Mate tee...

pantteri

Onko kukaan maistanut Mate teetä, joka tehdään Yerben puusta?
Minkälaisia kokemuksia?
Itse vasta löysin nettisiviulta, mutta en ole koskaan maistanut tätä harvinaisuutta!

11

5989

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Shola

      Pahaa! Ihan kuin tupakantuhkaa joisi. Sitä on ainakin Simon Leveltin tee-sarjassa, luulisi löytyvän isommasta ruokamarketista. Et kyllä mitään menetä jos jätät väliin.

    • Gleb

      En ole törmännyt kaupoissa, mutta kuullut kyllä että jostain löytyy. Kaupoista löytyvän laatu tuskin on kehuttavaa, mutta olen juonut tuoreesta yerba maté- silpusta keitettyä teetä, joka on tosi hyvää sellaisenaan tai sokerin kanssa. Piristää paremmin kuin mikään muu juoma! Kahvista tulee raskas olo, ja sydän takoo helpommin. Yerba matéeta juotuani en varmasti saa nukuttua moneen, moneen tuntiin. Erittäin virkistävää. Juomani maté on tosin tilattu ulkomailta, joten varmaan ihan eri asia kuin kaupoissa myytävät teelaimennokset.

    • pantteri

      kuulin , että tee maistuisi melko saman tyyppiseltä kuin vihreä tee.
      Kiitos kuitenkin vastauksistanne!

      • leenu

        Moi! Ostin Ranskasta tavallisesta kaupasta matéta pussiteenä. On paljon mustempaa ja voimakkaampaa kuin Leeveltin tuote. Tietääkö joku, fermentoidaanko maté samoin kuin musta tee vai onko se luonnostaan noin tummaa? Hyvää se minusta ainakin on, etenkin tämä brasilialainen, jota just nyt juon :)


    • juotu

      Olen nauttinut ko. matee teetä Etelä-Amerikassa, missä se onkin tosi yleistä, kuumana tai kylmänä ilmoista riippuen.
      Maku alkuun vähän 'tupakkamainen' ja karvas, mutta siihen tottuu nopeasti ja mausta alkaa pitämään. Sen verran kofeiinin tapaista riippuvuutta aiheuttava, että sitää oli reissussa päivittäin saatava!

    • daniela

      se ei ole teetä... ja se ei ole mikään puu, vaan yrtti (hierba/yerba= yrtti). maistuu tupakkavedelle, mutta makuun tottuu ja siihen tykästyy helposti. varsinkin argentiinassa sitä vedetään paljon. suomessa en ole löytänyt sitä (paitsi jotain jauhetta teepusseissa, itse en halua sellaista) mutta esim. espanjassa sitä myydään ihan tavallisissa ruokakaupoissa esim. puolen kilon pakkauksissa halvalla. juoma-astia on pyöreä kuivattu calabaza (jonkunlainen kurpitsa?) ja siitä juodaan metallipillillä. niitäkään en ole nähnyt suomessa myytävän. ainakin se on prkleen siistin näköstä ku sitä vetää!

      • Ostin mateetä Et-Amerikasta

        En saanut tarkkoja ohjeita, miten sitä haudutetaan (eli kuinka paljon ja kauan sekä kuinka kuumaa sen veden pitää olla) ja voiko sen pelkästään suodattaa kahvinkeittimellä. Onko tietoa? Ostamassani pakkauksessa on jotain sen käytöstä, mutta kun en osaa paikallista kieltä, enkä tiedä ketään, joka osaisi sen kääntää. En muista, ostinko sen Brasiliasta, Uruguaista vai Argentiinasta eikä pussissa ole valmistusmaata (tai en löytänyt sitä), joten en ole varma edes kielestä.


      • leenu
        Ostin mateetä Et-Amerikasta kirjoitti:

        En saanut tarkkoja ohjeita, miten sitä haudutetaan (eli kuinka paljon ja kauan sekä kuinka kuumaa sen veden pitää olla) ja voiko sen pelkästään suodattaa kahvinkeittimellä. Onko tietoa? Ostamassani pakkauksessa on jotain sen käytöstä, mutta kun en osaa paikallista kieltä, enkä tiedä ketään, joka osaisi sen kääntää. En muista, ostinko sen Brasiliasta, Uruguaista vai Argentiinasta eikä pussissa ole valmistusmaata (tai en löytänyt sitä), joten en ole varma edes kielestä.

        Laitapa tänne se ohje, eiköhän sen joku osaa kääntää, todennäköisesti se on portugalia tai espanjaa :)


    • Lavemang

      Mate "teetä" on saatavilla irtotuoteena Vaasassa kaupasta nimeltään "Liisa Koski", on sen verran erikoinen kauppa että pieni lomamatka Vaasaan kannattaisi pelkästään kaupan takia. Siellä on myynnissä kaksi versiot Matesta; Vihreä ja ruskea, olen vain maistanut ruskea ja se oli tosi hyvä

    • Myöhässä

      Vastaan tosi myöhässä mutta mä oon puoliksi syyrialainen tyttö ja me ostetaan lahdesta yhdeltä tutulta tota matea (kuulostaapa oudolta ku se sanotaan matte tai mette xD) nii se on oikeeta matea missä ei oo mitään lisäaineita ja se on älyttömän terveellistä ja ei maistu miltää tuhkalta kuten joku sano. Osaatteko valmistaa sitä? Tiesittekö ettei sitä saa lasissa sekottaa ollenkaan ja sitä juodaan nii monta lasillista että ku kaataa siihen vettä nii pinnalla ei oo ollenkaan sitä kasvia vaan pelkkää vettä? Siitä menee maku jos sekottaa eikä ota ennen ensimmäistä lasillista pölyjä pois siitä. Matelle on myös omanlaiset pienet lasit ja ensimmäinen lasillinen ei aina maistu hyvältä. Se merkki mitä me ostetaan on nimeltään Pipore ja sitä myydään lahdessa kalimera-nimisessä kreikkalaisessa kaupassa (myyjä on tosin syyrialainen mutta puhuu erittäin hyvää suomea)
      Kannattaa tutustua ja tosta tulee muuten pissahätä ku on juonu mut hyvää on <3

    • Myöhässä

      Nii ja vielä että vesi pitää olla melkeen kiehuvaa (vähän kuplii mutta ei kiehu) sitte ainaki syyriassa on pieniä laseja ihan vaan matelle tarkotettuna. Sitä ei suodateta mistään jos se on oikeeta matea koska mikään siinä ei oo haitaksi tai mene pillin läpi jos osaa tehdä oikein!

      Eli ensin laitetaan lasiin 2½-3 tl matea suoraan paketista

      Laitetaan perään viileää vettä silleen että kun mate nousee pohjasta se ei mene lasin reunojen yli (kannattaa pieni hetki odotella jos se jää vähäksi aikaa lasin pohjaan koska sen pitää nousta)

      Sitten teelusikalla tai pillillä painellaan pinnalla oleva mate vedenpinnan alle niin että se kaikki kastuu eli pöly lähtee.

      Vedet imetään pillillä pois ja sylkäistään lavuaariin koska se pöly voi alkaa yskittää jos sen nielasee ja kylmällä vedellä mate on omasta kokemuksesta ainaki pahaa.

      Sitte kannattaa myös 'nostaa' lasin pohjaan painautunut mate pillillä ylös laittamalla pilli lasin pohjaan maten alle ja nostamalla nii se maistuu.
      Ja muistakaa että ÄLKÄÄ IKINÄ SEKOTTAKO MATEA! siitä menee muuten maku ja se menee sekasin.

      Kuten laitoin aiemmassa viestissä nii matea ei juoda pelkästään yhden huikan/lasillisen verran.
      Jos käytätte sokeria maten kanssa nii se sokerin maku ei heti ehkä tuu esille eikä sitä kannata laittaa paljoa kerralla koska sitte sokeria tulee nautittua paljon päivän aikana.
      Eli ennen ku kaadatte lasiin vettä, laitatte sokeria jos haluatte. Kaadatte veden sokerin päälle ja sit voi ottaa ensimmäisen hörpyn ( jos juo matea seurassa tai muutenkin se juodaan pieni hörppy kerrallaan eikä koko lasi per hörppy vaa se nautitaan) Ja muuten matetahraa on vaikeeta saada kankaasta pois nii varokaa ettei läiky jos lasi on täynnä :)
      Kun mate "katkeaa" nii sen huomaa siitä ku on juonu sitä samaa lasia monta kertaa ja lopuks pinnalla on vaa vihertävää vettä (aluks siis mate nousee veden mukana pinnalle mikä on väistämätöntä ja normaalia) ja älkää missään nimessä kallistako mate lasia ku juotte vaa juokaa pelkästä pillistä sitä :D suomessa on harvinaisia semmoset metallipillit mistä ei mee roskia läpi joten älkää myöskään juoko ontoista muovipilleistä ikinä matea :D

      Tossa oli tommonen selostus, toivottavasti saitte selvää :)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1780
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1348
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1230
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1150
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1095
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1002
    Aihe