16 MS-taudin oiretta

222

16 MS-taudin oiretta
http://www.iltalehti.fi/terveys/2013071217258570_tr.shtml

MS-tauti todetaan magneettikuvauksella päästä. Maksaa yksityisellä n. 1000 €.

Oireet voivat olla muutakin tautia.

D-vitamiinin puute aiheuttaa MS-tautia.

Suomessa kaikilla on krooninen D-vitamiinin puute, jos sitä ei syö lisäravinteena purkista RIITTÄVÄSTI.

15

1548

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 222

      D-vitamiini ja MS
      https://sites.google.com/site/erkkikuure/d-vitamiinijams

      "D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen ovat huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus kertoo. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 2000 muuhun geeniin. Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn. Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin. D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen." LÄHDE: Uutispalvelu Duodecim


      Vuoden 2012 ECTRIMS-kongressissa Sreeram Ramagopalan Oxfordin yliopistosta kertoi uusista D-vitamiinia koskevista tutkimustuloksista. Britanniassa on todettu selkeä yhteys riisitaudin ja MS-taudin välillä: jos on sairastanut riisitaudin, MS-taudin riski suurentuu 2,4-kertaiseksi. Ramagopalan esitteli myös tutkimusta, jossa on osoitettu, että T-lymfosyyttien D-vitamiinireseptorit alkavat toimia kunnolla vasta kun D-vitamiinipitoisuudet ovat nykyisen viitealueen (mikä viitealue on käytössä ?) suurimman kolmanneksen alueella.

      New randomized controlled trial says, vitamin D prevents and delays multiple sclerosis
      http://blog.vitamindcouncil.org/2013/01/10/new-randomized-controlled-trial-says-vitamin-d-prevents-and-delays-multiple-sclerosis/

      10 µg (mikrogramma) = 400 IU tai KY (kansainvälinen yksikkö)

      10 ng/ml = 25 nmol/L

      The multiple sclerosis D-lemma
      http://blog.vitamindcouncil.org/2013/02/16/the-multiple-sclerosis-d-lemma/

      • mäsä2012

        D-vitamiini ja ms.. okei se on jo tuttua. tosin kuntoutuksessa neurologi sanoi, että remyeliinisaation perustana on B12 vitamiini, joten sitä sitten kans..


    • 222

      C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.

      C-vitamiinia 500-1000mg / vrk (10–20 prosenttia läntisestä väestöstä kärsii uusienkin tietojen mukaan yhä C-vitamiinin puutteesta, Suomessa luultavasti vielä useampi). C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa lukuisille eri sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. C-vitamiinin lisäämisestä ei ole haittaa, sillä sitä ei voi saada liikaa. C-vitamiini on vesiliukoinen ja ylimäärä huuhtoutuu pois virtsan mukana.

      D-vitamiinia 50-125µg / vrk

      Magnesium (sitraattia) 200-400mg/vrk, kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1

      Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3 rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta vähintään 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapolla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

      Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä ja lähimarketistakin n. 50€:lla.

      Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.

      Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia.

      Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

      D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

      Meillä "asiantuntijat" Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

      Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

      Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

      Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.

      Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

      Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.


      Month of birth linked to immune health and multiple sclerosis
      http://www.vitamindcouncil.org/month-of-birth-linked-to-immune-health-and-multiple-sclerosis/

    • 222

      Studio55.fi-lähetyksessä puhutaan Suomessa yhä yleisemmistä autoimmuunisairauksista lääkäri Olli Sovijärven kanssa. Autoimmuunisairauksiin kuuluu muun muassa kilpirauhasen tulehdus, haavainen paksusuolentulehdus, ykköstyypin diabetes, Crohnin tauti, nivelreuma, MS-tauti, psoriasis ja keliakia.
      http://www.katsomo.fi/?progId=170109 (kesto 30min)

    • 125µg

      On days that individuals do not sunbathe, the Vitamin D Council recommends the following daily maintenance doses:
      Children: 1,000 IU per 25lbs of body weight.

      Notes: Recommendation applies up to 125 lbs.
      Adults: 5,000 IU (including pregnant and breastfeeding mothers)

      Notes: If obese, consider a higher dose. If pregnant or breastfeeding, it is important to check blood levels and to make sure the mother is sufficient (50 ng/ml). If the mother is sufficient, then the weaning infant does not need to supplement.
      Upper limit: 10,000 IU
      http://www.vitamindcouncil.org/further-topics/for-health-professionals-position-statement-on-supplementation-blood-levels-and-sun-exposure/

    • 1000EUROA! NYT PUHUT KYLLÄ PASKAA. ITSELLE ON TEHTY PÄÄN MRI JA HINTA 400.

    • MS-kö?

      Olen pohdiskellut, että jokin sairaus minulla on oltava. Ensin ajattelin jotain ajoittain tapahtuvaa aivoverenkiertohäiriötä, olin magneetti- ja röntgen kuvassa poliklinikka maksulla kiireellisellä lähetteellä. Anyway, pois saa siis sulkea kasvaimet ja verenkiertohäiriöt yms. Oireet tosiaan ilmenevät vaihtelevasti. Joskus enemmän, joskus vähemmän, välillä ei ollenkaan. Oireitani on mm. näköhäiriöt, näön ajoittainen heikentyminen, sumeneminen, kaksoiskuvat, puutuminen, pistely huimaus, jatkuva pissahätä, lihassärky, lihasjäykkyys, tasapainiohäiriöt yms.

      Minut ont utkittu aika tarkasti ja vielä useampaan otteeseen, mutta mitään ei ole löytynyt. Mietin, että olisiko seuraava askerl työterveyteen pyytämään lähetettä MS-kokeeseen..?
      Olen siis 21-vuotias.

      • 3+3

        MS-koe on pään magneettikuvaus.


      • mäsäläinen

        Oireet viittaavat kyllä mäsään, mutta voi se olla muutakin. Onko sinulle tehty borrelioositesti? Mene hyvä ihminen lääkäriin heti, sillä jos sinulla on ms, niin mitä nopeammin saat lääkkeet niin sitä parempi. Ei se tauti kiva kaveri ole, mutta kyllä sen kanssa pärjää.


      • mäsäläinen

        Unohdin kysyä, että onko sinulle tehty selkäydinpunktio? Sen ja magneettikuvan perusteella ms todetaan. Aina ei heti löydy tarpeeksi todisteita, että kyseessä on ms. Itsellänikin oli melkein vuosi välissä kuvausten välillä ja toisella kerralla sain diagnoosin.


    • 5+6

      Auttaako pallolaajennus MS-tautiin?

      Uusin Hyvä Terveys lehti.

      Löytyy kirjastosta.

      Kalkkeutumisen ehkäisy on paras tapa pitää verisuonet kunnossa.

    • borreliaa?

      Tämän päivän Turun Sanomissa 10.8.2013

      on artikkeli borreliasta, joka voi olla, mutta verikoe näyttää negatiivista ja sitten lekuri antaa arpomalla jonkun muun diagnoosin.

      Ihmiset käy ulkomailla testeissä.

    • 125µg

      "Neurologit toteavat, että MS-tautia esiintyy eniten 45 leveysasteen pohjoispuolella, jossa aurinkoa saadaan vain vähän ja väestö potee yleisesti D-vitamiinin puutetta. Suomi sijaitsee leveysasteiden 60 ja 70 välillä.

      Ensimmäisessä tutkimuksessa mitattiin 98 MS-potilaan ja 17 terveen verrokin S-D-25. Verrokkien keskiarvo oli 90 nmol/l ja lievää tautia sairastavien potilaiden keskiarvo oli 85 nmol/l, mutta vakavasti sairaiden vain 52,5 nmol/l (taulukko 1). Huom! Olen muuttanut yksiköt meillä käytetyiksi (nmol/l).

      MS-taudin vakavuusaste (EDSS score) korreloi käänteisesti S-D-25:n kanssa (Kuvio 2).

      Toisessa iranilaistutkimuksessa mitattiin 200 MS-potilaan S-D-25. Sen pitoisuutta verrattiin masentuneisuuteen ja väsymykseen. Tulosten mukaan lähes puolet potilaista poti D-vitamiinin puutetta. Mitä suurempi puutos oli, sitä enemmän esiintyi masentuneisuutta.

      Iranilaiset tutkimukset tukevat Turun yliopistoklinikan neurologien tutkimusta, jota johti dosentti Merja Soilu-Hänninen (viite 20). Siinä D-vitamiinilisä (yli 70 mikrogrammaa päivää kohti annettuna) lievensi taudin oireita ja hidasti sen etenemistä. Uudempi turkulainen D-vitamiinitutkimus osoitti, että D-vitamiinilisä lievensi taudin oireita sitä enemmän, mitä vakavampia ne olivat. MS-potilaille ei riitä viranomaissuosituksen mukainen määrä, vaan tarvitaan ainakin kymmenkertainen päiväannos."

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2540

    • 50µg

      Vastikään todettiin, että lapsuuden riisitaudilla eli D-vitamiinin puutteella on yhteys MS-tautiin. Nykyisin suositellaan 50µg D-vitamiinia päivittäin. Suositus koskee myös potilaiden lapsia, joilla tautiperintöä voidaan mahdollisesti estää.

      LÄHDE:
      Virpi Leppä tutkija, Suomen molekyylilääketieteen instituutti, Helsinki
      Juha Multanen neurologian erikoislääkäri, MS-neuvola, Helsinki

    • nelli1123

      Ja uusi tutkimus,D-vitamministä ei hyötyä!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5484
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      21
      2440
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      50
      1674
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1297
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe