Minulla on ongelma. Ajauduin aikanani sosionomiksi opiskelemaan maailman surkeimpaan AMK:hon eli Diakkiin. Nielin kolme ja puoli vuotta täydellistä sontaa ja tunnepitoista höttöä mielenkiintoisten aiheiden vierestä tai pintaa raapaisten. Valmistuin ja nyt teen paskoja töitä täysin koulutustani vastaamattomassa työssä. Jokainen sosionomihan varmasti tietää, että oman alan työtä on vaikea löytää vaikka koulussa toisin väitetään. Uskallan kuitenkin epäillä, että useamman vuoden opiskelleet sosionomit tuskin onnesta piukeena tyytyy johonkin koulunkäyntiavustajan pestiin, joita on tarjolla paljonkin.
Haluan jatkaa opintojani sosiaalityöntekijäksi. Kannattaako minun hakea suoraan yliopistoon opiskelemaan vai odottaa sen bolognan sopimuksen mukanaan tuomia muutoksia korkeakoulujärjestelmässä? Kestääköhän sen muutoksen toteutuminen ikuisuuden? Ja onko opintotukensa käyttäneen henkilön (joka on luonnollisesti pakotettu tekemään täysipäiväisesti työtä elääkseen)mahdollista opiskella yliopistossa? Teen kolmivuorotyötä eli on aika vaikeaa järjestellä aikaa luennoille. Voiko sosiaalityötä opiskella omia aikojaan ja suurimmilta osin tenttien tai raportteja kirjoitellen? Sosiaaliala siis kiinnostaa kovasti, en vain koe saaneeni valmiuksia juuri mihinkään sosiaalialan työhön sosionomiopinnoissani. Harjoittelutkin kun suurimmalta osin olivat hoitoalan paikoissa. kiitos jo etukäteen jos joku jaksaa mua auttaa neuvoillaan.
Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
9
13341
Vastaukset
- sosiaali
tarinasi kuulostaa tutulta. Itsekin diakista opinnäytetyötä vailla valmis sosionomi mutta tein ratkaisevan siirron ja hain yliopistoon. Saa nähdä kuinka paljon tulee samaa juttua kun amk:ssa. Kuten sanoit, mieleniintoisia aiheita pintaa raapaisten... eli ehkä nyt pääsen paremmin niihin mielenkiintoisiin käsiksi opinnoissa. Kuvittelisin, että kolmivuorotyötä voi tehdä ja samalla opiskella mikäli voit esim tärkeiden tenttien ajankohtina vaihtaa vuoroja työkaverin kanssa. mutta tietysti omasta jaksamisesta se varmaan on kiinni... tahtoisimpa minäkin tietää kuinka homma onnistuu jos jollakin on kokemusta...
mutta hae ihmeessä yliopistolle, luulen kuulleeni jostain että bolognan sopimus oisi joskus tyyliin kahden vuoden päästä voimassa... korjatkaa te jotka tarkemmin tiedätte. mutta en jaksa uskoa että sosionomiopinnoista koskaan pääsee jatkamaan suoraan täydennyskoulutuksellakaan yliopiston sosiaalityön koulutusohjelmassa, nythän tehtäväalueita ja ydinosaamisia selvennetään molemmissa professioissa ja tulevat molemmat säilymään omina töinään. Kun vaan saataisiin nostettua sitä sosionomin osaamisen arvostusta myös muuaalla suomessa kuin suuremmissa eteläsuomen kaupungeissa joissa sosiaalitoimistoissakin sosionomille on jo omat koulutusta paremmin vastaavat hommat.
en tiedä auttoiko tämä yhtään sinua mutta kuka sinua estää hakemasta yliopistoon? jos ja kun pääset sisälle (sosionomille läpihuutojuttu) niin lähdet tiedustelemaan yliopistolta (opolta???) että miten saisit opintosi järjestymään työn ohella. Kannustan ehdottomasti sua tähän!!!- hoitsu
Täytyi kommentoida tätä vaikka itse olenkin sh. Meillä on avopuolella sosionomi pitkäaikaisessa sosiaalityöntekijän sijaisuudessa. Sosionomi ei ole vielä edes valmis, lopputyö tekeillä. Tehtävät samat kuin sosiaalityöntekijällä, vain päätöksenteko-oikeus puuttuu. Käytännössä hän tekee kaiken, pomo vain hyväksyy eli tekee päätöksen kirjallisena. Meidän tyyppi on ainakin hyvin tyytyväinen osaansa, samoin kuin me häneen. Kyllä siis ainakin täällä etelässä sosionomin opinnoilla on arvoa. Se on tietenkin miinusta ettei voi saada vakivirkaa sos.työntekijäksi, mutta ainakin saa kokemusta ja aikaa miettiä haluaako lähteä yliopistoon jatkamaan. Tsemppiä mietintöihisi, kaikki on mahdollista.
- Jasu
On kamalaa myöntää ja tunnistaa itsessään tällaista, mutta kun se sosionomin koulutusohjelma ei oikeasti antanut minkäänlaista pohjaa sosiaalitoimistossa työskentelyyn. Ei ainakaan meillä käyty läpi mitään lainsäädännöllisiä asioita tai muutenkaan mitään asioita sosiaaliturvasta ja siihen oikeuttavista tekijöistä tms. Anteeksi kun vaikutan pessimistiseltä mutta näin on kuitenkin asia.Olen kyllä valmis hakemaan sosiaalityöntekijäksi vaikka heti, mutta millaista osaamista siinä työssä vaaditaan? Riittääkö lähinnä koulutuksen pohjustama ammatillinen ote ja suhtautuminen, että niillä nippelitiedoilla ei niinkään olisi aluksi merkitystä? Voisi kuvitella, että mulla miehenä olisi kysyntää sosiaalityössä.Kai ne kuitenkin perehdyttää siihen työhön? Ja kai ne ymmärtää, että sosionomilla ei voi olla yhtä vahvaa (siis ei todellakaan!) teoreettista osaamista kuin yliopistosta valmistuneilla? Kivaa olla kuitenkin sosiaalialalla. Tällä alalla on niin paljon mielenkiintoisia hommia ja palkkakin on ainakin täällä Helsingissä jo ihan kohtuullisen hyvä säännöllisestä toimistotyöstä.
- sosiaali
en näillä tiedoilla pystyisi tekemään ainakaan asiakastyötä toimeentulotuessa. Olen ollut sossussa harjoittelussa ja seurailin sosiaalityöntekijän työtä ja voin kertoa että jo pelkän tietokoneen ohjelman käyttö päätöksiä tehdessä oli monimutkaista. Siihen hommaan kuuluu niin paljon hallinnollista työtä ja täytyy tietää kaikki juridiset systeemit ja mitälie... mitä ei meidän diakissa os:ssa ainakaan ollut lukuunottamatta perus toimeentulotukeen oikeuttavia tekijöitä ja tentti siihen päälle. Ja kirjaaminen, myös homma josta ei minkäänlaista opetusta diakissa. Vaikka tehdäänhän me sosionomit sitä laitoksissakin mutta sossussa kaikki ne asiakastietokannat, tyyli jolla sinne kirjataan... ei sosionomia sellaiseen kouluteta. En mä sitä sano ettetkö siellä pärjäisi, varsinkin jos asenne on oikea ja mahdollisesti ikää yli kolkyt (elämänkokemus) mutta paskantärkeiden maistereiden asenne sinua kohtaan saattaa olla väheksyvä. Ja itse täytyy olla aktiivinen. Mutta edelleen, kyllä suositan asianmukaisen koulutuksen hankkimista... kyllä sä sinne sisään pääsisit. siis yliopistoon. varma nakki.
- sosiaalityötä aloittava
Lueskelin Jyväskylän yht.kuntatieteellisen opinto-opasta, valmiista sosionomin koulutuksesta hyvitetään hakemuksen perusteella n. 35 ov, että yhden vuoden vähemmällä selviät mitä muut aloittajat. Jyväskylässä ainakin näyttää luennot kirjautuvan opintosuorituksiin, en tiedä vielä tehdäänkö siitä edestä luentopäiväkirjaa vai mitä, mutta periaatteessa oletus on, että pitää jonkin verran olla paikalla, että suorituksen saa. Yksi appron kurssi myös seminaari, vaatii siis läsnäoloa 3vk:n harjoittelu...Ei varmaan niitä kaikista helpoimpia ihan vaan kirjatenteillä suoritettavaksi. Muiden yliopistojen käytäntöihin en kuitenkaan ole tutustunut. Mutta hei, avoimen puolella voi suorittaa cumuun asti, ja paljon helpompi järjestää itsenäisesti opiskelu työssäkäyden. Appro JKL:ssä, cumu ainakin Kokkolassa. Kun sivuaineet ja kieliopinnot vielä käy avoimessa, niin eipä siinä paljon enää tarvi sen jälkeen yliopiston penkkejä kuluttaa... Siitä vaan toimeksi.
- jebajee123
Pakko nyt ihan laittaa, kun on taas niin erilaisia kokemuksia ihmisillä. Itsellä on Diakista Sosionomin paperit. Oli helppoa löytää koulutusta vastaavaa työtä ja monelta muultakin olen kuullut heidän saaneen koulutuksesta paljon. Meillä ainakin on käyty läpi paljon myös lakiasiaa, itsestä on tietysti ollut kiinni, kuinka hyvin luet tentteihin tms. Työelämässä arvostetaan Diakia oppilaitoksena, itsekin allekirjoitan, ettei aina opinnot olleet selkeimmästä päästä ja joskus tuntui turhauttavalta(en opi mitään-asenteella). Joka tapauksessa tällä hetkellä olen tyytyväinen työhöni ja ammattitaitooni'(joka ei toki koostu pelkästä teoriasta).
Toivottavasti löydät alan/koulutuksen joka on juuri sulle oikea ja hyödyllinen. :)- Mehiläinen900
Itse myös Diakista valmistuin ja sain koulutusta vastaavia töitä heti. Itse olen kyllä ollut sitä mieltä että Diak antoi paljon teoriaa ja harjoittelut toi kokemusta. Lisäkoulutus on aina hyväksi, jota myös itse ajattelin edelleen jos vaikka sosiaalityöntekijän paperit vielä joskus lukisi.... Tsemppiä tulevaan !!
- Sosionomi minäkin...
Itse hain aikanaan sosiaalityötä opiskelemaan kahdesti, mutten päässy. Sitten hain sosionomikoulutukseen ja pääsin, mutta jäi kaivamaan se, etten ollut sos.työhön päässyt... Hain sitten kolmannen kerran enkä vieläkään päässyt. Nyt olen siihen hakurumbaan jo niin turhautunut että olen päättänyt ainakin toistaiseksi luovuttaa ja tyytyä tähän sosionomitutkintoon - eihän sekään ole itsestään selvää, että tätä tutkintoa pääsee suorittamaan, kun hakijamäärät ovat kuitenkin aika suuret. Ehkä joskus tulevaisuudessa vielä tempaisen ja pyrin yliopistoon sosiaalityötä lukemaan, kuka tietää. Olen kyllä kuullut että siellä on aika paljon kontaktiopetusta (ainakin Turun yliopistossa, muista en ole varma), joten voi olla aika vaikea yrittää opiskella työn ohessa.
- Ei hyvä
Tyytyminen on kyllä perseestä, oli asia mikä hyvänsä - opiskelu, kumppani tai mikä tahansa.
Kerran tässä eletään, jokaiselle arvonsa mukaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk702352Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna921548Tiesitkö mies
Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll711329Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.621322- 1281207
Toivottavasti et mussukka elättele toiveita meikäläisen suhteen
Tiedän mitä olet touhunnut joten aivan turha haaveilla mistään enää 👍1381064Jos siis saamme
Sen keskusteluyhteyden niin olisitko jo sinäkin rehellinen ❤️🙏 ne jää meidän välisiksi kaikki. Tarvitsemme toisiamme, j901031- 701018
- 118971
Mies, mitä minun pitäisi tehdä
Niin, mitä naisen siis pitäisi tehdä, että lähestyisit ja tekisit aloitteen? Mikä on riittävä kiinnostuksen osoitus juur73969