Kolikkoesimerkki for Dummies

blindwatchmaker

Lienee aika laittaa piste *JC:n epärehelliselle kreationistiselle kiemurtelulle. Mahdollisuuksia rehtiin väärässä olonsa tunnustamiseen on hänelle annettu jo enemmän kuin tarpeeksi.

Kreationistien rajallisen älyllisen kapasiteetin vuoksi esitän väitteeni mahdollisimman yksinkertaisesti, selkeäsi ja todennäköisyyslaskennan yleisesti hyväksyttyjä käsitteitä ja termejä käyttäen. Toinen syy tähän on se, että vaikka kreationistin ymmärryskyvyllä on rajansa, kreationistilla on taipumus kompensoida sitä älyllisen epärehellisyytensä rajattomuudella.

Käyttämäni todennäköisyyslaskennan käsitteet ja termit sekä niiden määritelmät olen ottanut oheisen linkin takaa löytyvästä Aalto-yliopistossa käytetystä kurssimateriaalista:

http://math.aalto.fi/opetus/sovtoda/oppikirja/TodLaskLaskusaannot.pdf

Käytetään esimerkkinä Enqvistin kolikonheitto esimerkin (http://www.skepsis.fi/lehti/2009/2009-4-jarvinen1.html
) satunnaiskoetta yksinkertaisempaa, mutta sitä loogisesti täysin vastaavaa satunnaiskoetta E:

Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä kerran, merkitkää saatu tulos muistiin. Todennäköisyys sille, että saitte juuri tuon tuloksen on 1/2.

----------

Esitetään väitteet:

V1: Satunnaiskoe: Kolikon heitto kerran. Kolikko oletetaan täysin symmetriseksi arvontavälineeksi, jolloin kruunan tai klaavan saamisella on täsmälleen sama todennäköisyys eli ne ovat siis yhtä mahdollisia.

V2: Otosavaruus: Otosavaruus S on joukko S = {kruuna, klaava}, missä kruuna ja klaava ovat alkeistapahtumia ja ovat siten myös satunnaiskokeen E ainoita mahdollisia tulosvaihtoehtoja.

V3: Satunnaiskokeessa voidaan soveltaa klassista todennäköisyyttä, koska alkeistapahtumia on äärellinen määrä ja ne ovat symmetrisiä pohjautuen kolikon symmetrisyyteen. Kummankin alkeistapahtuman todennäköisyys on sama 1/2. Tämä todennäköisyys tiedetään ilman suotuisan alkeistapahtuman valintaa, koska symmetrisen alkeistapahtuman todennäköisyys on aina 1/n, missä n on alkeistapahtumien rajallinen lukumäärä.

V4: Tulos: Satunnaiskokeen E tuottama tulos on satunnaisesti jokin otosavaruuden S alkeistapahtumista eli siis joko kruuna tai klaava.

V5: P(S) = 1 eli satunnaiskoe E tuottaa jomman kumman alkeistapahtuman sattumisen varmasti.

V6: Tapahtuma määritellään alkeistapahtumien joukkona. Tapahtuman
määrittävä joukko on otosavaruuden joukon osajoukko. Tapahtumille
voidaan laskea todennäköisyys klassisen todennäköisyyslaskennan matemaattisilla menetelmillä.

V7: Kun sanomme, että jokin tapahtuma sattuu, tarkoitamme tällä aina sitä, että jokin tapahtumaan liittyvistä alkeistapahtumista sattuu.

V8: Satunnaiskokeessa E ei määritellä eksplisiittisesti mitään tapahtumaa eli mitään suotuisia alkeistapahtumia ei nimetä eikä valita. Satunnaiskoe yksinkertaisesti suoritetaan tuloksen tuottamiseksi.

--- Vertailun vuoksi ----

Satunnaiskoe E1: Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä kerran, merkitkää saamanne tulos muistiin. Todennäköisyys sille, että saitte joko kruunan tai klaavan on 1.

Kokeessa E1 määritellään tapahtuma A = {kruuna, klaava}, josta seuraa P(A) = 1

Satunnaiskoe E2:
Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä kerran, merkitkää saamanne tulos muistiin. Todennäköisyys sille, että saitte kruunan on 1/2.

Kokeessa E2 määritellään tapahtuma B = {kruuna}, josta seuraa P(B) = 1/2

--------

V9: Kokeessa E ei siis määritelty mitään tapahtumaa (V8). Mutta on huomioitava että satunnaiskokeen tulos on täsmälleen ja aina juuri se alkeistapahtuma, joka sattuu. On myös ymmärrettävä että sattunut alkeistapahtuma on (kuten nimikin jo kertoo) myös satunnaiskokeen suorittamisen myötä implisiittisesti toteutunut tapahtuma (vrt. V7), jonka todennäköisyys on symmetrisen alkeistapahtuman todennäköisyys eli satunnaiskokeessa E se on 1/2.

V10: Näin on osoitettu, että satunnaiskokeen E kuvauksessa esitetty väite: "... Todennäköisyys sille, että saitte juuri tuon tuloksen on 1/2."
on tosi. Sillä "juuri tuo tulos" ei voi olla mikään muu kuin kokeen suorituksessa sattunut alkeistapahtuma, jolla on tiedetty todennäköisyys.

V11: Väitteisiin V1-V10 pohjautuva perustelu pätee sovellettuna myös alkuperäiseen Enqvistin kolikonheitto esimerkkiin, koska sen alkeistapahtumat, 2^100 erilaista 100 kruuna-klaava-jonoa, ovat myös symmetrisia tuloperiaatteen mukaisesti, kuten olen aiemmin osoittanut. Enqvistin kolikkoheitto esimerkin sisältämä väite on siis myös tosi.

V12: Näin ollen myös *JC:n toistuvasti esittämä väite:

"Sillä kaikissa arvonnoissa ilman suotuisan tapauksen valintaa ennen arvontaa voi syntyä vain satunnainen tulos todennäköisyydellä 1 - ei mitään muuta tulosta tai todennäköisyyttä."

On osoitettu virheelliseksi ja kreationistiseksi potaskaksi.

M.O.T.

Totuus on armotonta - myös lähtökohtaisesti totuudenvastaiselle kreationistillekin. Varsinkin matemaattiikkaan ja logiikkaan pohjautuva totuus.

115

1051

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dummy(muuttuja)

      Ylläkerrottua ymmärtää näköjään jo ihan vitosenkin peruskoulumatikalla.

      • kertomatta jää

        "Ylläkerrottua ymmärtää näköjään jo ihan vitosenkin peruskoulumatikalla."

        No, kerroppa miten sen ymmärrät.


      • ....................
        kertomatta jää kirjoitti:

        "Ylläkerrottua ymmärtää näköjään jo ihan vitosenkin peruskoulumatikalla."

        No, kerroppa miten sen ymmärrät.

        Eikö sulle vieläkään auennu? Ei voi mitään :) Rukoile jumalalta lisää älliä...


    • totuus on armoton

      "Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä kerran, merkitkää saatu tulos muistiin. Todennäköisyys sille, että saitte juuri tuon tuloksen on 1/2."

      Karrikoiden: Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä kerran, saatte kruunan, merkitkää se muistiin. Todennäköisyys sille, että saitte juuri tuon kruunan on 1/2.

      Mitä järkeä on laskea saadulle tulokselle todennäköisyyttä, heiton jälkeen?

      Oikeammin. Todennäköisyys sille, että kolikkoa heittämällä saadaan kruuna on kruunujen lukumäärä jaettuna kruunujen ja klaavojen lukumäärällä = 1/2. Heittämällä ratkeaa, kumpi tuli.

      • blindwatchmaker

        "Karrikoiden: Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä kerran, saatte kruunan, merkitkää se muistiin. Todennäköisyys sille, että saitte juuri tuon kruunan on 1/2."

        Hienoa sehän meni oikein - kai tajuat että tuo on totta? :)

        Sinänsä tuota muistiin merkitsemistä ei oikeasti tarvita. Yksinkertaistetussa esimerkissäni se on mukana ainoastaan sen takia että alkuperäisessä Enqvistin esimerkissä jono heittojen tulokset merkittiin muistiin. Eikä hänen esimerkissäkään sillä ole muuta merkitystä, kuin että se kuvatussa ajatuskokeessa havainnollistaa, että kolikkoja heittämällä saadaan sattuman tuottama järjestetty jono kruunuja ja klaavoja.

        "Mitä järkeä on laskea saadulle tulokselle todennäköisyyttä, heiton jälkeen?"

        Jos tällaisen kysymyksen esität, niin se kertoo, että et ole vielä aivan ymmärtänyt esimerkkiä. Vinkkinä sanottakoon, että ei siinä lasketakaan saadulle tulokselle todennäköisyyttä heiton jälkeen. Luepa esimerkkini uudelleen, niin ehkä sinulle valkenee, että se tiedetään ennen heittoja ja ilman koko heittoa.

        "Oikeammin. Todennäköisyys sille, että kolikkoa heittämällä saadaan kruuna on kruunujen lukumäärä jaettuna kruunujen ja klaavojen lukumäärällä = 1/2."

        Kuvailit tuossa esimerkin avulla klassisen todennäköisyyden yleisen kaavan.

        Et vielä sitten ole tajunnut, että sen soveltamista ei tarvitse esimerkissä, koska siinä tarvitsee ottaa huomioon vain alkeistapahtumat. Eikä tuota kaavaa tarvita alkeistapahtumien todennäköisyyksien laskemiseen.

        Jos määriteltäisiin tapahtuma (joka ei ole alkeistapahtuma, vaan otosavaruuden osajoukko) niin sille tietenkin laskettaisiin todennäköisyys ko. kaavalla.

        "Heittämällä ratkeaa, kumpi tuli."

        Niin ratkeaakin kyseinen heitton suhteen. Entä sitten? Mikä muuttui? Muuttuiko esim. todennäköisyys sen suhteen tuleeko kruuna vai klaava seuraavalla kerralla?


      • kvasik2

        "Todennäköisyys sille, että kolikkoa heittämällä saadaan kruuna"

        Mille lasket todennäköisyyttä silloin kun heitetään kolme kertaa kolikkoa?


      • blindwatchmaker
        kvasik2 kirjoitti:

        "Todennäköisyys sille, että kolikkoa heittämällä saadaan kruuna"

        Mille lasket todennäköisyyttä silloin kun heitetään kolme kertaa kolikkoa?

        "Mille lasket todennäköisyyttä silloin kun heitetään kolme kertaa kolikkoa?"

        No sehän riippuu tietenkin täysin annetusta tehtävän määrittelystä. Esimerkiksi niistä tapauksista, joiden todennäköisyydestä olemme kiinnostuneita. Vai mitä?

        Esim 1. Heitä kolikkoa kolme kertaa. Mikä on todennäköisyys sille että kaikki kolikot ovat klaavoja?

        tai

        Esim 2. Heitä kolikkoa kolme kertaa. MIkä on todennäköisyys sille, että et saa peräkkäisillä heitoilla samaa kolikon puolta?

        tai

        Esim 3. Satunnaiskokeena on heittää kolikkoa 3 kertaa peräkkäin. Tuloksena on kolmen peräkkäisen heittotuloksen muodostama järjestetty jono. Mikä on tällä tavoin suoritettavan satunnaiskokeen alkeistapahtuman todennäköisyys?

        Miksi kysyt itsestään selvyyksiä?


      • kvasi2
        blindwatchmaker kirjoitti:

        "Mille lasket todennäköisyyttä silloin kun heitetään kolme kertaa kolikkoa?"

        No sehän riippuu tietenkin täysin annetusta tehtävän määrittelystä. Esimerkiksi niistä tapauksista, joiden todennäköisyydestä olemme kiinnostuneita. Vai mitä?

        Esim 1. Heitä kolikkoa kolme kertaa. Mikä on todennäköisyys sille että kaikki kolikot ovat klaavoja?

        tai

        Esim 2. Heitä kolikkoa kolme kertaa. MIkä on todennäköisyys sille, että et saa peräkkäisillä heitoilla samaa kolikon puolta?

        tai

        Esim 3. Satunnaiskokeena on heittää kolikkoa 3 kertaa peräkkäin. Tuloksena on kolmen peräkkäisen heittotuloksen muodostama järjestetty jono. Mikä on tällä tavoin suoritettavan satunnaiskokeen alkeistapahtuman todennäköisyys?

        Miksi kysyt itsestään selvyyksiä?

        Jospa pysyisit Enqvist-teemassa.


      • blindwatchmaker
        kvasi2 kirjoitti:

        Jospa pysyisit Enqvist-teemassa.

        Etkö osaa huomattavalla älylläsi esittää kysymykstä, josta selviää mitä kysyt?


      • junnaamista
        blindwatchmaker kirjoitti:

        "Karrikoiden: Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä kerran, saatte kruunan, merkitkää se muistiin. Todennäköisyys sille, että saitte juuri tuon kruunan on 1/2."

        Hienoa sehän meni oikein - kai tajuat että tuo on totta? :)

        Sinänsä tuota muistiin merkitsemistä ei oikeasti tarvita. Yksinkertaistetussa esimerkissäni se on mukana ainoastaan sen takia että alkuperäisessä Enqvistin esimerkissä jono heittojen tulokset merkittiin muistiin. Eikä hänen esimerkissäkään sillä ole muuta merkitystä, kuin että se kuvatussa ajatuskokeessa havainnollistaa, että kolikkoja heittämällä saadaan sattuman tuottama järjestetty jono kruunuja ja klaavoja.

        "Mitä järkeä on laskea saadulle tulokselle todennäköisyyttä, heiton jälkeen?"

        Jos tällaisen kysymyksen esität, niin se kertoo, että et ole vielä aivan ymmärtänyt esimerkkiä. Vinkkinä sanottakoon, että ei siinä lasketakaan saadulle tulokselle todennäköisyyttä heiton jälkeen. Luepa esimerkkini uudelleen, niin ehkä sinulle valkenee, että se tiedetään ennen heittoja ja ilman koko heittoa.

        "Oikeammin. Todennäköisyys sille, että kolikkoa heittämällä saadaan kruuna on kruunujen lukumäärä jaettuna kruunujen ja klaavojen lukumäärällä = 1/2."

        Kuvailit tuossa esimerkin avulla klassisen todennäköisyyden yleisen kaavan.

        Et vielä sitten ole tajunnut, että sen soveltamista ei tarvitse esimerkissä, koska siinä tarvitsee ottaa huomioon vain alkeistapahtumat. Eikä tuota kaavaa tarvita alkeistapahtumien todennäköisyyksien laskemiseen.

        Jos määriteltäisiin tapahtuma (joka ei ole alkeistapahtuma, vaan otosavaruuden osajoukko) niin sille tietenkin laskettaisiin todennäköisyys ko. kaavalla.

        "Heittämällä ratkeaa, kumpi tuli."

        Niin ratkeaakin kyseinen heitton suhteen. Entä sitten? Mikä muuttui? Muuttuiko esim. todennäköisyys sen suhteen tuleeko kruuna vai klaava seuraavalla kerralla?

        "Hienoa sehän meni oikein - kai tajuat että tuo on totta? :)"

        Ei suinkaan, määritelmällisesti toteutuneen tapauksen todennäköisyys on yksi, eikä tuo 1/2.

        "Jos tällaisen kysymyksen esität, niin se kertoo, että et ole vielä aivan ymmärtänyt esimerkkiä. Vinkkinä sanottakoon, että ei siinä lasketakaan saadulle tulokselle todennäköisyyttä heiton jälkeen. Luepa esimerkkini uudelleen, niin ehkä sinulle valkenee, että se tiedetään ennen heittoja ja ilman koko heittoa."

        Aivan, väärä vastaus tiedetään ennen heittoja. Enqvistin olisi pitänyt ennen heittoja, yksilöidä tapahtuma, jolle hän laskee todennäköisyyden.


      • Apo-Calypso
        kvasik2 kirjoitti:

        "Todennäköisyys sille, että kolikkoa heittämällä saadaan kruuna"

        Mille lasket todennäköisyyttä silloin kun heitetään kolme kertaa kolikkoa?

        Jatkokysymys: Mikä on todennäköisyys sille, että kvasi ei ole EDES Dummy?


      • tieteenharrastaja
        junnaamista kirjoitti:

        "Hienoa sehän meni oikein - kai tajuat että tuo on totta? :)"

        Ei suinkaan, määritelmällisesti toteutuneen tapauksen todennäköisyys on yksi, eikä tuo 1/2.

        "Jos tällaisen kysymyksen esität, niin se kertoo, että et ole vielä aivan ymmärtänyt esimerkkiä. Vinkkinä sanottakoon, että ei siinä lasketakaan saadulle tulokselle todennäköisyyttä heiton jälkeen. Luepa esimerkkini uudelleen, niin ehkä sinulle valkenee, että se tiedetään ennen heittoja ja ilman koko heittoa."

        Aivan, väärä vastaus tiedetään ennen heittoja. Enqvistin olisi pitänyt ennen heittoja, yksilöidä tapahtuma, jolle hän laskee todennäköisyyden.

        Kyllä hän yksilöi tuon tapahtuman:

        "Enqvistin olisi pitänyt ennen heittoja, yksilöidä tapahtuma, jolle hän laskee todennäköisyyden."

        Ihan samalla tavalla kuin viikon lottorivi on jo veikatessa yksilöity, vaikka sen sisältöä ei vielä tiedetäkään. Vai väitätkö, että täysosuman saanti onkin varmaa (todennäköisyys yksi), koska mikä tahansa rivi kelpaa?


      • blindwatchmaker
        junnaamista kirjoitti:

        "Hienoa sehän meni oikein - kai tajuat että tuo on totta? :)"

        Ei suinkaan, määritelmällisesti toteutuneen tapauksen todennäköisyys on yksi, eikä tuo 1/2.

        "Jos tällaisen kysymyksen esität, niin se kertoo, että et ole vielä aivan ymmärtänyt esimerkkiä. Vinkkinä sanottakoon, että ei siinä lasketakaan saadulle tulokselle todennäköisyyttä heiton jälkeen. Luepa esimerkkini uudelleen, niin ehkä sinulle valkenee, että se tiedetään ennen heittoja ja ilman koko heittoa."

        Aivan, väärä vastaus tiedetään ennen heittoja. Enqvistin olisi pitänyt ennen heittoja, yksilöidä tapahtuma, jolle hän laskee todennäköisyyden.

        "... määritelmällisesti toteutuneen tapauksen todennäköisyys on yksi ..."

        Täsmälleen tuo kohta on totta, minkä tahansa tapauksen kohdalla. Toteutuneen tapahtuman todennäköisyys todellakin ajatellaan olevan yksi. Tämä helpottaa monesti laskelmien tekoa. (Eri asia on sitten ns. posteriori-todennäköisyys, jota hyödynnetään ehdollisen todennäköisyyden laskelmissa, mutta ei siitä sen enempää)

        Esimerkin mukaisesta ajatuskokeesta kannattaa huomioida muutama seikka sen ymmärtämiseksi mitä Enqvist halusi sillä oikeasti kertoa.

        Ensinnäkin, tottakai jokin tulos sattuu väistämättä, niinkuin on jo todettu - sattuman ansiosta.

        Toiseksi, esimerkissä kuitenkin tarkastellaan sattuneen jonon todennäköisyyttä kaikkien mahdollisten ko. satunnaiskokeen suorittamisen kannalta - Enqvistin sananvalinnoista huolimatta.

        Tähän seikkaan liittyen, itse olisin esittänyt Enqvistin esimerkin kuvauksen seuraavasti:

        "Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä sata kertaa, merkitkää saatujen kruunujen ja klaavojen jono muistiin. Juuri sen jonon saamisen todennäköisyys, jonka saitte, on yhden suhde triljoonaan triljoonaan. Siinä se kuitenkin tapahtui teidän nenänne edessä. ...
        "

        Enqvistin sananvalinnoista huolimatta hänen tarkoituksensa ei kuitenkaan ollut hämätä, huijata, tms. Vaikka hänen sananvalintansa eivät olleet ehkä parhaat mahdolliset, se ei kuitenkaan muuta sitä miten hän halusi esimerkinsä ymmärrettävän ja sitä kautta kertoa.

        Minun olisi kannattanut mainita tämä seikka jo tuossa avauksessani, mutta ajattelin sitä itsestään selvyytenä.

        "Aivan, väärä vastaus tiedetään ennen heittoja. Enqvistin olisi pitänyt ennen heittoja, yksilöidä tapahtuma, jolle hän laskee todennäköisyyden."

        Enqvistin esimerkissä ei määritellä etukäteen mitään tiettyä tapahtumaa, jonka sattumisen todennäköisyys halutaan laskea. Riittää kun tiedetään, että mahdollisia jonoja on 2^100. Tiedetään myös, että sattuman kautta, koe suoritettaessa yksi noista mahdollista jonoista väistämättä saadaan. Tiedetään myöskin, että kunkin erilaisen jonon sattumisen todennäköisyys on 1/2^100.

        Enqvistin esimerkillä ei ollut lopulta mitään muuta tarkoitusta kuin osoittaa, että puhtaan sattuman kautta voi sattua mikä tahansa tapahtuma A mikä tiedetään mahdolliseksi tapahtua, mutta jonka todennäköisyys tiedetään hyvin pieneksi.

        Ja se miksi Enqvist käytti 100 kolikonheiton sarjan satunnaiskoetta esimerkkinä, johtui siitä, tuloperiaatteella 100 kolikon heiton sarja tuottaa "helposti" valtavan ison otosavaruuden, jolloin yksittäisen alkeistapahtuman todennäköisyys on hyvin pieni.

        Toivottavasti nämä vastaukseni auttavat ymmärtämään Enqvistin esimerkkiä.


      • ei Erkkikään
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Kyllä hän yksilöi tuon tapahtuman:

        "Enqvistin olisi pitänyt ennen heittoja, yksilöidä tapahtuma, jolle hän laskee todennäköisyyden."

        Ihan samalla tavalla kuin viikon lottorivi on jo veikatessa yksilöity, vaikka sen sisältöä ei vielä tiedetäkään. Vai väitätkö, että täysosuman saanti onkin varmaa (todennäköisyys yksi), koska mikä tahansa rivi kelpaa?

        "Ihan samalla tavalla kuin viikon lottorivi on jo veikatessa yksilöity, vaikka sen sisältöä ei vielä tiedetäkään."

        Tämä on kans sellainen lauseen poikanen, ettei siitä ota selvää Erkkikään. Mitähän mahtanee tarkoittaa sisältö?


      • blindwatchmaker kirjoitti:

        Etkö osaa huomattavalla älylläsi esittää kysymykstä, josta selviää mitä kysyt?

        "Etkö osaa huomattavalla älylläsi esittää kysymykstä, josta selviää mitä kysyt?"

        Kvasin ongelma on se, ettei hän ymmärrä kysymyksiään.


      • unelmiako?
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Kyllä hän yksilöi tuon tapahtuman:

        "Enqvistin olisi pitänyt ennen heittoja, yksilöidä tapahtuma, jolle hän laskee todennäköisyyden."

        Ihan samalla tavalla kuin viikon lottorivi on jo veikatessa yksilöity, vaikka sen sisältöä ei vielä tiedetäkään. Vai väitätkö, että täysosuman saanti onkin varmaa (todennäköisyys yksi), koska mikä tahansa rivi kelpaa?

        "Kyllä hän yksilöi tuon tapahtuman:

        Ihan samalla tavalla kuin viikon lottorivi on jo veikatessa yksilöity, vaikka sen sisältöä ei vielä tiedetäkään."

        Kerro, missä Enqvist yksilöi tapahtuman, jolle hän sitten laskee todennäköisyyden?


      • tieteenharrastaja
        ei Erkkikään kirjoitti:

        "Ihan samalla tavalla kuin viikon lottorivi on jo veikatessa yksilöity, vaikka sen sisältöä ei vielä tiedetäkään."

        Tämä on kans sellainen lauseen poikanen, ettei siitä ota selvää Erkkikään. Mitähän mahtanee tarkoittaa sisältö?

        Koetetaanpa vaijerista:

        "Tämä on kans sellainen lauseen poikanen, ettei siitä ota selvää Erkkikään. Mitähän mahtanee tarkoittaa sisältö?"

        Tämän viikon lottorivi on erittäin hyvin määritelty käsite. Sellaiseksi ei kelpaa mikä tahansa numerojono, vaan vain se, jonka arvonnan valvojat vahvistavat viralliseksi. Koska tuon aarteen sisältö on siihen saakka tuntematon, todennäköisyys arvata se etukäteen on totisesti hyvin pieni kuten kaikki lottoajat hyvin tietävät.

        Arvonnan kuluessa tuo pieni todennäköisyys pallo kerrallaan kasvaa ja on viimeisen pallon pudottua - mutta ei ennen - tasan ykkönen. Voittajat hymyilevät eikä hävinneiden kannata inkuttaa, että mikä tahansa olisi käynyt ja minunkin veikkaukseni pitää saada palkinto. Silti, tuo sama todennäköisyys, nyt tasan yksi, oli ensimmäiseen palloon asti sama olemattoman pieni luku kuin koko viikon siihen asti. Suotuisaa tapausta ei nimetty lukujonona, silti todennäköisyys oli, ja voitiin jopa laskeakin.

        Eikö muistutakin Enqvistin kolikkojonoa?


      • tieteenharrastaja
        unelmiako? kirjoitti:

        "Kyllä hän yksilöi tuon tapahtuman:

        Ihan samalla tavalla kuin viikon lottorivi on jo veikatessa yksilöity, vaikka sen sisältöä ei vielä tiedetäkään."

        Kerro, missä Enqvist yksilöi tapahtuman, jolle hän sitten laskee todennäköisyyden?

        Aika monestihan tuo on jo kerrottukin:

        "Kerro, missä Enqvist yksilöi tapahtuman, jolle hän sitten laskee todennäköisyyden?"

        Hän antaa tarkan ohjeen, miten lukija (joskus tulevaisuudessa) heittää kolikkoa sata kertaa ja panee muistiin kruunut ja klaavat. Ihan niinkuin lottokone pudottelee pallot ja valvojat vahvistavat, että tämä eikä mikään muu. Nyt ei vain vielä ole se hetki.

        Jos jokainen lottoaja ymmärtää tämän viikon rivin, vaikka sitä ei ole numerojonona etukäteen yksilöity, Enqvistin lukijain pitäisi tajuta, että "tuo (tuleva kruunu-klaava-)rivi" ei ole mikä tahansa, vaan nimenomaan se, minkä kokeentekijä tulee saamaan. Vaikka se voikin olla "mikä tahansa" niinkuin lottorivikin, vain se yksi kelpaa, ei mikä tahansa. Siksi ennakkotodennäköisyys on pieni. vaikka jälkitodennäköisyys on yksi.


      • tieteenharrastaja
        moloch_horridus kirjoitti:

        "Etkö osaa huomattavalla älylläsi esittää kysymykstä, josta selviää mitä kysyt?"

        Kvasin ongelma on se, ettei hän ymmärrä kysymyksiään.

        Hänen ongelmansa takana on taipumus yrittää puhuä hämäriä toivossa että tulkittaisiin viisaaksi.


      • lottolaput
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Aika monestihan tuo on jo kerrottukin:

        "Kerro, missä Enqvist yksilöi tapahtuman, jolle hän sitten laskee todennäköisyyden?"

        Hän antaa tarkan ohjeen, miten lukija (joskus tulevaisuudessa) heittää kolikkoa sata kertaa ja panee muistiin kruunut ja klaavat. Ihan niinkuin lottokone pudottelee pallot ja valvojat vahvistavat, että tämä eikä mikään muu. Nyt ei vain vielä ole se hetki.

        Jos jokainen lottoaja ymmärtää tämän viikon rivin, vaikka sitä ei ole numerojonona etukäteen yksilöity, Enqvistin lukijain pitäisi tajuta, että "tuo (tuleva kruunu-klaava-)rivi" ei ole mikä tahansa, vaan nimenomaan se, minkä kokeentekijä tulee saamaan. Vaikka se voikin olla "mikä tahansa" niinkuin lottorivikin, vain se yksi kelpaa, ei mikä tahansa. Siksi ennakkotodennäköisyys on pieni. vaikka jälkitodennäköisyys on yksi.

        "Hän antaa tarkan ohjeen, miten lukija (joskus tulevaisuudessa) heittää kolikkoa sata kertaa ja panee muistiin kruunut ja klaavat. Ihan niinkuin lottokone pudottelee pallot ja valvojat vahvistavat, että tämä eikä mikään muu. Nyt ei vain vielä ole se hetki.

        Jos jokainen lottoaja ymmärtää tämän viikon rivin, vaikka sitä ei ole numerojonona etukäteen yksilöity, Enqvistin lukijain pitäisi tajuta, että "tuo (tuleva kruunu-klaava-)rivi" ei ole mikä tahansa, vaan nimenomaan se, minkä kokeentekijä tulee saamaan. Vaikka se voikin olla "mikä tahansa" niinkuin lottorivikin, vain se yksi kelpaa, ei mikä tahansa. Siksi ennakkotodennäköisyys on pieni. vaikka jälkitodennäköisyys on yksi."

        Unohdit ennen lottoarvontaa tehdyt lottorivit. Niille voidaan laskea todennäköisyys. Arvotuille lottonumeroille arvonnan jälkeen, on ajanhukkaa laskea todennäköisyyksiä.


      • rakstitusta
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Koetetaanpa vaijerista:

        "Tämä on kans sellainen lauseen poikanen, ettei siitä ota selvää Erkkikään. Mitähän mahtanee tarkoittaa sisältö?"

        Tämän viikon lottorivi on erittäin hyvin määritelty käsite. Sellaiseksi ei kelpaa mikä tahansa numerojono, vaan vain se, jonka arvonnan valvojat vahvistavat viralliseksi. Koska tuon aarteen sisältö on siihen saakka tuntematon, todennäköisyys arvata se etukäteen on totisesti hyvin pieni kuten kaikki lottoajat hyvin tietävät.

        Arvonnan kuluessa tuo pieni todennäköisyys pallo kerrallaan kasvaa ja on viimeisen pallon pudottua - mutta ei ennen - tasan ykkönen. Voittajat hymyilevät eikä hävinneiden kannata inkuttaa, että mikä tahansa olisi käynyt ja minunkin veikkaukseni pitää saada palkinto. Silti, tuo sama todennäköisyys, nyt tasan yksi, oli ensimmäiseen palloon asti sama olemattoman pieni luku kuin koko viikon siihen asti. Suotuisaa tapausta ei nimetty lukujonona, silti todennäköisyys oli, ja voitiin jopa laskeakin.

        Eikö muistutakin Enqvistin kolikkojonoa?

        "Arvonnan kuluessa tuo pieni todennäköisyys pallo kerrallaan kasvaa ja on viimeisen pallon pudottua - mutta ei ennen - tasan ykkönen. Voittajat hymyilevät eikä hävinneiden kannata inkuttaa, että mikä tahansa olisi käynyt ja minunkin veikkaukseni pitää saada palkinto. Silti, tuo sama todennäköisyys, nyt tasan yksi, oli ensimmäiseen palloon asti sama olemattoman pieni luku kuin koko viikon siihen asti. Suotuisaa tapausta ei nimetty lukujonona, silti todennäköisyys oli, ja voitiin jopa laskeakin."

        Suotuisat tapaukset voi jokainen raksittaa lottolappuun ja näille raksituille voidaan laskea todennäköisyys voittoihin.


      • kvasi2
        kvasik2 kirjoitti:

        "Todennäköisyys sille, että kolikkoa heittämällä saadaan kruuna"

        Mille lasket todennäköisyyttä silloin kun heitetään kolme kertaa kolikkoa?

        Oli näköjään liian vaikea kysymys vastattavaksi ... .


      • blindwatchmaker
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Hänen ongelmansa takana on taipumus yrittää puhuä hämäriä toivossa että tulkittaisiin viisaaksi.

        Olen huomannut saman.


      • tieteenharrastaja
        rakstitusta kirjoitti:

        "Arvonnan kuluessa tuo pieni todennäköisyys pallo kerrallaan kasvaa ja on viimeisen pallon pudottua - mutta ei ennen - tasan ykkönen. Voittajat hymyilevät eikä hävinneiden kannata inkuttaa, että mikä tahansa olisi käynyt ja minunkin veikkaukseni pitää saada palkinto. Silti, tuo sama todennäköisyys, nyt tasan yksi, oli ensimmäiseen palloon asti sama olemattoman pieni luku kuin koko viikon siihen asti. Suotuisaa tapausta ei nimetty lukujonona, silti todennäköisyys oli, ja voitiin jopa laskeakin."

        Suotuisat tapaukset voi jokainen raksittaa lottolappuun ja näille raksituille voidaan laskea todennäköisyys voittoihin.

        Voidaan, mutta ei ole pakko:

        "Suotuisat tapaukset voi jokainen raksittaa lottolappuun ja näille raksituille voidaan laskea todennäköisyys voittoihin."

        "Suotuisan" lottorivin todennäköisyys on olemassa ja sama, vaikka kukaan ei sitä "raksittaisi" saaden kuusi oikein Vaikka yksikään ei lottoaisi eikä edes arvontaa suoritettaisi, niin tuon rivin todennäköisyys ei hievahtaisikaan.

        Varmuden vuoksi vielä tiedoksi, että erilaiset "systeemit" lotossa ovat vain tapoja veikata mona riviä helposti kerralla.


      • tieteenharrastaja
        lottolaput kirjoitti:

        "Hän antaa tarkan ohjeen, miten lukija (joskus tulevaisuudessa) heittää kolikkoa sata kertaa ja panee muistiin kruunut ja klaavat. Ihan niinkuin lottokone pudottelee pallot ja valvojat vahvistavat, että tämä eikä mikään muu. Nyt ei vain vielä ole se hetki.

        Jos jokainen lottoaja ymmärtää tämän viikon rivin, vaikka sitä ei ole numerojonona etukäteen yksilöity, Enqvistin lukijain pitäisi tajuta, että "tuo (tuleva kruunu-klaava-)rivi" ei ole mikä tahansa, vaan nimenomaan se, minkä kokeentekijä tulee saamaan. Vaikka se voikin olla "mikä tahansa" niinkuin lottorivikin, vain se yksi kelpaa, ei mikä tahansa. Siksi ennakkotodennäköisyys on pieni. vaikka jälkitodennäköisyys on yksi."

        Unohdit ennen lottoarvontaa tehdyt lottorivit. Niille voidaan laskea todennäköisyys. Arvotuille lottonumeroille arvonnan jälkeen, on ajanhukkaa laskea todennäköisyyksiä.

        En unohtanut. Lue ylläoleva vastaus.

        "Arvotuille lottonumeroille arvonnan jälkeen, on ajanhukkaa laskea todennäköisyyksiä."

        Jokaiselle lottoriville on siis olemassa hyvin pieni todennäköisyys ennen arvontaa sekä ykkönen arvonnan jälkeen kuten myös Enqvistin kolikkosarjalle. Nuo ovat kuitenkin tapahtuman todennäköisyysrakenteen ominaisuuksia eivätkä veikkaamisen tai arvontatapahtuman aiheuttamia vaikutuksia.

        Tästähän koko kolmen ketjun (tämä neljäntenä) kisassa on ollut kyse.


    • blindwatchmaker

      "Oli näköjään liian vaikea kysymys vastattavaksi ... ."

      Kenen olisi pitänyt vastata ja mihin kysymykseen?

      Jos tarkoitat tätä kysymystä:

      "Mille lasket todennäköisyyttä silloin kun heitetään kolme kertaa kolikkoa?"

      Niin vastasin siihen, että riippuu tehtävän annosta, eli minkä tapahtuman todennäköisyys halutaan tietää - tietenkin.

      Sen jälkeen totesit:

      "Jospa pysyisit Enqvist-teemassa."

      Et kuitenkaan tarkentanut kysymystäsi uudelleen tuon teeman puitteissa.

      Voinhan tehdä arvauksen siitä mitä tarkoitit kysyä. Ehkä tarkoitat sitä, että tarkastellaan Enqvistin esimerkistä, jossa suoritetaan 100 kolikon heiton sarja, versiota, jossa heitetäänkin 3 kolikon heiton sarja.

      Tällöin meillä on satunnaiskoe, jonka otosavaruus sisältää 2^3 = 8 alkeistapahtumaa. Kunkin alkeistapahtuman todennäköisyys on siis 1/8. Kun heitetään kolikkoa peräikkäin saadaan jono, jonka sattumisen todennäköisyys on 1/8.

      Nyt jos halutaan tähän laskea tähän satunnaiskokeeseen liittyen tapahtumien tapahtumien todennäköisyyksiä, niin ensin täytyy ne tapahtumat, joiden todennäköisyyttä halutaan tarkastella.

      Jos taas tarkoitit Apo-Calypson kysymystä:

      "Jatkokysymys: Mikä on todennäköisyys sille, että kvasi ei ole EDES Dummy?"

      Niin sanoisin, että empiirisen aineiton perusteella tuo todennäköisyys on varsin suuri - vitsi vitsi :)

      • blindwatchmaker

        Tulipa sekava lause kun kiireessä kirjoitin. Tarkoitin:

        Nyt jos halutaan laskea tähän satunnaiskokeeseen liittyen tapahtumien todennäköisyyksiä, niin ensin täytyy määritellä ne tapahtumat, joiden todennäköisyyttä halutaan tarkastella.


      • kvasi2

        Todennäköisyydet ovat 1/8, mutta paperille kirjoitetun tuloksen todennäköisyys oli 1, koska kirjoitetus paperille tehtiin aina vasta kolikonheitän jälkeen.


      • blindwatchmaker
        kvasi2 kirjoitti:

        Todennäköisyydet ovat 1/8, mutta paperille kirjoitetun tuloksen todennäköisyys oli 1, koska kirjoitetus paperille tehtiin aina vasta kolikonheitän jälkeen.

        Hyvä, että täsmensit mitä halusit kysyä. Kiitos. Tässä vastaus:

        Satunnaiskoe 3 kolikon heitolla, Enqvistin alkuperäisen esimerkin mukaisesti kuvattuna:

        Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä 3 kertaa, merkitkää saatujen kruunujen ja klaavojen jono muistiin. Todennäköisyys sille, että saitte juuri tuon jonon, on 1/8.

        Toteutuneen tapahtuman (oli se mikä tahansa) todennäköisyys ajatellaan olevan 1 - kuten on jo n kertaa todettu. Sen suhteen olet täysin oikeassa.

        Ja toteutunut tapahtuma tässä ajatuskokeessa on tarkasti ottaen se, että on heitetty kolikkoa 3 kertaa ja saatu merkittyä *jokin* 3 sattunutta kolikon puolta määrittelevä jono muistiin.

        Oleellista on kuitenkin ymmärtää se, että tuossa Enqvistin esimerkissä, joka onajatuskoe, satunnaiskoetta ei ole vielä suoritettu siinä vaiheessa, kun sen kuvauksessa viitataan siihen tulokseen, joka tulee väistämättä sattumaan ja joka merkitään muistiin.

        Kuten aiemmassa kommenttissani mainitsin Enqvist olisi voinut ilmaista asian mielestäni helpommin ymmärrettävästi:

        Ottakaa euron kolikko, heittäkää sitä 3 kertaa, merkitkää saatujen kruunujen ja klaavojen jono muistiin. Juuri sen jonon saamisen todennäköisyys, jonka saitte, on 1/8.

        Oli tuloksena saatava jono sitten mikä tahansa 8 mahdollisesta, sitä ei tiedetä kokeen kuvauksen aikana.

        "Juuri tuo jono" ei viittaa tapahtumaan, jossa jono voi olla mikä tahansa, vaan se viittaa täsmälleen siihen alkeistapahtumaan, joka kunkin kokeen suorituksen aikana sattuu. Ja kunkin alkeistapahtuman todennäköisyys on 1/8.


        Voit kokeilla tätä käytännössä. Ota euron kolikko ja heitä sitä kolme kertaa. Saat tulokseksi jonkin jonon 8 mahdollisesta. Emme etukäteen tiedä minkä tulet saamaan. Kirjaa jono ylös. Toista koe. Todennäköisyydellä 7/8 saat eri jonon.


    • blindwatchmaker

      Avaamani keskustelun tarkoituksena on tehdä Enqvistin kolikon heitto esimerkki helposti ymmärrettäväksi ja riisua kaikki mystisyys, olkinukkeilu ja epäilyt kieroilusta mikä esimerkin ympärille on kreationistien taholta kyhätty.

      Enqvistin esimerkki on todellakin hyvin yksinkertainen, siinä ei ole todellakaan mitään noista syytetyistä asioista.

      Mitään ihmettähän siinä ei oikeasti tapahdu vaikka Enqvistin käyttää esimerkistä kertoessaan ilmaisua "ihme".

      Huolimatta siitä, että kyseessä on pohjimmiltaan yksinkertainen, todennäköisyyslaskennan matemaattisiin faktoihin perustuva ilmiö, se on osoittautunut sekä yllättävän vaikeaksi ymmärtää ja itse asiassa vielä vaikeammaksi kuvata niin, että kaikki sen ymmärrettävät. Ei kai siitä muuten olisi väitelty jo pari vuotta tms.

      Tottakai, eräiden yksilöiden kohdalla ymmärtämistä vaikeuttaa se, että he omista syistään uskovat sen olevan huijausta.

      Yksinkertaisimmallaan pelkistettynä kysymys on tästä - unohdetaan Enqvistin alkuperäinen kuvaus ajatuskokeesta hetkeksi:

      1. Meillä on määriteltynä satunnaiskoe, jossa heitetään 100 kertaa kolikkoa peräkkäin ja näin saadaan jokin järjestetty jono kruunuja ja klaavoja. OK?

      2. Erilaisia mahdollisia jonoja on 2^100 kappaletta, jolloin jokaisen jonon sattumisen todennäköisyys on 1/2^100. OK?

      3. Siitä huolimatta, että jokaisen erilaisen jonon sattumisen todennäköisyys on äärimmäisen pieni, niin jokaisella satunnaiskoe suorituskerralla jokin 2^100 jonosta kuitenkin sattuu. OK?

      4. Vaikka alkeistapahtumilla on lähes käsittämättömän pieni todennäköisyys (1/2^100), mitään ihmettä ei oikeasti tapahdu vaikka jokin jonoista väistämättä sattuman kautta sattuu. OK?

      Tilanne ei muutu vaikka Enqvist olisi esittänyt koetta, jossa heitetään googolplex kolikkoa (http://en.wikipedia.org/wiki/Googolplex).

      Itse asiassa, jos Enqvist olisi alunperin puhunut kahden kolikon heitosta ja 1/4 todennäköisyyden toteutumisen "ihmeestä" kaikki olisivat vain naureskelleet esimerkille vitsinä. Ilmeisesti triljoonista puhuminen muutti tilanteen.

      Palataan nyt hänen esimerkin kuvaukseensa. Hänen kuvauksensa on pelkistettynä kohta 1. ja hänen väitteensä on pelkistetysti kohta 3.

      Lopulta Enqvistin todellinen viesti oli kohdassa 4. esitetty fakta. OK?

      Se, että hän vihjaisi "ihmeen" tapahtumiseen, johtuu ainoastaan siitä, että kreationistit ovat esittäneet lukemattoman määrän väitteitä, jossa perustelu pohjautuu virheellisesti laskettuun todennäköisyyteen, joka joistain syystä "sattuu" olemaan tähtitieteellisen pieni ...

    • Jos kreationistit pystyisivät ymmärtämään tällaisia asioita, he eivät olisi kreationisteja.

      • epäilen...

        Nimimerkki Vanellus on sitten hyvä, ja esittää lyhyesti, mistä Enqvistin esimerkissä on kyse? Tähän asti siihen ei ole kyennyt kukaan.


      • Puolimutka
        epäilen... kirjoitti:

        Nimimerkki Vanellus on sitten hyvä, ja esittää lyhyesti, mistä Enqvistin esimerkissä on kyse? Tähän asti siihen ei ole kyennyt kukaan.

        Osoitit siis olevas yksi niistä muutamasta tollosta, joille tuo yksinkertainen juttu ei oo vieläkään mennyt jakeluun.

        Jollei tämän keskustelun perusteella aukee niin voi voi.

        Syntymätyhmyys ei oo oma vika, mutta siitä joutuu valittettavasti kärsimään läpi elämän.

        "Kun sormi osoittaa kuuta, typerys katsoo sormea."

        - Kiinalainen sananlasku

        "Never underestimate the power of human stupidity."

        - Robert A. Heinlein


      • Apo-Calypso
        epäilen... kirjoitti:

        Nimimerkki Vanellus on sitten hyvä, ja esittää lyhyesti, mistä Enqvistin esimerkissä on kyse? Tähän asti siihen ei ole kyennyt kukaan.

        Vastaan Vanelluksen puolesta:

        Usein kreationistit esittävät järjettömiä väitteitä, kuten "alkusolun syntymisen todennäköisyydeksi on arvioitu 10^140, joka on niin pieni, että sellaista ei voi koskaan tapahtua".

        Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1, ja tuo sadan kolikonheiton esimerkki osoitti (itsestään selvästi) tuon väitteen olevan täyttä roskaa, ja sen, että kreationistit eivät ymmärrä todennäköisyyslaskennasta yhtään enemmän kuin mistään muustakaan tieteenalasta (eivätkä tule ymmärtämäänkään).


      • epäilen... kirjoitti:

        Nimimerkki Vanellus on sitten hyvä, ja esittää lyhyesti, mistä Enqvistin esimerkissä on kyse? Tähän asti siihen ei ole kyennyt kukaan.

        >Nimimerkki Vanellus on sitten hyvä, ja esittää lyhyesti, mistä Enqvistin esimerkissä on kyse? Tähän asti siihen ei ole kyennyt kukaan.

        Kaltaisellesi dementikolle, joka unohtaa välittömästi oman nimimerkkinsä tuhansia kertoja peräkkäin, sitä ei kukaan koskaan kykenekään selittämään.


      • epäilen...
        Apo-Calypso kirjoitti:

        Vastaan Vanelluksen puolesta:

        Usein kreationistit esittävät järjettömiä väitteitä, kuten "alkusolun syntymisen todennäköisyydeksi on arvioitu 10^140, joka on niin pieni, että sellaista ei voi koskaan tapahtua".

        Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1, ja tuo sadan kolikonheiton esimerkki osoitti (itsestään selvästi) tuon väitteen olevan täyttä roskaa, ja sen, että kreationistit eivät ymmärrä todennäköisyyslaskennasta yhtään enemmän kuin mistään muustakaan tieteenalasta (eivätkä tule ymmärtämäänkään).

        "Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1, ja tuo sadan kolikonheiton esimerkki osoitti (itsestään selvästi) tuon väitteen olevan täyttä roskaa, ja sen, että kreationistit eivät ymmärrä todennäköisyyslaskennasta yhtään enemmän kuin mistään muustakaan tieteenalasta (eivätkä tule ymmärtämäänkään)."

        Kerro, missä Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1?


      • Apo-Calypso
        epäilen... kirjoitti:

        "Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1, ja tuo sadan kolikonheiton esimerkki osoitti (itsestään selvästi) tuon väitteen olevan täyttä roskaa, ja sen, että kreationistit eivät ymmärrä todennäköisyyslaskennasta yhtään enemmän kuin mistään muustakaan tieteenalasta (eivätkä tule ymmärtämäänkään)."

        Kerro, missä Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1?

        "Kerro, missä Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1? "

        Koska jo tapatuneen asian todennäköisyys ei voi olla muuta kuin tasan yksi. Taidat olla kreationisti?


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1, ja tuo sadan kolikonheiton esimerkki osoitti (itsestään selvästi) tuon väitteen olevan täyttä roskaa, ja sen, että kreationistit eivät ymmärrä todennäköisyyslaskennasta yhtään enemmän kuin mistään muustakaan tieteenalasta (eivätkä tule ymmärtämäänkään)."

        Kerro, missä Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1?

        Hetkinen:

        "Kerro, missä Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1?"

        Voisitko olla niin luupäinen, että kuvittelet tapahtuneen asian todennäköisyyden olevan ihan "aina" tasan 1 - siis myös jo ennen tapahtumistaan.

        Vaiv temppuiletko tahallasi sanamerkityksillä niinkuin JC:llä on tapana?


      • epäilen...
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Hetkinen:

        "Kerro, missä Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1?"

        Voisitko olla niin luupäinen, että kuvittelet tapahtuneen asian todennäköisyyden olevan ihan "aina" tasan 1 - siis myös jo ennen tapahtumistaan.

        Vaiv temppuiletko tahallasi sanamerkityksillä niinkuin JC:llä on tapana?

        "Voisitko olla niin luupäinen, että kuvittelet tapahtuneen asian todennäköisyyden olevan ihan "aina" tasan 1 - siis myös jo ennen tapahtumistaan."

        Mikset ota selvää klassinen todennäköisyyden perusteista, ennenkuin alat urputtaa tuollaisia.

        Jos kaikki alkeistapaukset ovat suotuisia, on tapahtuma varma ja sen todennäköisyys on 1 eli 100%. Miksei tämä mene sinulle jakoon?


      • epäilen...
        Apo-Calypso kirjoitti:

        "Kerro, missä Enqvistin esimerkki osoitti, että tapahtuneen asian todennäköisyys on aina tasan 1? "

        Koska jo tapatuneen asian todennäköisyys ei voi olla muuta kuin tasan yksi. Taidat olla kreationisti?

        "Koska jo tapatuneen asian todennäköisyys ei voi olla muuta kuin tasan yksi."

        Enqvistin esimerkissä ei heitetä ensimmäistäkään lanttia, joten ei ole tapahtumaa, jonka todennäköisyys olisi yksi.


      • epäilen...
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        >Nimimerkki Vanellus on sitten hyvä, ja esittää lyhyesti, mistä Enqvistin esimerkissä on kyse? Tähän asti siihen ei ole kyennyt kukaan.

        Kaltaisellesi dementikolle, joka unohtaa välittömästi oman nimimerkkinsä tuhansia kertoja peräkkäin, sitä ei kukaan koskaan kykenekään selittämään.

        "Kaltaisellesi dementikolle, joka unohtaa välittömästi oman nimimerkkinsä tuhansia kertoja peräkkäin, sitä ei kukaan koskaan kykenekään selittämään."

        No, jos aivokapasiteettia riittää muuhunkin kuin kuin ylläolevaan toteamukseen, niin voit yrittää selitää sen mihin nimimerkki Vannelluksen kyvyt eivät näköjään riittäneet.

        Vihje, kyseinen tapaus on äärettömän yksinkertainen.


      • BlackNemo
        epäilen... kirjoitti:

        "Voisitko olla niin luupäinen, että kuvittelet tapahtuneen asian todennäköisyyden olevan ihan "aina" tasan 1 - siis myös jo ennen tapahtumistaan."

        Mikset ota selvää klassinen todennäköisyyden perusteista, ennenkuin alat urputtaa tuollaisia.

        Jos kaikki alkeistapaukset ovat suotuisia, on tapahtuma varma ja sen todennäköisyys on 1 eli 100%. Miksei tämä mene sinulle jakoon?

        Eli mielestäsi jokainen veikattu lottorivi, siis voittaa, todenäköisyydellä yksi.


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "Voisitko olla niin luupäinen, että kuvittelet tapahtuneen asian todennäköisyyden olevan ihan "aina" tasan 1 - siis myös jo ennen tapahtumistaan."

        Mikset ota selvää klassinen todennäköisyyden perusteista, ennenkuin alat urputtaa tuollaisia.

        Jos kaikki alkeistapaukset ovat suotuisia, on tapahtuma varma ja sen todennäköisyys on 1 eli 100%. Miksei tämä mene sinulle jakoon?

        Lipsahdit taas seebralogiikan puolelle:

        "Jos kaikki alkeistapaukset ovat suotuisia, on tapahtuma varma ja sen todennäköisyys on 1 eli 100%. Miksei tämä mene sinulle jakoon?"

        Väität tuossa pokkana, ettei koskaan tapahdu mitään niin, etteivät kaikki alkeistapaukset ole suotuisia, koska kaikkien tapahtuneiden asiain (myös viime viikon lottoarvonnan) tuloksen todennäköisyys on yksi.


      • epäilen...
        BlackNemo kirjoitti:

        Eli mielestäsi jokainen veikattu lottorivi, siis voittaa, todenäköisyydellä yksi.

        "Eli mielestäsi jokainen veikattu lottorivi, siis voittaa, todenäköisyydellä yksi."

        Kyllä, jos kaikki ruudukot saisi raksittaa.


      • epäilen...
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Lipsahdit taas seebralogiikan puolelle:

        "Jos kaikki alkeistapaukset ovat suotuisia, on tapahtuma varma ja sen todennäköisyys on 1 eli 100%. Miksei tämä mene sinulle jakoon?"

        Väität tuossa pokkana, ettei koskaan tapahdu mitään niin, etteivät kaikki alkeistapaukset ole suotuisia, koska kaikkien tapahtuneiden asiain (myös viime viikon lottoarvonnan) tuloksen todennäköisyys on yksi.

        "Jos kaikki alkeistapaukset ovat suotuisia, on tapahtuma varma ja sen todennäköisyys on 1 eli 100%"

        Turha on alkaa vääntämään ylläolevaa lausetta muotoon, joka ei vastaa sen tarkoitusta.


      • BlackNemo
        epäilen... kirjoitti:

        "Eli mielestäsi jokainen veikattu lottorivi, siis voittaa, todenäköisyydellä yksi."

        Kyllä, jos kaikki ruudukot saisi raksittaa.

        Ainoastaan silloin, jos myös jokainen mahdollinen rivi arvottaisiin.


      • epäilen...
        BlackNemo kirjoitti:

        Ainoastaan silloin, jos myös jokainen mahdollinen rivi arvottaisiin.

        "Ainoastaan silloin, jos myös jokainen mahdollinen rivi arvottaisiin."

        Normaali lottoarvonta riittää.


      • BlackNemo
        epäilen... kirjoitti:

        "Ainoastaan silloin, jos myös jokainen mahdollinen rivi arvottaisiin."

        Normaali lottoarvonta riittää.

        Ethän silloin jokaisella veikkaamallasi rivillä voita. Ainoastaan yhdellä. Ei silloin jokaisen alkujaan ruksittamasi rivin mahdollisuus ollut 1 vaan 1/15000000 noin. Jotta jokaisen ruksittamasi rivin mahdollisuus olisi 1 niin silloin myös kaikki rivimahdollisuudet myös pitää arpoa.


      • epäilen...
        BlackNemo kirjoitti:

        Ethän silloin jokaisella veikkaamallasi rivillä voita. Ainoastaan yhdellä. Ei silloin jokaisen alkujaan ruksittamasi rivin mahdollisuus ollut 1 vaan 1/15000000 noin. Jotta jokaisen ruksittamasi rivin mahdollisuus olisi 1 niin silloin myös kaikki rivimahdollisuudet myös pitää arpoa.

        "Ethän silloin jokaisella veikkaamallasi rivillä voita. Ainoastaan yhdellä. Ei silloin jokaisen alkujaan ruksittamasi rivin mahdollisuus ollut 1 vaan 1/15000000 noin. Jotta jokaisen ruksittamasi rivin mahdollisuus olisi 1 niin silloin myös kaikki rivimahdollisuudet myös pitää arpoa."

        Ota huomioon, että kaikki mahdolliset numerot ruksitettiin. Mikä silloin voi mennä mönkään? Loton täysosumaa pienempiä voittoja ei estäisi mikään muu, kuin se, että käytännössä kaikkia numeroita ei saa raksittaa.


      • BlackNemo
        epäilen... kirjoitti:

        "Ethän silloin jokaisella veikkaamallasi rivillä voita. Ainoastaan yhdellä. Ei silloin jokaisen alkujaan ruksittamasi rivin mahdollisuus ollut 1 vaan 1/15000000 noin. Jotta jokaisen ruksittamasi rivin mahdollisuus olisi 1 niin silloin myös kaikki rivimahdollisuudet myös pitää arpoa."

        Ota huomioon, että kaikki mahdolliset numerot ruksitettiin. Mikä silloin voi mennä mönkään? Loton täysosumaa pienempiä voittoja ei estäisi mikään muu, kuin se, että käytännössä kaikkia numeroita ei saa raksittaa.

        Tokihan saat ruksittaa kaikki, mikään ei sitä estä. Saattaapi kulua vain muutama kuulakärkikynä ja aikaa :) Ja silloinhan voittomahdollisuus on 1. Mutta ainoastaan kokonaisuudessa. yhden rivin voittomahdollisuus on vain 1/15000000 (noin)


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "Jos kaikki alkeistapaukset ovat suotuisia, on tapahtuma varma ja sen todennäköisyys on 1 eli 100%"

        Turha on alkaa vääntämään ylläolevaa lausetta muotoon, joka ei vastaa sen tarkoitusta.

        Taitaa olla turha kysyä sinulta liian vaikeita:

        "Turha on alkaa vääntämään ylläolevaa lausetta muotoon, joka ei vastaa sen tarkoitusta."

        Koetetaanpas toisin päin:

        1) Onko tämän viikon lottorivi tänään varmasti tiedossa ja miksei?.
        2) Onko tuo sama rivi ensiviikolla varmasti tiedossa ja miksi on?
        3) Voiko siis samalla tapahtumalla olla kaksi eri todennäköisyyttä eri aikana?

        Saat selittää tuon halutessasi myös suotuisilla alkeistapauksilla.


      • tieteenharrastaja
        BlackNemo kirjoitti:

        Tokihan saat ruksittaa kaikki, mikään ei sitä estä. Saattaapi kulua vain muutama kuulakärkikynä ja aikaa :) Ja silloinhan voittomahdollisuus on 1. Mutta ainoastaan kokonaisuudessa. yhden rivin voittomahdollisuus on vain 1/15000000 (noin)

        Voimakkailla systeemivaihtoehdoilla tuon jopa voisi tehdäkin. Kuponkien maksut olisivat kuitenkin ainakin kaksi kertaa voittopottien summa. Tappiolle jäisi ja varmasti, toisinn kuin yhden rivin veikkaaminen.


      • BlackNemo
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Voimakkailla systeemivaihtoehdoilla tuon jopa voisi tehdäkin. Kuponkien maksut olisivat kuitenkin ainakin kaksi kertaa voittopottien summa. Tappiolle jäisi ja varmasti, toisinn kuin yhden rivin veikkaaminen.

        Juu ihan normi tilanteessa takkiin tulisi jotain 10 miljoonaa. Että en suosittelisi rikastumis mielessä tätä koittamaan :) Euro jackpotissa voisi hyvällä tuurilla saada omansa pois. Edellyttäisi kyllä noin 20 miljoonan sijoitusta :) Parempiakin kohteita taitaa löytyä.


      • epäilen...
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Taitaa olla turha kysyä sinulta liian vaikeita:

        "Turha on alkaa vääntämään ylläolevaa lausetta muotoon, joka ei vastaa sen tarkoitusta."

        Koetetaanpas toisin päin:

        1) Onko tämän viikon lottorivi tänään varmasti tiedossa ja miksei?.
        2) Onko tuo sama rivi ensiviikolla varmasti tiedossa ja miksi on?
        3) Voiko siis samalla tapahtumalla olla kaksi eri todennäköisyyttä eri aikana?

        Saat selittää tuon halutessasi myös suotuisilla alkeistapauksilla.

        "1) Onko tämän viikon lottorivi tänään varmasti tiedossa ja miksei?.
        2) Onko tuo sama rivi ensiviikolla varmasti tiedossa ja miksi on?
        3) Voiko siis samalla tapahtumalla olla kaksi eri todennäköisyyttä eri aikana?"

        1) Ei ole, koska sitä ei ole arvottu.
        2) On, koska se on arvottu.
        3) On, koska jos lottoriviä ei ole arvottu, ei ole vielä tapahtumaa, vaan mahdollisia tapahtumia, ( 15 000 000) joista yhdelle voidaan esim laskea todennäköisyys ja arvonnan jälkeen on tapahtuma, jonka todennäköisyys on määritelmällisesti 1.

        Esim lottokuponki. Raksitamme yhteen ruudukkoon seitsemän raksia, (suotuisa tapaus) 1, 10, 21, 23, 27, 30 ja 37. Tälle riville voidaan laskea todennäköisyys, sattuuko arvottavat lottonumerot samoiksi. Todennäköisyys on noin 1/15 000 000. Arvonnan jälkeen meillä on toteutunut tapahtuma, arvotut numerot ovat 1, 10, 17, 19, 26, 33 ja 35. Tämän toteutuneen tapahtuman todennköisyys on 1.


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "1) Onko tämän viikon lottorivi tänään varmasti tiedossa ja miksei?.
        2) Onko tuo sama rivi ensiviikolla varmasti tiedossa ja miksi on?
        3) Voiko siis samalla tapahtumalla olla kaksi eri todennäköisyyttä eri aikana?"

        1) Ei ole, koska sitä ei ole arvottu.
        2) On, koska se on arvottu.
        3) On, koska jos lottoriviä ei ole arvottu, ei ole vielä tapahtumaa, vaan mahdollisia tapahtumia, ( 15 000 000) joista yhdelle voidaan esim laskea todennäköisyys ja arvonnan jälkeen on tapahtuma, jonka todennäköisyys on määritelmällisesti 1.

        Esim lottokuponki. Raksitamme yhteen ruudukkoon seitsemän raksia, (suotuisa tapaus) 1, 10, 21, 23, 27, 30 ja 37. Tälle riville voidaan laskea todennäköisyys, sattuuko arvottavat lottonumerot samoiksi. Todennäköisyys on noin 1/15 000 000. Arvonnan jälkeen meillä on toteutunut tapahtuma, arvotut numerot ovat 1, 10, 17, 19, 26, 33 ja 35. Tämän toteutuneen tapahtuman todennköisyys on 1.

        Vielä yksi kysymys. Kun jollekulle tulee loton täysosuma, onko voittokuponkiin kirjoitettu rivi juuri se rivi, jonka todenäköisyys ennen arvontaa oli olemattoman pieni, mutta arvonnan jälkeen ykkönen.


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "1) Onko tämän viikon lottorivi tänään varmasti tiedossa ja miksei?.
        2) Onko tuo sama rivi ensiviikolla varmasti tiedossa ja miksi on?
        3) Voiko siis samalla tapahtumalla olla kaksi eri todennäköisyyttä eri aikana?"

        1) Ei ole, koska sitä ei ole arvottu.
        2) On, koska se on arvottu.
        3) On, koska jos lottoriviä ei ole arvottu, ei ole vielä tapahtumaa, vaan mahdollisia tapahtumia, ( 15 000 000) joista yhdelle voidaan esim laskea todennäköisyys ja arvonnan jälkeen on tapahtuma, jonka todennäköisyys on määritelmällisesti 1.

        Esim lottokuponki. Raksitamme yhteen ruudukkoon seitsemän raksia, (suotuisa tapaus) 1, 10, 21, 23, 27, 30 ja 37. Tälle riville voidaan laskea todennäköisyys, sattuuko arvottavat lottonumerot samoiksi. Todennäköisyys on noin 1/15 000 000. Arvonnan jälkeen meillä on toteutunut tapahtuma, arvotut numerot ovat 1, 10, 17, 19, 26, 33 ja 35. Tämän toteutuneen tapahtuman todennköisyys on 1.

        Lisäksi tunnustus sinulle:

        "..ei ole vielä tapahtumaa, vaan mahdollisia tapahtumia, ( 15 000 000) joista yhdelle voidaan esim laskea todennäköisyys ja arvonnan jälkeen on tapahtuma, jonka todennäköisyys on määritelmällisesti 1.

        Ymmärrät ennakko- ja jälkitodennäköisyyden olemuksen, kun annat jäjellesi luvan myöntää yhden asian. Mahdollinen tapahtuma, jonka kirjoitat lottokuponkiin toivossa, että se tulisi arvonnassa, ja sen tuleminen arvonnassa ovat todennäköisyyden kannalta katsoen sama tapahtuma.


      • epäilen...
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Lisäksi tunnustus sinulle:

        "..ei ole vielä tapahtumaa, vaan mahdollisia tapahtumia, ( 15 000 000) joista yhdelle voidaan esim laskea todennäköisyys ja arvonnan jälkeen on tapahtuma, jonka todennäköisyys on määritelmällisesti 1.

        Ymmärrät ennakko- ja jälkitodennäköisyyden olemuksen, kun annat jäjellesi luvan myöntää yhden asian. Mahdollinen tapahtuma, jonka kirjoitat lottokuponkiin toivossa, että se tulisi arvonnassa, ja sen tuleminen arvonnassa ovat todennäköisyyden kannalta katsoen sama tapahtuma.

        "Mahdollinen tapahtuma, jonka kirjoitat lottokuponkiin toivossa, että se tulisi arvonnassa, ja sen tuleminen arvonnassa ovat todennäköisyyden kannalta katsoen sama tapahtuma."

        Riippuu siitä, viittaako sanat "sen tuleminen arvonnassa", tulevaan vai menneeseen tapahtumaan.


      • epäilen...
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Vielä yksi kysymys. Kun jollekulle tulee loton täysosuma, onko voittokuponkiin kirjoitettu rivi juuri se rivi, jonka todenäköisyys ennen arvontaa oli olemattoman pieni, mutta arvonnan jälkeen ykkönen.

        "Kun jollekulle tulee loton täysosuma, onko voittokuponkiin kirjoitettu rivi juuri se rivi, jonka todenäköisyys ennen arvontaa oli olemattoman pieni, mutta arvonnan jälkeen ykkönen."

        Koska "juuri se rivi" ei ole mitenkään yksilöllisesti, tässä taupauksessa numeroiden (7 kpl) määritelty ennen arvontaa, niin "juuri se rivi" voi olla mikä tahansa noin 15 000 000: sta vaihtoehdosta.


      • tieteenharrastaja kirjoitti:

        Vielä yksi kysymys. Kun jollekulle tulee loton täysosuma, onko voittokuponkiin kirjoitettu rivi juuri se rivi, jonka todenäköisyys ennen arvontaa oli olemattoman pieni, mutta arvonnan jälkeen ykkönen.

        >Kun jollekulle tulee loton täysosuma, onko voittokuponkiin kirjoitettu rivi juuri se rivi, jonka todenäköisyys ennen arvontaa oli olemattoman pieni, mutta arvonnan jälkeen ykkönen.

        Tietysti. Muun väittäminen osoittaa, että väittäjä ei osaa suomea kunnolla tai on hoopo.


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "Mahdollinen tapahtuma, jonka kirjoitat lottokuponkiin toivossa, että se tulisi arvonnassa, ja sen tuleminen arvonnassa ovat todennäköisyyden kannalta katsoen sama tapahtuma."

        Riippuu siitä, viittaako sanat "sen tuleminen arvonnassa", tulevaan vai menneeseen tapahtumaan.

        Minusta se viittaa yhteen täsmällisesti määriteltyyn tapahtumaan, joka ensin on tulevaisuudessa ja sitten (viimeisen pallon pudottua) menneisyydessä.

        "Riippuu siitä, viittaako sanat "sen tuleminen arvonnassa", tulevaan vai menneeseen tapahtumaan"

        Eikös sinusta?


      • epäilen...
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Minusta se viittaa yhteen täsmällisesti määriteltyyn tapahtumaan, joka ensin on tulevaisuudessa ja sitten (viimeisen pallon pudottua) menneisyydessä.

        "Riippuu siitä, viittaako sanat "sen tuleminen arvonnassa", tulevaan vai menneeseen tapahtumaan"

        Eikös sinusta?

        "Minusta " sen tuleminen" (lainausmerkeissä oleva on lisäys) viittaa yhteen täsmällisesti määriteltyyn tapahtumaan, joka ensin on tulevaisuudessa ja sitten (viimeisen pallon pudottua) menneisyydessä."

        Otetaan esimerkiksi Jeesuksen toinen tuleminen. Onko se tulevaisuuteen vai menneisyyteen liittyvä toteamus?


      • Repelle tiedoksi
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        >Kun jollekulle tulee loton täysosuma, onko voittokuponkiin kirjoitettu rivi juuri se rivi, jonka todenäköisyys ennen arvontaa oli olemattoman pieni, mutta arvonnan jälkeen ykkönen.

        Tietysti. Muun väittäminen osoittaa, että väittäjä ei osaa suomea kunnolla tai on hoopo.

        ">Kun jollekulle tulee loton täysosuma, onko voittokuponkiin kirjoitettu rivi juuri se rivi, jonka todenäköisyys ennen arvontaa oli olemattoman pieni, mutta arvonnan jälkeen ykkönen.

        Tietysti. Muun väittäminen osoittaa, että väittäjä ei osaa suomea kunnolla tai on hoopo."

        Kun minulle tulee lottovoitto, niin kiertäisin vähän maailmoo. Sana tulee loton täysosuma, ei vielä takaa sitä, että olet lottovoittaja.


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "Minusta " sen tuleminen" (lainausmerkeissä oleva on lisäys) viittaa yhteen täsmällisesti määriteltyyn tapahtumaan, joka ensin on tulevaisuudessa ja sitten (viimeisen pallon pudottua) menneisyydessä."

        Otetaan esimerkiksi Jeesuksen toinen tuleminen. Onko se tulevaisuuteen vai menneisyyteen liittyvä toteamus?

        Se on menneisyydessä ennustettu, tulevaisuuden tuntemattomaan ajankohtaan liittyvä ei-luonnontieteellinen, vaan myyttinen (uskonvarainen) toteamus, jolle ei ole perusteita asettaa ennakkotodennäköisyyttä.


      • epäilen...
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Se on menneisyydessä ennustettu, tulevaisuuden tuntemattomaan ajankohtaan liittyvä ei-luonnontieteellinen, vaan myyttinen (uskonvarainen) toteamus, jolle ei ole perusteita asettaa ennakkotodennäköisyyttä.

        "Se on menneisyydessä ennustettu, tulevaisuuden tuntemattomaan ajankohtaan liittyvä ei-luonnontieteellinen, vaan myyttinen (uskonvarainen) toteamus, jolle ei ole perusteita asettaa ennakkotodennäköisyyttä."

        Nyt on kyse tuleminen sanan merkityksestä.


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "Se on menneisyydessä ennustettu, tulevaisuuden tuntemattomaan ajankohtaan liittyvä ei-luonnontieteellinen, vaan myyttinen (uskonvarainen) toteamus, jolle ei ole perusteita asettaa ennakkotodennäköisyyttä."

        Nyt on kyse tuleminen sanan merkityksestä.

        Selitäpä tarkemmin, minusta tuossa merkityksessä ei ole mitään hämärää.

        "Oikean rivin tuleminen oli suurena toiveena, mutta sen tuleminen oli silti yllätys."

        Tai vaikka Jeesuksesta vastaava, kunhan nyt ensin tulee.


    • txt()

      Aloituksessa viitattiin
      http://math.aalto.fi/opetus/sovtoda/oppikirja/TodLaskLaskusaannot.pdf

      Lueskentelin sitä ja löysin sivulta 8 klassisen todennäköisyyden määritelmän:
      "Tapahtuman klassinen todennäköisyys on tapahtumalle SUOTUISTEN tulosvaihtoehtojen lukumäärän suhde kaikkien mahdollisten tulosvaihtoehtojen lukumäärään."

      Osaikohan blindwatcmaker tai joku muu selittää mitä tuossa tarkoittaa sana "SUOTUISTEN"?
      Ja selittää, mitä sana merkitsee Enqvistin esimerkin kannalta?

      • tieteenharrastaja

        Parastani tahdon koettaa:

        "Osaikohan blindwatcmaker tai joku muu selittää mitä tuossa tarkoittaa sana "SUOTUISTEN"?

        Sitähän se tarkoittaa, mitä oppikirja sanoo.

        "Ja selittää, mitä sana merkitsee Enqvistin esimerkin kannalta?"

        Se tarkoittaa, että sen arvaaminen, millaiseksi "juuri tuo rivi"(, joka tulevaisuudessa kolikolla heitetään) tulee, on vaikeimmillaan (hyvin pieni ennakkotodennäköisyys) ennen heittelyn aloittamista. Heittosarjan aikana tuo todenäköisyys kasvaa joka heitolla ja on juuri ennen viimeistä heittoa 0,5 (viimeisestä voi saada vain kruunun tai klaavan). Sitten ei ole enää vaihtoehtoja, koska juuri tuo sarja on valmis ja sellainen kuin siitä tuli todennäköisyydellä 1.

        Eikö muistutakin lottoarvonnan seuraamista, kun jätettyä kuponkia ei ole ajatuksia sotkemassa?


      • ei sentään
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Parastani tahdon koettaa:

        "Osaikohan blindwatcmaker tai joku muu selittää mitä tuossa tarkoittaa sana "SUOTUISTEN"?

        Sitähän se tarkoittaa, mitä oppikirja sanoo.

        "Ja selittää, mitä sana merkitsee Enqvistin esimerkin kannalta?"

        Se tarkoittaa, että sen arvaaminen, millaiseksi "juuri tuo rivi"(, joka tulevaisuudessa kolikolla heitetään) tulee, on vaikeimmillaan (hyvin pieni ennakkotodennäköisyys) ennen heittelyn aloittamista. Heittosarjan aikana tuo todenäköisyys kasvaa joka heitolla ja on juuri ennen viimeistä heittoa 0,5 (viimeisestä voi saada vain kruunun tai klaavan). Sitten ei ole enää vaihtoehtoja, koska juuri tuo sarja on valmis ja sellainen kuin siitä tuli todennäköisyydellä 1.

        Eikö muistutakin lottoarvonnan seuraamista, kun jätettyä kuponkia ei ole ajatuksia sotkemassa?

        "Se tarkoittaa, että sen arvaaminen, millaiseksi "juuri tuo rivi"(, joka tulevaisuudessa kolikolla heitetään) tulee, on vaikeimmillaan (hyvin pieni ennakkotodennäköisyys) ennen heittelyn aloittamista."

        Enqvistin esimerkissä ei kerrota mitään "juuri tuon rivin" arvaamisesta.


      • blindwatchmaker

        Sinun kysymykseesi löytyy kyllä avauksesta täsmälleen oikeat vastaukset, mutta kerrataan vielä.

        Suotuisan tulosvaihtoehdon (alkeistapahtuman) käsite on hyvin yksinkertainen:

        Suotuisa tulosvaihtoehto on tarkasteltujen tapahtumien näkökulmasta "suotuisa" siinä mielessä, että jos se sattuu (saadaan tulokseksi) niin ne tapahtumat, jotka sisältävät kyseisen tulosvaihtoehdon toteutuvat.

        Tapahtumahan määritellään yksinkertaisesti (suotuisten) tulosvaihtoehtojen joukkona.

        Esimerkiksi. Lasketaan mikä on nopan heitoissa parillisen silmäluvun.saamisen todennäköisyys. Suotuisia tapahtumia ovat siis silmäluvut 2, 4 ja 6. Määritellään siis tapahtuma A = {2, 4, 6}. Sen todennäköisyys saadaan klassisen todennäköisyyden kaavalla:

        P(A) = n(A)/n(E) = 3/6 = 1/2

        Enqvistin esimerkissä ei määritellä mitään tapahtumaa, jolle pitäisi laskea todennäköisyys. Ja koska tapahtumia ei määritellä, mitään alkeistapahtumia ei tarvitse ei tarvitse valita suotuisiksi. Enqvistin esimerkissä tarkastellaan vain alkeistapahtumia.

        Käytännössä riittää se, että tiedetään alkeistapahtumien lukumäärä sekä tiedetään, että niitä on rajallinen määrä ja että ne ovat symmetrisiä. Nämä tiedot riittävät alkeistapahtuman todennäköisyyden määrittämiseen. Alkeistapahtuman todennäköisyyden laskemiseen emme tarvitse yllä käytettyä kaavaa. Sitä käytetään tapahtumien todennäköisyyksien laskemiseen.

        Jokohan tämä tuli selväksi?


      • blindwatchmaker kirjoitti:

        Sinun kysymykseesi löytyy kyllä avauksesta täsmälleen oikeat vastaukset, mutta kerrataan vielä.

        Suotuisan tulosvaihtoehdon (alkeistapahtuman) käsite on hyvin yksinkertainen:

        Suotuisa tulosvaihtoehto on tarkasteltujen tapahtumien näkökulmasta "suotuisa" siinä mielessä, että jos se sattuu (saadaan tulokseksi) niin ne tapahtumat, jotka sisältävät kyseisen tulosvaihtoehdon toteutuvat.

        Tapahtumahan määritellään yksinkertaisesti (suotuisten) tulosvaihtoehtojen joukkona.

        Esimerkiksi. Lasketaan mikä on nopan heitoissa parillisen silmäluvun.saamisen todennäköisyys. Suotuisia tapahtumia ovat siis silmäluvut 2, 4 ja 6. Määritellään siis tapahtuma A = {2, 4, 6}. Sen todennäköisyys saadaan klassisen todennäköisyyden kaavalla:

        P(A) = n(A)/n(E) = 3/6 = 1/2

        Enqvistin esimerkissä ei määritellä mitään tapahtumaa, jolle pitäisi laskea todennäköisyys. Ja koska tapahtumia ei määritellä, mitään alkeistapahtumia ei tarvitse ei tarvitse valita suotuisiksi. Enqvistin esimerkissä tarkastellaan vain alkeistapahtumia.

        Käytännössä riittää se, että tiedetään alkeistapahtumien lukumäärä sekä tiedetään, että niitä on rajallinen määrä ja että ne ovat symmetrisiä. Nämä tiedot riittävät alkeistapahtuman todennäköisyyden määrittämiseen. Alkeistapahtuman todennäköisyyden laskemiseen emme tarvitse yllä käytettyä kaavaa. Sitä käytetään tapahtumien todennäköisyyksien laskemiseen.

        Jokohan tämä tuli selväksi?

        "Jokohan tämä tuli selväksi?"

        Ei varmasti tullut. JC teki aiheesta pari tuntia sitten vielä uuden avauksen, jossa hän haukkui kaikki palstan evokit. Totesin vain itseäni koskevaan osuuteen, että mielenkiintoni aiheeseen loppui n. 1000 viestiä sitten. En tiedä poistattiko JC itse sen avauksen, vai kuka, mutta eipä sillä ainakaan itselleni ole mitään väliä.

        Hyvin olette jaksaneet vääntää rautalankaa, vaikka asia onkin alunperin jo täysin selvä. Kuten olette varmaan huomanneet, niin aihetta ei yksinkertaisesti saada koskaan pakettiin. Palstaa satunnaisesti seuraavat ovat varmasti jo ymmärtäneet yskän ja huomanneet kreationistien loputtoman älyllisen epärehellisyyden.


      • blindwatchmaker
        ei sentään kirjoitti:

        "Se tarkoittaa, että sen arvaaminen, millaiseksi "juuri tuo rivi"(, joka tulevaisuudessa kolikolla heitetään) tulee, on vaikeimmillaan (hyvin pieni ennakkotodennäköisyys) ennen heittelyn aloittamista."

        Enqvistin esimerkissä ei kerrota mitään "juuri tuon rivin" arvaamisesta.

        Ei puhutakaan. Enqvistin esimerkissä ei ole kysymys tuloksen arvaamisesta etukäteen. Eikä siinä tarvitse pohtia suotuisia tapauksia (katso vastaukseni txt():lle)

        Ymmärrän kyllä mitä TH ajaa takaa ja yrittää lottoesimerkillä havainnoillistaa. Se on sinällään ihan oikein, mutta ei liity suotuisten tapahtumien valintaan.

        Hänen selityksensä liittyy todennäköisyyksien kumuloitumiseen. Toteutuneen tapahtuman todennäköisyys ajatellaan olevan 1. Enqvistin esimerkissä on satunnaiskoe, joka itse asiassa koostuu 100 peräkkäisestä osakokeesta. Jokaisen osakokeen (1 kolikon heitto) tulosvaihtojen todennäköisyys on ennen kolikon heittoa 1/6. Kun heitto on suoritettu, niin tuloksen saamista ajatellaan tapahtumana, joka on jo toteutunut ja jonka todennäköisyyden ajatellaan oleva 1.

        Esimerkiksi kun on heitetty kolikko 99 kertaa ja enää on yksi heitto jäljelle, niin lopullinen jono on 99%:sesti tiedossa ja jäljelle on enää kuusi vaihtoehtoa sille, millainen lopullinen jono on. Ja kunkin jäljellä olevan jono-vaihtoehdon toteutumisen todennäköisyys on enää 1/6.


      • blindwatchmaker
        solon1 kirjoitti:

        "Jokohan tämä tuli selväksi?"

        Ei varmasti tullut. JC teki aiheesta pari tuntia sitten vielä uuden avauksen, jossa hän haukkui kaikki palstan evokit. Totesin vain itseäni koskevaan osuuteen, että mielenkiintoni aiheeseen loppui n. 1000 viestiä sitten. En tiedä poistattiko JC itse sen avauksen, vai kuka, mutta eipä sillä ainakaan itselleni ole mitään väliä.

        Hyvin olette jaksaneet vääntää rautalankaa, vaikka asia onkin alunperin jo täysin selvä. Kuten olette varmaan huomanneet, niin aihetta ei yksinkertaisesti saada koskaan pakettiin. Palstaa satunnaisesti seuraavat ovat varmasti jo ymmärtäneet yskän ja huomanneet kreationistien loputtoman älyllisen epärehellisyyden.

        "Ei varmasti tullut. JC teki aiheesta pari tuntia sitten vielä uuden avauksen, jossa hän haukkui kaikki palstan evokit."

        Tarkoitin kyllä kaikkia muita kuin *JC:ta :) Meinasin itse asiassa kirjoittaa tuon viimeiseen lausee perään: ... (kaikille muille paitsi *JC:lle).

        Enpä ole juurikaan yllättynyt. Jos *JC ei ole trolli (mitä en usko), niin nimimerkin taustalla olevan henkilön henkinen tasapaino hieman huolestuttaa.

        En aio enää hänen kanssaan keskustella tällä palstalla. Hänen uskonnollinen denialisminsa, todellisuuden käsityksensä häiriintyneisyys, älyllinen epärehellisyytensä sekä moraalinsa ala-arvoisuus ovat jo sitä luokkaa, että keskustelu hänen kanssaan on täysin hyödytöntä. Minun puolestani pitäkööt uskomuksensa ja virheelliset käsityksensä.


      • tulihan se sieltä
        blindwatchmaker kirjoitti:

        Ei puhutakaan. Enqvistin esimerkissä ei ole kysymys tuloksen arvaamisesta etukäteen. Eikä siinä tarvitse pohtia suotuisia tapauksia (katso vastaukseni txt():lle)

        Ymmärrän kyllä mitä TH ajaa takaa ja yrittää lottoesimerkillä havainnoillistaa. Se on sinällään ihan oikein, mutta ei liity suotuisten tapahtumien valintaan.

        Hänen selityksensä liittyy todennäköisyyksien kumuloitumiseen. Toteutuneen tapahtuman todennäköisyys ajatellaan olevan 1. Enqvistin esimerkissä on satunnaiskoe, joka itse asiassa koostuu 100 peräkkäisestä osakokeesta. Jokaisen osakokeen (1 kolikon heitto) tulosvaihtojen todennäköisyys on ennen kolikon heittoa 1/6. Kun heitto on suoritettu, niin tuloksen saamista ajatellaan tapahtumana, joka on jo toteutunut ja jonka todennäköisyyden ajatellaan oleva 1.

        Esimerkiksi kun on heitetty kolikko 99 kertaa ja enää on yksi heitto jäljelle, niin lopullinen jono on 99%:sesti tiedossa ja jäljelle on enää kuusi vaihtoehtoa sille, millainen lopullinen jono on. Ja kunkin jäljellä olevan jono-vaihtoehdon toteutumisen todennäköisyys on enää 1/6.

        "Ymmärrän kyllä mitä TH ajaa takaa ja yrittää lottoesimerkillä havainnoillistaa. Se on sinällään ihan oikein, mutta ei liity suotuisten tapahtumien valintaan."

        Siis suoraan sanoen, asianharrastaja on pihalla kuin lumiukko, kun on kyse todennäköisyyksiin liittyvistä asioista? Asianahan piti olla niin selvä, että kaikki muut paitsi kreationistit ymmärtävät näitä.


      • tulihan se sieltä kirjoitti:

        "Ymmärrän kyllä mitä TH ajaa takaa ja yrittää lottoesimerkillä havainnoillistaa. Se on sinällään ihan oikein, mutta ei liity suotuisten tapahtumien valintaan."

        Siis suoraan sanoen, asianharrastaja on pihalla kuin lumiukko, kun on kyse todennäköisyyksiin liittyvistä asioista? Asianahan piti olla niin selvä, että kaikki muut paitsi kreationistit ymmärtävät näitä.

        Ei, vaan sinä käytät liikaa kapasiteettiasi nimimerkkien keksimiseen ja liian vähän keskusteluissa käsiteltävien asioiden tajuamisen yrittämiseen.


      • solon1 kirjoitti:

        "Jokohan tämä tuli selväksi?"

        Ei varmasti tullut. JC teki aiheesta pari tuntia sitten vielä uuden avauksen, jossa hän haukkui kaikki palstan evokit. Totesin vain itseäni koskevaan osuuteen, että mielenkiintoni aiheeseen loppui n. 1000 viestiä sitten. En tiedä poistattiko JC itse sen avauksen, vai kuka, mutta eipä sillä ainakaan itselleni ole mitään väliä.

        Hyvin olette jaksaneet vääntää rautalankaa, vaikka asia onkin alunperin jo täysin selvä. Kuten olette varmaan huomanneet, niin aihetta ei yksinkertaisesti saada koskaan pakettiin. Palstaa satunnaisesti seuraavat ovat varmasti jo ymmärtäneet yskän ja huomanneet kreationistien loputtoman älyllisen epärehellisyyden.

        >En tiedä poistattiko JC itse sen avauksen, vai kuka, mutta eipä sillä ainakaan itselleni ole mitään väliä.

        Ehdin kyllä lukea kyseisen avauksen ja luulen että itse poistatti. Ehkä hän kamppailee mielensä tasapainon kanssa hyvinkin ankarasti ja elää juuri nyt kriittistä aikaa.


      • tieteenharrastaja
        ei sentään kirjoitti:

        "Se tarkoittaa, että sen arvaaminen, millaiseksi "juuri tuo rivi"(, joka tulevaisuudessa kolikolla heitetään) tulee, on vaikeimmillaan (hyvin pieni ennakkotodennäköisyys) ennen heittelyn aloittamista."

        Enqvistin esimerkissä ei kerrota mitään "juuri tuon rivin" arvaamisesta.

        Ei kerrottukaan; selvensin sillä sinulle kaiken varalta todennäköisyyden merkitystä (pieni todennäköisyys = vaikea arvata).

        Kupletin juoni on ennakko- ja jälkitodennäköisyyden ero.


      • blindwatchmaker kirjoitti:

        Ei puhutakaan. Enqvistin esimerkissä ei ole kysymys tuloksen arvaamisesta etukäteen. Eikä siinä tarvitse pohtia suotuisia tapauksia (katso vastaukseni txt():lle)

        Ymmärrän kyllä mitä TH ajaa takaa ja yrittää lottoesimerkillä havainnoillistaa. Se on sinällään ihan oikein, mutta ei liity suotuisten tapahtumien valintaan.

        Hänen selityksensä liittyy todennäköisyyksien kumuloitumiseen. Toteutuneen tapahtuman todennäköisyys ajatellaan olevan 1. Enqvistin esimerkissä on satunnaiskoe, joka itse asiassa koostuu 100 peräkkäisestä osakokeesta. Jokaisen osakokeen (1 kolikon heitto) tulosvaihtojen todennäköisyys on ennen kolikon heittoa 1/6. Kun heitto on suoritettu, niin tuloksen saamista ajatellaan tapahtumana, joka on jo toteutunut ja jonka todennäköisyyden ajatellaan oleva 1.

        Esimerkiksi kun on heitetty kolikko 99 kertaa ja enää on yksi heitto jäljelle, niin lopullinen jono on 99%:sesti tiedossa ja jäljelle on enää kuusi vaihtoehtoa sille, millainen lopullinen jono on. Ja kunkin jäljellä olevan jono-vaihtoehdon toteutumisen todennäköisyys on enää 1/6.

        "Jokaisen osakokeen (1 kolikon heitto) tulosvaihtojen todennäköisyys on ennen kolikon heittoa 1/6. "

        Olette selvästi keskustelleet aiheesta jo tarpeeksi, kun sinullakin meni vahingossa kolikon ja nopan alkeistapahtumien todennäköisyydet sekaisin :)


      • blindwatchmaker
        solon1 kirjoitti:

        "Jokaisen osakokeen (1 kolikon heitto) tulosvaihtojen todennäköisyys on ennen kolikon heittoa 1/6. "

        Olette selvästi keskustelleet aiheesta jo tarpeeksi, kun sinullakin meni vahingossa kolikon ja nopan alkeistapahtumien todennäköisyydet sekaisin :)

        No niinpä menikin sekaisin - olit tarkkasilmäinen :)

        Rautalankaa on kyllä väännetty enemmän kuin tarpeeksi, yli kyllästymispisteen ja kohta ollaan jo kipupisteessäkin.

        Palkitsevaa on kuitenkin se, että aina joku palstakreationisteista osoittaa käytännössä seikan, mihin Enqvistkin viittasi esimerkillään, että kreationistit eivät hallitse todennäköisyyslaskennan periaatteita.

        Niinkuin nyt viimeisimpänä osoituksena txt() hölmöllä esimerkillään, jossa hän naiivisti yritti soveltaa klassista todennäköisyyttä itseään kopioivan molekyylin alkuliemessa syntymisen todennäköisyyden tarkasteluun.


      • Apo-Calypso
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Ei kerrottukaan; selvensin sillä sinulle kaiken varalta todennäköisyyden merkitystä (pieni todennäköisyys = vaikea arvata).

        Kupletin juoni on ennakko- ja jälkitodennäköisyyden ero.

        "Kupletin juoni on ennakko- ja jälkitodennäköisyyden ero. "

        Ja juuri tämä asia ei mahdu kretaleiden kaaliin.


      • epäilen...
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Ei kerrottukaan; selvensin sillä sinulle kaiken varalta todennäköisyyden merkitystä (pieni todennäköisyys = vaikea arvata).

        Kupletin juoni on ennakko- ja jälkitodennäköisyyden ero.

        "Kupletin juoni on ennakko- ja jälkitodennäköisyyden ero."

        Eipä satu olemaan.


      • tieteenharrastaja
        epäilen... kirjoitti:

        "Kupletin juoni on ennakko- ja jälkitodennäköisyyden ero."

        Eipä satu olemaan.

        Eipä tietenkään sinun mielestäsi ole, koska todennäköisyyden osaamisesi loppuu suotuisan tapauksen papukaijana hokemiseen.


    • txt()

      Enqvistin esimerkissä kaikki vaihtoehdot ovat suotuisia tapauksia.
      Enqvistin esimerkissä todellakin kaikki tapahtumat ovat suotuisia ja jonkun tapahtuman syntyminen on varmaa. Laskelman todennäköisyys on siis 1.

      Mutta kun tarkastellaan alkulientä, jossa pitäisi syntyä itseään monistavia molekyylejä. Elämän synnyn kannalta suotuisa tapahtuma on silloin itseään monistavan molekyylin syntyminen.

      Silloin pitää verrata alkuliemessä syntyneiden molekyyliryppäiden lukumäärää itseään monistavine molekyyliryppäiden lukumäärään. Miltähän tuo suotuisen tapahtuman todennäköisyys näyttää näistä lähtökohdista?

      • blindwatchmaker

        "Enqvistin esimerkissä kaikki vaihtoehdot ovat suotuisia tapauksia.
        Enqvistin esimerkissä todellakin kaikki tapahtumat ovat suotuisia ja jonkun tapahtuman syntyminen on varmaa. Laskelman todennäköisyys on siis 1."

        No olet sitten samassa ymmärtämään kyvyttömien seurassa kuin *JC. Et edelleenkään ymmärrä suotuisan alkeistapahtuman käsitettä sekä erityisesti sen merkitystä ja mihin sitä käytetään ja milloin.

        Enqvistin esimerkissä ei todellakaan esitetty kysymystä:

        Heitetään 100 kolikon sarja. Millä todennäköisyydellä saadaan jokin jono tuloksena?

        Vastaushan on tietenkin 1. Tuossa kysymyksessä määritellään tapahtuma, jonka toteutumiseen ovat suotuisia kaikki alkeistapahtumat.

        E:n esimerkissä ei kysytä jonkin tapahtuman todennäköisyyttä. Siinä yksinkertaisesti vain *todetaan* tämä fakta:

        Heitetään 100 kolikon sarja ja saadaan jokin satunnainen järjestetty jono kruunia ja klaavoja. Juuri sen jonon sattumisen todennäköisyys, joka sattuu on 1/2^200.

        Sinun täytyy kyetä ymmärtämään, että Enqvist viittaa vain ja ainoastaan siihen jonoon, joka kokeen kullakin eri suorituskerralla sattuu tulokseksi.

        Mahdollisia vaihtoehtoja on 2^200. Jokaisen erilaisen jonon saamisen todennäköisyys ennen heittoa on siis 1/2^200. Sattuman kautta kuitenkin ja väistämättä, todennäköisyydellä 1 jokin noista erittäin pienen tapahtumisen todennäköisyyden omaava jono sattuu.

        Olen varmaan jo kymmeniä kertoja todennut, ettei E:n esimerkissä todellakaan ole kysymys siitä, etteikö jokin tulos varmasti saada. Kyllä ihan varmasti saadaan todennäköisyydellä 1.

        "Mutta kun tarkastellaan alkulientä, jossa pitäisi syntyä itseään monistavia molekyylejä. Elämän synnyn kannalta suotuisa tapahtuma on silloin itseään monistavan molekyylin syntyminen."

        Loistava kommentti txt()!. Mutta vain siksi, että osoitit sillä selkeästi sen miten kreationistilla menee naiiviuuden ja riittämättömän ymmärryksen takia pohdiskelu pieleen jo ensi metreilä.

        Ennen ensimmäisen itseään monistavan molekyylin syntymistä on tapahtunut jo lukematon määrä (emme vielä tiedä montako) tapahtumia, jotka toteutuneina tapahtumina olivat kaikki elämän synnyn kannalta suotuisia.

        Nämä suotuisat tapahtumat, joita emme vielä kaikkia tunne, mutta aika ison osan kuitenkin ovat kukin lisänneet seuraavan tarvittavan vaiheen tapahtumisen todennäköisyyttä.

        Ja tässä ketjussa viimeinen vaihe on se, että on syntynyt ensimmäinen itseään monistava molekyyli. Ja tuon ketjun viimeisen lenkin todennäköisyys ei välttämättä ole ollutkaan enää kovin pieni, ainakaan jos suhteutetaan siihen, että aikaa ja rinnakkaisia mahdollisuuksia (rinnakkaisia prosessesseja) tuon tarvittaman tapahtuman sattumiseen on riittänyt.

        Solon1 on tällä palstalla ansiokkaasti raportoinut sitä, mitä tuosta ketjusta jo tiedetään.

        "Silloin pitää verrata alkuliemessä syntyneiden molekyyliryppäiden lukumäärää itseään monistavine molekyyliryppäiden lukumäärään. Miltähän tuo suotuisen tapahtuman todennäköisyys näyttää näistä lähtökohdista?"

        No mietipä sitä ja tee todennäköisyyslaskemia. Voin serran verran auttaa sinua alkuun, että ko. ilmiön tarkastelua on ihan turha yrittää klassisen todennäköisyyden avulla. Toisena vinkkinä se, että menet tuossa hölmössä esimerkissäsi metsään jo siinä, että mitä kuvittelet alkeistapahtumiksi. Jollet ymmärrä miksi, niin opiskele lisää.

        Osoitit txt() jälleen hyvin selkeästi sen, että kreationistit eivät vaan yksinkertaisesti hallitse todennäköisyyslaskentaa. Kiitokset demonstraatiosta :)


      • blindwatchmaker kirjoitti:

        "Enqvistin esimerkissä kaikki vaihtoehdot ovat suotuisia tapauksia.
        Enqvistin esimerkissä todellakin kaikki tapahtumat ovat suotuisia ja jonkun tapahtuman syntyminen on varmaa. Laskelman todennäköisyys on siis 1."

        No olet sitten samassa ymmärtämään kyvyttömien seurassa kuin *JC. Et edelleenkään ymmärrä suotuisan alkeistapahtuman käsitettä sekä erityisesti sen merkitystä ja mihin sitä käytetään ja milloin.

        Enqvistin esimerkissä ei todellakaan esitetty kysymystä:

        Heitetään 100 kolikon sarja. Millä todennäköisyydellä saadaan jokin jono tuloksena?

        Vastaushan on tietenkin 1. Tuossa kysymyksessä määritellään tapahtuma, jonka toteutumiseen ovat suotuisia kaikki alkeistapahtumat.

        E:n esimerkissä ei kysytä jonkin tapahtuman todennäköisyyttä. Siinä yksinkertaisesti vain *todetaan* tämä fakta:

        Heitetään 100 kolikon sarja ja saadaan jokin satunnainen järjestetty jono kruunia ja klaavoja. Juuri sen jonon sattumisen todennäköisyys, joka sattuu on 1/2^200.

        Sinun täytyy kyetä ymmärtämään, että Enqvist viittaa vain ja ainoastaan siihen jonoon, joka kokeen kullakin eri suorituskerralla sattuu tulokseksi.

        Mahdollisia vaihtoehtoja on 2^200. Jokaisen erilaisen jonon saamisen todennäköisyys ennen heittoa on siis 1/2^200. Sattuman kautta kuitenkin ja väistämättä, todennäköisyydellä 1 jokin noista erittäin pienen tapahtumisen todennäköisyyden omaava jono sattuu.

        Olen varmaan jo kymmeniä kertoja todennut, ettei E:n esimerkissä todellakaan ole kysymys siitä, etteikö jokin tulos varmasti saada. Kyllä ihan varmasti saadaan todennäköisyydellä 1.

        "Mutta kun tarkastellaan alkulientä, jossa pitäisi syntyä itseään monistavia molekyylejä. Elämän synnyn kannalta suotuisa tapahtuma on silloin itseään monistavan molekyylin syntyminen."

        Loistava kommentti txt()!. Mutta vain siksi, että osoitit sillä selkeästi sen miten kreationistilla menee naiiviuuden ja riittämättömän ymmärryksen takia pohdiskelu pieleen jo ensi metreilä.

        Ennen ensimmäisen itseään monistavan molekyylin syntymistä on tapahtunut jo lukematon määrä (emme vielä tiedä montako) tapahtumia, jotka toteutuneina tapahtumina olivat kaikki elämän synnyn kannalta suotuisia.

        Nämä suotuisat tapahtumat, joita emme vielä kaikkia tunne, mutta aika ison osan kuitenkin ovat kukin lisänneet seuraavan tarvittavan vaiheen tapahtumisen todennäköisyyttä.

        Ja tässä ketjussa viimeinen vaihe on se, että on syntynyt ensimmäinen itseään monistava molekyyli. Ja tuon ketjun viimeisen lenkin todennäköisyys ei välttämättä ole ollutkaan enää kovin pieni, ainakaan jos suhteutetaan siihen, että aikaa ja rinnakkaisia mahdollisuuksia (rinnakkaisia prosessesseja) tuon tarvittaman tapahtuman sattumiseen on riittänyt.

        Solon1 on tällä palstalla ansiokkaasti raportoinut sitä, mitä tuosta ketjusta jo tiedetään.

        "Silloin pitää verrata alkuliemessä syntyneiden molekyyliryppäiden lukumäärää itseään monistavine molekyyliryppäiden lukumäärään. Miltähän tuo suotuisen tapahtuman todennäköisyys näyttää näistä lähtökohdista?"

        No mietipä sitä ja tee todennäköisyyslaskemia. Voin serran verran auttaa sinua alkuun, että ko. ilmiön tarkastelua on ihan turha yrittää klassisen todennäköisyyden avulla. Toisena vinkkinä se, että menet tuossa hölmössä esimerkissäsi metsään jo siinä, että mitä kuvittelet alkeistapahtumiksi. Jollet ymmärrä miksi, niin opiskele lisää.

        Osoitit txt() jälleen hyvin selkeästi sen, että kreationistit eivät vaan yksinkertaisesti hallitse todennäköisyyslaskentaa. Kiitokset demonstraatiosta :)

        Tuli mieleeni, enkä tiedä liittyykö tämä mihinkään, mutta on kai myös muistettava sekä todennäköisyys että väistämättömyys. Eli olkoon 100 kolikonheiton rivi kuinka epätodennäköinen tahansa, mutta jos on kolikko, heittäjä ja sata heittoa, niin joka heiton jälkeen sadan rivi kulkee kohti väistämättömyyttä.

        Nyt alkaa jo ajatus pätkimään, mutta siis jos asiat ja tapahtumat ovat mahdollisia (tilaisuus), niin olkoonkin kuinka epätodennäköisiä, niin ajan kanssa ne ovat väistämättömiä (ajan pituus on kysymysmerkki). Tämä tuosta alkuliemestä ja sen todennäköisyydestä.


      • Enqvistin juoni
        blindwatchmaker kirjoitti:

        "Enqvistin esimerkissä kaikki vaihtoehdot ovat suotuisia tapauksia.
        Enqvistin esimerkissä todellakin kaikki tapahtumat ovat suotuisia ja jonkun tapahtuman syntyminen on varmaa. Laskelman todennäköisyys on siis 1."

        No olet sitten samassa ymmärtämään kyvyttömien seurassa kuin *JC. Et edelleenkään ymmärrä suotuisan alkeistapahtuman käsitettä sekä erityisesti sen merkitystä ja mihin sitä käytetään ja milloin.

        Enqvistin esimerkissä ei todellakaan esitetty kysymystä:

        Heitetään 100 kolikon sarja. Millä todennäköisyydellä saadaan jokin jono tuloksena?

        Vastaushan on tietenkin 1. Tuossa kysymyksessä määritellään tapahtuma, jonka toteutumiseen ovat suotuisia kaikki alkeistapahtumat.

        E:n esimerkissä ei kysytä jonkin tapahtuman todennäköisyyttä. Siinä yksinkertaisesti vain *todetaan* tämä fakta:

        Heitetään 100 kolikon sarja ja saadaan jokin satunnainen järjestetty jono kruunia ja klaavoja. Juuri sen jonon sattumisen todennäköisyys, joka sattuu on 1/2^200.

        Sinun täytyy kyetä ymmärtämään, että Enqvist viittaa vain ja ainoastaan siihen jonoon, joka kokeen kullakin eri suorituskerralla sattuu tulokseksi.

        Mahdollisia vaihtoehtoja on 2^200. Jokaisen erilaisen jonon saamisen todennäköisyys ennen heittoa on siis 1/2^200. Sattuman kautta kuitenkin ja väistämättä, todennäköisyydellä 1 jokin noista erittäin pienen tapahtumisen todennäköisyyden omaava jono sattuu.

        Olen varmaan jo kymmeniä kertoja todennut, ettei E:n esimerkissä todellakaan ole kysymys siitä, etteikö jokin tulos varmasti saada. Kyllä ihan varmasti saadaan todennäköisyydellä 1.

        "Mutta kun tarkastellaan alkulientä, jossa pitäisi syntyä itseään monistavia molekyylejä. Elämän synnyn kannalta suotuisa tapahtuma on silloin itseään monistavan molekyylin syntyminen."

        Loistava kommentti txt()!. Mutta vain siksi, että osoitit sillä selkeästi sen miten kreationistilla menee naiiviuuden ja riittämättömän ymmärryksen takia pohdiskelu pieleen jo ensi metreilä.

        Ennen ensimmäisen itseään monistavan molekyylin syntymistä on tapahtunut jo lukematon määrä (emme vielä tiedä montako) tapahtumia, jotka toteutuneina tapahtumina olivat kaikki elämän synnyn kannalta suotuisia.

        Nämä suotuisat tapahtumat, joita emme vielä kaikkia tunne, mutta aika ison osan kuitenkin ovat kukin lisänneet seuraavan tarvittavan vaiheen tapahtumisen todennäköisyyttä.

        Ja tässä ketjussa viimeinen vaihe on se, että on syntynyt ensimmäinen itseään monistava molekyyli. Ja tuon ketjun viimeisen lenkin todennäköisyys ei välttämättä ole ollutkaan enää kovin pieni, ainakaan jos suhteutetaan siihen, että aikaa ja rinnakkaisia mahdollisuuksia (rinnakkaisia prosessesseja) tuon tarvittaman tapahtuman sattumiseen on riittänyt.

        Solon1 on tällä palstalla ansiokkaasti raportoinut sitä, mitä tuosta ketjusta jo tiedetään.

        "Silloin pitää verrata alkuliemessä syntyneiden molekyyliryppäiden lukumäärää itseään monistavine molekyyliryppäiden lukumäärään. Miltähän tuo suotuisen tapahtuman todennäköisyys näyttää näistä lähtökohdista?"

        No mietipä sitä ja tee todennäköisyyslaskemia. Voin serran verran auttaa sinua alkuun, että ko. ilmiön tarkastelua on ihan turha yrittää klassisen todennäköisyyden avulla. Toisena vinkkinä se, että menet tuossa hölmössä esimerkissäsi metsään jo siinä, että mitä kuvittelet alkeistapahtumiksi. Jollet ymmärrä miksi, niin opiskele lisää.

        Osoitit txt() jälleen hyvin selkeästi sen, että kreationistit eivät vaan yksinkertaisesti hallitse todennäköisyyslaskentaa. Kiitokset demonstraatiosta :)

        "Heitetään 100 kolikon sarja ja saadaan jokin satunnainen järjestetty jono kruunia ja klaavoja. Juuri sen jonon sattumisen todennäköisyys, joka sattuu on 1/2^200."

        Enqvistin esimerkin mielettömyys tulee ilmi, jos joku heittää tuon 100 kolikon satsin ja ilmoittaa mitä sai tulokseksi. kruuna, klaava, klaava, kruuna.......klaava. Tässä ei enää tarvitse ihmetellä tuloksen todenäköisyyttä, koska jo tapahtuneen asian todennäköisyys on yksi.


      • Enqvistin juoni kirjoitti:

        "Heitetään 100 kolikon sarja ja saadaan jokin satunnainen järjestetty jono kruunia ja klaavoja. Juuri sen jonon sattumisen todennäköisyys, joka sattuu on 1/2^200."

        Enqvistin esimerkin mielettömyys tulee ilmi, jos joku heittää tuon 100 kolikon satsin ja ilmoittaa mitä sai tulokseksi. kruuna, klaava, klaava, kruuna.......klaava. Tässä ei enää tarvitse ihmetellä tuloksen todenäköisyyttä, koska jo tapahtuneen asian todennäköisyys on yksi.

        Heitin päivällä kolikkoa 100 kertaa ja merkitsin muistiin sarjan - merkityksetön ja satunnainen rivi kyllä, jonka todennäköisyys nyt on siis yksi. Nyt annan sinulle mahdollisuuden arvata millainen rivini on ja saat käyttää niin monta arvausta kuin se vaatii, että saat rivini selville. Voit kysyä ainoastaan kokonaisia rivejä. Kuinka monta arvausta joudut _enimmillään_ tekemään, jotta saisit selville mikä rivi minulla on? Noin vastaus riittää.

        Tsemppaus ja pieni vihje: 13-vuotias osasi vastata tähän, kun kerroin todennäköisyyden.


      • helpompi tapa
        marathustra kirjoitti:

        Heitin päivällä kolikkoa 100 kertaa ja merkitsin muistiin sarjan - merkityksetön ja satunnainen rivi kyllä, jonka todennäköisyys nyt on siis yksi. Nyt annan sinulle mahdollisuuden arvata millainen rivini on ja saat käyttää niin monta arvausta kuin se vaatii, että saat rivini selville. Voit kysyä ainoastaan kokonaisia rivejä. Kuinka monta arvausta joudut _enimmillään_ tekemään, jotta saisit selville mikä rivi minulla on? Noin vastaus riittää.

        Tsemppaus ja pieni vihje: 13-vuotias osasi vastata tähän, kun kerroin todennäköisyyden.

        "Heitin päivällä kolikkoa 100 kertaa ja merkitsin muistiin sarjan - merkityksetön ja satunnainen rivi kyllä, jonka todennäköisyys nyt on siis yksi. Nyt annan sinulle mahdollisuuden arvata millainen rivini on ja saat käyttää niin monta arvausta kuin se vaatii, että saat rivini selville. Voit kysyä ainoastaan kokonaisia rivejä. Kuinka monta arvausta joudut _enimmillään_ tekemään, jotta saisit selville mikä rivi minulla on? Noin vastaus riittää."

        Aivan, Enqvistin esimerkissä on kyse tästä. Mutta eihän minun tarvitse alkaa arvailemaan tuota 100 heiton riviä, vaan kysyn sitä sinulta, sinähän tiedät sen. On sitten eri asia, kerrotko vai et.


      • helpompi tapa kirjoitti:

        "Heitin päivällä kolikkoa 100 kertaa ja merkitsin muistiin sarjan - merkityksetön ja satunnainen rivi kyllä, jonka todennäköisyys nyt on siis yksi. Nyt annan sinulle mahdollisuuden arvata millainen rivini on ja saat käyttää niin monta arvausta kuin se vaatii, että saat rivini selville. Voit kysyä ainoastaan kokonaisia rivejä. Kuinka monta arvausta joudut _enimmillään_ tekemään, jotta saisit selville mikä rivi minulla on? Noin vastaus riittää."

        Aivan, Enqvistin esimerkissä on kyse tästä. Mutta eihän minun tarvitse alkaa arvailemaan tuota 100 heiton riviä, vaan kysyn sitä sinulta, sinähän tiedät sen. On sitten eri asia, kerrotko vai et.

        "Aivan, Enqvistin esimerkissä on kyse tästä."
        Ei ole, vaan juuri päinvastaisesta asiasta, mutta todennäköisyydet ovat samat. Minun esimerkissäni oli kyse jo saadusta rivistä, Enqvistin esimerkissä saatavasta. Samasta rajallisesta abstraktista rivimahdollisuusavaruudesta realisoituu molempien rivit samalla todennäköisyydellä, Enqvistin rivi heittämällä ja minun kysymällä.

        "Mutta eihän minun tarvitse alkaa arvailemaan tuota 100 heiton riviä, vaan kysyn sitä sinulta, sinähän tiedät sen."
        Siis jos kysymykseni alkaa sanoilla "kuinka monta" niin sinun mielestäsi vastaus on "Kerro se rivi". Suomenkieli ei taida olla vahvinta osaamistasi?


      • tuskimpa!
        marathustra kirjoitti:

        "Aivan, Enqvistin esimerkissä on kyse tästä."
        Ei ole, vaan juuri päinvastaisesta asiasta, mutta todennäköisyydet ovat samat. Minun esimerkissäni oli kyse jo saadusta rivistä, Enqvistin esimerkissä saatavasta. Samasta rajallisesta abstraktista rivimahdollisuusavaruudesta realisoituu molempien rivit samalla todennäköisyydellä, Enqvistin rivi heittämällä ja minun kysymällä.

        "Mutta eihän minun tarvitse alkaa arvailemaan tuota 100 heiton riviä, vaan kysyn sitä sinulta, sinähän tiedät sen."
        Siis jos kysymykseni alkaa sanoilla "kuinka monta" niin sinun mielestäsi vastaus on "Kerro se rivi". Suomenkieli ei taida olla vahvinta osaamistasi?

        "Ei ole, vaan juuri päinvastaisesta asiasta, mutta todennäköisyydet ovat samat. Minun esimerkissäni oli kyse jo saadusta rivistä, Enqvistin esimerkissä saatavasta. Samasta rajallisesta abstraktista rivimahdollisuusavaruudesta realisoituu molempien rivit samalla todennäköisyydellä, Enqvistin rivi heittämällä ja minun kysymällä."

        Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset.

        "Siis jos kysymykseni alkaa sanoilla "kuinka monta" niin sinun mielestäsi vastaus on "Kerro se rivi".

        Et sinäkään vastaisi, jos joku kysyisi sinulta, joko olet lopettanut valehtelusi?

        Jos Enqvistin todennäköisyys, yhden suhde triljoonaan triljoonaan tapahtuisi, minunhan pitäisi kertoa saamasi rivi, minunhan pitäisi kerralla arvata se, joka olisi Enqvistin mainitsema ihme.


      • BlackNemo
        tuskimpa! kirjoitti:

        "Ei ole, vaan juuri päinvastaisesta asiasta, mutta todennäköisyydet ovat samat. Minun esimerkissäni oli kyse jo saadusta rivistä, Enqvistin esimerkissä saatavasta. Samasta rajallisesta abstraktista rivimahdollisuusavaruudesta realisoituu molempien rivit samalla todennäköisyydellä, Enqvistin rivi heittämällä ja minun kysymällä."

        Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset.

        "Siis jos kysymykseni alkaa sanoilla "kuinka monta" niin sinun mielestäsi vastaus on "Kerro se rivi".

        Et sinäkään vastaisi, jos joku kysyisi sinulta, joko olet lopettanut valehtelusi?

        Jos Enqvistin todennäköisyys, yhden suhde triljoonaan triljoonaan tapahtuisi, minunhan pitäisi kertoa saamasi rivi, minunhan pitäisi kerralla arvata se, joka olisi Enqvistin mainitsema ihme.

        Ei kyllä tuolla logiikalla, kerran rivin ilmentymisen tod.näk. on mielestäai 1, niin sinunhan pitäisi helposti kertoa oikea rivi laakista.


      • tuskimpa! kirjoitti:

        "Ei ole, vaan juuri päinvastaisesta asiasta, mutta todennäköisyydet ovat samat. Minun esimerkissäni oli kyse jo saadusta rivistä, Enqvistin esimerkissä saatavasta. Samasta rajallisesta abstraktista rivimahdollisuusavaruudesta realisoituu molempien rivit samalla todennäköisyydellä, Enqvistin rivi heittämällä ja minun kysymällä."

        Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset.

        "Siis jos kysymykseni alkaa sanoilla "kuinka monta" niin sinun mielestäsi vastaus on "Kerro se rivi".

        Et sinäkään vastaisi, jos joku kysyisi sinulta, joko olet lopettanut valehtelusi?

        Jos Enqvistin todennäköisyys, yhden suhde triljoonaan triljoonaan tapahtuisi, minunhan pitäisi kertoa saamasi rivi, minunhan pitäisi kerralla arvata se, joka olisi Enqvistin mainitsema ihme.

        "Jos Enqvistin todennäköisyys, yhden suhde triljoonaan triljoonaan tapahtuisi, minunhan pitäisi kertoa saamasi rivi, minunhan pitäisi kerralla arvata se, joka olisi Enqvistin mainitsema ihme."

        Alat olemaan jyvällä. Nyt vain perustelet sen, että miksi se olisi muka ihme, jos ensimmäisellä kerralla arvaisit sen.


      • blindwatchmaker
        tuskimpa! kirjoitti:

        "Ei ole, vaan juuri päinvastaisesta asiasta, mutta todennäköisyydet ovat samat. Minun esimerkissäni oli kyse jo saadusta rivistä, Enqvistin esimerkissä saatavasta. Samasta rajallisesta abstraktista rivimahdollisuusavaruudesta realisoituu molempien rivit samalla todennäköisyydellä, Enqvistin rivi heittämällä ja minun kysymällä."

        Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset.

        "Siis jos kysymykseni alkaa sanoilla "kuinka monta" niin sinun mielestäsi vastaus on "Kerro se rivi".

        Et sinäkään vastaisi, jos joku kysyisi sinulta, joko olet lopettanut valehtelusi?

        Jos Enqvistin todennäköisyys, yhden suhde triljoonaan triljoonaan tapahtuisi, minunhan pitäisi kertoa saamasi rivi, minunhan pitäisi kerralla arvata se, joka olisi Enqvistin mainitsema ihme.

        "Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset. "

        Kyseisen rivin (yksi 2^100 rivistä) saamisen todennäköisyys ennen heittoa ei todellakaan ole 1, vaan 1/2^100. Kyseinen rivi nyt vain sattui, koska jonkin rivin oli satuttava satunnaiskoe suoritettaessa.

        Kokeile huviksesi heittää yksi rivi. Kirjaa se muistiin ja kokeile sitten kuinka monta kertaa joudut kokeen toistaamaan saadaksesi täsmälleen saman rivin. Jos ensimmäiseksi saadun rivin saamisen todennäköisyys olisi ollut ennen heittoa 1, niin saisit jokaisella seuraavalla kokeen toistokerralla täsmälleen saman rivin - väistämättä. Jos väität typeryyksissäsi vastaan, väität klassisen todennäköisyyden määritelmiä vastaan.

        Enqvistin esimerkissä ei määritellä mitään suotuisaa tapahtumaa. Ongelma on siinä, että kaltaisesi typerykset kuitenkin sellaisen omassa mielessään kehittelevät ajattemalla että "mikä tahansa tulos kelpaa". Se, että mitään suotuisaa tapahtumaa ei määritellä ei tarkoita sitä, että automaattisesti ja implisiittisesti tulisi määritellyksi suotuisa tapahtuma, jossa kaikki alkeistapahtumat sitten kelpaavat.

        Suotuisan tapahtuman valinnalla tai sillä että ei valita ole mitään merkitystä tuloksen todennäköisyyteen.

        Katsotaanpa mitä kreationistien omilla sivuilla kerrotaan kolikon ja nopan todennäköisyyksistä ilman suotuisan tapauksen valintaa:

        "Esimerkiksi kahden kolikonheiton tuloksen todennäköisyys on 1/2*1/2 ja nopanheiton tulos 1/6 . Tälläisen tapahtuman tapahtuminen ei ole yllättävää, joten selitetämme sen sattumalla."

        http://www.intelligentdesign.fi/sivut/perusteet/selityssuodatin-lyhyesti/

        "Jos heitän kolikkoa 1000 kertaa, olen mukana erittäin monimutkaisessa (tai toisin sanoen erittäin epätodennäköisessä) tapahtumassa. Tosiaankin tapahtumajono, johon päädyn kolikon heitolla on yksi miljardeista, miljardeista, miljardeista … (22 miljardi-sanaa lisää.)"

        http://www.intelligentdesign.fi/sivut/perusteet/suunnittelun-havaitsemisesta/

        Siis jopa kreationistien joukosta löytyy niitä, jotka ymmärtävät asian oikein - toisin kuin sinä tai *JC. (Tai juuri sinä *JC koska tuo kommentti oli sitä samaa potaskaa mitä *JC typeryyksissään toitottaa.)


      • tämän takia
        BlackNemo kirjoitti:

        Ei kyllä tuolla logiikalla, kerran rivin ilmentymisen tod.näk. on mielestäai 1, niin sinunhan pitäisi helposti kertoa oikea rivi laakista.

        "Ei kyllä tuolla logiikalla, kerran rivin ilmentymisen tod.näk. on mielestäai 1, niin sinunhan pitäisi helposti kertoa oikea rivi laakista."

        Jos rivi on määritelty, en ala arvailemaan sitä, koska se on mahdottomuus.

        Jos rivi saa olla mikä tahansa, minun tarvitsee vain antaa jokin rivi ja se aina täyttää määritelmän.


      • ei aja asiaa
        marathustra kirjoitti:

        "Jos Enqvistin todennäköisyys, yhden suhde triljoonaan triljoonaan tapahtuisi, minunhan pitäisi kertoa saamasi rivi, minunhan pitäisi kerralla arvata se, joka olisi Enqvistin mainitsema ihme."

        Alat olemaan jyvällä. Nyt vain perustelet sen, että miksi se olisi muka ihme, jos ensimmäisellä kerralla arvaisit sen.

        "Alat olemaan jyvällä. Nyt vain perustelet sen, että miksi se olisi muka ihme, jos ensimmäisellä kerralla arvaisit sen."

        Joo, mutta Enqvistin esimerkissä ei ole tätä.


      • ei edistystä
        blindwatchmaker kirjoitti:

        "Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset. "

        Kyseisen rivin (yksi 2^100 rivistä) saamisen todennäköisyys ennen heittoa ei todellakaan ole 1, vaan 1/2^100. Kyseinen rivi nyt vain sattui, koska jonkin rivin oli satuttava satunnaiskoe suoritettaessa.

        Kokeile huviksesi heittää yksi rivi. Kirjaa se muistiin ja kokeile sitten kuinka monta kertaa joudut kokeen toistaamaan saadaksesi täsmälleen saman rivin. Jos ensimmäiseksi saadun rivin saamisen todennäköisyys olisi ollut ennen heittoa 1, niin saisit jokaisella seuraavalla kokeen toistokerralla täsmälleen saman rivin - väistämättä. Jos väität typeryyksissäsi vastaan, väität klassisen todennäköisyyden määritelmiä vastaan.

        Enqvistin esimerkissä ei määritellä mitään suotuisaa tapahtumaa. Ongelma on siinä, että kaltaisesi typerykset kuitenkin sellaisen omassa mielessään kehittelevät ajattemalla että "mikä tahansa tulos kelpaa". Se, että mitään suotuisaa tapahtumaa ei määritellä ei tarkoita sitä, että automaattisesti ja implisiittisesti tulisi määritellyksi suotuisa tapahtuma, jossa kaikki alkeistapahtumat sitten kelpaavat.

        Suotuisan tapahtuman valinnalla tai sillä että ei valita ole mitään merkitystä tuloksen todennäköisyyteen.

        Katsotaanpa mitä kreationistien omilla sivuilla kerrotaan kolikon ja nopan todennäköisyyksistä ilman suotuisan tapauksen valintaa:

        "Esimerkiksi kahden kolikonheiton tuloksen todennäköisyys on 1/2*1/2 ja nopanheiton tulos 1/6 . Tälläisen tapahtuman tapahtuminen ei ole yllättävää, joten selitetämme sen sattumalla."

        http://www.intelligentdesign.fi/sivut/perusteet/selityssuodatin-lyhyesti/

        "Jos heitän kolikkoa 1000 kertaa, olen mukana erittäin monimutkaisessa (tai toisin sanoen erittäin epätodennäköisessä) tapahtumassa. Tosiaankin tapahtumajono, johon päädyn kolikon heitolla on yksi miljardeista, miljardeista, miljardeista … (22 miljardi-sanaa lisää.)"

        http://www.intelligentdesign.fi/sivut/perusteet/suunnittelun-havaitsemisesta/

        Siis jopa kreationistien joukosta löytyy niitä, jotka ymmärtävät asian oikein - toisin kuin sinä tai *JC. (Tai juuri sinä *JC koska tuo kommentti oli sitä samaa potaskaa mitä *JC typeryyksissään toitottaa.)

        "Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset. "

        Kyseisen rivin (yksi 2^100 rivistä) saamisen todennäköisyys ennen heittoa ei todellakaan ole 1, vaan 1/2^100. Kyseinen rivi nyt vain sattui, koska jonkin rivin oli satuttava satunnaiskoe suoritettaessa.

        "Kokeile huviksesi heittää yksi rivi. Kirjaa se muistiin ja kokeile sitten kuinka monta kertaa joudut kokeen toistaamaan saadaksesi täsmälleen saman rivin. Jos ensimmäiseksi saadun rivin saamisen todennäköisyys olisi ollut ennen heittoa 1, niin saisit jokaisella seuraavalla kokeen toistokerralla täsmälleen saman rivin - väistämättä. Jos väität typeryyksissäsi vastaan, väität klassisen todennäköisyyden määritelmiä vastaan."

        Tämä on sinun näkemyksesi, ei minun. Enqvistin esim. ei ole kyse siitä, että pitäisi toistaa tuo saatu rivi. Ensimmäisen rivin saamisen todennäkösyys on yksi ja myös muiden, jos emme valitse suotuisaa tapausta.

        "Enqvistin esimerkissä ei määritellä mitään suotuisaa tapahtumaa. Ongelma on siinä, että kaltaisesi typerykset kuitenkin sellaisen omassa mielessään kehittelevät ajattemalla että "mikä tahansa tulos kelpaa". Se, että mitään suotuisaa tapahtumaa ei määritellä ei tarkoita sitä, että automaattisesti ja implisiittisesti tulisi määritellyksi suotuisa tapahtuma, jossa kaikki alkeistapahtumat sitten kelpaavat."

        Enqvistin esimerkissä kaikki tapaukset ovat suotuisia, vaikka sitä ei ole kerrottu, mutta jokainen joka on perehtynyt todennäköisyyslaskuihin huomaa tämän.

        "Suotuisan tapahtuman valinnalla tai sillä että ei valita ole mitään merkitystä tuloksen todennäköisyyteen."

        Ei olekkaan, mutta sillä on vaikutusta suotuisalle tapahtumalle laskettavaan todennäköisyyteen. Jos kaikki ovat suotuisia, niin todennäköisyys on silloin yksi, jos valitaa yksi suotuisaksi tapaukseksi, silloin sen on yhden suhde mahdollisuuksien määrään.


      • tieteenharrastaja
        blindwatchmaker kirjoitti:

        "Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset. "

        Kyseisen rivin (yksi 2^100 rivistä) saamisen todennäköisyys ennen heittoa ei todellakaan ole 1, vaan 1/2^100. Kyseinen rivi nyt vain sattui, koska jonkin rivin oli satuttava satunnaiskoe suoritettaessa.

        Kokeile huviksesi heittää yksi rivi. Kirjaa se muistiin ja kokeile sitten kuinka monta kertaa joudut kokeen toistaamaan saadaksesi täsmälleen saman rivin. Jos ensimmäiseksi saadun rivin saamisen todennäköisyys olisi ollut ennen heittoa 1, niin saisit jokaisella seuraavalla kokeen toistokerralla täsmälleen saman rivin - väistämättä. Jos väität typeryyksissäsi vastaan, väität klassisen todennäköisyyden määritelmiä vastaan.

        Enqvistin esimerkissä ei määritellä mitään suotuisaa tapahtumaa. Ongelma on siinä, että kaltaisesi typerykset kuitenkin sellaisen omassa mielessään kehittelevät ajattemalla että "mikä tahansa tulos kelpaa". Se, että mitään suotuisaa tapahtumaa ei määritellä ei tarkoita sitä, että automaattisesti ja implisiittisesti tulisi määritellyksi suotuisa tapahtuma, jossa kaikki alkeistapahtumat sitten kelpaavat.

        Suotuisan tapahtuman valinnalla tai sillä että ei valita ole mitään merkitystä tuloksen todennäköisyyteen.

        Katsotaanpa mitä kreationistien omilla sivuilla kerrotaan kolikon ja nopan todennäköisyyksistä ilman suotuisan tapauksen valintaa:

        "Esimerkiksi kahden kolikonheiton tuloksen todennäköisyys on 1/2*1/2 ja nopanheiton tulos 1/6 . Tälläisen tapahtuman tapahtuminen ei ole yllättävää, joten selitetämme sen sattumalla."

        http://www.intelligentdesign.fi/sivut/perusteet/selityssuodatin-lyhyesti/

        "Jos heitän kolikkoa 1000 kertaa, olen mukana erittäin monimutkaisessa (tai toisin sanoen erittäin epätodennäköisessä) tapahtumassa. Tosiaankin tapahtumajono, johon päädyn kolikon heitolla on yksi miljardeista, miljardeista, miljardeista … (22 miljardi-sanaa lisää.)"

        http://www.intelligentdesign.fi/sivut/perusteet/suunnittelun-havaitsemisesta/

        Siis jopa kreationistien joukosta löytyy niitä, jotka ymmärtävät asian oikein - toisin kuin sinä tai *JC. (Tai juuri sinä *JC koska tuo kommentti oli sitä samaa potaskaa mitä *JC typeryyksissään toitottaa.)

        Yritäpä välillä hypoteesia, että myös *JC ymmärtää asian, mutta inttää vain tärkeilläkseen (heikosti menee) ja saadakseen huomiota (onnistuu mainiosti).

        Sekä pottuillakseen niille, jotka tietävät enemmän.


      • tieteenharrastaja
        tämän takia kirjoitti:

        "Ei kyllä tuolla logiikalla, kerran rivin ilmentymisen tod.näk. on mielestäai 1, niin sinunhan pitäisi helposti kertoa oikea rivi laakista."

        Jos rivi on määritelty, en ala arvailemaan sitä, koska se on mahdottomuus.

        Jos rivi saa olla mikä tahansa, minun tarvitsee vain antaa jokin rivi ja se aina täyttää määritelmän.

        Ei se mahdottomuus ole, melkein joka viikko joku arvaa lottorivinkin:

        "Jos rivi on määritelty, en ala arvailemaan sitä, koska se on mahdottomuus."

        Sillä on vain hyvin pieni ennakkotodennäköisyys, joka pätee tapahtuneellekin asialle, ellet tiedä miten se meni.


      • Puolimutka
        ei edistystä kirjoitti:

        "Enqvistin esimerkissä oli kyse rivistä, jonka sinä sait heittämällä. Kyseinen rivin todennäköisyys oli ennen heittoa 1, koska ethän valinnut mitään suotuisaa tulosta, vaan sinulle kelpasivat kaikki tulokset. "

        Kyseisen rivin (yksi 2^100 rivistä) saamisen todennäköisyys ennen heittoa ei todellakaan ole 1, vaan 1/2^100. Kyseinen rivi nyt vain sattui, koska jonkin rivin oli satuttava satunnaiskoe suoritettaessa.

        "Kokeile huviksesi heittää yksi rivi. Kirjaa se muistiin ja kokeile sitten kuinka monta kertaa joudut kokeen toistaamaan saadaksesi täsmälleen saman rivin. Jos ensimmäiseksi saadun rivin saamisen todennäköisyys olisi ollut ennen heittoa 1, niin saisit jokaisella seuraavalla kokeen toistokerralla täsmälleen saman rivin - väistämättä. Jos väität typeryyksissäsi vastaan, väität klassisen todennäköisyyden määritelmiä vastaan."

        Tämä on sinun näkemyksesi, ei minun. Enqvistin esim. ei ole kyse siitä, että pitäisi toistaa tuo saatu rivi. Ensimmäisen rivin saamisen todennäkösyys on yksi ja myös muiden, jos emme valitse suotuisaa tapausta.

        "Enqvistin esimerkissä ei määritellä mitään suotuisaa tapahtumaa. Ongelma on siinä, että kaltaisesi typerykset kuitenkin sellaisen omassa mielessään kehittelevät ajattemalla että "mikä tahansa tulos kelpaa". Se, että mitään suotuisaa tapahtumaa ei määritellä ei tarkoita sitä, että automaattisesti ja implisiittisesti tulisi määritellyksi suotuisa tapahtuma, jossa kaikki alkeistapahtumat sitten kelpaavat."

        Enqvistin esimerkissä kaikki tapaukset ovat suotuisia, vaikka sitä ei ole kerrottu, mutta jokainen joka on perehtynyt todennäköisyyslaskuihin huomaa tämän.

        "Suotuisan tapahtuman valinnalla tai sillä että ei valita ole mitään merkitystä tuloksen todennäköisyyteen."

        Ei olekkaan, mutta sillä on vaikutusta suotuisalle tapahtumalle laskettavaan todennäköisyyteen. Jos kaikki ovat suotuisia, niin todennäköisyys on silloin yksi, jos valitaa yksi suotuisaksi tapaukseksi, silloin sen on yhden suhde mahdollisuuksien määrään.

        "Tämä on sinun näkemyksesi, ei minun. Enqvistin esim. ei ole kyse siitä, että pitäisi toistaa tuo saatu rivi. Ensimmäisen rivin saamisen todennäkösyys on yksi ja myös muiden, jos emme valitse suotuisaa tapausta."

        Tollo. Tuo bwn:n näkemys ei kylläkään oo pelkästään hänen, vaan se on matemaattinen tosiasia, jonka tosiaan näköjään tunnustavat älykkään suunnittelun kannattajatkin. Ja sehän jo tiedettiin että ei oo sinun näkemykses, koska et Enqvistin esimerkkiä ymmärrä ja/tai et haluu myöntää ymmärtäväs.

        Enqvistin esimerkin suhteen ei oo mitään väliä tehdänkö se monta kertaa vai eikö kertaakaan. Se pitää silti paikkansa.

        "Ei olekkaan, mutta sillä on vaikutusta suotuisalle tapahtumalle laskettavaan todennäköisyyteen. Jos kaikki ovat suotuisia, niin todennäköisyys on silloin yksi, jos valitaa yksi suotuisaksi tapaukseksi, silloin sen on yhden suhde mahdollisuuksien määrään."

        Johan nämä asiat selitettiin avauksessa idiootti. Hyvä että on mennyt sullekin perille. Vieläkö kun oivallat sen, että Enqvistin esimerkissä ei valita suotuisaa tapausta lainkaan, niin oot askelen lähempänä totuuden ymmärtämistä ja pelastusta.

        Mikäs olikaan kommenttis sille, että jopa ÄS-sivuston artikkeleissa ymmärretään asia oikein?


      • yksinkertaista
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Ei se mahdottomuus ole, melkein joka viikko joku arvaa lottorivinkin:

        "Jos rivi on määritelty, en ala arvailemaan sitä, koska se on mahdottomuus."

        Sillä on vain hyvin pieni ennakkotodennäköisyys, joka pätee tapahtuneellekin asialle, ellet tiedä miten se meni.

        #Ei se mahdottomuus ole, melkein joka viikko joku arvaa lottorivinkin:

        "Jos rivi on määritelty, en ala arvailemaan sitä, koska se on mahdottomuus."

        Sillä on vain hyvin pieni ennakkotodennäköisyys, joka pätee tapahtuneellekin asialle, ellet tiedä miten se meni.#

        Joku voittaa lotossa, koska suotuisten tapausten määrä lähestyy mahdollisuuksien määrää.


      • tieteenharrastaja
        yksinkertaista kirjoitti:

        #Ei se mahdottomuus ole, melkein joka viikko joku arvaa lottorivinkin:

        "Jos rivi on määritelty, en ala arvailemaan sitä, koska se on mahdottomuus."

        Sillä on vain hyvin pieni ennakkotodennäköisyys, joka pätee tapahtuneellekin asialle, ellet tiedä miten se meni.#

        Joku voittaa lotossa, koska suotuisten tapausten määrä lähestyy mahdollisuuksien määrää.

        Yrität jo höpötyskonstilla:

        "Joku voittaa lotossa, koska suotuisten tapausten määrä lähestyy mahdollisuuksien määrää."

        Mikä ihme on tuo "mahdolisuuksien määrä". Ja "suotuisia tapauksia" (seitsemän oikein) on kunkin viikon lotossa tasan yksi.


      • ei aja asiaa kirjoitti:

        "Alat olemaan jyvällä. Nyt vain perustelet sen, että miksi se olisi muka ihme, jos ensimmäisellä kerralla arvaisit sen."

        Joo, mutta Enqvistin esimerkissä ei ole tätä.

        Minä en kirjoittanut Enqvistin esimerkistä, sinä toit sitä esille koko ajan, minun esimerkkini oli käänteinen versio siitä Enqvistin esimerkistä.

        Vastasit siis :"Jos Enqvistin todennäköisyys, yhden suhde triljoonaan triljoonaan tapahtuisi, minunhan pitäisi kertoa saamasi rivi, minunhan pitäisi kerralla arvata se, joka olisi Enqvistin mainitsema ihme." ja BlackNemolle tuolla aiemmin "Jos rivi on määritelty, en ala arvailemaan sitä, koska se on mahdottomuus."

        Mutta eihän ole mahdottomuus arvata sitä riviä, koska kaikki vaihtoehdot ovat tiedossa ja niillä on yhtä suuri todennäköisyys, joten se on mahdollista. Mutta siis sinun mielestäsi, jos arvaisit sen, niin mahdottomuus tapahtuisi. Eli ihme.

        Ja minä en esimerkissäni puhunut ensimmäisestä kerrasta, vaan kuinka monta kertaa enimmillään se pitäisi arvata eli tarkoitus oli osoittaa että todennäköisyys oli jotain muuta kuin yksi. Mutta sinun mielestäsi todennäköisyys on yksi tai ihme.


      • vaihtoehdot?
        marathustra kirjoitti:

        Minä en kirjoittanut Enqvistin esimerkistä, sinä toit sitä esille koko ajan, minun esimerkkini oli käänteinen versio siitä Enqvistin esimerkistä.

        Vastasit siis :"Jos Enqvistin todennäköisyys, yhden suhde triljoonaan triljoonaan tapahtuisi, minunhan pitäisi kertoa saamasi rivi, minunhan pitäisi kerralla arvata se, joka olisi Enqvistin mainitsema ihme." ja BlackNemolle tuolla aiemmin "Jos rivi on määritelty, en ala arvailemaan sitä, koska se on mahdottomuus."

        Mutta eihän ole mahdottomuus arvata sitä riviä, koska kaikki vaihtoehdot ovat tiedossa ja niillä on yhtä suuri todennäköisyys, joten se on mahdollista. Mutta siis sinun mielestäsi, jos arvaisit sen, niin mahdottomuus tapahtuisi. Eli ihme.

        Ja minä en esimerkissäni puhunut ensimmäisestä kerrasta, vaan kuinka monta kertaa enimmillään se pitäisi arvata eli tarkoitus oli osoittaa että todennäköisyys oli jotain muuta kuin yksi. Mutta sinun mielestäsi todennäköisyys on yksi tai ihme.

        "Mutta eihän ole mahdottomuus arvata sitä riviä, koska kaikki vaihtoehdot ovat tiedossa ja niillä on yhtä suuri todennäköisyys, joten se on mahdollista. Mutta siis sinun mielestäsi, jos arvaisit sen, niin mahdottomuus tapahtuisi. Eli ihme."

        Montako sinun mielestäsi noita vaihtoehtoja on?

        "Ja minä en esimerkissäni puhunut ensimmäisestä kerrasta, vaan kuinka monta kertaa enimmillään se pitäisi arvata eli tarkoitus oli osoittaa että todennäköisyys oli jotain muuta kuin yksi. Mutta sinun mielestäsi todennäköisyys on yksi tai ihme."

        Kun vastaat tuohon yllä esitettyy kysymykseen, niin sitten voimme keskustella tästä kysymyksestä.


      • vaihtoehdot? kirjoitti:

        "Mutta eihän ole mahdottomuus arvata sitä riviä, koska kaikki vaihtoehdot ovat tiedossa ja niillä on yhtä suuri todennäköisyys, joten se on mahdollista. Mutta siis sinun mielestäsi, jos arvaisit sen, niin mahdottomuus tapahtuisi. Eli ihme."

        Montako sinun mielestäsi noita vaihtoehtoja on?

        "Ja minä en esimerkissäni puhunut ensimmäisestä kerrasta, vaan kuinka monta kertaa enimmillään se pitäisi arvata eli tarkoitus oli osoittaa että todennäköisyys oli jotain muuta kuin yksi. Mutta sinun mielestäsi todennäköisyys on yksi tai ihme."

        Kun vastaat tuohon yllä esitettyy kysymykseen, niin sitten voimme keskustella tästä kysymyksestä.

        >Montako sinun mielestäsi noita vaihtoehtoja on?

        Tyypillistä kreationistineitikieroilua.;)

        Mahdollisten lottorivivaihtoehtojen määrä ei tietenkään ole mielipidekysymys, vaan matemaattinen fakta.


      • Puolimutka kirjoitti:

        "Tämä on sinun näkemyksesi, ei minun. Enqvistin esim. ei ole kyse siitä, että pitäisi toistaa tuo saatu rivi. Ensimmäisen rivin saamisen todennäkösyys on yksi ja myös muiden, jos emme valitse suotuisaa tapausta."

        Tollo. Tuo bwn:n näkemys ei kylläkään oo pelkästään hänen, vaan se on matemaattinen tosiasia, jonka tosiaan näköjään tunnustavat älykkään suunnittelun kannattajatkin. Ja sehän jo tiedettiin että ei oo sinun näkemykses, koska et Enqvistin esimerkkiä ymmärrä ja/tai et haluu myöntää ymmärtäväs.

        Enqvistin esimerkin suhteen ei oo mitään väliä tehdänkö se monta kertaa vai eikö kertaakaan. Se pitää silti paikkansa.

        "Ei olekkaan, mutta sillä on vaikutusta suotuisalle tapahtumalle laskettavaan todennäköisyyteen. Jos kaikki ovat suotuisia, niin todennäköisyys on silloin yksi, jos valitaa yksi suotuisaksi tapaukseksi, silloin sen on yhden suhde mahdollisuuksien määrään."

        Johan nämä asiat selitettiin avauksessa idiootti. Hyvä että on mennyt sullekin perille. Vieläkö kun oivallat sen, että Enqvistin esimerkissä ei valita suotuisaa tapausta lainkaan, niin oot askelen lähempänä totuuden ymmärtämistä ja pelastusta.

        Mikäs olikaan kommenttis sille, että jopa ÄS-sivuston artikkeleissa ymmärretään asia oikein?

        >Mikäs olikaan kommenttis sille, että jopa ÄS-sivuston artikkeleissa ymmärretään asia oikein?

        Keskustelukumppanisi on näköjään taas liikkeellä erilaisin villein nimimerkein, mutta jostain syystä hän ei näytä ehtivän vastata juuri tähän.


      • ei edes lotto....
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Yrität jo höpötyskonstilla:

        "Joku voittaa lotossa, koska suotuisten tapausten määrä lähestyy mahdollisuuksien määrää."

        Mikä ihme on tuo "mahdolisuuksien määrä". Ja "suotuisia tapauksia" (seitsemän oikein) on kunkin viikon lotossa tasan yksi.

        "Mikä ihme on tuo "mahdolisuuksien määrä". Ja "suotuisia tapauksia" (seitsemän oikein) on kunkin viikon lotossa tasan yksi."

        Et siis ymmärrä lotostakaan perusjuttuja. Mahdollisuuksien määrä on noin 15 000 000. Suotuisten tapausten määrä on kaikki tehdyt ruudukot. Seitsemän oikein, ei välttämättä ole yhtään ja seitsemän oikein voi olla usemapiakin. Arvotut numerot ovat toteutunut vaihtoehto 15 000 000 mahdollisuudesta.


      • tieteenharrastaja
        ei edes lotto.... kirjoitti:

        "Mikä ihme on tuo "mahdolisuuksien määrä". Ja "suotuisia tapauksia" (seitsemän oikein) on kunkin viikon lotossa tasan yksi."

        Et siis ymmärrä lotostakaan perusjuttuja. Mahdollisuuksien määrä on noin 15 000 000. Suotuisten tapausten määrä on kaikki tehdyt ruudukot. Seitsemän oikein, ei välttämättä ole yhtään ja seitsemän oikein voi olla usemapiakin. Arvotut numerot ovat toteutunut vaihtoehto 15 000 000 mahdollisuudesta.

        Kiitos vastauksesta. Nyt selvisi, että höpötyksesi varmasti on todennäköisyydestä tyystin tietämättömän höpötystä.


      • ei hääppöstä
        tieteenharrastaja kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta. Nyt selvisi, että höpötyksesi varmasti on todennäköisyydestä tyystin tietämättömän höpötystä.

        "Nyt selvisi, että höpötyksesi varmasti on todennäköisyydestä tyystin tietämättömän höpötystä."

        Et sinäkään mikään välkky ole, kun lasket todennäköisyyden jo saadulle mahdollisuudelle.


      • ei hääppöstä kirjoitti:

        "Nyt selvisi, että höpötyksesi varmasti on todennäköisyydestä tyystin tietämättömän höpötystä."

        Et sinäkään mikään välkky ole, kun lasket todennäköisyyden jo saadulle mahdollisuudelle.

        Hah tätä skeidaa.

        Enää ei nimimerkin vaihto sua auta, kuten ei toki ole auttanut ennenkään.


    • txt()

      blindwa"....Ennen ensimmäisen itseään monistavan molekyylin syntymistä on tapahtunut jo lukematon määrä (emme vielä tiedä montako) tapahtumia, jotka toteutuneina tapahtumina olivat kaikki elämän synnyn kannalta suotuisia.... "

      Jokaiseelle elämän synnyn kannalta suotuiselle tapahtumalle voidaan laskea klassinen todennäköisyys: tapahtumalle suotuisten tulosvaihtoehtojen lukumäärän jaettuna kaikkien mahdollisten tulosvaihtoehtojen lukumäärään.

      Kun jokaisen vaiheen todennäköisyydet kerrotaan keskenään, saadaan tulokseksi elämän synnyn kokonaistodennäköisyys.

      Tarkemmat laskusäännöt löydät viittuksestasi:
      http://math.aalto.fi/opetus/sovtoda/oppikirja/TodLaskLaskusaannot.pdf

      Olen muuten aika utelias, että yhtyvätkö Solon ja Moloc Blindw:n todennäköisyyskäsitykseen?

      • blindwatchmaker

        Huokaus. Et sitten yhtään tehnyt kotiläksyjäsi ...

        "Jokaiseelle elämän synnyn kannalta suotuiselle tapahtumalle voidaan laskea klassinen todennäköisyys"

        No ei todellakaan voida. Monestakin syystä, mm:

        - Ensin pitäisi tietää elämän syntymisen prosessi, siinä olleet vaiheet ja kuhunkin vaiheeseen vaikuttaneet tekijät. Ei tiedetä.

        - Todellisen maailman tapahtumille, esim. luonnon proseille voidaan äärimmäisen harvoin soveltaa klassista todennäköisyyttä. Kaikkien alkeistapahtumien pitää olla tiedossa, niitä tulee olla äärellinen määrä ja niiden tulee olla symmetrisiä. Alkeistapahtumien täytyy olla myös toisensa pois sulkevia.

        Luonnon ilmiöt ovat yksinkertaisesti liian monimutkaisia tarkasteltaviksi klassisella todennäköisyydellä

        Klassinen todennäköisyyden sovellukset rajautuvat käytännössä peliteorioihin sekä symmetristen arvontavälineiden todennäköisyyksien tarkasteluun

        "Kun jokaisen vaiheen todennäköisyydet kerrotaan keskenään, saadaan tulokseksi elämän synnyn kokonaistodennäköisyys."

        Niinhän sinä naiivisti kuvittelet. Juuri tästä Enqvist varoitti ...

        En jaksaisi enää jokaiselle todennäköisyyden kanssa räpeltävälle kreationistille vääntää rautalankaa. Netti on pullollaan materiaalia aiheesta (pois lukien kreationistisivujen potaska), johon voi itse perehtyä ja opiskella. Tietenkin opiskely vaatii sen, että esitetyt asiat kykenee ymmärtämään ja omaksumaan sekä soveltamaan oikealla tavalla.


      • tieteenharrastaja

        Ainakin minä olen siitä samaa mieltä enkä varsinkaan sinun:

        "Olen muuten aika utelias, että yhtyvätkö Solon ja Moloc Blindw:n todennäköisyyskäsitykseen?"

        Painotan vielä lisäksi luonnonvalinnan merkitystä satunnaisuutta vähentävänä tekijänä. Enqvistin esimerkkiä voi muunnella tähän suuntaan olettamalla, että aukoton klaavarivi on elinkelpoinen eliö, josta seuraa, että heittoa toistetaan aina kunnes klaava tulee. On melko helppo laskea, mikä on sadan klaavan jonon tarvitseman heittomäärän (miljoonien vuosien) odotusarvo ja jakautuma.

        Kuten kelloseppä totesi, luonto on liian mutkikas pakattavaksi yhdeksi stokastiseksi prosessiksi, mutta evoluution erilaisia vaihtoehtoja voi kyllä valottaa tällaisin simulaatioin.


      • "Olen muuten aika utelias, että yhtyvätkö Solon ja Moloc Blindw:n todennäköisyyskäsitykseen?"

        Omalta osaltani vastaan kyllä.


    • kretarded

      Kolikkoesimerkki on hyvä, koska se asettaa Puolimatkojen ja Reinikaisten naiivin todennäköisyyksillä pelleilyn sen sirkuksen teltan valoon, johon se kuuluukin.

      Puolimatka, Reinikainen ja muut kreationistit yrittävät ihan tosissaan esittää matemaattisilla todennäkäisyyksillä, että me tai maailmankaikkeus emme ole olemassa, koska epätodennälöisyys. Puolimatkalle, Reinikaiselle ja muille kreationisteille sellainen huomautus, että kuten huomaatte, tässä me vain olemme maailmankaikkeuden kanssa, vaikka te esittäisitte minkälaisia todennäköisyyslaskelmia tahansa. Yksikään laskusuoritus ei ole vielä saanut maailmankaikkeutta huomaamaan, että hetkinen, enhän minä oikeasti voi edes olla olemassa.

      Syy on tietenkin selvä, kuten kolikkoesimerkki osoittaa - jo tapahtuneille asioille ei ole mielekästä laskea todennäköisyyksiä. Ja vielä vähemän mielekästä on väittää että jotain jo tapahtunutta ei ole tapahtunut, koska 'katso tätä todennäköisyyslaskelmaa'.

      • Kyllähän nämä kretujen omalaatuiset todennäköisyystodistelut joihinkin yksinkertaisiin purevat, joten sikäli ne eivät ole aivan turha keksintö. Ikävä kyllä kriittisen uskovaismassan ylittäminen on silti toivottoman kaukana ja siellä myös pysyy, mikäli kreationismi ei kiireesti keksi jotain todella radikaalia uutta joka oikeasti haastaisi tiedettä, ja eihän se keksi.


      • RepeRuutikallo kirjoitti:

        Kyllähän nämä kretujen omalaatuiset todennäköisyystodistelut joihinkin yksinkertaisiin purevat, joten sikäli ne eivät ole aivan turha keksintö. Ikävä kyllä kriittisen uskovaismassan ylittäminen on silti toivottoman kaukana ja siellä myös pysyy, mikäli kreationismi ei kiireesti keksi jotain todella radikaalia uutta joka oikeasti haastaisi tiedettä, ja eihän se keksi.

        Siis ikävä kyllä kretujen kannalta vaan ei tietenkään muuten.;)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Simula, rakkaus, Aittakumpu

      Milloin tämä rakkaus on roihahtanut? Onko molemmat herätysliikkeen jäseniä - kristillisiä etnonationalisteja ?https://ww
      Perussuomalaiset
      116
      2018
    2. Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan

      anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html
      Maailman menoa
      158
      1494
    3. Pormestari käräjille?

      Ei mene Puolangalla häpösesti, rinnekeskus&hotelli suljettuna ja käräjäasiana, naudat tapetaan nälkään, poliisi tutkii j
      Puolanka
      55
      1357
    4. Millaista naista ikävöit

      Ulkonäkö/persoona
      Ikävä
      55
      1138
    5. Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin

      että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html
      Maailman menoa
      160
      1110
    6. Susta ei saisi nättiä vaikka miten paljon

      meikkaisit. 😁 anna siis sen miehen olla rauhassa! Sivusta tutulta mieheltä
      Ikävä
      75
      966
    7. Voisimmeko seuraavan kerran kun

      Nähdään tehdä toisille selväksi että kiinnostaa enemmän kuin kaveri mielessä. Jos keksit vielä keinon niin napakymppi
      Ikävä
      36
      867
    8. Nyt on hyvä laittaa

      kirjaimet kohdilleen. Kuka kaipaa ja ketä. Onko oma kaivattu täällä ?
      Ikävä
      52
      864
    9. Norjan tilaama koruton raportti mitä NATO-jäsenyys aiheuttaa Suomelle

      Iltasanomat: "Miksi vaikenemme? Asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei vieläkään ymmärretä, mitä Nato-jäsenyydestä seuraa
      Maailman menoa
      62
      852
    10. Kuinka nättinä

      Sitä pitää olla että huomataan 🙃
      Ikävä
      56
      811
    Aihe