Tarviiko?

@/12@

Onko hevosella/ponilla pakko olla kaveri ja onko mahdollista ostaa hevonen/poni taajamaassa?

25

476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Taajamissa täytyy aina katsoa tapauskohtaisesti voiko hevosen ottaa vai ei. Jos naapureita on "heti seinän takana", lupaa ei välttämättä saa, tai jos esim lantalalle ei löydy sopivaa paikkaa tms. En itsekään tiedä kaikkea, kun me asumme maalla, mutta eiköhän kunnantalolta saa tietoa jos käy sieltä kyselemässä. Ainakin osaavat sieltä kertoa, mistä voi kysellä jos he eivät tiedä.
      Taajamassa voi myös olla hankalaa löytää tilaa tarpeeksi suurelle tarhalle, laitumesta puhumattakaan. Tosin tiedän hevosia joilla ei ole laidunta ja niille sitten niitetään heinää tai niitä syötellään, mutta itse pidän kunnollisen kokoista laidunta tärkeämpänä kuin toista hevosta.

      Mistä pääsemmekin hevosen pitämiseen yksin... Siinä on kahta kuppikuntaa. Toiset vaahtoavat siitä että hevonen on laumaeläin ja ehdottomasti on oltava toinenkin hevoseläin jne, mutta mm. itse olen omakohtaisesti todennut, että hevonen voi olla onnellinen vaikka olisikin ilman hevosseuraa. Tiedän muutamankin tapauksen, jossa poni tai hevonen on ollut jollain tallilla hoidossa, ja on sitten karannut sieltä ja palannut kotiin missä ei muita hevosia ole. Ja joskus aiemmin täällä ilmoittautui pari muutakin joilla on samanlaisia kokemuksia.

      • @/12@

        Minkä kokoinen tarha on yleensä?


    • Ei siihen taida olla mitään yleismittaa, tarhojen koko riippuu hyvin usein siitä, kuinka suureksi ne on mahdollista tehdä. En tiedä onko siihen olemassa omia säädöksiään... Minusta tarhan pitäisi olla väh. 20x20m että hevosella on tilaa vähän juoksennellakin halutessaan, isompi, jos laidunta ei ole. Mutta se on vain minun mielipiteeni. Olen nähnyt tarhoja jotka ovat vain muutaman hevosenmitan kanttiinsa, mutta jos hevonen haluaisi juoksennella, joko ilokseen tai talvella lämpimikseen, siihen ei ole tilaa niin pienessä tarhassa. Se ei ole hyvä, siihen nähden että useimmat hevoset viettävät tarhassa suurimman osan päivää.

      • @/12@

        Riittääkö n.5x15m laitumeen?


    • Ei mitenkään. Se on pieni tarhaksikin. Siitä mitä siellä alunperin kasvaa, hevonen syö osan ja lopun se tallaa jalkoihinsa siellä kuljeksiessaan. Ja koska tila on pieni, siellä ei ehdi kasvaa mitään ennen kuin hevonen jo taas tallaa sen. Tuon kokoinen alue on syöty tyhjiin alle viikossa, ja sen jälkeen se on pelkkä savipohjainen pieni tarha joka muuttuu kuralammikoksi sadekeleillä kun hevonen velloo maan ja veden sekaisin. En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta...

      • @/12@

        Ei meillä sitten ole tilaa laitumeen mutta tarhaan kyllä on,mutta jos ymmärsin oikein niin laidunta ei ole pakko olla, vai? mitä tarhan pohja voisi olla?


    • Useimmat laittavat hiekkaa. Mutta kannattaa salaojittaa hyvin jos vain mahdollista, muuten sekin helposti liejuuntuu. En tiedä onko laitumesta olemassa jotain lakia kun meidän ei ole koskaan tarvinnut asiaa ajatella. Henk koht pidän laidunta ehdottomana, mutta kuten sanottu, tiedän muutaman joilla ei ole. Niillä on kuitenkin isot tarhat, joten hevosilla on tilaa juosta kunnolla niin halutessaan, mikä on yksi syy siihen että pidän laidunta tärkeänä. Hevosen pitäisi voida "oikoa jäseniään" halutessaan mikä on hankalaa jos tarha on kovin pieni. Jos hevonen ei pääse purkamaan energiaansa tarhassa tai laitumella, se helposti alkaa purkaa sitä ratsastaessa ja/tai käsiteltäessä, mikä sitten johtaa ongelmakäyttäytymiseen hevosen turhautuessa.

      • @/12@

        voiko hevosella olla "aitaus" vai onko se sama asia kuin tarha?


      • @/12@

        voiko olla pohja pelkkää maata eli ei pistetä hiekkaa?


    • Aitaus mielletään enimäkseen tarhaksi, ainakin meillä päin, mutta se voi tarkoittaa mitä tahansa aidattua aluetta joka on hevoselle tarkoitettu. Pohja voi toki olla pelkkä maapohja, mutta kuten sanottu, mitä pienempi tila, sen helpommin se liejuuntuu kun maa käy märäksi.

      • @/12@

        Näin että yksi ratsasti soralla voiko semmoisella muka ratsastaa?


      • @/12@
        @/12@ kirjoitti:

        Näin että yksi ratsasti soralla voiko semmoisella muka ratsastaa?

        Ja voiko tiellä ratsastaa meinaan jos meen maastoon niin se on n.500m päässä?


      • @/12@
        @/12@ kirjoitti:

        Ja voiko tiellä ratsastaa meinaan jos meen maastoon niin se on n.500m päässä?

        haloo!!!!!!


    • katherine

      Soratiellä voi ratsastaa, jos sitä ei erikseen kielletä liikennemerkillä. Jos maa on kovin pehmeä ja kavioista jää selkeät jäljet jotka haittaavat autoilijoita, ratsastus voidaan kieltää märkinä aikoina. Ratsastus kuuluu kuitenkin jokamiehenoikeuksiin, kunhan se ei vaurioita tietä.

      Kovalla soratiellä kannattaa vain kävellä.

      Jos ratsun aiot hankkia, olisi hyvä ehdottomasti olla joku kenttä. Hevosella tulisi voida myös laukata ja ravara ympäri vuoden ja sitä harvoin maastossa pystyy tekemään jatkuvasti.

      • @/12@

        voiko kenttä olla jotain muuta kuin hiekkaa? jos ratsastamme nurmikolla syökö se sitten sitä?


      • @/12@
        @/12@ kirjoitti:

        voiko kenttä olla jotain muuta kuin hiekkaa? jos ratsastamme nurmikolla syökö se sitten sitä?

        mikä satula on hyvä olla?


      • mörrinkäinen

        Plus että jos se sora on kovin isoa kiveä, ei kannata ainakaan juoksuttaa ettei hevonen saa kiveniskemiä kavioihinsa. Sopivasti osuessaan kivi saattaa jopa halkaista hevosen kavion, ja se on joko hevosen loppu tai pitkän pitkä sairasloma.


      • @/12@
        @/12@ kirjoitti:

        mikä satula on hyvä olla?

        haloo!!!!!!


    • Periaatteessa kenttä voi olla vaikka maapohjainenkin, mutta kesällä se kovettuu kivikovaksi eikä siinä silloin ole viisasta juoksuttaa hevosta, ja taas sateisilla ilmoilla se liejuuntuu ja muuttuu todella liukkaaksi. Ruohoa hevonen ei siitä syö ellet anna sen syödä. Sepeli taas... No, kuten mörrinkäinen sanoi, liian isot kivet voivat aiheuttaa vakavia ongelmia, ja pienikin sepeli voi mennä kengän väliin mikä voi aiheuttaa kipua hevoselle. Sen takia hiekka on parasta. Ei filleriä, se on samantien liejua kun ensimmäöisen kerran sataa vettä, mutta esim salaojahiekka olisi aivan oivalllista.

      Mikä satulaon hyvä, niin ihan makuasia. Meillä on ollut wintecin kevyitä yleissatuloita mikä riittää mainiosti jos tarkoituksena on harrastaa sekalaista ratsastusta. Jos haluaa painottua johonkin suuntaan, esim kouluun, on hyvä hankkia myös koulusatula. Tai estepuolella estesatula. Maastoiluun on yleissatula ollut hyvä. Satulamerkeistä en osaa sanoa tarkemmin, kuten sanottu, meillä on suosittu winteciä.

      • @/12@

        kannattaako nurmella ratsastaa? vai syökö sitten sitä kesken kaiken? siinä ei ole paljon ruohoa vaan multaa kanssa


      • @/12@
        @/12@ kirjoitti:

        kannattaako nurmella ratsastaa? vai syökö sitten sitä kesken kaiken? siinä ei ole paljon ruohoa vaan multaa kanssa

        Voinko ratsastaa yli 130cm alle 150cm korkuisella ponilla?


    • Toistan: ei syö ellet anna sen syödä. Ja siis mitä nurmikkoa tarkoitat? Jollain pellolla voi kyllä ratsastaa jos saa pellon omistajalta luvan, mutta millään puiston nurmikolla ei ole suotavaa ratsastella, koska nurmikko on sellaisissa paikoissa niin pehmeää että siihen jäisi syvät kavionjäljet mikä pilaisi nurmikon. Ja kuten jo sanoin, maapohjainen paikka on liukas märällä kelillä mikä voi olla vaarallista jos hevoselta luistaa jalat alta.

      Virkistäpä vähän muistiani: Kuinka pitkä olet? Vaikuttaa siihen minkä kokoinen hevonen olisi sinulle sopiva.

      • @/12@

        n.170cm


    • mörrinkäinen

      Siinä tapauksessa n. 150cm olisi hyvä.

    • Samaa mieltä. N. 150cm olisi sopiva.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      158
      6527
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3908
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2015
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1969
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1809
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1563
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1518
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      19
      1499
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1390
    Aihe