Mikä on rivitalon pihan arvo asuntokaupoilla?

Piip piip

Olen seurannut hintoja Oikotieltä ja ihmettelen, että pihattomat rivitaloasunnot ovat yhtä kalliita kuin pihalliset. Piha saattaa rivariasunnossa olla melko suurikin. Eikö voisi kuvitella, että piha kattaa jossei suuren, niin ainakin osan rivitaloasunnon arvosta ja täten pihattomien rivareiden tulisi olla halvempia kuin pihallisten?

15

3182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ......

      Arvokkainta on tietysti asunto itse, tontti ei ole niin arvokas.

      On hyvä että on varaa valita, joku haluaa ison pihan, johon mahtuu vaikka mansikkamaa, toinen haluaa pienen pihan, jonka voi laatoittaa tai laittaa pihakiveyksen eikä piha vaadi hoitamista. Asunnon sijainti vaikuttaa hintaan enemmän kuin pihan/pihojen koko.

    • Ostoaikeissa

      Ilmeisesti ei mitään arvoa, koska monesta myynti-ilmoituksesta puuttuu pihakuvat. Joillekin, kuten minulle, se piha rivitalossa on yksi suurin syy asua rivarissa ja toivoisinkin myynti-ilmoituksiin niitä kuvia.

    • rivariin

      ei varsinaisesti kuulu "omaa pihaa" ellei sitä ole yhtiöjärjestyksessä erikseen mainittu. Ja jos onkin niin se on se muutama neljiöä.
      Rivitalo on asuntoyhtiö jossa omistaa huoneiston halintaan oikeuttavat osakkeet. Eli käytännössä ei sen enempää kun kerrostalossa. Tämä tulee monelle pettymyksenä.

      • kg k ky g697 gfcj

        Ei ihan noin.

        Asunto tai piha ei ole kuin osakepaperi hallintaoikeudesta. Mutta "Oma piha" tarkoittaa sitä, että jokainen hallitsee itse pihaansa, ei yhtiö. Tästä aletaan aina jankkaamaan jokaisessa yhtiökokouksessa. Jos "oma" piha, osakas hallitsee sitä. Käytännössä se tarkoittaa, tekee laisensa pihan ja hoitaa sen.

        Iteasiassa "oma" piha tarkoittaisi yhtiön kaikille yhteistä pihaa, jonne kuka tahansa asukas voi tulla vaikkapa grillailemaan ja huoltoyhtiö leikkaisi nurtisin. "Oma" piha kuin olkkari tai makkari. Sillä täysin sama yksityisyydensuoja ja etenkin, se kotirauha-aluetta. Yhteinen piha eri asia, sitä voi kaikki osakkaat käyttää.

        Kyse ei ole "pettymyksestä", kyse on taloyhtiön kehnosta asioiden tajuamisesta. Jos hallintasopimuksessa ei erikseen merkitty mitään, kyllä se on asukkaan hallinnassa. EI toisinpäin. Laki kahelisti kirjoitetti .Vaikka kucipäät vääntävätkin asiaa päinvastaiseksi. Iso ja jatkuva riita kaikkialla. Kukaan ei oikein ota asiaan virallisesti kantaa. Mutta jos ostaa rivarin "omalla" pienellä pihalla, se tarkoittaa, että siihen on täysin sama itsehallintaoikeus, kuin ostamallaan saunalla.

        Asia menossa oikeusasteissa, mutta kertomasi väärän laintulkinnan mukaan, jos ei ole erikseen hallintaoikeudesta määriteltynä, että yhtiö hallitsee pihaasi, se on sun hallinnassa.

        Meitin yhtiössä piha- asia on ok. Nyt riidellään sisääntuloportaista :DDD Jokaisella vähän erilaiset, kaikki itse tehneet. Mutta rakennusviranomaisten hyväksyntä ja sitten joku hallituksen pikkupoika alkaa polkemaan jalkaa, "taloyhtiön portaat"

        Kimppakiva, se toimii tai ei. Mutta useimiten, se on lähinnä riitelyä. Yhtiöjärjestyksen pitää olla selkeä ja kattava. Mutta myös lain mukainen. Ei kande ostaa pihaa naapurien kakaroitten leikkipaikaksi.

        Hupaisa vanha linkki riitelemisen periaatteista:

        https://www.google.fi/search?q=asoy hallintaoikeus piha&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a#client=firefox-a&hs=i2p&rls=org.mozilla:fi:official&q=as oy hallintaoikeus piha&spell=1&sa=X&ei=h1bTUfmJIqmr4ATx8YHYCQ&ved=0CCcQBSgA&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48705608,d.bGE&fp=f9b6e2c0e4be174e&biw=1366&bih=608

        Sen päälle veres asoylaki, jonka takia suunnilleen taulun maalaamiseenkin tarvitaan yhtiökokouksen lupa. Hallitus ja yhtiökokous, sekä isännoitsijä huutavat hurraata....................... Osakkaat ei, nehän kuitenkin niittenkin palkat maksaa.

        Se siis syynä siihen, että eri yhtiöitten hinnat erikaisia. Joissain homma toimii asukkaitten ehdoilla, joissain ei. Typerää, itsestään selvän asian takia pitää pitää kalliita yhtiökokouksia ja istua oikeuksia ja muutella yhtiöjärjestyksiä.

        Lakimuutos tulee aikanaan, siihen asit, iloista riitelemistä!

        Mainiten, nyt menossa riitely valokatoksista. JIIIHAA. Olemassa yhdenvertaisuuspykälä. Jos jollain valokatos, kaikilla saa olla. Jostain syystä mitään kirjallista yhtiökokouspaperia mistään yhtiön hyväksynnästä ei löydy. Net jotka teki katokset ensin oli hallituksen jäseniä ja ne muuttaneet ties milloin jonnekin muualle :DDD

        Jos haluat tympeämpää meininkiä, muuta paritaloon, sitten se riemu vasta ratkeaa.


    • Piip piip

      Kiitokset vastauksista. Tuntuu tosiaan kummalliselta, että hinta rivarissa, jonka ulko-ovista astut suoraan jalkakäytävälle on sama, kuin rivitalossa, jossa sinulla on pieni piha.

    • Aapeli123

      Pihalla ei ole merkitystä hintaan. Avara pihapiiri vain helpottaa myyntiä.

    • Mutta tontin hinta

      nostaa asunnon arvoa jos sen omistaa taloyhtiö.

    • Kauan asunut

      Meidänkin yhtiössä on 4 taloa ja samankokoisissakin asunnoissa on erikokoiset pihat. Taloyhtiö on kuitenkin vanha. Riitaa tulee kuitenkin joskus siitä, kun myös päätyasuntojen pihat ovat isompia kuin muut. Keväällä ja syksyllä pihatöiden yhteydessä ne ovat yksityisiä, mutta jios pistät tunniksi aurinkotuolin ko. tilaan, jo saattaa nousta meteli.Olisi hyvä jos uusimmissa rivikodeissa jyvitettäisiin pihta ja terassitkin eli laskettaisiin erikseen "pihaoskakkeiden" arvo. Miksiköhän aina keskustelut kaatuu tuohon taloyhtiön piha - oma piha taloyhtiön asunto - oma asunto. Asukas hallitsee ja vastaa tietyistä korjauksista ja kunnosta niin pihan kuin asunnonkin suhteen ja niinkuin yllä kirjoitettiin , piha kuuluu myös kotirauhan piiriin. Rivitalon yksityispihassa ei ole lupa taloyhtiön hallituksenkaan tallustella ilman syytä ja lupaa , vähintäinkin on ilmoitusvelvollisuus.

      • "Rivitalon yksityispihassa ei ole lupa taloyhtiön hallituksenkaan tallustella ilman syytä ja lupaa , vähintäinkin on ilmoitusvelvollisuus. "

        Tosin sitä pihaa ei ole ellei sitä ole määritelty yhtiöjärjestyksessä. Joku taloyhtiön pihamaalle istutettu pensasrivi tai kuusiaita ei asiaa muuta.

        Käytännössähän ei ongelmia juurikaan tule vaikka ei hallitsisikaan piha-aluetta, paitsi jos tulee esim. tarve leventää pihan takana kulkevaa tietä yms.

        Mutta kun asia on niin helppo hoitaa. Päivitetään yhtiöjärjestys ja lisätään siihen kartta jossa piha-aluiden sijainti on merkitty. Asemapiirros on hyvä pohja, sitten joko ohutkärkisellä kynällä ja viivoittimella voi piirtää, tai vaikka paintilla. Hyväksyntä yhtikokokouksessa ja hakemus sisään (samalla muutenkin päivitys, eli osakepääoma euromääräiseksi ja mahdollinen ulkomaalaispykälä pois yms). Jokaisen hallinta-alueen koko voidaan piirtää saman kokoiseksi, se ei loukkaa kenenkään oikeuksia (koska oikeutta siihen ei alunperinkään ole ollut). Jos jollain on laittomasti yhtiön yhteisalueelle sijoitettuja kasveja, niin hän siirtää ne pois, tai sitten yhtiö ko. osakkaan kustannuksella.


    • Miksi aina pitää

      tehdä yksinkertaisista asioista niin saa`tanan vaikeaksi että asioista sovittaisiin yhteisymmäryksessä.

    • Kauan asunut

      Anteeksi nyt arvoisa välittäjä, mutta kun se piha on vastaavaa aluetta kuin sisätilakin, vaikka aluetta ei olekkaan rahalla mitattu eikä metrin mitalla. Rivitalon yksityispihalla ON myös yksityissuoja ja alueelle tunkueutuja on kotirauhan rikkoja. Jopa autolla on sama suoja , asuntovaunulla ym. Myös sisätilat ovat kaikki yhtiön yhteistä omaisuutta, mutta tiettyjen osakkeiden omistajien "hallinnassa", jolloin heillä on myös velvollisuus pitää asunto kunnossa, samoin "hallinnassa" oleva piha-alue.

      Laittomat istutukset hallinnassa olevalla pihalla? Mitähän niillä tarkoitat? Missä niin on tehty ja kuka sen päättää mikä on laiton istutus?
      Taloyhtiössä voidaan tosin sopia kuten monessa kunnassakin on järjestyssäännöissä sovittu, että pihaan ei istuteta suurikokoisia puita, jotka vievät voiman ja varjostavat naapuria. Rivikodin pihassa lähes kaikki on lähellä rajaa.
      Kyllä asia on niin, että ainakaan taloyhtiö ei kylläkään niitä isutuksia omista. Naapurisopu voi vaatia isojen puiden kaatamista ja naapurukset sopia raja-aidoista ja niiden korkeudesta, mutta taloyhtiö (hallitus) ei voi tulla yksityispihaan ja viedä pensaita ja kukkaistutuksia muualle vaikka lipputangon juurelle jne eli istutuksia, joita joku on vuosia hoitanut ja ostanut ensin taimet kalliilla hinnalla. Jos istutukset ovat esteenä huolloille tai muuten aiheuttavat haittaa esim. isojen puiden juuret vesiputkistolle tai sähkökaapeleille, asiasta kuuluu ilmoittaa ja "omistajalla" etuoikeus siirtää tai poistaa ko. kasvi.
      Kyllä meidänkin talossa on pihoilla silti tarkat rajat. Asunnon rajat luovat rajat sivusuunassa ja "taloyhtiön omistama" ja istuttama pensasaita edessä rajaamassa pihat. Eri talojen kohdalla pihojen koko kuitenkin vaihtelee, mutta erot eivät vaikuta osakemääriin. Päätyasunnot ovat asia erikseen. Niihin kun on lisätty neliöitä suojaksi katua vasten.
      Asukkaalla ei voi kuitenkaan olla jatkuva hoito velvollisuus huomattavasti suurempaan alueeseen kuin muilla vastaavan osakemäärän omistavilla mutta ei muuta käyttöoikeutta. Se sotii jo yleistä lainsäädäntöä vastaan. Orjatyövoima on kielletty. Kaikki ulkopuolisten työntekijöiden pihahoidot taas alkavat maksamaan jo maltaita, joten riitely tuskin kannattaa.

      Meille viereisen katutöiden takia rakennuksia mittailut henkilökin kävi ilmoittamassa ensin oven takana, että pyörii pihapiirissä ko. asian takia sen päivän aikana. Ettei tarvitse pelätä tai ihmetellä, Aina ei kaikki taloyhtiön palkkaamat henkilöt ole näin tehneet ja tätä kultaista sääntöä eli yksityisrauhaa ja suojaa kunnioittaneet Vaan juuri ko. ihme olettamukseen nojaten, että kaikki piha on yhteistä ryntäilee sinne sun tänne mielensä mukaan etukäteen ilmoittelematta.

      • Jos pihaa ei ole yhtiöjärjestyksessä määritelty kuuluvaksi osekryhmälle, niin osake ryhmän omistaja EI HALLITSE PIHA-ALUETTA. Mikä asiassa on niin v-tun vaikea ymmärtää????


    • Rivitalossa,kun

      taloyhtiö joko omistaa tontin tai on vuokratontti.Meidän taloyhtiössä on oma tontti ja yhteiset alueet ja osakkailla etupiha 10x12m ja takapiha 10x15m.Asukkaat hoitavat omat pihansa ja taloyhtiö yhteiset alueet.Kun otetaan huomioon ,että taloyhtiö omistaa tontin niin nostaahan se asunnon arvoa sanooha se tyhmänkin järki.Osakas saa istutella pihalleen ihan mitä haluaa mutta ei suuriksi kasvavia puita tai ne täytyy pitää leikkaamalla matalina.

    • Kauan asunut

      Meillä on myös oma tontti taloyhtiöllä ja vaikka ei olisikaan, niin hallintaoikeus on hallintaoikeus. Itse asiassa osakelain mukaan kukaan ei omista yhtään mitään yksin, vaan kaikki yhdessä koko taloyhtiön.
      Siihen kuuluu kaikki rakennukset , pihat, huoltopisteet jne. Kullakin asukkaalla on koko yhtiöstä ostettuna tietyn suuruinen osakekanta, joka osakekanta oikeuttaa tietyn asunnon hallintaan pihoineen päivineen ja oikeuttaa myös käyttämään jakamattomia tiloja kuten lasten leikkipuistoa , roskista jne.
      Vuokralaisillekkin kuuluu hallintaoikeus asuntoon ja asunnon yhteydessä olevaan pihaan. Se ei ole yksin omistuksesta kiinni.Hoitaahan yleensä kaikki asuntojen omistajat omia pihojaan. Jos ne olisi taloyhtiön , taloyhtiön kuuluisi hoitaa kaikkien pihat, koska ketään ei voi pakottaa palkattomaan pakkotyöhön yhteisalueilla. SANOOHAN SEN JO MAALAISJÄRKIKIN LAKI VIELÄ PAREMMIN.
      Jos alueet olisivat yhteisiä, kuuluisi se mainita yhiöjärjestyksessä myös tai muut pihapiiriä koskevat rajoitukset. Ko. seikka taas kyllä alentaa asuntojen arvoa huomattavasti.

    • Ei rivitalossa

      voi määritellä pihan arvoa mutta jos taloyhtiö omistaa tontin niin tietysti se nostaa huoneistonkin arvoa. Oma tontti nostaa aina kiinteistön arvoa olise sitten oma-,rivi- tai kerrostalo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1837
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1534
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1233
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe