Sähkönsiirto - miten sähkönsiirtomaksu määritellään?

agrikaatti1

Miten voi olla mahdollista, että sähkölaskun erittelyssä sähkönsiirto maksu on jopa yli kaksinkertainen kulutuslaskuun verrattuna?
Nyt tuntuu siltä,että sähköyhtiöt keplottelevat itselleen rahaa sähkönsiirto maksun muodossa. Mutta tietenkin jostain ne voitot yhtiöille on nuotattava. Sähkönsiirto maksuhan ei pienene vaikka kilpailuttaisi sähköyhtiöitä.
Millä perusteillasähkönsiirto maksu peritään kuluttajalta? Parinkympin sähkön kulutuslaskusta peritään neljäkymppiä sähkönsiirto maksua. Mietityttää meneekökaikki aivan oikeudenmukisesti?

Onko kukaan tietoinen onko tehty mitään kansalaisaloitetta sähkönsiirtomaksun oikeudenmukaistamiseksi? Ehkä se herättelisi päättäjät huomaamaan tämänkin pienituloisten lypsykeinon.

35

1085

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • von Lagerbom

      Jotain olisi tosiaankin tehtävä että tämä laillistettu ryöstely saataisiin loppumaan. On selvää että yrittäjällä on normaalisti riskejä mutta sähkönmyynnissä ja tuottamisessa riskit kattaakin kuluttaja. Mutta.. Eihän köyhä kansanluokka omistakaan niitä osakkeita. Muutoinkin on epäilyttävää että uusia atomi- ja tuulivoimaloita lisäillään kun nytkin sähköä myydään jo ulkomaille yli kansallisen tarpeen. Eli suomalaiset kuluttajat maksavat kaikki nämä, että osakkeenomistajat saavat rahaa myynneistä ulkomaillekin.

    • mummot maksaa

      porin energia korotti sähkön hintaa 5 ekuu ja laskee jouluna 1 ekun.

    • miks2
    • nippula1

      Eräässäkin sähköyhtiössä laskettiin vuosi sitten sähkön hintaa 2 % ja nostettiin saman aikaisesti siirtomaksua 5 % . Aika läpinäkyvää touhua.

    • Leevi_1974

      Verkosto ikääntyy ja sähkön käyttövarmuus on parannuttava sanoo viranomainen...siinä niitä kustannuksia on...
      Mitä esim, kaukoluettavat mittarit tekee...laskua kuluttajille...taas joku hiton eu-määräys.

    • Siirtomaksu poistettava ja sähköyhtiöt kantakoon itse vastuun kannattavuudessa kuten muutkin yrittäjät, lukuunottamatta Harkimoa ja muita hyvävelijäsenistöä..

      • bomLager

        Kaikki verkonhaltijat ovat alueellaan monopoliasemassa ja sähkömarkkinavirasto vahtii hinnoittelua. Miten ihmeessä kuvittelet asian parantuvan sääntelyä poistamalla??


    • misukasi

      Se vain ihmetyttää, miksi kuluttajan niskaan sysätään kaikki investoinnit? Sähköyhtiöt saavat vuosittain niin paljon voittoa, että luulisi niiden varojen riittävän verkoston kuluihin ja ylläpitoon. Entäpä kun tämä tuulivoima yleistyy, kiskotaanko senkin rakentamis ja ylläpitokulut kuluttajan pussista?

      Voi olla, että Porin energia on saanut käteensä valttikortin, millä kerää itselleen uusia asiakkaita. Monikin voi sähköyhtiöitä kilpailuttaessaan siirtyä sähköyhtiöön joka vihdoin ja viimmein on luvannut alentaa sähkönsiirtomaksua. Tähän asti kilpailuttaminen on ollut aika turhaa, koska siirtomaksut ovat pysyneet samana.

      Onko kukaan laittanut kansalaisaloitetta sähkönsiirtomaksun poistamiseksi?

      • Asikas maksaa aina

        Asiakas maksaa ja myös ne investoinnit ja vanhan uusinnat, kukas muu...
        Tuulivoima, jos valtio antaa sille takuuhinnan, niin veronmaksajahan ne maksaa käytännössä.

        Siirtomaksussa on mukana myös sähkövero ja alvi.


      • Sähkömiäs

        >>.... siirtyä sähköyhtiöön joka vihdoin ja viimmein on luvannut alentaa sähkönsiirtomaksua


    • Leevi:74

      Ei siirtomaksuja voida poistaa...ne ovat aina olleet sähkölaskussa.
      Onhan se verkoston rakentaminen maksanut ja sen ylläpito tulee kalliiksi muutenkin...siitä ne siirtomaksut tulee.
      Sähkenergia on se kilpailutettava osuus.
      Kuka sen sähkön sulle tuo jos ei paikallinen sähköyhtiö???

      • von Lagerbom

        Ei ole aina olleet. Muistaakseni poliitikkomme, kansanedustajamme sellaisen laittoivat -90 luvun alussa että valtio saisi enemmän tuloja. Siirtovero on rahasampo osakkeenomistajille ja sähköyhtiöt ovat erikoisasemassa muihin yrityksiin nähden nostaen hintoja mielensä mukaan, rahastaen kansaa tavallaan pakollisessa, ruokaan yms välttämättömäksi elämälle olevassa asiassa. Valtiovalta on siis asian takana ja tällä siirtoveroilla riistetään kansaa, saadaan kansa velkaantumaan yhä enemmän, siis tavalliset työtä tekevät, työttömät ja eläkeläiset eli tarkemmin määritellen pienituloinen kansanluokka. Muu meneekin sitten ruokaan, jonka hintaa on nostettu sietämättömälle tasolle eu:n myötä..


    • 9+5=?

      Sama jengi teki/tekee tota aasiassa,evat sähkönarvonlisävero nimikkeellä jo vuonna 2001.Hiukan historiaa tästä ryhmän kulusta

    • oma propelli

      Ainoa konkreettinen asia jonka tavallinen kansalainen voi tehdä on alkaa tuottamaan sähkönsä itse ja sanoutua irti rosvojen touhuista.

      Tarpeeksi moni kun osallistuu kustannuksiin, saadaan jos ei nyt minnekään citykeskustaan niin ainakin tuulisille alueille oma propelli pyörimään ja ylijäämäsähkö sitten myydään.Aurinkopaneelit vielä katolle joka tölliin.

      • Genuinssi

        Oma propelli pyörimään!?!?
        Tervetuloa sähköalalle!
        Ei se nyt ihan noin helppoa ole...


    • HattiWattiMatti

      Maailman sivu on asiakas aina maksanut yrityksen kulut. Ellei näin tapahdu, niin yritys tekee konkurssin ja yrittäjäriski realisoituu. Ei se sen vaikeampaa ole.
      Sähköyhtiöille on annettu monopoli alueensa sähkön siirtoon ja oikeus laskuttaa alueensa sähkönkäyttäjiä siitä. Siirtomaksusta voi tehdä valituksen kuluttajavirastoon tai kuluttaja-asiamiehelle, joka selvittää tarvittaessa onko siirtomaksuja peritty liikaa? Siitä vaan puhelin käteen ja soitto epäsuomalaiseen tyyliin sensijaan, että aina ruikutetaan eikä tehdä mitään.

      • von Lagerbom

        Heh, kummasti ne korotukset vaan ovat sidoksissa tähän valtion vähävaraisuuteen. Kuvitellaanko tosiaan että asiat tästä kohentuvat elinkustannuksien hintoja korottamalla. Ja, äläpäs nyt ala sähköyhtiöitä puolustelemaan. Vuolaammin tässä on runsaiden sateiden vuoksi Kokemäenjoki virrannut Vatajankoskessa ja jauhanut sähköä, ei siinä ole minkäänlaisia korotuspaineita sähkönhinnalle. Ja tuo on helvetin vale, että yritykset saavat erityismaksuja asiakkailta laajentaakseen yritystä esimeskiksi. Kyllä sellainen on sähköyhtiöiden yksinomainen oikeus ja sekin ainostyaan sen takia, että ns hyväosainen kansanryhmittymä omistaa niistä osakkeita ja haluavat repiä köyhälistön selkänahasta läskiä leivän päälle, sekä tietenkin huvilat yms hyödykkeet, virn..


    • kysyn edelliseltä

      Vatajankosken sähkö on Kankaanpäässä. Miten se Kokemäenjoki kiertää Honkajokeen sekä Karvianjokeen?

    • HattiWattiMatti

      Älähän nyt toveri hyvä sekoita sähkölaskun energiaveroja ja siirtomaksuja keskenään. Enkä puolustanut sähköyhtiöitä. Kerroin vain miten asin laita on.
      Sähkön hinta muuten olisi alempi, jos kuluttajat kilpailuttaisivat yhtiöitä. Nyt niin ei tapahdu ja markkinatalouden lakien mukaan kuluttajat maksavat korkeampaa hintaa sähköstään. Tuota helvetin valettasi en ymmärtänyt, liittää mihinkään kirjoitukseni kohtaan, joten oletan sen viittaavan johonkin iakaisempaan keskusteluketjun kirjoitukseen.
      Kertoisit sen sijaan joskus jotain vaihtoehtoja parannusehdotuksineen asioihin, jotka sinua riepovat. Nykyinen "minä vastusta koko maailmaa" on niin persua että tyhmempääkin oksettaa....

    • Häh

      Kukahan sähköverkon alunperin on kustantanut?
      Eikös se ole pääosin yhteiskunta maksanut.

      • von Lagerbom

        En tiedä, mutta sen sijaan kuluttaja itse on joutunut maksamaan linjalta taloon vaikka sinne olisi ollut matkaa useita kilometrejäkin. Kymmeniä tuhansia markkoja on joutunut maksamaan kuluttaja siitä, että on saanut linjan talon nurkalle. Ja sitten kai liittymismaksu vielä joka ainakin v.2000 oli kuutisen tuhatta markkaa Köyliössä, eli kyllä sähköyhtiöt osaavat rahastaa tuotteesta joka on oikeastaan välttämättömyys nykyään. Samaten korotetaan ruoankin hintaa koska sitäkin on pakko ostaa jos meinaa elossa pysyä.


    • kysyy edelliseltä

      Niin, että sähköyhtiön pitäisi vielä vetää linjansa tontillesi ilman maksua?

      Tietyillä paikkakunnilla, joissa on vesiosuuskuntia, myös veden veto tontille maksaa. Samoin maksaa valokuitukaapeli.

      Sähkö-, vesi- ja valokuitukaapeli ovat tontille vapaaehtoisia hankintoja, jotka nostavat kiinteistön / tontin arvoa. Kiinteistöjen kauppakirjoissakin yleensä mainnitaan, että sähkö- sekä vesi- että kuitukaapeli sisältyvät kiinteistön hintaan. Eli päättelehän itse mitä se tarkoittaa.

      Et vastannut yhteyteen Kokemäenjoki - Vatajankoski (Honkajoki) ?

      Niin, koulussa aina opetettiin perustelemaan väittämänsä ja esittämään parannusehdotuksia. Teehän nyt niin MVL.

    • von Lagerbom

      Lammaistenkoskea kai varmaan tarkoitin. Niin, tontin rajalle, paitsi että nettiliittymä vedetään talon seinään asti. Tarkoitin tilannetta että takavuosina saattoi sähkölinjaan olla useitakin kilometrejä matkaa ja sen piti asiakkaan maksaa.

      Kyllä minä aikoinani myin kalaa ja paperiakin kotiovelle asti, ja halvalla myin enkä hintaan lisännyt siirtomaksuja. Oletko siis sitä mieltä että olisi pitänyt erillinen siirtovero vielä laittaa? Olisi taitanut asiakkaat vähentyä sillä verolla, katsos kun minulta ei ollut pakko kalaa tai paperia ostaa, se oli vapaaehtoista sikäli, että asiakkaat pysyivät hengissä esim muullakin ruoalla, niin ettei välttämättä tarvinnut silakkaa ostaa, mutta sähkö on sen verran välttämätön hyödyke, että se on nykyisin melko välttämätön hyödyke ja siksipä siitä otetaankin kansalta kaikki hyöty irti..

      • Sorrrjonen

        Kyllä meillä ainakin valokuitukaapelin seinään tuonti maksoi. Pienen reiän poraus seinän läpi sekä valokuitumuunnin, eivät nekään ilmaisia olleet.
        Ne ovat vapaaehtoisia hankintoja.

        Jouduimpa itse maksamaan paikalliselle veriosuuskunnalle vesijohdon vedon noin kilometrin matkalta sekä korvaamaan maatalollisille heidän salaojaputkiensa korjauksen kun ne vioittuivat vesijohdon vedon yhteydessä.

        Jos jotain hyödykettä tarvitsee, siitä pitää myös maksaa. Pitäisikö sähköyhtiön vetää linjansa sellaisiinkin kiinteistöihin, jotka eivät sähköä tarvitse? Asiakkaathan nekin turhat linjojen vedot viimekädessä maksavat. Eli, jos virtaa tarvitsee täytyy sen vedosta myös maksaa. Ei kaikkia maksuja voi toisten kontolle vierittää.

        Pitää ostaa sellainen kiinteistö jossa sähkö ym. liittymät ovat jo valmiina. Sekä varoa, ettei liittymät jää kiinteistökaupassa edelliselle omistajalle. Voi olla, että hän antaa katkaista liittymät.


    • HattiWattiMatti

      Nooh. Edelleen liittyminen sähköverkkoonkin on vapaaehtoista. Aivan kuin talon ostaminen jostain jumalan selän takaakin. Tänä kesänä on muuten satanut ennätysvähän ja muistitkos maksella alvit ym. lakisääteiset maksut kalakaupastasi? Tämän yhteiskunnan suurin syöpä on ihmiset, joiden mukaan yhteiskunnan tulee vastata heistä jokaisessa elämänkäänteessään.

    • Eisytytä

      Niillä asuinalueilla joilla ei voi vaikuttaa sähkönsiirtoon on kaikkein kalliimpi siirtomaksu. Ymmärsin että sähköyhtiön vaihataminen ( jos se on ylipäätään mehdollista) ei vaikuta siirtomaksuun jonka perii aina se siirtoyhtiö. Jos tämä on mahdollista niin eikö tämä ole niin sanottu "piilovero" tai pilviyhtiö jolla ei ole mitään tekmistä varsinaisen sähkönkulutuksen kanssa.

      • vonLagerbom

        Siirtomaksut taidetaan käyttää osinkojen maksuun.


      • Sillais

        Siirtomaksut peritään, jotta sähköverkkoa pystytään ylläpitämään. Mistä luulette verkkoyhtiöiden saavan tulonsa ellei siirtomaksuista? Energiaviraston sivuilta voitte ihastella verkkoyhtiöiden tuloja ja menoja.


    • "Siirtohinta

      Siirtopalvelun hinta muodostuu sähkön siirrosta, sähkön kulutuksen mittauksesta ja taseselvityksestä. Sähkön siirto tarkoittaa sähkön tuomista sähköverkkojen kautta kuluttajalle ja siirtomaksuilla katetaan verkon investoinnit ja ylläpito sekä käyttökustannukset. Taseselvityksellä tarkoitetaan eri sähkönmyyjien myymän sähköenergian määrän selvittämistä.

      Samoin kuin energiahinta, myös siirtohinta muodostuu yleensä kuukausittaisesta kiinteästä perusmaksusta ja sähkön käytöstä riippuvasta maksusta. Käytössä voi olla siirtohinnoittelu, jossa käytöstä riippuva maksu on erillinen eri ajankohtina samaan tapaan kuin energiahinnoittelussa.

      Siirtopalvelu on aina paikallisen sähköverkonhaltijan yksinoikeus, eikä asiakas voi kilpailuttaa siirtohintaa. Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta."

      Lähde: https://www.energiavirasto.fi/sahkon-hinta

      • vonLagerbom

        Se minua ihmetyttää, että miten voidaan myydä käyttäjille eri tavoin tuotettua sähköä, siis tuuli, vesi, atomi- ja aurinkosähköä talouksiin samoja johtoja pitkin..


    • wernerskaliini

      Sähköverkko koostuu valtakunnallisesta 110-400 kilovoltin (kV) kantaverkosta, erillisistä 110 kV:n alueverkoista sekä paikallisten sähköyhtiöiden hallitsemista 0,4-70 kV jakeluverkoista.

      Normaalissa sähkön hinnassa on siis vielä lisäksi mukana kantaverkosta ja alueverkoista johtuvat siirtomaksut. Sähköyhtiöiden hallitsemista jakeluverkoista menee sitten vielä erillinen siirtomaksu.

    • KatteetonRahastaminen

      Sähkön siirto. Suomessa, kun vertailen vaikka Säkylää lapin alueeseen. Muonion ja Enontekiön kuntiin. Jossa Valtio pääasiassa rahoitti Voimalinjojen rakentamiset sähkön siirtoa varten.
      Suomessa hyvin suurilla alueilla, lähes katteettomasti rahastetaan sähkön siirrosta, vaikka olemme itse siirtolinjat maksaneet veromenoinamme. Sähkön siirtoa katteettomasti rahastetaan vaikka, ei ole linjojen ylläpidosta aiheudu rahallisia kustannuksia. Nyt tulee tutkia, onko meidän maksamista sähkön peruskustannuksista katteettomasta rahastamisista ja tulee purkaa aiheettoman perättömästi rahastaneet yhtiöt. Tai määrätä käyttäjien maksamat perättömästä sähkön siirrosta palauttamaan, kuluttaja asiamiehen tai valtion määräyksestä perättömästi tapahtuneet kiskomiset. Esitutkintapyynnöt ja onko tapahtumassa mafian luonteista kiskomista.

    • kannatusta
    • KOIVUNJUURI

      ON OLLUT JO PITKÄÄN TIEDOSSA. MEITÄ KUSETETAAN MITEN SÄHKÖN SIIRTO VOI OLLA ENEMMÄN KUIN SÄHKÖLASKU .

    • Sp57

      Täh?
      Yrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa ja jos on monopoliasema, voi pyytää mitä vaan.
      Mikä siinä on epäselvää?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1590
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1258
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe