Kokoelma 15+18:n erehdyksiä (+ todistukset)

Dhommi´´

""Silti on todistettu tosiasia että Mozartin uuppera aaroiden pianosäestys versioissa pianisti kilkuttaa säestykseksi pelkkiä perus duuri- ja mollikolmisointuja. Mitään muita sointuja ei käytetä."

- Mozart käyttää todellisuudessa uudenaikaisempia harmonioita kuin Beatles koskaan. Hän käyttää dim7, ylinousevia ja dissanoivia sointuja.

"Jokainen voi verrata sointujen määrää Bachin säveltämistä lauluista joita löytää vaikkapa virsikirjasta Beatles-lauluihin. Käynee ilmi että Bachilla keskimäärin oli vähemmän sointuja yksittäisessä virressään kuin mitä Beatlesilla oli keskimäärin lauluissaan."

- J.S.Bach saattaa käyttää lauluaariassaan esim. 9 sointua jo ensimmäisen melodisen fraasin aikana. Yhteensä yhdessä sävelteoksessa hän saattaa käyttää enemmän sointuja kuin kaikki popparit ovat käyttäneet yhteensä koko popin olemassa olon aikana (esim. joku kunnon kuoroteos).

"Ei Bachin lauluissa, vaikkapa virsissä, ole sointuja sen enempää kuin Beatlesinkaan lauluissa."

- Bachin aarioissa ja lauluissa on paljon enemmän sointuja kuin Beatlesilla. Se, että löydät jostain virren, jossa on vähemmän sointuja kuin jossain popbiisissä, ei muuta tätä mihinkään.

"Jos otamme ja riivimme cosi fan tuten lauluista kaiken orkesteriryönän, siis otamme pelkän perusmelodian ja sitä säestävät soinnut, ja teemme saman Beatles lauluille, ja sitten niitä vertaamme, huomaamme että mitään olennaista eroa niiden välillä ei ole."

- Paitsi, että Mozartin harmoniat ovat satoja vuosia uudenaikaisempaa kuin teollistuneessa ajassa tehdyt Beatles-rallatukset. Kuuntele vaikka Cosi fan tutin toisen näytöksen finaali.

"mutta kiitos ajan kulun soinnun käyttö on Beatlesilla puolestaan hieman vapaampaa."

- Soinnunkäyttö oli 1960-luvulla todellakin vapaampaa kuin 1700-luvulla, mutta valitettavasti Beatles teki silti vanhanaikaisempia harmonioita kuin Mozart 1700-luvulla. Atonaalisuus, päällekkäiset harmoniat ja mikrointervallit olisivat olleet nekin jo Beatlesin käytössä, mutta ei: C-duuriin varaan he vain uikuttivat alkeellista kevyttä rokkiaan.

"Mozartin oopperoiden säestyksestä löytyy tasan tarkkaan samat perussoinnut kuin löytyy esim Beatles lauluista tai jokseenkin mistä hyvänsä lauluista. Mitään sen kummempaa niissä soinnutuksellisesti ei ole. Todista ihmeessä että näin ei ole. Netistä löytyy Mozartin oopperoiden nuotit. Siitä vaan käytettyjä sointuja analysoimaan."

- Mozartin Yön kuningatar -aariasta löytyy mm. seuraavat soinnut: Em#6 Eb-ylinouseva Fdim#7 G#dim Hdim#7 F#dim6 G#dimb7 Bb-ylinouseva

"Niinpä Mozart joutui tyytymään enemmän perussointuihin siinä missä Beatles saattoi laulujensa säestyksessä vapaasti käyttää neli- tai useampiäänisiäkin sointuja jotka Mozartin aikaan olivat musiikissa vielä paheksuttuja."

- Todellisuudessa Mozart käytti mm. dissanoivia, ylinousevia ja vähennettyjä harmonioita, joita Beatles ei osannut käyttää edes 200 vuotta myöhemmin.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

        Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
        Maailman menoa
        591
        4071
      2. Muuttaisiko viesti mitään

        Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
        Ikävä
        48
        3418
      3. Valpuri Nykänen elokapina

        Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
        Maailman menoa
        66
        2959
      4. Jos sinulla kiinnostaisi

        Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
        Ikävä
        38
        2901
      5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

        Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
        Ikävä
        19
        2234
      6. Jospa me nähtäisiin

        Sinne suuntaan menossa🤣
        Ikävä
        32
        2171
      7. Se että tavattiin

        Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
        Ikävä
        12
        2107
      8. Elämä jatkuu

        Onneksi ilman sinua
        Ikävä
        29
        1935
      9. Oot pala mun sielua

        Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
        Ikävä
        17
        1930
      10. Hei T........

        Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
        Suhteet
        47
        1879
      Aihe