Sijoituskulta ja verotus

AU-AG

Hieman tyhmä kysymys mutta olkoon...

Jos ostaa sijoituskultaa esim. Tavexilta.

- Jos minulla on joku pökäle kultaa jemmassa, saako verottaja tietää tuosta. Eli ilmoittaako nuo kullan myyjät ne johonkin eteenpäin kenelle on myyty ja mitä?

- Sitten kun on aika myydä, sama juttu: Ilmoittaako ne tiedot eteenpäin vai onko se ihan omasta omatunnosta kiinni kertooko verottajalle mahdollisesta myyntivoitosta?

Ajatuksena olisi ostaa jonkin verran ihan tietystä syystä. En tavoittele voittoa vaan riittää että saan joskus 10v päästä edes omani takaisin, hieman vaan mietin tulenko häviämään, joudunko maksamaan siitäkin jotain veroja.

5

2252

  Vastaukset

  • Sijoituskullan hinta on noussut noin vuodesta 2000 asti, kunnes 2012 paikkeilla alkoi laskea. Viimeisen vuoden aikana lasku on ollut aika rajua, lähes 30%.
   Kullan hinta on perinteisesti laskettu US dollareina (troy unssi 31,1 grammaa).

   http://www.tavex.fi/?main=133

   Mutta mielestäni euron inflaatiopaineiden, ja kullan kysynnän kasvun kehittyvissä maissa pitäisi jo hidastaa kullan hinnan laskua.

   Kullan hinnan kehityksestä on ihan vakavasti otettavien henkilöiden ja tahojen arvioita vaikka kuinka paljon, mutta ne ovat kuitenkin usein täysin vastakkaisia.

   Kulta ei kuitenkaan koskaan menetä kokonaan arvoaan, joten pitkällä aikavälillä se on ihan hyvä sijoitus, kunhan ei tule tarvetta myydä sitä juuri kun se on alimmillaan.

  • Ennen kuin teet päätöstä kullan ostamisesta, niin lue huolella läpi oheisessa ketjussa olevat linkit: http://keskustelu.suomi24.fi/node/11499080

   Kullan hinta on sen viimeisen vuoden aikaisen 30%:n arvonlaskusta huolimatta edelleen varsin korkea sen pitkän ajan mediaanihintaan nähden.

   Vastaavalla mainisemallasi kymmenen vuoden sijotustähtäimellä sijoittamalla osakkeisiin riskeeraa omata paremman tuottopotentiaalin. Monet vakavaraiset yritykset maksavat vuosittain osinkoa. Kulta ei maksa osinkoa.

   Tai kullan hinna kehitysta tarkkaillessa sijoitaa osakkeisiin ja kun arvioi kullan hinnan laskupaineiden lähstyvän loppuaan, niin myydä osakkeet tai osan niistä ja hankkia hieman fyysisitä kultaa. Kannatta myös harkita missä muodossa kultaa hankkii, kolikkoina vai laattoina jne.

   Ilmeisestikin kullan myyjä on velvoitettu henkilötietojen ottamiseen vain hieman suuremmissa ostoissa. Voisiko olla tuo alla olevassa verottajan tiedotteessa oleva 15 000 e (?).

   Fyysisen kullan myyntivoitot ilmeisestikin menevät ylseisten luovutusvoittojen kategoriaan (?). Edes verohallinnon sivustolla haulla "kullan verotus" tai "kullan myyntivoiton vero" ei tullut tulosta.

   "Kullan myyntivoitto/veroilmoitus." (ilman päivämäärää)

   "Oskari Juurikkala - Kuten moni muukin sijoituskohde, josta verottaja ei saa automaattisesti tietoja (esim. sijoitukset ulkomailla)."

   "Krassimir Petrov – Pahoittelen, en ole expertti EU:n verotusasioissa, mutta tiedän että sijoituskulta on arvonlisäverotonta. Kuitenkin olen melko varma, että tuloverotus Bulgariassa on erilainen verrattuna tuloverotukseen esim. Saksassa tai Ranskassa, joten sijoittajan pitäisi konsultoida verottajaa omassa maassaan."

   "Meelis Atonen – Sijoituskulta on Euroopan Unionissa arvonlisäverotonta. Tuloveron osalta eri valtiot käyttäytyvät eri tavoin. Esimerkiksi Virossa sijoituskullasta saatavat tulot ovat verovapaita. Kullan oston ja myynnin seuraaminen on aika vaikeaa, sen takia on kulta erittäin hyvä ja anonyyminen sijoitus."

   - http://www.tavex.fi/index.php?main=479

   "Sijoituskullan sekä kulta-aineksen ja kultapuolivalmisteen arvonlisäverotus"

   - https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/Sijoituskullan_seka_kultaaineksen_ja_kul(27500)

   "Luovutusvoittojen verotus"

   - http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Luovutusvoittojen_verotus(25180)

  • Vanha lanka, mutta mainitsenpa nyt kuitenkin, että osta alle 10 000€:n (tai mikä summa käytäntönä sattuu kulloinkin olemaan) arvoisina palasina käteisellä niin Tavex ei ilmoita kenellekään.

  • Viranomainen jos löytää sun kullan, niin laittaa taatusti omaan taskuun.
   tai hautaa omaan kukkapenkkiinsä muoviämpärissä niinku yks vuodenpoliisi.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Teltta-asuminen ympäri vuoden?

   Miten teltassa asuminen onnistuisi Suomen olosuhteissa ympäri vuoden? Varmaan hyvät makuupussit ja ulkovaatteet pitäisi olla. Onko joku muukin kokeill
   Maailman menoa
   248
   3501
  2. Kuka tietää Seinäjoen perhesurmasta

   sirkankujalla ja miksi?
   Seinäjoki
   27
   2123
  3. Tanelinrannassa tulipalo

   Tanelinrannassa oli la-su välisenä yönä tulipalo, jossa menehtyi vajaa viisikymppinen pariskunta. Talo päältä päin ihan ok kunnossa, mutta palokunta s
   Seinäjoki
   18
   1523