Ruunaus

appaloosat!

kannattaako 7 tai kohta 8 vuotiasta appaloosaa ruunata? muuten "kiltti", mutta vähän äkki pikainen ja joskus karkailee tarhasta tammojen perään. :)

13

2307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • appaloosat!

      tai se joskus myös menee aitojen läpi tammojen luokse!

      • myööäö

        Ghioll


    • katherine

      Jos hevosella ei ole jalostusarvoa eikä ole mitään syytä pitää sitä orina, niin ehdottomasti kannattaa ruunata. Se helpottaa hevosenkin elämää.

      Mikäli hevonen pidetään orina (tai vaikka se ruunattaisikin), hankkikaa nyt ihmeessä paremmat aidat ja tehkää paljon maastakäsin työskentelyä.

      • appaloosat!

        Mutta onko ori jo niin "vanha" että sille jäisi orimaisia tapoja?


    • Joillekin jää, toisille ei. Mutta ainakaan se ei enää olisi niin tammojen perään jos se ruunattaisiin, kun se ei enää olisi niin viettien vietävissä. Vaikka sille joitain orimaisia tapoja jäisikin, se ei einakaan pääsisi tekemään ns. vahinkoja tammojen kanssa, mikä jo yksin on sellainen tekijä, että minä ruunaisin sen - ellei sillä todellakin ole siitosarvoa kuten Katherine sanoi. Muussa tapauksessa tehkää tukevammat ja korkeammat aidat sen ympärille.

      • appaloosat!

        Ei ole mahdollisuutta tehdä parempia aitoja kun ei ole oma talli joten jospa ruunaaminen auttaisi! :) kiitos vastauksista. :)


    • orien ystävä

      Katherine ja muut raukat ruunauttavat. Ahneet vaan katsovat tuota jalostusarvoa, koska siitosori tuo rahaa! Ne jotka eivät uskalla pitää oreja ovat turhia hevosihmisiä, jotka saisi vaihtaa alaa.

      Nimim. Itse orien kanssa toimeentuleva.

    • katherine

      orien ystävä taitaa provoilla nyt vähäsen :)
      Tai sitten on tietämätön (nuori heppatyttö?)

      Jos nyt joku ei tiedä, niin useimmiten ruunaus helpottaa myös hevosen elämää. Orilla on luontaiset vaistot mm. vahtia laumaa ja se voi olla hyvinkin stressaavaa. Moni ori jopa laihtuu todella herkästi ja lihaksiston saaminen voi olla vaikeampaa. Siksi ruunaaminen voi olla hyvä juttu ihan hevosenkin kannalta, jos se selkeästi orina on hankala. (Toki on oreja, jotka ei stressaa yhtään).

    • Olen samaa mieltä Katherinen kanssa. Lisäisin siihen vielä senkin, että jos oriilla (tai millä tahansa hevosella) on taipumusta mennä aidoista läpi liian vahvojen viettien takia, se voi loukata itsensä hyvinkin pahasti. Joten (tässä tapauksessa) ruunaus parantaisi hevosen omaa turvallisuutta.

      Ja vaikka me tässä puhummekin siitosarvosta, niin ainakaan minä en tarkoita sitä rahallisessa mielessä, vaan meinaan yksinkertaisesti sitä, että jos oria käytetään siitokseen ylipäänsä, sitä ei kannata ensi töikseen ruunata jos on olemassa muita keinoja hillitä sitä. Mutta jos sitä ei käytetä siitokseen, ei ole oikeastaan mitään syytä pitää sitä oriina jos se on hankala.

    • orien ystävä

      orien ystävä taitaa provoilla nyt vähäsen :)
      Tai sitten on tietämätön (nuori heppatyttö?)

      Minä olen käsitellyt hevosia jo 50 vuotta, joten kokemusta löytyy varmasti enemmän, kuin monelta muulta.
      Suurin osa ruunauksista on näitä, kun ei uskalleta pitää oria, siis varmuuden vuoksi

    • katherine

      Hmm... no se kokemus ei kyllä tekstistä näy.

      Joka tapauksessa. Mitä pahaa on siinä, että ori ruunataan varmuuden vuoksi? Ruunaus ei yleensä millään tavoin aiheuta haittaa hevoselle, pikemminkin siitä on vain hyötyä, kun usein ne hormonit hieman tasoittuu.

      Se on totta, että varsinkin ratsumaailmassa on liian paljon hevosen omistajia, jotka ei hevosilleen pärjää tai jopa pelkäävät hevostaan. Mutta tilannetta ei taatusti helpota tai paranna se, että hevosina olisi enemmän oreja. Eli senkin vuoksi se ruunaus on hyvä vaihtoehto.

      On myös tärkeä huomata, että vaikka hevosen omistaja itse pärjäää orinsa kanssa, on aina olemassa ne muut ihmiset. Esimerkiksi täysihoitotalleilla se typerä tätiratsastaja liian vilkkaan tammansa kanssa voi aiheuttaa pahan vaaratilanteen, kun tuo sen tammansa liian lähelle. Moni täysihoitotallin pitäjä ei edes ota oreja, joten tallipaikan löytäminenkin voi olla vaikeaa.
      Jos pitää hevosia omalla tallilla, asia on toki toinen.

      Lisäksi aloitusviestin hevonen on jo valmiiksi orina haastava ja jos ei ole mitään hyvää syytä pitää hevosta orina, niin miksi sitä ei voisi ruunata?

    • Olen jälleen samaa mieltä Katherinen kanssa. Ruunauksessa ei läheskään aina ole kyse uskalluksesta pitää oritta, vaan silkasta turvallisuudesta. Eikä välttämättä edes omistajan omasta, kuten Katherine huomautti - mutta kun maailmassa nyt sattuu olemaan muitakin ihmisiä kuin sen oriin omistaja, ja heidänkin turvallisuutensa on otettava huomioon.

      Minullakin on kokemusta hevosista n. 30v - myös oreista - joten en minäkään sentään ihan kokematon ole. Eikä ole Katherinekaan. Kumpikaan meistä ei vastaile tässä pelkkien arvailujen tai mielivaltaisten näkemysten perusteella, vaan sen mukaan mitä olemme itse kokeneet ja nähneet.

      Saatat olla oikeassa siinä että paljon oriita ruunataan "vain" varmuuden vuoksi, mutta en minäkään näe siinä mitään vikaa. Oriissa on aina omat haasteensa vaikka olisi kilttikin ori, joten jos sitä ei käytetä siitokseen, niin miksi sitä ei voisi yhtä hyvin ruunata?

    • Helppoa

      Voithan itse tehdä tuon, helppo ja yksinkertainen homma. Muuta kuin leikkaat kivekset ulos

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7909
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4502
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2198
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2099
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1775
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1679
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe