitetaan nukkumaan päikkäreitä.


    • Pakkopuuroa

      Itse olen pienten lapsen puolella tytär on isojen puolella. Kerro sinä sitten mikä mättää kun lapsi nukahtaa kotona vasta klo.23 vaikka pysyy omassa sängyssä? Viikonloppuna nukahtaa jo viimeistään klo.21? Meidän päiväkodissa on tasan joka aamu puuroa, ei mitään muuta koskaan. Aloitin työt tammikuussa 2013 ja muroja on ollut kerran muuten vaan puuroa. Tarha nyt vaan tuli käytettyä...Itse teen 6h työpäivää joten kun yhdistää mun ja miehen työajat hoitopäivien pituudeksi tulee 4h ja max. 11 päivää kuussa joten kukakohan on enemmän lastensa kanssa?Ei ole pakko syödä ei sen minäkin hyväksyn mutta se tunne kun tytär saa joka aamu olla syömättä, miltäköhän hänestä tuntuu?

      • ei siinä

        nälkään kuole, jos puuroa tarjotaan, muttei kelpaa, kun ruokaa tarjotaan taas 2-3:n tunnin päästä. Pitäisikö mielestäsi jokaiselta lapselta kysyä erikseen heidän aamupalatoiveita, vai ainoastan Sinun lapseltasi.
        En ymmärrä tuota valitusta, että lapsi on nälkäinen, kun itse kieltäytyy syömästä.
        Miksiköhän lapsia ei kotonakaan ole opetettu syömään puuroa tai sitten hoideta kotona, jos annettu hoito "närästää" ?


    • Verleena

      Kannattaa ottaa selvää näistä päivähoitoasioista ym ennen kuin tekee lapsia. Suomessa nyt vaan hoidetaan lapset päiväkodeissa näin ja jos sinulla ei ole varaa palkata lapsellesi hoitajaa kotiin, etkä hyväksy päiväkodin pakollista "lepohetkeä" kannattaa ehkä vielä miettiä tuota lasten hankintaakin.

      • ihmeellistä kyllä

        jossain paikoissa jopa kuunnellaan vanhempia ja tehdään täten asiat erilailla esim. tämä päikkärihomma.Sitten taas on näitä samoja paikkoja ja hoitsuja kuin täällä palstalla eikä asioihin voida millään tehdä muutosta kun päiväkoti tietää kaiken paremmin.
        On se vaan ihme että osa saa homman toimimaan ja osa ei,mistäköhän sekin kertoo..


    • yks1

      Niin mielivaltaista keskustelua että alkoi ihan ahdistaa. Eksyin ensinnäkin keskusteluun etsiäkseni infoa painopeitteistä. Kasvatusalan ammattilaisena, työskennelleenä niin koulussa, lastensuojelussa, neurologisten potilaiden, että ihan tavallisessa päiväkodissa oma kokemukseni on että homma on ihan hallussa! Lapsi tarvitsee unta. Aivot lepäävät ja palautuvat unessa. Pääsääntöisesti lepohetkeä vietetään ruokailun jälkeen, rutiinit ovat osa päivää pyörittävistä turvallisista asioista. Satuhetki n. 45min jonka jälkeen nukahtaneet jäävät nukkumaan siihen asti kun heräävät mutta ihan maksimissaan 1,5h muut lähtevät leikkiin. Oma patja/sänky luo rauhallisuutta, kuhisevan satuporukan sijaan. Hoitolapsen jopa 8 tunnin koordinoitu päivä ulkoiluineen ja ruokailuineen vie mehut. Kaikissa kodeissa ei kotona ollessa ulkoilla aamupäivisin välttämättä ollenkaan, joissain ei iltapäivisinkään.

      Tottahan se on että päiväkotikin on laitoshoitoa. Valtion tarjoamaa hoitopalvelua mahdollistaakseen vanhempien työssäkäynnin. Lapsilähtöisyys on toiminnan punainen lanka, joka ei kuitenkaan tarkoita sitä että lapsi päättä mitä tehdään ja milloiin jne. Yksityisten yksiköissä sitten monesti onkin tarjolla erikoispalveluja, jossain tapauksissa kunnallisissakin jos talous sen sallii.

      Mitä painopeittoon tulee (kauhukseni se on tämän keskustelun aikana saanut myös pakkopeitto termin". Elämme aikaa jolloin media ja elämän hektisyys ovat mukana aivoissamme tapahtuvassa rakenteiden rakennuksessa.. Moniko miettii että esim. 1tunnin median käyttö vaatisi lapsella kaksinkertaisen määrän läheisyyttä ja ulkoilua. Osalla lapsista ominaisuudet ovat synnynnäisiä, osalle kehittyvät olosuhteiden vaikutuksessa. Painopeitto stimuloi aisteja ja nimenomaan korvaa läheisyydentunnetta. Kouluissa lapset voivat käyttää painoliivejä/vöitä, hartiaeläimiä rentouttamaan ja auttamaan keskittymään. Jos lähdet ammattiliselle kuntoutusjaksolle levottoman lapsesi kanssa, sinulle suositellaan sen käyttöä. Jos lapsen hoitpäivä alkaa 6.30 niin lapsi pitäisi ehdottomasti saada nukkumaan 8 mennessä. Jokainen tahollaan rakentaa lapsen iltarutiinit omanlaisikseen. Media kiinni, iltapala ja iltapesut ja pusut vievät hyvinkin tunnin ns. rauhallista aikaa. Jos lapsi kukkuilee vielä 11 aikaan niin silloin pitäisi lähteä jäsentämään iltarutiineja uudelleen. Hermojen kiristyminen ja negatiivinen ote yleensäkin vain lisää turvattomuuden tunnetta ja levottomuutta. Miten sitten saisi tunnit riittämään kaikkeen. Siinäpä haastetta.
      Tsemppiä kaikille asioiden kanssa painiville! Muistakaa ottaa aikaa myös itsellenne rauhoittumiseen, iltatunneista se yleensä löytyy kun ensin on ulkoiltu ja syöty niin alkaa uni maittaa! Päiväkodin vanhempainillat ja keskusteluhetket ovat niitä paikkoja joissa pitäisi saada näitä asioita keskusteltua. Yhteisessä kasvatustyössä.

    • ...

      Painopeitto on apuväline, jonka käyttöön on jokaisen sitä käyttävän oltava tutustunut ennen. Peiton paino saa olla maks 10% lapsen painosta 500 g. Peiton koon tulee olla sellainen, että tuo paino jakautuu tasaisesti koko keholle (ei päälle). Tarkoittaa noin vuoden ikäiselle 10 kiloiselle 1,5 kilon peittoa maksimissaan ja 20 kiloiselle 2,5 kilon peittoa maksimissaan. Peittoa käytetään aina valvottuna, sen alla nukahdetaan, muttei koskaan nukuta. Vaikutus perustuu syvätuntoaistin stimulointiin ja sitä kautta rentoutumiseen, ei missään nimessä liikkumisen rajoittamiseen.

      Aistipoikkeavuuksista kärsivien lasten ja aikuisten kanssa käytetään myös huomattavasti painavampia peittoja valvotuissa rentoutus/aistituokioissa (ja myös hoitotoimenpiteiden ajaksi rentouttamiseen/liikkeiden rajoittamiseen), siksi on olemassa myös kymmenien kilojen peittoja, mutta näitä ei pidä sotkea mihinkään nukahtamistilanteisiin, eikä niitä toivottavasti olekaan olemassa missään päiväkodeissa.

    • miika82

      Nuo peitot toimii myös hyvin aikuisella rauhoittumiseen, kuten yllä mainittu niin ne perustuu syvätuntoaistin stimulointiin.

      • hoitsu iskä

        Ihmettlelen kyllä hieman tuota painopeittoa? itselläni myös päiväkodissa lapsi , itse vielä suuntautunut lähihoitaja opinnoissa lapsiin ja nuoriin. Mietien nyt painopeoiton korvaamista kantoliinalla jossa tuo läheisyys kyllä tulee huomattavasti paremmin kuin yksin sängyssä, jonkun painopeiton alla. tosin tässä on se pointti että vanhempien olisi hyvä kayttää kantoliinaa kotona jotta sen käyttäminen olisi hyödyllistä lapselle pk:ssa.

        Onhan noissa sitten se että vanhemmat TIETÄVÄT että painopeittoa käytetään pk:ssa kun muuten homma tuntuisi todella oudolta? huomoiden sen että lepositeisiin/ G-vyöhön tarvitaan lääkärin päätös ( vanhusten hoidossa) niin miten perustellaan painopeiton käyttö pkssa? kun mielikuva tulee että paino peitto kyllä estää lapsen liikkumisen ja on verrattavissa sitomiseen / lepositeet ja G-vyö.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"

      Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde
      Ensitreffit alttarilla
      21
      2656
    2. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      29
      2282
    3. 148
      2254
    4. Hullu liikenteessä?

      Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.
      Kiuruvesi
      53
      2160
    5. Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"

      Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti
      Suomalaiset julkkikset
      21
      1772
    6. Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?

      Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks
      NATO
      388
      1627
    7. Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta

      Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään
      Maailman menoa
      96
      1566
    8. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      290
      1454
    9. Kunta ostaa kivitipun

      Kunnanjohtajan tuleva uusi ostokohde
      Lappajärvi
      133
      1408
    10. Varokaa! Lunta voi sataa kohta!

      Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm
      Maailman menoa
      13
      1399
    Aihe